|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II
Niech magiczna noc wigilijnego wieczoru przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. Najpiękniejszych świąt Bożego Narodzenia, niech spełniają się wszystkie Wasze marzenia.
![]() |
#4592 |
Raczkowanie
|
To i ja dołączę do wątku jeśli mogę.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4593 |
Zadomowienie
|
Początki zawsze są trudne,ale z każdym dniem będzie lepiej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4594 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A tak w ogóle to czas leeeci okrutnie szybko, już za miesiąc minie rok jak mam prawko! wow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4595 |
Zadomowienie
|
Ja wczoraj miałam swoje pierwsze 3 razy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4596 |
Raczkowanie
|
A ja znów się przełamuję, żeby jeździć. Przez jakiś czas nie jeździłam, najpierw ze względu na chorobę a później ze strachu przed zimą, śniegiem i poślizgami. Ale od nowego roku mam postanowienie i staram się jeździć więcej.
No i chyba jest coraz lepiej. Już nie ma takiej paniki, że muszę wsiąść do auta, choć dziś zaczął sypać znów śnieg więc zobaczymy jak będzie ![]() ![]() ![]() Boję się nadal parkować tyłem, szczególnie prostopadle, więc póki co wjeżdżam przodem chociaż zazwyczaj muszę robić korektę. Muszę się w końcu przełamać ale czekam aż będę gdzieś jechać jak będzie jasno, bo teraz do pracy i z pracy to ciągle ciemno i sie boję, że czegoś nie zauważę. A i staram się powoli jeździć w nowe miejsca, głównie w okolicy domu ale zawsze coś ![]() Ogólnie to nie przepadam za jeżdżeniem po ciemku chociaż i tak już troszkę się przyzwyczaiłam, także precz zimo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4597 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!
![]() ![]() Do tej pory nawet nie wsiadłam do swojego samochodu mimo pozwolenia rodziców i zachęty znajomych, wymigując się, że bez dokumentu w portfelu jeździć nie zamierzam. Bardzo mi zależało na zrobieniu prawa jazdy, nie poddawałam się mimo tylu prób,wstawałam o 3 w nocy żeby w kolejce do Wordu wyżebrać sobie wcześniejszy termin egzaminu, zainwestowałam w jazdy miliony monet, a teraz coś czuję, że to było bezcelowe, że się do tego nie nadaję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4598 |
Raczkowanie
|
Witamy! Ja myślę, że to normalne. U mnie cały kurs była ogromna radość z każdej jazdy, później wielka euforia po zdanym egzaminie, a już kilka dni przed odebraniem prawka przyszedł strach jak ja sobie poradze sama. Także z jednej strony była radość i chęć spróbowania samemu a z drugiej przerażenie w oczach.
Bałam się nawet nie tyle parkowania co właśnie tego, że nie wyhamuje na czas i wjade komuś w tyłek albo że nie uda mi się zmienić pasa na czas. No ale dzień po odebraniu prawka wsiadłam, jechałam z TŻ (zresztą do tej pory najczęściej jeździmy razem bo pracujemy niedaleko siebie). Pierwsze dni jechałam sobie troszkę wolniej i ostrożniej i było ok (w każdym razie bez ofiar w ludziach i samochodach ![]() Najważniejsze to mimo strachu się przełamywać i jeździć jak najwięcej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4599 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziś już nie mam ochoty jeżdzić wogóle. Mój tż powiedział, że do mnie przyjedzie -specjalnie autobusem z innego miasta, żebysmy pojechali do niego i nastepnego dnia wrócili. Szczerze to przez te kłótnie w aucie do tej pory to juz mi sie odechciało jezdzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4600 |
Raczkowanie
|
hmmm, ja to mam to szczęście, że się mnie nikt nie czepia. Ale oczywiście dostaję masę cennych wskazówek
![]() ![]() Kurczę nie kumam! ![]() ![]() ![]() Dzisiaj właśnie podczas kolejnej przejażdżki się megazestresowałam, bo na środku skrzyżowania zgasło mi auto. ![]() Co sądzicie o naklejeniu zielonego listka? Czy faktycznie inni użytkownicy jezdni będą dla mnie bardziej wyrozumiali? Bo jak robiłam jeszcze prawko, to usłyszałam od instruktora żebym nie naklejała tego na szybę i nie robiła z siebie ofiary, że inni będą to wykorzystywać. Że prawka przecież nie dostanę za ładne oczy, tylko za umiejętności. Ale co, pewnie wszystko sprowadza się do tego, że mam jeszcze króciutki staż za kółkiem i wszystko jest kwestią ćwiczeń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4601 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() O! albo gdy starsza (2 lata 9 ms) stwierdzi, że musi szybko zrobić siku..to też nie jest łatwa sprawa ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4602 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Ja mam prawo jazdy już dwa latka... przyznaję sie bez bicia- zdałam za 8mym razem... nie że nie mam smykałki, zjadały mnie nerwy i z zaćmienia robiłam durne błedy... dopiero w trzeciej szkole jazdy odpowiedni instruktor nauczył mnie jeździć ![]() Ale do rzeczy- po zdaniu prawka jechałam dwa razy z wujkiem jego autem, a potem skok na głęboką wodę- własne auto i jazda samodzielna...bez pomocy i w dodatku z pasażerami za których byłam odpowiedzialna...podsumuj ąc- zaliczona sitka ogrodzeniowa, rów przy cofaniu, stłuczka, ale nie z mojej winy (miałam odszkodowanie), jednak w karierze jako tako zaliczona....ocharowany lakier na bramie wjazdowej...ach moje biedne autko ![]() Ale z perspektywy czasu jeżdżę pewnie, nawet po nocnej zmianie wsiadam za kółko i nie boję się... z czasem się nabiera wprawy...pocztątki są zawsze trudne i mam wrażenie że wszyscy początkujący przeżywają to samo...ale uszy do góry...kwestia czasu, cierpliwości i...jeździć, jeździć i jeździć ![]() ![]()
![]() |
#4603 |
Raczkowanie
|
Od tygodnia próbuję swoich sił na drogach, od poniedziałku sama jeżdżę do pracy, a wieczorami z TŻ na małe przejażdżki po mieście. Wydawało mi się, że jest lepiej, ale z dnia na dzień idzie gorzej. W ogóle nie wyobrażam sobie zaparkować, ciągle mi się wydaje, że źle coś robię. Jak dobrze radziłam sobie z płynną zmianą biegów to teraz zaczynam rzucać autem między jedynką a dwójką. Normalnie gorzej niż na pierwszej godzinie kursu. Moja pewność siebie i nadzieja na to, że jazda stanie się przyjemnością topnieją z sekundy na sekundę. Wraca panika i czarne myśli :/ A na to wszystko dziś zaliczyłam przodem zaspę śniegu pod blokiem, a że krawężnik wysoki to aż zazgrzytało. Wiem, że nic się nie stało i wiem, że takie rzeczy się zdarzają, ale nie potrafię pojąć jak w nią wjechałam sądząc, że wkręcę. Ech...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz mam przyjemnośc jeździć nowym Clio Van. Fajne auto ![]()
![]() |
![]() |
#4605 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czy któraś z Was jeździła jakimkolwiek suvem? Ja niedługo przesiadam się z ibizy na toyotę rav4 i troszkę się boję, że sobie nie dam rady tak dużym autem jeździć...
![]() Miałam w piątek jazdę testową i jedno co mnie przeraża to dość spore słupki ograniczające widoczność..jadąc na rondzie zupełnie nic nie widziałam :/ dodatkowo również myślę jak to będzie z parkowaniem ![]() ![]() macie jakieś doświadczenie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4606 |
Zadomowienie
|
Absolutnie żadnego doświadczenia z suvami nie mam
![]() ![]() Co do słupków to u siebie mam szerokie i po prostu trzeba się bardziej wychylać i wyglądać ![]() ![]() Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4608 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4609 |
Wtajemniczenie
|
edit. : no i podjeliśmy decyzję z mężem.....ale na KIA sportage
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4610 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ojjjj ja niestety muszę potwierdzić .... dzisiaj doświadczyłam tego na własnej skórze ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4611 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
światła pozycyjne używa się, gdy stoimy na drodze gdy nie ma np pobocza w nieoświetlonym miejscu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4612 |
Raczkowanie
|
Ja w weekend zakończyłam przygodę ze służbowym samochodem. Niespodziewany poślizg zakończył się wbiciem prawego przodu auta w barierki. Pogięte blachy i pęknięte plastiki, ale niestety też wyłamane koło co wymusiło wezwanie lawety
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4613 |
Zakorzenienie
|
Ja prawo jazdy mam od miesiąca
![]() ![]()
![]() |
#4614 |
Zadomowienie
|
Nie ma dnia,żeby coś mnie nie zadziwiło na drodze...
![]() Dziś byłam świadkiem jak ktoś wjechał w jednokierunkową dwupasmową i pojechał niewzruszony. A druga sytuacja, z całym szacunkiem do pań, ale pod marketem kobitka, w dwa miejsca próbowała wjechać. Ani w jedno ani w drugie jej chyba nie wyszło i stanęła na takim półkolu zakreskowanym (wyłączonym z ruchu) ![]() Mogłabym napisać książkę o drogowych perypetiach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4615 |
Wtajemniczenie
|
Mnie natomiast spotkała dzisiaj sytuacja z drugiej strony, a mianowicie :
Szłam z mężem i wózkiem przez dosłownie malutkie przejście, brakowały jeszcze 3 kroki a tu mi przed nosem wyhamował jakiś dziadek z babcią..widział nas z daleka i zamiast zwolnić to jeszcze przyśpieszył...śpieszyło mu się pewnie.....i myślał, że się zmieści pomiędzy nami a krawężnikiem...ale to było niewykonalne.. Oczywiście dałam mu znak, że jest mega wielkim idiotą...to ten jeszcze spojrzał na mnie jak głupek..Ahhh...brak słów.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4616 |
Zadomowienie
|
Od tej drugiej strony to też mam kilka przygód. Ostatnio przechodziłam przez przejście z sygnalizacją, czekałam, było czerwone. I z bramy bardzo blisko tego przejścia skręcał samochód w lewo. Akurat jak udałoby mu się wyjechać to był taki kawałeczek,że by się zaraz zatrzymał. No i akurat zmieniło się na zielone dla mnie,a on ruraaaaaaa... i pojechał
![]() ![]() I dziś wyjeżdżałam sobie spod domu i po jednej i po drugiej stronie stały sobie samochody,jeden zastawiał garaże,a ten drugi inne samochody,bo akurat facet sobie coś wypakowywał z bagażnika (taki jakiś mały dostawczak). I no przejechałam chyba na milimetry,już miałam wysiadać i iść do tego kogoś czy nie mógł ciut dalej stanąć,ale jakaś miła pani mnie nawigowała i machała mi,że przejadę ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4617 |
Raczkowanie
|
Mam prawko, ale nie jeżdzę
Witam .. już nie raz w tych wątkach się wypowiadałam ale dziś mnie złapał kompletny dół
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4618 |
Raczkowanie
|
Mam prawko, ale nie jeżdzę
Witam .. już nie raz w tych wątkach się wypowiadałam ale dziś mnie złapał kompletny dół
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4619 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam prawko, ale nie jeżdzę
A dlaczego miałabyś nie być kierowcą?
![]() ![]() ![]() Nie każdy od razu przecież po zdaniu zaczyna jeździć. Tym bardziej, że najczęściej prawko robią młode osoby, więc ciężko o własne auto i ciągłe jeżdżenie, jasna sprawa ![]() Olej te głupie gadania swojego taty ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4620 |
Raczkowanie
|
Ojciec nie jest ani zawodowym kierowcą ani żadnym instruktorem ale prawko ma już 30 lat, przejechane tysiące km bez żadnego wypadku .. jak nie zdałam prawka to nie dość że sam fakt nie zdanego egzaminu był wielkim stresem to on mi dokładał tak że na samą myśl że jadę na egzamin i mogę nie zdać przyprawiał mnie o nerwy .. Zdałam za 4 razem i chyba tylko dlatego że nie uprzedziłam ojca że mam egzamin i poszłam na niego bez większych nerwów .. potem nie jeździłam bo na samą myśl że coś się stanie znowu miałabym go wysłuchiwać to mi się odechciało .. przez niego zaczęłam się bać jeździć .. dopiero w wakacje TŻ mnie "zmusił" do jazdy i zaczęłam wierzyć w siebie .. ale przyszła zima i nie czułam się na siłach jeszcze tym bardziej starym dużym autem bez wspomagania .. Teraz ojciec zaproponował że dołoży mi się do auta ale po tym co od niego usłyszałam to nie chce, więc jeszcze muszę trochę poczekać na własne pieniążki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.