Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-07, 14:59   #4561
ebudka
Przyczajenie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

dwa tygodnie temu kupiłam w Nomi Cymbidium i od kilku dni końcowe nierozkwitnięte pąki zaczynają się robić ciemniejsze, tak jakby więdły a te od dołu są ok. czy to wynik aklimatyzacji? i w jednym miejscu była kropelka jakiegoś soku czy coś takiego. co to? przejrzałam całą roślinkę nie ma żadnych zmian obcych ciał. w sieci czytałam, że to może być gutacja czyli aparaty szparkowe rośliny w naturalny sposób pozbywają się nadmiaru płynów... może ktoś spotkał się z tym... oto zdjęcie w kwitnieniu

Edytowane przez ebudka
Czas edycji: 2010-03-07 o 16:21
ebudka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-07, 15:57   #4562
koraa22
Raczkowanie

Smile Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Tak czytam wasze wypowiedzi od dłuższego czasu , i w końcu ja też się pochwale moimi kwiatkami,które kocham dwa fioletowe mam od roku i ciągleeeee kwitną, jedne kwiatki spadają drugie rosną, przekwitnięte pędy obcinam trzy oczka od dołu i po chwili mam nowe białego storka kupiłam sobie przedwczoraj na dzien kobiet w imieniu męża za 19zł w tesco Moje storczyki ciągle maja dostęp do wody, która znajduje sie w spodkach nie robie im kąpieli co tygodniowych, bo nie mam takiej potrzeby
Stary 2010-03-07, 16:05   #4563
koraa22
Raczkowanie

Jeszcze jeden storczyk, bo wczesniej nie chciał sie załadowac
Mam pytanie, co myslicie zeby kilka storczyków przesadzic w cos jednego dużego i zeby wyszla piekna kompozycja?? Myslicie ze przeżyłyby??
Stary 2010-03-07, 17:10   #4564
Ariena
Zakorzenienie

Nie wiem czy to dobry pomysł wsadzać wszystkie do jednej doniczki bo zapętliłyby się korzeniami, miałyby wspólne choroby, no ale sama nie wiem.
Kupiłam w LM to podłoże extra do storczyków epificznych. Gruba duża kora i kawałki skały wulkniacznej, wydaje mi się że podłoże idealne. Białego przesadziłam, w jego podłożu było pełno małych 3 mm brązowych larw które się nie ruszały. W ogóle podłoże było za drobne, drobna kora z włóknami, z kawałkami gąbki, całe przemoknięte. Usunęłam brzydkie korzenie, łącznie z tym u góry brązowym o którym kiedyś pisałam, zaczynała się tam zgnilizna. Usunęłam w tym miejscu chyba 3 korzenie które zaczęły się robić czarne. Usunęłam wszystkie tkanki czarne od góry, zasypałam cynamonem. Szkoda że nie miałam topsinu.
W dwóch miejscach na stożku widać małe czubeczki nowych korzonków, puszcza nowy listek, na niektórych korzeniach było widać nowe rosnące czubeczki. Mam nadzieję, że nie będzie w wielkim szoku i będzie dalej rosnąć, a może nawet lepiej.
Jeszcze mam pytanie odnośnie mikoryzy w płynie do storczyków. Daje się to do podłoża, czy robi jakiś zastrzyk roślinie?

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-03-07 o 17:12
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-07, 17:14   #4565
katalina83
Raczkowanie

Dziewczynki, dziękuję za porady.
Norko po przeczytaniu tych stron, do ktorych podałaś linki mam wrażenie ze to bardziej wełnowce niż przędziorki tyle, że no właśnie jakoś żywe robale się chyba pochowały, bo żadnych nie mogę znaleźć. nawet pod lupą po raz kolejny ogladalam dokladnie i nic...te moje liście to wygladają wlasnie tak jak po wełnowcach na zdjęciu http://www.orchidgarden.pl/index.php?strona=52&wysw=2
Tylko tych bialych "puszków" jest malutko - raczej tych czarnych plamek więcej.
Opis wełnowców cytrusowych z tej strony:
"Wysysają one sok z komórek roślinnych, a także ze świeżo rozwiniętych kwiatów, przez co roślina może stracić kwiaty w ciągu jednej kilku dni. Żerując przenoszą często wirusy (żółte zapadające się plamy) i zostawiają na liściach tzw "rosę miodową" na której chętnie rozwijają się czarne grzyby sadzakowe"
Zobaczę jak tam po przemyciu plynem bedzie się zachowywał.

A chyba jeszcze poobcinam te najbardziej zaplamione liście- znajoma z kwiaciarni powiedziała, ze jak kwitnie to dobrze i moge obciac nawet wszystkie liście i storczykowi nic nie bedzie.

jeszce raz dzięki za rady
katalina83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-07, 17:44   #4566
Ariena
Zakorzenienie

Widziałyście kiedyś takiego falka? Ale piękny! Znalazłam na innej stronie www, zdjęcie z orchidarium. Nigdy takiego nie widziałam w kwiaciarni, czy marketach.
Stary 2010-03-07, 19:08   #4567
norka27
Zakorzenienie

Katalina nie obcinaj lisci i nie sluchaj zadnych kwiaciarek!!! Mi koleznaka kwiaciarka radzila by storka podlewac co 3 dni i by najleppiej plywal w wodzie!!!! Przemyj rosline mikstura ktora ci poradzilam - z dodatkiem spirytusu - moze byc salicynowy. To dziala na oba gady, poddusi je a przy okazji odkazi ranki. Kup Topsin i jakiego brosa - to takie kostki, ja je rozpuszczalam i nimi namaczalam przy podlewaniu - tak wybilam gadziny. Zeby nie psikac topsinem mozesz zrobic zalecany roztwor i przemywac wacikiem raz na tydzien - zabijesz siedlisko grzybow i bakterioz.
Ariena dla ciebie to samo - zaopatrz sie w cos robakobojczego - ten bros calkiem smiertelny jest i nie drogi ale jak beda miec cos innego tez dobrze. To moga byc jakies ziemiorki lub inne. Przemyj tym samym roztworem - pol szklanki wody, lyzka ludwika i mozna troche spirytusu. korzenie tez tym mozna machnac. Mozesz ustawic miseczki z woda by zobaczyc czy to wylazi lub zolte karteczki.
Ja mam 2 w 1 doniczce i tlok niesamowity tam jest ale kwitna - przesadze je jednak za jakis czas. Mozna miec kompozycje jesli nie sa chore i ma sie duza doniczke i takowa oslonke. ladnie wygladaja po 2 i 3 razem.
Ariena widzialam takiego falka w realu - za pelna cene cala partia zamarznieta i staly tak dlugo az je wyrzucili - a mamie zakomunikowalam ze jak przecenia to ma tego brac i schowalysmy go do srodka Niestety go wyrzucili
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-07, 22:45   #4568
Ariena
Zakorzenienie

Norka ja już go przesadziłam to korzeni już nie będę znów wyciągać i przemywać, czy jednak lepiej wyciągnąć i machnąć tym roztworem? Liście faktycznie tak zrobie i to wszystkim storkom bo stoją razem blisko siebie.
Stary 2010-03-08, 11:19   #4569
pucca87
Raczkowanie

Wczoraj mój TŻ zabrał mnie do LM...niby po zamek do drzwi...w rezultacie kupił mi przepiękną miltonkę Kazał wybierać i już miałam brać "brudno różowego" falka gdy wynalazł mi to cudo...wygląda jak sztuczna ale zaręczam wam że prawdziwa bo niesamowicie pachnie Przy okazji będę wdzięczna za wszelkie rady dotyczące jej pielęgnacji

WSZYSTKIEGO DOBREGO Z OKAZJI NASZEGO ŚWIĘTA, WZBOGACENIA PARAPETÓW O NOWE OKAZY I DUUUŻO UŚMIECHU
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 14:16   #4570
Ariena
Zakorzenienie

Wow cudo Kurcze a u mnie w LM dosłownie zero storków.
Stary 2010-03-08, 15:33   #4571
graja7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
Wczoraj mój TŻ zabrał mnie do LM...niby po zamek do drzwi...w rezultacie kupił mi przepiękną miltonkę Kazał wybierać i już miałam brać "brudno różowego" falka gdy wynalazł mi to cudo...wygląda jak sztuczna ale zaręczam wam że prawdziwa bo niesamowicie pachnie Przy okazji będę wdzięczna za wszelkie rady dotyczące jej pielęgnacji

WSZYSTKIEGO DOBREGO Z OKAZJI NASZEGO ŚWIĘTA, WZBOGACENIA PARAPETÓW O NOWE OKAZY I DUUUŻO UŚMIECHU
Fantastyczny! U mnie w LM też nic nie było. Kilka wymęczonych roślinek, mających po dwa kwiatki, małżonek kupił mi więc limonkowego, ale biedniutkiego. No cóż, już ja tego storczusia odratuję. A liczyłam, że akurat na nasze Święto będzie ogromny wybór.
graja7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 16:30   #4572
katalina83
Raczkowanie

Piękne te Wasze storczyki dziewczyny.
Norko dzięki za dodatkowe porady na cale szczęście zanim zdążylam obciąć liście to wlaczylam wczoraj neta i przeczytalam wiadomość od Ciebie - liście zostały.
Liście i pędy przemyte płynem z wodą przygotowaną (wczoraj) jutro wieczorem albo pojutrze rano jeszcze raz powtórze, tym razem tak jak napisałaś z dodatkiem spirytusu salicylowego i zobacze jak sie bedzie trzymał
A tą miksture zmywałyście później też wacikami i patyczkami czy pod prysznicem??
katalina83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 17:02   #4573
Sylwia cypr
Raczkowanie

Witam Wszystkie KOBIETKI i zycze samych wspanialych storkow

Pucca87 gratuluje - sliczniutka miltonka

Ja tez sie pochwale moim prezencikiem ... w piatek akonto dzisiejszego swieta dostalam od mojego TZ cambrie ... przez przypadek zabralam sie z nim do stolicy gdzie jest IKEA, weszlismy w sumie zeby szybko cos przekasic, ale cos mnie tknelo i zeszlismy tylko do dzialu z kwiatami a tam niespodziankaaaaa ...swieza dostawa orchideii - falkow, cambrii i milton... mowie Wam poprostu cudenka nie wiedzialam gdzie patrzec... wspolnymi silami wybralismy 2 kwiatuszki miltonke i cambrie, juz myslalam ze oba beda moje, ale niestety moje Kochanie ostateczny wybor zostawilo mnie... wygrala cambria bo miala dwa pedy kwiatowe i duzoooooo wiecej paczusiow... kupilismy z 3 kwiatuszkami a dzisiaj rozkwitl mi paczus i mam juz 4 sliczne bordowe cudenka (zdj. 1,2,3)

Mam prosbe ... czy ktoras moze mi poradzic jak sie opiekowac nowym nabytkiem czy pielegnacja cambri bardzo rozni sie od pielegnacji falkow aaaaaa i jeszcze jedno... mialo nie byc dzisiaj kwiatuszka dla mnie ale TZ nie wytrzymal i jednak dostalam hhhmmm wlasnie nie wiem co (zdj.4) moze ktoras z Was wie co to jest

jeszcze raz wszystkiego naj w nasze swieto
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 17:07   #4574
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
w rezultacie kupił mi przepiękną miltonkę
cudo

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 17:20   #4575
pucca87
Raczkowanie

dzięki dziewuszkiNo właśnie a propo mojego "cuda" również zwracam się z prośbą o doradzenie jak się opiekować miltonką? Jak podlewać? Co ze światłem i temp.?

Sylwia z tego co wiem, cambrii nie można przesuszać ani też przelać, u mnie stała w jasnym pokoju i puściła nową psb...póki co czekam aż pędzik wypuści i zakwitnie, bo nie wiem jakie ma kwiatyaha podłoże może mieć gęstsze niż falki. O resztę musisz pytaćA ten kwiatuś na końcu wygląda mi na cynię...

Edytowane przez pucca87
Czas edycji: 2010-03-08 o 17:26
Stary 2010-03-08, 18:20   #4576
norka27
Zakorzenienie

Sylvio twoja kambria to Nelly Isler - mam taka i musze powiedziec ze kwitnie niezawodnie. Jakas tam super wymagajaca co do uprawy to ona nie jest - jednak bardzo wrazliwa na suche powietrzze. Jak moja nie wkitnie to wyjmuje ja z oslonki i stoi na kratce a pod nia keramzyt i woda. Inaczej liscie ma jak harmonijka. Jak wszystkie kambrie i ta lubi raz w tygodniu podlanie w lato troszke czesciej, nawozimy standardowo, za ostre swiatlo moze przyprawic jej czarnych kropek na lisciach ale to nic groznego. Moja stoi na takim parapecie gdzie raczej slonko nie wita - ale jak kwitnie wynosze ja na parapet w miare sloneczny i tez jej sluzy. Z kazda nowa bulwa jak dojrzeje jest ped.
Ariena zostaw go jak jest, przemywaj co kilka dni liscie i trzon i lodyge - do lisci wacik, do lodygi i zakamarkow patyczek do uszu. Jak sie da kup zapobiegawczo jakis srodek na robale - jesli jeszcze cos tam biegac bedzie
A mi na swieto kobiet nawalil jedyny kaloryfer w domu i mam az 16 stopni Do jutra bede siedziec z otwartym piekarnikiem - mam nadzieje ze mnie z pracy wczesniej wypuszcza co zdaze kupic nowy bo tu sklepy takowe az do 16 otwarte
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 18:27   #4577
Ariena
Zakorzenienie

Dzięki Norka za rady, zaraz się tym zajmę - z przyjemnością po dniu pracy Ja myślałam że mój TŻ mi kupi kwiatka, ale przychodze do domu a on mówi że w sobotę pojedziemy na giełdę kwiatową. Nie chciał mi kupować byle czego w kwiaciarni i mogę kupić kwiatki do 100 zł w tej hurtowni, aż się boję.
Stary 2010-03-08, 18:27   #4578
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj

Cześć Kobiety! Wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta.
Mój mąż dziś się spisał i dostałam dziś pięknego - 70cm - trzy pędy kwitnące - storka
19 kwiatuszków już rozwiniętych - ale jeszcze dużo pączków do rozkwitu
Stary 2010-03-08, 18:32   #4579
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorciaj Pokaż wiadomość
Mój mąż dziś się spisał i dostałam dziś pięknego - 70cm - trzy pędy kwitnące - storka
Robi wrażenie

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 18:40   #4580
pucca87
Raczkowanie

dorcia sliczny Ariena szczęściaro na giełdzie to istne szaleństwo będzie

Norko a wiesz coś n/t miltonii?
Stary 2010-03-08, 18:42   #4581
jola2243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorciaj Pokaż wiadomość
Cześć Kobiety! Wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta.
19 kwiatuszków już rozwiniętych - ale jeszcze dużo pączków do rozkwitu
Powiem tylek laski: dla twojego TŻ
ja dostałam a konto dnia kobiet dwa storczysławy biedronkowe- różowego kropka z mega kwiatami i różowego zwyklaczka, jak jeszcze były, czyli w sumie moja kolekcja powiększyła się o cztery nabytki( bo dzień wcześniej sama kupiłam dwa, ale TŻ ich nie dojrzał)
Wszystkiego dobrego Kobitki z okazja naszego święta

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 18:49   #4582
Diana33
Zakorzenienie

a teraz to co się u mnie dzieje

PAPHIOPEDILUM
w dniu 6 marca

i z dnia dzisiejszego
wydaje mi się że Sabotek powoli zaczyna ukazywać swoją mordkę i się otwiera ;:138 ;:138 już się doczekać nie mogę!

i w pełnej swej okazałości

Stary 2010-03-08, 19:26   #4583
Mysza621
Raczkowanie

Witam Was Kobietki i życzę wszystkiego naj z okazji naszego święta, mnóstwa pięknych storków
A teraz ja się pochwalę moim prezentem od kochanego TŻ - miniaturka phalaenopsis w hydrożelu. Jak myślicie pogniją mu korzenie? Jest wsadzony w doniczkę, a ta doniczka w hydrożel, ma śliczne korzenie, całkiem grube jak na taki ciupeńki kwiatek jest taki ładny, zdjęcia nie oddają jego uroku... Zakochałam się...

Edytowane przez Mysza621
Czas edycji: 2010-03-08 o 19:29
Mysza621 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-08, 20:36   #4584
pucca87
Raczkowanie

Pięęękny... ja się zakochuję za każdym razem jak wchodzę do sklepu i dojrzę storki doszło już do tego że zaglądam ludziom do okien i patrze jakie mają kwiaciorki
Stary 2010-03-08, 20:44   #4585
Ariena
Zakorzenienie

Dorcia-boski ten biały Mam nadzieję że mój też tak kiedyś będzie wyglądał.
Mysza jaki on słodki! Też widziałam takie maleństwa w kwiaciarni.
Kurcze przesadziłam ciapkowego, bo widziałam od góry jakieś 4 brązowe korzenie, przy nasadzie już czarne. Chciałam sprawdzić co się tam dzieje w środku. No i skończyło się na tym, że zostały mu 3 korzenie tylko Resztę musiałam obciąć bo się ledwo trzymały przy stożku, były w tym miejscu brązowo-czarne. Czyli zgnilizna zaczyna atakować. Zmieniłam podłoże na to extra grubymi kawałkami kory. Oby się jakoś trzymał!
Kupię dziś chyba tą szczepionkę mikoryzową dla storczyków. Bo jak tak dalej pójdzie to wszyskie skończą z 3 korzeniami Muszę je teraz wzmocnić.
Stary 2010-03-08, 20:52   #4586
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Mój mąż też mnie dziś obdarował Miltonią piękna jest zółciutka i tak jak pucca 87 czekam na rady dotyczące pielęgnacji. A co do storczyka , którego wypatrzyła ariena ja takiego mam. Kupiłam ostanio w biedronce. Wcześniej już go wam pokazywałam .
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 21:22   #4587
Ariena
Zakorzenienie

Teacher-faktycznie, tak jak ten twój! Tyle że na tym moim zdjęciu ma więcej żółtego koloru. Możesz wstawić więcej zdjęć tego bordowego pięknisia?
Stary 2010-03-08, 21:54   #4588
Callanthe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Widziałyście kiedyś takiego falka? Ale piękny! Znalazłam na innej stronie www, zdjęcie z orchidarium. Nigdy takiego nie widziałam w kwiaciarni, czy marketach.
Widziałam . Tylko miał takie duże kwiaty i był ogólnie duży, ale za to jaki porządny, ale cena zwalała z nóg. ok. 80 zł.
Callanthe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 22:10   #4589
Ariena
Zakorzenienie

Wiecie co...chyba mam pecha co do storczyków. Na białym zauważyłam małe zielone kropeczki na kwiatach. Wygląda mi to na wirusa. Na liściach nic nie ma, może to jakiś grzyb. Na żółtym z kolei przebarwienia liści-dosyć małe, jaśniejsze. Już nie wiem co robię źle. Później dodam zdjęcia jak to wygląda.
Jak to będzie wirus to mnie szlag trafi. Odseparuję od pozostałych i zobaczę co się będzie działo.
Stary 2010-03-09, 08:16   #4590
gazala
Przyczajenie

Witam Wszystkich.
Wczoraj uratowałam storczyka przed wyrzuceniem. Moja koleżanka stwierdziła że za długo czekała żeby zakwitł...więc go przygarnęłam. Jednak mam problem nie wiem co to za odmiana?Nie wiem jak o niego dbać . Moje obecne storczyki to same felki, a z takim spotkałam się pierwszy raz.Proszę o pomoc.
gazala jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości