Mamusie Kwietniowe 2015! cz. 10 - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-10, 21:40   #4531
cashmere
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Kwietniowe 2015! cz. 10

Cytat:
Napisane przez Pavlinecka_21 Pokaż wiadomość
madelinem - to jak ta lalka ok, i cenowo ok, to dlaczego nie?

Ojciec dał mi 100 kupić coś Zuzce, ale nie wiem co. Chyba kupię mleko ;P zabawek narazie nie chce ( chociaż zebra kusi :P)

TŻet od poniedziałku ma prawie 4 tyg wolnego...

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

aaa, i Zuzka buja się na kolankach, ale dalej rączek nie prostuje, nie wiem, czy tak może być... opiera się na łokciach, na kolankach i się buja
4 tygodnie?! Biedna Ty

jestem mamą
cashmere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-10, 21:41   #4532
madzixx88
Zakorzenienie

Kamilove-cos poruszającego to moze jeżdżący słonik kiwaczek tomy lub tygrysek radosne raczkowanie fp?
madzixx88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-10, 21:44   #4533
Koperco
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
Koperco cały czas są w hm

Maciek nie śpi nadal, Maja juz padła, młody się patrzy niewinnie i się uśmiecha szałaput jeden
oo to czemu ja nic nie weim?!Lece obczaić!
Koperco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-10, 22:03   #4534
kamilove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzixx88 Pokaż wiadomość
Kamilove-cos poruszającego to moze jeżdżący słonik kiwaczek tomy lub tygrysek radosne raczkowanie fp?
Dzięki zaraz obczaje :-* tego słownika Wy macie tak?

Cytat:
Napisane przez Koperco Pokaż wiadomość
oo to czemu ja nic nie weim?!Lece obczaić!
Ale tylko stacjonarnie póki co 😉
Stary 2015-12-10, 22:11   #4535
violka848
Zakorzenienie

Mamusie Kwietniowe 2015! cz. 10

Majka Gosiak biedne maluszki, oby reszta nocy była lepsza!
Madzixx wspolczuje sytuacji i płaczu Ali napewno się zestresowałaś
Kana Goczek ale Ada sama nie siada jeszcze niema czego gratulować może źle się wyraziłam Taka stabilniejsza jest, nie gnie się od razu w pół tylko mogę ją puścić i chwilkę potrzyma tak pozycję
Hania wspolczuje gryzienia, moja na szczescie rzadko to uprawia. Fajne spotkanie Was jutro czeka
Ada już popłakiwała 2 razy jak zwykle i niedawno karmiłam. Zobaczymy co dalej Pewnie od następnego karmienia wezme do siebie

---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ----------

Cytat:
Napisane przez cashmere Pokaż wiadomość
Nasza nocka zapowiada się kiepsko, już był grany Cyc po mega wrzasku, co raz się przebudza dostał czopek z paracetamolem. Widzę że inne dzieciaki też dokazuja

VIOLKA widziałam że pytalas już wcześniej o kalendarze. Kupilam u sprzedawcy "uwolnijkolory". Na aukcji jest w opsie że 5 za 59.90 ale pootwieraj je i popatrz bo na niektorych jest info że odrzucają w tej cenie 6 Domowy net mi padl, a z tel nie dam rady zarzucic linka. All w przegladarce mi cos zdycha. Ja jestem zadowolona, jedyne zastrzeżenie że zdjęcie na okładce jakieś mało nasycone wyszło. Cos słabo uwolnili te kolory 😝 kalendarze wysyłają ponoć w 24h. Ja zamawialam jeszcze fotoobraz to czekalam dłużej. Za to on jest mega, jakby co polecam

Oj coś znowu Bubus się przebudził jeju...

Dzięki Ci!! Mam nadzieję że znajdę jutro Obraz fajna sprawa tylko niemam ładnych zdjęć - Ty masz fajne z sesji Jak Ada usiądzie dobrze to coś też pokombinujemy.
Współczuje Szymusiowi pewnie też zębiska
Stary 2015-12-10, 22:31   #4536
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilove Pokaż wiadomość
Goczek oj Ty wklejalas na pewno, ja często sobie zapisuje zabawki które pokazujesz 😃

Niezawsze tak jak napisałam na mojej liście znalazł się pilot smily play, wesołe jajeczka tomy, ta piłka K's kids i chciałabym coś co się porusza ale nie mam pomysłu a tamtej aukcji już nie odnajde buu 😞 a tak mi się podobało to coś 😉 w lomiankach jest jakieś ch? Fajowo że tak Maje obkupilas, może sama kupiłabym coś siostrze hmn tylko do weekendu to pustki pewnie będą 😉

Dziewczyny współczuję pobudek, Nadia też się przebudzila z płaczem niedawno ale już śpi dalej...

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Hania na pewno fajnie się będą bawić chłopcy 😃 to jest takie super obserwować takie interakcje maluszkow w tym samym wieku 😍😊
Juz doczytałam wcześniej

Tak jest i to w sumie bardzo duże i z mala ilością Ludzi, lubie bardzo

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-10, 23:12   #4537
kamilove
Zakorzenienie

Mam 😁 http://e-littletikes.pl/little-tikes...s-1001481.html to jednak o owieczke chodziło hehe 😉 Goczek Ty wklejalas prawda? 😊 widzialam filmik na yt jak śmiesznie podskakuja te zabawki, fajowska jest ta owca 😃 dopisuje koniecznie 😉
Stary 2015-12-11, 00:27   #4538
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Mam 😁 http://e-littletikes.pl/little-tikes...s-1001481.html to jednak o owieczke chodziło hehe 😉 Goczek Ty wklejalas prawda? 😊 widzialam filmik na yt jak śmiesznie podskakuja te zabawki, fajowska jest ta owca 😃 dopisuje koniecznie 😉
O jaka fajna zabawka!

Kurcze wgrałam zdjęcia, wybrałam, dałam podpisy by kalendarz stworzyć i mi sievwszystko skasowalo szlag by to...

Maciuś

Edytowane przez niezawsze
Czas edycji: 2015-12-11 o 07:02
Stary 2015-12-11, 05:24   #4539
madelinem
Zadomowienie

Cytat:
madelinem - to jak ta lalka ok, i cenowo ok, to dlaczego nie?

Ojciec dał mi 100 kupić coś Zuzce, ale nie wiem co. Chyba kupię mleko ;P zabawek narazie nie chce ( chociaż zebra kusi :P)

TŻet od poniedziałku ma prawie 4 tyg wolnego...

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

aaa, i Zuzka buja się na kolankach, ale dalej rączek nie prostuje, nie wiem, czy tak może być... opiera się na łokciach, na kolankach i się buja
Bo ten pistolet do kolorowania to na krotko wydaje mi sie mam weekend na przemyslenie. Fajne sa ptaszki z klatka little live pwts cobi, ale nie wiem, czy chce cos gadajacego

Pobuja sie to i z czasem rece wyprostuje.
madelinem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 07:18   #4540
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Fajne

Cytat:
Napisane przez madelinem Pokaż wiadomość
Bo ten pistolet do kolorowania to na krotko wydaje mi sie mam weekend na przemyslenie. Fajne sa ptaszki z klatka little live pwts cobi, ale nie wiem, czy chce cos gadajacego

U nas zabawki do prac plastyvznych sa na dluzej a np.jakies figurki, kolejka czy auto zdalnie sterowane na moment. To które dostał na mikołajki stoi bez baterii nie wypróbowane nawet. Moj synek dostanie gry i jakies kreatywne od chrzestnego. Klocki lubi ale za dużo ich juz.
A dkaczego tej lalki nie kupisz skoro cenowo ok?

Violka - :-*

Dzień dobry
Noc byla spokojna. Po 2 i przed 5 smoka dalam i spał do 7.

Cashmere Gosiak - jak u Was?

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2015-12-11 o 07:19
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 07:29   #4541
madzixx88
Zakorzenienie

Cytat:
Mam http://e-littletikes.pl/little-tikes...s-1001481.html to jednak o owieczke chodziło hehe Goczek Ty wklejalas prawda? widzialam filmik na yt jak śmiesznie podskakuja te zabawki, fajowska jest ta owca dopisuje koniecznie

Fajna biedroneczka tez mi sie podoba
Co do słonika to tak, my mamy z Tk Maxxu za 60%ceny jest uruchamiany przez dotyk i ma dwie opcje 6+ -jezdzi do przodu kiwając sie na boki, potem wraca a w 12+, jezdzi tylko do przodu, zatrzymuje sie i czeka na dziecko i jak w niego klepnie to dalej

Dzien dobry
U nas nocka spokojna, o 2 podałam smoka i Ala pospala do 7. Przed kapiela zjadła kaszke. Teraz zjadła dwa cycki i niby najedzona ale dałam na próbę bebilon to jesacze 60ml wciągnęła, nie wiem czy niedojadla czy z łakomstwa?
Stary 2015-12-11, 07:34   #4542
Koperco
Zakorzenienie

Witam się i ja. O dziwo ALA już śpi więc pewnie się szybko obudzi...właśnie zjadłam śniadanko i pije herbatkę.
Jestem taka ucieszona bo znalazłam opiekę dla Ali jak pójdę do pracy!! Moja sąsiadka wie zgodziła😁😁😁
Jestem tym bardziej zadowolona ze ma synka o 5miesiecy starszego od Ali i ma pedagogiczne wykształcenie.A że chce mieć kolejne bobo bo nie chce wracać do pracy to jest baardzo chętna. A ja mam blisko bo na tym samym Pietrze
Stary 2015-12-11, 07:34   #4543
gosiak0512
Zakorzenienie

Hej.
Od 1 w nocy mamy goraczke (38.7), suchy dudniacy kaszel, chrype i katar widmo nr do pediatry na 15.30

gosiak0512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 07:36   #4544
Koperco
Zakorzenienie

Nocka średnio bo jadła o 24 i 4 i to całe butle wszamala. Ale w dzień mało je bo żeby to chyba w nocy nadrabia,bo nie wiem...
Owca super!super!
Stary 2015-12-11, 07:36   #4545
Pavlinecka_21
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;53760866]VIOLKA,gratki siadania Adki, to juz teraz poleci
MAJKA, GOSIAK, to macie wieczory urocze, oby nocki lepsze byly
Bujawice ma musi najpierw miesnie wycwiczyc, moja dość dlugo tak sie bujala przed raczkowaniem. Aaale bedziesz miec teraz przez te 4tyg.raj, TZta do pomocy [/QUOTE]

Taaa... Pomoże mi oszaleć ;p

Cytat:
Napisane przez cashmere Pokaż wiadomość
4 tygodnie?! Biedna Ty

Hehe widzę, ze rozumiesz ;p juz zapowiada, jak to bedzie mi pomagał ... Ta, jasne.
Cytat:
Napisane przez madelinem Pokaż wiadomość

Bierz to, co jej sie podoba, jak jest rozsądne cenowo - takie prezenty działają edukacyjnie, bo jak starczy na krótko, następnym razem przemyśli lepiej, moze sie wydaje, ze ma tylko 5 lat, ale dzieci w tym wieku swietnie analizują otoczenie. Mam koleżankę z 5 letnia córeczka i była historia z kucykami, ktore tak strasznie chciała a potem stwierdziła, ze na nast urodziny wybierze cos innego, bo kucyki sa nudne ;p
Pavlinecka_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 07:39   #4546
siempre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosiak0512 Pokaż wiadomość
Hej.
Od 1 w nocy mamy goraczke (38.7), suchy dudniacy kaszel, chrype i katar widmo nr do pediatry na 15.30
Biedulka oby to nic poważnego
siempre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 07:44   #4547
Koperco
Zakorzenienie

Cytat:
Hej.
Biedne Wy

Cytat:
Taaa... Pomoże mi oszaleć ;p

Hehe widzę, ze rozumiesz ;p juz zapowiada, jak to bedzie mi pomagał ... Ta, jasne.

Bierz to, co jej sie podoba, jak jest rozsądne cenowo - takie prezenty działają edukacyjnie, bo jak starczy na krótko, następnym razem przemyśli lepiej, moze sie wydaje, ze ma tylko 5 lat, ale dzieci w tym wieku swietnie analizują otoczenie. Mam koleżankę z 5 letnia córeczka i była historia z kucykami, ktore tak strasznie chciała a potem stwierdziła, ze na nast urodziny wybierze cos innego, bo kucyki sa nudne ;p
tak on będzie Civ pomagal żebyś się nie nudziła😂😂😂
Biedna Ty!

O i już się Ala naspala-to był moment😖

---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Udaje ze mnie nie ma
Stary 2015-12-11, 07:50   #4548
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Witam się i ja. O dziwo ALA już śpi więc pewnie się szybko obudzi...właśnie zjadłam śniadanko i pije herbatkę.
Jestem taka ucieszona bo znalazłam opiekę dla Ali jak pójdę do pracy!! Moja sąsiadka wie zgodziła😁😁😁
Jestem tym bardziej zadowolona ze ma synka o 5miesiecy starszego od Ali i ma pedagogiczne wykształcenie.A że chce mieć kolejne bobo bo nie chce wracać do pracy to jest baardzo chętna. A ja mam blisko bo na tym samym Pietrze
To fajnie. Blisko opieka. Super sprawa Minus takiego rozwiazania to choroby bo jak jej chore to Ty nie chcesz by sie zaraziło i zeby Ala na spacer wyszła i odwrotna syt. I ona planuje być w ciazy i zajmować sie dwójką malutkich dzieci?
Spacery ogarnie? Odważna jest

Cytat:
Hej.
Jejku. Współczuję. Zdrówka!

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2015-12-11 o 07:51
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 07:51   #4549
kamilove
Zakorzenienie

Madzixx dzięki za opis wydaje się super ten słonik.

Gosiak dużo zdrówka dla Martynki ✊✊✊

Koperco ale fajnie z tą opiekunka-sasiadka 😃

Witam się, piękne słońce za oknem 😃 lecę myć włosy w takim razie żeby wyjść o normalnej porze 😉
Stary 2015-12-11, 07:59   #4550
madzixx88
Zakorzenienie

Gosiak-zdrowka dla Martynki !

Koperko-super z sąsiadka

Ala na drzemce a ja za Mel b sie biore
Jak poszłam sie kapać to była na macie w dużym pokoju i mowie, ze ide wziac prysznic, zaraz wracam to patrzyła na mnie uważnie, puściłam wode, słyszę klap klap rączek a za chwile Ala w łazience bystra juz taka fajna
Stary 2015-12-11, 08:05   #4551
Koperco
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
To fajnie. Blisko opieka. Super sprawa Minus takiego rozwiazania to choroby bo jak jej chore to Ty nie chcesz by sie zaraziło i zeby Ala na spacer wyszła i odwrotna syt. I ona planuje być w ciazy i zajmować sie dwójką malutkich dzieci?
Spacery ogarnie? Odważna jest

Jejku. Współczuję. Zdrówka!
Jej synek już chodzi więc najwyżej moja w wózek a jej na podstawkę.
Co do chorób to wiadomo że bym nie chciała Ale jak dam do żłobka to będzie to samo tylko ze tam dużo dzieci a tu tylko jedno..
No tak planuje. Ona silną dziewczyną jest i ma super podejście do dzieci

Madzix-ale fajosko!zazdro! Czekam aż moja ruszy,ale jej się nie spieszy jakos
Stary 2015-12-11, 08:05   #4552
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Madzixx dzięki za opis wydaje się super ten słonik.

Gosiak dużo zdrówka dla Martynki ✊✊✊

Koperco ale fajnie z tą opiekunka-sasiadka 😃

Witam się, piękne słońce za oknem 😃 lecę myć włosy w takim razie żeby wyjść o normalnej porze 😉
A widziałaś ten szron ma łące?

Koperco super z Sąsiadka

Madelinem jaka lalka, my z Maja napisaliśmy list do Mikołaja i bałam się, że nie zdobędę jednej pozycji, ale się udało

Gosiak zdrowka

Maciuś
Stary 2015-12-11, 08:08   #4553
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Jej synek już chodzi więc najwyżej moja w wózek a jej na podstawkę.
Co do chorób to wiadomo że bym nie chciała Ale jak dam do żłobka to będzie to samo tylko ze tam dużo dzieci a tu tylko jedno..
No tak planuje. Ona silną dziewczyną jest i ma super podejście do dzieci

Madzix-ale fajosko!zazdro! Czekam aż moja ruszy,ale jej się nie spieszy jakos
Zaradna dziewczyna!
Stary 2015-12-11, 08:08   #4554
blackberry89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hanka20 Pokaż wiadomość
Ja też bym chętnie nie przyjęła ale nie chce żeby potem jakieś kłopoty nam robili z komunia święta itd.

Wybacz, wiem ze to dla Ciebie nie jest zabawne ale rozsmieszylas mnie tym postem

Tak u nas są duże parafie i zawsze cześć domów odwiedza się przed świętami cześć po. I kolęda czasem nawet w lutym jeszcze jest.

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

KAMILOVE no ja się doczekać nie mogę żeby zobaczyć te interakcje
Ja sie zastanawiam czy dam dziecko w ogole do komunii.
Pawcio 13.04.2015
blackberry89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 08:08   #4555
niezawsze
Zakorzenienie

My jeszcze w łóżku, ale przez to, że kalendarz robiłam to jakaś niedoskonałości jestem i czekam na drzemke Maćka...

Może dziś na łyżwy pójdziemy..

Maciuś
Stary 2015-12-11, 08:09   #4556
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Dzien dobry,oby lepszy niz noc 😒 7 pobudek,w tym 5 na kp i 2 przaz rabnięte rolety! Nawe w kuchni na jakies przylepce tz zamontowal,myslalam ze mi safka odpadla taki halas. I tz jeczy ze sie nie wyspal! A ja to wyspana po pachy! 😡
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 08:12   #4557
niezawsze
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;53763388]Dzien dobry,oby lepszy niz noc 😒 7 pobudek,w tym 5 na kp i 2 przaz rabnięte rolety! Nawe w kuchni na jakies przylepce tz zamontowal,myslalam ze mi safka odpadla taki halas. I tz jeczy ze sie nie wyspal! A ja to wyspana po pachy! 😡[/QUOTE]

O matko wspolczuje. Hałasu bym się mega wystraszyla

Maciuś
Stary 2015-12-11, 08:14   #4558
violka848
Zakorzenienie

Mamusie Kwietniowe 2015! cz. 10

Hej u nas kolejna koszmarna nocka. Nie mogłam usnać do polnocy, a już wpółdo pierwszej panna na jedzenie obudzona, potem do siebie wzięłam i non stop obydzona i przysypia tylko przy cycu. Jeju niewiem co ona mi się tak spartaczyła ( Gdzie jest moja dawna Ada z jedną pobudką, dobra niech beda 2-3 ale nie ciągłe Zęby to raczej nie są bo ona nie piszczy z bólu, tylko marud taki blee.
Kamilove super ta owieczka
Madzia ale ekstra że Ala Cię wyśledzila Ja już nie pamietam kiedy prysznic brałam będąc sama z małą.
Koperco super ze tak szybko udało się z niańka. A dziewczynę podziwiam, mi mojego jednego gagatka narazie w zupełności wystarczy)

Edytowane przez violka848
Czas edycji: 2015-12-11 o 08:16
violka848 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 08:17   #4559
blackberry89
Zakorzenienie

U nas tez marna nocka. Zasnelam kolo polnocy po 20min pawel sie obudzil i lulanie nie dzialalo musialam dac mleczko, a i po nim sie krecil jeszcze. Zasnelismy po 1. Po 4 pobudka i wiercenie sie do 6 znow mleczko i do 7.30 pospalismy.
teraz marudkuje. A ten glupi zab ani sni wyjsc. Stoi jak zaklety.
Pawcio 13.04.2015
blackberry89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 08:19   #4560
Koperco
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Zaradna dziewczyna!
No jak bd chory jej to nie wyjdą na dwór Ale to wtedy pójdę po robocie. Jak chce to ja nie widzę problemu.
Jej kasą też się przyda a ja bd spokojna

Cytat:
Napisane przez blackberry89 Pokaż wiadomość
Ja sie zastanawiam czy dam dziecko w ogole do komunii.

Ja nie daje no chyba że będzie bardzo chcial

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;53763388]Dzien dobry,oby lepszy niz noc 😒 7 pobudek,w tym 5 na kp i 2 przaz rabnięte rolety! Nawe w kuchni na jakies przylepce tz zamontowal,myslalam ze mi safka odpadla taki halas. I tz jeczy ze sie nie wyspal! A ja to wyspana po pachy! 😡[/QUOTE]

Ale masakra. Współczuję...

Cytat:
Napisane przez violka848 Pokaż wiadomość
Hej u nas kolejna koszmarna nocka. Nie mogłam usnać do polnocy, a już wpółdo pierwszej panna na jedzenie obudzona, potem do siebie wzięłam i non stop obydzona i przysypia tylko przy cycu. Jeju niewiem co ona mi się tak spartaczyła ( Gdzie jest moja dawna Ada z jedną pobudką, dobra niech beda 2-3 ale nie ciągłe Zęby to raczej nie są bo ona nie piszczy z bólu, tylko marud taki blee.
Kamilove super ta owieczka
Madzia ale ekstra że Ala Cię wyśledzila Ja już nie pamietam kiedy prysznic brałam będąc sama z małą.
Koperco super ze tak szybko udało się z niańka. A dziewczynę podziwiam, mi mojego jednego gagatka narazie w zupełności wystarczy)
Ona by przedszkokanka była super,bo ma podejście do dzieci,ale jak trzeba to jest stanowcze. Tylko słodycze daje dużo,no ale tu się dogadamy mam nadzieje
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości