|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy
Brałam Novynette przez 3 miesiące, nie miałam raczej żadnych skutków ubocznych, typu tycie, bóle głowy, spadek libido. Początkowo było mi trochę niedobrze i pogorszyła mi się cera, ale wszystko szybko wróciło do normy. Jedynym ich minusem było to, że miałam bóle w podbrzuszu pod koniec opakowania, i bolesne obfite 'miesiączki' (które powinny być plamieniami). Pani Ginekolog stwierdziła, że w takim razie są dla mnie za słabe i zmieniła mi je na Cilest. Teraz mam 7dniową przerwę, i potem zaczynam je brać.
Myślicie, że skoro mają większą dawkę hormonów to jest duże prawdopodobieństwo, że przytyję, czy będę się po nich źle czuła? Troszkę się ich obawiam, bo jestem młodą osobą, i oczywiście panikuję. |
|
|
|
#4592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciezko stwierdzic jak zareagujesz na nowe tabletki, ale im wiecej estrogenow, tym zwykle wieksze puchniecie= wyglada sie na grubsza. nie miec skutkow ubocznych po tabletkach to wielkie szczescie i ja osobiscie bym nie ryzykowala zmiany i skonsultowalabym to z innym ginekologiem |
|
|
|
|
#4593 |
|
Zakorzenienie
|
Ale czemu krwawienie z odstawienia powinno być niby tylko plamieniem?? Pierwsze słyszę.
Ja też biorę Novynette i mój okres jest trochę mniej obfity, niż gdy nie brałam tabletek (wtedy trwał 7 dni, teraz 5 dni), ale z pewnością nie jest to żadne plamienie tylko normalne ilości wydzieliny. Co do bóli brzucha to mnie też one towarzyszą podczas krwawienia i na dodatek z 2 dni przed. Także trochę nie rozumiem z jakiego powodu zmieniałaś tabletki.
|
#4594 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
krewienie z odstawienia nie musi być wcale plemieniem! moze to byc normalne krawienie jak przedtem, moze to byc mniej obfite krawqienie, a może to być plamienie... co organizm to inna reakcje. u ejdynch obfitość się zmniejszy, ból też... a u innych wszystko zostanie bez zmian |
|
|
|
|
#4595 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4596 |
|
Zadomowienie
|
Witam chcialabym przesunac dzien okresu tak aby wypadal mi w poniedzialek jak na teraz to zawsze jest w niedziele. Nie wiem jak to rozwiazac poniewaz by dostac okres najlepiej by bylo zaczac brac tabletki w piatek ale wiadomo przedluzyc przerwy nie moge ... zrobic 1 dzien przerwy w czwartek (w srode zawsze biore ostatnia) i wziasc w piatek nowa z klejnego opakowania? czy wtedy spodziewac sie ze nie dostane okresu a raczej plamienia? czy moze skrocic czas brania tabletek tylko wtedy by to bylo dokladnie o 5 tabletek mniej z opakowania - czy te dwa rozwiazania sa bezpieczne? i z innej beczki : dzisiaj bede brac ostatnia tabletke z 21. strasznie mnie bola piersi i sa nabrzmiale nie wiem co o tym myslec bo wczesniej to mi nie dokuczalo. 3 dni wczesniej zuwazylam delikatna plamke brazowa na bieliznie nie iwem czy powinnam leciec z tym do ginekologa jak uwazacie? dodam ze ta plamka byla jednorazowa nie bylo to typowym plamieniem...
|
#4597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. moim zdaniem ból piersi nie jest niepokojący, skoro zbliża Ci się krwawienie. Zwiększa się wtedy ilość wody w organiźmie -"puchnie się" i piersi się powiększają, a jak się powiększają to i bolą. Zdarza się i tyle. Jak będzie się to powtarzać przy kolejnych opakowaniach i będzie bardzo uciążliwe, możesz spróbować zmienić tabletki. Jak nie przestaną po okresie -wtedy bym poszła do ginekologa.
|
|
|
#4598 |
|
Wtajemniczenie
|
gryzelda a nie mozesz dobrac sobie jednej tabletki z nowego blistra? ja mialam identyczna sytuacje, tez chcialam przesunac pierwszy dzien krwawienia z niedzieli na poniedzialek i wzielam po prostu 22 tabletki a potem zrobilam przerwe 7dniowa.
|
|
|
|
#4599 |
|
Przyczajenie
|
Moje drogie ! Mam pewien mały problem ! Współżyłam ze swoim w piątek ale nie kończył we mnie. Tabletki zawsze brałam o 22 albo później ale, że od pewnego czasu się źle czuję w nocy ( budzę się i mi niedobrze i nie wiem właśnie czy to przez tabletki nie jest) i biorę o 21 i w sobotę późno wróciłam i pomyślałam że wezmę w niedziele rano tak o 8:00 ale zapomniałam nastawić budzika i się obudziłam o 9:40 i teraz nie wiem jak mój organizm jest przyzwyczajony do której godziny brania tabletek bo jak o 21 to minęło więcej niż 12 h :/ a poza tym nie ma pewności czy nawet jak facet nie skończy we mnie to czy i tak jakieś plemniki się nie dostaną z preejakulatem . Pomóżcie co zrobić bo się martwię czy przez takie coś może być ryzyko, że zajdę w ciążę !! A kolejną tabletkę wzięłam dziś wieczorem .
|
|
|
|
#4600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sobotę nie wzięłaś Niedziela 0 9.40? Długość życia plemnika, a więc również jego zdolność do zapłodnienia jest zależna od środowiska w jakim się znajduje. Plemniki najaktywniejsze są, gdy otoczenie ma temperaturę 37 stopni Celsjusza. W ustroju kobiety plemnik, w sprzyjających warunkach, może przeżyć nawet do 72 godzin. Możliwość zapłodnienia (niewielka) istnieje zatem nawet wówczas, gdy kobieta nie jest w okresie owulacji, a sperma została przeniesiona np. na bieliźmie, dłoniach bądź członków, w okolice pochwy. Pojedyncze plemniki, mogą bowiem przedostać się do wewnątrz i zapłodnić komórkę jajową. Ryzyko zapłodnienia jest tym wyższe, im mniej czasu nastąpiło pomiędzy wytryskiem, a przeniesieniem nasienia, bądź im bliżej jest owulacji. Plemniki preferują środowisko zasadowe (znajdujące się w szyjce bądź jamie macicy, jajowodach). W nim też mogą przeżyć najdłużej - do 48 godzin. W pochwie zaś występuje środowisko kwaśne i w nim plemnik może przeżyć do dwóch godzin. Jedyne co mogę Ci powiedzieć, to to, żebyś skończyła brać teraz opakowanie o 10 rano, zrobiła przerwę i się zdecydowała o której chcesz brać. I radzę bardziej odpowiedzialnie podchodzić do sprawy, żebyś nie panikowała na forum. Nie stresuj się, bo Ci się krwawienie z nerwów przesunie, poczekaj na przerwę, dla pewności możesz sobie wtedy zrobić test.
Nasze życie określają szanse. Dbam o siebie, Myślę o sobie. Edytowane przez kasia_kuku Czas edycji: 2011-12-19 o 00:51 |
|
|
|
|
#4601 |
|
Przyczajenie
|
Tak w piątek wzięłam o 21 a w sobotę nie brałam wieczorem , tylko dopiero rano o 9:40 . Zostały mi jeszcze 2 tabletki na dzisiaj i jutro. Później robię przerwę. Czyli mam rozumieć, że pomimo , że we mnie mój facet nie skończył to i tak jest możliwość zapłodnienia ? A test po 7 dniach najlepiej ? ;> Kurcze trochę się martwię, bo nie chcę zajść w ciążę ... dopiero co zaczęłam studia :/
|
|
|
|
#4602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To się nie martw, tylko bierz tabletki jak trzeba a nie sobie zmieniasz Sama sobie stres niepotrzebnie zgotowałaś. Po za tym, jeżelibyś była w ciąży to zwalisz na tabletki czy na własną głupotę? Rozpoczęłaś studia, jesteś dorosła, trochę więcej odpowiedzialności
|
|
#4603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpowiedzialni ludzie też mają prawo nie chcieć mieć dzieci z różnych powodów
|
|
#4604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i biorę o 21 i w sobotę późno wróciłam i pomyślałam że wezmę w niedziele rano tak o 8:00 ale zapomniałam nastawić budzika i się obudziłam o 9:40 i teraz nie wiem jak mój organizm jest przyzwyczajony do której godziny brania tabletek bo jak o 21 to minęło więcej niż 12 h :/
|
|
#4605 |
|
Przyczajenie
|
kasia_kuku nie musisz się czepiać :/ Były inne dziewczyny co wcześniej pisały i bardziej narzekały . No może dla Ciebie studia = odpowiedzialność ale moi rodzice by nie zgodzili się na ciążę . Kiedyś powiedzieli że jak podczas studiów zajdę w ciążę to koniec z uniwerkiem i do pracy i na swoje :/ więc zrozum moje obawy odnośnie ciąży bo boję się o swoją przyszłość . I możesz wierzyć czy nie, ale mój ojciec wywaliłby mnie z domu gdybym zaszła w ciążę
A i poza tym nie wierze , że Ty jesteś pod każdym względem tak odpowiedzialna, że od razu osądzasz innych :/
|
|
|
|
#4606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studia to żadna odpowiedzialność. Odpowiedzialność, a raczej jej brak to pokazałaś doprowadzając do tej sytuacji, skoro ani Ty, ani Twój partner nie chcecie dziecka. A Twoi rodzice do " zgodzenia się na dziecko" mieli by tyle, co i do tego, że współżyjesz z facetem. Nie życzę Ci źle, skończ spokojnie studia, ciesz się życiem I pamiętaj o REGULARNYM braniu tabletek, bo tej sobotniej nie musiałaś pomijać ![]() Nie osądzam Cię, bo nie napisałam, że jesteś głupia. Nie wiem jakie masz na myśli względy odpowiedzialności, ale na tabletki mam 2 budziki, dwa przypomnienia i skreślam w kalendarzu na lodówce.
Nasze życie określają szanse. Dbam o siebie, Myślę o sobie. Edytowane przez kasia_kuku Czas edycji: 2011-12-20 o 15:59 |
|
|
|
|
#4607 |
|
Zadomowienie
|
A ja dopiero zaczynam branie tabletek anty. Mój gin przepisał mi Novynette. I chciałam się upewnić, czy jeśli będę zgodnie z instrukcją z ulotki zażywać tabletki to jestem zabezpieczona również w czasie 7 dniowej przerwy między kolejnym opakowaniem?
|
|
#4608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny, czytajcie ulotkę z opakowania, do czegoś ona służy.
|
|
#4610 |
|
Wtajemniczenie
|
k
Edytowane przez phideaux Czas edycji: 2012-02-14 o 16:15 |
|
|
|
#4611 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny. Chętnie odkupię opakowanie tabletek Novynette. moje gg:4294316
|
|
|
|
#4612 |
|
Przyczajenie
|
Hej, czy któraś z Was miała może problem z żylakami podczas zażywania tabletek? Ja właśnie biorę Novynette (od 3 lat prawie) i zauważyłam ostatnio, że powiększają mi się żyły w nogach (jedna konkretnie, zrobiła się taka wypukła i nieładnie to wygląda..) Słyszałam, że zażywanie tabletek może mieć na to wpływ. Dodam, że był w mojej rodzinie problem z żylakami, a to podobno może być dziedziczne..
Jeśli któraś z Was miała taki problem, to czy znacie jakieś sposoby (skuteczne maści, kremy) na pozbycie się tego? Chciałabym zacząć z tym walczyć póki problem jest jeszcze niewielki ![]() dzięki z góry za wszelkie rady!
|
|
|
|
#4613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masci to moga ewentualnie pomoc jak nogi po tabletkach sa troche bardziej obolale, zmeczone, zeby poprawic krazenie, a jesli ktos ma sklonnosci do zylakow to niestety- branie tabletek nadal to igranie ze swoim zdrowiem. ja bym radzila isc do lekarza i pokazac, jezeli zalezy Ci na swoim zdrowiu |
|
|
|
|
#4614 |
|
Zakorzenienie
|
Problemy z żylakami to jeden z wymienionych skutków ubocznych w ulotce, więc będziesz musiała chyba zmienić tabsy. Jeśli chcesz być oczywiście nadal zdrowa. :P
|
#4615 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny! tak właśnie myślałam, że może to mieć bezpośredni związek z tabletkami. Planowałam je odstawić za kilka miesięcy, ponieważ planujemy z mężem starać się o dziecko, ale chyba zrobię to już teraz - w końcu nogi jakoś tą ciążę też muszą znieść.. Póki co zakupiłam maść Lioven, która podobno jest dobra na obolałe nogi i problemy z naczynkami...
|
|
|
|
#4616 |
|
Zakorzenienie
|
i przebadaj sie dobrze, ciąza tez bardzo nie sluzy żyłom...
łykaj teraz Cerutin albo cos podobnego, najlepiej kilka tabletek dziennie, nie zaszkodzi a troche wzmocni Twoje naczynia krwionosne |
|
|
|
#4617 |
|
Przyczajenie
|
Moje drogie co zrobić ?? Brałam tabletki novynette i jakoś zostało mi może wówczas 7 i któregoś dnia wzięłam wieczorem tabletkę i po niecałych 3,5 h miałam rozwolnienie i wzięłam kolejną tabletkę bo tamta się wówczas ''nie przyjęła'' tak mi się przynajmniej wydaje i co za tym idzie o jedną mniej zostało w opakowaniu . W sobotę współżyłam, nie kończył we mnie, lecz w hmm chusteczce
I później chciałam jeszcze no i wszedł i nie wiem czy po mimo tego że wytarł spermę w chusteczkę to czy i tak się coś nie dostało później do pochwy ... Bo teraz mam taki problem otóż w poniedziałek brałam ostatnią tabletkę, choć powinny się skończyć we wtorek ale ze względu na to rozwolnienie w poniedziałek brałam ostatnią . Miałam odpis od pani ginekolog na ostatnie opakowanie które kupiłam w tamten piątek przed współżyciem i co się okazało .... chciałam sobie teraz przerwy nie robić i rozpocząć nowe opakowanie . Otwieram je a tam tylko ulotka i w ogóle nie było tabletek !! Dziwne bo pudełka wcześniej nie otwierałam ... I jestem teraz załamana bo zanim ja się zapiszę do ginekologa ... ;/ i zanim on mnie przyjmie ... nawet prywatnie ... kolejną tabletkę mam wziąć we wtorek . Jest gdzieś ginekolog który przyjmuje bez kolejki w Opolu albo gdzieś okolice Kalisza może ? I jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość zajścia w ciążę ? :/ Proszę o odpowiedź !
|
|
|
|
#4618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przerwę można zrobić nawet po 15 tabletkach z opakowania (np. w przypadku chęci przesunięcia okresu czy kiedy się zapomniało). Po prostu 20 tabletek+7 dni przerwy=antykoncepcja zachowana. Jeśli 8 dnia przyjmiesz tabletkę na pewno nie zajdziesz w ciążę. Ja w Opolu chodzę do pani doktor Seweryn-Serkis, ale u niej z terminami ciężko, bo na nfz. Nie musisz iść do ginekologa po receptę, wystarczy że pójdziesz do lekarza rodzinnego, on na pewno wypisze, powiesz mu że potrzebujesz i że wizytę u gina masz za miesiąc/dwa i nie starczy Ci tabletek.
|
|
#4619 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, ja mam takie pytanie, biorę Novynette od maja tamtego roku i zawsze miałam krwawienie 4 dnia przerwy, teraz też powinnam dostać w piątek (tak jak przypada ten czwarty dzień) a dostałam dzisiaj, czyli o jeden dzień za wcześnie. Czym to może być spowodowane? nie pominęłam żadnej tabletki, żadnych nowych leków nie przyjmuję, więc ta zmiana trochę mnie zaniepokoiła... czy mam się czym martwic?
|
|
#4620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nic takiego, niczym nie powinnaś się martwić
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:11.

Sama sobie stres niepotrzebnie zgotowałaś. Po za tym, jeżelibyś była w ciąży to zwalisz na tabletki czy na własną głupotę?
Rozpoczęłaś studia, jesteś dorosła, trochę więcej odpowiedzialności
Odpowiedzialni ludzie też mają prawo nie chcieć mieć dzieci z różnych powodów
A i poza tym nie wierze , że Ty jesteś pod każdym względem tak odpowiedzialna, że od razu osądzasz innych :/