|
|
#4531 | ||
|
Tęczowa Jaszczurka
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Cytat:
Jest wiele innych argumentów, które można użyć za aborcją, ale ten jeden jest kompletnie niegodny z rzeczywistością i łatwy do podważenia przez konserwatystę. Tylko na to chciałam zwrócić uwagę. Cytat:
Tylko dlaczego? Skoro przy stosowaniu prezerwatywy ryzyko zarażenia jest podobne, jak ryzyko wpadki? |
||
|
|
|
#4532 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale co to w ogóle zmienia ? Biologia to biologia, a skoro matka natura chciała, żeby to kobiety rodziły to powinni mieć prawo do decydowania o swoim ciele i zdrowiu. Jedna kobieta ciążę usunie i będzie się z tym czuć dobrze, inna zdecyduje się na urodzenie dziecka. Tak, czy siak podejmą decyzje i będą żyć dalej. Według mnie to jest już objaw odpowiedzialności. To już tylko krok, od karania kobiet za ich własną seksualność. O czym już tutaj sporo napisano. Jasny przekaz uprawiałaś seks to teraz musisz rodzić i cierpieć. Odniosłam się ogólnie do ludzi z jakimiś problemami ze zdrowiem. Zwłaszcza kobiet. Edytowane przez polny_mak Czas edycji: 2019-11-01 o 19:07 |
|
|
|
|
#4533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem też, jaki to ma w sumie związek z tematem, bo nawet ludziom odpowiedzialnym za swoje problemy zdrowotne nie zabraniamy leczenia. Czy powinniśmy to leczenie finansować to inna dyskusja. Ale nie zabraniamy palaczowi prawnie leczyć raka płuc. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4534 |
|
Wtajemniczenie
|
.
"Policja i prokuratura podjęły czynności, zmierzające do ustalenia tożsamości osoby, która pozostawiła niemowlę." https://telewizjarepublika.pl/niemow...cia,86915.html Świetny pomysł! Lepiej dziecko wyrzucić do śmietnika ![]() . Edytowane przez jelonki Czas edycji: 2019-11-01 o 19:43 |
|
|
|
#4535 | ||
|
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
*pomijamy przypadki gwałtu Cytat:
Tylko tyle, że nie możesz odsuwać od siebie odpowiedzialności za śmierć zarodka poprzez tłumaczenie, że nie masz obowiązku zajmować się kimś, kto przylazł ci do domu i zażądał opieki. Bo to ty sprawiłaś (przypadkiem, bo przypadkiem, ale jednak), że ktoś tej opieki zaczął potrzebować. Jest wiele innych argumentów, które można użyć za aborcją, ale ten jeden jest kompletnie niegodny z rzeczywistością i łatwy do podważenia przez konserwatystę. Tylko na to chciałam zwrócić uwagę. Niestety, ale fakty są takie, że natura karze kobiety za własną seksualność. Mężczyźni mogą uprawiać seks ile wlezie, i nawet jeśli stworzą zarodek, mogą sobie po prostu od niego odejść, nie zabijając go przy tym. |
||
|
|
|
#4536 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Śmierć zarodka? Jak zdrapiesz pryszcza to mówisz tak, ponoszę odpowiedzialność za śmierć pryszcza?
|
|
|
|
|
#4537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To lepszy przykład. Jeśli zjem niedogotowane mięso, to będzie moja wina. Ale nie ma mojej winy w usunięciu tasiemca, który w wyniku zjedzenia tego mięsa, którego nie dogotowałam. Bo po prostu nie chcę mieć tasiemca i mam do tego prawo, żeby go nie chcieć. Płód - szczeniak to mogło być słabe porównanie, bo rzeczywiście szczeniak się nie "przytrafia" w taki sposób jak ciąża z wpadki. Nie jest też to całkowicie losowe, w sensie że idziesz ulicą i bum, ciąża. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4538 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tym, że z karą to czasami różnie bywa np. dla kogoś ciąża może być karą, dla kogoś innego błogosławieństwem. A najbardziej za seksualność karze kobiety społeczeństwo. To nie jest zabójstwo jak dla mnie, zabić można człowieka, a nie zarodek. No, ale ok możesz mieć inne zdanie tylko go nie narzucaj innym. Odnośnie ostatniego, sporo kobiet usuwa ciążę pod presją ze strony partnera, więc z tym beztroskim odchodzeniem to też różnie bywa. |
|
|
|
|
#4539 | |
|
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87296004]Śmierć zarodka? Jak zdrapiesz pryszcza to mówisz tak, ponoszę odpowiedzialność za śmierć pryszcza? [/QUOTE]Pryszcz nie jest organizmem. Ale jak zdrapiesz pryszcza, to ponosisz odpowiedzialność za śmierć wielu komórek skóry, i pewnie paru bakterii. Czy to źle, to już inna kwestia. Odróżniajmy "zabójstwo" od "morderstwa". Komara można zabić, ale nie jest to morderstwo. Nie każde zabójstwo jest moralnie złe. To neutralne określenie na przerwanie czyichś funkcji życiowych. |
|
|
|
|
#4540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Zmuszenie" to zbyt nacechowane słowo. Ale nie zabijamy płodu. Wydalamy go z organizmu, czego skutkiem jest obumarcie. Niby lekka różnica, ale jest. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4541 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie mogę zabić, ani zamordować, bo dla mnie jest to zlepek komórek. Dla Ciebie zabójstwo, bo według tego co napisałaś to już nowe życie, żywa istota. |
|
|
|
|
#4542 |
|
Konto usunięte
|
A tu nadal jakieś morderstwa i zabójstwa...
|
|
|
|
#4543 |
|
Zadomowienie
|
Moim zdaniem lepsza analogia to ta z wypadkiem. Powoduje wypadek, w którym ucierpi inny kierujący (choć też nie do końca, bo to osobny byt). Na skutek mojego działania ta osoba w trybie natychmiastowym potrzebuje nerki i płuca, inaczej umrze. I akurat jestem najszybszym pasującym dawcom. Bez nerki można żyć, bez płuca też. Wymagana jest operacja, może rekonwalescencja, utrudni to w pewien sposób życie, ale można bez problemu żyć.
Czy w takiej sytuacji mam obowiązek oddać mu nerkę i płuco? Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
|
#4544 | ||
|
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Według mnie jak najbardziej pasuje do sytuacji, gdy coś ponosi konsekwencje cudzych działań. Cytat:
Nie. Opisuję tylko fakty—zarodek potrzebuje opieki organizmu w którym się rozwija, aby przetrwać. Ale nie potrzebowałby tej opieki, gdybyś go nie stworzyła. Ale zlepek komórek da się zabić. Komórki są przecież żywe! Życie ma wiele postaci. |
||
|
|
|
#4545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Komórki można zabić, ale to nie jest takie samo zabójstwo jak na przykład kotka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4546 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mogę więc spokojnie zdecydować, że nie będę się tym zarodkiem zajmować. |
|
|
|
|
#4547 |
|
Zakorzenienie
|
W Wiadomościach widziałam coś akurat o filmie o aborcji i teraz czytam, że dziś premiera filmu "Nieplanowane"
Nie wiem czy chce to oglądać, poczytałam trochę o nim i jakoś nie mam ochoty
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#4548 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2019-11-01 o 23:22 |
|
|
|
#4549 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4550 |
|
BAN stały
|
Czy kobieta czy facet dla mnie to samo ma prawo mieć to dziecko i tyle.
|
|
|
|
#4551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I kiedy zlepek komórek przestaje nim być? Mam wrażenie że ten termin się tak przyjął choć zupełnie bezzasadnie. Przecież usuwane ciążę to nie są żadne zlepki tylko zwykle normalne płody z rękami nogami ustami oczami Itp. W sensie niezależnie od stosunku do aborcji moim zdaniem mówienie o zlepki komórek jest takim samym nadużyciem jak mówienie o mordowaniu dziesiątek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2019-11-02 o 07:56 |
|
|
|
|
#4553 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4554 |
|
Zakorzenienie
|
Taki zarodek, to.mimo wszystko nie dziecko. Nie człowiek. Tak samo 2 kreski na teście to nie dziecko. Do dziecka jest jeszcze bardzo bardzo daleko, milion rzeczy może się zdarzyć po drodze.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4555 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dlatego nie należy jednak mylić aborcji z morderstwem dziecka. |
|
|
|
|
#4556 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie porównałabym np. wychowywania ciężko chorego dziecka z koniecznością płacenia alimentów, nie ten kaliber. A często z takimi właśnie dziećmi kobiety zostają same, bo dziecko nie spełniło oczekiwań tatusia, więc odszedł. Cytat:
---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- Cytat:
Edytowane przez polny_mak Czas edycji: 2019-11-02 o 08:19 |
|||
|
|
|
#4557 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet nie płód. Zarodek. Zarodek to nawet nie płód.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4558 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4559 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie i gdzie ta anonimowość? Jaka to pomoc dla matki niechcianego dziecka? A potem płacz i zdziwienie jak znajdują dziecko na śmietniku.
Wątek ożywa co kilka miesięcy, jakby na zawołanie, gdy trzeba odwrocić uwagę społeczeństwa od innych problemów. Jednak czytając wpisy najbardziej mnie cieszy, że zdecydowana większość jest za prawem wyboru dla kobiety do decydowaniu o swoim ciele i życiu. |
|
|
|
#4560 |
|
BAN stały
|
O zarodków mówimy do 8 tygodnia i zasadniczo przypomina wtedy wielkością malinę. Prawda, bije mu już serce, ale nie podniecałabym się tym zbytnio. W hodowlach komórkowych miocytów też da się zaobserwować samoistne bicie, a przecież to dosłownie zlepki komórek. Tak samo usunięte serce do przeszczepu będzie jeszcze biło w soli fizjologicznej. Ot, taki sprytny narząd, ale mało przydatny do wyznaczania granicy u ludzi. Mózg znacznie lepszy.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:04.

[/QUOTE]