Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-02, 14:34   #4561
marzeniao
Raczkowanie

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachet na Paczka&q

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Pamiętam Cie sprzed roku i wiem, że dyskusja do niczego nie prowadzi bo jesteś ofiarą magii tej sekty. Ale jak ja pamietam Ciebie, tak ty na pewno pamiętasz MASĘ opisów, gdzie została przekroczona magiczna kwota 450, a o chorobie nie było ani słowa, ani "w rzeczywistości mniej".

A propos rzeczywistości, w takim razie co ma na celu podawanie w opisie zawyzonego "formalnie" dochodu niby ubogiej rodziny? Nie lepiej napisać tyle i tyle bo choroba kosztuje tyle? Sorry ale jak widzę w opisie, że ktoś ma 450-600 zł na osobę i wszystko z zasiłków, to myślę sobie spadaj wyzyskiwaczu, a nie "pewnie chorują", co skutkuje tym, że rodzina nie otrzymuje pomocy jaka powinna no i posluze się waszym językiem, jest szufladkowana.

Także plz, albo to dziwna linia obrony albo kolejne bezsensowne działanie tej wspaniałej paczki.
Oczywiście, że pamiętam. I uwierz, lub nie szlag mnie trafia jak widzę opis w stylu "Pani Krysia i pan Zdzisio są rodzicami ośmiorga dzieci: "Kamili (12), Igora (11)... i Dżesiki (8 miesięcy). ... Trudna sytuacja rodziny zaczęła się po przyjściu na świat Igora. ... Rodzina uciedzyła by się z konsoli ps3."

Nigdy nie uważałam i nie uważam, że Szlachetna Paczka jest idealna. Są rzeczy i wartości z kórymi się w projekcie utorzsamiam, są rzeczy, które mnie irytują.

W zeszłym roku krótko przed finałem zwolniono w Krakowie człowieka od opisów i jak widać ludzie którzy pracowali zamiast niego nie poradzili sobie z tym zadaniem. Czy w tym roku będzie lepiej? Oby.

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
a to przypadkiem jedna wizażanka nie dostała takiego mejla? wydaje mi się, że w awku miała rudą kobietę...

marzeniao kręci na wszystkie strony, żeby nie wyszło, jak beznadziejnie jest to zorganizowane. za każdym razem były uwzględniane koszty leczenia i podawane realnie, ile im zostaje po odliczeniu rachunków, kredytów, leczenia i innych stałych wydatków.
Pokaż mi proszę jedno miejsce, w którym wg Ciebie kręcę. Nie zawsze jest tak, że wszystkie koszty leczenia/dojazdów/rehabilitacji itp się odlicza. A to, że nie każdy potem o tym wspomni w opisie - nie odpowiadam na 9000 wolontariuszy z zeszłego roku, odpowiadam za swoją pracę.

Jak napisałam wyżej - nie mówiłam i nigdy nie powiem, że organizacja paczki jest idealna. Bo są rzeczy, które są do poprawy.
marzeniao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 14:35   #4562
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
To była organizatorka paczki dla starszej pani, na którą m.in. ja się składałam w zeszłym roku. Ponieważ zorganizowałyśmy wiele rzeczy jeszcze przed finałem, to wolontariuszka miała do nas pretensje, że radość się rozmyła, bo Pani już wcześniej dostała część rzeczy i bardziej była wdzięczna osobom, które faktycznie jej pomagały, a nie wolontariuszce. Później chyba wrzuciła screenshot z tego zarzutu na facebooka też.
o, widzisz, ominęło mnie wrzucenie tego na fb. a jak zostało to skomentowane przez ludzi?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 14:38   #4563
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marzeniao Pokaż wiadomość
Oczywiście, że pamiętam. I uwierz, lub nie szlag mnie trafia jak widzę opis w stylu "Pani Krysia i pan Zdzisio są rodzicami ośmiorga dzieci: "Kamili (12), Igora (11)... i Dżesiki (8 miesięcy). ... Trudna sytuacja rodziny zaczęła się po przyjściu na świat Igora. ... Rodzina uciedzyła by się z konsoli ps3."

Nigdy nie uważałam i nie uważam, że Szlachetna Paczka jest idealna. Są rzeczy i wartości z kórymi się w projekcie utorzsamiam, są rzeczy, które mnie irytują.

W zeszłym roku krótko przed finałem zwolniono w Krakowie człowieka od opisów i jak widać ludzie którzy pracowali zamiast niego nie poradzili sobie z tym zadaniem. Czy w tym roku będzie lepiej? Oby.

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Pokaż mi proszę jedno miejsce, w którym wg Ciebie kręcę. Nie zawsze jest tak, że wszystkie koszty leczenia/dojazdów/rehabilitacji itp się odlicza. A to, że nie każdy potem o tym wspomni w opisie - nie odpowiadam na 9000 wolontariuszy z zeszłego roku, odpowiadam za swoją pracę.

Jak napisałam wyżej - nie mówiłam i nigdy nie powiem, że organizacja paczki jest idealna. Bo są rzeczy, które są do poprawy.
Spoko. Możesz mi odpowiedzieć co ma celu podawanie nieprawdziwych, zawyzonych kwot, bo o to zapytałam czy drugi rok będziesz lala wodę? Pytam o różnice między formalnie, a w rzeczywistości jak to ujęłas?
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 14:58   #4564
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Może lepiej dziecko nauczyć jak się pomaga dobrze, a nie szkodliwie.
dokładnie.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 15:16   #4565
20160901857
Konto usunięte

Jeszcze jakby to były pojedyncze przypadki błędów to spoko, zdarza sie, ale jeżeli proporcja opisów jest 1/3 dobrych i 2/3 do kitu to naprawde cos jest nie tak i nie jest to juz tylko kwestia, ze ktoś popełnił gdzieś błąd, ze sie zdarza itp.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 16:01   #4566
marzeniao
Raczkowanie

Cytat:
Spoko. Możesz mi odpowiedzieć co ma celu podawanie nieprawdziwych, zawyzonych kwot, bo o to zapytałam czy drugi rok będziesz lala wodę? Pytam o różnice między formalnie, a w rzeczywistości jak to ujęłas?
Chodzi o to, że licząc dochód odliczasz mieszkanie i opłaty za media (prąd, ogrzewanie, gaz itp.), wydatki na leki, przedszkole (ale tylko jeśli rodzic dzięki temu, że dziecko jest w przedszkolu pracuje).

Nie odliczasz natomiast dojazdów np do pracy, czy z dzieckiem do szpitala/na rehabilitację, ani kredytów itd.

I teraz wytłumaczę na przykładzie o co mi chodziło z tą różnicą między formalnym a rzeczywistym dochodem:
Załóżmy, że mamy rodzinę 2+2, gdzie pracuje tylko ojciec, matka siedzi w domu z niepełnosprawnym dzieckiem, które wymaga opieki 24/7, drugie dziecko chodzi do przedszkola.

Ojciec zarabia 2800, matka z tytułu tego, że dziecko jest niepełnosprawne dostaje 820 zł świadczenia pielęgnacyjnego, 153 zł zasiłku pielęgnacyjnego i rodzinne (nie liczyłam dochodu i nie wiem, czy jest mniej niż 638,90 na osobę, ale przyjmijmy, że rodzinne jest) 212 zł (młodsze, zdrowe dziecko ma 5 lat, starsze 8), co daje razem miesięczny przychód rodziny w wysokości: 3985 zł.

I teraz tak: rodzina płaci 500zł czynszu, do tego około 300 zł za pozostałe rachunki, co razem daje 800zł za mieszkanie.

Niepełnosprawne dziecko musi być rehabilitowane, plus dostawać leki - na które rodzina wydaje po 600 zł miesięcznie (leki+rehabilitacja), oprócz tego dziecko powinno 2 razy w roku pojechać na 14 dniowy turnus rehabiliracyjny (jeden taki turnus kosztuje około 4000 - opłata za pobyt dziecka i opiekuna, PFRON dofinansowuje do 1134 zł za dziecko i 756 zł za opiekuna - czyli 2110 zł za jeden turnus płaci rodzina, razy 2 to daje 4220 zł - czyli ok. 352 zł za miesiąc).

Ponadto rodzina wydaje ok. 200zł na przdszkole dla młodszego dziecka - mama ze starszym jeździ na rehabilitację, dlatego młodsze jest w przedszkolu, i około 600 zł miesięcznie na paliwo, żeby ze starszym dzieckiem jeździć na rehabilitację i odwozić/odbierać młodsze dziecko z przedszkola, i ojca do pracy (mieszkają w małym mieście, gdzie nie ma komunikacji miejskiej) dołóżmy do tego jeszcze np pożyczkę, którą rodzina wzięła na remont łazienki i teraz spłacają raty po 250zł miesięcznie.

I w końcu policzmy dochód:
3985 - 800 (mieszkanie) - 600 (leki i rehabilitacja) - 352 zł (turnusy) = 2233 zł, co na osobę daje 558,25 zł/miesiąc.
I to formalnie, w sensie to, co odliczamy dochodu.
Ale przedszkola, opłat za paliwo, ani pożyczki nie wliczymy, więc w rzeczywistości rodzina ma około 1000 zł miesięcznie mniej do rozdysponowania, co daje na osobę faktycznie po 250 zł mniej.

I teraz znów w kwestii wolontariusza jest czy wspomni np o tym, że ta pożyczka na remont łazienki była po to, żeby przystosować ją do potrzeb niepełnosprawnego dziecka i czy fakt, że rodzina ma samochód to dlatego, że mieszkają w małym mieście, a na rehabilitację/do pracy jeżdżą do większego miasta, a przeprowadzić się nie chcą, bo w większym mieście mieszkania dużo drożsże.

Mam nadzieję, że już teraz rozumiesz o co mi chodziło. Nie mogę odliczyć od dochodu kosztów, których Paczka odliczać nie pozwala, bo wtedy z automatu rodzina zostanie odrzucona, ale mimo, że teoretycznie rodzina ma większy dochód niż kryterium, to ja osobiście znając sytuację takiej rodzinie chciałabym pomóc i walczyłabym jako wolontariusz o to, żeby ją do projektu włączyć.

Czyli reasumując: muszę podać kwotowo w opisie dochód formalny, czyli ten większy (bo tego od wolontariuszy wymaga Paczka) i ewentualnie (wypadałoby tak zrobić, ale, znów to zależy od wolontariusza) dopisać, że w rzeczywistości rodzina ma mniej pieniędzy bo przedszkole, paliwo i pożyczka.

Edytowane przez marzeniao
Czas edycji: 2015-09-02 o 16:05
Stary 2015-09-02, 17:17   #4567
20160901857
Konto usunięte

Wciąż nie pojmuje odliczania przedszkola i paliwa, nieważne czy formalnie, czy rzeczywiście. Przeciez to sa normalne wydatki w prawie każdej przeciętnej rodzinie
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-02, 17:40   #4568
dacn
Zakorzenienie

Moja rodzina dwa etaty 2.500 na cztery osoby to daje: 1250na osobę, ejj łejt
5.000-1300 raty to 3.700
3.700- czynsz i opłaty to 3.000
3.000 - przedszkole 2.500
2,500- leki, konieczne do życia co miesiąc 2.300
2.300 minus okulary bo dwoje ma astygmatyzm i włala rodzinka się już łapie na magiczne 450

Dawać mi tu furbiego i tablety dla pięknych i rumianych buziek.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 18:17   #4569
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Z takiej, że tak działa system.
Nie podoba mi sie założenie, ze każdy musi: brać kredyt, wynajmować, być zaradnym, pracować zawsze i wszędzie, nie pobierać żadnych zasiłków itd. Zwłaszcza w sytuacji, gdy system daje wiele udogodnień ludziom, którzy są życiowo niezaradni, są w trudnej sytuacji życiowej itd.
A mi się ten system nie podoba i z tego, co obserwuje dużej części społeczeństwa też nie. Szkoda, że jest ona zmuszana do płacenia podatków na tych nierobów.
nie każdy musi brać kredyt, wynajmować - może mieszkać w mieszkaniu rodziców, itp. innej opcji nie widzę
pracować - jw. mogą go utrzymywać rodzice
nie pobierać zasiłków - zasiłki powinny być dla osób, które nagle znalazły się w trudnej sytuacji, choroba, wypadek

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

Cytat:
Nawet jeśli coś nam się nie podoba, to dana osoba ma prawo podejmować swoje, nawet najgłupsze decyzje (a to co jest głupie zależy często od sybiektywnego zdania różnych osób i może być tak, że co zdanie to opinia).
i ponosić ich naturalne konsekwencje.

Cytat:
Pracuję w systemie pomocowym i czasami mnie trafia centralnie jak rozmawiam z takim beneficjentem. Np. przychodzi taki i mówi, że kasy nie ma nawet na herbatę (zaznaczam, że znam dokładnie jego dochód, który jest wysoki). Mówię, ale masz dochód; on mi na to, że ma ale wydaje na swoje potrzeby typu dragi. Zaznaczę, że dochód nie pochodzi z pracy zarobkowej I tu system leży zupełnie. W dodatku ludzie rzeczywiście potrzebujący pomocy na takich przykładach cierpią, bo są wszyscy wrzucani do jednego wora.
No i co, taki typ u was dostanie zasiłek?

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Cytat:
Napisane przez marzeniao Pokaż wiadomość
Chodzi o to, że licząc dochód odliczasz mieszkanie i opłaty za media (prąd, ogrzewanie, gaz itp.), wydatki na leki, przedszkole (ale tylko jeśli rodzic dzięki temu, że dziecko jest w przedszkolu pracuje).

Nie odliczasz natomiast dojazdów np do pracy, czy z dzieckiem do szpitala/na rehabilitację, ani kredytów itd.

I teraz wytłumaczę na przykładzie o co mi chodziło z tą różnicą między formalnym a rzeczywistym dochodem:
Załóżmy, że mamy rodzinę 2+2, gdzie pracuje tylko ojciec, matka siedzi w domu z niepełnosprawnym dzieckiem, które wymaga opieki 24/7, drugie dziecko chodzi do przedszkola.

Ojciec zarabia 2800, matka z tytułu tego, że dziecko jest niepełnosprawne dostaje 820 zł świadczenia pielęgnacyjnego, 153 zł zasiłku pielęgnacyjnego i rodzinne (nie liczyłam dochodu i nie wiem, czy jest mniej niż 638,90 na osobę, ale przyjmijmy, że rodzinne jest) 212 zł (młodsze, zdrowe dziecko ma 5 lat, starsze 8), co daje razem miesięczny przychód rodziny w wysokości: 3985 zł.

I teraz tak: rodzina płaci 500zł czynszu, do tego około 300 zł za pozostałe rachunki, co razem daje 800zł za mieszkanie.

Niepełnosprawne dziecko musi być rehabilitowane, plus dostawać leki - na które rodzina wydaje po 600 zł miesięcznie (leki+rehabilitacja), oprócz tego dziecko powinno 2 razy w roku pojechać na 14 dniowy turnus rehabiliracyjny (jeden taki turnus kosztuje około 4000 - opłata za pobyt dziecka i opiekuna, PFRON dofinansowuje do 1134 zł za dziecko i 756 zł za opiekuna - czyli 2110 zł za jeden turnus płaci rodzina, razy 2 to daje 4220 zł - czyli ok. 352 zł za miesiąc).

Ponadto rodzina wydaje ok. 200zł na przdszkole dla młodszego dziecka - mama ze starszym jeździ na rehabilitację, dlatego młodsze jest w przedszkolu, i około 600 zł miesięcznie na paliwo, żeby ze starszym dzieckiem jeździć na rehabilitację i odwozić/odbierać młodsze dziecko z przedszkola, i ojca do pracy (mieszkają w małym mieście, gdzie nie ma komunikacji miejskiej) dołóżmy do tego jeszcze np pożyczkę, którą rodzina wzięła na remont łazienki i teraz spłacają raty po 250zł miesięcznie.

I w końcu policzmy dochód:
3985 - 800 (mieszkanie) - 600 (leki i rehabilitacja) - 352 zł (turnusy) = 2233 zł, co na osobę daje 558,25 zł/miesiąc.
I to formalnie, w sensie to, co odliczamy dochodu.
Ale przedszkola, opłat za paliwo, ani pożyczki nie wliczymy, więc w rzeczywistości rodzina ma około 1000 zł miesięcznie mniej do rozdysponowania, co daje na osobę faktycznie po 250 zł mniej.

I teraz znów w kwestii wolontariusza jest czy wspomni np o tym, że ta pożyczka na remont łazienki była po to, żeby przystosować ją do potrzeb niepełnosprawnego dziecka i czy fakt, że rodzina ma samochód to dlatego, że mieszkają w małym mieście, a na rehabilitację/do pracy jeżdżą do większego miasta, a przeprowadzić się nie chcą, bo w większym mieście mieszkania dużo drożsże.

Mam nadzieję, że już teraz rozumiesz o co mi chodziło. Nie mogę odliczyć od dochodu kosztów, których Paczka odliczać nie pozwala, bo wtedy z automatu rodzina zostanie odrzucona, ale mimo, że teoretycznie rodzina ma większy dochód niż kryterium, to ja osobiście znając sytuację takiej rodzinie chciałabym pomóc i walczyłabym jako wolontariusz o to, żeby ją do projektu włączyć.

Czyli reasumując: muszę podać kwotowo w opisie dochód formalny, czyli ten większy (bo tego od wolontariuszy wymaga Paczka) i ewentualnie (wypadałoby tak zrobić, ale, znów to zależy od wolontariusza) dopisać, że w rzeczywistości rodzina ma mniej pieniędzy bo przedszkole, paliwo i pożyczka.
I widzisz dla mnie bardziej sensowne byłoby podanie, skąd, jakie dokładnie dochody, a potem na co dokładnie są rozdysponowywane. Darczyńcy powinni móc sami ocenić czy wg nich te wydatki były konieczne, jeśli nie to wybrać inną rodzinę.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 18:22   #4570
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Wciąż nie pojmuje odliczania przedszkola i paliwa, nieważne czy formalnie, czy rzeczywiście. Przeciez to sa normalne wydatki w prawie każdej przeciętnej rodzinie
W każdej przeciętnej - tak. W tych "paczkowych" rodzinach nie bardzo.
Paliwo, by dojechać do pracy? Do jakiej pracy, heeloł.
Przedszkole? Po co, skoro Paczka usprawiedliwia brak pracy rodziców dzieci przed podstawówką.
Cytat:
Napisane przez BRT 90
I opłaty za pakiet przedszkolny zjadłyby jej całą pensję... Według naszych kryteriów opieka nad dzieckiem, które nie chodzi jeszcze do podstawówki usprawiedliwia brak pracy...
Info stąd: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4294

Czekam, aż przestaną wliczać koszty wynajmu mieszkania, bo przecież można dostać mieszkanie od miasta, zamiast frajerzyć z wynajmem i nie narażać się na zbędne wydatki (jak np. koszt przedszkola czy paliwa, by dojechać do pracy).
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 18:33   #4571
ajah
wańka wstańka

ciri niestety tak (oczywiście spełnia okreslone kryteria, np. jest chory, ale dragi nakręcają chorbę nie ma znaczenia). Mało tego, czasami dochodzi do paradoksów, gdy pracownik na cały etat zarabia mniej niż beneficjent zasiłków ( w wielu sytuacjach, gdy człowiek nie pracuje, bo nie może otrzymuje zasiłek mieszkaniowy, który czasami pokrywa cały czynsz). Dodatkowo może otrzymywać czasowe paczki żywnościowe (jednorazowe), zdarzają się organizacje charytatywne dostarczające paczki żywnościowe na cały tydzień (łacznie na kilka tygodni/ miesięcy).

ten system mi się nie podoba i to coraz bardziej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-02, 18:35   #4572
201604191001
Konto usunięte

List od wolontariusza, o którym mówiłam wcześniej (mam nadzieję, że nie rozjadę strony wklejając zdjęcie, a nie link).

201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 18:38   #4573
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez ysabela Pokaż wiadomość
Nic mnie tak nie wkurza, jak nieróbstwo i "misie należy". Naprawdę. Ale wkurza mnie też, jak piszecie, że nie warto dawać jednorazowych paczek na Święta, bo to żadna pomoc dla ludzi niezdolnych do pracy, że to tylko taki gest i nic za sobą nie niesie- niesie bardzo dużo.
.
Ysabela, nie mieszaj dwóch rzeczy: toposu świętego Mikołaja i mądrej pomocy. Gdyby hasło SZP brzmiało: "Podarujmy dzieciom (czy też po prostu innym ludziom) odrobinę radości na święta", wtedy nikt by się nie czepiał. Wiadomo, człowiek ma się ucieszyć na Boże Narodzenie i tyle. Jasne i czytelne.

Ale po co mieszać w to hasła o MĄDREJ pomocy i dorabiać mętne ideologie o dawaniu impulsu do zmian i polepszeniu bytu? Bo cały czas staramy się dojść, w jaki sposób plejak/perfumy i tego typu prezenty mają taki cel osiągnąć.

Judith,

zbieram szczękę z podłogi. Serio. Ale to, co wkleiłaś chyba najdobitniej ilustruje infantylizm tej akcji.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2015-09-02 o 18:42
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 18:43   #4574
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
ciri niestety tak (oczywiście spełnia okreslone kryteria, np. jest chory, ale dragi nakręcają chorbę nie ma znaczenia). Mało tego, czasami dochodzi do paradoksów, gdy pracownik na cały etat zarabia mniej niż beneficjent zasiłków ( w wielu sytuacjach, gdy człowiek nie pracuje, bo nie może otrzymuje zasiłek mieszkaniowy, który czasami pokrywa cały czynsz). Dodatkowo może otrzymywać czasowe paczki żywnościowe (jednorazowe), zdarzają się organizacje charytatywne dostarczające paczki żywnościowe na cały tydzień (łacznie na kilka tygodni/ miesięcy).

ten system mi się nie podoba i to coraz bardziej.
To chore.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 19:14   #4575
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
o, widzisz, ominęło mnie wrzucenie tego na fb. a jak zostało to skomentowane przez ludzi?
pamiętam to.. nie wiem jakie były komentarze :/
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-02, 19:28   #4576
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

O rany, jako byly wolontariusz, jestem przerażona tym listem... to nigdy nie powinno mieć miejsca, nie wiem jak ktoś mógł to przeoczyć... taka osoba kompletnie nie zrozumiała, o co chodzi w akcji...

Takie listy otrzymują wszyscy darczyńcy, jest to podziękowanie za udział w akcji i opis reakcji rodziny na prezent. Bo zazwyczaj to wolontariusz przywozi paczkę a nie darczyńca. Ma być anonimowo, chyba że obie strony zgodzą się spotkać. I nawet jeśli darczyńca wręczy paczkę osobiście to dostaje taki list... szok. Czy to było zgłoszone do centrali, że jakiś wolontariusz tak się zachował?
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 19:29   #4577
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6
Konto usunięte

Cytat:
a to przypadkiem jedna wizażanka nie dostała takiego mejla? wydaje mi się, że w awku miała rudą kobietę...
ja dostałam tego maila - w podziękowaniu za paczkę robioną przez wizażanki dla bardzo biednej, starszej pani...paczkę, na którą złożyło się około 30 osób, wszystkie wydatki były konsultowane, aby nie kupić nic zbędnego.
Ja się poczułam jakbym dostała w gębę - dobrze, że w klubie były relacje na bieżąco, bo nie wiem jakby sie poczuły dziewczyny, które się złożyły za całą relację z dostarczenia paczki dostały tylko takie podziękowanie od wolontariuszki...

nie zgłaszałam tego nigdzie, po prostu olałam sprawę, ważne, że nasza pani była po prostu uszczęśliwiona wszystkim co kupiłyśmy, a było tego naprawdę dużo - komplet 4 krzeseł, lodówka, ubrania, chemia, żywność itd itp.

Edytowane przez 2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6
Czas edycji: 2015-09-02 o 19:39
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 19:41   #4578
ysabela
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ysabela, nie mieszaj dwóch rzeczy: toposu świętego Mikołaja i mądrej pomocy.
Ja nie mieszam, Paczka miesza :P To oczywisty błąd marketingowy, ale- moim zdaniem- tylko marketingowy, aż się proszą o zły pijar. Idea sama w sobie jest okej.
ysabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 20:03   #4579
String Emil
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
List od wolontariusza, o którym mówiłam wcześniej (mam nadzieję, że nie rozjadę strony wklejając zdjęcie, a nie link).

OMG, masakra, nie widzialam tego wczesniej. Zglosilyscie tego wolontariusza "do góry"?

Rozumiem, ze pomoglyscie rozsadnie, pamietam akcję z lodówką i zmasowana akcję. Ciekawam czy " Góra" zareagowala.

Zbulwersowalam sie. Nie wiem co napisać.

Oo, " Dobra pani" Orzeszkowej mi się przypomniała.

Edytowane przez String Emil
Czas edycji: 2015-09-02 o 20:09
String Emil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 20:15   #4580
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz.

Mawis, szkoda, że nie napisałaś do kogoś wyżej, co sądzisz o tej wolontariuszce. ja bym pewnie nie przepuściła :/

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 20:38   #4581
marzeniao
Raczkowanie

Dokładnie, ja w tym momencie też zbieram szczękę z podłogi jak takie coś w ogóle mogło zostać zaakceptowane?
I szkoda, że tego nie zgłosiłyście nigdzie wyżej, bardzo szkoda.

a poza wszystkim to wolontariuszka wykazała się totalnym brakiem kultury
Stary 2015-09-02, 21:04   #4582
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Myślę, że wciąż warto to zgłosić do paczki. Nawet po roku. Takie kwiatki, jeśli się zdarzają, to są nawet czasem wspominane na szkoleniach. W sensie "kiedyś jakiś wolontariusz wysłał takie a takie podziękowanie dla darczyńcy - nigdy nie zróbcie takiej gafy".
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 21:14   #4583
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Ja nie mieszam, Paczka miesza :P To oczywisty błąd marketingowy, ale- moim zdaniem- tylko marketingowy, aż się proszą o zły pijar. Idea sama w sobie jest okej.
Nie żebym się chciała kłócić, ale to nie błąd marketingowy a błędne założenia: nie da się zmienić czyjegoś sposobu myślenia i podejścia do życia i rzeczywistości za pomocą prezentu.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2015-09-02, 21:27   #4584
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
pamiętam to.. nie wiem jakie były komentarze :/
No przecież połowa z was ma polajkowany ten fp
Prosz https://www.facebook.com/SzlacheckaP...655407/?type=1
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 22:49   #4585
ysabela
Rozeznanie

Cytat:
Nie żebym się chciała kłócić, ale to nie błąd marketingowy a błędne założenia: nie da się zmienić czyjegoś sposobu myślenia i podejścia do życia i rzeczywistości za pomocą prezentu.
Jeśli nie chcesz się kłócić, to zauważ, że od początku piszę, że paczka nie jest narzędziem resocjalizacji.
Stary 2015-09-02, 23:15   #4586
201604130936
Konto usunięte

Jest narzędziem antyresocjalizacji albo jak wolisz aresocjalizacji czy resocjalizacji wstecznej.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 00:04   #4587
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Nic mnie tak nie wkurza, jak nieróbstwo i "misie należy". Naprawdę. Ale wkurza mnie też, jak piszecie, że nie warto dawać jednorazowych paczek na Święta, bo to żadna pomoc dla ludzi niezdolnych do pracy, że to tylko taki gest i nic za sobą nie niesie- niesie bardzo dużo.
Topos Świętego Mikołaja chyba wszyscy znają Czasem dobrze sprawić komuś radość- banał, łatwe rozwiązanie. Ale jak człowiek ma mało powodów do uśmiechu, to należy się tą naiwną radością z nim podzielić!
Rumiane buzie to nie tylko rumiane buzie beneficjentów, to są też rumiane buzie dzieci rodziców robiących paczki- i to jest moim zdaniem najbardziej wychowawcza funkcja SzP. Jak mamy odchodzić od państwa opiekuńczego, skoro ludzie nie mają odruchów troski o siebie nawzajem? Trzeba uczyć dzieci empatii, pokazać, że z dawania też czerpie się radość! Takie proste, a takie kontrowersyjne... I co z tego, że rodzina przygotowująca paczkę ma uspokojone sumienie? To źle?

Nie jestem wolontariuszką Paczki, nie podoba mi się wiele rodzin, ale nie skreślałabym samej inicjatywy, bo "jedna paczka nic nie zmieni". Zmieni, choćby nastawienie tych dzieci, które pomogą przy robieniu paczek. Jestem pewna, że to zaprocentuje.
Przeciwnie, Ysabela. Piszesz o wychowawczej funkcji SZP. To nie jest żadna funkcja wychowawcza ani empatia. To nauka efekciarstwa i tanich gestów ( "z dawania czerpie się radość"-tak, ale niech to, co dasz ma sens i cel a właśnie o tym celu dyskutujemy). Co do odruchów troski, wybacz, ale prawdziwej troski to ja tutaj nie widzę. Widziałabym głęboki sens dawania, gdyby chodziło o ludzi starych i chorych. Ale odpowiedz mi na pytanie: co plejak, markowe ciuchy i perfumy FAKTYCZNIE i realnie zmienią w położeniu rodziny? Szlachetna Paczka, jak słusznie zauważyłaś, jest powieleniem toposu Mikołaja. I gdyby nie te brednie o resocjalizacji, impulsie do zmian, godności człowieka to spełniłaby znakomicie swoją stricte charytatywną rolę i nikt by nie krytykował. Chcesz-dajesz i rzeczywiście chodzi tylko o te uśmiechy na rumianych buźkach. Natomiast cała ta mętna ideologiczna otoczka co najwyżej może budzić politowanie u przeciętnie inteligentnego człowieka.

---------- Dopisano o 01:04 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ----------

Cytat:
Jest narzędziem antyresocjalizacji albo jak wolisz aresocjalizacji czy resocjalizacji wstecznej.
Ujęłaś sedno. Ja, jak zawsze, mam słowotok

No pasaran!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-03, 09:59   #4588
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
nie każdy musi brać kredyt, wynajmować - może mieszkać w mieszkaniu rodziców, itp. innej opcji nie widzę
pracować - jw. mogą go utrzymywać rodzice
nie pobierać zasiłków - zasiłki powinny być dla osób, które nagle znalazły się w trudnej sytuacji, choroba, wypadek
Dokładnie.

Dodałabym, że jeżeli ktoś postanowił być życiowo niezaradny, nie wynajmować mieszkania, nie kupować itp. - to nie powinien się rozmnażać. Dla mnie proste - sam sobie nie radzi, więc jak ma sobie poradzić z dziećmi? Ale oczywiście zawsze znajdzie się ktoś, kto uzna, że przecież dzieci niczemu niewinne, więc i rodzicom trzeba dać
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-03, 10:45   #4589
ysabela
Rozeznanie

Cytat:
Przeciwnie, Ysabela. Piszesz o wychowawczej funkcji SZP. To nie jest żadna funkcja wychowawcza ani empatia. To nauka efekciarstwa i tanich gestów ( "z dawania czerpie się radość"-tak, ale niech to, co dasz ma sens i cel a właśnie o tym celu dyskutujemy). Co do odruchów troski, wybacz, ale prawdziwej troski to ja tutaj nie widzę. Widziałabym głęboki sens dawania, gdyby chodziło o ludzi starych i chorych. Ale odpowiedz mi na pytanie: co plejak, markowe ciuchy i perfumy FAKTYCZNIE i realnie zmienią w położeniu rodziny? Szlachetna Paczka, jak słusznie zauważyłaś, jest powieleniem toposu Mikołaja. I gdyby nie te brednie o resocjalizacji, impulsie do zmian, godności człowieka to spełniłaby znakomicie swoją stricte charytatywną rolę i nikt by nie krytykował. Chcesz-dajesz i rzeczywiście chodzi tylko o te uśmiechy na rumianych buźkach. Natomiast cała ta mętna ideologiczna otoczka co najwyżej może budzić politowanie u przeciętnie inteligentnego człowieka.
Ale ja rozumiem, napisałaś dokładnie to samo wcześniej. Ja jednak nie uważam, że złożenie się na lodówkę dla kobiety to efekciarstwo, w tym cała różnica. I nudzi mnie już ten plejak i Dior, nikt przy zdrowych zmysłach nie uważa, że to mądre, dyskutujecie same ze sobą...

Może inaczej, jak chcesz nauczyć dzieci mądrej pomocy? Wrzuceniem złotówki do puszeczki? Niewidzialną ręką? Daj 1% podatku na sierociniec? W czym to jest lepsze od bezpośredniego poznania ubogiej rodziny zza miedzy?
To nie jest tak, że paczka jest zamiast przykładowych kół samopomocy w szkole. To się ze sobą nie kłóci, naprawdę...

Edytowane przez ysabela
Czas edycji: 2015-09-03 o 11:45
Stary 2015-09-03, 10:49   #4590
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Ale ja rozumiem, napisałaś dokładnie to samo wcześniej. Ja jednak nie uważam, że złożenie się na lodówkę dla kobiety to efekciarstwo, w tym cała różnica. I nudzi mnie już ten plejak i Dior, nikt przy zdrowych zmysłach, nie uważa, że to mądre, dyskutujecie same ze sobą...
Ale chyba nikt nie uważa, że złożenie się na lodówke dla starszej pani to było efekciarstwo Zauważ, że tutaj nikt nie kwestionuje paczek dla osób starszych, samotnych, schorowanych, niepełnosprawnych itp. Rozchodzi się o to, że takie osoby, naprwdę zasługujące na pomoc, to może 1/3 rodzin w paczce - większość to niepracujący rodzice z piątką dzieci w kawalerce, szóste w drodze.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości