Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. IV - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-01-31, 09:33   #4531
liselotta
lise-kotta

Dot.: Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. IV

Tekila - twój chłop strzela sobie w stopę, ale wiem jak cieżko jest odmówić bliskiej osobie. Tyle tylko że to dorosła osoba i ma w obowiązku zadbać o siebie. Pomoc owszem ale w okrojonym zakresie.
Obawiam się że nawet jeśli byście jej znaleźli mieszkanie to zaczęłaby wybrzydzać.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-31, 09:34   #4532
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ale czemu masz do nich pretensje? Przecież może się wynieść z domu i nie wspierać finansowo ani nic.
Moja mama ma taką sytuację. Babcia mieszka z nami, co chwilę "chora", co chwilę jakieś leki, i myślisz, że skąd bierze na nie pieniądze? Od mojej mamy. I nigdy jej nie zwróciła. Po prostu jej sie należy. Za to nigdy nie zadzwoniła do mojej ciotki, żeby jej dała pieniądze na leki, kupiła to czy tamto. Mama twojego tż też nie musi brać pieniędzy ani wymagać pomocy od innych, bo na miejscu ma syna, który ją obsłuży i sfinansuje.
Bierz tż pod pache i się wyprowadzccie.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Oczywiście, że mam o to pretensje, bo oszczędzamy tylko z mojej pensji, a jego matka jest na tyle niezaradna, że nie zainteresowała się jak i skąd mogłaby dostać pieniądze na utrzymanie. Nie podoba mi się to, że te koszty nie są rozkładane na całe rodzeństwo po równo. (Tzn. TŻ płaci połowę rachunków, bo tam mieszka, ale np. wyżywienie jego matki niech jest dzielone po równo między wszystkich z rodzeństwa).
Jak jej mówiliśmy, że się wyprowadzamy, to przytakiwała. Teraz powoli przechodzimy do konkretów i ona jest zaskoczona całą sytuacją, bo jak ona utrzyma taki wielki dom (od roku trąbimy, żeby sprzedała dom i przeniosła się do jakiegoś mieszkania, gdzie nie będzie musiała wchodzić po schodach).
Stary 2017-01-31, 09:36   #4533
liselotta
lise-kotta

Wyprowadźcie się i finansowanie się skończy. Matka niech zadba albo o pieniądze swoje albo niech sie zainteresuje mniejszym mieszkaniem.

Stary 2017-01-31, 09:40   #4534
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Tekila - twój chłop strzela sobie w stopę, ale wiem jak cieżko jest odmówić bliskiej osobie. Tyle tylko że to dorosła osoba i ma w obowiązku zadbać o siebie. Pomoc owszem ale w okrojonym zakresie.
Obawiam się że nawet jeśli byście jej znaleźli mieszkanie to zaczęłaby wybrzydzać.

Właśnie o to chodzi Już jej pokazywaliśmy kilka ofert, ale "a to za bardzo w centrum", "a to będzie za głośno", "a to dzielnica nie ta", "a co ona się będzie wyprowadzać skoro ona tu od 30 lat mieszka".

Tylko jej jeden problem. Ten dom ma 3 piętra i 8 pokoi. A korzysta tylko z salonu, kuchni, łazienki i sypialni.

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Wyprowadźcie się i finansowanie się skończy. Matka niech zadba albo o pieniądze swoje albo niech sie zainteresuje mniejszym mieszkaniem.

Taki jest plan, ale mój TŻ ma miękki tyłek i ma wyrzuty sumienia. Na szczęście ma mnie Tż ma wpojone, że rodziców nie wolno krytykować, niezależnie od tego co robią.
Stary 2017-01-31, 09:44   #4535
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
Oczywiście, że mam o to pretensje, bo oszczędzamy tylko z mojej pensji, a jego matka jest na tyle niezaradna, że nie zainteresowała się jak i skąd mogłaby dostać pieniądze na utrzymanie. Nie podoba mi się to, że te koszty nie są rozkładane na całe rodzeństwo po równo. (Tzn. TŻ płaci połowę rachunków, bo tam mieszka, ale np. wyżywienie jego matki niech jest dzielone po równo między wszystkich z rodzeństwa).
Jak jej mówiliśmy, że się wyprowadzamy, to przytakiwała. Teraz powoli przechodzimy do konkretów i ona jest zaskoczona całą sytuacją, bo jak ona utrzyma taki wielki dom (od roku trąbimy, żeby sprzedała dom i przeniosła się do jakiegoś mieszkania, gdzie nie będzie musiała wchodzić po schodach).
Nie możesz mieć do nich pretensji, że się wyprowadzili. Pretensje możesz mieć do tż, że ją utrzymuje. Wiedzieli jak będzie, to się wyniesli i z tego co piszesz to nie utrzymują kontaktu.

201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-31, 11:09   #4536
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Nie możesz mieć do nich pretensji, że się wyprowadzili. Pretensje możesz mieć do tż, że ją utrzymuje. Wiedzieli jak będzie, to się wyniesli i z tego co piszesz to nie utrzymują kontaktu.

Wynieśli się, bo TŻ jest najmłodszy i musiał jeszcze trochę z matką pomieszkać zanim się usamodzielnił
I nie mam pretensji o to, że się wyprowadzili. Niczego takiego nie napisałam
Stary 2017-01-31, 11:22   #4537
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
kasia2209 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-01-31, 12:02   #4538
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia2209 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Moja jest zatrudniona, ale od ponad roku jest na chorobowym. W zasadzie lubi swoją pracę (obecnie jest nauczycielem), ale narzeka na bardzo złą atmosferę w pracy i to, że teraz nie usiedziałaby tyle godzin w pracy.
Stary 2017-01-31, 12:57   #4539
Bossska_Nat
Raczkowanie

Drogie bezdzietne
Czy jest tu ktoś kto sam nie ma dziecka,ale dostał takowe po części wraz z partnerem?
Ja mam taka sytuację - mój mąż miał przede mną żonę z którą ma dziecko.Ja dzieci mieć nie chcę ,jego młodą widuję raz w tygodniu,to już 13 latka więc ciężko tu mówić o jakimś małym dziecku ,natomiast ciekawi mnie jak to jest u Was.
W wychowanie młodej się nie angażuję , nie przeszkadza mi ona w życiu - spędza u nas bardzo mało czasu ,często jak jest to i tak się musi uczyć i jest zajęta,zazwyczaj jakieś kino raz w tygodniu , razw tygodniu u nas śpi no i 1 w roku tygodniowe wakacje razem.
W takiej formie nie przeszkadza mi dziecko- natomiast sama bym w pełnym wymiarze nie chciała takiej małej mieć
Bossska_Nat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-31, 14:09   #4540
zakonna
Naczelna Nastolatka

Tak. Mój mąż ma córkę. Jak się poznaliśmy to była w gimnazjum.

wysłane telepatycznie
Stary 2017-01-31, 14:32   #4541
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Cytat:
Napisane przez Bossska_Nat Pokaż wiadomość
Drogie bezdzietne
Czy jest tu ktoś kto sam nie ma dziecka,ale dostał takowe po części wraz z partnerem?
Ja nie, nie weszłabym w taki związek.
Stary 2017-01-31, 15:11   #4542
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agniesiaa Pokaż wiadomość
Ja nie, nie weszłabym w taki związek.
Ja też raczej nie.
Stary 2017-01-31, 16:33   #4543
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2017-01-31, 17:09   #4544
Shar14
Zadomowienie

Wracając na chwilę do wątku ślubno-domowego. Ja jakbym brała ślub to w kiecce czerwono-czarnej, ombre. Takiej ala balowej, ale krótkiej z przodu i przedłużanej z tyłu. To chyba tylko na zamówienie, choć na razie to nie zanosi się.
W tej chwili z Tż mamy w planach budować dom w ciągu najbliższego pół roku. Być może dostaniemy działkę. Mały domek, około 50-70 m. I zaczęło się zrzędzenie rodziny o ślubie itd. Koszmar...

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Stary 2017-01-31, 17:11   #4545
zakonna
Naczelna Nastolatka

ej, 50 metrów to strasznie mało na domek, nie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-01-31, 17:22   #4546
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
ej, 50 metrów to strasznie mało na domek, nie?
Tak, ale nam w tej chwili więcej nie jest potrzebne. Zobaczymy co wyjdzie z projektu. Liczymy max 70.

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Stary 2017-01-31, 17:28   #4547
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ja mam wielki dom na wsi (ten o którym kieeeedys tu pisałam), nadal nic z nim nie zrobione. I niszczeje tylko. Jest wystawiony na sprzedaż, za bezcen dosłownie iiii nic. Nikt go nie chce kupić. A szkoda, bo może miałabym wkład na własne mieszkanie, bo chciałabym mieszkać gdzie indziej niż moje miasteczko. Mama mojego tż ma dwa mieszkania w mieście studenckim , wynajmuje je i juz nam z góry powiedziała, że ona nam NIE DA! Że ona z tego wynajmu żyje i opłaca rachunki, więc nam NIE DA!

Szkoda tylko, że nikt nie pytał ani nie dawał do zrozumienia, że chcemy to mieszkanie

Stary 2017-01-31, 18:07   #4548
Iska00
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam wielki dom na wsi (ten o którym kieeeedys tu pisałam), nadal nic z nim nie zrobione. I niszczeje tylko. Jest wystawiony na sprzedaż, za bezcen dosłownie iiii nic. Nikt go nie chce kupić. A szkoda, bo może miałabym wkład na własne mieszkanie, bo chciałabym mieszkać gdzie indziej niż moje miasteczko. Mama mojego tż ma dwa mieszkania w mieście studenckim , wynajmuje je i juz nam z góry powiedziała, że ona nam NIE DA! Że ona z tego wynajmu żyje i opłaca rachunki, więc nam NIE DA!

Szkoda tylko, że nikt nie pytał ani nie dawał do zrozumienia, że chcemy to mieszkanie

Bardzo dobrze, że Was uprzedziła.
Wiele osób skupuje mieszkania, które docelowo mają być "dla dzieci".
Może założyła, że syn liczy na jedno z tych mieszkań.

Tak swoją drogą, to bardzo dobrze, że kobieta sobie zapewniła źródło utrzymania

Moja teściowa bardziej przypomina teściową tekila901.
Też mieszka w domu, na który ją nie stać. W dodatku ten dom jest jej tylko w 1/12 (przez wiele lat nikt nie poszedł do notariusza tego rozsądnie podzielić).
Ona ciągle powtarza, że to jej, bo emocjonalnie jest z tym związana.
W dodatku zamiast najpierw ogarnąć formalności, wrzuciła w tamtym roku kilkadziesiąt tysięcy (pożyczonych) w remont.
Tydzień później była wielka awantura z pozostałymi współwłaścicielami, którzy zaproponowali jej spłatę w mniejszej kwocie niż ona w remont wrzuciła.
Ostatnio coraz częściej sugeruje mojemu mężowi, że ona już nie daje rady finansowo.
Ogólnie czasami zadaje takie pytania o nasze pieniądze, że mam wrażenie, że przewiduje się w naszym budżecie ;-) Ostatnio TŻ powiedział, że stac nas na to, abym ja nie pracowała przez jakiś czas. Wtedy się oburzyła, że nie stać nas. W domyśle nie będzie nas stać na nią. :-/
Jest dosyć roszczeniowa. Kiedyś czasami o coś prosiła. Teraz ma podejście: należy mi się.
Jak chce pożyczyć pieniądze to wydzwania co pięć minut, jak mąż nie chce to strzela focha, a pieniędzy jeszcze nigdy nie oddała TŻ. Raz ja jej pożyczyłam to oddała :P
Temat rzeka. Czasami myślę, że z teściową to się nieźle wpakowałam :-(

Ma dopiero 53 lata. :-(

Edytowane przez Iska00
Czas edycji: 2017-01-31 o 18:38
Iska00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-31, 19:02   #4549
katarzyna990
BAN stały

dom trzeba budować dla siebie a nie dla dzieci, bo one odejdą prędzej czy później, ma być mały chyba że stać cię na ukrainkę do sprzątania, i ma być funkcjonalny dla wygody Twojej a nie ładny dla gości (można połączyć piękno z funkcjonalnością oczywiście )
katarzyna990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-31, 21:29   #4550
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2017-02-01, 02:04   #4551
efflorescence
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bossska_Nat Pokaż wiadomość
Drogie bezdzietne
Ja mam taka sytuację - mój mąż miał przede mną żonę z którą ma dziecko.Ja dzieci mieć nie chcę ,jego młodą widuję raz w tygodniu,to już 13 latka więc ciężko tu mówić o jakimś małym dziecku ,natomiast ciekawi mnie jak to jest u Was.
W wychowanie młodej się nie angażuję , nie przeszkadza mi ona w życiu - spędza u nas bardzo mało czasu ,często jak jest to i tak się musi uczyć i jest zajęta,zazwyczaj jakieś kino raz w tygodniu , razw tygodniu u nas śpi no i 1 w roku tygodniowe wakacje razem.
W takiej formie nie przeszkadza mi dziecko- natomiast sama bym w pełnym wymiarze nie chciała takiej małej mieć
Jeden z moich byłych miał dzieci z poprzedniego związku. Ale mieszkały daleko, więc widywałam je jedynie na zdjęciach jakie mi przysyłał z pobytów w tamtej miejscowości i słyszałam je przez telefon, gdy z nimi rozmawiał, więc nie odczuwałam jakoś ich obecności. Natomiast przyznam, że sam fakt ich istnienia działał na mnie bardzo uspokajająco - nie bałam się, że facetowi kiedyś odbije, że on się przecież musi rozmnożyć i chodź zrobimy sobie dzieciaka

Cytat:
Napisane przez malwine55 Pokaż wiadomość
W jednym ogłoszeniu o wynajęcie kawalerki właściciel żądał aktu małżeństwa, bo on nie będzie grzesznikom udostępniać swojego mieszkania haha xD niezła żenada

No żenada, ale z drugiej strony to jest fajne, że ludzie nie muszą robić czegoś wbrew swoim przekonaniom On ma takie poglądy i jego sprawa, najwyżej będzie musiał dłużej szukać najemcy, a Ty znajdziesz przecież inne mieszkanie, którego właściciel nie będzie miał obiekcji co do Waszej pary Bez sensu byłoby, gdyby ludzie byli zmuszeni do wynajmowania komuś, kogo styl życia obraża ich uczucia. Gdybyś Ty na przykład miała mieszkanie i zgłosiłby się pan po odsiadce wyroku, mogłabyś nie być zainteresowana podpisaniem umowy, choć inni nie mieliby nic przeciwko. To tylko przykład, nie chodzi o porównywanie sytuacji, bo oczywiście jest to zupełnie inna sprawa, ale ludzie mają różną wrażliwość i trzeba to uszanować

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
Właśnie o to chodzi Już jej pokazywaliśmy kilka ofert, ale "a to za bardzo w centrum", "a to będzie za głośno", "a to dzielnica nie ta", "a co ona się będzie wyprowadzać skoro ona tu od 30 lat mieszka".

Tylko jej jeden problem. Ten dom ma 3 piętra i 8 pokoi. A korzysta tylko z salonu, kuchni, łazienki i sypialni.
Wyznaczcie jej deadline i dajcie kilka rozsądnych ofert, niech się na którąś zdecyduje i koniec. Przyjdźcie z gotowymi kartonami do pakowania rzeczy i pomóżcie wszystko ogarnąć, to już niemłoda osoba i może jej ciężko się zebrać w sobie, ale z pomocą na pewno pójdzie łatwiej.
Albo inaczej, jeśli korzysta tylko z dwóch pokoi, a Twój TŻ z jednego, to może pozostałe 5 wynająć?

Cytat:
Napisane przez petit2 Pokaż wiadomość
Ten lekarz na znanym lekarzu ma prawie same pozytywne opinie - widać ile one są warte.
Lekarze mają prawo domagania się od serwisu usunięcia negatywnych opinii, więc wiarygodność takich portali jest ograniczona.

Cytat:
Napisane przez misorpresa Pokaż wiadomość
Dlaczego uważasz, że to troll? Bo tobie się to nie przydarzyło i twoim koleżankom również? Naprawdę solidny argument.

Edytowane przez efflorescence
Czas edycji: 2017-02-01 o 02:07
efflorescence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-01, 06:38   #4552
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
50 trochę mało, ale 70 byłoby ok Piętrowy? Bo my z TŻ się zastanawiamy nad domem, ale chyba nie chciałabym piętrowego, bo nie wiem czy będę w stanie wejść po schodach na starość, a szkoda ryzykować.
Stary 2017-02-01, 07:42   #4553
liselotta
lise-kotta

Tekila, takie osoby jak twoja teściowa są ostatnie w kolejce do samobójstwa, serio. Takie narcyzy, lub jak kto woli "attention whores" zbyt kochają siebie oraz (nie zapominajmy) ATENCJĘ, by podjąć jakiekolwiek dramatyczne kroki.
Prędzej teściowa będzie przedłużać i przedłużać, bo jak juz sie wyprowadzi (do czego jest zdecydowanie zdolna skoro mówisz że rodzina chłopa twego miała zafundowane przeprowadzki bez przerwy), to wtedy skończy sie bycie w centrum zainteresowania swojego syna. A to o to w tym wszystkim chodzi (moim zdaniem).

Stary 2017-02-01, 09:52   #4554
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
Takie wielkie domy, budowane z myślą o całej rodzinie, a w których finalnie mieszkają 1-2 osoby to koszmar do sprzedaży - obecnie ludzie nie kupują trzykondygnacyjnych domów z kilkunastoma pomieszczeniami, a z kolei sprzedający chcieliby za takie "kloce" niewiadomo jakie pieniądze. I kółko się zamyka, a chata staje się w wielu przypadkach praktycznie nie do sprzedania.

My planujemy średniej wielkości energooszczędny dom na obrzeżach miasta; zobaczymy co z tych planów wyjdzie Na dwie dorosłe osoby, trzy koty i pewnie jeszcze jakieś zwierzaki
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-01, 10:27   #4555
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Iska00 Pokaż wiadomość
Bardzo dobrze, że Was uprzedziła.
Wiele osób skupuje mieszkania, które docelowo mają być "dla dzieci".
Może założyła, że syn liczy na jedno z tych mieszkań.

Tak swoją drogą, to bardzo dobrze, że kobieta sobie zapewniła źródło utrzymania

Moja teściowa bardziej przypomina teściową tekila901.
Też mieszka w domu, na który ją nie stać. W dodatku ten dom jest jej tylko w 1/12 (przez wiele lat nikt nie poszedł do notariusza tego rozsądnie podzielić).
Ona ciągle powtarza, że to jej, bo emocjonalnie jest z tym związana.
W dodatku zamiast najpierw ogarnąć formalności, wrzuciła w tamtym roku kilkadziesiąt tysięcy (pożyczonych) w remont.
Tydzień później była wielka awantura z pozostałymi współwłaścicielami, którzy zaproponowali jej spłatę w mniejszej kwocie niż ona w remont wrzuciła.
Ostatnio coraz częściej sugeruje mojemu mężowi, że ona już nie daje rady finansowo.
Ogólnie czasami zadaje takie pytania o nasze pieniądze, że mam wrażenie, że przewiduje się w naszym budżecie ;-) Ostatnio TŻ powiedział, że stac nas na to, abym ja nie pracowała przez jakiś czas. Wtedy się oburzyła, że nie stać nas. W domyśle nie będzie nas stać na nią. :-/
Jest dosyć roszczeniowa. Kiedyś czasami o coś prosiła. Teraz ma podejście: należy mi się.
Jak chce pożyczyć pieniądze to wydzwania co pięć minut, jak mąż nie chce to strzela focha, a pieniędzy jeszcze nigdy nie oddała TŻ. Raz ja jej pożyczyłam to oddała
Temat rzeka. Czasami myślę, że z teściową to się nieźle wpakowałam :-(

Ma dopiero 53 lata. :-(
Wiesz co, niefajnie jest jak siedzisz przy stole, jesz obiad i przez pół godziny słuchasz, że ktoś ci czegoś nie da, mimo, że o to w ogóle nie pytasz. Tż wspomniał, że w niedługim czasie się wyprowadzamy i szukamy mieszkania do wynajęcia. Żeby było śmieszniej, dodał, że szukany w takiej i takiej dzielnicy (czyli w zupełnie innym miejscu niz jej mieszkanieu) I się zaczęło. Ona NIE DA! Nikt nie zasugerował, że chcemy tam mieszkać czy że oczekujemy mieszkania.

Stary 2017-02-01, 12:22   #4556
Nanit
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz co, niefajnie jest jak siedzisz przy stole, jesz obiad i przez pół godziny słuchasz, że ktoś ci czegoś nie da, mimo, że o to w ogóle nie pytasz. Tż wspomniał, że w niedługim czasie się wyprowadzamy i szukamy mieszkania do wynajęcia. Żeby było śmieszniej, dodał, że szukany w takiej i takiej dzielnicy (czyli w zupełnie innym miejscu niz jej mieszkanieu) I się zaczęło. Ona NIE DA! Nikt nie zasugerował, że chcemy tam mieszkać czy że oczekujemy mieszkania.

Mnie mój tata zrobił wykład (tak ni z gruchy ni pietruchy), że mam nie liczyć na mieszkanie po rodzicach, bo on zapisze na moją siostrę bo ja mu nie chcę wnuka urodzić, a moja siostra tak. I dlatego ona będzie miała to mieszkanie i musi z prawnikiem pogadać żebym nie mogła tego mieszkania siostrze odebrać. Cały wykład mi zrobił. Tylko, że ja nigdy sobie żadnych praw do tego mieszkania nie rościłam (moja siostra tam mieszka), mam swoje, własne z mężem kupione (za naszą kasę, nikt nam nie sponsorował). W dodatku z moją siostrą zawsze miałam dobre układy i nawet by mi do głowy nie przyszło żeby jej coś zabierać (o czym moja siostra dobrze wie). Chyba sprawiam wrażenie takiej wyrachowanej suki, pewnie przez brak dzieci
Nanit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-01, 12:56   #4557
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nanit Pokaż wiadomość
Mnie mój tata zrobił wykład (tak ni z gruchy ni pietruchy), że mam nie liczyć na mieszkanie po rodzicach, bo on zapisze na moją siostrę bo ja mu nie chcę wnuka urodzić, a moja siostra tak. I dlatego ona będzie miała to mieszkanie i musi z prawnikiem pogadać żebym nie mogła tego mieszkania siostrze odebrać. Cały wykład mi zrobił. Tylko, że ja nigdy sobie żadnych praw do tego mieszkania nie rościłam (moja siostra tam mieszka), mam swoje, własne z mężem kupione (za naszą kasę, nikt nam nie sponsorował). W dodatku z moją siostrą zawsze miałam dobre układy i nawet by mi do głowy nie przyszło żeby jej coś zabierać (o czym moja siostra dobrze wie). Chyba sprawiam wrażenie takiej wyrachowanej suki, pewnie przez brak dzieci
Ostro.
U mnie na szczęście póki co żadne z rodzeństwa nie pali się do rozmnażania, więc argument dzieci byłby dość słaby. Ale co będzie w przyszłości? Nie chce mi się o tym myśleć, niby na razie relacje mamy bardziej niż w porządku, ale perspektywa finansowa potrafi zmienić ludzi.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-01, 13:23   #4558
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Cytat:
To moi rodzice zrobili taki myk, że mojemu dzieciatemu bratu dali kasę wartości połowy mieszkania, a mnie - bezdzietnej - mieszkanie, gdzie na stare lata pójdę mieszkać Póki co wynajmuję, ale tyle kasy, co na ten wynajem idzie to aż żal
Stary 2017-02-01, 13:26   #4559
zakonna
Naczelna Nastolatka

O. Moja siostra ma dzieci i były lata ze słyszałam że ona dostanie, że jej pomoc trzeba bo dzieci. I tak i moja matka i dziadkowie podchodzili. Jak dzieci to pomagać.

wysłane telepatycznie
Stary 2017-02-01, 13:57   #4560
Iska00
Zadomowienie

Cytat:

Chociaż jakby się zastanawiać, to sporo rodzin obiecuje, że coś da/przepisze komuś coś, ale tylko pod warunkiem, że obdarowany będzie żył według widzimisię darczyńcy.

Najpewniejszą formą wyłączenia mieszkania z masy spadkowej, jest umowa dożywocia.
Iska00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości