Wrześniówki 2016 <3 - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-18, 11:18   #4531
Samarinda
Zadomowienie

Dot.: Wrześniówki 2016 <3

Cytat:
Napisane przez weselna01 Pokaż wiadomość
Cytując moją dietetyczkę, gdy spytałam jak ocenia się czy przyrost wagi w ciąży taki, jaki jest oznacza prawidłowy wzrost wagi (o dziecko i, nazwijmy to, jego domek), czy już za duży:

"Uczono mnie, że ocenę stanu odżywienia kobiet w ciąży określa sie na podstawie masy sprzed ciąży +

dziecko około 3,5 kg
macica 1 kg
płyn owodniowy 1 kg
piersi 0,5 kg
łożysko 0,7 kg
dodatkowa objętość krwi ciężarnej 1,2-1,5 kg
woda zatrzymana w organizmie 1,5 kg
zapasy mamy (na okres karmieniapiersią) ok. 3,5 kg

Dodatkowo dokonuje się pomiarów obwodów, grubości fałdów skórno- tłuszczowych.

Pomiar analizatorem jest niebezpieczny i nieużyteczny, bo ciąża fałszuje wynik".

Także prawidłowo można, nazwijmy to, przytyć o ok 3,5kg żeby było z czego ciągnąć do produkcji mleka. Myślę, że to bardzo potrzebne kiedy nasze zapasy t.t są poniżej normy (z tego co pamiętam to ok 18% na ciało) a im mamy jej więcej, tym może być zbędne.
No właśnie taki uzasadniony przyrost to rozumiem, mam nadzieję, że jednak nie obrosnę nadmiarowo
. /Sting

Samarinda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 11:18   #4532
miczka84
Wtajemniczenie

GG do miczka84
Dot.: Wrześniówki 2016 &lt;3

Cytat:
Napisane przez chrupa Pokaż wiadomość
Daję nadzieję i ja!
10t2d i siódmy dzień bez Neptuna

Ja nie mam problemu z włosami - długie prawie do pasa, naturalny jasny blond do tego szaroniebieskie oczy i słowianka jak się patrzy Chociaż parę razy myślałam o jakiejś rewolucji na głowie, to nigdy się na nią nie zdobyłam :P Mam takie same włosy od liceum
łał
miczka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 11:18   #4533
deraa
Raczkowanie

Miałam koleżankę, która budowała sobie różne historie. Znałyśmy się dość długo, przez ten czas zweryfikowałam kilka takich opowieści, oczywiście większość dość emocjonalnych, więc w pewnien sposób, zanim dokonałam tego rozpoznania też mnie kosztujących - współczucie, porady itd. Generalnie jestem dość wyrozumiała i zazwyczaj automatycznie wynajduję usprawiedliwienia dla dziwnych zachowań, poza tym była supe osobą z ktorą sporo młodzieńczego czasu spędziłam... Postanowiłam ignorować to co na wyczucie wydawało mi się mało prawdopodobne i w stosunku do mnie po jakimś czasie była już normalna. Ale wiem, że na różnych portalach zakładała sobie konto jako chłopak, później przechodziła w te znajomości w realu jako siostra tego wyimaginowanego osobnika, dalej jakoś rysując tę bajkę.
Tolerowanie tego, tych znajomych i jeszcze pewnie kilka innych sytuacji przekroczyło moje możliwości. Nigdy z nią na ten temat nie rozmawiałam. Od kilku lat nie mamy kontaktu. Nie rozumiem takiej potrzeby i ogromu marnowanej energii i współczuję. W każdym razie pomyślałam, że nie zdziwiłabym się gdyby zmieniła obszar działań na ciążowy

A włosowo... Ja niestety od kilku lat mam już sporo siwych Farbuję henną, bo i bez obciążeń mam straszne siano i farb chemicznych się zawsze bałam. Tylko śmierdzi to jak dla mnie okrutnie, więc odczekuję jeszcze - może poprawi mi się tolerancja zapachowa
deraa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 11:25   #4534
miczka84
Wtajemniczenie

GG do miczka84

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Poszliśmy spać po 3 bo maly strasznie płakał i nic nie pomagało.Potem pobudka co 30-60minut. Tz wstał kolo 6:30. Juz widzę jacy będziemy wieczorem skupieni we 3jke na usg genetycznym...😒
chory bidulek?

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Napisane przez aisot Pokaż wiadomość
Jestem w 12 tyg (podobno- raz jestem w 10 raz w 11 raz w 12... Także nie wiem juz ) i rano nie miałam wymiotów - jest nadzieja! ;D
superr

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Wiem, ze na późniejszym etapie ciazy na Wizażu też dziewczyny wymieniają się telefonami - w razie gdyby któraś przestała się odzywać na forum i reszta sie martwila czy rodzi czy coś innego się dzieje. Tylko to raczej w klubach właśnie podają swoje numery, a nie tak na forum publicznym
tak zgadzam się, my też się z mamuskami znany profile na fb kluby zresztą to już ponad 5 lat

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Właśnie wstałam do pracy, to będzie masakryczny dzień... najbardziej podróż mnie przeraża z moją chęcią rzygu co 5 minut ;(
nie próbujesz zwolnienia od innego lekarza???
miczka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 11:27   #4535
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
Poszliśmy spać po 3 bo maly strasznie płakał i nic nie pomagało.Potem pobudka co 30-60minut. Tz wstał kolo 6:30. Juz widzę jacy będziemy wieczorem skupieni we 3jke na usg genetycznym...😒
Młody może i będzie padnięty ale Wy na pewno się rozbudzicie jak zobaczycie małego kosmitę

A propos przyrostu wagi, ostatnio z Femibionem dostałam w prezencie Przewodnik po ciąży. Oczywiście wiele pierdół, które można na pierwszej lepszej stronie znaleźć. Ale między innymi jest taka prosta tabelka jak powinien wyglądać przyrost wagi w II i III trymestrze w zależności od BMI z przed ciąży.
Według nich wygląda to tak:
BMI<18,5 0,5 kg/tydz. całkowity przyrost 12,5 - 18 kg
BMI 18,5-24,9 0,5 kg/tydz. 11,5 - 16 kg
BMI 25-29,9 0,3 kg/tydz. 7 - 11,5 kg
BMI>30 0,2 kg/tydz. 5 - 9 kg
Manddy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 11:32   #4536
chrupa
Zadomowienie

Wiecie co, tak mi się teraz przypomniało jeszcze w kwestii zmyślonych historii - ja też znałam kiedyś taką dziewczynę. I zmyślała dosłownie niestworzone historie. Okazało się, że jest mitomanką, ale nie miała żadnej terapii, bo rodzice olewali sprawę (była wtedy niepełnoletnia). Nie wiem co u niej się dzieje teraz, ale strasznie sobie komplikowała życie...
chrupa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 11:35   #4537
Manddy
Zadomowienie

A jeszcze z ciekawostek z książeczki: jak obliczyć datę porodu
Z góry przepraszam za tłuste plamy ale to wyjątkowo nie jedzenie a odżywka do paznokci
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20160218_123151.jpg (120,9 KB, 20 załadowań)
Stary 2016-02-18, 11:40   #4538
Samarinda
Zadomowienie

Ja też mam siwych włosów sporo, ale w przeciwieństwie do większości kobiet je uwielbiam - są grubsze, ładniej falowane. Ja sama mam lekki skręt, ale kapryśny - na górze włosy jako tako, od spodu kompletne siano. Ekstremalnie wysokoporowate. Próbowałam wszystkiego - Anwen, olejowania, szamponów salonowych. Wszystko pomaga, ale na krótko, włos się przyzwyczaja. Praktycznie nie suszę, nie farbuję, prostuję raz na ruski rok. Wszystkie fryzjerki mówią, że tak już mam i trzeba się pogodzić
. /Sting

Stary 2016-02-18, 11:40   #4539
chrupa
Zadomowienie

Manndy - chyba mam tą samą książeczkę kojarzę ten tekst
Stary 2016-02-18, 11:46   #4540
aisot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wilanka Pokaż wiadomość
Ja w sobotę zacznę 12... Dajesz nadzieje na lepsze dni - bez sciskania kibelka :-D

Ja mam mniej więcej jakis 11t2d ni jak mi sie to nie nakłada z moimi obliczeniami ale skoro doktor tak mowi
aisot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 11:53   #4541
milako
Rozeznanie

A ja jutro zaczynam 10 i juz nie moge sie doczekac! Tez jesteście tak podekscytowane co tydzien?
milako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 11:55   #4542
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milako Pokaż wiadomość
A ja jutro zaczynam 10 i juz nie moge sie doczekac! Tez jesteście tak podekscytowane co tydzien?
Ja już bym bardzo chciała zacząć 12 i mieć ten najgorszy okres za sobą... Chociaż myślałam, że gorzej będę to znosić, a wymiotowałam tylko raz dzisiaj mam 9t3d
. /Sting

Stary 2016-02-18, 11:57   #4543
Optymistka26
Zadomowienie

Zęby mu idą i nie wiem co jeszcze.

Ja nie rozumiem zmyślania sobie zycia. Moje jest aż za nadto barwne żebym miała je jeszcze kolorowac. Może zamiast szukac hobby albo zająć sie czymś sensownym to ludzie zapelniaja sobie nudne monotonne życie klamstwami i wymyślaniem alter ego. A może to juz schizofrenia 😁

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 11:59   #4544
Optymistka26
Zadomowienie

Jutro zaczynam 13tydzien. Mam nadzieje ze Neptun i mdlosci mi odpuszcza w końcu 😉

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 12:01   #4545
milako
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Samarinda Pokaż wiadomość
Ja już bym bardzo chciała zacząć 12 i mieć ten najgorszy okres za sobą... Chociaż myślałam, że gorzej będę to znosić, a wymiotowałam tylko raz dzisiaj mam 9t3d

Wiem, ja tez juz marze o skończeniu tej magicznej 12, pozniej bede marzyć o skończeniu magicznej 25

Ja dzis prawie zeymiotowalam, gdy zabieralam sie do zjedzenia rosołu. Jakos mi śmierdział. W tym tygodniu nic tylko kapucha- Ewidentnie chce mi sie witaminy C.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-18, 12:03   #4546
Manddy
Zadomowienie

Cytat:

Ja nie rozumiem zmyślania sobie zycia. Moje jest aż za nadto barwne żebym miała je jeszcze kolorowac. Może zamiast szukac hobby albo zająć sie czymś sensownym to ludzie zapelniaja sobie nudne monotonne życie klamstwami i wymyślaniem alter ego. A może to juz schizofrenia 😁
Na BBF dziewczyny podobno wyśledziły tą kombinatorkę i wyszło, że to jakaś nastolatka.

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Cytat:
Napisane przez chrupa Pokaż wiadomość
Manndy - chyba mam tą samą książeczkę kojarzę ten tekst
Jeśli kupujesz Femibion to całkiem możliwe
Stary 2016-02-18, 12:05   #4547
aisot
Rozeznanie

Ja brązie nie mowię hop bo miałam dwa razy niespodziankę- cały czas sie czułam wspaniałe a zasypiałam wieczorem przyklejona do kibelka

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Cytat:
Napisane przez milako Pokaż wiadomość
Wiem, ja tez juz marze o skończeniu tej magicznej 12, pozniej bede marzyć o skończeniu magicznej 25

Ja dzis prawie zeymiotowalam, gdy zabieralam sie do zjedzenia rosołu. Jakos mi śmierdział. W tym tygodniu nic tylko kapucha- Ewidentnie chce mi sie witaminy C.

Wiecie ze w kiszonej jest podobno ukryty alkohol? tzn nie szkodzi ale np mniej jest w winie bezalkoholowym ciekawe nie?
Stary 2016-02-18, 12:06   #4548
Samarinda
Zadomowienie

Moje dziecię pragnie wszystkiego, co owocowe - nimm 2 też wchodzą
. /Sting

Stary 2016-02-18, 12:08   #4549
slowikowa25
Zadomowienie

Dziewczynki ja tylko na chwilkę, później Was poczytam.
Wróciłam od lekarza, ciężko było na początku bo to badanie genetyczne robiła mi Niemka a u mnie z niemieckim to tak super nie jest. No ale po wypełnieniu (omg!) dokumentów w których więcej się domyśliłam o co pytają wzięła mnie na pobranie krwi (tu razem z USG genetycznym robią test PAPP-A) i na USG. Wytłumaczyłam ładnie wszystko, w sumie nic się nie dowiedziałam co bym wcześniej nie wyczytała w internecie o badaniu.
Samo badanie bardzo sympatyczne, dyduś ruchliwy jak pchełka ciągle podskakiwał Nóżki, rączki, nawet żołądek mi pokazała :P Paluszki u rączki tak samo (widać na zdjęciu niżej). Mały czuje się jak na plaży, w takiej pozycji też się wyleguje. Niestety na płeć za wcześnie.
Co do samego karczku- kilkakrotnie mierzony- zawsze 1,1 mm
Nosek też pięknie widać więc wszystko jest w jak najlepszym porządeczku. Jeszcze mam w poniedziałek zadzwonić i spytać o wyniki krwi. Dyduś urósł, ma już 5,6 cm Zmieniam sobie datę porodu na 29.08, bo Pani twierdzi że to idealnie pasuje na 12w3t czyli jestem już w 13 tygodniu Życzę miłęgo dnia dziewczynki!! Lecę na zakupy

10.09.2016- Córka Lena
08.01.2019- Syna Janek

Edytowane przez slowikowa25
Czas edycji: 2016-02-18 o 12:31
slowikowa25 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-18, 12:13   #4550
weselna01
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez deraa Pokaż wiadomość
Miałam koleżankę, która budowała sobie różne historie. Znałyśmy się dość długo, przez ten czas zweryfikowałam kilka takich opowieści, oczywiście większość dość emocjonalnych, więc w pewnien sposób, zanim dokonałam tego rozpoznania też mnie kosztujących - współczucie, porady itd. Generalnie jestem dość wyrozumiała i zazwyczaj automatycznie wynajduję usprawiedliwienia dla dziwnych zachowań, poza tym była supe osobą z ktorą sporo młodzieńczego czasu spędziłam... Postanowiłam ignorować to co na wyczucie wydawało mi się mało prawdopodobne i w stosunku do mnie po jakimś czasie była już normalna. Ale wiem, że na różnych portalach zakładała sobie konto jako chłopak, później przechodziła w te znajomości w realu jako siostra tego wyimaginowanego osobnika, dalej jakoś rysując tę bajkę.
Tolerowanie tego, tych znajomych i jeszcze pewnie kilka innych sytuacji przekroczyło moje możliwości. Nigdy z nią na ten temat nie rozmawiałam. Od kilku lat nie mamy kontaktu. Nie rozumiem takiej potrzeby i ogromu marnowanej energii i współczuję. W każdym razie pomyślałam, że nie zdziwiłabym się gdyby zmieniła obszar działań na ciążowy

A włosowo... Ja niestety od kilku lat mam już sporo siwych Farbuję henną, bo i bez obciążeń mam straszne siano i farb chemicznych się zawsze bałam. Tylko śmierdzi to jak dla mnie okrutnie, więc odczekuję jeszcze - może poprawi mi się tolerancja zapachowa
Ej, ja gdzieś dawno temu słyszałam mniej więcej taką historię, ale nie pamiętam szczegółów. Może a nuż chodziło o tę samą osobę.

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Manddy Pokaż wiadomość
Młody może i będzie padnięty ale Wy na pewno się rozbudzicie jak zobaczycie małego kosmitę

A propos przyrostu wagi, ostatnio z Femibionem dostałam w prezencie Przewodnik po ciąży. Oczywiście wiele pierdół, które można na pierwszej lepszej stronie znaleźć. Ale między innymi jest taka prosta tabelka jak powinien wyglądać przyrost wagi w II i III trymestrze w zależności od BMI z przed ciąży.
Według nich wygląda to tak:
BMI<18,5 0,5 kg/tydz. całkowity przyrost 12,5 - 18 kg
BMI 18,5-24,9 0,5 kg/tydz. 11,5 - 16 kg
BMI 25-29,9 0,3 kg/tydz. 7 - 11,5 kg
BMI>30 0,2 kg/tydz. 5 - 9 kg
Ja mam dość wredną aplikację, która mi wysyła przypominajki o zapisywaniu wagi i ma tabelę norm, ile powinnam w którym tygodniu ważyć jeśli miałam taką a taką wagę wyjściową.
I wyobraź sobie, że przekroczenie normy o 0,1kg powoduje wyskoczenie komunikatu: "Masz nadwagę, skonsultuj się z lekarzem".
Moja mina, kiedy mi to wyszło, bo mam 0,4kg więcej niż zakłada norma - nie da się oddać emotką
weselna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 12:13   #4551
Samarinda
Zadomowienie

Słowikowa, jakie piękne zdjęcia! Nosek przeuroczy <3 bardzo się cieszę, że wszystko jest okej
. /Sting

Stary 2016-02-18, 12:16   #4552
weselna01
Zadomowienie

Cytat:

Ja rozumiem. Ale rozumieć to nie to samo co akceptować

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Budzenie się w nocy z uczuciem wyspania właśnie zbiera swoje żniwo. Zasypiam na siedząco, jest mi strasznie niedobrze i mam ochotę na jedno - wypić duży kubek rosołu, zagryźć frytkami i iść spać..
Stary 2016-02-18, 12:17   #4553
chrupa
Zadomowienie

słowikowa - śliczny maluch, a jaki już duży!
Stary 2016-02-18, 12:18   #4554
weselna01
Zadomowienie

Słowikowa - super Dyduś Ale wobec ostatnich wydarzeń na BBF nie wolałabyś wrzucić zdjęcie na klub, żeby jakaś zwichrowana dusza Ci przypadkiem go nie podebrała?
Stary 2016-02-18, 12:21   #4555
gr8ania
Moderator

Słowikowa - super śliczny nosek
Stary 2016-02-18, 12:25   #4556
milako
Rozeznanie

Slowikowa, gratulacje ale uroczy Dyduś zgadzam sie z Weselna, żebyś dla bezpieczeństwa przeniosła zdjecie do klubu.
Stary 2016-02-18, 12:33   #4557
slowikowa25
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny, jestem teraz już na prawdę spokojna
Faktycznie z tego podekscytowania zapomniałam, że w tych internetach różne osobniki się czają. Usunełam fotke

10.09.2016- Córka Lena
08.01.2019- Syna Janek
slowikowa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 12:53   #4558
chrupa
Zadomowienie

To może na klubie rozdzielić fotki dzieciów od reszty fotek? Jakiś nowy temat zrobić, co wy na to?
Stary 2016-02-18, 12:56   #4559
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez weselna01 Pokaż wiadomość

Ja mam dość wredną aplikację, która mi wysyła przypominajki o zapisywaniu wagi i ma tabelę norm, ile powinnam w którym tygodniu ważyć jeśli miałam taką a taką wagę wyjściową.
I wyobraź sobie, że przekroczenie normy o 0,1kg powoduje wyskoczenie komunikatu: "Masz nadwagę, skonsultuj się z lekarzem".
Moja mina, kiedy mi to wyszło, bo mam 0,4kg więcej niż zakłada norma - nie da się oddać emotką
Jak to reklamy mówią mina musiała być bezcenna Grubasie Ty
Stary 2016-02-18, 12:57   #4560
aisot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez slowikowa25 Pokaż wiadomość
Dziewczynki ja tylko na chwilkę, później Was poczytam.
Wróciłam od lekarza, ciężko było na początku bo to badanie genetyczne robiła mi Niemka a u mnie z niemieckim to tak super nie jest. No ale po wypełnieniu (omg!) dokumentów w których więcej się domyśliłam o co pytają wzięła mnie na pobranie krwi (tu razem z USG genetycznym robią test PAPP-A) i na USG. Wytłumaczyłam ładnie wszystko, w sumie nic się nie dowiedziałam co bym wcześniej nie wyczytała w internecie o badaniu.
Samo badanie bardzo sympatyczne, dyduś ruchliwy jak pchełka ciągle podskakiwał Nóżki, rączki, nawet żołądek mi pokazała :P Paluszki u rączki tak samo (widać na zdjęciu niżej). Mały czuje się jak na plaży, w takiej pozycji też się wyleguje. Niestety na płeć za wcześnie.
Co do samego karczku- kilkakrotnie mierzony- zawsze 1,1 mm
Nosek też pięknie widać więc wszystko jest w jak najlepszym porządeczku. Jeszcze mam w poniedziałek zadzwonić i spytać o wyniki krwi. Dyduś urósł, ma już 5,6 cm Zmieniam sobie datę porodu na 29.08, bo Pani twierdzi że to idealnie pasuje na 12w3t czyli jestem już w 13 tygodniu Życzę miłęgo dnia dziewczynki!! Lecę na zakupy

Poproszę k zdjęcie w klubie bo tu go nie widzę i gratulacje
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości