|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pominięcie Cilest
Hej, jeśli nie chcesz zajść w ciążę, to powinniście przez kolejne 7 dni stosować dodatkowe zabezpieczenie (np.prezerwatywy). Oczywiście jest też możliwość, że zaszłaś w ciążę. Przyjmuj normalnie tabletki+7 dni zabezpieczenie dodatkowe. Ewentualnie poproś o poradę lekarza. Tabletki nie powinny zaszkodzić dzidziusiowi jakby co, jeśli jesteś w ciąży, to nie pojawi się krwawienie kiedy skończysz ten blister. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4532 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tabsy jak najbardziej mogą zaszkodzić dziecku. Nie ma to jak fachowa porada
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2012-06-18 o 20:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4533 |
Zakorzenienie
|
i następnym razem - jeden wątek w zupełności wystarczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4534 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Poza tym to nie jest fachowa pomoc, a wstępne rozwianie wątpliwości. Zaproponowałam jej aby zapytała lekarza.... Edytowane przez julu85 Czas edycji: 2012-06-18 o 20:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4535 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4536 |
Przyczajenie
|
biorę końcówkę opakowania cilest dokładnie 20-21 tabletkę i zazwyczaj tabletkę biorę wieczorem ok 22-23
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4537 |
Przyczajenie
|
Generalnie zasada jest taka, że jeśli pominęło się jedną tabletkę w 3 tygodniu i nie przyjęło się jej w ciągu 12 godzin, to powinno się przerwać przyjmowanie tabletek i zacząć tydzień przerwy. Po 7 dniach zacząć przyjmować tabletki z nowego blistra.
Jeśli natomiast przyjęłaś tabletkę w ciągu 12 godzin od planowanego zażycia tabletki, to powinno być ok. |
![]() ![]() |
![]() |
#4538 |
Przyczajenie
|
Pominięcie tabletki Lesine,czy mogę być w ciąży
Witam,chciałabym się dowiedzieć czy istnieje ryzyko ciąży,jeżeli zapomniałam wziąć ostatniej z 21 tabletek,a dokładnie sześć dni wcześniej przed zapomnianą tabletką współżyłam.Dodam,iż wcześniej tabletki były brane prawidłowo i po raz pierwszy zdarzyło mi się pominąć tabletkę.Zażywam tabletki Lesine.Zrobiłam według zaleceń na ulotce,mianowicie przy zapomnieniu tabletki z trzeciego tygodnia zalecano zrobić przerwę wcześniej,wliczając w to dzień pominięcia tabletki.Wizytę u ginekologa mam dopiero za 2 tygodnie,na test raczej jeszcze za szybko,czy istnieje możliwość zajścia w ciążę?Proszę o pomoc i pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#4539 |
BAN stały
|
Dot.: Pominięcie tabletki Lesine,czy mogę być w ciąży
małe prawdopodobieństwo tylko musisz pamiętać, żeby teraz przyjąć pierwszą tabletkę z nowego opakowania dzień wcześniej niż zazwyczaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4540 |
Przyczajenie
|
Teraz właśnie w trakcie przerwy jestem,dziś jest trzeci dzień,krwawienie występowało u mnie drugiego dnia,dlatego wariuję i nie wiem co robić..Fakt,że z powodu pominięcia tej tabletki strasznie się zestresowałam i właściwie do tej pory siedzę jak na szpilkach,czy możliwym więc by było aby to też wpłynęło na niepojawienie się miesiączka jak zwykle 2.dnia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4541 |
Zakorzenienie
|
Nie ma możliwości ciąży.
Krwawienie nie musi przyjść zawsze tego samego dnia, tym bardziej że zrobiłaś przerwę dzien wczesniej.
#4542 |
Zakorzenienie
|
Ekchm, czytałaś ulotkę, prawda? Skoro jest w niej napisane, że robisz normalnie przerwę od dnia, w którym pominęłaś tabletkę, to jaki Ty masz problem? Gdyby tego nie napisali, to oczywiste by było, że JEST RYZYKO wpadki. W przeciwnym razie by nie pisali co robić, by tą ochronę zachować.
Maj gad... Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Swoją drogą jak można łykać tabletki i nie wiedzieć jak działają. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4543 |
Przyczajenie
|
zapomniana tabletka
Witam,
Jem tabletki o 21 wczoraj zapomnialam nie mialam przy sobie opakowania i zjadlam dzisiaj o 9 czyli mineło dokladnie 12 godzin. Była to 10 tabletka z opakowania czyli drugi tydzien. Z tego co wiem i pamietam to jesli zapomni sie tabletki w 2 tygodniu to nic sie nie stalo nalezy dokonczyc opakowanie ale nie trzeba sie dodatkowo zabezpieczac. czy dobrze mysle? Czy wzystko jest ok? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4544 |
Raczkowanie
|
Nie no Lia właśnie przeczytała ulotkę i zrobiła jak należy. Ma stresa to się woli zapytać, ja mimo że wiem co robić, to jakby mi się coś takiego zdarzyło to jednak też bym ,,odczuwała lekki dyskomfort psychiczny".
|
![]() ![]() |
![]() |
#4545 |
Zakorzenienie
|
Okej, ale ona przeczytała to bez zrozumienia. Bo gdyby na logikę wzięła, to by nie pytała czy jest szansa na "wpadkę". Po prostu zrobiła to co napisali, ale już nie pomyślała po co to napisali...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4546 |
Raczkowanie
|
Nom może i tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4547 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zapomniana tabletka
Dobrze myślisz i to żaden powód do założenia nowego tematu
![]()
#4548 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
Witam Was. Nie wiem czy pisze w dobrym miejscu więc w razie czego od razu przepraszam. Sprawa wygląda następująco.
Zażywam tabletki już od długiego czasu. Opakowanie kończyłam zawsze w piątek, następne zaczynałam po 7 dniach w sobotę. Było to dla mnie wygodne bo nie miałam przynajmniej krwawienia w weekend co jest dla mnie dość istotne;p nie mam pojęcia czemu, ale chyba ze zmęczenia pomyliło mi się i po przerwie wzięłam tabletkę w piątek zamiast na następny dzień w sobotę. Skończyłam to opakowanie i jestem teraz w czasie krwawienia, w piątek powinnam zażyć tabletkę w takim razie. Chciałam się dowiedzieć czy nic się nie stanie jeśli zrobię 8 dniową przerwę żeby znów zaczynać opakowanie w sobotę? Zwłaszcza, że ostatni raz współżyłam 5 dni przed ostatnią tabletką opakowania czyli 10 dni temu.
#4549 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4550 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chcesz zmienić termin krwawienia możesz przerwe skrócić lub wziąć kilka pigułek mniej w 3 tygodniu brania.
![]() |
#4551 |
Przyczajenie
|
biegunka :(
Hej dziewczynki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4552 |
Zakorzenienie
|
Dot.: biegunka :(
Tabletka zdążyła się 150x wchłonąć i nie masz się o co martwić.
Poza tym wyszukiwarka, jest wątek zbiorczy ![]()
#4553 |
Przyczajenie
|
czyli nie mam się o co martwić ? bo ta biegunka powróciła mi następnego dnia wieczorem w porze tabsu ;c i wzięłam smectę razem z tabletką ale za jakieś 2h wezmę drugą tak jak to pisze w ulotce smecty bo podobno obniża . i martwię się że jak takie długotrwale to jednak coś się nie wchłonęło . .Powiedzcie proszę jak Wy postępowałyście gdy Wam się takie zatrucie trafiło dłuższe.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4554 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4555 |
Raczkowanie
|
Witam, czy lek przeciwwirusowy Heviran osłabia skuteczność pigułek? Mój chrześniak, z którym mieszkam ma ospe i lekarz powiedział, że wszyscy domownicy powinni profilaktycznie brać Heviran. Mój ginekolog nie potrafił mi precyzyjnie odp. może któraś z Was ma lepsze informacje?
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4556 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4557 |
Przyczajenie
|
po 2 dniach już jest dobrze . to moj pierwsze tydzień brania . Pocieszam się jednak że ulotka wyraźnie mowi o wyproznieniu do 4 h . Gdyby to miała być biegunka ktora obniza dzialanie to chyba bym nie wytrzymała tego czasu po wzieciu tabletki
![]() ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- I właśnie co do odstępu czasowego z ulotki , widziałam kiedyś wątek ( prawdopobnie wizaż ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
Zakorzenienie
|
To błąd bo normalny czas wchłonięcia się tabletki to ok. 1,5h.
#4559 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4560 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam problem....
Biorę tabletki od 2,5 roku Jeanine. Zwykle biorę o godzinie 20.00. Dzisiaj jest 4 dzień brania tabletek i zapomniałam. Wziełam dopiero o 8.15. Czy te 15 minut to mam traktować normalnie jako powyżej 12 godzin? 6 dni przed zapomnięciem tabletki stosunek się odbył... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.