|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: SG (Straight Girl) - czyli coś dla prostowłosych
Cytat:
Wystarczyłoby zerknąć na odpowiednią stronę, marzenia..
|
|
#4592 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba Izuś ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale zawsze mamy wizaz :P:P
|
|
#4594 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A drugi: to akurat wie Izuś i jak się pojawi, to na pewno nam podeśle aktualny link. Któryś z silikonów chyba odparowuje czy coś takiego, nie musi być zmywany SLS, ale nie pamiętam który Tu właśnie kłania się nadmiar wiedzy ![]() ---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Więc z wyszukiwarką jestem już za pan brat Non stop czegoś szukam na wizażu, jeszcze trochę i będę pytać: jak żyć?
|
|
#4595 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi się wydaje że to dimethicone odparowuje, było to tutaj na wątku pisane chyba, ale nie jestem pewna
BTW, zaczęłam olejować włosy zmoczone mgiełką z aloesem, gliceryną i keratyną, wydaje mi się, że pierwsze efekty są lepsze niż olejowanie suchych włosów, tylko jeszcze mam problem z samym aktem naolejowania... Aha, i robię mgiełkę w ilości ok 50 ml, keratynę można stosować w ilości wg ZSK od 3 do 5%, czyli wychodzi na to, że nawet do 2,5 ml na te 50 ml?!
Edytowane przez Patryka Czas edycji: 2012-07-30 o 00:30 |
|
|
|
#4596 |
|
Zakorzenienie
|
Skopiowane z "Pielęgnacji kręconych włosów w pigułce"
Klasyfikacja silikonów ze względu na ich zmywalność wodą: ![]() Wymaga jednak uzupełnienia i komentarza. Więcej o silikonach Dodatkowe, ale równie istotne informacje o silikonach: ROZPUSZCZLNE W WODZIE - dimethicone copolyol - lauryl methicone copolyol - hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane - silikony z PEG na poczatku - decydującą jest cyfra/liczba widniejąca przy PEG. Zasada jest prosta - im wyższy znacznik, tym większa rozpuszczalnośc w wodzie. Zgodnie ze źródłem każdy poniżej 4 nie rozpuszcza się w wodzie wcale, zaś powyżej 10 - bardzo dobrze. NIEROZPUSZCZALNE W WODZIE, ŁATWO USUWANE ZA POMOCĄ ŁAGODNYCH SZAMPONOW (np. typu Hipp) - amodimethicone ( ktory czesto jest laczony z trideceth-12 i cetrimonium chloride co jeszcze bardziej ulatwia zmywanie) - bardzo fajny silikon - dimethicone - dimethiconol - beheonoxy dimethicone - phenyl trimethicone WYMAGAJĄCE SULFATES DO USUNIĘCIA - simethicone - trimethicone - trimethylsilylamodimethic one - trimethylsiloxysilicates ODPAROWUJĄCE Z WŁOSA, (do zmycia wystarczy odżwyka) - cyclomethicone (link 2 o cyclomethicone) - cyclopentasiloxane - cyclotetrasiloxane - cyclohexasiloxane - octamethyl cyclotetrasiloxane |
|
|
|
#4597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4598 |
|
Wtajemniczenie
|
Heroldin, super, dzięki za wklejenie
Zmierzyłam dziś włosy - 58 cm, mierząc od czubka głowy do końców najdłuższych włosów (BTW, Wy w jaki sposób mierzycie włosy?), czyli w ciągu ostatnich 10 miesięcy urosły mi 11 cm... No, 1,1 cm na miesiąc, jestem cały milimetr powyżej średniej ![]() Jeszcze dwa centymetry i będę miała docelową długość, wtedy już tylko zagęszczać i dbać o nie, więc jakoś przetrwam te dwa miesiące do celu A, i ostatnio podcinałam te 10 miesięcy temu, biorąc pod uwagę tak długi okres czasu, moje końcówki mają się całkiem nieźle szkoda tylko że reszta włosów to susza i puch
Edytowane przez Patryka Czas edycji: 2012-07-31 o 13:35 |
|
|
|
#4599 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja chcę gęste i dłuuugie włosy
|
|
#4600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4601 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam tak samo... ale już nam wizażanka pospieszyła z pomocą ![]() mam nadzieję że aktualne ![]() Cytat:
![]() W każdym razie wczoraj podcięłam koncówki, zmierzyłam potem i wyszło 62, 5 nie wiem jak to wyszło miesięcznie ale jestem zadowolona że przekroczyłam 60 a mierzę tak: robię przedziałek na środku i mierzę po prostu od jego końca do końca włosów. A czubek głowy to gdzie? własnie tam czy że bardziej na środku? ze środka to by mi wyszło kilka cm więcej ![]() a stosujesz jakieś przyspieszacze? mi bez też rosną 1 cm, a z od 1,5 do 2 miesięcznie... |
||
|
|
|
#4602 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie czubek jest tam gdzie sie jakby kończy przedziałek, mam tam taki wicherek i od niego mierze
|
#4603 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale jesteś pewna, że w ogóle nic nie urosły? Bo to by już trochę dziwne było... Cytat:
Bo mniej więcej w połowie między "wicherkiem" a przodem, tak mi najwygodniej ze względu na dość grubą grzywkę ![]() Najważniejsze że już sześćdziesiątkę przekroczyłaś Też bym chciała, oby to było niedługo No, a przyspieszacze stosuję może od dwóch czy trzech tygodni (wykańczam seboradin plus wodę brzozową, Jantar czeka w kolejce), wcześniej niestety niet, za bardzo mi się nie chciało...
|
|
#4604 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() hmm ale co ma do tego grzywka? ja mierzę tak już z tyłu głowy całkiem. doczekasz się doczekasz wcierki polecam bardzo, u mnie chyba tylko wcierki dają jakieś rezultaty |
||
|
|
|
#4605 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4606 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) z tego wychodzi, a ja jakoś ciężko.. Ale! Jest pierwszy sukces, od prawie 2 tyg. biorę drożdże piwne w tabletkach i z wypadających 70-80 włosów dziennie zrobiło się 30. To już coś, choć i tak ich jeszcze za dużo, bo objętość kucyka zmniejszyła mi się już o 0,5 cm I naprawdę nic nie urosły, nawet na siłę chciałam sobie dodać choć 1 cm, ale nie ma co się oszukiwać... Za to bejbiki chyba rosną, ale trudno to zmierzyć.Ja mierzę od jakiegoś dziwnego wzgórka na czubku mej głowy z lewej strony hehe
|
|
#4607 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i faktycznie w taki sposób moje mierzenie daje dodatkowe centymetry. tylko tak całkiem z tyłu chyba ciężko zmierzyć?Cytat:
Edytowane przez Patryka Czas edycji: 2012-08-01 o 20:56 |
|||
|
|
|
#4608 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
), włosy w tym miejscu rozchodzą się na wszystkie strony, tylko nie tam gdzie trzeba. U mężczyzn to często widać. Pewnie o to chodziło Karmazynce.. ![]() Jakaś klątwa z tym wypadaniem, tfu! Wspierajmy się
Włosomaniaczka od 10.11.2011 Cel: 60 cm, ZAGĘSZCZENIE Edytowane przez Magdalene29 Czas edycji: 2012-08-01 o 21:09 |
|
|
|
|
#4609 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() no to teraz się zrozumiałyśmy owszem z tyłu samemu nie bardzo się da zmierzyć, mi zawsze ktoś Cytat:
ale już wiem o co chodzi
|
|||
|
|
|
#4610 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się przymierzam do jakiejś zamiany koloru
![]() izus, jak Twoje włoski po farbowaniu? |
|
|
|
#4611 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciągle bardzo puszą mi się włosy... Już nie wiem co z tym mogę zrobić :/ Może jakieś pomysły?
Olejuję przed każdym myciem, myję odżywką, SLESem tylko okazjonalnie. Olej na zmoczone mgiełką włosy (50 ml ze szczyptą aloesu, 5 kropli gliceryny i 5 kropli keratyny). Zwykle olej zostawiam na całą noc, potem wspomniana odżywka do mycia (Potters albo Isana). Potem albo Kallos mleczny, albo ostatnio Wax Kamille. Jak wyschną, i widzę że strasznie się spuszyły znowu, daję trochę odżywki b/s (Joanna miód i mleko, albo Garnier AiK z kroplą oleju), ale ostatnio to nie działa. Nie wygladzają się wcale, jak minie dłuższy okres czasu. W dotyku są bardzo miękkie i przyjemne, ale nie wyglądają tak jak bym chciała :/ Dziś dałam na 3 godziny maskę z miodem, ale też wcale mi ich bardziej nie nawilżyło... Macie jakieś pomysły? Myślę o płukance z octem po umyciu, ale nie wiem czy to nie wysuszy...
Edytowane przez Patryka Czas edycji: 2012-08-05 o 20:55 |
|
|
|
#4612 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Szczęściara Ja mam z tyłu głowy po prawej stronie, wyglądam, jakbym w tym miejscu łysiała
|
|
#4613 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
teraz po garnierze z awokado i karite są bardziej miękkie, ale puchu niczym nie udaje mi się zniwelować
|
|
|
|
|
#4614 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Albo dociążenie i wygładzenie silikonem (sama ostatnio stosuję, Sleek Line jest do tego idealna ![]() Aha, Isana zawiera Isopropyl Alcohol, który może wysuszać włosy. Jeżeli Ci nie służy, lepiej omijać go w odżywkach.
Włosomaniaczka od 10.11.2011 Cel: 60 cm, ZAGĘSZCZENIE Edytowane przez Magdalene29 Czas edycji: 2012-08-06 o 20:42 |
|
|
|
|
#4615 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Masek używam prawie co mycie, na godzinę pod ręcznik i czepek, teraz mam stapiz z proteinami jedwabiu i bingo spa z masłem shea i póki co muszę się zadowolić tym co mam ze względu na absolutny brak kasy przez najbliższe klika tygodni ![]() Dzięki za porady |
|
|
|
|
#4616 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To całkiem fajne maski, może akurat Ci przypasują Sama chciałabym spróbować jakąś Bingo, ale brakuje okazji do zakupu (całe szczęście ). Ze swojej strony polecam jeszcze olejowanie na odżywkę (najbardziej do tego lubię Pottersa z aloesem), mi bardzo pomogło na sucholce, wygładziło je
|
|
#4617 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nawet miękkie po jej użyciu nie są. Po stapizie dużo lepiej - silikon robi swoje
|
|
|
|
|
#4618 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4619 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ostatnio zrobiłam sobie psikacz z ekstraktem wzmacniającym włosy i psikam nim skalp i długość, wtedy włosy są lekko wilgotne. Następnie na dłonie wylewam trochę balsamu i przeczesuję tym włosy. Potem normalnie olejowanie. Bardzo sobie chwalę ten sposób. Nakładałam też odżywkę na suche włosy, ale jakoś ten sposób mi mniej pasuje. Niektóre dziewczyny zwilżają włosy wodą (nie próbowałam) i to chyba byłoby też ok, inne mieszają odżywkę z olejem (raz spróbowałam, ale fuuj, nakładać taką breję na włosy ).Myślę, że znaczenie może też mieć konsystencja odżywki, balsam Pottersa jest dość rzadki i mi on pasuje najbardziej, olej jakoś łątwiej wtedy się rozprowadza
Włosomaniaczka od 10.11.2011 Cel: 60 cm, ZAGĘSZCZENIE Edytowane przez Magdalene29 Czas edycji: 2012-08-07 o 20:17 |
||
|
|
|
#4620 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Stapiz to TEN? Zastanawiam się czy też nie nabyć, w sumie nie robi mi różnicy, czy to będzie maskowane piękno włosów, czy naturalne, chciałabym żeby w końcu jakoś wyglądały :P
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.

Wystarczyłoby zerknąć na odpowiednią stronę, marzenia..

chyba Izuś 

Tu właśnie kłania się nadmiar wiedzy

No, a przyspieszacze stosuję może od dwóch czy trzech tygodni (wykańczam seboradin plus wodę brzozową, Jantar czeka w kolejce), wcześniej niestety niet, za bardzo mi się nie chciało...