|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4561 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachet na Paczka&q
Cytat:
Nigdy nie uważałam i nie uważam, że Szlachetna Paczka jest idealna. Są rzeczy i wartości z kórymi się w projekcie utorzsamiam, są rzeczy, które mnie irytują. W zeszłym roku krótko przed finałem zwolniono w Krakowie człowieka od opisów i jak widać ludzie którzy pracowali zamiast niego nie poradzili sobie z tym zadaniem. Czy w tym roku będzie lepiej? Oby. ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat:
Jak napisałam wyżej - nie mówiłam i nigdy nie powiem, że organizacja paczki jest idealna. Bo są rzeczy, które są do poprawy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4562 | |
.
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
![]() |
#4563 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4564 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4565 |
Konto usunięte
|
Jeszcze jakby to były pojedyncze przypadki błędów to spoko, zdarza sie, ale jeżeli proporcja opisów jest 1/3 dobrych i 2/3 do kitu to naprawde cos jest nie tak i nie jest to juz tylko kwestia, ze ktoś popełnił gdzieś błąd, ze sie zdarza itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4566 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie odliczasz natomiast dojazdów np do pracy, czy z dzieckiem do szpitala/na rehabilitację, ani kredytów itd. I teraz wytłumaczę na przykładzie o co mi chodziło z tą różnicą między formalnym a rzeczywistym dochodem: Załóżmy, że mamy rodzinę 2+2, gdzie pracuje tylko ojciec, matka siedzi w domu z niepełnosprawnym dzieckiem, które wymaga opieki 24/7, drugie dziecko chodzi do przedszkola. Ojciec zarabia 2800, matka z tytułu tego, że dziecko jest niepełnosprawne dostaje 820 zł świadczenia pielęgnacyjnego, 153 zł zasiłku pielęgnacyjnego i rodzinne (nie liczyłam dochodu i nie wiem, czy jest mniej niż 638,90 na osobę, ale przyjmijmy, że rodzinne jest) 212 zł (młodsze, zdrowe dziecko ma 5 lat, starsze 8), co daje razem miesięczny przychód rodziny w wysokości: 3985 zł. I teraz tak: rodzina płaci 500zł czynszu, do tego około 300 zł za pozostałe rachunki, co razem daje 800zł za mieszkanie. Niepełnosprawne dziecko musi być rehabilitowane, plus dostawać leki - na które rodzina wydaje po 600 zł miesięcznie (leki+rehabilitacja), oprócz tego dziecko powinno 2 razy w roku pojechać na 14 dniowy turnus rehabiliracyjny (jeden taki turnus kosztuje około 4000 - opłata za pobyt dziecka i opiekuna, PFRON dofinansowuje do 1134 zł za dziecko i 756 zł za opiekuna - czyli 2110 zł za jeden turnus płaci rodzina, razy 2 to daje 4220 zł - czyli ok. 352 zł za miesiąc). Ponadto rodzina wydaje ok. 200zł na przdszkole dla młodszego dziecka - mama ze starszym jeździ na rehabilitację, dlatego młodsze jest w przedszkolu, i około 600 zł miesięcznie na paliwo, żeby ze starszym dzieckiem jeździć na rehabilitację i odwozić/odbierać młodsze dziecko z przedszkola, i ojca do pracy (mieszkają w małym mieście, gdzie nie ma komunikacji miejskiej) dołóżmy do tego jeszcze np pożyczkę, którą rodzina wzięła na remont łazienki i teraz spłacają raty po 250zł miesięcznie. I w końcu policzmy dochód: 3985 - 800 (mieszkanie) - 600 (leki i rehabilitacja) - 352 zł (turnusy) = 2233 zł, co na osobę daje 558,25 zł/miesiąc. I to formalnie, w sensie to, co odliczamy dochodu. Ale przedszkola, opłat za paliwo, ani pożyczki nie wliczymy, więc w rzeczywistości rodzina ma około 1000 zł miesięcznie mniej do rozdysponowania, co daje na osobę faktycznie po 250 zł mniej. I teraz znów w kwestii wolontariusza jest czy wspomni np o tym, że ta pożyczka na remont łazienki była po to, żeby przystosować ją do potrzeb niepełnosprawnego dziecka i czy fakt, że rodzina ma samochód to dlatego, że mieszkają w małym mieście, a na rehabilitację/do pracy jeżdżą do większego miasta, a przeprowadzić się nie chcą, bo w większym mieście mieszkania dużo drożsże. Mam nadzieję, że już teraz rozumiesz o co mi chodziło. ![]() ![]() Czyli reasumując: muszę podać kwotowo w opisie dochód formalny, czyli ten większy (bo tego od wolontariuszy wymaga Paczka) i ewentualnie (wypadałoby tak zrobić, ale, znów to zależy od wolontariusza) dopisać, że w rzeczywistości rodzina ma mniej pieniędzy bo przedszkole, paliwo i pożyczka. Edytowane przez marzeniao Czas edycji: 2015-09-02 o 16:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4567 |
Konto usunięte
|
Wciąż nie pojmuje odliczania przedszkola i paliwa, nieważne czy formalnie, czy rzeczywiście. Przeciez to sa normalne wydatki w prawie każdej przeciętnej rodzinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4568 |
Zakorzenienie
|
Moja rodzina dwa etaty 2.500 na cztery osoby to daje: 1250na osobę, ejj łejt
5.000-1300 raty to 3.700 3.700- czynsz i opłaty to 3.000 3.000 - przedszkole 2.500 2,500- leki, konieczne do życia co miesiąc 2.300 2.300 minus okulary bo dwoje ma astygmatyzm i włala rodzinka się już łapie na magiczne 450 Dawać mi tu furbiego i tablety dla pięknych i rumianych buziek. |
![]() ![]() |
![]() |
#4569 | ||||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
nie każdy musi brać kredyt, wynajmować - może mieszkać w mieszkaniu rodziców, itp. innej opcji nie widzę pracować - jw. mogą go utrzymywać rodzice nie pobierać zasiłków - zasiłki powinny być dla osób, które nagle znalazły się w trudnej sytuacji, choroba, wypadek ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
![]() |
#4570 | ||
and cigarettes
|
Cytat:
Paliwo, by dojechać do pracy? Do jakiej pracy, heeloł. ![]() Przedszkole? Po co, skoro Paczka usprawiedliwia brak pracy rodziców dzieci przed podstawówką. Cytat:
Czekam, aż przestaną wliczać koszty wynajmu mieszkania, bo przecież można dostać mieszkanie od miasta, zamiast frajerzyć z wynajmem i nie narażać się na zbędne wydatki (jak np. koszt przedszkola czy paliwa, by dojechać do pracy). ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4571 |
wańka wstańka
|
ciri niestety tak (oczywiście spełnia okreslone kryteria, np. jest chory, ale dragi nakręcają chorbę nie ma znaczenia). Mało tego, czasami dochodzi do paradoksów, gdy pracownik na cały etat zarabia mniej niż beneficjent zasiłków ( w wielu sytuacjach, gdy człowiek nie pracuje, bo nie może otrzymuje zasiłek mieszkaniowy, który czasami pokrywa cały czynsz). Dodatkowo może otrzymywać czasowe paczki żywnościowe (jednorazowe), zdarzają się organizacje charytatywne dostarczające paczki żywnościowe na cały tydzień (łacznie na kilka tygodni/ miesięcy).
ten system mi się nie podoba i to coraz bardziej.
#4572 |
Konto usunięte
|
List od wolontariusza, o którym mówiłam wcześniej (mam nadzieję, że nie rozjadę strony wklejając zdjęcie, a nie link).
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4573 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale po co mieszać w to hasła o MĄDREJ pomocy i dorabiać mętne ideologie o dawaniu impulsu do zmian i polepszeniu bytu? Bo cały czas staramy się dojść, w jaki sposób plejak/perfumy i tego typu prezenty mają taki cel osiągnąć. Judith, zbieram szczękę z podłogi. Serio. Ale to, co wkleiłaś chyba najdobitniej ilustruje infantylizm tej akcji.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2015-09-02 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4574 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
#4575 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4576 |
Konto usunięte
|
O rany, jako byly wolontariusz, jestem przerażona tym listem... to nigdy nie powinno mieć miejsca, nie wiem jak ktoś mógł to przeoczyć... taka osoba kompletnie nie zrozumiała, o co chodzi w akcji...
Takie listy otrzymują wszyscy darczyńcy, jest to podziękowanie za udział w akcji i opis reakcji rodziny na prezent. Bo zazwyczaj to wolontariusz przywozi paczkę a nie darczyńca. Ma być anonimowo, chyba że obie strony zgodzą się spotkać. I nawet jeśli darczyńca wręczy paczkę osobiście to dostaje taki list... szok. Czy to było zgłoszone do centrali, że jakiś wolontariusz tak się zachował? |
![]() ![]() |
![]() |
#4577 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja się poczułam jakbym dostała w gębę - dobrze, że w klubie były relacje na bieżąco, bo nie wiem jakby sie poczuły dziewczyny, które się złożyły za całą relację z dostarczenia paczki dostały tylko takie podziękowanie od wolontariuszki... nie zgłaszałam tego nigdzie, po prostu olałam sprawę, ważne, że nasza pani była po prostu uszczęśliwiona wszystkim co kupiłyśmy, a było tego naprawdę dużo - komplet 4 krzeseł, lodówka, ubrania, chemia, żywność itd itp. Edytowane przez 2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 Czas edycji: 2015-09-02 o 19:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4578 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4579 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozumiem, ze pomoglyscie rozsadnie, pamietam akcję z lodówką i zmasowana akcję. Ciekawam czy " Góra" zareagowala. Zbulwersowalam sie. Nie wiem co napisać. Oo, " Dobra pani" Orzeszkowej mi się przypomniała. Edytowane przez String Emil Czas edycji: 2015-09-02 o 20:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4580 |
.
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz.
Mawis, szkoda, że nie napisałaś do kogoś wyżej, co sądzisz o tej wolontariuszce. ja bym pewnie nie przepuściła :/
#4581 |
Raczkowanie
|
Dokładnie, ja w tym momencie też zbieram szczękę z podłogi jak takie coś w ogóle mogło zostać zaakceptowane?
I szkoda, że tego nie zgłosiłyście nigdzie wyżej, bardzo szkoda. a poza wszystkim to wolontariuszka wykazała się totalnym brakiem kultury ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4582 |
Konto usunięte
|
Myślę, że wciąż warto to zgłosić do paczki. Nawet po roku. Takie kwiatki, jeśli się zdarzają, to są nawet czasem wspominane na szkoleniach. W sensie "kiedyś jakiś wolontariusz wysłał takie a takie podziękowanie dla darczyńcy - nigdy nie zróbcie takiej gafy".
|
![]() ![]() |
![]() |
#4583 |
Wizażowy Kot Igor
|
Nie żebym się chciała kłócić, ale to nie błąd marketingowy a błędne założenia: nie da się zmienić czyjegoś sposobu myślenia i podejścia do życia i rzeczywistości za pomocą prezentu.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#4584 |
Konto usunięte
|
No przecież połowa z was ma polajkowany ten fp
![]() Prosz https://www.facebook.com/SzlacheckaP...655407/?type=1 |
![]() ![]() |
![]() |
#4585 |
Rozeznanie
|
Jeśli nie chcesz się kłócić, to zauważ, że od początku piszę, że paczka nie jest narzędziem resocjalizacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4586 |
Konto usunięte
|
Jest narzędziem antyresocjalizacji albo jak wolisz aresocjalizacji czy resocjalizacji wstecznej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4587 | ||
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:04 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ---------- Cytat:
![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4588 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
Dodałabym, że jeżeli ktoś postanowił być życiowo niezaradny, nie wynajmować mieszkania, nie kupować itp. - to nie powinien się rozmnażać. Dla mnie proste - sam sobie nie radzi, więc jak ma sobie poradzić z dziećmi? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4589 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Może inaczej, jak chcesz nauczyć dzieci mądrej pomocy? Wrzuceniem złotówki do puszeczki? Niewidzialną ręką? Daj 1% podatku na sierociniec? W czym to jest lepsze od bezpośredniego poznania ubogiej rodziny zza miedzy? To nie jest tak, że paczka jest zamiast przykładowych kół samopomocy w szkole. To się ze sobą nie kłóci, naprawdę... Edytowane przez ysabela Czas edycji: 2015-09-03 o 11:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4590 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:21.