|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Tak sobie czytam i... może rzeczywiście udzielanie się w tym wątku nie przyczynia się do mojego zdrowienia.
Wstawiam swoje P i również znikam na jakiś czas. Mam dość obsesyjnego skupiania się na jedzeniu.... taka przerwa dobrze mi zrobi. I. Serek wiejski z oliwkami, pomidorem i bazylią + dwie kromki razowca przypieczone w tosterze z masłem. II. Duuuży pieróg ze szpinakiem i fetą (taki wielkości bułki) polany sosem czosnkowym + pomidor ze szczypiorkiem i cebulką; kawa z mlekiem, jabłko. III. Grahamka z masłem, kurczakiem i ogórkiem kiszonym + pojemniczek surówki z marchewki (obiad jedzony w pracy niestety) IV. Jogurt grecki z migdałami, suszonymi figami i daktylami + trzy mandarynki, cappuccino. V. Porcja kalafiora z wody z oliwą i ziołami, cała makrela wędzona + kromka razowca. Dwie marchewki do pochrupania, kubek barszczu czerwonego.
|
#4592 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4593 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sama go wciskam, gdzie tylko mogę, jest przepyszny! Jeśli chodzi o jadłospis- jakość posiłków bardzo fajna, nie czepiam się ilości, bo jak już ktoś wcześniej wspomniał- każdy ma inną pojemność, jeden się nasyci połową serka-inny nie Mam tylko nadzieję, że ta ograniczona ilość nie jest spowodowana strachem Ps. nie musisz tak dokładnie ważyć indyka- wystarczy podać mniej więcej![]()
|
|
|
|
|
#4594 |
|
Rozeznanie
|
Tyję na takim jadłospisie, więc dla mnie to P. Szacuję tu coś około 2500 kcal a moje zapotrzebowanie przy minimum ruchu wynosi około 1800.
Ale fajnie byłoby mieć takie U. Mam nadzieję, że tak będzie jak już przytyję, rozkręcę metabolizm i zacznę ćwiczyć
|
#4595 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
skoro tyjesz, to najlepiej wiesz, że jadłospis jest ok, a na tym forum można tylko pogłębić chorobę, na pewno nie wyleczyć
|
|
#4596 |
|
Zadomowienie
|
U
Ś(11.00): jedna mandarynka, jeden duży grejfrut, jajko gotowane na miękko z odrobiną soli, duża grahamka z masłem, plastrem sera żółtego i dużą ilością ogórka + herbata żurawinowa O(16.00): Pół woreczka ryzu z mieszanką różnych warzyw i lyzeczka sosu slodko-kwasnego. P: pistacje, jabłko, herbata jaśminowa K: grahamka z maslem i domowym dzemem truskawkowym, herbata cynamonowa
|
#4597 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Daj już spokój---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4598 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze R, proszę o ocenę:
I śniadanie: 2 kromki chleba ze śliwką (bez niczego, wiem że powinno być coś na kanapkę ale wolę sam) + jabłko i pół grejpfruta II śniadanie: 2 małe jabłka + 15 migdałów Obiad: papryka, talerz i trzy łyżki owsianki + 10 migdałów Podwieczorek: wiejski + 10 migdałów Kolacja: kawałek makreli wędzonej z jakimś warzywkiem Powinna być jeszcze wędlina czy coś ale nie posiadałam w domu. |
|
|
|
#4599 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
Irish lady 28 jedynie sniadanie jest znośne, czy mozesz juz przestac tu wstawiać te żenujące jadłospisy? Moje dzisiejsze R: I. dwa jajka posadzone na lyzeczce masla, troche szynki parmeńskiej, kawa z mlekiem II. niestety tylko kefir 0%, i to jeszcze niecały... byłam poza domem i nie bardzo mialam czas cos zjesc ah, no i kawa z mlekiem bo jak się śpi 3 h to tak niestety trzeba ;pIII. dwie kromki chleba razowego(takie cieniutkie), z oliwą, pomidorem i tunczykiem z puszki, jabłusio planuję: IV. pizza z mąki razowej, jakaś dietetyczna, z kurczaczkiem, mozarellą, oliwkami i co tam sie jeszcze nawinie ;d trening... o ile dam rade bo boli mnie glowa V. potreningowo zapewne troche kurczaka, zobaczymy ile wyjdzie pizzy i albo będzie to albo z ryżem /makaronem VI. serek wiejski(niecaly) wczesnie wstalam i pozno pojde spac wiec dlatego 6 posilkow
|
|
#4600 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale jesli chcesz wiedziec co dokladnie, to prosze bardzo:
|
|
#4601 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
można się zapytac, dlaczego owoc + orzechy to nie posiłek? ![]() podoba mi się twój jadłospis, fajnie urozmaicona redukcja, dobrze się czujesz na śniadaniu bez węgli? |
|
|
|
|
#4602 |
|
Rozeznanie
|
Moje dzisiejsze ( luźne - jem to na co mam ochotę
śniadanie : ok. 6 łyżek płatków owsianych, ponad szklanka mleka 2%, małe jabłko, miini gruszka, mandarynka, garść rodzynek, łycha wiórek kokosowych, kostka gorzkiej czeko, cynamon do posypania, kubek cappucucino II śniadanie : jogurt Fruvita brzoskwinia marakuja- 0 % z 2 garściami płatków Just fit z bananami , 2 kostki gorzkiej czekolady ![]() Obiad: bułka śniadaniowa ( duża) posmarowana masłem , jajecznica z 1 jajka, 4 pl. polędwicy, 1 pl. jakiejś innej szynki, 1/2 bułki z serem żółtym i ketchupem ( tost) , marchewka do przegryzienia Podwieczorek: banan, mini jabłko, ,mandarynka, 5 daktyli suszonych W piekarniku ,, siedzi" drożdżówka , więc pewnie wpadnie kawałek ![]() Kolacja: planuję serek wiejski , z kromką razowca z masłem i marchewkę ( kooocham )
|
|
|
|
#4603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie, że jesz to na co masz ochotę. Trzymasz wagę na tym co jesz ?
|
|
#4604 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4605 |
|
Rozeznanie
|
Uuuu
proszę o ocenkę ![]() |
|
|
|
#4606 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz jeśli uzyskałaś już prawidłową wagę i lekarz który się Tobą opiekuje pozwolił Ci przejsć na utrzymanie to ok. Jeśli jednak wazysz za mało to wiesz że powinnaś jeszcze troszkę pobyć na P. Jednak ważne jest byś nie myślała o jedzeniu i nie planowała. Jedz to na co masz ochotę, kiedy chcesz i ile chcesz. Ważne byś najadała się do syta i nie głodziła. Głodny żołądek wytwarza kwasy, które go podrazniają. Jeśli człowiek jest głodny i nie dostarczy paliwa wówczas pusty żołądek "trawi sam siebie"
|
#4607 |
|
Zakorzenienie
|
.
wymianka : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1259580 Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-03 o 21:52 Powód: jadłospis głodówkowy |
|
|
|
#4608 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() błagam, to co się tutaj dzieje ostatnio to aż woła o pomstę do nieba ! z resztą widzę, że dziewczyny normalnie podchodzące do diety już się stąd powoli wynoszą i wcale im się nie dziwie.. ja co prawda tylko podczytuję od czasu do czasu, bo czasem ktoś albo potrzebuje małej pomocy w R-ce, to co nieco tam mogę podpowiedzieć, albo ktoś podrzuci jakąś smacznie brzmiącą nową potrawę do wypróbowania, ale chyba też przestanę tu wchodzić, bo na prawdę jak to czytam to aż mi was szkoda ![]()
nie marnuj swego czasu, inaczej czas zmarnuje ciebie... Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy Czas edycji: 2011-12-03 o 19:09 |
|
|
|
|
#4609 |
|
Wtajemniczenie
|
gdzie jest modertor?
Kurcze jak widzę co tu się dzieje to mi słabo. Wchodzę tu i czasem wrzucam mój jadłospis ale z reguły szukam inspiracji na fajne redukcyjne posiłki. Teraz narobiło się tu pełno syfu - atak dziewczyn z ED. Powiem tylko tak: MACIE SWÓJ WĄTEK NCJ NA KZ I TAM SOBIE WRZUCAJCIE SWOJE JADLOSPISY. Wkurza mnie już to jak czytam o posiłkach takich jak: kabanos, owoc czy kawa ze słodzikiem i pare plasterków szynki Czasem zgłaszam jadłospisy, które mają mało kcal. Irish zgłosiłam za spamowanie ale nie pomogło... |
|
|
|
#4610 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja osobiście jem sporo białka, Ty możesz jeść go mniej, ale nie traktuj takiej małej przekąski jako posiłku ![]() a co do mojego śniadania - to nie jest reguła czasem zjadam do tego grahamkę, czasem to jest omlet z mąką razową... dziś odczuwałam mniejszy głód i mialam mniej czasu, więc zjadlam te dwa jajka tam jest dosyć dużo tłuszczu więc energię mam ![]() Magdalena0603 - bardzo ladnie! moglabym się przyczepić jedynie do jogurtu malinowego, bo jak wiadomo ma sporo cukru, aale przeciez to utrzymanie, więc jest w porządku!---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Cytat:
hauuu ma całkowitą rację
|
|
#4611 |
|
Raczkowanie
|
MODERATOR!! Błagam. Czy ktoś się w ogóle zajmuje tym wątkiem???
Magdalena0603: wspaniały jadłospis. Idealnie wpasowuje się w moje kubki smakowe Skąd masz kurki o tej porze??
|
|
|
|
#4612 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4613 |
|
Rozeznanie
|
No szkoda wątku, mi osobiście bardzo pomogły dziewczyny,z wieloma utrzymuję kontakt (gg,mail itp). Ale w tym momencie to, serio, są jakieś jaja
Dobrze że Iza_wiosenna już nie musi tracić nerwów bo szkoda, naprawdę. A tu było dobre miejsce aby dowiedzieć się wiele na temat racjonalnego jedzenia (szczególnie na eRce) dziewczyny znają się i doradzają, ale na miły Bóg, ile można? Czy to poradnia psychologiczna? litości... Jak masz problem z jedzeniem to nie pakuj się jeszcze głębiej w ten temat, tylko pogadaj ze swoim lekarzem o tym. I przede wszystkim postaw sobie pytanie czy ten wątek naprawdę pomaga Tobie w wyzdrowieniu, w uczynieniu jedzenia tylko dodatiem do życia? Czy wręcz przeciwnie.......? no właśnie. xxcherry90xx-słodzik nie pomaga schudnąć, a wręcz przeciwnie, niestety wiem coś o tym. (i uzależnia). tyle ode mnie.
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. " św. Augustyn zaręczona 30.03.2012 mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012 niedługo żona niedługo matura wygrałam swoje życie ! Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2011-12-03 o 20:56 |
|
|
|
#4614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie pseudo-wołanie to niby czemu służy? mamy klawisz "zgłoś" i proszę z niego korzystać proszę się wykazywać odwagą cywilną a nie robieniem scen czy ktos to czyta? Wy to czytacie, przede wszystkim to Wy jesteście mistrzyniami w liczeniu kalorii i Wy wiecie zapewne najlepiej, który jadłospis nie spełnia przepisowych kryteriów pewnie sądzicie, że jest to niezmiernie zajmujące, czytanie stron jadłospisów różnych osób i na dodatek podliczanie zawartości? otóż może jest i pasjonujące wręcz, ale uwierzcie, nie dla każdego dlatego osobom, którym zależy na "czystości" wątku polecam funkcję zgłaszania "złego postu" myślę, że zdajecie sobie sprawę, jak rozległy jest dział Dietetyki i raczej mało prawdopodobne jest śledzenie na bieżąco wszystkich wątków przykład: -jeśli dzieje się Wam krzywda to przecież np.Policja sama się o tym nie dowie zwykle ktoś to musi zgłosić, czyż nie? -jeśli ktoś źle się czuje, to zwykle też musi poinformować lekarza, mimo że mamy tzw.publiczną służbę zdrowia, to owa służba raczej nie domyśli się sama, że np.boli nas brzuch, o ile nie wysilimy się by informacja o tym dyskomforcie dotarła do właściwych osób zachęcam raz jeszcze by osoby zainteresowane tym, aby wątek był zdrowy i służył właściwym celom nie tylko oczekiwały, że "samo się stanie", ale i przykładały do tego minimum własnych starań ![]() pozdrawiam
######################### Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-03 o 22:11 |
|
|
|
|
#4615 |
|
Raczkowanie
|
Szczerze, to nie wiedziałam o tym, że same możemy zgłaszać takie sprawy. Brak odwagi cywilnej nie ma tu nic do rzeczy. Dziękuje(my) za informację
|
|
|
|
#4616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie ma za co
|
|
#4617 | |
|
Wtajemniczenie
|
Poproszona o ocene - ocenię
Cytat:
|
|
#4618 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny- oficjalnie już się z Wami żegnam, a raczej z tym wątkiem. Znalazłam w tym dziale wiele, wiele więcej naprawdę ciekawych, na których można się czegoś ciekawego i mądrego dowiedzieć. Straciłam jakoś poczucie ważności tego wątku. Nie mam potrzeby tak skrzętnego spisywania każdego zjedzonego posiłku. Połowa promowanych tu teorii, to mity, szerzenie się zaburzonych postów też zrobiła swoje. Trzymajcie się dziewczyny!
Z niektórymi z Was pewnie spotkam się jeszcze przy okazji innych wątków.
|
|
|
|
#4619 |
|
Raczkowanie
|
moja Rka z dzisiaj
![]() sniadanie; 2 kromki razowca-jedna z pasta z makreli,druga z wiesniakiem,plastrem pomidora,papkryki i ogorka zielonego. kawa z mlekiem 2 procentowym 2 sniadanie-1/4 duzego jogurtu natuarlnego z wrzuconymi nasionami slonecznika,garscia orzechow-wloskich,nekrowca i migdalow+wkrojone kawalki jablka obiad- kurczak z rozna,3 lychy ryzu basmati, ok 4-5 lyzek kapusty czerwonej, kilka lyzek pieczarek gotowanych. podiweczorek-spore jablko kolacja-tu wybralam niestety najmniejsze zlo na filmowy wieczor-bulka razowa rozgrzana w piekarniku z plasterkami mozarelli i pomidora(zawsze lepiej niz moje ukochane chipsy:P)+ piwo
|
|
|
|
#4620 |
|
Rozeznanie
|
U :
śniadanie : pełna ( wręcz czubata) miseczka płatków pszennych zalanych mlekiem , garść rodzynek, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko Potem cienki kawałek ciasta drożdżowego II śniadanie:pasek gorzkiej czekolady, gruszka, 2 mandarynki Obiad: talerz rosołu z makaronem i duuuuuużą ilością marchewek i gotowanego mięsa Podwieczorek: będzie kawałek ciasta drożdżowego i kubek cappucino Kolacja : wieśniak z łyżeczką miodu i jabłkiem, 2 daktyle suszone Potem pewnie wpadną jakieś marchewki |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:18.

więc bez normalnego 2 śniadania, zjadłam po prostu pomelo po 3 godzinach od pierwszego,a potem obiadek po godzince
Trochę mi warzyw brakuje
Daj już spokój

ah, no i kawa z mlekiem bo jak się śpi 3 h to tak niestety trzeba ;p
żeby Ci się zdarzylo zastąpić kawałek mięska/rybki, ryżu i surówki tym bigosem RAZ, to ok.. ale Ty nie jesz zdrowo prawie non stop

samo zdrowie...... 

Dobrze że Iza_wiosenna już nie musi tracić nerwów bo szkoda, naprawdę. A tu było dobre miejsce aby dowiedzieć się wiele na temat racjonalnego jedzenia (szczególnie na eRce)