Yasmin / Midiana / Asubtela / Lesine / Vibin - wątek zbiorczy! - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-09, 09:10   #4591
aszka12349
Przyczajenie

Dot.: Yasmin/Midiana/Asubtela/Lesine - wątek zbiorczy!

Witam, ja biorę Yasmin od stycznia, niedawno zaczęłam 7 blister. Może moja wypowiedź przyda się komuś, skoro Midiana to odpowiednik Yasminu.
Pierwszy miesiąc standardowo plamienie, obrzmienie piersi. Po pierwszym krwawieniu z odstawienia nie miałam już plamień. Jednak moje piersi są ciągle obrzmiałe, nie bolą same z siebie, bolą jednak przy dotyku, większym ucisku szczególnie z boku i z dołu. Zmniejszone libido, senność, zmęczenie jednak do zniesienia. Jednak myślę, że moje skutki uboczne Yasminu zaczęły dopiero teraz dawać mi się we znaki, słyszałam, że może być właśnie tak, że skutki uboczne uwidaczniają się po dłuższym czasie brania.
U mnie od kwietnia zaczęło być dziwnie. Odstałam długie, obfite dosyć i bolesne krwawienie (jednak przy tym jakie miesiączki miałam przed tabletkami - 2 tygodnie krwawienia i bóle nie do zniesienia) było to normalne, do zniesienia. Krwawienie dostałam w czwartek a nie jak w środę zwykle- tu nabawiłam się takiego stracha, ponieważ w kwietniu z powodu stresu tabletki brałam codziennie jednak o dość nieregularnych porach, ani razu nie doszło do 12 godzinnego opóźnienia, poza tym kochałam się tylko 3 razy (1 raz do końca) + prezerwatywa. Chłopak zapewniał "nie masz czym się martwić" a ja wychodziłam z siebie i doszukiwałam się objawów ciąży, a gdy krwawienie przyszło to nawet cieszyłam się, że jest tak obfite ( krwawienie nie wyklucza ciąży ponoć, ale jeśli wystąpi to wystąpi mniej obfite, lekkie plamienie - tak czytałam) Jednak powiem Wam dziewczyny, że przez tą moją urojoną ciążę zaczęłam bardzo wpatrywać się w mój organizm i stwierdzam, że muszę zmienić Yasmin. Senność, małe libido, bolące piersi, większe sutki, które troszkę zmieniły zabarwienie, żyły na całym ciele, które znikają po krwawieniu z odstawienia, aby znów mocniej uwidocznić się przy trzecim tygodniu brania tabletek, bóle podbrzusza szczególnie w pierwszym tygodniu, ogólne przybicie- niektóre kobiety określają to jako nie mogę brać tych tabletek gdyż czuję się jak w ciąży, ja mimo tego, że dostaje krwawienia z odstawienia, ciągle czuję ciąże, chociaż większość objawów zwyczajnie sobie wmawiam, albo wyczytuję z forów. A na koniec moim zdaniem najbardziej uciążliwy skutek uboczny Yasminiu i pochodnych mu tabletek. Są to niby te pigułki, które nie powodują tycia i nie zatrzymują wody, wszystko pięknie ładnie. Ja dopiero wmawiając sobie ciąże i orientując się jak często korzystam z toalety gdy biorę Yasmin, poszukałam więcej informacji na ten temat. Środek moczopędny moje drogie, czasem siedzę i próbuję się wysiusiać i wtedy mogę siusiać i siusiać, końca nie ma do tego, mam taki cellulitis- tabletki odprowadzają wodę, ale ten tłuszczyk zostaje i baaaaaaaardzo się uwidacznia.Więc ja biorę 2 ostatnie odpakowania i kończę, bo 1. psychika wyczerpana przez ten stan sztucznej ciąży wywołany przez tabsy 2. siusianie Być może tabletki innego rodzaju będą dla mnie odpowiedniejsze, tym bardziej, jak samie wiecie te tabletki nie są tanie :/ kolejny minus.
aszka12349 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-09, 10:03   #4592
Frutti
Zakorzenienie

aszka12349, nie obraź się, ale Twoje zachowanie jest nienormalne nie wiesz, że jeżeli tabletki Ci nie służą, masz chociaż jeden nieporządany objaw to idziesz do lekarza, mówisz mu co się dzieje i zmieniasz tabletki na inne? Tyle ich mamy na naszym rynku, właśnie po to, żeby przypasowały każdej kobiecie. Co najmniej dziwne jest dla mnie to, że się tyle z tym męczysz, narzekasz, obserwujesz i nic nie robisz.
Stary 2012-07-09, 10:52   #4593
aszka12349
Przyczajenie

Wiesz dla mnie nie jest nienormalne bo mam jeszcze 2 opakowania i za tydzien wyjeżdżam do pracy za granicę nie odstawie teraz tabletek ani ich nie zmienię w tej chwili bo może być jeszcze gorzej niż jest. Ja nie narzekam, podzieliłam się moimi obserwacjami. Takie skutki jak ból piersi czy bóle podbrzusza to raczej norma tym bardziej, że nigdzie nie napisałam, że jest to uporczywe. Najbardziej uporczywy jak dla mnie jest cellulitis, który opisałam bo myślę, że to ciekawostka co do tabsów pochodnych Yasminowi, gdyż żaden lekarz nas o tym nie poinformuje tylko powie jak wspaniałe są to tabletki "nowej generacji, mniej hormonów ORAZ ŻE W CUDOWNY SPOSÓB NIE ZATRZYMUJĄ NAM WODY W ORGANIZMIE" Uwierz mi w maju zaczęłam się przyglądać i zachodziłam w głowę, skąd to cholerstwo na moim ciele, bo nie było tego tak dużo. Nie jestem jakąś zdesperowaną osobą, która brałaby tabsy mimo, że jej nie odpowiadają. Skutki uboczne przy tabletkach to moim zdaniem norma, oczywiście jeśli nie są one zaostrzone. Tym bardziej, że u mnie uwidoczniło się to wszystko po dłuższym czasie.
aszka12349 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 11:35   #4594
agutka93
Rozeznanie

GG do agutka93
Dot.: Midiana tabletki antykoncepcyjne

Cześć laski,
Dołączam do was, jak poprzedniczka pisała o efektach ubocznych, to ja właśnie miałam je z Daylette - pamienie, w sumie to rzecz normalna przy tych tabsach , ale jade na wakacje, więc zdecydowałam się na zmiane

blog o moich podróżach i życiu w Egipcie i USA soczyscie.blogspot.com
agutka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 07:33   #4595
solong
Przyczajenie

Dot.: Yasmin - zbiorczy

W środę tydzień temu zaczełam brać drugie opakowanie yasmin. Tabletki biorę codziennie w pracy o 10 rano i z pośpiechu jedna (w tej chwili nie pamiętam, ale chyba był to piątek) wypadła mi na podłoge w straszliwy kurz, więc długo nie myśląc wyrzuciłam ją i wzięłam następną z tego samego opakowania. Czyli od tamtej pory teoretycznie tabletki biore regularnie o tej samej porze. Ponieważ jestem za granicą mam ze sobą jeszcze jedno opakowanie tabletek na następny miesiąc. Czy mogę ostatnią tabletkę której mi zabraknie wziąć z nowego opakowania? I wtedy np w następnym miesiącu wziąć 20 tabletek? Pytam ponieważ to 3 opakowanie będzie zapewne ostatnie dla mnie, więc nie martwie się o działanie tabletek. Czy to co opisałam ma w ogóle jakikolwiek sens? Tzn czy mogę postąpić jak wyżej?
pozdrawiam
solong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 11:12   #4596
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez solong Pokaż wiadomość

W środę tydzień temu zaczełam brać drugie opakowanie yasmin. Tabletki biorę codziennie w pracy o 10 rano i z pośpiechu jedna (w tej chwili nie pamiętam, ale chyba był to piątek) wypadła mi na podłoge w straszliwy kurz, więc długo nie myśląc wyrzuciłam ją i wzięłam następną z tego samego opakowania. Czyli od tamtej pory teoretycznie tabletki biore regularnie o tej samej porze. Ponieważ jestem za granicą mam ze sobą jeszcze jedno opakowanie tabletek na następny miesiąc. Czy mogę ostatnią tabletkę której mi zabraknie wziąć z nowego opakowania? I wtedy np w następnym miesiącu wziąć 20 tabletek? Pytam ponieważ to 3 opakowanie będzie zapewne ostatnie dla mnie, więc nie martwie się o działanie tabletek. Czy to co opisałam ma w ogóle jakikolwiek sens? Tzn czy mogę postąpić jak wyżej?
pozdrawiam
Po co chcesz cokolwiek dobierać? Weź 20 tabletek, zrób przerwę i już. Można wziąć minimum 15 tabletek, zrobić przerwę i będzie ok (to tak na przyszłość, gdybyś chciała np. przesunąć krwawienie).
Stary 2012-07-14, 18:18   #4597
kundzia24
Przyczajenie

Lekarz ostatnio mi przepisal tabletki Midiana, niby mnie widzial jak wygladam i nic nie mowil ale powoli wpadam w panike, ktorej powodem jest moje masakryczne bmi w okolicach 40
czy taka otylosc ma bardzo duzy wplyw na skutecznosc? Czy moze midiana jest pod tym wzgledem wyjatkowa?
kundzia24 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-14, 18:24   #4598
kundzia24
Przyczajenie

Lekarz ostatnio mi przepisal tabletki Midiana, niby mnie widzial jak wygladam i nic nie mowil ale powoli wpadam w panike, ktorej powodem jest moje masakryczne bmi w okolicach 40
czy taka otylosc ma bardzo duzy wplyw na skutecznosc? Czy moze midiana jest pod tym wzgledem wyjatkowa?
kundzia24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-16, 11:06   #4599
aleksa1711
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
aszka12349, nie obraź się, ale Twoje zachowanie jest nienormalne nie wiesz, że jeżeli tabletki Ci nie służą, masz chociaż jeden nieporządany objaw to idziesz do lekarza, mówisz mu co się dzieje i zmieniasz tabletki na inne? Tyle ich mamy na naszym rynku, właśnie po to, żeby przypasowały każdej kobiecie. Co najmniej dziwne jest dla mnie to, że się tyle z tym męczysz, narzekasz, obserwujesz i nic nie robisz.
W zupełności się z Tobą zgadzam
aleksa1711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-16, 16:14   #4600
StartAgain
Przyczajenie

Witam

Jestem przy końcu pierwszego opakowania Midiany, czy muszę robić teraz tą tygodniową przerwe czy mogę odrazu zacząć brać drugie opakowanie ?
StartAgain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-16, 16:16   #4601
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez StartAgain Pokaż wiadomość
Witam

Jestem przy końcu pierwszego opakowania Midiany, czy muszę robić teraz tą tygodniową przerwe czy mogę odrazu zacząć brać drugie opakowanie ?
Jeśli bardzo musisz połączyć opakowania to połącz, ale wiedz, że możesz mieć plamienia najlepiej brać normalnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-16, 16:28   #4602
StartAgain
Przyczajenie

Jeśli mogę jeszcze zapytać : jeżeli w sobotę zgubiłam tabletkę i wzięłam kolejna z opakowania to mogę zrobić przerwę po 20 dniach zażywania Midiany czy muszę wziąć tą 21 z nowego opakowania ;> dodam, że w przeciągu tego miesiąca nie było stosunku.
Stary 2012-07-16, 16:29   #4603
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez StartAgain Pokaż wiadomość
Jeśli mogę jeszcze zapytać : jeżeli w sobotę zgubiłam tabletkę i wzięłam kolejna z opakowania to mogę zrobić przerwę po 20 dniach zażywania Midiany czy muszę wziąć tą 21 z nowego opakowania ;> dodam, że w przeciągu tego miesiąca nie było stosunku.
Możesz. Można wziąć minimum 14 tabletek i zrobić przerwę, jest się bezpiecznym.
Stary 2012-07-16, 16:48   #4604
StartAgain
Przyczajenie

Dziękuję Ci ślicznie
Stary 2012-07-17, 18:49   #4605
nicole89
Raczkowanie

Dziewczyny, powiedzcie prosze gdzie najtaniej w Warszawie kupujecie Midiane? albo Yasmin? pozdrawiam serdecznie (wpisuje pytanie, poniewaz nie znalazłam w miare aktualnej odpowiedzi na wątku)

62-> 61-> 60-> 59-> 58-> 57-> 56->55-> 54->53-> 52

Pani Magister
nicole89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 00:06   #4606
agutka93
Rozeznanie

GG do agutka93

Ja zamowiłam na D O Z .P L < sorrki ze tak, ale cenzurka sie pojawiala>i pani w aptece powiedziala, że kupując przez tę strony ominęłam ich marżę i zaoszczędziłam 7 zł, więc polecam

A ja to jest?
Jak jutro jest sroda to najlepiej zebym brala tabletke oznaczoną jako środa?
To moje pierwsze opakowanie tych tabletek ;x
a jeżeli wezmę tę tabletkę z oznaczeniem środowym to co z tymi pozostałymi z poniedziałku i wtorku ;>
z góry dzięki

Edytowane przez agutka93
Czas edycji: 2012-07-18 o 00:07
Stary 2012-07-18, 08:11   #4607
kurakowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nicole89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, powiedzcie prosze gdzie najtaniej w Warszawie kupujecie Midiane? albo Yasmin? pozdrawiam serdecznie (wpisuje pytanie, poniewaz nie znalazłam w miare aktualnej odpowiedzi na wątku)

ja kupiłam w ziko aptece za 29 zł, wziełam odpis, który można zrealizować w każdej ziko aptece w całej Polsce
Stary 2012-07-18, 09:20   #4608
turnerowa
Przyczajenie

z zaciekawieniem czytam ten wątek, ponieważ po wakacjach (gdyż teraz wyjechałam więc nie współżyję) zaczynam brać Yasmin. troszke się boję bo nigdy w życiu nie brałam tabletek, no ale zobaczymy jak to będzie.

+ zapuszczam włosy!
turnerowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 09:38   #4609
ama4
High Quality Since 2007

Zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz

Spokojnie, tabletki są dla ludzi. Najważniejsze to o nich systematycznie pamiętać.
Cytat:
Napisane przez normalnyFacet
Desperacja prowadzi tylko do masochizmu
ama4 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-18, 12:45   #4610
agutka93
Rozeznanie

GG do agutka93

Haaalo odpowie mi ktos bo wlasnie chce wziac tabletke :<

Stary 2012-07-18, 13:58   #4611
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agutka93 Pokaż wiadomość
Ja zamowiłam na D O Z .P L < sorrki ze tak, ale cenzurka sie pojawiala>i pani w aptece powiedziala, że kupując przez tę strony ominęłam ich marżę i zaoszczędziłam 7 zł, więc polecam

A ja to jest?
Jak jutro jest sroda to najlepiej zebym brala tabletke oznaczoną jako środa?
To moje pierwsze opakowanie tych tabletek ;x
a jeżeli wezmę tę tabletkę z oznaczeniem środowym to co z tymi pozostałymi z poniedziałku i wtorku ;>
z góry dzięki
Po to są te oznaczenia no ludzie złoci wiesz jak się bierze tabletki? czytałaś ulotkę?
Stary 2012-07-18, 16:05   #4612
paulinka_47
Rozeznanie

Tak z ciekawości zapytam.
To ta tabletka z pon i wt się zmarnuje? I wtedy trzeba łyknąć 21 tabletek od środowej, czy jechać dalej z tabletkami do tej 21 i robić przerwe czyli cykl będzie krótszy?
Zaznaczam, że pytam tylko z czystej ciekawości i nie biorę tabletek. Uprzedzam, gdyby ktoś chciał mnie nakrzyczeć z jakiegoś powodu
paulinka_47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 16:43   #4613
Frutti
Zakorzenienie

widziałyście kiedyś blister? bo walę głową o ściane jak to czytam
załączam obrazek, zobaczcie jak wygląda blister
http://schering-plough.se/pagefiles/...ilon_karta.bmp
więc skoro krwawienie zaczyna się w środę, to bierze się tabletkę z oznaczeniem środy i leci się dzień w dzień, tabletka po tabletce (czuje się, jakbym dawała instrukcje jakiemuś debilowi ). Jak ma się tu coś zmarnować? kończy się blister we wtorek, proste, co?
Stary 2012-07-18, 16:55   #4614
paulinka_47
Rozeznanie

Ekhm, na swoje usprawiedliwienie mam to, że rzeczywiście nigdy blistra nie widziałam, aż do teraz.
Dlatego prosiłabym o łagodniejsze traktowanie osób zielonych w temacie
paulinka_47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 22:12   #4615
czarodziejka18
Raczkowanie

Niedawno zadałam tutaj pytanie,ale mam jeszcze jedno.Postanowiłam zrobić jak najkrótszą przerwę(czyli miesięczną,chociaż wiem że nie powinno się takiej robić) i wrócić do tabletek anty.Niestety dostałam zbyt wcześnie okres i nie mam tabletek.Miesiączka pojawiła się o godzinie 23.00.Wiem że tabletkę należy przyjąć w pierwszym dniu krwawienia,więc wypadałoby że dzisiaj,czyli przepadło? Powinnam czekać do następnego okresu czy mogę pierwszą tabletkę przyjąć jutro?

Blanka mój Aniołek
czarodziejka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 11:38   #4616
turnerowa
Przyczajenie

a no to oczywiście że są dla ludzi, ale zawsze jest ta odrobina stresiku.
już sobie zaplanowałam codzienne przypominacze i chyba sobie na czole napiszę...

+ zapuszczam włosy!
turnerowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 10:07   #4617
isabelka00
Wtajemniczenie

Unhappy Dot.: Yasmin/Midiana/Asubtela/Lesine - wątek zbiorczy!

dziewczyny biorące tabletki anty:
czy macie bóle menstruacyjne? nie miałam ich w ogóle przez pierwsze 6 miesięcy brania tabletek, teraz znów przyszły, są bardzo silne... a tak się cieszyłam, że z chwilą wzięcia tabletek znikają bóle....
Stary 2012-07-20, 10:19   #4618
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
dziewczyny biorące tabletki anty:
czy macie bóle menstruacyjne? nie miałam ich w ogóle przez pierwsze 6 miesięcy brania tabletek, teraz znów przyszły, są bardzo silne... a tak się cieszyłam, że z chwilą wzięcia tabletek znikają bóle....
Mamy to, ze przy pigułkach nagle znikają bóle to jakiś wielki okropny mit faktycznie, niektórym kobietom przy niektórych tabletkach znikają lub się zmniejszają, ale nie ma na to reguły
Stary 2012-07-20, 12:08   #4619
moonflower89
Raczkowanie

Ja już od kilku miesięcy biorę Midianę. Jedyny minus to wahania nastrojów, bo niestety straszne są ale ogólnie nie jest źle;p
Stary 2012-07-20, 12:32   #4620
isabelka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moonflower89 Pokaż wiadomość
Ja już od kilku miesięcy biorę Midianę. Jedyny minus to wahania nastrojów, bo niestety straszne są ale ogólnie nie jest źle;p
na początku samym czułam straszne rozdrażnienia!
ale przeszło po czasie, piłam dużo melisy i rumianku
odrzuciło mnie od papierosów strasznie po midianie!

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości