|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
dwa tygodnie temu kupiłam w Nomi Cymbidium i od kilku dni końcowe nierozkwitnięte pąki zaczynają się robić ciemniejsze, tak jakby więdły a te od dołu są ok. czy to wynik aklimatyzacji? i w jednym miejscu była kropelka jakiegoś soku czy coś takiego. co to? przejrzałam całą roślinkę nie ma żadnych zmian obcych ciał. w sieci czytałam, że to może być gutacja czyli aparaty szparkowe rośliny w naturalny sposób pozbywają się nadmiaru płynów... może ktoś spotkał się z tym... oto zdjęcie w kwitnieniu
Edytowane przez ebudka Czas edycji: 2010-03-07 o 16:21 |
|
|
|
#4562 |
|
Raczkowanie
|
Tak czytam wasze wypowiedzi od dłuższego czasu , i w końcu ja też się pochwale moimi kwiatkami,które kocham
za 19zł w tesco Moje storczyki ciągle maja dostęp do wody, która znajduje sie w spodkach
|
#4563 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze jeden storczyk, bo wczesniej nie chciał sie załadowac
![]() Mam pytanie, co myslicie zeby kilka storczyków przesadzic w cos jednego dużego i zeby wyszla piekna kompozycja??
|
#4564 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy to dobry pomysł wsadzać wszystkie do jednej doniczki bo zapętliłyby się korzeniami, miałyby wspólne choroby, no ale sama nie wiem.
Kupiłam w LM to podłoże extra do storczyków epificznych. Gruba duża kora i kawałki skały wulkniacznej, wydaje mi się że podłoże idealne. Białego przesadziłam, w jego podłożu było pełno małych 3 mm brązowych larw które się nie ruszały. W ogóle podłoże było za drobne, drobna kora z włóknami, z kawałkami gąbki, całe przemoknięte. Usunęłam brzydkie korzenie, łącznie z tym u góry brązowym o którym kiedyś pisałam, zaczynała się tam zgnilizna. Usunęłam w tym miejscu chyba 3 korzenie które zaczęły się robić czarne. Usunęłam wszystkie tkanki czarne od góry, zasypałam cynamonem. Szkoda że nie miałam topsinu. W dwóch miejscach na stożku widać małe czubeczki nowych korzonków, puszcza nowy listek, na niektórych korzeniach było widać nowe rosnące czubeczki. Mam nadzieję, że nie będzie w wielkim szoku i będzie dalej rosnąć, a może nawet lepiej. ![]() Jeszcze mam pytanie odnośnie mikoryzy w płynie do storczyków. Daje się to do podłoża, czy robi jakiś zastrzyk roślinie? Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-03-07 o 17:12 |
|
|
|
#4565 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki, dziękuję za porady.
![]() Norko po przeczytaniu tych stron, do ktorych podałaś linki mam wrażenie ze to bardziej wełnowce niż przędziorki tyle, że no właśnie jakoś żywe robale się chyba pochowały, bo żadnych nie mogę znaleźć. nawet pod lupą po raz kolejny ogladalam dokladnie i nic...te moje liście to wygladają wlasnie tak jak po wełnowcach na zdjęciu http://www.orchidgarden.pl/index.php?strona=52&wysw=2 Tylko tych bialych "puszków" jest malutko - raczej tych czarnych plamek więcej. Opis wełnowców cytrusowych z tej strony: "Wysysają one sok z komórek roślinnych, a także ze świeżo rozwiniętych kwiatów, przez co roślina może stracić kwiaty w ciągu jednej kilku dni. Żerując przenoszą często wirusy (żółte zapadające się plamy) i zostawiają na liściach tzw "rosę miodową" na której chętnie rozwijają się czarne grzyby sadzakowe" Zobaczę jak tam po przemyciu plynem bedzie się zachowywał. A chyba jeszcze poobcinam te najbardziej zaplamione liście- znajoma z kwiaciarni powiedziała, ze jak kwitnie to dobrze i moge obciac nawet wszystkie liście i storczykowi nic nie bedzie. jeszce raz dzięki za rady |
|
|
|
#4566 |
|
Zakorzenienie
|
Widziałyście kiedyś takiego falka? Ale piękny! Znalazłam na innej stronie www, zdjęcie z orchidarium. Nigdy takiego nie widziałam w kwiaciarni, czy marketach.
|
|
|
|
#4567 |
|
Zakorzenienie
|
Katalina nie obcinaj lisci i nie sluchaj zadnych kwiaciarek!!! Mi koleznaka kwiaciarka radzila by storka podlewac co 3 dni i by najleppiej plywal w wodzie!!!! Przemyj rosline mikstura ktora ci poradzilam - z dodatkiem spirytusu - moze byc salicynowy. To dziala na oba gady, poddusi je a przy okazji odkazi ranki. Kup Topsin i jakiego brosa - to takie kostki, ja je rozpuszczalam i nimi namaczalam przy podlewaniu - tak wybilam gadziny. Zeby nie psikac topsinem mozesz zrobic zalecany roztwor i przemywac wacikiem raz na tydzien - zabijesz siedlisko grzybow i bakterioz.
Ariena dla ciebie to samo - zaopatrz sie w cos robakobojczego - ten bros calkiem smiertelny jest i nie drogi ale jak beda miec cos innego tez dobrze. To moga byc jakies ziemiorki lub inne. Przemyj tym samym roztworem - pol szklanki wody, lyzka ludwika i mozna troche spirytusu. korzenie tez tym mozna machnac. Mozesz ustawic miseczki z woda by zobaczyc czy to wylazi lub zolte karteczki. Ja mam 2 w 1 doniczce i tlok niesamowity tam jest ale kwitna - przesadze je jednak za jakis czas. Mozna miec kompozycje jesli nie sa chore i ma sie duza doniczke i takowa oslonke. ladnie wygladaja po 2 i 3 razem. Ariena widzialam takiego falka w realu - za pelna cene cala partia zamarznieta i staly tak dlugo az je wyrzucili - a mamie zakomunikowalam ze jak przecenia to ma tego brac i schowalysmy go do srodka Niestety go wyrzucili |
|
|
|
#4568 |
|
Zakorzenienie
|
Norka ja już go przesadziłam to korzeni już nie będę znów wyciągać i przemywać, czy jednak lepiej wyciągnąć i machnąć tym roztworem? Liście faktycznie tak zrobie i to wszystkim storkom bo stoją razem blisko siebie.
|
|
|
|
#4569 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj mój TŻ zabrał mnie do LM...niby po zamek do drzwi...
w rezultacie kupił mi przepiękną miltonkę Kazał wybierać i już miałam brać "brudno różowego" falka gdy wynalazł mi to cudo...![]() WSZYSTKIEGO DOBREGO Z OKAZJI NASZEGO ŚWIĘTA, WZBOGACENIA PARAPETÓW O NOWE OKAZY I DUUUŻO UŚMIECHU
|
|
|
|
#4570 |
|
Zakorzenienie
|
Wow cudo
Kurcze a u mnie w LM dosłownie zero storków.
|
|
|
|
#4571 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4572 |
|
Raczkowanie
|
Piękne te Wasze storczyki dziewczyny.
![]() Norko dzięki za dodatkowe porady na cale szczęście zanim zdążylam obciąć liście to wlaczylam wczoraj neta i przeczytalam wiadomość od Ciebie - liście zostały .Liście i pędy przemyte płynem z wodą przygotowaną (wczoraj) jutro wieczorem albo pojutrze rano jeszcze raz powtórze, tym razem tak jak napisałaś z dodatkiem spirytusu salicylowego i zobacze jak sie bedzie trzymał A tą miksture zmywałyście później też wacikami i patyczkami czy pod prysznicem?? |
|
|
|
#4573 |
|
Raczkowanie
|
Witam Wszystkie KOBIETKI i zycze samych wspanialych storkow
Pucca87 gratuluje - sliczniutka miltonka ![]() Ja tez sie pochwale moim prezencikiem ... w piatek akonto dzisiejszego swieta dostalam od mojego TZ cambrie nie wiedzialam gdzie patrzec... wspolnymi silami wybralismy 2 kwiatuszki miltonke i cambrie, juz myslalam ze oba beda moje, ale niestety moje Kochanie ostateczny wybor zostawilo mnie... wygrala cambria bo miala dwa pedy kwiatowe i duzoooooo wiecej paczusiow... kupilismy z 3 kwiatuszkami a dzisiaj rozkwitl mi paczus i mam juz 4 sliczne bordowe cudenka Mam prosbe czy pielegnacja cambri bardzo rozni sie od pielegnacji falkow aaaaaa i jeszcze jedno... mialo nie byc dzisiaj kwiatuszka dla mnie ale TZ nie wytrzymal i jednak dostalam hhhmmm wlasnie nie wiem co (zdj.4) moze ktoras z Was wie co to jest |
|
|
|
#4574 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4575 |
|
Raczkowanie
|
dzięki dziewuszki
No właśnie a propo mojego "cuda" również zwracam się z prośbą o doradzenie jak się opiekować miltonką? Jak podlewać? Co ze światłem i temp.?Sylwia z tego co wiem, cambrii nie można przesuszać ani też przelać, u mnie stała w jasnym pokoju i puściła nową psb...póki co czekam aż pędzik wypuści i zakwitnie, bo nie wiem jakie ma kwiaty aha podłoże może mieć gęstsze niż falki. O resztę musisz pytać A ten kwiatuś na końcu wygląda mi na cynię...
Edytowane przez pucca87 Czas edycji: 2010-03-08 o 17:26 |
|
|
|
#4576 |
|
Zakorzenienie
|
Sylvio twoja kambria to Nelly Isler - mam taka i musze powiedziec ze kwitnie niezawodnie. Jakas tam super wymagajaca co do uprawy to ona nie jest - jednak bardzo wrazliwa na suche powietrzze. Jak moja nie wkitnie to wyjmuje ja z oslonki i stoi na kratce a pod nia keramzyt i woda. Inaczej liscie ma jak harmonijka. Jak wszystkie kambrie i ta lubi raz w tygodniu podlanie w lato troszke czesciej, nawozimy standardowo, za ostre swiatlo moze przyprawic jej czarnych kropek na lisciach ale to nic groznego. Moja stoi na takim parapecie gdzie raczej slonko nie wita - ale jak kwitnie wynosze ja na parapet w miare sloneczny i tez jej sluzy. Z kazda nowa bulwa jak dojrzeje jest ped.
Ariena zostaw go jak jest, przemywaj co kilka dni liscie i trzon i lodyge - do lisci wacik, do lodygi i zakamarkow patyczek do uszu. Jak sie da kup zapobiegawczo jakis srodek na robale - jesli jeszcze cos tam biegac bedzie ![]() A mi na swieto kobiet nawalil jedyny kaloryfer w domu i mam az 16 stopni Do jutra bede siedziec z otwartym piekarnikiem - mam nadzieje ze mnie z pracy wczesniej wypuszcza co zdaze kupic nowy bo tu sklepy takowe az do 16 otwarte
|
|
|
|
#4577 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Norka za rady, zaraz się tym zajmę - z przyjemnością po dniu pracy
Ja myślałam że mój TŻ mi kupi kwiatka, ale przychodze do domu a on mówi że w sobotę pojedziemy na giełdę kwiatową. |
|
|
|
#4578 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Kobiety! Wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta.
Mój mąż dziś się spisał i dostałam dziś pięknego - 70cm - trzy pędy kwitnące - storka ![]() ![]() 19 kwiatuszków już rozwiniętych - ale jeszcze dużo pączków do rozkwitu
|
#4579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4580 |
|
Raczkowanie
|
dorcia sliczny
![]() Ariena szczęściaro na giełdzie to istne szaleństwo będzie![]() ![]() Norko a wiesz coś n/t miltonii? |
|
|
|
#4581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
k laski: dla twojego TŻja dostałam a konto dnia kobiet dwa storczysławy biedronkowe- różowego kropka z mega kwiatami i różowego zwyklaczka, jak jeszcze były, czyli w sumie moja kolekcja powiększyła się o cztery nabytki ( bo dzień wcześniej sama kupiłam dwa, ale TŻ ich nie dojrzał )Wszystkiego dobrego Kobitki z okazja naszego święta |
|
|
|
|
#4582 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4583 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was Kobietki i życzę wszystkiego naj z okazji naszego święta, mnóstwa pięknych storków
A teraz ja się pochwalę moim prezentem od kochanego TŻ - miniaturka phalaenopsis w hydrożelu. Jak myślicie pogniją mu korzenie? Jest wsadzony w doniczkę, a ta doniczka w hydrożel, ma śliczne korzenie, całkiem grube jak na taki ciupeńki kwiatek Edytowane przez Mysza621 Czas edycji: 2010-03-08 o 19:29 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4584 |
|
Raczkowanie
|
doszło już do tego że zaglądam ludziom do okien i patrze jakie mają kwiaciorki
|
|
|
|
#4585 |
|
Zakorzenienie
|
Dorcia-boski ten biały
![]() Mysza jaki on słodki! Też widziałam takie maleństwa w kwiaciarni. Kurcze przesadziłam ciapkowego, bo widziałam od góry jakieś 4 brązowe korzenie, przy nasadzie już czarne. Chciałam sprawdzić co się tam dzieje w środku. No i skończyło się na tym, że zostały mu 3 korzenie tylko Resztę musiałam obciąć bo się ledwo trzymały przy stożku, były w tym miejscu brązowo-czarne. Czyli zgnilizna zaczyna atakować. Zmieniłam podłoże na to extra grubymi kawałkami kory. Oby się jakoś trzymał!Kupię dziś chyba tą szczepionkę mikoryzową dla storczyków. Bo jak tak dalej pójdzie to wszyskie skończą z 3 korzeniami |
|
|
|
#4586 |
|
Raczkowanie
|
Mój mąż też mnie dziś obdarował Miltonią piękna jest zółciutka i tak jak pucca 87 czekam na rady dotyczące pielęgnacji. A co do storczyka , którego wypatrzyła ariena ja takiego mam. Kupiłam ostanio w biedronce. Wcześniej już go wam pokazywałam .
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
|
|
|
#4587 |
|
Zakorzenienie
|
Teacher-faktycznie, tak jak ten twój!
Tyle że na tym moim zdjęciu ma więcej żółtego koloru. Możesz wstawić więcej zdjęć tego bordowego pięknisia?
|
|
|
|
#4588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4589 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co...chyba mam pecha co do storczyków. Na białym zauważyłam małe zielone kropeczki na kwiatach. Wygląda mi to na wirusa.
Na liściach nic nie ma, może to jakiś grzyb. Na żółtym z kolei przebarwienia liści-dosyć małe, jaśniejsze. Jak to będzie wirus to mnie szlag trafi. Odseparuję od pozostałych i zobaczę co się będzie działo.
|
|
|
|
#4590 |
|
Przyczajenie
|
Witam Wszystkich.
Wczoraj uratowałam storczyka przed wyrzuceniem. Moja koleżanka stwierdziła że za długo czekała żeby zakwitł...więc go przygarnęłam. Jednak mam problem nie wiem co to za odmiana?Nie wiem jak o niego dbać . Moje obecne storczyki to same felki, a z takim spotkałam się pierwszy raz.Proszę o pomoc. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.

za 19zł w tesco
Moje storczyki ciągle maja dostęp do wody, która znajduje sie w spodkach 
Usunęłam brzydkie korzenie, łącznie z tym u góry brązowym o którym kiedyś pisałam, zaczynała się tam zgnilizna. Usunęłam w tym miejscu chyba 3 korzenie które zaczęły się robić czarne. Usunęłam wszystkie tkanki czarne od góry, zasypałam cynamonem. Szkoda że nie miałam topsinu. 

w rezultacie kupił mi przepiękną miltonkę
Kurcze a u mnie w LM dosłownie zero storków.

nie wiedzialam gdzie patrzec... wspolnymi silami wybralismy 2 kwiatuszki miltonke i cambrie, juz myslalam ze oba beda moje, ale niestety moje Kochanie ostateczny wybor zostawilo mnie... wygrala cambria bo miala dwa pedy kwiatowe i duzoooooo wiecej paczusiow... kupilismy z 3 kwiatuszkami a dzisiaj rozkwitl mi paczus i mam juz 4 sliczne bordowe cudenka
czy pielegnacja cambri bardzo rozni sie od pielegnacji falkow 

k laski: dla twojego TŻ

Zmieniłam podłoże na to extra grubymi kawałkami kory. Oby się jakoś trzymał!