|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Cytat:
a ja mam typ jabłuszka mimo ze przy wzrości 168 waże 95kg to w pasie mam lekkie wcięcie ![]() ![]()
![]() |
#4532 |
Raczkowanie
|
dziewczynki pisza o odchudzaniu?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie tylko przez leki.
![]() |
#4534 |
Wtajemniczenie
|
a ja dziś robiłam tarczyce po 2 godz odbierałam wyniki i juz niewiem co jest w listopadzie 2009 miałam 3,94 a dziś mam 1,8 czyli wręcz idealnie niewiem czy przez ciąze mi tak tarczyca się zmieniła czy co jest bo ja tarczycy nie leczę ale teraz jużniewiem co mogło być powodem ze tak wczesnei urodziłam bo byłam pewna na 100% ze tarczyca mi się powiekszyła i to zaszkodziło dzidziusiowi a teraz już zwątpiłam i się zdenerwowałam powinnam się cieszyć ze mam dobre wyniki a ja się martwie bo liczyłam ze to był powód ;(
#4535 |
Raczkowanie
|
To jest tak, że SHBG wiąże androstendion i w ten sposób powstaje testosteron. Jeżeli masz dużo androstendionu i mało SHBG to będzie mało testosteronu (teoretycznie). W taki oto łopatologiczny sposób tłumaczył mi lekarz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4536 |
Raczkowanie
|
jutro lub w pt odbieram wynik androgenów, mam nadzieje ze nie bedzie wysoki, ale może tak być bo SHGB i testosteron mam nawet niski...oby wyszedł dobrze, wiec nawet jak testosteron i SHGB mam niskie to moge miec większe owłosienie?
#4537 |
Zakorzenienie
|
Ja tak mam
![]()
#4538 |
Raczkowanie
|
I ja też
|
![]() ![]() |
![]() |
#4539 |
Raczkowanie
|
ech zaczyna wkurzać już to ołwosienie, w sumie takiego strasznwego nie mam ale kiedys wogóle nie miałam, bo ciemniejszą blondykną jestem... ![]() ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- a jaki macie dziewczyny androstendion?
#4540 |
Zakorzenienie
|
Mi by to w sumie bardzo nie przeszkadzało, bo golę tak jak nogi po prostu, ale między cycami wyskakują mi po goleniu krostki i nieładnie to wygląda. I nie mogę nosić za bardzo wydekoltowanych bluzek.
#4541 |
Raczkowanie
|
mezaga
a co na to wasi mężczyźni?wiesz ja mam meszek jaśniutki na dekoldzie, pod słońcem widać aby, na nogach gole co 2 lub 3 dni, a na udach raz na tydzien bo wolniej rosną,największy problem na rękach miałam , ale woskiem sobie wzięłam i już miesiąć spokój mam i nie odrastają narazie..zobaczymy ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- ale najbardziej to trądzik mnie wkurza, ech te pory wielgachne ![]()
#4542 |
Zakorzenienie
|
A nic
![]() Co oni mogą zrobić. Mój mąż albo musiał to zaakceptować albo mnie olać. Wybrał to pierwsze. A poza tym z tego co zauważyłam to jemu to wcale nie przeszkadza. Ja się tym bardziej przejmuję niż on.
#4543 |
Raczkowanie
|
o prosze widze ze nie tylko ja przezywam wredne włoski:-( wiecie ja widze ze mi one rosna coraz bardziej, ale choc jestem brunetka to te wloski sa na twarzy jasne i przez to mniej widoczne. a jesli chodzi o nogi to moglabym je codzienne nawet golic. powiem Wam ze mnie to wlasnie te wloski najbardzej jakos bola, bo czuje sie taka niekobieca:-(
---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- :-( ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- a |
![]() ![]() |
![]() |
#4544 |
Raczkowanie
|
Witajcie
Na nadwagę, oprócz aktywności fizycznej (niech to będzie nawet jazda na rowerze) polecam diete polegajaca na niejedzeniu produktow o indeksie glikemicznym powyżej 50, nie piciu min 15 minut przed posilkiem i godzinę po oraz 4 godz przerwy miedzy pokarmem weglowodanowym i bialkowym. Wczesniej przez tydzien oczyszczajaca dieta kapusciana (zupa z kapusty) oraz owoce i warzywa. Ja schudlam 5 lat temu 15 kg i trzymam sie do dzisiaj ![]() Z najnowszych wieści o mnie - w koncu doczekalam sie wizyty u dobrego endokrynologa i dostalam skierowanie na oddzial ginekologii endokrynologicznej:/ sama mam wczesniej wykonac parathormon i Anty-tpo, bo samo tsh, ft3 i ft4 oraz badanie USG nieczego zlego nie wskazuja. Lekarz podejrzewa u mnie przerost nadnerczy. Pokazalam mu zgromadzone wyniki badan i zauwazyl, że mam bardzo wysoki poziom wapnia we krwi (a jednoczesnie moze byc niski w kosciach) i powiazal to z czestym oddawaniem moczu przeze mnie,pytal o bole stawowo i to sie zgadza, bo po dluzszym chodzeniu czy po ostatniej wizycie w gorach 3 dni moje nogi dochodzily do siebie. Dzis wrocilam, bo musialam kawalek do niego dojechac i jeszcze wczoraj skarzylam sie, ze zaczynaja robic mi sie zakola, a teraz wlasnie przeczytalam (co prawda na wikipedii) takie cos o wrodzonym przeroscie nadnerczy-postac nieklasyczna: Do odległych następstw choroby należą: Qrcze, trzeba byc geniuszem, zeby to wszystko jakos ze soba powiazac i zastosowac odpowiednie leczenie... ja w tej chwili nie ogarniam, czuje sie skretyniala, nie mysle, boli mie glowa... wiecie moze jak dlugo czeka sie na wyniki parathormonu i Anty-tpo? musze je juz miec przed pojsciem do szpitala. jutro nie dam rady wstac przed 6, zeby dostac sie do miasta na pobranie, musze sie przespac 10 godzin, zeby dojsc do siebie po podrozy. Pozdrawiam i szczerze radze - szukajcie naprawde dobrych specjalistow, pytajcie na forach, czytajcie opinie innych, porownujcie oceny w rankingach. Mnie lekarka POZ zignorowala, a tu nagle moze sie okazac, ze mam przerost nadnerczy i osteoporoze w przyszlosci:/ no a prawie co dzien budze sie ok 4-5 nad ranem i lece siku, potem wstaje ok 9 i pierwsze co robie to - biegne oproznic pecherz:/ Pozdrawiam! (i przepraszam za błedy, literowki, ale padam z nog) |
![]() ![]() |
![]() |
#4545 |
Zakorzenienie
|
Iza dobrze piszesz o diecie z tym, że u osób takich jak ja np przykład dieta kapuściana nie wchodzi w grę
![]() Ale ja zaczęłam w poniedziałek odchudzać się dietą 1200kcal i już samej wody ze mnie zeszło 2 kg ![]() Tą samą dieta schudłam 3 lata temu 20 kg w ciągu 4 miesięcy więc myślę, że i tym razem się uda ![]() Co do lekarzy to jest naprawdę niewielu naprawdę kompetentnych, którzy starają się pacjentom pomóc. Ja mam bardzo dobrych i co z tego jak efektów nie ma. Już prawie wszystkie badania miałam zrobione. Nie wiem gdzie Ty będziesz miała robione te przeciwciała. Moje były wysyłane do Krakowa i czekałam na nie 2 tygodnie.
#4546 |
Raczkowanie
|
Nowa Iza niskorosłosc bierze sie z Pco? dobrze zrozumialam?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4547 |
Zakorzenienie
|
Matur - widzę, że udało Ci się zalogować
![]() A Twoi rodzice są wysocy? Niskorosłość może ale NIE MUSI być objawem wielu chorób ![]()
#4548 |
Raczkowanie
|
tak na szczescie dzis sie juuz udało, bo juz panikowałam wczoraj
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4549 | |
Raczkowanie
|
to jest raczej nastepstwo wrodzonego przerostu nadnerczy. Ja roslam szybko do 3-4 klasy podstawowki, pozniej juz mniej, ale ogolnie jestem wyzsza od mamy i babci, a mam 164 cm. Dawno temu bylam na odziale endokrynologii dzieciecej i tam byly osoby z nadmiarem lub niedomiarem hormonu wzrostu.
Cytat:
![]() ![]() ![]() Na skierowaniu ma napisane o badaniu pod kątem "hiperandrogenizmu" i w nawiasie "PCOS?, NC-CAEC?) -tego drugiego skrótu nie mogę odszyfrowac o ile dobrze go odczytalam. I taka iformacja, która znalazlam: "Hiperandrogenizm może mieć wiele przyczyn, tak pochodzenia jajnikowego (np. zespół wielotorbielowatych jajników), jak i nadnerczowego (wrodzony przerost nadnerczy spowodowany blokami sterydogenezy nadnerczowej)." Edytowane przez NowaIza Czas edycji: 2010-07-22 o 11:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4550 |
Przyczajenie
|
mam taki sam problem z jajnikami... ostatni moj lekarz chce ponownie przepisac mi tabletki ant. Bralam tabletki przez ostatnie 15 lat ale przestalam bo bardzo chce zajsc w ciaze. przestalam przyjmowac tab. ok. 4 miesiecy temu,ale nie dostalam okresu. w jak sposob mozna wywolac miesiaczke?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4551 |
Zakorzenienie
|
Luteiną - ale tak jak każdy hormon jest na receptę
#4552 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny jak tam wygladaja wasze @ w te upaly? ma to u was jakis wplyw?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4553 |
Zakorzenienie
|
N mnie nie wpływa ale ja na luteinie
![]()
#4554 |
Raczkowanie
|
ja to juz nie wiem, co jest grane, bo ostatnio mialam 2 cykle po 38 dni, potem dostalam okres regularny- po 28, a dzis po 29 dniach
![]() a czy ktoras ma moze zbyt duze dlonie i stopy jak na swoj wzrost? Przy 164 sandalki nosze 39, a zabudowane to juz 40/41:/ dlonie duze i widoczne zyly, dlugie palce. Stopa dluga, ale paluszki krotki, od najwiekszego rowno schodza do najmniejszego. Mam tez poczatki haluksow, choc nie nosze obcasow, ale to po mamie, bo ona ma straszne:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4555 |
Raczkowanie
|
Hej Kochane
![]() Przepraszam, że mnie tak długo nie było ![]() ![]() ![]() ![]() Ja mam stópki malutkie - 35, 36 rozmiar.... dłonie też bo ja ogólnie to cała malutka jestem hehheeh 160 wzrostu... waga 60.... trzeba sie za siebie wziąć :P heheheh Matur mam nadzieje, ze twoje obietnice nie spelzna na niczym ![]() ![]() A ja obiecuję, że bede sie juz czesciej udzielac ![]() ![]()
#4556 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Bywaj częściej bo coś się wykruszamy powoli.
![]() |
#4557 |
Zakorzenienie
|
Dłonie mam normalne, stopy 38 krotkie palce a mam 165 cm-czyli raczej wszystko w normie
![]() Hej Ermirka ![]() No wlasnie wszystkiego najlepszego z okazji urodzinek ![]() Mezaga to bys byla bardzo wysoka jeszcze z tymi +10cm ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4558 |
Zakorzenienie
|
Simonee - byłabym taka jak moja siostra
![]() Moi rodzice też są wysocy. Ale, że kręgosłup mam strasznie krzywy no to jestem taka jak jestem ![]()
#4559 |
Raczkowanie
|
Ermirka wszystkiego dobrego:=)
dziewczynki wiecie moze jakie leki najlepiej uspokajaja nerwy? wiecie o co mi chodzi ? cos typu Persen jest ok? moze bierzecie cos takiego ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4560 |
Zakorzenienie
|
Według mnie te leki nie mają jakiegoś skutecznego działania. Szprycowanie się ziołami nie zawsze jest dobre. Mi na stres i nerwy pomaga zawsze sen, nigdy nie musiałam się wspomagać lekami.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:39.