|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 |
BAN stały
|
Dot.: Rozmaitości, czyli wszystko o czym chciałybyśmy porozmawiać ;) - wątek plotkowy
Z mleka?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4532 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozmaitości, czyli wszystko o czym chciałybyśmy porozmawiać ;) - wątek plotkowy
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4533 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4534 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4535 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4536 |
Konto usunięte
|
Film instruktażowy pt: jak ubrać dziecko zimą
![]() https://www.facebook.com/64827664536...01460716/?t=56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4537 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;81730151]Film instruktażowy pt: jak ubrać dziecko zimą
![]() https://www.facebook.com/64827664536...01460716/?t=56[/QUOTE] ![]() Daj spokój. Dzisiaj jak wracałam z przedszkola, to mi z tego mrozu aż łezki leciały z oczu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4538 |
Konto usunięte
|
No, to dawno chorzy nie byliśmy...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4539 |
BAN stały
|
Kto chory?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4540 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4541 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;81730151]Film instruktażowy pt: jak ubrać dziecko zimą
![]() https://www.facebook.com/64827664536...01460716/?t=56[/QUOTE] ![]() siebie najchętniej bym tak ubrała ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;81816486]No, to dawno chorzy nie byliśmy... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Moja starsza też, na szczęście zwykła infekcja do wygrzania w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4542 |
BAN stały
|
Strasznie wszyscy teraz chorują 😲
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4543 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4544 |
Konto usunięte
|
U moich dziewczyn to samo. One co prawda zdrowe, ale ogólnie po dzieciach znajomych widzę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4545 |
Zakorzenienie
|
U nas też wszyscy chorzy
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4546 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4547 |
Wtajemniczenie
|
U nas o dziwo młodsza od grudnia zupełnie zdrowa, w przedszkolu komplet dzieci.
Natomiast w szkole wszyscy kichają i kaszlą, starsza od grudnia średnio co miesiąc z lekką infekcją na 2-3 dni ląduje w domu. Na szczęście naturalne sposoby pomagają. Teraz piejmy zakwas z buraka, zobaczymy czy skuteczny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4548 |
Zakorzenienie
|
Juz na horyzoncie wiosnę widać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4549 |
Wtajemniczenie
|
Moja od wczoraj ma chrypę, w nocy kaszlała. Ale podejrzewam, że to przez bardzo suche powietrze u dziadków (u nas jest bardzo wilgotne). Niech już idzie do przedszkola bo 3 tygodnie w domu siedzi
![]()
![]() |
#4550 |
Konto usunięte
|
U nas infekcja kataralna, ale jestem obstawiona lekami, żeby znowu na gardło nie poszło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4551 |
Wtajemniczenie
|
Perse, zdrowia !!
Faktycznie teraz dużo ludzi chorych. Nas cala rodziną rozłożyło 2 tyg temu, akurat na ferie (Ale na szczęście udało nam się wyjechać i nawet śnieg zobaczyć i poczuć, bo w moim mieście nie było go tej zimy wcale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4552 |
Konto usunięte
|
Byłam z chłopcami u okulisty.
8-latek : -1,75 12-latek: astegmatyzm z młodszym poszłam specjalnie, starszy tak przy okazji bo większych problemów nie zauważyłam starszy: uczy się średnio, czytać nie lubi, geometria, matematyka ok., w ping-ponga gra, pisze paskudnie, kroić cebuli i rzodkiewki nie umie - to może być wina astegmatyzmu ? młodszy: w szkole bez większych problemów, z tablicy czasem z błędami , ale z podręcznika (linijka wyżej) też, mp: mudl się -więc to nie problem niedowidzenia, w-f nie lubi, czyta sporo, lektury Szewczyk Dratewka, Zaczarowana zagroda, Chatka Puchatka (Kubusia Puchatka nie mam) przeczytał dawno Jak to jest nie widzieć ? Na w-f dzieci mają okulary ? Może ja się niepotrzebnie wściekam o nieumyte buty. Może dzieci nie widzą,że są brudne . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4553 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem obaj będą nosić okulary. Z własnego przykładu mogę napisać że niewidzenie jest do bani, zanim mnie zdiagnozowali w szkole mijały lata i masę pał zaliczyłam bo "wstydziłam się że nie widzę"
![]() Po córce - ma astygmatyzm - nie zauważyłam żeby miała problem z krojeniem, uwielbia robić sałatki itd.
![]() |
#4554 | ||
Konto usunięte
|
Trochę mało danych. -1.75 w obu oczach? Astygmatyzm też ma różne stopnie, nawet przy braku wady refrakcji może być konkretnie uciążliwy.
Cytat:
Cytat:
Pilnuj tego, żeby dzieci nosiły okulary możliwie cały czas. Do zakończenia okresu dojrzewania wada może się jeszcze 'cofnąć'. Później już raczej tylko laser/ortokorekcja. Choć mi mimo wszystko się nie udało. W wieku 12 lat miałam coś ok. -1.5, jako 18-latka ok. -2. Teraz od dłuższego czasu wadę mam ustabilizowaną, ale zdolności akomodacyjne oka się osłabiają i mimo, że do trzydziestki jeszcze całkiem sporo mi brakuje, mam już denko. BTW, dwunastolatek może już spokojnie nosić soczewki. Tylko tu byłoby potrzebne jeszcze jedno dokładne badanie pod tym kątem. Jak będziesz zainteresowana mogę podać więcej szczegółów. Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 Czas edycji: 2018-03-05 o 10:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4555 |
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8190764 6]Trochę mało danych. -1.75 w obu oczach? Astygmatyzm też ma różne stopnie, nawet przy braku wady refrakcji może być konkretnie uciążliwy.
BTW, dwunastolatek może już spokojnie nosić soczewki. Tylko tu byłoby potrzebne jeszcze jedno dokładne badanie pod tym kątem. Jak będziesz zainteresowana mogę podać więcej szczegółów.[/QUOTE] 8 lat:- 1,75 w obu oczach też mało wiem, bo dokładniejsze badanie będzie na następnej wizycie, soczewek absolutnie nie chcą, z okularów się nawet cieszą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4556 |
Konto usunięte
|
Zapytałam o soczewki, bo jeśli chłopcy coś konkretnie trenują to może być to opcja warta rozważenia. Z drugiej strony całkowicie rozumiem niechęć, bo dopóki nie stało się to absolutną koniecznością sama się zapierałam rękami i nogami.
Dobry optyk będzie wiedział co jest istotne przy wyborze oprawek. Zwłaszcza jeśli dzieci mają je nosić na wf muszą one idealnie przylegać i nie zsuwać się nawet podczas gwałtownych ruchów. Są teraz podobno nawet jakieś gumowe czy półgumowe. W każdym razie szkła na pewno plastikowe, tu się nie ma nad czym zastanawiać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4557 |
Zakorzenienie
|
Rozmaitości, czyli wszystko o czym chciałybyśmy porozmawiać 😉 - wątek plotkowy
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;81905671]Byłam z chłopcami u okulisty.
8-latek : -1,75 12-latek: astegmatyzm z młodszym poszłam specjalnie, starszy tak przy okazji bo większych problemów nie zauważyłam starszy: uczy się średnio, czytać nie lubi, geometria, matematyka ok., w ping-ponga gra, pisze paskudnie, kroić cebuli i rzodkiewki nie umie - to może być wina astegmatyzmu ? młodszy: w szkole bez większych problemów, z tablicy czasem z błędami , ale z podręcznika (linijka wyżej) też, mp: mudl się -więc to nie problem niedowidzenia, w-f nie lubi, czyta sporo, lektury Szewczyk Dratewka, Zaczarowana zagroda, Chatka Puchatka (Kubusia Puchatka nie mam) przeczytał dawno Jak to jest nie widzieć ? Na w-f dzieci mają okulary ? Może ja się niepotrzebnie wściekam o nieumyte buty. Może dzieci nie widzą,że są brudne .[/QUOTE] Jak duży ten astygmatyzm? Córka ma spora wadę i spory astygmatyzm. Bez okularów nie jest w stanie ćwiczyć na wf. Mamy 1 zwykła pare i 1 sportowe z atestami do sportów. ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Nie przy każdej wadzie można nosić soczewki. Dopytajcie okulistę jeśli rozważacie taka możliwość. Edytowane przez figa84 Czas edycji: 2018-03-05 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4558 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Rozmaitości, czyli wszystko o czym chciałybyśmy porozmawiać 😉 - wątek plotkowy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4559 |
Wtajemniczenie
|
Sama wada nie powinna byc podstawa do noszenia okularow. Moja corka ma duza wade ale lepiej radzi sobie bez okularow, prawidlowo przechodzi wszelkie testy kontrastowe, trojwymiarowe itp, no i najwazniejsze widzi prawidlowo znaki, litery. Nie ma problem z czytaniem, pisaniem, nie mruzy oczu, nie mruga wymuszenie.
Nasza okulistka uwaza, ze dzieci mimo wady wzroku potrafia samoczynnie wyostrzac obraz. Jesli teraz potrafi bez problem czytac, rysowac, pisac przez pol godziny bez przerwy to okulary sa zbedne. Zreszta mialysmy takie testowe okulary i corka narzekala ze gorzej jej sie pisze w szkole. A i absolutnie nie miala ich nosic przez caly dzien, tylko podczas lekcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja i mąż mamy małe wady, i owszem nie nosimy na stałe okularów. Natomiast córka ma sporą wadę i nie ma szans do nie noszenia okularów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:36.