Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-18, 20:22   #4531
julu85
Przyczajenie

Dot.: Pominięcie Cilest

Hej, jeśli nie chcesz zajść w ciążę, to powinniście przez kolejne 7 dni stosować dodatkowe zabezpieczenie (np.prezerwatywy). Oczywiście jest też możliwość, że zaszłaś w ciążę. Przyjmuj normalnie tabletki+7 dni zabezpieczenie dodatkowe. Ewentualnie poproś o poradę lekarza. Tabletki nie powinny zaszkodzić dzidziusiowi jakby co, jeśli jesteś w ciąży, to nie pojawi się krwawienie kiedy skończysz ten blister. Pozdrawiam.
julu85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 20:23   #4532
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez didi91 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, od okolo roku biore tabletki cilest, jednak w sobote wraz z chlopakiem pojechalismy na weekend nad morze i o tych tabletkach zapomnielam, tak wiec w sobote i niedziele nie wziełam tabletki. dopiero teraz gdy wrócilam wzielam te zaległe. W tym czasie doszlo do stosunku bez zabezpieczeń. Czy jest możliwość że zaszłam w ciąże? dodam że to były 5 i 6 tabletka z opakowania... Jesli jest możliwość że bede w ciąży to czy kontynuacja brania tabletek nie zaszkodzi maluszkowi? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki !
Ciąża jest jak najbardziej możliwa

Cytat:
Napisane przez julu85 Pokaż wiadomość
Hej, jeśli nie chcesz zajść w ciążę, to powinniście przez kolejne 7 dni stosować dodatkowe zabezpieczenie (np.prezerwatywy). Oczywiście jest też możliwość, że zaszłaś w ciążę. Przyjmuj normalnie tabletki+7 dni zabezpieczenie dodatkowe. Ewentualnie poproś o poradę lekarza. Tabletki nie powinny zaszkodzić dzidziusiowi jakby co, jeśli jesteś w ciąży, to nie pojawi się krwawienie kiedy skończysz ten blister. Pozdrawiam.
Gdzie takie cuda wyczytałaś?
Tabsy jak najbardziej mogą zaszkodzić dziecku. Nie ma to jak fachowa porada

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2012-06-18 o 20:26
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 20:31   #4533
monius9
Zakorzenienie

i następnym razem - jeden wątek w zupełności wystarczy
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 20:46   #4534
julu85
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Ciąża jest jak najbardziej możliwa

Gdzie takie cuda wyczytałaś?
Tabsy jak najbardziej mogą zaszkodzić dziecku. Nie ma to jak fachowa porada
Tak się składa, że mam w rodzinie ginekologa. Tabletki nie powinny mieć wpływu na rozwój dzidziusia. Oczywiście trzeba je odstawić, kiedy dowiadujemy się o ciąży, ale z jego doświadczenia, nie było przypadku aby dziecko rozwijało się nieprawidłowo, po tym jak kobieta brała przez jakiś czas tabletki w czasie ciąży (w jej początkowej fazie). Takie rzeczy się zdarzają. Moja siostra jest również jest takim "przypadkiem". Alex ma 3 miesiące i jest super zdrowym dzieckiem. Nie strasz dziewczyny. Pozdr,.
Poza tym to nie jest fachowa pomoc, a wstępne rozwianie wątpliwości. Zaproponowałam jej aby zapytała lekarza....

Edytowane przez julu85
Czas edycji: 2012-06-18 o 20:49
Stary 2012-06-18, 20:48   #4535
didi91
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez julu85 Pokaż wiadomość
Tak się składa, że mam w rodzinie ginekologa. Tabletki nie powinny mieć wpływu na rozwój dzidziusia. Oczywiście trzeba je odstawić, kiedy dowiadujemy się o ciąży, ale z jego doświadczenia, nie było przypadku aby dziecko rozwijało się nieprawidłowo, po tym jak kobieta brała przez jakiś czas tabletki w czasie ciąży. Takie rzeczy się zdarzają. Moja siostra jest również jest takim "przypadkiem". Alex ma 3 miesiące i jest super zdrowym dzieckiem. Nie strasz dziewczyny. Pozdr,.
didi91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-24, 10:16   #4536
mariolab
Przyczajenie

biorę końcówkę opakowania cilest dokładnie 20-21 tabletkę i zazwyczaj tabletkę biorę wieczorem ok 22-23 wczoraj zapomniałam i wzięłam dzisiaj o 10:30 czy wszystko jest oki i bez konsekwencji????????????? a ze swoim facetem kochałam się w piątek:P:P
mariolab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 14:31   #4537
julu85
Przyczajenie

Generalnie zasada jest taka, że jeśli pominęło się jedną tabletkę w 3 tygodniu i nie przyjęło się jej w ciągu 12 godzin, to powinno się przerwać przyjmowanie tabletek i zacząć tydzień przerwy. Po 7 dniach zacząć przyjmować tabletki z nowego blistra.
Jeśli natomiast przyjęłaś tabletkę w ciągu 12 godzin od planowanego zażycia tabletki, to powinno być ok.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-25, 18:01   #4538
Gwiazdeczka7522
Przyczajenie

Pominięcie tabletki Lesine,czy mogę być w ciąży

Witam,chciałabym się dowiedzieć czy istnieje ryzyko ciąży,jeżeli zapomniałam wziąć ostatniej z 21 tabletek,a dokładnie sześć dni wcześniej przed zapomnianą tabletką współżyłam.Dodam,iż wcześniej tabletki były brane prawidłowo i po raz pierwszy zdarzyło mi się pominąć tabletkę.Zażywam tabletki Lesine.Zrobiłam według zaleceń na ulotce,mianowicie przy zapomnieniu tabletki z trzeciego tygodnia zalecano zrobić przerwę wcześniej,wliczając w to dzień pominięcia tabletki.Wizytę u ginekologa mam dopiero za 2 tygodnie,na test raczej jeszcze za szybko,czy istnieje możliwość zajścia w ciążę?Proszę o pomoc i pozdrawiam
Gwiazdeczka7522 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 18:06   #4539
flybird
BAN stały

Dot.: Pominięcie tabletki Lesine,czy mogę być w ciąży

małe prawdopodobieństwo tylko musisz pamiętać, żeby teraz przyjąć pierwszą tabletkę z nowego opakowania dzień wcześniej niż zazwyczaj
flybird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 18:11   #4540
Gwiazdeczka7522
Przyczajenie

Teraz właśnie w trakcie przerwy jestem,dziś jest trzeci dzień,krwawienie występowało u mnie drugiego dnia,dlatego wariuję i nie wiem co robić..Fakt,że z powodu pominięcia tej tabletki strasznie się zestresowałam i właściwie do tej pory siedzę jak na szpilkach,czy możliwym więc by było aby to też wpłynęło na niepojawienie się miesiączka jak zwykle 2.dnia?
Gwiazdeczka7522 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 18:20   #4541
Frutti
Zakorzenienie

Nie ma możliwości ciąży.
Krwawienie nie musi przyjść zawsze tego samego dnia, tym bardziej że zrobiłaś przerwę dzien wczesniej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-25, 18:38   #4542
Lia89
Zakorzenienie

Ekchm, czytałaś ulotkę, prawda? Skoro jest w niej napisane, że robisz normalnie przerwę od dnia, w którym pominęłaś tabletkę, to jaki Ty masz problem? Gdyby tego nie napisali, to oczywiste by było, że JEST RYZYKO wpadki. W przeciwnym razie by nie pisali co robić, by tą ochronę zachować.

Maj gad... Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Swoją drogą jak można łykać tabletki i nie wiedzieć jak działają.
Lia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 19:50   #4543
sloneczko8787
Przyczajenie

zapomniana tabletka

Witam,

Jem tabletki o 21 wczoraj zapomnialam nie mialam przy sobie opakowania i zjadlam dzisiaj o 9 czyli mineło dokladnie 12 godzin. Była to 10 tabletka z opakowania czyli drugi tydzien. Z tego co wiem i pamietam to jesli zapomni sie tabletki w 2 tygodniu to nic sie nie stalo nalezy dokonczyc opakowanie ale nie trzeba sie dodatkowo zabezpieczac. czy dobrze mysle? Czy wzystko jest ok?

Pozdrawiam
sloneczko8787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 21:03   #4544
WickedVirgo
Raczkowanie

Nie no Lia właśnie przeczytała ulotkę i zrobiła jak należy. Ma stresa to się woli zapytać, ja mimo że wiem co robić, to jakby mi się coś takiego zdarzyło to jednak też bym ,,odczuwała lekki dyskomfort psychiczny".
WickedVirgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 21:29   #4545
Lia89
Zakorzenienie

Okej, ale ona przeczytała to bez zrozumienia. Bo gdyby na logikę wzięła, to by nie pytała czy jest szansa na "wpadkę". Po prostu zrobiła to co napisali, ale już nie pomyślała po co to napisali...
Lia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 22:39   #4546
WickedVirgo
Raczkowanie

Nom może i tak
WickedVirgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-26, 10:29   #4547
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: zapomniana tabletka

Dobrze myślisz i to żaden powód do założenia nowego tematu skoro masz ulotkę i możesz do niej sięgnąć było to zbędne.
Stary 2012-06-26, 18:09   #4548
malinowamamba90
Raczkowanie

Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z

Witam Was. Nie wiem czy pisze w dobrym miejscu więc w razie czego od razu przepraszam. Sprawa wygląda następująco.
Zażywam tabletki już od długiego czasu. Opakowanie kończyłam zawsze w piątek, następne zaczynałam po 7 dniach w sobotę. Było to dla mnie wygodne bo nie miałam przynajmniej krwawienia w weekend co jest dla mnie dość istotne;p nie mam pojęcia czemu, ale chyba ze zmęczenia pomyliło mi się i po przerwie wzięłam tabletkę w piątek zamiast na następny dzień w sobotę. Skończyłam to opakowanie i jestem teraz w czasie krwawienia, w piątek powinnam zażyć tabletkę w takim razie. Chciałam się dowiedzieć czy nic się nie stanie jeśli zrobię 8 dniową przerwę żeby znów zaczynać opakowanie w sobotę? Zwłaszcza, że ostatni raz współżyłam 5 dni przed ostatnią tabletką opakowania czyli 10 dni temu.

malinowamamba90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-26, 19:05   #4549
Vanique
Zadomowienie

Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z

Cytat:
Napisane przez malinowamamba90 Pokaż wiadomość
Witam Was. Nie wiem czy pisze w dobrym miejscu więc w razie czego od razu przepraszam. Sprawa wygląda następująco.
Zażywam tabletki już od długiego czasu. Opakowanie kończyłam zawsze w piątek, następne zaczynałam po 7 dniach w sobotę. Było to dla mnie wygodne bo nie miałam przynajmniej krwawienia w weekend co jest dla mnie dość istotne;p nie mam pojęcia czemu, ale chyba ze zmęczenia pomyliło mi się i po przerwie wzięłam tabletkę w piątek zamiast na następny dzień w sobotę. Skończyłam to opakowanie i jestem teraz w czasie krwawienia, w piątek powinnam zażyć tabletkę w takim razie. Chciałam się dowiedzieć czy nic się nie stanie jeśli zrobię 8 dniową przerwę żeby znów zaczynać opakowanie w sobotę? Zwłaszcza, że ostatni raz współżyłam 5 dni przed ostatnią tabletką opakowania czyli 10 dni temu.
Jeśli nie weźmiesz pierwszej tabletki oczywiście dodatkowe zabezpieczenie ale możesz też dobrać zapomnianą tabletkę podczas nowym pakowaniu. Tak że będziesz miała 22 tabletki + 7 dni przerwy.
Vanique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-26, 19:07   #4550
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinowamamba90 Pokaż wiadomość
Robiąc 8 dniową przerwę (czego nigdy się nie robi) popełnisz błąd. Przerwę można tylko skracać, nigdy wydłużać!
A jeśli chcesz zmienić termin krwawienia możesz przerwe skrócić lub wziąć kilka pigułek mniej w 3 tygodniu brania.
Stary 2012-06-26, 19:37   #4551
arletka12
Przyczajenie

biegunka :(

Hej dziewczynki tabletki anty biorę 3 miesiące . Dzień , godzina zawsze w porządku . Wczoraj mam pewien wstydliwy problem . Tabletki biorę wieczorem , nie wiedząc że szczypiorek ma działanie przeczyszczające najadłam się jak głupia i rano dopiero miałam biegunkę ( jednak nie jakąś bardzo ostrą ) niby w ulotce jak byk pisze ostra biegunka do 4 h , o srodkach przeczyszczajacych ani slowa . Jednak jak wchodze na fora to zaczynam watpic w moją ochronę , jak dziewczyny pisza ze niewazne kiedy środek przeczyszczający ważne że wgl . A raz nawet na jednym było napisane że dziewczyna miała podobnie i ginekolog jej kazała się zabezpieczać dodatkowo . Już sama nie wiem co myśleć ;( toaleta była jakies 10 h po wzieciu tabletki
arletka12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-26, 19:57   #4552
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: biegunka :(

Tabletka zdążyła się 150x wchłonąć i nie masz się o co martwić.
Poza tym wyszukiwarka, jest wątek zbiorczy i tam Twój wątek przesunę.
Stary 2012-06-26, 22:08   #4553
arletka12
Przyczajenie

czyli nie mam się o co martwić ? bo ta biegunka powróciła mi następnego dnia wieczorem w porze tabsu ;c i wzięłam smectę razem z tabletką ale za jakieś 2h wezmę drugą tak jak to pisze w ulotce smecty bo podobno obniża . i martwię się że jak takie długotrwale to jednak coś się nie wchłonęło . .Powiedzcie proszę jak Wy postępowałyście gdy Wam się takie zatrucie trafiło dłuższe.
Stary 2012-06-26, 22:31   #4554
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arletka12 Pokaż wiadomość
czyli nie mam się o co martwić ? bo ta biegunka powróciła mi następnego dnia wieczorem w porze tabsu ;c i wzięłam smectę razem z tabletką ale za jakieś 2h wezmę drugą tak jak to pisze w ulotce smecty bo podobno obniża . i martwię się że jak takie długotrwale to jednak coś się nie wchłonęło . .Powiedzcie proszę jak Wy postępowałyście gdy Wam się takie zatrucie trafiło dłuższe.
Rzeczywiście obniża a który to tydzień brania? Wtedy lepiej Ci będzie można poradzić
Stary 2012-06-27, 15:52   #4555
elizakasia
Raczkowanie

Witam, czy lek przeciwwirusowy Heviran osłabia skuteczność pigułek? Mój chrześniak, z którym mieszkam ma ospe i lekarz powiedział, że wszyscy domownicy powinni profilaktycznie brać Heviran. Mój ginekolog nie potrafił mi precyzyjnie odp. może któraś z Was ma lepsze informacje?
Pozdrawiam
elizakasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-27, 15:53   #4556
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elizakasia Pokaż wiadomość
Witam, czy lek przeciwwirusowy Heviran osłabia skuteczność pigułek? Mój chrześniak, z którym mieszkam ma ospe i lekarz powiedział, że wszyscy domownicy powinni profilaktycznie brać Heviran. Mój ginekolog nie potrafił mi precyzyjnie odp. może któraś z Was ma lepsze informacje?
Pozdrawiam
Nie wpływa, to lek przeciwwirusowy.
Stary 2012-06-27, 16:23   #4557
arletka12
Przyczajenie

po 2 dniach już jest dobrze . to moj pierwsze tydzień brania . Pocieszam się jednak że ulotka wyraźnie mowi o wyproznieniu do 4 h . Gdyby to miała być biegunka ktora obniza dzialanie to chyba bym nie wytrzymała tego czasu po wzieciu tabletki Wzięłam dodatkową tabletkę po smectie , czyli muszę się zabezpieczać ? bo niby długotrwałe ale nie o ciężkim nasileniu

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

I właśnie co do odstępu czasowego z ulotki , widziałam kiedyś wątek ( prawdopobnie wizaż ) , dziewczyna brała tabletki wieczorem po 9 , 10 h rano biegunka i ginekolog kazała się zabezpieczać bo tabletka niby pominięta .
Stary 2012-06-27, 16:24   #4558
Frutti
Zakorzenienie

To błąd bo normalny czas wchłonięcia się tabletki to ok. 1,5h.
Stary 2012-06-27, 16:36   #4559
arletka12
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
To błąd bo normalny czas wchłonięcia się tabletki to ok. 1,5h.
Jednak przez takie posty schizuje i nie wiem czy zabezpieczać się dodatkowo czy nie. Dzięki Frutti
Stary 2012-06-28, 07:53   #4560
gg11
Przyczajenie

Dziewczyny mam problem....
Biorę tabletki od 2,5 roku Jeanine. Zwykle biorę o godzinie 20.00. Dzisiaj jest 4 dzień brania tabletek i zapomniałam. Wziełam dopiero o 8.15. Czy te 15 minut to mam traktować normalnie jako powyżej 12 godzin?
6 dni przed zapomnięciem tabletki stosunek się odbył...
gg11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości