Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-10, 21:28   #4591
Leora
Rozeznanie

GG do Leora
Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

Brałam Novynette przez 3 miesiące, nie miałam raczej żadnych skutków ubocznych, typu tycie, bóle głowy, spadek libido. Początkowo było mi trochę niedobrze i pogorszyła mi się cera, ale wszystko szybko wróciło do normy. Jedynym ich minusem było to, że miałam bóle w podbrzuszu pod koniec opakowania, i bolesne obfite 'miesiączki' (które powinny być plamieniami). Pani Ginekolog stwierdziła, że w takim razie są dla mnie za słabe i zmieniła mi je na Cilest. Teraz mam 7dniową przerwę, i potem zaczynam je brać.
Myślicie, że skoro mają większą dawkę hormonów to jest duże prawdopodobieństwo, że przytyję, czy będę się po nich źle czuła? Troszkę się ich obawiam, bo jestem młodą osobą, i oczywiście panikuję.
Leora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 01:24   #4592
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leora Pokaż wiadomość
Brałam Novynette przez 3 miesiące, nie miałam raczej żadnych skutków ubocznych, typu tycie, bóle głowy, spadek libido. Początkowo było mi trochę niedobrze i pogorszyła mi się cera, ale wszystko szybko wróciło do normy. Jedynym ich minusem było to, że miałam bóle w podbrzuszu pod koniec opakowania, i bolesne obfite 'miesiączki' (które powinny być plamieniami). Pani Ginekolog stwierdziła, że w takim razie są dla mnie za słabe i zmieniła mi je na Cilest. Teraz mam 7dniową przerwę, i potem zaczynam je brać.
Myślicie, że skoro mają większą dawkę hormonów to jest duże prawdopodobieństwo, że przytyję, czy będę się po nich źle czuła? Troszkę się ich obawiam, bo jestem młodą osobą, i oczywiście panikuję.
szczerze to dla mnie jest dziwne, ze zmieniono Ci tabletki z takiego powodu. zwykle "za slabe" powoduja, ze ma sie nieustanne plamienia albo w ogole brak krwawienia w przerwie. ja bralam rozne tabletki, ale moje krwawienie w przerwie nie roznilo sie zbytnio od zwyklej miesiaczki i nazwalabym je "srednim", a podbrzusze pobolewalo mnie zawsze lekko pod koniec listka tak samo jak przy normalnym cyklu.

ciezko stwierdzic jak zareagujesz na nowe tabletki, ale im wiecej estrogenow, tym zwykle wieksze puchniecie= wyglada sie na grubsza. nie miec skutkow ubocznych po tabletkach to wielkie szczescie i ja osobiscie bym nie ryzykowala zmiany i skonsultowalabym to z innym ginekologiem
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 14:48   #4593
Arya90
Zakorzenienie

Ale czemu krwawienie z odstawienia powinno być niby tylko plamieniem?? Pierwsze słyszę.
Ja też biorę Novynette i mój okres jest trochę mniej obfity, niż gdy nie brałam tabletek (wtedy trwał 7 dni, teraz 5 dni), ale z pewnością nie jest to żadne plamienie tylko normalne ilości wydzieliny.
Co do bóli brzucha to mnie też one towarzyszą podczas krwawienia i na dodatek z 2 dni przed. Także trochę nie rozumiem z jakiego powodu zmieniałaś tabletki.

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 16:56   #4594
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
Ale czemu krwawienie z odstawienia powinno być niby tylko plamieniem?? Pierwsze słyszę.
Ja też biorę Novynette i mój okres jest trochę mniej obfity, niż gdy nie brałam tabletek (wtedy trwał 7 dni, teraz 5 dni), ale z pewnością nie jest to żadne plamienie tylko normalne ilości wydzieliny.

krewienie z odstawienia nie musi być wcale plemieniem! moze to byc normalne krawienie jak przedtem, moze to byc mniej obfite krawqienie, a może to być plamienie... co organizm to inna reakcje. u ejdynch obfitość się zmniejszy, ból też... a u innych wszystko zostanie bez zmian
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 19:31   #4595
Leora
Rozeznanie

GG do Leora

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
Co do bóli brzucha to mnie też one towarzyszą podczas krwawienia i na dodatek z 2 dni przed. Także trochę nie rozumiem z jakiego powodu zmieniałaś tabletki.
Nie Ja zmieniłam tabletki, a mój ginekolog mi je zmienił. Często tabletki antykoncepcyjne bierze się z powodu bolesnych i obfitych miesiączek, właśnie po to aby te dolegliwości złagodzić (chociażby ze względu na możliwość anemii). Ja od czasu kiedy zaczęłam brać tabletki mam większe bóle menstruacyjne, dlatego ufam, że jest coś nie tak z dawką hormonów, i jeśli ginekolog stwierdziła, że większa dawka może mi pomóc, to dlaczego mam jej nie wierzyć.
Leora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-14, 18:08   #4596
gryzelda
Zadomowienie

Witam chcialabym przesunac dzien okresu tak aby wypadal mi w poniedzialek jak na teraz to zawsze jest w niedziele. Nie wiem jak to rozwiazac poniewaz by dostac okres najlepiej by bylo zaczac brac tabletki w piatek ale wiadomo przedluzyc przerwy nie moge ... zrobic 1 dzien przerwy w czwartek (w srode zawsze biore ostatnia) i wziasc w piatek nowa z klejnego opakowania? czy wtedy spodziewac sie ze nie dostane okresu a raczej plamienia? czy moze skrocic czas brania tabletek tylko wtedy by to bylo dokladnie o 5 tabletek mniej z opakowania - czy te dwa rozwiazania sa bezpieczne? i z innej beczki : dzisiaj bede brac ostatnia tabletke z 21. strasznie mnie bola piersi i sa nabrzmiale nie wiem co o tym myslec bo wczesniej to mi nie dokuczalo. 3 dni wczesniej zuwazylam delikatna plamke brazowa na bieliznie nie iwem czy powinnam leciec z tym do ginekologa jak uwazacie? dodam ze ta plamka byla jednorazowa nie bylo to typowym plamieniem...
gryzelda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-14, 19:00   #4597
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gryzelda Pokaż wiadomość
Witam chcialabym przesunac dzien okresu tak aby wypadal mi w poniedzialek jak na teraz to zawsze jest w niedziele. Nie wiem jak to rozwiazac poniewaz by dostac okres najlepiej by bylo zaczac brac tabletki w piatek ale wiadomo przedluzyc przerwy nie moge ... zrobic 1 dzien przerwy w czwartek (w srode zawsze biore ostatnia) i wziasc w piatek nowa z klejnego opakowania? czy wtedy spodziewac sie ze nie dostane okresu a raczej plamienia? czy moze skrocic czas brania tabletek tylko wtedy by to bylo dokladnie o 5 tabletek mniej z opakowania - czy te dwa rozwiazania sa bezpieczne? i z innej beczki : dzisiaj bede brac ostatnia tabletke z 21. strasznie mnie bola piersi i sa nabrzmiale nie wiem co o tym myslec bo wczesniej to mi nie dokuczalo. 3 dni wczesniej zuwazylam delikatna plamke brazowa na bieliznie nie iwem czy powinnam leciec z tym do ginekologa jak uwazacie? dodam ze ta plamka byla jednorazowa nie bylo to typowym plamieniem...
1. Nie skraca się czasu brania tabletek tylko czas przerwy o ile dobrze pamiętam (zajrzyj do ulotki).
2. moim zdaniem ból piersi nie jest niepokojący, skoro zbliża Ci się krwawienie. Zwiększa się wtedy ilość wody w organiźmie -"puchnie się" i piersi się powiększają, a jak się powiększają to i bolą. Zdarza się i tyle. Jak będzie się to powtarzać przy kolejnych opakowaniach i będzie bardzo uciążliwe, możesz spróbować zmienić tabletki. Jak nie przestaną po okresie -wtedy bym poszła do ginekologa.

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-15, 12:50   #4598
nunny
Wtajemniczenie

gryzelda a nie mozesz dobrac sobie jednej tabletki z nowego blistra? ja mialam identyczna sytuacje, tez chcialam przesunac pierwszy dzien krwawienia z niedzieli na poniedzialek i wzielam po prostu 22 tabletki a potem zrobilam przerwe 7dniowa.
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-18, 23:15   #4599
kasiuula18
Przyczajenie

Moje drogie ! Mam pewien mały problem ! Współżyłam ze swoim w piątek ale nie kończył we mnie. Tabletki zawsze brałam o 22 albo później ale, że od pewnego czasu się źle czuję w nocy ( budzę się i mi niedobrze i nie wiem właśnie czy to przez tabletki nie jest) i biorę o 21 i w sobotę późno wróciłam i pomyślałam że wezmę w niedziele rano tak o 8:00 ale zapomniałam nastawić budzika i się obudziłam o 9:40 i teraz nie wiem jak mój organizm jest przyzwyczajony do której godziny brania tabletek bo jak o 21 to minęło więcej niż 12 h :/ a poza tym nie ma pewności czy nawet jak facet nie skończy we mnie to czy i tak jakieś plemniki się nie dostaną z preejakulatem . Pomóżcie co zrobić bo się martwię czy przez takie coś może być ryzyko, że zajdę w ciążę !! A kolejną tabletkę wzięłam dziś wieczorem .
kasiuula18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 00:47   #4600
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiuula18 Pokaż wiadomość
Moje drogie ! Mam pewien mały problem ! Współżyłam ze swoim w piątek ale nie kończył we mnie. Tabletki zawsze brałam o 22 albo później ale, że od pewnego czasu się źle czuję w nocy ( budzę się i mi niedobrze i nie wiem właśnie czy to przez tabletki nie jest) i biorę o 21 i w sobotę późno wróciłam i pomyślałam że wezmę w niedziele rano tak o 8:00 ale zapomniałam nastawić budzika i się obudziłam o 9:40 i teraz nie wiem jak mój organizm jest przyzwyczajony do której godziny brania tabletek bo jak o 21 to minęło więcej niż 12 h :/ a poza tym nie ma pewności czy nawet jak facet nie skończy we mnie to czy i tak jakieś plemniki się nie dostaną z preejakulatem . Pomóżcie co zrobić bo się martwię czy przez takie coś może być ryzyko, że zajdę w ciążę !! A kolejną tabletkę wzięłam dziś wieczorem .
Czyli mam rozumieć, że w piątek wzięłaś o 21
sobotę nie wzięłaś
Niedziela 0 9.40?

Długość życia plemnika, a więc również jego zdolność do zapłodnienia jest zależna od środowiska w jakim się znajduje. Plemniki najaktywniejsze są, gdy otoczenie ma temperaturę 37 stopni Celsjusza.

W ustroju kobiety plemnik, w sprzyjających warunkach, może przeżyć nawet do 72 godzin. Możliwość zapłodnienia (niewielka) istnieje zatem nawet wówczas, gdy kobieta nie jest w okresie owulacji, a sperma została przeniesiona np. na bieliźmie, dłoniach bądź członków, w okolice pochwy. Pojedyncze plemniki, mogą bowiem przedostać się do wewnątrz i zapłodnić komórkę jajową. Ryzyko zapłodnienia jest tym wyższe, im mniej czasu nastąpiło pomiędzy wytryskiem, a przeniesieniem nasienia, bądź im bliżej jest owulacji.

Plemniki preferują środowisko zasadowe (znajdujące się w szyjce bądź jamie macicy, jajowodach). W nim też mogą przeżyć najdłużej - do 48 godzin. W pochwie zaś występuje środowisko kwaśne i w nim plemnik może przeżyć do dwóch godzin.

Jedyne co mogę Ci powiedzieć, to to, żebyś skończyła brać teraz opakowanie o 10 rano, zrobiła przerwę i się zdecydowała o której chcesz brać. I radzę bardziej odpowiedzialnie podchodzić do sprawy, żebyś nie panikowała na forum.

Nie stresuj się, bo Ci się krwawienie z nerwów przesunie, poczekaj na przerwę, dla pewności możesz sobie wtedy zrobić test.

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

Edytowane przez kasia_kuku
Czas edycji: 2011-12-19 o 00:51
kasia_kuku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 14:47   #4601
kasiuula18
Przyczajenie

Tak w piątek wzięłam o 21 a w sobotę nie brałam wieczorem , tylko dopiero rano o 9:40 . Zostały mi jeszcze 2 tabletki na dzisiaj i jutro. Później robię przerwę. Czyli mam rozumieć, że pomimo , że we mnie mój facet nie skończył to i tak jest możliwość zapłodnienia ? A test po 7 dniach najlepiej ? ;> Kurcze trochę się martwię, bo nie chcę zajść w ciążę ... dopiero co zaczęłam studia :/
Stary 2011-12-19, 15:56   #4602
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:
Tak w piątek wzięłam o 21 a w sobotę nie brałam wieczorem , tylko dopiero rano o 9:40 . Zostały mi jeszcze 2 tabletki na dzisiaj i jutro. Później robię przerwę. Czyli mam rozumieć, że pomimo , że we mnie mój facet nie skończył to i tak jest możliwość zapłodnienia ? A test po 7 dniach najlepiej ? ;> Kurcze trochę się martwię, bo nie chcę zajść w ciążę ... dopiero co zaczęłam studia :/
Teoretycznie tak, ale mała szansa. Nawet jak będziesz miała krwawienie, to najlepiej zrobić test po 14 dniach od tego stosunku.

To się nie martw, tylko bierz tabletki jak trzeba a nie sobie zmieniasz Sama sobie stres niepotrzebnie zgotowałaś. Po za tym, jeżelibyś była w ciąży to zwalisz na tabletki czy na własną głupotę? Rozpoczęłaś studia, jesteś dorosła, trochę więcej odpowiedzialności

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

Stary 2011-12-19, 16:21   #4603
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_kuku Pokaż wiadomość
Rozpoczęłaś studia, jesteś dorosła, trochę więcej odpowiedzialności
Każdy przyjmujący tabletki jest odpowiedzialny. Ale po coś je bierzemy Odpowiedzialni ludzie też mają prawo nie chcieć mieć dzieci z różnych powodów
Stary 2011-12-19, 17:54   #4604
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Każdy przyjmujący tabletki jest odpowiedzialny. Ale po coś je bierzemy Odpowiedzialni ludzie też mają prawo nie chcieć mieć dzieci z różnych powodów
Nie wiem, czy doczytałaś, ale to jest, bynajmniej dla mnie mega nieodpowiedzialne.

i biorę o 21 i w sobotę późno wróciłam i pomyślałam że wezmę w niedziele rano tak o 8:00 ale zapomniałam nastawić budzika i się obudziłam o 9:40 i teraz nie wiem jak mój organizm jest przyzwyczajony do której godziny brania tabletek bo jak o 21 to minęło więcej niż 12 h :/

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

Stary 2011-12-20, 15:44   #4605
kasiuula18
Przyczajenie

kasia_kuku nie musisz się czepiać :/ Były inne dziewczyny co wcześniej pisały i bardziej narzekały . No może dla Ciebie studia = odpowiedzialność ale moi rodzice by nie zgodzili się na ciążę . Kiedyś powiedzieli że jak podczas studiów zajdę w ciążę to koniec z uniwerkiem i do pracy i na swoje :/ więc zrozum moje obawy odnośnie ciąży bo boję się o swoją przyszłość . I możesz wierzyć czy nie, ale mój ojciec wywaliłby mnie z domu gdybym zaszła w ciążę A i poza tym nie wierze , że Ty jesteś pod każdym względem tak odpowiedzialna, że od razu osądzasz innych :/
Stary 2011-12-20, 15:56   #4606
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:
kasia_kuku nie musisz się czepiać :/ Były inne dziewczyny co wcześniej pisały i bardziej narzekały . No może dla Ciebie studia = odpowiedzialność ale moi rodzice by nie zgodzili się na ciążę . Kiedyś powiedzieli że jak podczas studiów zajdę w ciążę to koniec z uniwerkiem i do pracy i na swoje :/ więc zrozum moje obawy odnośnie ciąży bo boję się o swoją przyszłość . I możesz wierzyć czy nie, ale mój ojciec wywaliłby mnie z domu gdybym zaszła w ciążę A i poza tym nie wierze , że Ty jesteś pod każdym względem tak odpowiedzialna, że od razu osądzasz innych :/
Kasiu, gdybym była chamska i bym się czepiała, to bym nic Ci nie napisała,nie wkleiła informacji medycznych. Po prostu teraz lamentujesz, ale wyłącznie Ty" zawaliłaś " tą tabletką. Dlatego napisałam, że musisz się się nauczyć większej odpowiedzialności za to co robisz. To nie aspiryna że sobie weźmiesz wcześniej czy później. Musisz brać o stałej porze a nie sobie wybierać, to tyle.

Studia to żadna odpowiedzialność. Odpowiedzialność, a raczej jej brak to pokazałaś doprowadzając do tej sytuacji, skoro ani Ty, ani Twój partner nie chcecie dziecka.

A Twoi rodzice do " zgodzenia się na dziecko" mieli by tyle, co i do tego, że współżyjesz z facetem.

Nie życzę Ci źle, skończ spokojnie studia, ciesz się życiem I pamiętaj o REGULARNYM braniu tabletek, bo tej sobotniej nie musiałaś pomijać

Nie osądzam Cię, bo nie napisałam, że jesteś głupia. Nie wiem jakie masz na myśli względy odpowiedzialności, ale na tabletki mam 2 budziki, dwa przypomnienia i skreślam w kalendarzu na lodówce.

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

Edytowane przez kasia_kuku
Czas edycji: 2011-12-20 o 15:59
Stary 2012-01-07, 15:11   #4607
Alrea
Zadomowienie

A ja dopiero zaczynam branie tabletek anty. Mój gin przepisał mi Novynette. I chciałam się upewnić, czy jeśli będę zgodnie z instrukcją z ulotki zażywać tabletki to jestem zabezpieczona również w czasie 7 dniowej przerwy między kolejnym opakowaniem?

Było: 63 kg
Jest: 58,7 kg
Będzie: 55 kg
Alrea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 15:45   #4608
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alrea Pokaż wiadomość
A ja dopiero zaczynam branie tabletek anty. Mój gin przepisał mi Novynette. I chciałam się upewnić, czy jeśli będę zgodnie z instrukcją z ulotki zażywać tabletki to jestem zabezpieczona również w czasie 7 dniowej przerwy między kolejnym opakowaniem?
tak jestes, nie ma sie co obawiac
Stary 2012-01-07, 17:23   #4609
ulicznica
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to ulicznica

Cytat:
Napisane przez Alrea Pokaż wiadomość
Tak.
Dziewczyny, czytajcie ulotkę z opakowania, do czegoś ona służy.

KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK!

Biżu i ciuchy M, L, XL

"Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..."
ulicznica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 18:30   #4610
phideaux
Wtajemniczenie

k

Edytowane przez phideaux
Czas edycji: 2012-02-14 o 16:15
phideaux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 13:01   #4611
_Karlen_
Przyczajenie

hej dziewczyny. Chętnie odkupię opakowanie tabletek Novynette. moje gg:4294316
_Karlen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 22:48   #4612
marta_ef
Przyczajenie

Hej, czy któraś z Was miała może problem z żylakami podczas zażywania tabletek? Ja właśnie biorę Novynette (od 3 lat prawie) i zauważyłam ostatnio, że powiększają mi się żyły w nogach (jedna konkretnie, zrobiła się taka wypukła i nieładnie to wygląda..) Słyszałam, że zażywanie tabletek może mieć na to wpływ. Dodam, że był w mojej rodzinie problem z żylakami, a to podobno może być dziedziczne..

Jeśli któraś z Was miała taki problem, to czy znacie jakieś sposoby (skuteczne maści, kremy) na pozbycie się tego? Chciałabym zacząć z tym walczyć póki problem jest jeszcze niewielki

dzięki z góry za wszelkie rady!
marta_ef jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 23:10   #4613
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta_ef Pokaż wiadomość
Hej, czy któraś z Was miała może problem z żylakami podczas zażywania tabletek? Ja właśnie biorę Novynette (od 3 lat prawie) i zauważyłam ostatnio, że powiększają mi się żyły w nogach (jedna konkretnie, zrobiła się taka wypukła i nieładnie to wygląda..) Słyszałam, że zażywanie tabletek może mieć na to wpływ. Dodam, że był w mojej rodzinie problem z żylakami, a to podobno może być dziedziczne..

Jeśli któraś z Was miała taki problem, to czy znacie jakieś sposoby (skuteczne maści, kremy) na pozbycie się tego? Chciałabym zacząć z tym walczyć póki problem jest jeszcze niewielki

dzięki z góry za wszelkie rady!
nie chcie Cie dolowac, ale najprawdopodobniej bedziesz zmuszona odstawic tabletki, to nie jest problem estetyczny, kazdy normalny ginekolog Ci to zaleci o ile sie przyznasz.

masci to moga ewentualnie pomoc jak nogi po tabletkach sa troche bardziej obolale, zmeczone, zeby poprawic krazenie, a jesli ktos ma sklonnosci do zylakow to niestety- branie tabletek nadal to igranie ze swoim zdrowiem. ja bym radzila isc do lekarza i pokazac, jezeli zalezy Ci na swoim zdrowiu
Stary 2012-01-11, 01:40   #4614
ulicznica
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to ulicznica

Problemy z żylakami to jeden z wymienionych skutków ubocznych w ulotce, więc będziesz musiała chyba zmienić tabsy. Jeśli chcesz być oczywiście nadal zdrowa. :P

KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK!

Biżu i ciuchy M, L, XL

"Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..."
ulicznica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 22:42   #4615
marta_ef
Przyczajenie

Dzięki dziewczyny! tak właśnie myślałam, że może to mieć bezpośredni związek z tabletkami. Planowałam je odstawić za kilka miesięcy, ponieważ planujemy z mężem starać się o dziecko, ale chyba zrobię to już teraz - w końcu nogi jakoś tą ciążę też muszą znieść.. Póki co zakupiłam maść Lioven, która podobno jest dobra na obolałe nogi i problemy z naczynkami...
marta_ef jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 22:50   #4616
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

i przebadaj sie dobrze, ciąza tez bardzo nie sluzy żyłom...

łykaj teraz Cerutin albo cos podobnego, najlepiej kilka tabletek dziennie, nie zaszkodzi a troche wzmocni Twoje naczynia krwionosne
Stary 2012-01-18, 15:14   #4617
kasiuula18
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

Moje drogie co zrobić ?? Brałam tabletki novynette i jakoś zostało mi może wówczas 7 i któregoś dnia wzięłam wieczorem tabletkę i po niecałych 3,5 h miałam rozwolnienie i wzięłam kolejną tabletkę bo tamta się wówczas ''nie przyjęła'' tak mi się przynajmniej wydaje i co za tym idzie o jedną mniej zostało w opakowaniu . W sobotę współżyłam, nie kończył we mnie, lecz w hmm chusteczce I później chciałam jeszcze no i wszedł i nie wiem czy po mimo tego że wytarł spermę w chusteczkę to czy i tak się coś nie dostało później do pochwy ... Bo teraz mam taki problem otóż w poniedziałek brałam ostatnią tabletkę, choć powinny się skończyć we wtorek ale ze względu na to rozwolnienie w poniedziałek brałam ostatnią . Miałam odpis od pani ginekolog na ostatnie opakowanie które kupiłam w tamten piątek przed współżyciem i co się okazało .... chciałam sobie teraz przerwy nie robić i rozpocząć nowe opakowanie . Otwieram je a tam tylko ulotka i w ogóle nie było tabletek !! Dziwne bo pudełka wcześniej nie otwierałam ... I jestem teraz załamana bo zanim ja się zapiszę do ginekologa ... ;/ i zanim on mnie przyjmie ... nawet prywatnie ... kolejną tabletkę mam wziąć we wtorek . Jest gdzieś ginekolog który przyjmuje bez kolejki w Opolu albo gdzieś okolice Kalisza może ? I jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość zajścia w ciążę ? :/ Proszę o odpowiedź !
Stary 2012-01-18, 16:57   #4618
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Moje drogie co zrobić ?? Brałam tabletki novynette i jakoś zostało mi może wówczas 7 i któregoś dnia wzięłam wieczorem tabletkę i po niecałych 3,5 h miałam rozwolnienie i wzięłam kolejną tabletkę bo tamta się wówczas ''nie przyjęła'' tak mi się przynajmniej wydaje i co za tym idzie o jedną mniej zostało w opakowaniu . W sobotę współżyłam, nie kończył we mnie, lecz w hmm chusteczce I później chciałam jeszcze no i wszedł i nie wiem czy po mimo tego że wytarł spermę w chusteczkę to czy i tak się coś nie dostało później do pochwy ... Bo teraz mam taki problem otóż w poniedziałek brałam ostatnią tabletkę, choć powinny się skończyć we wtorek ale ze względu na to rozwolnienie w poniedziałek brałam ostatnią . Miałam odpis od pani ginekolog na ostatnie opakowanie które kupiłam w tamten piątek przed współżyciem i co się okazało .... chciałam sobie teraz przerwy nie robić i rozpocząć nowe opakowanie . Otwieram je a tam tylko ulotka i w ogóle nie było tabletek !! Dziwne bo pudełka wcześniej nie otwierałam ... I jestem teraz załamana bo zanim ja się zapiszę do ginekologa ... ;/ i zanim on mnie przyjmie ... nawet prywatnie ... kolejną tabletkę mam wziąć we wtorek . Jest gdzieś ginekolog który przyjmuje bez kolejki w Opolu albo gdzieś okolice Kalisza może ? I jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość zajścia w ciążę ? :/ Proszę o odpowiedź !
Dobrze zrobiłaś z tą tabletką. No więc tak: skoro została Ci sama ulotka, to mogłaś chociaż przeczytać, wiedziałabyś co robić Przerwę można zrobić nawet po 15 tabletkach z opakowania (np. w przypadku chęci przesunięcia okresu czy kiedy się zapomniało). Po prostu 20 tabletek+7 dni przerwy=antykoncepcja zachowana. Jeśli 8 dnia przyjmiesz tabletkę na pewno nie zajdziesz w ciążę. Ja w Opolu chodzę do pani doktor Seweryn-Serkis, ale u niej z terminami ciężko, bo na nfz. Nie musisz iść do ginekologa po receptę, wystarczy że pójdziesz do lekarza rodzinnego, on na pewno wypisze, powiesz mu że potrzebujesz i że wizytę u gina masz za miesiąc/dwa i nie starczy Ci tabletek.
Stary 2012-02-02, 23:46   #4619
renaa3
Zadomowienie

dziewczyny, ja mam takie pytanie, biorę Novynette od maja tamtego roku i zawsze miałam krwawienie 4 dnia przerwy, teraz też powinnam dostać w piątek (tak jak przypada ten czwarty dzień) a dostałam dzisiaj, czyli o jeden dzień za wcześnie. Czym to może być spowodowane? nie pominęłam żadnej tabletki, żadnych nowych leków nie przyjmuję, więc ta zmiana trochę mnie zaniepokoiła... czy mam się czym martwic?
Stary 2012-02-02, 23:53   #4620
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez renaa3 Pokaż wiadomość
dziewczyny, ja mam takie pytanie, biorę Novynette od maja tamtego roku i zawsze miałam krwawienie 4 dnia przerwy, teraz też powinnam dostać w piątek (tak jak przypada ten czwarty dzień) a dostałam dzisiaj, czyli o jeden dzień za wcześnie. Czym to może być spowodowane? nie pominęłam żadnej tabletki, żadnych nowych leków nie przyjmuję, więc ta zmiana trochę mnie zaniepokoiła... czy mam się czym martwic?
No proszę Cię... to nic takiego, niczym nie powinnaś się martwić

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości