Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw cz. V - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-11-10, 11:27   #4561
violino
Zadomowienie

Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw cz. V

Cytat:
Napisane przez calore Pokaż wiadomość
kupiłam nowe buty, Kalenji Run Comfort. w niedzielę biegałam w nich pierwszy raz i trochę stopy musiały się przyzwyczaić, ale kolana nic a nic mnie nie bolały. dzisiaj już stopy też super i biegło mi się o wiele lepiej, niż wcześniej. te buty mają większą amortyzację, więc do biegania po chodnikach na pewno będą lepsze
Trochę (bardzo ) bez kasy jestem, ale popatrzę też na tę firmę, bo jakoś nie czuję różnicy w moich butach. A miałam Adidasa, Nike'a i teraz Asicsa. Nike miał, mam wrażenie, ciut za duży drop, zawiozłam je ostatnio do Polski, Adidasy są rozchodzone, a Asicsy x3 jakoś żadne mnie nie zachwyciły. Tzn. są ok, ale bez szału

Cytat:
a to dlatego że ok 2 kilometra zaczepiła mnie jakaś pani szukająca ulicy x.
OMG, no naprawdę nie rozumiem, jak można kogoś, kto biegnie, pytać o takie duperele. Tak jak mnie kiedyś jakaś babcia o godzinę pytała. Następnym razem powiem, że nie mam zegarka
Stary 2018-11-10, 12:36   #4562
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
d a to dlatego że ok 2 kilometra zaczepiła mnie jakaś pani szukająca ulicy x. no to tłumaczę jej, gdzie ma iść, że niedaleko, a ta zdziwiona, że to nie tu, gdzie myślała, a czy wiem, gdzie taki a taki gabinet jest, że na przystanku była nazwa tej ulicy x właśnie, że ona nie wie. no i tak jej cały czas pokazuję, gdzie ta ulica jest, to w końcu stwierdziła, że ona ze mną pobiegnie i faktycznie zaczęła biec w płaszczu, z torebką itp długo nie pociągła na szczęście, ale wybiła mnie z rytmu
: cojest:

Mnie też zaczepiają luzie. Ostatnio w parku dwie panie z kijkami mnie poprosiły o zrobienie zdjęcia. Staram się być uprzejma, ale zanim się ustawiły i rozłożyły plakat w rękach (bo okazało się, ze są na jakimś zjeździe nordic walking), to trochę wychłodniałam.

Kiedyś zawołał mnie pan szukający czegoś w trawie i krzyczy, że dużo koniczynek czterolistnych, podbiegłam (bo nigdy żadnej nie znalazłam), chwilkę popatrzyłam, ale nie znalazłam żadnej on za to miał ich sporo. Po chwili ten pan wyjął woreczek, w którym miał już wysuszone koniczynki pojedynczo "zalaminowane" i mi jedną wręczył, życząc sukcesów biegowych. To było miłe Do dzisiaj mam tę koniczynkę na szczęście i przed zawodami o niej myślę, aby przynisła mi to szczęście
---

U mnie biegowo poprawnie. Nie opuszczam treningów, za chwilę będę kończyć miesiąc budowania bazy, potem wchodzę na wyższy poziom. W poniedziałek idę do fizjo, bo noga delikatnie daje o sobie znać. A jak zaczną mi się mocne treningi, to może być wteyd gorzej.

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
super dziunkowa
Ja mam jutro te zawody na 10km, a w czwartek spadłam ze schodów ;/ obiłam sobie kolano kurde, już w miarę chodzę ale nie wiem czy dam radę. O życiówce mogę zapomnieć, jeszcze nawet nie wiem czy wystartuję z tym kolanem.
Trzymam kciuki, pamiętaj jednak, ze czasami lepiej jedne zawody odpuścić, by nie spaprać sobie bardziej. Trzymam kciuki
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-10, 14:30   #4563
dziunkowa
Zakorzenienie

Cytat:
super dziunkowa
Ja mam jutro te zawody na 10km, a w czwartek spadłam ze schodów ;/ obiłam sobie kolano kurde, już w miarę chodzę ale nie wiem czy dam radę. O życiówce mogę zapomnieć, jeszcze nawet nie wiem czy wystartuję z tym kolanem.
LO masz ci los
Oby przeszlo
dziunkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-10, 20:53   #4564
dziunkowa
Zakorzenienie

Melduje 6,8 km
Stary 2018-11-11, 16:31   #4565
calore
Raczkowanie

Cytat:
super dziunkowa
i jak kolano? biegłaś w końcu, czy odpuściłaś?

Cytat:
Napisane przez violino Pokaż wiadomość
OMG, no naprawdę nie rozumiem, jak można kogoś, kto biegnie, pytać o takie duperele. Tak jak mnie kiedyś jakaś babcia o godzinę pytała. Następnym razem powiem, że nie mam zegarka
o godzinę to bym się nawet nie czepiała, ale jak już jej powiedziałam, gdzie jest ta ulica, to mogła nie drążyć, czemu nie tu

a ja pobiegłam dzisiaj ten bieg niepodległości, jak się okazało było tylko 6,5km a nie 7 czas 41:39 chyba dobrze, skoro normalnie 6km robię w 42-44 minuty no i przynajmniej nikt o drogę nie pytał większość trasy biegłam sobie w okolicach jednej pani z psem, trzymała dość równe tempo, więc było fajnie. przechodziłam do marszu więcej niż planowałam niestety. o dziwo początek trasy pod górkę dość lajtowo, potem było gorzej na koniec wymarzłam przy losowaniu nagród, a nie nie wygrałam. wylosowali tylko nr o jeden dalej niż mój
calore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-11, 16:40   #4566
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
na koniec wymarzłam przy losowaniu nagród, a nie nie wygrałam. wylosowali tylko nr o jeden dalej niż mój
Kiedyś też tak wymarzłam na losownaiu i skończyło się 3 dniami L4
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2018-11-11, 16:42   #4567
velika
Winter is coming

Calore gratki za bieg!! Udalo mi sie, kolano nic nie bolało, zyciowka pobita, wyszlo 57:59, a wg endomondo nawet lepiej. Jestem bardzo zadowolona i moj apetyt na półmaraton jeszcze wzrosl

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-11, 17:26   #4568
calore
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Kiedyś też tak wymarzłam na losownaiu i skończyło się 3 dniami L4
no dzięki myślę, że dam radę bez tego, mnie się choroby nie chcą trzymać

velika dziękuję i również gratuluję
Stary 2018-11-11, 17:31   #4569
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
no dzięki myślę, że dam radę bez tego, mnie się choroby nie chcą trzymać

velika dziękuję i również gratuluję
ja też nie choruje, to było jedyne L4 od kilku lat ale nie życzę Ci źle

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2018-11-11, 18:00   #4570
calore
Raczkowanie

Cytat:
ja też nie choruje, to było jedyne L4 od kilku lat ale nie życzę Ci źle

dobrze, że jutro wolne

widzieliście medale z biegu niepodległości w poznaniu? w kształcie miecza
Stary 2018-11-11, 20:03   #4571
velika
Winter is coming

fajne były! widziałam
chcę mój pierwszy półmaraton właśnie w Poznaniu zrobić. Fajnie mieć medal w domu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-11-12, 11:13   #4572
dziunkowa
Zakorzenienie

CALORE gratuluję biegu.

Ja melduję 12,7 km. Druga połowa z pościgami zombie, ale tylko 2 były. Jeszcze dostałam @ w trakcie biegu.

---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Cytat:
Calore gratki za bieg!! Udalo mi sie, kolano nic nie bolało, zyciowka pobita, wyszlo 57:59, a wg endomondo nawet lepiej. Jestem bardzo zadowolona i moj apetyt na półmaraton jeszcze wzrosl

Super.

Ja tez mam dzisiaj życiowke pod względem dystansu. Chłop ma l 4 i marudzi, a mnie nie dogoni na szczęście.

I fajny nowy teren znalazłam.
Stary 2018-11-12, 16:18   #4573
violino
Zadomowienie

Cytat:
fajne były! widziałam
chcę mój pierwszy półmaraton właśnie w Poznaniu zrobić. Fajnie mieć medal w domu
Znajoma ma 4 medale Grand Prix Gdynia, nie pamiętam, co tam wchodziło w skład, ale ostatni właśnie Bieg Niepodległości był. Fajnie wyglądają razem.

Ja się niestety zatrzymałam w postępach, nie żeby do tej pory były jakieś szałowe. Doszłam do wniosku, że mnie bieganie nudzi. Mogłoby to być motywacją, żeby trenować bieganie szybciej, ale... nie umiem wyjść ze strefy komfortu i pocisnąć, żeby przekroczyć bariery. Głowa, głowa, głowa
Stary 2018-11-13, 09:14   #4574
carmen_20
Zadomowienie

Melduję aktywny długi weekend
Sobota 7km, niedziela 5 km, poniedziałek 11,5 km

Medal z Poznania widziałam, bardzo ładny.

carmen_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-13, 09:51   #4575
lenor
Zadomowienie

Umnie wczoraj 9,5 km Biegam tylko raz w tygodniu dla podtrzymania formy, ale generalnie bieganie mi się nie nudzi. A medal-mieczyk z Poznania boski

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-11-13, 10:47   #4576
dziunkowa
Zakorzenienie

Melduje 10,7 km. Tempo takie jak na początku biegania. Jakiś gorszy dzień mam.

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

Cytat:
Znajoma ma 4 medale Grand Prix Gdynia, nie pamiętam, co tam wchodziło w skład, ale ostatni właśnie Bieg Niepodległości był. Fajnie wyglądają razem.

Ja się niestety zatrzymałam w postępach, nie żeby do tej pory były jakieś szałowe. Doszłam do wniosku, że mnie bieganie nudzi. Mogłoby to być motywacją, żeby trenować bieganie szybciej, ale... nie umiem wyjść ze strefy komfortu i pocisnąć, żeby przekroczyć bariery. Głowa, głowa, głowa
Może potrzebujesz planu. Ja robiłam kiedyś galloweya 5 km 30 min. Nie był nudny i przyniósł efekty. Mogę ci dać linka.
Stary 2018-11-13, 11:27   #4577
velika
Winter is coming

violino jeśli nudzi to nic na siłę... Szkoda tracić czas na coś co nie sprawia frajdy, jest tyle różnych sportów że możesz szukać dalej
lenor, dziunkowa gratki za biegi Dziunkowa ja we wtorek zrobiłam dramatyczny czas na 8km, a niedzielę była życiówka na 10. Takie słabsze biegi też są potrzebne Dziś może się wybiorę z przyjaciółką na jakiś krótki bieg, ona biega bardzo wolno bo dopiero wraca do formy po ciąży, ale ja też mam ochotę na taki leniwy trening :p

Stary 2018-11-13, 14:35   #4578
violino
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dziunkowa Pokaż wiadomość
Może potrzebujesz planu. Ja robiłam kiedyś galloweya 5 km 30 min. Nie był nudny i przyniósł efekty. Mogę ci dać linka.
Nie umiem działać według planów
A nudzi mi się w tym sensie, że jak biegnę to mi się nudzi, po drodze. Jak słucham muzyki, jeszcze jakoś leci, ale nie zawsze trafiam na playlistę, która mnie na dłużej zatrzyma. Spróbuję z audiobookami.

Cytat:
violino jeśli nudzi to nic na siłę... Szkoda tracić czas na coś co nie sprawia frajdy, jest tyle różnych sportów że możesz szukać dalej
Nie tracę czasu, mam go aż za dużo
Sportów nie lubię żadnych, a do tego parę innych czynników wpłynęło na to, że padło na bieganie.
Sprawia mi frajdę, ale tylko czasami. Nie umiem cisnąć i wymagać od siebie, to nie mam efektów, żeby mieć z nich frajdę częściej - proste
Stary 2018-11-13, 15:24   #4579
velika
Winter is coming

A w jakich terenach biegasz? Ja np. Bardzo lubię biegać po lesie, po mieście mniej i nie sprawia mi to tyle frajdy. Moze potrzebujesz czasu, postęp tez motywuje i daje kopa do działania

Sent from my LG-M250 using Wizaz Forum mobile app

Stary 2018-11-13, 16:27   #4580
Laura Rose
Zakorzenienie

Gratulacje tylu biegów, dziewczyny

U mnie pierwsza dycha w tym miesiącu. Dziś było ok, ale wcześniej przez jakiś tydzień strasznie trudno było mi złapać normalny, głęboki oddech

Bardzo bym chciała biegać po lesie, ale nie mam nic takiego w okolicy, a najbliższy tak zwany las to trochę profanacja. Generalnie już się pogodziłam z moją nieciekawą dzielnią

Violino, ja mam dość podobnie, bo też nie cisnę. To idiotyczne, ale mam straszną blokadę, bo z tyłu głowy gdzieś mi siedzi, że być może nie powinnam się pchać w bieganie. No ale luzowanie psychiczne dzięki bieganiu jest dla mnie motywacją
Stary 2018-11-13, 18:03   #4581
violino
Zadomowienie

Cytat:
A w jakich terenach biegasz? Ja np. Bardzo lubię biegać po lesie, po mieście mniej i nie sprawia mi to tyle frajdy. Moze potrzebujesz czasu, postęp tez motywuje i daje kopa do działania

Sent from my LG-M250 using Wizaz Forum mobile app
Velika, biegam po mieście lub pod miastem. Nie mam innego wyboru, tu, gdzie mieszkam, nie ma lasów A parki są zwykle małe i jeszcze nudniejsze niż bieganie po ulicach.

Jasne, że postęp motywuje Ale bez trenowania sensu stricte postęp jest marny

Ale melduję, że będę dalej prowadziła próby biegów z audiobookiem. Zrobiłam dziś 4km, ale naprzemiennie 2min szybszego biegu + 1-2 marszu. I audiobook chyba dość skutecznie odciągnął mnie od samego biegania
Zobaczymy, jak to wyjdzie na dłuższą metę.

Cytat:
Napisane przez Laura Rose Pokaż wiadomość
Bardzo bym chciała biegać po lesie, ale nie mam nic takiego w okolicy, a najbliższy tak zwany las to trochę profanacja. Generalnie już się pogodziłam z moją nieciekawą dzielnią
Witam w klubie
Do tego nie mam prawa jazdy i wszelkie biegi muszę robić w zakresie dojścia/dobiegnięcia. Gdybym mogła pojechać (autobus nie wchodzi w grę ze względu na powrót) gdzieś dalej, to na pewno by to urozmaiciło biegi.

Cytat:
No ale luzowanie psychiczne dzięki bieganiu jest dla mnie motywacją
Tak jak dla mnie samo zejście z kanapy
Stary 2018-11-13, 18:04   #4582
kina_drim
Raczkowanie

Dziewczyny a co wy na to by po prostu na koniec tygodnia zrzut z np Endomondo wklejać

Mnie to bardzo motywuje jak ktoś tyle przebiegł, a ja np dałam ciała i na następny raz dostaje kopa by dorównać

kina_drim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-13, 18:33   #4583
calore
Raczkowanie

rozbiegałam trochę zakwasy po niedzieli, 5,2km 38min. coś nie mogłam przyspieszyć tym razem. dziwne, że największe zakwasy mam na tyłku i z tyłu ud

można wrzucać zrzuty z endomondo itp, ale raz w tygodniu to chyba za często. w poprzednich wątkach widziałam, że dziewczyny sumowały na koniec miesiąca wszystkie swoje kilometry, może to by było lepsze.

myślę, czy by nie zapisać się na styczeń na 5km przełajów

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-11-13, 19:04   #4584
kina_drim
Raczkowanie

Super to jak nic muszę iść dzisiaj biegać mimo deszczu

Stary 2018-11-13, 19:09   #4585
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Velika, biegam po mieście lub pod miastem. Nie mam innego wyboru, tu, gdzie mieszkam, nie ma lasów A parki są zwykle małe i jeszcze nudniejsze niż bieganie po ulicach.

Jasne, że postęp motywuje Ale bez trenowania sensu stricte postęp jest marny

Ale melduję, że będę dalej prowadziła próby biegów z audiobookiem. Zrobiłam dziś 4km, ale naprzemiennie 2min szybszego biegu + 1-2 marszu. I audiobook chyba dość skutecznie odciągnął mnie od samego biegania
Zobaczymy, jak to wyjdzie na dłuższą metę.

Witam w klubie
Do tego nie mam prawa jazdy i wszelkie biegi muszę robić w zakresie dojścia/dobiegnięcia. Gdybym mogła pojechać (autobus nie wchodzi w grę ze względu na powrót) gdzieś dalej, to na pewno by to urozmaiciło biegi.

Tak jak dla mnie samo zejście z kanapy
Piąteczka Od razu widać, w jakim pięknym kraju mieszkamy

Fajny pomysł z audiobookiem
Cytat:
Napisane przez kina_drim Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co wy na to by po prostu na koniec tygodnia zrzut z np Endomondo wklejać

Mnie to bardzo motywuje jak ktoś tyle przebiegł, a ja np dałam ciała i na następny raz dostaje kopa by dorównać

Endomondo kłamie Nie wiem, czy są w nim tygodniowe raporty, ale w Stravie tak.
Stary 2018-11-13, 19:42   #4586
beatiska
Zakorzenienie

violino zdecydowanie brakuje Ci planu, nawet jeśli nie potrafisz się jego trzymać Próbuj w takim razie marszo-biegów, gdzie każde bieganie starasz się biec szybciej i na większość swoich możliwości. Najważniejsze, żebyś ustaliła dokładne odległości/minuty, w których biegniesz, a w których idziesz i tego się trzymaj. Np. 5 min bieg, 3 min marsz; albo 1km bieg i 200 m marsz - i tak 3-5x. I wystarczy, że tego się będziesz trzymać, na razie bez patrzenia na tempo biegu. Zobaczysz jak trening szybko Ci zleci
----

Ja powoli wracam do biegania, kończę miesiąc wprowadzenia do treningów po roztrenowaniu i od przyszłego tygodnia zaczynam właściwe treningi. W tym okresie robię niecałe 25-30km tygodniowo, od następnego będę robić 30-45km tygodniowo (jak się uda).

Wrzucam swoje treningi z endomondo (miesięczne, tygodniowe), widać moją przerwę i powolny powrót do biegania. Mierzę akurat Polarem i wrzucam do endomondo, więc pomiary w miarę dokładne, ale myślę, że wrzucanie takich wyników nawet mierzone endomondo są ok, wiadomo że może być pomiar błędu, ale myślę ze to margines do zaakceptowania, bo się nie ścigamy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png bieganie.png (5,8 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: png bieganie 2.png (19,5 KB, 12 załadowań)

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2018-11-13, 20:10   #4587
kina_drim
Raczkowanie

Super to wygląda a robisz to w celu wysmuklenia czy pokonania swoich ograniczeń?

Stary 2018-11-13, 20:18   #4588
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Ja powoli wracam do biegania, kończę miesiąc wprowadzenia do treningów po roztrenowaniu i od przyszłego tygodnia zaczynam właściwe treningi. W tym okresie robię niecałe 25-30km tygodniowo, od następnego będę robić 30-45km tygodniowo (jak się uda).

Wrzucam swoje treningi z endomondo (miesięczne, tygodniowe), widać moją przerwę i powolny powrót do biegania. Mierzę akurat Polarem i wrzucam do endomondo, więc pomiary w miarę dokładne, ale myślę, że wrzucanie takich wyników nawet mierzone endomondo są ok, wiadomo że może być pomiar błędu, ale myślę ze to margines do zaakceptowania, bo się nie ścigamy
Podziwiam, że takie dystanse planujesz przy tak krótkich dniach

A pewnie, że to takie tam kosmetyczne nieścisłości Ostatnio nawet przeglądałam te raporty na stronie i bardzo mi się spodobały, ale jakoś nie skojarzyłam, że można to zrobić z kompa, a nie tylko z apki, żeby tu wrzucić To załączam moje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg chart.jpeg (30,1 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg chart (1).jpeg (28,2 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: png Screenshot 2018-11-13 at 19.12.38.png (64,5 KB, 12 załadowań)
Stary 2018-11-13, 20:52   #4589
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kina_drim Pokaż wiadomość
Super to wygląda a robisz to w celu wysmuklenia czy pokonania swoich ograniczeń?
Nie wiem, czy do mnie pytanie, ale odpowiem. Przygotowuję się do życiówki na 10km. W planach mam schudnąć 3kg, ale schudnąć chce dla wyników w bieganiu, a nie dlatego, że czuję że muszę schudnąć.
Odkąd zwolniłam (w tym miesiącu), to waga sama leci w dół, to potwierdza zasadę, że jeżeli chce się chudnąc to na niższym poziomie intensywności trzeba biegać.

Cytat:
Podziwiam, że takie dystanse planujesz przy tak krótkich dniach

A pewnie, że to takie tam kosmetyczne nieścisłości Ostatnio nawet przeglądałam te raporty na stronie i bardzo mi się spodobały, ale jakoś nie skojarzyłam, że można to zrobić z kompa, a nie tylko z apki, żeby tu wrzucić To załączam moje
Ładnie
No nie jest ciekawie, na razie jeszcze biegam na zewnątrz, akurat tak mi trenigi wypadają, że jest "okno smogowe". Rano i późnym wieczorem ze smogiem u mnie strasznie. Jednak jak skończy się wiatr, który smog rozwiewa, to przerzucam się na bieżnię mechaniczną na siłowni, by wybiegać te km.

Ostatnie zdjęcie jest ze stravy?

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2018-11-13, 21:11   #4590
violino
Zadomowienie

A nie da się siebie nawzajem pododawać do znajomych?
Ja bym wolała na co dzień widzieć, co tam wyprawiacie. Statystyki miesięczne jakoś mnie nie motywują
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości