|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Czy kolejną część robimy na odchowalni ?? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
22 | 57,89% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
16 | 42,11% |
Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4561 |
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 11
Dziewczyny karmiące piersią bierzecie jakieś witaminki albo kwasy dha, czy coś w tym stylu
![]() Dostałam od mamy całe opakowanie falvitu (ale tego bez dopisku 'mama'), a mój ladee vit już się kończy. Zastanawiam się czy by teraz nie przejść na ten falvit, z tym, że on nie ma w składzie tych kwasów dha. A znowuż jakbym miała dokupować dodatkowo te kwasy to już taniej wychodzi kupić mój ladee vit, który w składzie już te kwiasy posiada ![]() ![]()
![]() |
#4562 |
Zakorzenienie
|
Akkma biore dha, dostalam takie zakecenia ze szpitala.
Pilotka bardzo niepokojace objawy, biegnij na badania. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4563 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Najpierw badania na anemię wypadałoby żebyś zrobiła, bo brzmi jakbyś była słaba jak kocię, to pasuje do anemii lub jakiegoś niedoboru żelaza. Tylko że weź pod uwagę że witaminy z suplementów słabo się wchłaniają ![]() A co do diety. Ekstra 500 kalorii to nie jest dużo, a najlepiej byłoby dołożyć te ekstra 500 przez więcej warzyw w diecie i więcej źródeł żelaza. Jedząc obiad, zwiększaj porcję surówki, albo zjadaj codziennie ekstra porcję warzyw z pary lub krótko odgotowanych (brokuły, brukselka, szparagi, kalafior, marchewka itp - chodzi o to żeby jak najmniej były obrobione termicznie), rób sobie codziennie jedną przekąskę typu: marchewka w plasterkach, kawałki papryki i selera naciowego, ogórki surowe itp i do tego jakiś sosik: jogurt z ziółkami, sos czosnkowy na jogurcie - koniecznie coś w czym jest tłuszcz, inaczej witaminom ciężko będzie się wchłaniać. Co drugi dzień na obiad jakieś dobre źródło żelaza - średnio wysmażony stek z dobrej jakości czerwonego mięska lub wątróbka lub szpinak. Dodawaj do sałatek szpinak oprócz sałaty, do obiadu próbuj jak najczęściej jeść kaszę gryczaną. Do każdej kanapki jedz conajmniej jedno surowe warzywo, jakiś pomidor itp. Polecam też codziennie na drugie śniadanie zielony koktajl - kilka gałązek pietruszki + banan + gruszka + siemię lniane + trochę oliwy z oliwek. To niesamowita bomba potasowo-witaminowa, a w niczym chyba nie ma tyle witaminy C co w pietruszce. Pietruszka bardzo szybko morduje anemię, a jak na cerę działa. Nie wiem jak pietruszka ma się do karmienia, wiec to musiałabyś sama przetestować stopniowo. Oliwa też jest ważna, bo witaminy. Ja osobiście polecałabym też owsiankę codziennie na śniadanie. I unikać "wypłukiwaczy" - kofeiny, coli, kawy, czarnej herbaty. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4564 |
Zadomowienie
|
Dzięki
![]() ![]()
![]() |
#4565 | |
Wtajemniczenie
|
Migotka: Jak tam Borys? Nasza dała właśnie 2 godzinny koncert
![]() ---------- Dopisano o 01:26 ---------- Poprzedni post napisano o 01:23 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4566 |
Wtajemniczenie
|
Mam wstać za 5 godzin i 8 minut. Czeka mnie bardzo długi i męczący dzień. Więc co robię? Omiatam. Wzrokiem sufit
![]()
#4567 |
Wtajemniczenie
|
Ja pitole zaraz zwariuje. Moje dziecko płacze od godz jakby ją ze skóry obdzierali. Pielucha sucha, najedzona, zabawiana, nic nie pomaga .. Od 22 w sumie daje czadu. Niech ona wraca do brzuszka
![]()
#4568 | ||
Zakorzenienie
|
200 mg biore vita miner prenatal czy jakos tak
Cytat:
Cytat:
Poki co tfu tfu odpukac otulanie zdaje egzanin, spal po ok4 h, dwa razy od 20-00-04. Ciekawe co bedziw dalej. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 04:50 ---------- Poprzedni post napisano o 04:27 ---------- Sprobuj ja trzymac jak malpke na drzewie i kolysac. U nas pomagslo, a suszarki probowalad? Ja suszylam brzuszek bylo chwile spokoju. Ale sam dzwiek byl kojacy. Na easysleep taks strona masz nahrane bialr szumy, moze akurat. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4569 |
Wtajemniczenie
|
Aaaaa...nie mogę spać, tak mną nerwy targają, jak zwykle niepotrzebnie się nakręcam i sieję panikę.
Z Lamaze ja mam tą lalkę http://merlin.pl/Lamaze-Lalka-Emilka...06,770148.html
![]() |
#4570 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A próbowałaś utulić? Mojemu też kołysanie pomaga - i nie daj sobie wmówić, że przyzwyczaisz dziecko do bujania- ono już jest przyzwyczajone po ciąży... Cytat:
--- Kaziowi chyba pomógł espumisan- po raz pierwszy tej nocy karmię jedną ręką ma tyle długo, żeby zdążyć coś odpisać ![]() --- Gosiu, a jak Kacper? Dał pospać?
![]() |
#4571 |
Zakorzenienie
|
Witam po piewszej wspolnej nocy, malo przespanej ale jednak
![]() Karmie piersia ale niestety mala musi byc dokarmiana mm bo nie nadazam z produkcja a ona placze z glodu... Kciuki dla wszystkich potrzebujacych ![]() Send from my IPhone ![]()
![]() |
#4572 |
Zakorzenienie
|
U nas pobudki bez krzyku, 00, i 4 teraz o7... szok wczoraj budzil sie co 1,5-2 h a potem nie spal wcale.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4573 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() nam się wczoraj udało wszystko pozałatwiać w urzędach, co moim zdaniem jest bardo dziwne o wszystko sprawnie poszło i w zusie i jak rejestrowaliśmy małą ![]() z małą od 2 dni jesteśmy w trybie wstawania dokładnie co 4godz. Ja dzisiaj miałam straszny kryzys w nocy, dobrze, że mąż ma wolne, bo ja nie byłam w stanie się podnieść praktycznie do małej. Byłam wczoraj na kontroli u lekarza, wszystko się tym razem ładnie goi, chociaż powiedział, że nadal mam na siebie bardziej uważać niż normalny człowiek ![]() Jeśli siadać to jednym półdupkiem, no ile można ![]() Chociaż ostatnie 2 tyg spędziłam na stojąco, więc cieszę się nawet z jednego półdupka ![]() a Wiśnię chyba zaczyna boleć brzuszek, zwłaszcza wieczorami, ale nie ma jakiejś tragedii, bo nie płacze bardzo mocno, tzn prawie wcale nie płacze tylko się pręży. Mam nadzieję, że nam minie Doping dla potrzebujących ![]() ![]() i gratulacje dla kolejnych mam ![]() Póki mała śpi, biorę sie za opisy porodów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4574 | |
Zakorzenienie
|
Emil obudził sie w dobrym humorze!
![]() Albo to przypadek, albo pomogły herbatki (Holle: anyż+koper włoski+rumianek+melisa - Emil wypił moze ze 20 ml, poza tym ja piłam), albo to faktycznie ten bobotic - wczoraj wieczorem nie dałam. ---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ---------- Cytat:
![]() Biedna jesteś z tymi szwami ![]() Czy Mala jest Lenką? Czy Wiśnią? ![]()
![]() |
#4575 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja biorę nadal ten femibion- jest OK i mi pasuje ![]() Lecę dziś do lekarza na 11:40 z małym mam nadzieję że oględziny wyjdą OK. Coś mu tylko oko ropieje ![]() Przymyka to oczko i widać, że nie jest OK Co do ulewania- Adaś dziś tak się zatankował, że ulał też nosem ![]() udało mi się zapisać małego do usg bioderek do dr Sionka- zapisałam w ostatnim możliwym terminie a dzwoniłam w zeszłym tygodniu (zapomniałam Wam napisać ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ---------- ja przez dwa dni jadłam na stojąco ![]()
![]() |
#4576 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Sionek jest naprawdę bardzo sympatyczny i wyglada na kompetentnego ![]()
![]() |
#4577 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i witaminy.
![]() |
#4578 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kółko mąż kupił, ale i tak jak na nim siadam, to siedzę w sumie na kanapie (jest płaskie strasznie) moja matka ma dzisiaj pojechać coś kupić w specjalistycznym sklepie. a co do jedzenia to ja jem od 2 tyg na klęcząco ![]() Super, że Emil w dobrym humorze się obudził ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4579 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ---------- No, za dwie godziny ja i junior zobaczymy się w ekraniku na USG. Nie mogę się doczekać ![]()
![]() |
#4580 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
my też do Arki - ostatnie wolne miejsce w wyznaczonym terminie, na Żelaznej i w Babka Medica wszystko zajęte ---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Cytat:
super ![]()
![]() |
#4581 |
Rozeznanie
|
U nas dzisiaj noc cudów! Nela spała od 21 do 8 rano z jedna 20 minutową przerwą na karmienie ok 3. Nie wiem czy to przypadek czy spowijanie czy Delicol, ale było bosko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4582 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- Cytat:
Chociaż u nas w sumie tez nie najgorzej. Emil spał: 22h-23h15 23h45-2h40 3h15-5h40 5h50-6h50 7h30-? (Cały czas śpi) Albo Emil mniej je, albo moje piersi zeswirowaly, bo znowu zaczęłam zalewac sie mlekiem po nocy ![]()
![]() |
#4583 |
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() Wszystkim mamusiom gratuluje udanych nocek ![]() Alek tez ladnie spal, tylko teraz od ok.godziny straszne gazy go mecza, pRezy sie, usypia i za chwile sie budzi i placze, biedaczek. Odstawilam Bobotic, ale nie widze roznicy ![]() ![]()
![]() |
#4584 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pytanie odnośnie laktacji.
zaczęło mi się delikatnie z cycków ulewać- kilka kropel przy karmieniu lub przed. Nie jest to fontanna ale jednak no i nie wiem czy lekko odciągać czy nie? nie chcę pobudzać laktacji bo to co mam jest wystarczające i więcej nie potrzeba ale nie chce też przesadzić w drugą strone. Małego karmię raz z jednej piersi raz z drugiej tzn jedno karmienie jedna pierś, naprzemiennie- wolą aby jedną opróżnió do końca niż po trochę każdą.
#4585 |
Raczkowanie
|
dzień dobry
![]() chyba przez przypadek tez sie wyspałam ![]() ![]() ![]() ja biorę dha, po ciąży mam jeszcze centrum mama i zakupiłam następne ![]() Moja mała niedługo skończy miesiąc ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i oczywiście ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4586 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Właśnie jem owsiankę, później trochę ogarnę mieszkanie i jadę do mamy... pójde na spacer z pieskiem do lasu, mam nadzieje, że dobrze mi to zrobi bo zaczynam podłapywać "zły humor" żeby nie powiedzieć depresje może dzidzia wyjdzie jak poczuje świeże powietrze. Roane ![]() Ciekawe czy natalii trzyma już swoją córeczkę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4587 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4588 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja niestety nie mogę się pochwalić udaną nocą, serio przechodzę już jakieś załamanie na tym punkcie bo nie pamiętam kiedy ostatnio się wyspałam, każda noc jest koszmarem, ból spojenia, bioder i pachwin jest ogromny, każde przewracanie z boku na bok boli niemiłosiernie i ja już na prawdę nie mam siły funkcjonować, chodzę i wyglądam jak zombie, dzisiaj rano to się aż popłakałam z tej bezsilności. Nie wiem jak ja mam urodzić jak ja po prostu nie mam na to siły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4589 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4590 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() właśnie przypomniałaś mi że muszę się odciągnąc ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:52.