|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.
Cytat:
![]() Nie pocytowałam wszystkiego i nie wiem co miałam komu odpisać ![]() U nas jest tak,że tż "chce" uchodzić za tego surowego....ale mu to kiepsko idzie ![]() ![]() ![]() Machaj - u mnie z teściem np. jest taki problem, że przy nim nie da się karmić małego, np. wczoraj ja małemu rybę daję, a ten sobie specjalnie zrobił kawę zbożową (za któą kubuś przepada), stanął przed nim i popija gadając jakie pyszne itd. ale ja d razu małego pod pachę i jazda do pokoju - obiad zjedzony ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() o właśnie mały wstał ![]()
![]() |
#4592 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() W kojcu młodego bym nie utrzymała bo góra wychodzi, w koncie tym bardziej. Cytat:
![]() U mojego kar jako takich to nie ma, wole chwalić jak coś ładnie zrobi, on to podłapuje i następnym razem też chce być chwalony. Na moje gadanie typu Nie wolno, tak nie można, to jest reakcja taka że jeszcze przyspiesza żeby choć troche zdążyć nabroić ![]() Eryk za kare ma przepisywanie i zadania, i bardzo tego nie lubi Młodszy jak np tyla się piekarnika, lub ciągie za firanki to tylko spokojnie mówię że jak będzie tak robił to będzie rączka bolala. I tu nie chodzi o jakieś bicie, tylko już tyle razy co on sobie krzywdę sam przez nieuwagę zrobił to mi wierzy na słowo ![]() Ma słabsze momenty, ale jest to spowodowane albo zmęczeniem, albo że głodny, lub pić mu się chce, więc jak wyklucze wszystkie czynniki ryzyka to dziecko jest naprawione ![]() To że jest rozbiegany, to tylko kwestia przyzwyczajenia.Staram się zauważać pierwsze symptomy nadchodzącej katastrofy i jej uniknąć, i musze powiedzieć że jestem w tym coraz lepsza ![]() Moje dzieci wiedzą, że nieważne co zawsze są moimi skarbami, które w chwilach jak bedzie źle mogą przyjść do mnie i się przytulić, lub ogólnie na mnie liczyć, a nie że im zamkne drzwi przed nosem. Oczywiście to jest tylko moje zdanie, każdy ma swoje dziecko i wychowuje po swojemu. Zawsze w chwili słabości pomyślcie sobie co czułyście trzymają wasza kruszynkę pierwszy raz na rękach ![]() Jutro biegne w biegu sylwestrowym, do wygrania jest wycieczka za 2 tys, i samochod renault, heh ale dopisane że to auto to tylko na wekend ![]() ![]() Jakbym więcej czasu nie znalazła, to życzę Wam w Nowym roku tradycyjnie spełnienia marzeń, cierpliwości dla dzieci, Miłości tz.
![]() ![]() |
![]() |
#4593 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() madzia_pl powodzenia!!
![]() |
#4594 |
Wtajemniczenie
|
Witam kochane ją Was podczytuje głównie w telefonie a tu mi się nie chce pisać teraz też siedzę i czekam na wizytę u endokrynologa u nas święta minęły fajnie Daniel się świetnie bawił zadowolony z prezentów.teraz przygotowania na jutro muszę mu u mamy balonów zawieszać i serpentynki.
Pewnie jutro nie zajrze więc życzę Szczęśliwego Nowego Roku oby nam przyniósł wiele radości i zdrowka dla naszych dzieci! |
![]() ![]() |
![]() |
#4595 |
Rozeznanie
|
Pop dziękuję
![]() ![]() ![]() Plmadzia teraz w biedronce będą klocki ala lego 6+ te co kupowaąłś przed świętami po 13,99 i nie wiem jak u was, ale u nas juz wczoraj były przeceny na zabawki, które pozostały po świetach ![]() a u nas jakas czarna seria w miescie jest ![]() w pierwszy dzień świąt znaleźli mojego kolegę, ponoć sie powiesił, miesiąc wstecz też byłam na pogrzebie, też kolega z podstawówki odebral sobie zycie i dwa miesiące temu było tak samo ![]() ![]() Asiulek ja bym do tej sukienki załozyła jakiś długi duzy wisior srebrny albo cos takiego jak w załącznikach podoba mi sie jeszcze zestawienie czarnej sukienki i kwiatkowych koronkowych rajtuz ![]()
#4596 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Naprawdę poszło nam tylko tyle ile napisałam ![]() ![]() U nas na wiosce jeden gość ma na dachu baterie słoneczną,ale oni dopiero budują się i jeszcze nic nie wiemy jak to sie sprawdza.Tż też o tym myślał ciężko,ale może kiedyś. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Szkoda mi maluchów,które siedzą pozginane w wózkach i śpią w ubraniach tyle dlatego,że rodzice to egoiści i dla nich ważniejsze jest,żeby siedzieć,bawić się niż dziecko położyć we własnym spokoju spać. Dlatego ja również wolę zostać w domu niż męczyć dzieciaka kiedy wiem,że tam gdzie się wybierzemy nie będzie dla małej komfortowo.Najpierw jest dobro dziecka,pózniej moja ochota na coś tam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- Madzia trzymam kciuki za ten bieg i życzę wygrania wycieczki ![]()
![]() |
#4597 |
Wtajemniczenie
|
Ana pokaż tego słynnego Kuca
![]()
![]() |
#4598 |
Rozeznanie
|
dziewczyny tu chodzi o to, ze dziecko jest zamykane - jakbyscie je wiezily. i nie wazne jak bardzo fajne jest to miejsce, ogranicza ono dziecka swobode i prawa.
dziwi mnie jeszcze bardziej, ze karacie dzieci zamknieciem w miejscu, w ktorym zwykle sie bawi. to jest niekonsekwentne - dzieciak nie wie w koncu, czy ma sie tego miejsca bac, czy lubic. z tego co wiem najlepiej jest wyznaczyc jedno miejsce w domu, neutralne, np schody, albo korytarz, w ktorym dziecko ma siedziec przez chwilke, jak cos zrobi zle. jesli bedzie z niego uciekac, to trzeba je tam odprowadzic znowu. jesli sie nie da inaczej, to mozna potrzymac dziecko w tym miejscu, posiedziec z nim, ale nei rozmawiajac ani nei patrzac na nie. tylko, czy nasze dzieci sa juz naprawde wystarczajaco duze, zeby "przemyslec" swoje zachowanie i wyciagac wnioski na przyszlosc? nie wydaje mi sie. na razie raczej ucza sie tego, co my im przekazemy, nie robia nic z premedytacja, zeby nas wkurzyc - raczej szukaja aprobaty. tez wole chwalic niz karac..
![]() |
#4599 |
Zakorzenienie
|
Napisze ostatnie zdanie na temat wychowania- ja nie uważam aby sadzanie dziecka na karnym jeżu było czymś złym- takie też metody stosowała super niania. Dzięki temu nie mam problemu z zachowaniem Zosi, jest grzeczna i słucha. Koniec tematu
Minka to ten kucyk http://allegro.pl/my-little-pony-kuc...021826442.html
#4600 |
Zakorzenienie
|
http://allegro.pl/pinkie-pie-kucyk-i...025526672.html
http://allegro.pl/my-little-pony-cho...969270869.html mamy te dwa,jeden i drugi tak samo fajne ![]()
#4601 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4602 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4604 | |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Gdybym się już nie pojawiła to życzę WSZYSTKIM SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU, SPEŁNIENIA MARZEŃ, DOTRWANIA DO 40 T.C. I SZCZĘŚLIWEGO ROZWIĄZANIA, ZNALEZIENIA PRACY, OTRZYMANIA KREDYTÓW I BUDOWY DOMKÓW, KUPNA MIESZKAŃ I CO TAM JESZCZE NIEMATERIALNEGO SOBIE ŻYCZYCIE ![]() Libra - też znam takie małżeństwo, które bez przerwy się żre i się nie rozwodzą bo mają dziecko (teraz już 19 lat). Syn nienawidzi ojca i nie chce mieć z nim wspólnego. Oni się schodzą i rozchodzą co kilka lat i tylko się oboje męczą, z opcją że to on bardziej męczy ją zwłaszcza psychicznie. Darusia - wyluzujcie czasem nie warto koty drzeć ![]() ![]() Pop - tak tylko jak coś "przeskrobiesz" to wyjdź na balkon, później wejdź do kojca i do kąta. Pomysl co np. Twoja Oliwka może zrobić na balkonie a co w kojcu. Sama zobacz jak to jest. Czy Ty lubisz jak ktoś Cię "ustawia". drcron - ja to Twoich postów to już nie będę komentowała bo Ty co innego piszesz niż jest `w rzeczywistości. Dla mnie balkon to balkon a nie pokój. Sprawdź w słowniku. madzia - wygranej Ci życzę ![]() Cytat:
![]() Ja do tego nawet jak gdzieś idę a Zosia się nie czuje tam dobrze albo rozrabia to wychodzę bez kawy, ciastka itp. bo po co męczyć dziecko, siebie i towarzystwo. Nie dziś to innym razem
![]() |
#4605 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Iz dopiero ja swoje zacytowane przez Ciebie przeczytałam to zobaczyłam ile literówek nawaliłam ![]()
![]() |
#4606 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co kiedyś się uczyłam to dzieci uczą się zachowań na podstawie obserwacji i naśladownictwa. Nasze raczej nie "przemyślą" tzn zrobią to po swojemu bo są MĄDRZEJSZE niż nam się wydaje. Każdy ma swój sposób
![]() |
#4607 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ana ja czasem wracam po godzine pójścia spać Amelki, nie wyobrażam sobie zawsze być w domu o 20. Tz czasem wraca z pracy o 18, jak zje to jedziemy do jego rodziców. Nie ma opcji, żeby na 20 być w domu. Oczywiście jak widzę, że mała to źle znosi, że płacze, nie chce się bawić i daje oznaki, że chce do domu to się zawijamy i jedziemy. Ale najczęściej to jej wcale nie przeszkadza, że jesteśmy w domu o 21 ![]() ![]() ![]() dzięki za kuca, ale nie podoba mi się ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4608 |
Zakorzenienie
|
Żebym nie wyszła na sadystkę to ja nigdzie nie zamykam, nie wyprowadzam itd dziecka. Próbowaliśmy z kątem - średnio wyszło, może spróbujemy jeszcze raz. Czasem na młodego krzyknę...
I fakt że dzieci naśladują - my nerwusy to i Misiek nerwus. My to taka włoska rodzina chyba - głośna i burzliwa - czego ja od dziecka oczekuje ![]()
#4609 |
Zakorzenienie
|
A tak z ciekawości to za co wstawiacie do kąta lub w inne miejsce. Obiecuje nie skomentować. Chodzi mi tylko o to na ile kogo moze dziecko wyprowadzic z równowagi
![]() |
#4610 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Iza taki przykład- nie mogłam tv obejrzeć bo wyłączała dekoder, walczyłam z nią przez kilka dni powtarzając 100 razy dziennie że tak nie wolno. Zosia nie reagowała. Posiedziała na karnym jeżu dwa razy i teraz nie rusza. Czasami podejdzie ale jak powiem że nie wolno to nie rusza. ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Dziewczyny jak reagować na zachowanie tż chrześnicy gdzie do matki mówi ty dupo, stara świnio, bije itd? Do mnie ostatnio też powiedziała ty dup, jesteś grubą starą świnią i rzuciła się z pięściami?
![]() |
#4611 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Coś mi się wydaje że mała słyszy takie zwroty na codzień w domu i dlatego tak mówi.Może to być z przedszkola (o ile chodzi). Trzeba chyba z jej rodzicami porozmawiać i powiedzieć że nie chcesz aby się do Ciebie z taki sposób zwracała. Nie mam pomysłu i pewnie bym unikała częstych kontaktów ze względu na Zosię, przykład raczej marny dla grzecznego dziecka
![]() |
#4612 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4613 |
Zakorzenienie
|
anaaaaa ty zakochana w tych kucach -dla mnie lipaaa okropna!
powiedz mi co wg ciebie w tym fajnego?moze jakies skryte piekno odnajde:brydal: oli ma go w dupie... minka do nastepnej gwiazdki sie wyrobisz ![]()
![]() |
#4614 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oni są u nas przynajmniej dwa razy w tyg;/ na razie Zosia nie bierze z niej przykładu tylko się jej boi jak krzyczy Cytat:
![]()
![]() |
#4615 |
Zakorzenienie
|
mnie cholera bierze jak mloda skacze po oparciach od spania i fotela,spadla juz na glowe ale niczego sie nie nauczyla
![]() |
#4616 |
Zakorzenienie
|
Minka u nas najlepszym prezentem okazała się ten samochód na akumulator, mała non stop w nim jezdzi
#4617 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4618 |
Zakorzenienie
|
a u nas kuchnia i ciuchcia z biedronki
![]() |
#4619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://allegro.pl/sportowy-mercedes-...023308860.html
![]() |
#4620 |
Zakorzenienie
|
W kwestii naszego gorącego tematu wychowawczego-wiadomo, nie ma złotej recepty, bo na każde dziecko co innego działa, ale mój „model wychowawczy” jest podobny do izazulowego-
Konsekwencja i nieodpuszczanie-jak mówię „nie” (czegoś nie wolno, czegoś nie daję, ja coś zabieram i chowam-„za karę”), to nie ma zmiłuj, im bardziej wymusza (próbuje) tym bardziej moje „nie” jest stanowcze. Stawianie granic czego robić nie wolno. Zawsze akcja –reakcja-ja lenuchy nie upominam po kilka razy-mówię raz a za drugim już działam-jak mówię, że czegoś nie wolno, a ona dalej to albo jej to zabieram albo zabieram ją, kiedyś jak coś z premedytacją robiła w histerii to ją wsadzałam do wyrka, bo stamtąd nie mogła uciec, uspokajała się „obiecywała” poprawę i zaraz była wyciągana. Jak „poprawy” nie było, to zaś do wyra i potem już nawet pierwszego razu nie musiało być. Jak próbuje mi przywalić, to trzymam łapę tak długo aż się odechce, mówię oczywiście że nie wolno itp. i pytam czy będzie bić, jak dziś w tramwaju kopała w rurkę (lekko, ale jednak), to raz jej powiedziałam, że nie wolno, a za drugim już jej nogę przytrzymałam, aż jej się odechciało być unieruchomionym i kopać. Co do łóżka, to wiem, że nie powinno się kłaść w takie miejsce, ale w naszym kurniku nie było za bardzo gdzie. Od dłuższego czasu, jak pisałam nawet, i tego nie muszę robić. Jak będzie starsza i będzie potrzeba to na pewno będę stosować jakieś miejsce uspokojenia, wyciszenia dla nas obu będzie to na pewno pomocne. Inna moja metoda to dawanie ignora-jak mi wczoraj histerię urządziła na placyku w CH-znaczy zamiast się bawić to uciekała do takich autek co się wrzuca pieniążek i one „jadą” w miejscu, a to do innych „pokus”. To ja ją z powrotem i powiedziałam, że jak jej się nie podoba, to wracamy do domu, ona w histerię, nie chciała słuchać tylko darła japę. To na nią nie zwracałam uwagi i zaraz jej przeszło, coś tam powiedziałam typu „a gdzie kacper” i się tym zajęła. Dobrze mam, że ona wszystko rozumie, to sobie mogę różnymi rzeczami „grozić”. Jak byliśmy na spacerku w rynku i chciała sama łazić, to została najpierw uprzedzona, że musi iść ładnie za rączkę, bo inaczej wróci do woza „zgodziła” się i sama powiedziała „będziem gzieczna, uciekać nie będziem, nu nu”, szła ładnie, po czym zachciało jej się jednak wyrywać, to od razu została zapakowana, powiedziałam jej od razu dlaczego i pół drogi darła japę, a my z tż jak gdyby nic rozmawialiśmy dalej. Zawsze trzymamy wspólny front. Z bałaganieniem też zero problemu-już czasem nawet jej nie muszę przypominać, że nie bawimy się np.klockami jak nie skończymy sprzątać kredek i rysunków i sama tak fajnie każdą kredkę wkłada, karteczki zbiera i do szuflady chowa i mówi "śchowałam, chodź bawić klockami". A jak razem skłądamy to jeszcze mnie poucza, że "to nie tu" i wkłada na "swoje miejsce" Tu działa zasada przykład idzie z góry (rodzice pedanci-nigdy nie mamy bałaganu) i groźba pochowania zabawek i końca zabawy-tego też już czynić w zasadzie nie muszę, bo młodzież zatrybiła o co biega i to dla niej naturalne. I jak jesteśmy u kogoś, to tam też zabawki po sobie sprzątamy Jak idziemy bez woza i się wyrywa to od razu na chatę zawijam-zawsze jej mówię dlaczego robię tak a nie inaczej i co jest konsekwencją czego. Bo właśnie, jak piszą „mądre książki”, najlepiej uczy wyciąganie konsekwencji, nie karanie jako takie, a już na pewno nie ciągłe upominanie. A propos upominania-mam alergię na mamusie typu „tomuś uspokój się”-na pewno nie raz widziałyście np. w poczekalni u lekarza jak przykładowy tomuś roznosi przychodnię, biega, krzyczy itp., a jedyną reakcją mamusi jest rzeczone „tomuś, bądź grzeczny, bo jak nie to...[jakaś groźba bez pokrycia]”. Jeszcze jak nie miałam dziecka, to sobie obiecałam, że ja TAKA nigdy nie będę. W tym miejscu ponownie polecam książki „jak słuchać...” i te dwie pozostałe (jak coś to napiszę tytuły). I ja też bardzo dużo chwalę lenkę-jak właśnie ładnie za łapkę idzie, jak się ładnie bawimy, jak kolegę przytuli, jak mnie w rękę całuje i przytula do swojej buzi jak idziemy „za rączki”. Młode nasze nas próbują i pozwolą sobie na tyle ile my im pozwolimy, a jak pozwolimy na za dużo-to potem będziemy mieć jak dziewczynka o której wspominała sara. Libra, tak jest metoda BLW-spolszczone „bobas lubi wybór”, ale ja jestem ENLB-ewa nie lubi bałaganu ![]() ---- W sklepie -wiesz lenuś, teraz musimy poprosić panią do nas żeby nam [coś tam] podała -<na cały głos> pani! Chodź do mnie!
![]() Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2011-12-30 o 14:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.