|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 |
Przyczajenie
|
Dot.: Yasmin/Midiana/Asubtela/Lesine - wątek zbiorczy!
Witam, ja biorę Yasmin od stycznia, niedawno zaczęłam 7 blister. Może moja wypowiedź przyda się komuś, skoro Midiana to odpowiednik Yasminu.
Pierwszy miesiąc standardowo plamienie, obrzmienie piersi. Po pierwszym krwawieniu z odstawienia nie miałam już plamień. Jednak moje piersi są ciągle obrzmiałe, nie bolą same z siebie, bolą jednak przy dotyku, większym ucisku szczególnie z boku i z dołu. Zmniejszone libido, senność, zmęczenie jednak do zniesienia. Jednak myślę, że moje skutki uboczne Yasminu zaczęły dopiero teraz dawać mi się we znaki, słyszałam, że może być właśnie tak, że skutki uboczne uwidaczniają się po dłuższym czasie brania. U mnie od kwietnia zaczęło być dziwnie. Odstałam długie, obfite dosyć i bolesne krwawienie (jednak przy tym jakie miesiączki miałam przed tabletkami - 2 tygodnie krwawienia i bóle nie do zniesienia) było to normalne, do zniesienia. Krwawienie dostałam w czwartek a nie jak w środę zwykle- tu nabawiłam się takiego stracha, ponieważ w kwietniu z powodu stresu tabletki brałam codziennie jednak o dość nieregularnych porach, ani razu nie doszło do 12 godzinnego opóźnienia, poza tym kochałam się tylko 3 razy (1 raz do końca) + prezerwatywa. Chłopak zapewniał "nie masz czym się martwić" a ja wychodziłam z siebie i doszukiwałam się objawów ciąży, a gdy krwawienie przyszło to nawet cieszyłam się, że jest tak obfite ( krwawienie nie wyklucza ciąży ponoć, ale jeśli wystąpi to wystąpi mniej obfite, lekkie plamienie - tak czytałam) Jednak powiem Wam dziewczyny, że przez tą moją urojoną ciążę zaczęłam bardzo wpatrywać się w mój organizm i stwierdzam, że muszę zmienić Yasmin. Senność, małe libido, bolące piersi, większe sutki, które troszkę zmieniły zabarwienie, żyły na całym ciele, które znikają po krwawieniu z odstawienia, aby znów mocniej uwidocznić się przy trzecim tygodniu brania tabletek, bóle podbrzusza szczególnie w pierwszym tygodniu, ogólne przybicie- niektóre kobiety określają to jako nie mogę brać tych tabletek gdyż czuję się jak w ciąży, ja mimo tego, że dostaje krwawienia z odstawienia, ciągle czuję ciąże, chociaż większość objawów zwyczajnie sobie wmawiam, albo wyczytuję z forów. A na koniec moim zdaniem najbardziej uciążliwy skutek uboczny Yasminiu i pochodnych mu tabletek. Są to niby te pigułki, które nie powodują tycia i nie zatrzymują wody, wszystko pięknie ładnie. Ja dopiero wmawiając sobie ciąże i orientując się jak często korzystam z toalety gdy biorę Yasmin, poszukałam więcej informacji na ten temat. Środek moczopędny moje drogie, czasem siedzę i próbuję się wysiusiać i wtedy mogę siusiać i siusiać, końca nie ma ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4592 |
Zakorzenienie
|
aszka12349, nie obraź się, ale Twoje zachowanie jest nienormalne
![]()
#4593 |
Przyczajenie
|
Wiesz dla mnie nie jest nienormalne bo mam jeszcze 2 opakowania i za tydzien wyjeżdżam do pracy za granicę nie odstawie teraz tabletek ani ich nie zmienię w tej chwili bo może być jeszcze gorzej niż jest. Ja nie narzekam, podzieliłam się moimi obserwacjami. Takie skutki jak ból piersi czy bóle podbrzusza to raczej norma tym bardziej, że nigdzie nie napisałam, że jest to uporczywe. Najbardziej uporczywy jak dla mnie jest cellulitis, który opisałam bo myślę, że to ciekawostka co do tabsów pochodnych Yasminowi, gdyż żaden lekarz nas o tym nie poinformuje tylko powie jak wspaniałe są to tabletki "nowej generacji, mniej hormonów ORAZ ŻE W CUDOWNY SPOSÓB NIE ZATRZYMUJĄ NAM WODY W ORGANIZMIE"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4594 |
Rozeznanie
|
Dot.: Midiana tabletki antykoncepcyjne
Cześć laski,
Dołączam do was, jak poprzedniczka pisała o efektach ubocznych, to ja właśnie miałam je z Daylette - pamienie, w sumie to rzecz normalna przy tych tabsach , ale jade na wakacje, więc zdecydowałam się na zmiane ![]()
#4595 |
Przyczajenie
|
Dot.: Yasmin - zbiorczy
![]() W środę tydzień temu zaczełam brać drugie opakowanie yasmin. Tabletki biorę codziennie w pracy o 10 rano i z pośpiechu jedna (w tej chwili nie pamiętam, ale chyba był to piątek) wypadła mi na podłoge w straszliwy kurz, więc długo nie myśląc wyrzuciłam ją i wzięłam następną z tego samego opakowania. Czyli od tamtej pory teoretycznie tabletki biore regularnie o tej samej porze. Ponieważ jestem za granicą mam ze sobą jeszcze jedno opakowanie tabletek na następny miesiąc. Czy mogę ostatnią tabletkę której mi zabraknie wziąć z nowego opakowania? I wtedy np w następnym miesiącu wziąć 20 tabletek? Pytam ponieważ to 3 opakowanie będzie zapewne ostatnie dla mnie, więc nie martwie się o działanie tabletek. Czy to co opisałam ma w ogóle jakikolwiek sens? ![]() ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4596 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4597 |
Przyczajenie
|
Lekarz ostatnio mi przepisal tabletki Midiana, niby mnie widzial jak wygladam i nic nie mowil ale powoli wpadam w panike, ktorej powodem jest moje masakryczne bmi w okolicach 40
![]() czy taka otylosc ma bardzo duzy wplyw na skutecznosc? Czy moze midiana jest pod tym wzgledem wyjatkowa? |
![]() ![]() |
![]() |
#4598 |
Przyczajenie
|
Lekarz ostatnio mi przepisal tabletki Midiana, niby mnie widzial jak wygladam i nic nie mowil ale powoli wpadam w panike, ktorej powodem jest moje masakryczne bmi w okolicach 40
![]() czy taka otylosc ma bardzo duzy wplyw na skutecznosc? Czy moze midiana jest pod tym wzgledem wyjatkowa? |
![]() ![]() |
![]() |
#4599 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4600 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Jestem przy końcu pierwszego opakowania Midiany, czy muszę robić teraz tą tygodniową przerwe czy mogę odrazu zacząć brać drugie opakowanie ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4601 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4602 |
Przyczajenie
|
Jeśli mogę jeszcze zapytać : jeżeli w sobotę zgubiłam tabletkę i wzięłam kolejna z opakowania to mogę zrobić przerwę po 20 dniach zażywania Midiany czy muszę wziąć tą 21 z nowego opakowania ;> dodam, że w przeciągu tego miesiąca nie było stosunku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4603 |
Zakorzenienie
|
Możesz. Można wziąć minimum 14 tabletek i zrobić przerwę, jest się bezpiecznym.
#4604 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Ci ślicznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4605 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, powiedzcie prosze gdzie najtaniej w Warszawie kupujecie Midiane?
![]()
#4606 |
Rozeznanie
|
Ja zamowiłam na D O Z .P L < sorrki ze tak, ale cenzurka sie pojawiala>i pani w aptece powiedziala, że kupując przez tę strony ominęłam ich marżę i zaoszczędziłam 7 zł, więc polecam
![]() A ja to jest? Jak jutro jest sroda to najlepiej zebym brala tabletke oznaczoną jako środa? To moje pierwsze opakowanie tych tabletek ;x a jeżeli wezmę tę tabletkę z oznaczeniem środowym to co z tymi pozostałymi z poniedziałku i wtorku ;> z góry dzięki
27.06-12.09.2013 w ![]() ![]() ![]() od 23 września 2013 studentka w San Francisco, ![]() ![]() ![]() blog o moich podróżach i życiu w Egipcie i USA soczyscie.blogspot.com Edytowane przez agutka93 Czas edycji: 2012-07-18 o 00:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#4607 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja kupiłam w ziko aptece za 29 zł, wziełam odpis, który można zrealizować w każdej ziko aptece w całej Polsce ![]()
![]() |
#4608 |
Przyczajenie
|
z zaciekawieniem czytam ten wątek, ponieważ po wakacjach (gdyż teraz wyjechałam więc nie współżyję) zaczynam brać Yasmin. troszke się boję bo nigdy w życiu nie brałam tabletek, no ale zobaczymy jak to będzie.
#4609 | ||
High Quality Since 2007
|
Zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz
![]() ![]() ![]() ![]() Spokojnie, tabletki są dla ludzi. Najważniejsze to o nich systematycznie pamiętać.
||
![]() ![]() |
![]() |
#4610 |
Rozeznanie
|
Haaalo odpowie mi ktos bo wlasnie chce wziac tabletke :<
#4611 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4612 |
Rozeznanie
|
Tak z ciekawości zapytam.
![]() To ta tabletka z pon i wt się zmarnuje? I wtedy trzeba łyknąć 21 tabletek od środowej, czy jechać dalej z tabletkami do tej 21 i robić przerwe czyli cykl będzie krótszy? Zaznaczam, że pytam tylko z czystej ciekawości i nie biorę tabletek. Uprzedzam, gdyby ktoś chciał mnie nakrzyczeć z jakiegoś powodu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4613 |
Zakorzenienie
|
widziałyście kiedyś blister?
![]() ![]() załączam obrazek, zobaczcie jak wygląda blister ![]() http://schering-plough.se/pagefiles/...ilon_karta.bmp więc skoro krwawienie zaczyna się w środę, to bierze się tabletkę z oznaczeniem środy i leci się dzień w dzień, tabletka po tabletce (czuje się, jakbym dawała instrukcje jakiemuś debilowi ![]() ![]()
#4614 |
Rozeznanie
|
Ekhm, na swoje usprawiedliwienie mam to, że rzeczywiście nigdy blistra nie widziałam, aż do teraz.
![]() Dlatego prosiłabym o łagodniejsze traktowanie osób zielonych w temacie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4615 |
Raczkowanie
|
Niedawno zadałam tutaj pytanie,ale mam jeszcze jedno.Postanowiłam zrobić jak najkrótszą przerwę(czyli miesięczną,chociaż wiem że nie powinno się takiej robić) i wrócić do tabletek anty.Niestety dostałam zbyt wcześnie okres i nie mam tabletek.Miesiączka pojawiła się o godzinie 23.00.Wiem że tabletkę należy przyjąć w pierwszym dniu krwawienia,więc wypadałoby że dzisiaj,czyli przepadło? Powinnam czekać do następnego okresu czy mogę pierwszą tabletkę przyjąć jutro?
#4616 |
Przyczajenie
|
a no to oczywiście że są dla ludzi, ale zawsze jest ta odrobina stresiku.
już sobie zaplanowałam codzienne przypominacze i chyba sobie na czole napiszę... ![]()
#4617 |
Wtajemniczenie
|
![]()
dziewczyny biorące tabletki anty:
czy macie bóle menstruacyjne? nie miałam ich w ogóle przez pierwsze 6 miesięcy brania tabletek, teraz znów przyszły, są bardzo silne... a tak się cieszyłam, że z chwilą wzięcia tabletek znikają bóle....
#4618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4619 |
Raczkowanie
|
Ja już od kilku miesięcy biorę Midianę. Jedyny minus to wahania nastrojów, bo niestety straszne są
![]() ![]()
#4620 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale przeszło po czasie, piłam dużo melisy i rumianku ![]() odrzuciło mnie od papierosów strasznie po midianie!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:16.