|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 12.
Cytat:
Umowa zlecenie to nie tylko zus, ale i urlop, l4. Napwki to powinien byc bonus, a nie podstawowe zrodlo dochodu. Ciezko zyc nie wiedzac, ile bedzie wynosic twoja wyplata. A jak zly okres( jak covid) to sie okazuje, ze zostajesz z minimalna krajowa na reke. Moi byli szefowie to tez byli tacy cwaniacy. Nie ma umowy o prace, ale wynagrodzą Ci to premie, wiec przeciez super. Po co placic na ZUS. No fajnie, fajnie, premie byly jak bylo dobrze, a potem sie zrobilo zle i pojawily sie teksty: premia to tylko dodatek, nie zawsze musi byc ![]() I oni 1,5 k na plusie miesiecznie, a ja na minusie. Juz sie nigdy nie dam w cos takiego wrobic. Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2021-05-17 o 09:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4592 |
Rozeznanie
|
Zresztą ludzie już chyba nie sypią tak hojnie napiwkami, raz że więcej się kartą płaci, dwa że ostrożniej wydają pieniądze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4593 |
Zakorzenienie
|
Poza tym sporo ludzi wychodzi z założenia, że od tego jest pensja i z jakiej racji mają dawać komuś napiwek tylko za to, że wypełnia swoje obowiązki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4594 |
BAN stały
|
Zazdroszcze wam tego otwierania wszystkiego. U mnie (AT) niby tez od tej srody szumnie zapowiadany "powrot do normalnosci", a w praktyce wyglada to tak, ze jak chce gdziekolwiek isc (kino, ogrodek restauracyjny, silownia...), to musze albo pokazac test sprzed maksymalnie 24h (!), albo alternatywnie: byc zaszczepiona albo byc ozdrowiencem.
Do szczepionek wiekszosc mlodych ludzi poki co nie ma dostepu, poza tym i tak sa uznawane dopiero po trzech tygodniach, czyli jak udalo mi sie zdobyc termin na poczatek czerwca, to dopiero od lipca beda mnie mogli na tej podstawie wpuszczac. Ozdrowiencem nie jestem, no bardzo mi przykro, ze od ponad roku prawie nie wychodze z domu i nie mialam okazji sie zarazic ![]() Tak wiec pozostaje albo isc sie gdzies zarazic covidem i miec spokoj na pare miesiecy, albo codziennie latac na testy, inaczej dalej bedziesz siedziec w domu. Ja dziekuje za taka "normalnosc". Aha i jeszcze co ciekawe - jak od szczepionki minelo wiecej niz chyba 9 miesiecy, to tez juz nie jest uznawana jako "bilet wstepu", wiec we wrzesniu bedzie ciekawie. A to wszystko przy zarazeniach aktualnie na poziomie 500 (pieciustet) dziennie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4596 |
Konto usunięte
|
Ja sobie nie wyobrazam nie dac napiwku. Jak place karta to tez daje napiwek.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4597 |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88708643]Nie wszedzie panowal rynek pracownika.
Umowa zlecenie to nie tylko zus, ale i urlop, l4. Napiwki to powinien byc bonus, a nie podstawowe zrodlo dochodu. Ciezko zyc nie wiedzac, ile bedzie wynosic twoja wyplata. A jak zly okres( jak covid) to sie okazuje, ze zostajesz z minimalna krajowa na reke. Moi byli szefowie to tez byli tacy cwaniacy. Nie ma umowy o prace, ale wynagrodzą Ci to premie, wiec przeciez super. Po co placic na ZUS. No fajnie, fajnie, premie byly jak bylo dobrze, a potem sie zrobilo zle i pojawily sie teksty: premia to tylko dodatek, nie zawsze musi byc ![]() I oni 1,5 k na plusie miesiecznie, a ja na minusie. Juz sie nigdy nie dam w cos takiego wrobic.[/QUOTE] No ale premia, to jest tylko dodatek z zasady. Taki jest jej sens. I ona powinna być tylko przy zrealizowaniu x planu lub powyżej. Inna sprawa, ze zasady jej wypłacania powinny być ściśle określone w umowie. BTW, ja jestem za tamten rok, około 80 000 na minusie. Jest to suma pieniędzy których nie zarobiłam (czyli zostały w firmie żeby utrzymać jej płynność finansową) i które wydałam z własnych oszczędności na utrzymanie rodziny w momencie kiedy nie zarabialiśmy. Tych które normalnym trybem bym odłożyła, nawet nie doliczam do tego. Tak że tak. ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4598 |
maszyna, nie człowiek
|
Ja napiwki raczej daje (chyba ze jestem obslugiwana na odczepnego), ale mam swiadomosc ze to bardzo zaburza rozumienie tego co powinien zapewnić pracodawca... Ale majac swiadomosc jak wyglada praca w gastro staram się dawać.
![]() |
#4599 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A teraz jest tak, że dają minimalna, a resztę se z napiwków zbieraj. To jest właśnie januszing biznesu. ![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4600 |
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88708724]Ja sobie nie wyobrazam nie dac napiwku. Jak place karta to tez daje napiwek.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ja napiwek daję tylko, jak serio fajna obsługa, coś doradzą. Za odebranie ode mnie zamówienia i przyniesienie go na stolik na odczepnego już nie widzę sensu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4601 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4602 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, co to znaczy na odczepnego. Kelnerzy to tez ludzie, bywaja zmeczeni, miewaja zly humor, ciezko jest miec usmiech na twarzy przez caly czas. Nie musza zabawiac kazdego klienta zeby dobrze wykonywac swoja prace. Bardzo rzadko trafiaja mi sie ludzie, ktorzy sa naprawde niesympatyczni, niemili.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4603 |
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88708791]Nie wiem, co to znaczy na odczepnego. Kelnerzy to tez ludzie, bywaja zmeczeni, miewaja zly humor, ciezko jest miec usmiech na twarzy przez caly czas. Nie musza zabawiac kazdego klienta zeby dobrze wykonywac swoja prace. Bardzo rzadko trafiaja mi sie ludzie, ktorzy sa naprawde niesympatyczni, niemili.[/QUOTE]
Jak w każdym zawodzie. Ale w innych nie ma "przymusu" dodatkowego wynagradzania za obsługę. W sklepie też mam dać napiwek, bo mi sprzedawczyni doradziła jakiś ciuch? Albo pani w banku za dobrą ofertę kredytu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4604 |
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88708791]Nie wiem, co to znaczy na odczepnego. Kelnerzy to tez ludzie, bywaja zmeczeni, miewaja zly humor, ciezko jest miec usmiech na twarzy przez caly czas. Nie musza zabawiac kazdego klienta zeby dobrze wykonywac swoja prace. Bardzo rzadko trafiaja mi sie ludzie, ktorzy sa naprawde niesympatyczni, niemili.[/QUOTE]
No ale też za wykonanie "standardowej" pracy dostają pensję. Napiwek jest według mnie jak premia - za zrobienie czegoś extra, trochę wyjście poza minimum. Ja nikomu nie bronię mieć gorszego dnia, bolącej głowy. Tylko nie planuję dokładać do tego swoich pieniędzy, no bo dlaczego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4605 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zapowiadaja miedzy innymi wzrost cen chleba, oleju i miesa. To co ty mowilas od marca zeszlego roku, i ja w sumie tez, ze konsekwencje pandemii beda dluzsze i szersze niz nam sie w ogole wydaje, to teraz staje sie rzeczywistoscia. Nadal zapominamy, co to znaczy globalizacja tak naprawde i ze wszystko jest ze soba polaczone. Dodatkowo dzieciece oddzialy psychiatryczne sa przepelnione, nie ma dla dzieci pomyslu na to, jak latem nadrobic zaleglosci (w ogole nic nie slysze o jakims pomysle szeroko zakrojonych zajec wyrownawczych, wiadomo wszyscy chca tez latem odpoczac, ale i tak nie wszyscy moga, a niektore dzieci naprawde by takich zajec potrzebowaly - zwlaszcza teraz, latem, kiedy infekcje ida w dol i mozna dobrze zorganizowac lekcje, dla chetnych oczywiscie). A teraz znowu.... jest juz coraz wiecej miejsc, w ktorych wybuchaja ogniska indyjskiej mutacji. Wirusolodzy krzycza: jesli sie rozprzestrzeni, nie bedziemy mogli pozwolic sobie na otwarcie. Nie mam juz sily. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4606 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4607 |
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88708846]
A teraz znowu.... jest juz coraz wiecej miejsc, w ktorych wybuchaja ogniska indyjskiej mutacji. Wirusolodzy krzycza: jesli sie rozprzestrzeni, nie bedziemy mogli pozwolic sobie na otwarcie. Nie mam juz sily.[/QUOTE] Widziałam gdzieś jakies info, że Pfizer chroni także przed nowymi mutacjami. Ciekawe czy Modera też, w sumie praktycznie to to samo. ![]()
![]() |
#4608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4609 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4610 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4611 |
whatever
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4612 |
Zakorzenienie
|
A u Ciebie pilnowali tych godzin przy pierwszej dawce? Ja przyjechałam trochę wcześniej i ktoś tylko zapytał czy na szczepienie, dał mi ankietę i po wypełnieniu weszłam dalej. Tylko podczas samego szczepienia babka zapytała z której godziny jestem. Może też będziesz mogła przyjść o dowolnej godzinie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4613 |
Rozeznanie
|
U mnie całe szczęście pilnowali godzin. Obsługa głośno wyczytywała aktualną godzinę zapisów i pan podchodził do każdego i sprawdzał na skierowaniu czy godzina się zgadza.
Najlepsze jest to, że 3/4 ludzi w kolejce przede mną okazało się "cwaniaczkami" które przyszły na nie swoją godzinę (np. 45 minut czy godzinę wcześniej) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4614 | |
Konto usunięte
|
Koleżanka z pracy w piątek po południu dostała 1 dawkę Pfizera i źle ja znosiła. Podejrzewa, że wirusa przeszła wcześniej ale testu ani żadnych badań w tym kierunku nie robiła.
Już w trakcie podawania szczepionki miała dziwne odczucia jakby jej chciało rękę od wewnątrz rozsadzić, potem przyszło osłabienie, gorączka 38 stopni i tak przez sobotę i niedzielę ja trzymało. Jej mąż zaraz po niej miał podana szczepionkę i nic. Zero jakichkolwiek objawów. ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
A to chyba zależy od punktu szczepień. Koleżanka pojechała trochę wcześniej na szczepienie (do innego miasta niż mieszka) i chciała zaczekać na swoją kolej, to nie kazali jej czekać tylko wchodzić, nie czekać. Brali jak leci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4615 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4616 |
Rozeznanie
|
[1=523c2d977675f8d89e6472e efe6f460b6ab4010a_6580dd2 588396;88709124]
A to chyba zależy od punktu szczepień. Koleżanka pojechała trochę wcześniej na szczepienie (do innego miasta niż mieszka) i chciała zaczekać na swoją kolej, to nie kazali jej czekać tylko wchodzić, nie czekać. Brali jak leci ![]() Taak, zależy od punktu (i od czasu pewnie też, moja znajoma szczepiła się w tym samym punkcie co ja ale tydzień wcześniej i wtedy nikt nie sprawdzał terminu). Uważam że w przypadku dużych punktów szczepień gdzie tworzą się naprawdę długie kolejki powinno się pilnować tych godzin. Inaczej przychodzisz na swoją godzinę a na miejscu okazuje się że ludzie okupują kolejkę już od dwóch godzin, bo oni chcą wcześniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4617 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4619 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4620 |
Zakorzenienie
|
Słucham? Na prawdę? Nie spotkałam się z tym, ale myślę, że bym się szybko zorientowała, bo jak coś zamawiam to patrzę na cenę i później na paragon czy wszystko się zgadza. Chamstwo dla mnie to jest.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.