|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sposoby na przyśpieszenie porostu włosów - część VI
ojej! widzę, że przez rok zmieniło się towarzystwo
aktynwna na tym wątku (a w zasadzie w poprzedniej części) byłam od października 2010 do stycznia albo lutego 2011. Maniakalnie dbałam też wtedy o włosy. Chciałam powiedzieć, że jak miałam tą manię włosową to aż się nabawiłam jakiejś nadwrażliwości - jakiś taki bolący skalp mi się zrobił i pełno krostek mi wyskoczyło na głowie. Mimo, że już tak masowo nie wcieram wszystkiego w skalp to dalej jestem uzależniona od oglądania (i czasem kupowania) "kosmetyków" do włosów i oczywiście mam w zapasie ze 3 wcierki ![]() ale przede wszystkim to chciałam się pochwalić: od sierpnia 2011 widziałam efekty mojego maniakalnego dbania o włosy w tamtym okresie morał z mojej historii taki: "Nie martwcie się, że efektów nie widać od razu bo możecie je zobaczyć nawet dopiero rok po kuracji". Edytowane przez malwka Czas edycji: 2012-02-04 o 00:46 |
|
|
|
#4562 |
|
Raczkowanie
|
Błogosławie to forum, bo juz po miesiacu stosowania się do Waszych rad włosy zaczęły rosnąć szybciej.
Najważniejsze jest jednak utrzymanie zdrowych końcówek- od ostatniego obcięcia, ponad 3 miesiace temu, używam serum gliss kura w takiej małej tubeczce (kosztuje ok 3-4 zł) - wyciskam odrobinkę, wielkości ziareka grochu i wcieram we włosy poniżej uszu - grzebień wchodzi w nie jak w masło, nic się nie rozdwaja. Swoją drogą, nie mogę ich znaleźć na KWC, a są niesamowite! Teraz używam tej żółtej, ale moje ulubione to różowa (z jedwabiem) i bladozłota (19 olejów) |
|
|
|
#4563 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedy jednak sama zrobilam wcierkę z przepisu, który kiedyś podawala eiri dosypalam jej za dużo, w związku z czym p 2 czy 3 użyciach pojawilo się swędzenie glowy. Odstawilam, zmniejszylam częstotliwość, rozcieńczylam - problem zniknąl Cytat:
Pocieszający jest ten moral, podoba mi się
|
||
|
|
|
#4564 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A przyspieszyła ci ta kofeina porost? Ja mam dośc oryginalną miarkę (końcówka od plastikowego widelca
|
|
|
|
|
#4565 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ile dokladnie - nie powiem, bo nie mierzylam wtedy wlosów centymetrem, patrzylam bardziej na oko i po zdjęciach i różnica byla zauważalna
|
|
|
|
|
#4566 |
|
Rozeznanie
|
a jaką Wy tą kofeinę dajecie do wcierki?
i ew. można tuningować jantara albo brzozówkę?
|
#4567 |
|
Raczkowanie
|
a możecie polecić jakis szampon czy coś w tym stylu ale już z kofeiną, o ile są takie
z góry dziekuję
|
#4568 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A z czym mieszałaś? Bo pisalaś o jakimś przepisie, ale chyba go nie widziałam ![]() Cytat:
Ja dodałam do jantara. Można też do innych wcierek,rozpuszcza się w alkoholu i częsciowo w wodzie. Cytat:
|
|||
|
|
|
#4569 |
|
Zadomowienie
|
Na początku wątku dziewczyny polecały taki szampon dla mężczyzn z Lidla (granatowy z pomarańczową nakrętka), ale jak ostatnio byłam w lidlu to nie było tego szamponu w tej wersji. Miał kofeinę na 5 miejscu. Jakiś apteczny Aplecin (Alpecin?) ma kofeinę gdzieś daleko w składzie. Można go w Superpharm kupić w części aptecznej stoi.
Mi się wygodnie Seboradin aplikuję tym atomizerem i jak go skończę to przeleje tam Jantar, bo Joanny Rzepy się jeszcze nie dorobiłam. Ja robię tak, że nic nie odgarniam tylko przykładam atomizer jak najbliżej skóry głowy, psikam w kilku miejscach i wcieram. Jak czuję, że gdzieś jest za mało to dopsikuję ![]() Już 3 razy smarowałam skalp Daktarinem (3 dni z rzędu) i nie zauważyłam żadnego przetłuszczenia o którym pisało wiele dziewczyn. |
|
|
|
#4570 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tu jest kilka postów z tego wątku na temat tego, jak ile i co tuningować kofeiną: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4139 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4156 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4158 |
|
|
|
|
#4571 |
|
Zakorzenienie
|
Śniło mi się, że wypiłam 3 łyki Jantara a resztę butelki wylałam sobie na głowę
Nie ma to jak desperacja
|
|
|
|
#4572 |
|
Rozeznanie
|
dzięki
I ile tej kofeiny schodzi? 5g to na ile ml wcierki staczy? A coś jeszcze ew. z mazideł do tuningowania wcierek warto wziąć?
|
#4573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4574 |
|
Zadomowienie
|
Bardziej logiczne jest wypicie Seboradin, bo przecież jest na alkoholu
|
|
|
|
#4575 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4576 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4577 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ta Balea tylko w Niemczech? Cytat:
Cytat:
Ja mam wrażenie, że 5 g tej kofeiny to starczy na dość długo, na pewno na więcej niż 2 wcierki. Z mazideł do wcierek to bym wzięła ekstrakt z pokrzywy; jest tam chyba nawet dział ekstrakty do włosów .Cytat:
|
||||
|
|
|
#4578 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
również denaturat nie jest polecany do stosowania wewnętrznego
|
|
|
|
|
#4579 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może to byl znak? Że Jantar stosowany wewnętrznie pobudza porost, jak nic innego na świecie? Tak, raczej tylko w DE, aczkolwiek jakieś produkty już powoli wchodzą na polski rynek, jednak są dostępne przede wszystkim na All. No i są póki co dosyć drogie
|
|
|
|
|
#4580 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4581 | |
|
Zadomowienie
|
Ja też ale akurat głupia nie pomyślałam i kilka dni temu wzbogaciłam ją olejkiem lawendowym. Teraz wolę nie ryzykować... jeszcze by mnie wzdęcia dopadły
![]() Cytat:
4 dzień wcieram Daktarin. I chyba coś zaczyna mi odrastać Po aplikacji czuję mrowienie skóry głowy. Dodatkowo od 2 dni nakładam później żel aloesowy
|
|
|
|
|
#4582 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4583 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny
Więc i ja postanowiłam spróbować zapuścić moje włosy, a to że nie jestem cierpliwa to dodatkowo chce przyśpieszyć ich wzrost Dwa lata temu z włosów zza łopatek ścięłam włosy na boba, a że mam włosy kręcone to po obcięciu miałam siano na głowie które nadawało się tylko do prostowania. Prostowałam tak ok. roku . moja motywacja szybko spadła. Dzisiaj po raz drugi podchodzę do zapuszczania włosów i dbania o nie.
|
#4584 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny,mam na stanie spray Artriste z keratyna,pantenolem,aloes em i jakimś kompleksem witaminowym...Ma alk.denat więc na włosy odpada, ale może w skalp?jest w nim coś co pomogłoby na porost?czy po prostu go wylać?
![]() Tutaj skład: Keratyna w płynie, w sprayu z firmy Artiste (w Naturze jest tylko) aqua alcohol denat hydrolyzed keratin glycerin polyacrylate-2 crosspolymer aloe barbadensis leaf extract polysorbate-20 (and) tocopherol (and) linoleic acid (and) PABA (and) retinyl palmitate triethanolamine panthenol peg-40 hydrogenated castor oil parfum disodium edta methylchloroisothiazolino ne (and) methylisothiazolinone benzyl salicylate citronellol eugenol geraniol hexyl cinnamal hydroxycitronellal hydroxyisohexyl 3-cyclohexane carboxaldehyde |
|
|
|
#4585 |
|
Rozeznanie
|
"a możecie polecić jakis szampon czy coś w tym stylu ale już z kofeiną, o ile są takie z góry dziekuję "
Revitax. Ja jestem z niego zadowolona. W ciągu 2 miesięcy włosy urosły mi jakieś 5 cm Teraz zaczynam używać już 2 butelkę. Tylko trzeba pamiętać o dobrze nawilżającej odżywce bo może trochę wysuszać
Edytowane przez kasiaczek141 Czas edycji: 2012-02-05 o 10:20 |
|
|
|
#4586 |
|
Raczkowanie
|
dziekuję
zakupie go sobie. ale to codziennie go stosowac? bo ja wlosy myje codziennie.
|
#4587 |
|
Raczkowanie
|
Używa któraś z was Amle ?
Ja zakupiłam Amle Gold, aby nie przyciemniła mi włosy i chyba 4 razy nakładałam na włosy i sklep. Ale żeby ocenić efekt to za wcześnie. A wy zauważyłyście szybszy wzrost ?
|
#4588 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale może gdyby dodać do tej mikstury trochę żelu aloesowego? Alko bylby promotorem wnikania w skalp, aloes móglby coś zadzialać Ale tak jak mówię - moim zdaniem się nie sugeruj
|
|
|
|
|
#4589 |
|
Raczkowanie
|
Secret125
Mam dokładnie tę samą Amlę. Hmmm osobiście jestem z niej zadowolona, chociaż doczytałam, że ma parafinę, co mnie troszkę martwi. Zostało mi mniej więcej pół buteleczki jeszcze. Miałam problem z domyciem jej i elektryzowaniem się włosów po niej, ale to dlatego, że za dużo jej używałam. Teraz używam na oko tak 1-2 łyżki stołowe Z tym przyrostem ciężko powiedzieć, bo nie mierzę włosów, ani nie robię zdjęć (muszę to szybko zmienić, bo nie zauważam przyrostu, ani efektów dbania o włosy, a przestawiłam całą pielęgnacje o 180 stopni przez Wizaż ) i ładnie pachnie, tak indyjsko-ziołowo ![]() Na skalp nie nakładam, od tego mam wcierki (Joanna Rzepa, a gdy wykończe to nowiutka buteleczka Jantaru czeka). Jakoś nie jestem przekonana do nakładania olejów na skalp, raz że to takie tłuste, dwa że na pewno ciężko domyć, a trzy, że coś tam czytałam, że olejowanie skalpu może się przyczynić do wypadania włosów
|
#4590 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zastanawiam się czy może gdybym dodała kofeinę...albo olejek rycynowy(akurat mam go w domu a służy na porost). Czy któraś z tych opcji jest w ogóle możliwa?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:24.

aktynwna na tym wątku (a w zasadzie w poprzedniej części) byłam od października 2010 do stycznia albo lutego 2011. Maniakalnie dbałam też wtedy o włosy. Chciałam powiedzieć, że jak miałam tą manię włosową to aż się nabawiłam jakiejś nadwrażliwości - jakiś taki bolący skalp mi się zrobił i pełno krostek mi wyskoczyło na głowie.
i oczywiście mam w zapasie ze 3 wcierki 

A jak będzie to wiadomo- odstawić.
. Jak coś to napiszę.

. moja motywacja szybko spadła. Dzisiaj po raz drugi podchodzę do zapuszczania włosów i dbania o nie.