|
|
#4591 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Anglia :)
Hej dziewczynki. Ja trochę z innej beczki. Za 2 tygodnie będę już w Anglii, więc robię najpotrzebniejsze zakupy. I w związku z tym mam do was pytanie: czy w Anglii są kosmetyki firmy Nivea? Wydaje mi się, że powinny być, ale na 100% pewna nie jestem.
Oraz kosmetyki firmy La Roche-Posay (które u nas w Polsce są tylko w aptece), dokładnie chodzi mi o żel do mycia twarzy Effaclar. Może któreś z was odwiedzają apteki i wiedzą coś na ten temat. ![]() Nie chcę kupywać u siebie niewiadomo ile opakowań kosmetyków na zapas, bo po co, skoro mogę kupić tam? Ale właśnie, czy mogę, kupię?
|
#4592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#4593 |
|
Zadomowienie
|
napewno mozesz
|
#4594 | |
|
Zakorzenienie
|
ze dwa miesiące...
![]() Cytat:
![]()
|
|
|
#4595 |
|
Zadomowienie
|
Lovely w takim razie gratulacje i zycze szczescia i zrozumienia ze strony obojga.
|
#4596 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W sumie.. jakiego wátku na tym forum nie ma ?
Edytowane przez Lovely_Girl Czas edycji: 2008-06-27 o 13:04 Powód: literówka |
|
|
|
|
#4597 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na pewno bedzie popularny ![]() W sumie bycie z facetem to troche jak bycie z przybyszem z innej planety czasami... Musze sie zabrac do roboty i tak mi sie straaaaasznie nie chce!
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
|
|
|
|
#4598 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() )Dużo kobitek z Angolami jest
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#4600 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4601 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę nowego narybku nam doszło, więc przypłyń z falą
|
|
|
|
|
#4602 |
|
Zadomowienie
|
a ja sie chcialam pochwalic ze wreszcie nabylam autko!!!
pogoda nadal dopisuje, ja nadal leniuchuje. Vedma ja bym na 100% siedziala na tym watku ![]() milego weekendu
|
#4603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4604 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4605 |
|
Zadomowienie
|
nad zmiana mieszkania sie zastanawiamy z TZ-tem ale jaka bede miala pewnosc ze znowu nie trafie na brudasow i zlosliwcow???
wole poszukac studio flat, tylko nie wiem ile placi sie council tax i czy sie placi, bede w poniedzialek sie dowiadywac, znalazlam nawet nowiutkie studio flat za 525 funtow na miesiac, czyli za tyle co teraz place za double room, tylko nie wiem czy w cene wliczony jest council tax i oplaty ![]() dzis mielismy pobudke przed 5 rano, Francuz z Angolem naprawiali rower, co w rzeczywistosci bylo sluchaniem muzyki nie za cicho, bieganiem po schodach gora dol i rozmawianie... oni chodza do pracy na 6 rano, ja mam na 6:30 no ale co z tego nie chce sie budzic tak wczesnie, moj tz wrocil z pracy przed polnoca i chcial spac a te dwa debile wogole nie mysla o tym ze ktos w domu jest i nie szanuj naszych praw, ehhh
|
#4606 |
|
BAN stały
|
Bry.
![]() Ostatni tydzień urlopu wykorzystany na maxa.Co chwile wyjazdy,jak nie u mnie,to u przyszłej teściowej,brata tż-ta itd Rodzinka zaliczona,jeszcze jutro pożegnanie z moją rodzinką i w droge,aż żal wyjeżdzać tak mi było w PL dobrze na urlopie.Troche się rozleniwiłam. Dzisiaj byłam u fryzjera,tż zachwycony nowym image'm. No to dziewczyny dozobaczenia w niedziele już w UK-Soton. Nie wiem czy jutro będe mieć czas na wizaż,musimy się jeszcze spakować. Wyjeżdzamy o 18:30. ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
#4607 |
|
Zadomowienie
|
koculek zakupilam Punto - male ale jezdzi
![]() alliyah a ty jakie zakupilas?rzeczywiscie zbieg okolicznosci ![]() Fuxia w cene nie jest na pewno wliczony council ani oplaty, musisz sobie doliczyc. ja za caly dom placilam 450 a tu za studio za 525 kurcze ale ceny...pogoda nawet spoko, lepiej zeby sie nie popsula bo dzisiaj od popoludnia grill i podwojne urodziny.
|
#4608 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4609 |
|
Wtajemniczenie
|
Zaszalalas
![]() Milego weekendu zycze wszystkim
|
|
#4610 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4611 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny 525 za studio flat..420 za dom?? matko..chcialabym zeby u mnie byly takie ceny..oxfo niestety do najtanszych nie nalezy...
gratuluje nowych autek laseczki!! i nowych tz tez!! ja tu sobie poczytuje ale ostatnio cos nie mam wenny na pisanie!! ide na zakupy achhh te przeceny
|
|
#4612 |
|
Zakorzenienie
|
ale ucichło....
dzień dobry ja jak zwykle z pytaniem w celach informacyjnych... ![]() ![]() dziewczyny czy można w polsce robić badania albo chodzić do lekarzy w polsce a później przychodnia ściąga pieniądze z tutejszego NHS'u? Moja mama podpowiedziała mi że może jest taka możliwość, skoro będąc za granicą można się leczyć na ubezpieczenie w polsce (jeśli ktoś pracuje w polsce i tam się ubezpiecza...) No i chyba na ubezpieczenie z NHS'u można leczyć się w innych krajach europy, skoro można samemu soobie wybierać ośrodek w którym chcemy się leczyć.... może któraś z was orientuje się w temacie??
|
|
#4613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
olka ja się orientuję ![]() zalezy jakie badania i zalezy jakie leczenie. Jeśli masz kartę EHIC to pokrywa ona podstawowe usługi medyczne, jak również może pokrywać zabiegi związane z chorobą przewlekłą np. dializy (na stronce EHICmożna sobie poczytać), ALE właśnie wróciłam z Polski. Przed wyjazdem wyrobiłam karty całej rodzinie, leciałąm tylko z synkiem. Mały się rozchorował i poszliśmy do lekarza rodzinnego, któy nas przyjął i owszem, ale ze względu na brak jakiegoś kodu na karcie musiałam zapłacić za wizytę i powiedziano mi,że mogę się ubiegać o zwrot w Wielkiej Brytaniii. ![]() Wszystkich proszę o wybaczenie, wieczorem postaram się poczytać co żeśce tutaj naskrobały ![]() też coś napisać.Wróciłam z Polski padnięta . Teraz mam jeszcze kilka dni urlopu na załatwianie spraw tutaj.Poza tym pobyt w PL mnie przeraził, ceny mnie przeraziły, ludzie mnie nie zaskoczyli brakiem uprzejmości, to samo w urzędach (pani była miła i owszem ![]() Zrobiłam zakupy książkowe ![]() Lot powrotny był opóźniony o prawie godzinę, bo on=bsługa w puściła na pokłąd za wielu pasażerów i szukali, kto jest ekstra pasażerem i zastanawiali się co z tym zrobic , moje dziecko w tym czasie (musiał siedzieć mi na kolanach , bo nie było miejsc)dostało ataku płaczu ze zmęczenia 15 minut ryku, aż zasnął w dziwacznej pozycji na moich kolanach.Chyba skorzystam z usług innych linii lotniczych kolejnym razem
|
|
|
#4614 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a z jakich lini korzystalas? I jakie ksiázki przywiozlas?
|
|
|
#4615 |
|
Raczkowanie
|
olka_222 ja jak ostatnio byłam w Pl to właśniebyłam u mojego lekarza.Powiedziałam, że mam katrte ehic, babki ją w rejestracji skserowały i był spokój.Lekarka tez dostala jakiś formularz no ale to nie moj problem.Troche kwiczała że nie wie jak go wypełnić itd.Większe szopki byly z receptami, bo czytałam, że na recepcie powinien być twój adres w Anglii.No i lekarka mi taa wpisała.Potem w aptece były szopki, bo panie nie wiedziały co zrobić(ja też nie).Wyjeła przy mnie w aptece kodeks jakis hehehe i tam było napisane, że ma z karty ehic jakis nr przepisac.Tak więc jak co to bierz do apteki tą kartę, bo wlaśnie to jest obowiązkiem farmaceuty spisać coś z tej karty czy nawet skserowac ja..nie pamietam.Wkurzona bylam bo co to kurde one jakiegos szkolenia nie mialy?tez mi problem chodziło doslownie o jakis nr z tej karty, nie pamietam jaki, no ale w sumie powiedziałam babce o jaki nr moze chodzic no ale coż..plebs jestem, nie znam się
Co do badań to robiłam morfologie, ob tarczyce, mocz i takie tam właśnie bezplatnie.Nikt nie robił problemow..hehe nie wiem moze teraz cos sie zmieniło i nagle okarze sie że już nie mogę.Nie zdziwiłabym się Także jak widzisz generalnie troche zabawnie to wyglądało denerwuje mnie to, że naszukałam sie na necie strony na ktorej konkretnie było by napisane co i jak, co przysługuje a co nie.Niestety nie znalazłam,a sama chciałabym wiedzieć.a tak z innej beczki..włączył mi się bulwers!!zamiawialam bilet w ryanair i bagaż główny kosztuje 24funty![]() ![]()
|
|
|
|
#4616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przywiozłam Cień wiatru C.R. Zafón Elita zabójców L. Child Bajki filozoficzne M. Piquelmal Kobieta i mężczyźni M. Gretkowskiej i jeszcze kilka nie belletrystycznych ![]() basia wcale się nie dziwię,że się wkurzasz 24 funty za bagaż , ale będzie coraz gorzej, bo wszystko drożeje. I zamiast podnosić cenę podstawową biletu będą podnosić inne koszta
|
|
|
#4617 |
|
BAN stały
|
Ja od wczoraj jestm już w UK.Podróż była tragiczna,pełno ludu,autobus zawalony,duszno.Lekkie opóżnienie,gdzieś z 2 godziny
No,ale jestesmy na miejscu
|
|
|
|
#4618 |
|
Zakorzenienie
|
luno dzięki Ci za wiadomość, Basiu tobie równiez... Nie wiedziałam ze coś takiego istnieje... Podczas wyjazdu do Polski muszę zrobić sobie badanie krwi (cały zestaw) i badania hormonalne więc mam nadzieję że będę mogła z tego skorzystać...Właśnie wypełniłąm aplikację o nią, ile na nią się czeka wiecie może?
luno w nawiązaniu do naszej dawniejszej rozmowy -nie wiem czy trafiłaś na tą stronę wcześniej http://www.bps.org.uk/ Znalazłam ją dzisiaj w szkole w której pracuję (sprzątając klasę nauczycielki pani psycholog ) MOże znajdziesz tam jakieś potrzebne informacje.A ja i TZ (dzięki mojemu wysłanemu mailowi) znowu książki wygraliśmy w konkursie z gazety polskiej ![]() ![]() ![]() Ja w sierpniu drugi raz będę leciała wizzairem do polski i mam nadzieję ze wszystko będzie OK. Ale prawdy powiedziawszy nienawidzę latać samolotem... Żal mi patrzeć na cenę biletu na święta z polski do mnie- 320 Zł za 1 os w 2 strony..... od nas tyle smao wyjdzie... tyle że funtów
|
|
#4619 |
|
Zakorzenienie
|
Mam średnie wykształcenie
![]() Nie jestem zadowolona z historii, ale z reszty bardzo ![]() Odkąd wróciłam od Tż, bardzo się nudzę. Dobrze, że już za 2 tygodnie przyjeżdża
|
|
|
|
#4620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:08.

)

Wyjeżdzamy o 18:30.
kurcze ale ceny...