Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-16, 00:33   #4591
Nais
Wtajemniczenie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

MagJa, mówiąc o krzywiźnie 8,6 miałam na myśli konkretnie PureVision Z niejasnych dla mnie przyczyn, 8,6 są dużo łatwiej dostępne niż 8,3. Spotkałam się ze sklepem, w którym 8,6 były o 30 zł tańsze niż 8,3, a w innym sklepie było zaznaczone, że jak ktoś zamawia 8,3 to oni to traktują jak specjalne zamówienie i koszt jest co prawda ten sam, ale czas realizacji znacznie dłuższy. Naprawdę tego nie rozumiem. Wiele sklepów w ogóle nie sprzedaje PureVision w krzywiźnie 8,3. I to tych sklepów, gdzie mogłabym je nabyć najtaniej.
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 09:49   #4592
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Teraz kolej Lalaith na testowanie Frequency
Hehe piękne podsumowanie Z tymże jak wiesz kupiłam sobie mnóstwo Soflensów i boję się że jak przetestuję Frequency to Soflensy pójdą do kosza Choć jak przeliczyłam za miesiąc użytkowania soczewek Soflens38 przy noszeniu ich w trybie 3 miesięcznym płaci się na allegro 5,55 :-O! Miał rację nasz pan doktor że ich podstawową zaletą jest to że są b. tanie.

Dziewczyny mam problem, od czasu do czasu tak co kilka miesięcy boli mnie powieka prawego oka. Myślałam że to jęczmień ale jakiś czas temu wybrałam się z tym do lekarki, która stwierdziła że jęczmień to nie jest, bo bym miała o wiele bardziej spuchnięte oko i pęcherz wypełniony ropą. I że jest to jakiś niewielki stan zapalny, może uczulenie. Przepisała mi maść która pomogła, ale teraz znowu mi się to pojawiło (a myślałam że po leku mi już przejdzie na zawsze :/). Maść mam w lodówce bo pozwoliła mi ją tam trzymać 3 miesiące i znowu nią smaruję oko, ale boję się że jakiś czas znowu mi to wyjdzie I nie wiem jak mam się tego pozbyć.
Pani doktor pozwoliła mi nosić normalnie przez ten czas soczewki bo mówi że to jest niegroźne i jest na powiece, więc z soczewkami na pewno nie ma nic wspólnego (ale ja się boję i soczewki ściągam). Kontaktolog też jak mu opowiedziałam uznał że to raczej nie wina soczewek i przy płynach katalitycznych problem powinien ustąpić.
Naszło mnie żeby może wyrzucić wszystkie kolorowe kosmetyki do oczu, bo może są zainfekowane czy coś, albo mnie uczulają i kupić sobie w aptece hypoalergiczne, może ten płyn do demakijażu oczu w pojedynczych fiolkach od LRP.
Co byście jeszcze zrobiły na moim miejscu?
Może powinnam się zbadać pod kontem alergii?
Lekarze oczywiście nie mówią nic konkretnego.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 13:25   #4593
lalaith
Zakorzenienie

Znalazłam to i chyba zakupię bo zdaje mi się że ma fajny skład
http://www.zdroweoczy.com.pl/superoptic.php5
Stary 2009-03-16, 17:04   #4594
enlevé
Rozeznanie

a czy ktoś ma doświadczenia z soczewkami Horien? sama używam obecnie płynu tej samej marki i choć jest dość tani nie uważam że jest gorszy, a zużywam sporo płynu, wiadomo czyszczenie, płukanie, dlatego zakup takiego płyny jest bardzo ekonomiczny

enlevé jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 17:39   #4595
Devayani
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MagJa Pokaż wiadomość
Niemniej jednak po nich będę testować kolejne soczewki z rodziny CooperVision, tym razem Proclear, bo kupiłam je razem z Frequency.
Coś podobnego! To zupełnie tak jak ja. Kupiłam te dwa rodzaje soczewek jednocześnie, bo tu na forum polecono mi je jako dobre przy suchym oku. Dziś dzień drugi z Frequency Aspheric i jest dobrze, tylko powieki mnie trochę bolą (od wewnątrz).
Stary 2009-03-16, 18:25   #4596
Malla
Nie depcze krokusów

Lalaith - niestety, nie znam się kompletnie na Twoich problemach A od wewnątrz jak powieka wygląda?
Bardzo fajny skład tego suplementu!

-------

Odwołuję co pisałam o Biofinity, chyba po 3 dniach moczenia i nienoszenia się skurczyły, bo już się tak nie ruszają przy mruganiu, w ogóle ich dzisiaj nie czułam!
Stary 2009-03-16, 19:20   #4597
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Hydrożele są mniej zdrowe (co za określenie...), przepuszczają mniej tlenu i rządzą się innymi zasadami co do wysuszania oczu.
Hmmm... To może jeszcze poszukam jakichś silikonów dla siebie, ale póki co te mi się b. podobają. No i i tak mam jeszcze Proclear w kolejce.

Cytat:
Za duże są zbyt ruchome, przy 8,7 decentrowały mi się i uciekały do góry, przy 8,6 ruszają przy mruganiu, przypominają o sobie, przy silnym mrugnięciu zwijają i tak "pykają" jak przy pęcherzykach powietrza, nawet miałam 8,4 które lekarz stwierdził, że ok, ale jednak jeszcze nie to. Z 8,3 miałam tylko Advance, ale oczy się w nich męczyły bardziej niż w Oasys (te są o wiele lepsze mimo że 8,4).
To takich objawów nie miałam, więc chyba nawet te 8,7 nie są na mnie za duże.

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
MagJa, mówiąc o krzywiźnie 8,6 miałam na myśli konkretnie PureVision Z niejasnych dla mnie przyczyn, 8,6 są dużo łatwiej dostępne niż 8,3. Spotkałam się ze sklepem, w którym 8,6 były o 30 zł tańsze niż 8,3, a w innym sklepie było zaznaczone, że jak ktoś zamawia 8,3 to oni to traktują jak specjalne zamówienie i koszt jest co prawda ten sam, ale czas realizacji znacznie dłuższy. Naprawdę tego nie rozumiem. Wiele sklepów w ogóle nie sprzedaje PureVision w krzywiźnie 8,3. I to tych sklepów, gdzie mogłabym je nabyć najtaniej.
Tak, wiem co miałaś na myśli i też tego kompletnie nie rozumiem. To jakaś dyskryminacja normalnie Tak jakby sugerowali jedyny słuszny rozmiar krzywizny oczu.

Cytat:
Napisane przez Devayani Pokaż wiadomość
Coś podobnego! To zupełnie tak jak ja. Kupiłam te dwa rodzaje soczewek jednocześnie, bo tu na forum polecono mi je jako dobre przy suchym oku. Dziś dzień drugi z Frequency Aspheric i jest dobrze, tylko powieki mnie trochę bolą (od wewnątrz).
Mnie powieki nie bolą, bolały przy Oasysach, które były mocno ciasne. Przy Biofinity już nie, a Frequency 55 w ogóle nie czuję. Właśnie, ja mam zwykłe Frequency, nie Aspehric, chociaż je chciałam, ale już -1 nie było.
A tak przy okazji, czy z tych Aspheric masz taką samą moc jak z Biofinity np.? Bo coś czytałam, że przy asferycznych trzeba brać ciut mocniejsze, prawda to?

Cytat:
Odwołuję co pisałam o Biofinity, chyba po 3 dniach moczenia i nienoszenia się skurczyły, bo już się tak nie ruszają przy mruganiu, w ogóle ich dzisiaj nie czułam!
No proszę, nie sądziłam, że soczewki mogą się skurczyć To może dlatego z czasem Biofinity stały się dla mnie mniej wygodne. Bo w sumie to ja je nosiłam od przypadku do przypadku czasem 2 dni z rzędu, a czasem było i 4 dni przerwy.
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 19:24   #4598
Malla
Nie depcze krokusów

Dziwi mnie, że odczuwam aż taką różnicę. Może mi oczy urosły ;]

Soczewki z czasem tracą wodę, elastyczność, opłaszczają się osadami, przepuszczają coraz mniej tlenu - dlatego też trzeba je regularnie wymieniać.
Stary 2009-03-16, 19:38   #4599
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwi mnie, że odczuwam aż taką różnicę. Może mi oczy urosły ;]

Soczewki z czasem tracą wodę, elastyczność, opłaszczają się osadami, przepuszczają coraz mniej tlenu - dlatego też trzeba je regularnie wymieniać.
Pewnie tak je wytrzeszczałaś, że urosły
A te moje Biofinity to już tak po 2 tyg. zaczęły dokuczać, nie to, że już o schyłku żywota. Ale może faktycznie to moczenie na nie źle wpływało. Może jeszcze kiedyś sprawdzę, jak będę potrzebowała soczewek na dzień i noc, bo po nocy z nimi czułam się b. dobrze.
Stary 2009-03-16, 19:43   #4600
Malla
Nie depcze krokusów

to od tego komputera

moje już osiągnęły właśnie 2 tygodnie

Fiolka - jak to możliwe, że już się tak nie ruszają bardzo jak wcześniej? Nie wysychają mi oczy, nawet kropli nie używam, bo nie muszę.
Stary 2009-03-16, 20:43   #4601
fiolka85
Wtajemniczenie

nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa, ale tak się właśnie dzieje, że w trakcie użytkowania soczewki stają się bardziej ciasne a nie luźniejsze.
Super, że oczka Ci nie wysychają widocznie lubią się z materiałem z którego zrobione są biofinity
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-16, 20:49   #4602
Malla
Nie depcze krokusów

tylko co z tego, skoro dla mnie są one 2-tygodniowe, tzn. te drugie dwa tygodnie tylko mi pasują, a moim celem są jednak stricte miesięczne
Stary 2009-03-16, 20:59   #4603
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

A czy miałyście może do czynienia z soczewkami Proclear Toric lub Focus Toric? Niekoniecznie w wersji dla astygmatyków. Trafiłam na promocję i zastanawiam się czy kupić. Czy to są dobre, nowoczesne soczewki?

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 21:08   #4604
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
moje już osiągnęły właśnie 2 tygodnie
To może faktycznie coś w tym jest Chociaż skoro to soczewki miesięczne, to powinni zadbać o to, żeby w połowie tego czasu jeszcze się nie kurczyły...

Cytat:
Fiolka - jak to możliwe, że już się tak nie ruszają bardzo jak wcześniej? Nie wysychają mi oczy, nawet kropli nie używam, bo nie muszę.
A mi się właśnie skończyły Hylo-Comod Już po 1,5 miesiąca, myślałam, że na dłużej starczą... Od jakichś 2 dni raz mi coś leciało raz nie, myślałam, że naciskam za lekko, a tu dzisiaj koniec i kropka. Muszę sobie na DOZ zamówić kolejne. Jak będą to tym razem Hylo-Care wezmę dla odmiany, bo jednak przy moim trybie pracy bez kropli będzie ciężko. Wczoraj jak prawie cały dzień byłam poza domem zakropiłam ze 2 razy pod wieczór dopiero, ale jak siedzę w pracy, to co parę godzin się wspomagam.
Stary 2009-03-16, 21:21   #4605
JustkaDzu
Przyczajenie

Witam wszystkich

Mam pytanko znacie jakiegos dobrego specjaliste który super dobiera soczewki Szukam specjalisty z Warszawy lub okolic ulica lub jakis numer do niego
Próbowałam juz 3 razy niestety zawsze miałam źle dopasowane soczewki oczy zachodziły mi mgła i nie widziałam dobrze
Pomózcie proszę mam juz dosyć tych wstrętnych okularów
JustkaDzu jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-17, 06:00   #4606
Devayani
Raczkowanie

Soczewki Frequency Aspheric mam tej samej mocy co zwykłe. Nie wiedziałam, że muszą być mocniejsze, ale widzę ostro, nawet bardzo. Natomiast nie wiedziałam, że nie są to soczewki silikonowe. Okulistka zaleciła mi właśnie soczewki silikonowe ze względu na zespół suchego oka i teraz to już nie wiem, jakie powinnam nosić. Czy Proclaer są silikonowe? Bo AirOptix nie mogłam nosić. Strasznie wysychały.
Stary 2009-03-17, 10:17   #4607
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marga_zg Pokaż wiadomość
A czy miałyście może do czynienia z soczewkami Proclear Toric lub Focus Toric? Niekoniecznie w wersji dla astygmatyków. Trafiłam na promocję i zastanawiam się czy kupić. Czy to są dobre, nowoczesne soczewki?
Jeżeli soczewki mają w nazwie TORIC tzn że są dla astygmatów ( czyli toryczne) , nie ma soczewek toric w wersji nie dla astygmatyków.
Powinnaś kupować soczewki, które są dobrze dopasowane do twoich oczu a nie te które są akurat na promocji.
Stary 2009-03-17, 10:18   #4608
201611241302
Konto usunięte

Dziewczyny czy 3 miesięczne Optima Bausch&Lomb tak naprawde powinno się nosić przez miesiąć? I czy są gorsze dla oka bo starej generacji ? Ja je noszę i pasują, wszelkie johnsona mi nie odpowiadają, ale już nie wiem czy to zdrowe.Cz ktoś też nosi kwartalne ?
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 13:10   #4609
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Lalaith - niestety, nie znam się kompletnie na Twoich problemach A od wewnątrz jak powieka wygląda?
Bardzo fajny skład tego suplementu!
Powieka wygląda dobrze i od wewnątrz i od zewnątrz, dlatego okulistce trudno było stwierdzić co to jest, posmarowałam na noc oko maścią i oczywiście mi przeszło, ale też takiej maści nie można stale używać jak tylko coś się dzieje. Poza tym jest na receptę. Nie wiem tylko czy teraz mam wyrzucić stare soczewki i założyć nowe..
Teraz mam plan taki że wyrzucam tusz do rzęs i kredkę do oczu którymi malowałam oczy na codzień i kupuję najpierw jakiś hypoalergiczny tusz którego używam jakiś i jak nic się nie będzie działo dokupuję hypoalergiczną kredkę.
Suplement kupiłam, patrzyłam też na ten Klarin i jedna odmiana ma Omege-3 i też fajny skład: http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p15943-Klar...abletki_30_szt , ale jednak jest trochu droższy.
Kupiłam sobie też do przemywania oczu co jakiś czas: http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p6040-Oftar...l_5_pojemnikow ale coś mi się zdaje że to jest zwykła sól fizjologiczna (?) Natknęłaś się może na jakiś płyn do przemywania oczu który by miał właściwości dezynfekujące i antybakteryjne?

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy 3 miesięczne Optima Bausch&Lomb tak naprawde powinno się nosić przez miesiąć? I czy są gorsze dla oka bo starej generacji ? Ja je noszę i pasują, wszelkie johnsona mi nie odpowiadają, ale już nie wiem czy to zdrowe.Cz ktoś też nosi kwartalne ?
Ja noszę i dla mnie to najlepsze soczewki a mam wrażliwe oczy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-17, 15:13   #4610
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Jeżeli soczewki mają w nazwie TORIC tzn że są dla astygmatów ( czyli toryczne) , nie ma soczewek toric w wersji nie dla astygmatyków.
Powinnaś kupować soczewki, które są dobrze dopasowane do twoich oczu a nie te które są akurat na promocji.
Źle się wyraziłam. Chodziło mi o te firmy. Wiem, że toric w nazwie oznacza soczewki tylko dla astygmatyków.
Parametry się zgadzają niestety opinii na temat tych soczewek brak.
Ponawiam więc prosbę o opinię o nich.

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 15:55   #4611
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Kupiłam sobie też do przemywania oczu co jakiś czas: http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p6040-Oftar...l_5_pojemnikow ale coś mi się zdaje że to jest zwykła sól fizjologiczna (?) Natknęłaś się może na jakiś płyn do przemywania oczu który by miał właściwości dezynfekujące i antybakteryjne?
to co kupiłaś to zwykła sól fizjologiczna.
Chodzi Ci o to żeby można było przemyć czymś oczy jak masz założone soczewki?
Stary 2009-03-17, 16:42   #4612
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
to co kupiłaś to zwykła sól fizjologiczna.
Chodzi Ci o to żeby można było przemyć czymś oczy jak masz założone soczewki?
No właśnie też mi się tak wydawało sądząc po opisie i po cenie (dałam 4 coś).
Nie, chodzi mi o coś czego opis znalazłam w takiej książce o oczach pod nazwą płynu do oczu albo roztworu do oczu, czym mogłabym przemywać oko gdy jest podrażnione, najchętniej wieczorem przed snem.

"PH płynu do oczu jest neutralne. Zawiera on substancje łagodzące stany zapalne i ma właściwości dezynfekujące. Często płyn jest również wykorzystywany do robienia okładów na opuchnięte lub dotknięte zapaleniem oko. Taki kompres należy trzymać na oku około 10 minut, a następnie kilkakrotnie zmieniać. Okłady łagodzą ból spowodowany obrzękiem i stanami zapalnymi, a bakteriobójcze substancje zawarte w płynie oczyszczają powierzchnię oka ze wszystkich drobnoustrojów."

"Jak pisaliśmy już wcześniej, bardzo często do przemywania oka stosuje się różnego rodzaju płyny. Są one neutralnymi dla oka roztworami o składzie zbliżonym do filmu łzowego. Zawierają oprócz roztworu soli fizjologicznych także substancje łagodzące ból i dezynfekujące. (...)
Najczęściej do ich produkcji używa się buforowanego chlorku sodu. Jest to substancja zupełnie nieszkodliwa dla zdrowia. Niewielka jej część jest wchłaniana do głębi oka, wobec czego może być stosowana nawet często w zabiegach kosmetycznych."

Żeby nie było że sobie wymyśliłam

Pisze też że dobre są okłady z 3% kwasu borowego, 2% roztworu ichtiolu lub 45% alkoholu (tego ostatniego to bym się bała).
Stary 2009-03-17, 17:17   #4613
Malla
Nie depcze krokusów

Kwas borowy nie jest przypadkiem w Renu?
Stary 2009-03-17, 20:06   #4614
Devayani
Raczkowanie

Po dzisiejszym trzecim dniu z soczewkami Frequency stwierdzam, że nie są dla mnie. Dziś mi się jedna skleiła podczas zdejmowania i pół godziny spędziłam próbując ją delikatnie rozkleić. Nie wiem, czy jej przy tym nie uszkodziłam, bo uparta była jak diabli. Różne już miałam soczewki, ale takiego dziadostwa to nie chcę. I oczy mam czerwone.
Stary 2009-03-17, 20:33   #4615
Malla
Nie depcze krokusów

Devayani - hydrożele mogą się sklejać, zwykle wystarczy pogmerać palcem po położeniu w pudełeczku, ale już różne historie słyszałam. Za to są wygodne.
Stary 2009-03-17, 20:51   #4616
Devayani
Raczkowanie

Czy zatem Proclear też są hydrożelowe?
Stary 2009-03-17, 22:10   #4617
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
No właśnie też mi się tak wydawało sądząc po opisie i po cenie (dałam 4 coś).
Nie, chodzi mi o coś czego opis znalazłam w takiej książce o oczach pod nazwą płynu do oczu albo roztworu do oczu, czym mogłabym przemywać oko gdy jest podrażnione, najchętniej wieczorem przed snem.

Pisze też że dobre są okłady z 3% kwasu borowego, 2% roztworu ichtiolu lub 45% alkoholu (tego ostatniego to bym się bała).
aaa to chyba wiem o co Ci chodzi, ale takich płynów używa się jak się ma niedrożność gruczołów Meiboma, stany zapalne brzegu powiek itp.Jak nie ma żadnych problemów to takie normalne mycie twarzy i demakijaż są wystarczające i nie trzeba stosować dodatkowych płynów.

A poza tym nie widziałam w Polsce czegoś takiego, tylko w obcojęzycznej było wspomniane, że są jakieś specjalne płyny przeznaczone właśnie do przemywania oczu i robienia kompresów.( z tego co piszesz ktoś w polskiej literaturze też o tym wspomniał ). W polskich warunkach gorące kompresy najlepiej robić z wody ( chyba że się jest pewnym, że się nie ma uczulenia na rumianek, świetlik) a do przemywania oczu ( dokładniej mówiąc brzegu powiek) używać rozcieńczonego łagodnego szamponu do włosów dla dzieci.

Alkoholu też bym nie polecała zbliżać do oczu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-17, 23:07   #4618
Malla
Nie depcze krokusów

Ponoć najlepszy Bambi, ten z kaczuszką

Boraks można kupić w aptekach i rozmajać sobie roztwór.

Devayani - tak, ale nie słyszałam jeszcze, żeby miały takie niechlubne tendencje, najwięcej naczytałam się o SofLensach.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-03-17 o 23:13
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 06:26   #4619
Kamfcia
Przyczajenie

help. !

słabo mi to wychodzi . . ; /

, a wy jak namawialiście starszych na kupno soczewek . ?
Kamfcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 09:38   #4620
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
aaa to chyba wiem o co Ci chodzi, ale takich płynów używa się jak się ma niedrożność gruczołów Meiboma, stany zapalne brzegu powiek itp.Jak nie ma żadnych problemów to takie normalne mycie twarzy i demakijaż są wystarczające i nie trzeba stosować dodatkowych płynów.

A poza tym nie widziałam w Polsce czegoś takiego, tylko w obcojęzycznej było wspomniane, że są jakieś specjalne płyny przeznaczone właśnie do przemywania oczu i robienia kompresów.( z tego co piszesz ktoś w polskiej literaturze też o tym wspomniał ). W polskich warunkach gorące kompresy najlepiej robić z wody ( chyba że się jest pewnym, że się nie ma uczulenia na rumianek, świetlik) a do przemywania oczu ( dokładniej mówiąc brzegu powiek) używać rozcieńczonego łagodnego szamponu do włosów dla dzieci.

Alkoholu też bym nie polecała zbliżać do oczu.
Właśnie mi chodzi o ten stan zapalny bo chyba coś takiego miewam.
Kurcze, na szampon też bym się chyba nie odważyła, bo mnie nawet "ten z kaczuszką" szczypie w oczy..
Devayani może Frequency są takie opływowe bo są asferyczne? Nie miałam ich jeszcze ale kontaktolog mi tłumaczył że one mają nieco inny kształt niż zwykłe sferyczne, który lepiej się dopasowuje do oka nie jest taki okrągły jak inne, nie wiem jak to opisać może dziewczyny znajdą na jakiejś stronce zdjęcie z porównaniem soczewki sferycznej i asferycznej.. Proclear nie powinny się tak rozlewać, są bardzo śliskie i gładkie ale to chyba dobrze (?) Wczoraj miałam na jednym oku Proclear a na drugim nowego Soflensa38 i w Soflensie lepiej mi się chodziło, Proclear odrobinę podsychał, ale jak zdjęłam soczewki to się okazało że Soflens jest dużo bardziej szorstki niż Proclear, przez co dużo gorzej się go czyści mechanicznie.

Kamfcia ile masz lat? Ja poszłam sama do okulisty i za moje pierwsze zarobione w biurze poselskim pieniądze kupiłam sobie soczewki Nie konsultowałam tego z rodzicami.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości