Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-09, 10:04   #4591
AguskaGCW2
Raczkowanie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II

Cytat:
Napisane przez fi Pokaż wiadomość
O właśnie opryszczka! Miałam ciagle nawroty opryszczki! Odkąd mam unormowane hormony nic mi nie wyskoczyło.

Ja w niedoczynnosci tkwiłam 13 lat przez durnych lekarzy, który wpierali mi, ze tak ma byc i wymyślam widzę, ze wcześnie wykryta choroba jest o wiele mniej uciążliwa, gdybym wtedy miała tę wiedzę co dzisiaj....
Do infekcji doszły tez bóle kończyn, kręgosłupa, migreny, nieregularne miesiączki, problemy ze snem ( bezsennosc), mgła mózgowa, depresja, ogromne zmęczenie. Tyć zaczęłam pod koniec tej męki i to trudności ze schudnięciem naprowadziły mnie na tarczyce, wcześniej byłam szczupła bez większych wysiłków, zawsze jadłam zdrowo i niewiele. Niestety cały czas mam problem z wagą np. kazdy wyjazd kiedy odpuszczam moja dietę to dodatkowe kg, które potem z mozołem zrzucam.

Dodam jeszcze, ze moje TSH nigdy nie przekroczyło 2,5.

Tak sobie patrzę wstecz, ze teraz jestem zupełnie inna osoba, tabletki zmieniły mnie bardzo. Wiecej energii i pozytywnych myśli, wiecej chęci do działania, ciagle cos planuje. Właśnie wróciłam z wymarzonej podróży do Ameryki południowej, jak pokazuje moj krokomierz przeszłam tam na piechotę ponad 350 km, kiedyś nawet nie marzyłam, ze byłabym do tego zdolna. Kiedyś moje życie to była wieczna walka ze zmęczeniem. Teraz kupiłam karnet na siłownie
Ciekawe tez jest to, ze zmienił sie tez moj węch i smak, po prostu smakują mi teraz inne rzeczy, które kiedyś omijałem z daleka ( np. Seler naciowy) perfumy tez o 180 stopni, pół życia lubiłam świeże, owocowe zapachy a teraz lubie te ciężkie i słodke. Śpię jak kamień ok 7 godz po czym wstaje i jestem gotowa do działania. Ok 23 czuje się jakby ktoś mnie wyłączył, podam nieżywa

Dziewczyny, zauważylyście u siebie jakieś zmiany, podobne do moich ( pytanie głownie do tych dłużej leczonych?

Czuję się teraz podobnie jak Ty przed leczeniem i po tym co przeczytałam, bardzo bym chciała, żeby kuracja i u mnie przyniosła takie efekty Byłabym szczęśliwa. Na chwilę obecną moje tsh wynosi 4,7 i w czwartek lekarz podniósł mi dawkę. Może niebawem też będę pełna energii
AguskaGCW2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 10:47   #4592
Klutka
Rozeznanie

Z tego co pamiętam po wykryciu choroby czyli po zrobieniu pierwszych badań miałam 5,7 TSH Gdyby nie serce, które mnie niepokoiło pewnie dalej bym miała wysokie TSH i nawet bym nie wiedziała Także u mnie przez to bardzo szybko to wykryłam bo rok wcześniej robiłam TSH i miałam w normie, a po roku taki wzrost. W każdym razie przez to, że szybko wykryto u mnie chorobę nie mogę się za bardzo wypowiedzieć na temat poprawy, jedyne co zauważyłam to jestem mniej senna i to serce przestało mi dokuczać Z wagą nie miałam nigdy problemów i dalej nie mam, została na takim poziomie jakim była.

Moja mama chyba chorowała nie wiem z 15 lat, miała bardzo obfite bolące miesiączki, bóle głowy, zwykła górka dla niej była nie do przejścia, nie mogła zrzucić wagi, a wciąż była na solidnych dietach (nawet takich układanych przez dietetyka), miała strasznie suchą skórę. Wszystkie objawy zniknęły po unormowaniu hormonów.

Jedyne co zostało to wiecznie suche i swędzące łokcie, ale działa na to peelingami i kremami z mocznikiem. I raz jest poprawa, raz nawrót, ale są w dużo lepszym stanie.
Moja mama przy niedoczynności mogła głowy w ogóle nie myć, skórę miała wiecznie suchą, teraz zdziwiona bo co dziennie lub co dwa dni musi ją umyć bo się przetłuszcza.
Była też niewyobrażalnie senna, zawsze goniła ze ścierką po domu a w czasie choroby jeszcze niezdiagnozowanej nie miała na nic ochoty.
Dziwne jest to, że lekarze bagatelizowali jej uskarżanie się na niemożliwość zrzucenia wagi, wysoki cholesterol (mimo naprawdę zdrowego odżywiania, lekarka zaleciła jej przyjmowanie leków na cholesterol, moja mama odmówiła), bolące i obfite miesiączki.

Cholesterol od razu jej spadł po pierwszym miesiącu stosowania eutyroxu, miesiączki ma mniej bolące i mniej obfite generalnie wszystko jest teraz inaczej.

Insta

śpiewam

Klutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 21:06   #4593
sue543
Przyczajenie

Cytat:
O właśnie opryszczka! Miałam ciagle nawroty opryszczki! Odkąd mam unormowane hormony nic mi nie wyskoczyło.

Ja w niedoczynnosci tkwiłam 13 lat przez durnych lekarzy, który wpierali mi, ze tak ma byc i wymyślam widzę, ze wcześnie wykryta choroba jest o wiele mniej uciążliwa, gdybym wtedy miała tę wiedzę co dzisiaj....
Do infekcji doszły tez bóle kończyn, kręgosłupa, migreny, nieregularne miesiączki, problemy ze snem ( bezsennosc), mgła mózgowa, depresja, ogromne zmęczenie. Tyć zaczęłam pod koniec tej męki i to trudności ze schudnięciem naprowadziły mnie na tarczyce, wcześniej byłam szczupła bez większych wysiłków, zawsze jadłam zdrowo i niewiele. Niestety cały czas mam problem z wagą np. kazdy wyjazd kiedy odpuszczam moja dietę to dodatkowe kg, które potem z mozołem zrzucam.

Dodam jeszcze, ze moje TSH nigdy nie przekroczyło 2,5.

Tak sobie patrzę wstecz, ze teraz jestem zupełnie inna osoba, tabletki zmieniły mnie bardzo. Wiecej energii i pozytywnych myśli, wiecej chęci do działania, ciagle cos planuje. Właśnie wróciłam z wymarzonej podróży do Ameryki południowej, jak pokazuje moj krokomierz przeszłam tam na piechotę ponad 350 km, kiedyś nawet nie marzyłam, ze byłabym do tego zdolna. Kiedyś moje życie to była wieczna walka ze zmęczeniem. Teraz kupiłam karnet na siłownie
Ciekawe tez jest to, ze zmienił sie tez moj węch i smak, po prostu smakują mi teraz inne rzeczy, które kiedyś omijałem z daleka ( np. Seler naciowy) perfumy tez o 180 stopni, pół życia lubiłam świeże, owocowe zapachy a teraz lubie te ciężkie i słodke. Śpię jak kamień ok 7 godz po czym wstaje i jestem gotowa do działania. Ok 23 czuje się jakby ktoś mnie wyłączył, podam nieżywa

Dziewczyny, zauważylyście u siebie jakieś zmiany, podobne do moich ( pytanie głownie do tych dłużej leczonych?
Czuję się jak Ty przed leczeniem Jak wyglądały Twoje wyniki poza TSH, też pozornie były w normie?
sue543 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 21:45   #4594
figa84
Zakorzenienie

Fi u mnie wiele rzeczy z Twoimi się pokrywa (zmiany smaku i węchu nie zauważyłam). Na plus też koniec problemów z suchą skórą na nogach (rybia luska) oraz widzę poprawę z przetluszczaniem się włosów. Leczenie się 4 lata (skutecznie dopiero od niecałych 2 i dopiero wtedy zauważyłam różnice).
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-09, 21:53   #4595
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:

(...)
Wiecej energii i pozytywnych myśli, wiecej chęci do działania, ciagle cos planuje.
(...)
Śpię jak kamień ok 7 godz po czym wstaje i jestem gotowa do działania.

Pogrubione-> u mnie niestety nadal te problemy są, bóle kręgosłupa i kończyn ostatnio jeszcze bardziej nasilone. A co do wagi, to ja całe życie na diecie jestem, dlatego nawet na wyjazdach diety raczej nie odpuszczam Niestety też wciąż zmagam się z suchą skórą.
U mnie w sumie właściwie największy efekt leczenia (a leczę się prawie 4 lata) to redukcja zmęczenia i właśnie więcej sił na cokolwiek. Jak rośnie mi TSH, to i od razu zmęczenie mocno nasilone.
A niestety ze snem to u mnie kiepsko. Spanie to moje hobby Ja potrzebuję min 8 h, aby czuć się wyspaną.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 09:46   #4596
dziuba85
Zakorzenienie

Dziewczyny mam pytanie. W środę 20 mam operację - wycięcie guza i płata tarczycy, ale jestem przeziębiona - jadę na gripexie, thera flu i sudafedzie. Czy to nie spowoduje, że odwołają mi operację???

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 09:51   #4597
AguskaGCW2
Raczkowanie

A czy zauważyłyście u siebie problemy z libido przy podwyższonym tsh?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-10, 10:22   #4598
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Aguska: Nie
Dziuba: nigdy nie biora chorych na stol, nie ma opcji ze cie dopuszcza.
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 11:08   #4599
fi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dziuba85 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie. W środę 20 mam operację - wycięcie guza i płata tarczycy, ale jestem przeziębiona - jadę na gripexie, thera flu i sudafedzie. Czy to nie spowoduje, że odwołają mi operację???

Musisz byc zdrowa

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ----------

Cytat:
Napisane przez sue543 Pokaż wiadomość
Czuję się jak Ty przed leczeniem Jak wyglądały Twoje wyniki poza TSH, też pozornie były w normie?

Wolne hormony zawsze były w normie ale w dolnej granicy np 5-20% tsh zwykle w okolicy 2-2,5. Ledwo żyłam przy takich wynikach, pokazywałam je rożnym lekarzom wszyscy twierdzili, ze sa świetne i to nie tarczyca. Zdiagnozowałem sie sama gdy natrafiłam na forum tarczycowe, znalałam lekarkę która miała opinie, ze patrzy głownie ma objawy i zaczęłam leczenie. Co i jak sie zmieniło opisałam wyżej
Stary 2016-01-10, 11:35   #4600
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Aguska: Nie
Dziuba: nigdy nie biora chorych na stol, nie ma opcji ze cie dopuszcza.
Cytat:
Musisz byc zdrowa

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ----------

Wolne hormony zawsze były w normie ale w dolnej granicy np 5-20% tsh zwykle w okolicy 2-2,5. Ledwo żyłam przy takich wynikach, pokazywałam je rożnym lekarzom wszyscy twierdzili, ze sa świetne i to nie tarczyca. Zdiagnozowałem sie sama gdy natrafiłam na forum tarczycowe, znalałam lekarkę która miała opinie, ze patrzy głownie ma objawy i zaczęłam leczenie. Co i jak sie zmieniło opisałam wyżej

To muszę wyzdrowieć. Jeszcze mam czas.

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 15:35   #4601
Klutka
Rozeznanie

Aguska: ja nie zauważyłam, przy leczeniu powinno być ok. Jeśli ktoś ma wysokie TSH w dalszym ciągu to może spadek libido powoduje zmęczenie, senność i znużenie?

Insta

śpiewam

Stary 2016-01-10, 16:30   #4602
pantera09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AguskaGCW2 Pokaż wiadomość
A czy zauważyłyście u siebie problemy z libido przy podwyższonym tsh?
Ja miałam b. duże problemy. Totalny brak libido. Teraz (prawie rok po rozpoczęciu leczenia) w końcu zaczynam mieć ochotę sama z siebie i nie trzeba mnie specjalnie namawiać. Aczkolwiek nie mialam nie wiadomo jak wysokiego tsh, bo maksymalnie 4.5. Widocznie wystarczyło. Teraz od kilku miesięcy mam w okolicach 1 i jest czuję że wracam do normy
11.03.2017
pantera09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 19:05   #4603
AguskaGCW2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pantera09 Pokaż wiadomość
Ja miałam b. duże problemy. Totalny brak libido. Teraz (prawie rok po rozpoczęciu leczenia) w końcu zaczynam mieć ochotę sama z siebie i nie trzeba mnie specjalnie namawiać. Aczkolwiek nie mialam nie wiadomo jak wysokiego tsh, bo maksymalnie 4.5. Widocznie wystarczyło. Teraz od kilku miesięcy mam w okolicach 1 i jest czuję że wracam do normy
Mam nadzieję, że tu jest pies pogrzebany, bo ja mam teraz tsh 4,7 a libido praktycznie zerowe :/ Kiedyś nie miałam z tym problemów. Cieszę się, że to może być przyczyna, bo już trochę się martwiłam. Czytałam też coś o częstomoczu przy niedoczynności, przekonałyście się na własnym przykładzie? Bo u mnie lekarze rozkładają ręce, badania wszystkie wychodzą ok.
Stary 2016-01-10, 20:15   #4604
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieję, że tu jest pies pogrzebany, bo ja mam teraz tsh 4,7 a libido praktycznie zerowe :/ Kiedyś nie miałam z tym problemów. Cieszę się, że to może być przyczyna, bo już trochę się martwiłam. Czytałam też coś o częstomoczu przy niedoczynności, przekonałyście się na własnym przykładzie? Bo u mnie lekarze rozkładają ręce, badania wszystkie wychodzą ok.
no ja często robię siku, ale ja też dużo piję, więc raczej to z tym wiązałam. rzadko mi się zdarza, żebym w nocy nie musiała wstawać

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 21:00   #4605
Klutka
Rozeznanie

Cytat:
Czytałam też coś o częstomoczu przy niedoczynności, przekonałyście się na własnym przykładzie? Bo u mnie lekarze rozkładają ręce, badania wszystkie wychodzą ok.
Ja sikam bardzo często i przed leczeniem i teraz w trakcie, więc jak dla mnie nie ma różnicy, dużo, bardzo dużo też piję, więc wydaje mi się normalne to

Insta

śpiewam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-10, 22:55   #4606
smerffie
Zakorzenienie

Tak jak u mnie, samej wody mineralnej min 2 litry a jak dzień treningowy to i 3. Do tego kawa, herbaty zielone

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-11, 14:06   #4607
201710231223
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
Tak jak u mnie, samej wody mineralnej min 2 litry a jak dzień treningowy to i 3. Do tego kawa, herbaty zielone

U mnie tak samo z piciem. Dobrze ze w szkole mam automat z woda (darmo) nie musze dźwigać butelek.

Wysłane z iPhone.
201710231223 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-11, 15:42   #4608
AguskaGCW2
Raczkowanie

Ja teraz też staram się dużo pić, ale wcześniej nie piłam a i tak biegałam, aż się dziwiłam, skąd organizm to czerpie. Najgorzej jest przed okresem, wtedy nawet w nocy wstaje do łazienki :/
Stary 2016-01-11, 16:08   #4609
Enigvaa
Zadomowienie

Dzisiaj bylam u endo. Zaczynam regulowac hormony z euthyroxem. Z tego wszystkiego zapomnialam zapytac jak te tabletki reaguja z suplementami. A mianowicie ze spirulina. Wiecie cos moze?

Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka
Enigvaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-11, 16:30   #4610
poprostu
Zakorzenienie

Hej wygląda na to, że do Was dołączam miesiąc temu robiłam sobie TSH norma 0,270 - 4,200 u mnie wyszło 4,600

dzisiaj odebrałam wyniki
TSH - norma 0,270 - 4,200 wynik 5,190
FT3 norma 2,00-4,40 wynik 2,53
FT4 norma 0,93-1,70 wynik 1,21
anty-TPO norma 0-34 wynik 10

Już dzięki Wam wiem, że TSH wykazuje niedoczynność i najlepiej żeby wynosiło 1,5-2, ale jak oceniacie pozostałe wyniki? szczególnie to anty-TPO czy nie powinno wynosić 0?

Idę do enokrynologa jutro będzie to moja pierwsza wizyta i wolałabym zdobyć samodzielnie jakąś wiedzę zdobyć, żeby w razie czego mnie nie zbył :P a przy okazji mam ogromną nadzieję, że otrzymam leki, które pomogą mi bo nie ukrywam czuję się fatalnie... wypadające włosy, senność, brak koncentracji.
poprostu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-11, 16:47   #4611
niewinny roz
czasem troszkę winny

Cytat:
Napisane przez poprostu Pokaż wiadomość
Hej wygląda na to, że do Was dołączam miesiąc temu robiłam sobie TSH norma 0,270 - 4,200 u mnie wyszło 4,600

dzisiaj odebrałam wyniki
TSH - norma 0,270 - 4,200 wynik 5,190
FT3 norma 2,00-4,40 wynik 2,53
FT4 norma 0,93-1,70 wynik 1,21
anty-TPO norma 0-34 wynik 10

Już dzięki Wam wiem, że TSH wykazuje niedoczynność i najlepiej żeby wynosiło 1,5-2, ale jak oceniacie pozostałe wyniki? szczególnie to anty-TPO czy nie powinno wynosić 0?

Idę do enokrynologa jutro będzie to moja pierwsza wizyta i wolałabym zdobyć samodzielnie jakąś wiedzę zdobyć, żeby w razie czego mnie nie zbył :P a przy okazji mam ogromną nadzieję, że otrzymam leki, które pomogą mi bo nie ukrywam czuję się fatalnie... wypadające włosy, senność, brak koncentracji.
ft3 i ft4 masz w dolnej normie - typowe dla niedoczynności, po Euthyroxie TSH spadnie a wolne hormony powinny się podnieść. Co do anty-TPO to bardzo rzadko ktoś ma 0. Każdy człowiek wytwarza przeciwciała, zdrowy w małych ilościach. Twój wynik mieści się w normie więc nie masz czym się martwić. Jeżeli usg tarczycy będzie ok to nie ma podejrzenia Hahimoto. Z autopsji mogę ci powiedzieć, że mam Hashimoto i pierwsze badanie anty-TPO wynosiło 996 (ok. 1000) także diagnoza była oczywista
Stary 2016-01-11, 18:43   #4612
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enigvaa Pokaż wiadomość
Dzisiaj bylam u endo. Zaczynam regulowac hormony z euthyroxem. Z tego wszystkiego zapomnialam zapytac jak te tabletki reaguja z suplementami. A mianowicie ze spirulina. Wiecie cos moze?
Na wszelki wypadek nie bierz jej ze śniadaniem, tylko później. Moja endo powiedziała ostatnio, że możliwe, że wchłanianie euthyroxu zaburza u mnie cynk, który łykałam do śniadania (nie wiem ile w tym prawdy).
Stary 2016-01-11, 18:49   #4613
Klutka
Rozeznanie

Mi kazano brać eutyrox pół godziny przed śniadaniem. Biorę kilka suplementów i w sumie też inne leki i nikt mi nigdy nie mówil że coś się z czymś kłóci. Ale to pewnie zależy co się przyjmuje.

Aha jeszcze chciałam dodać, że eutyrox to nie jest typowy lek, bo leki zazwyczaj mają to do siebie, że hamują działanie lub wzmacniają jakiś inhibitorów, a eutyrox to po prostu podawany hormon: syntetyczna tyroksyna, którą uzupełniamy w organizmie braki tej naturalnej tyroksyny wytwarzanej przez naszą tarczycę. W związku z tym WYDAJE MI SIĘ, że będzie bardzo mało leków, których nie można z eutyroxem łączyć.

Insta

śpiewam

Edytowane przez Klutka
Czas edycji: 2016-01-11 o 20:18 Powód: coś mi się przypomniało
Stary 2016-01-11, 20:09   #4614
nellady
Zakorzenienie

Ja byłam dziś zrobić badania krwi, pojutrze odbieram wyniki- mam nadzieję, że coś pokażą, bo tylko niepotrzebnie się denerwuję :P

Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku,
bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze, niż spokój!
Na kolanach, po kamieniach, póki tylko jest sens.
nellady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-11, 20:20   #4615
Enigvaa
Zadomowienie

A mialyscie jakies skutki uboczne albo jakiekolwiek objawy przy zaczeciu stosowania lekow?

Stary 2016-01-11, 20:21   #4616
Klutka
Rozeznanie

Ja nie miałam żadnych skutków ubocznych, z reguły eutyrox jak jest dobra dawka jest dobrze tolerowany

Insta

śpiewam

Stary 2016-01-11, 20:24   #4617
Enigvaa
Zadomowienie

Gdyby nie forum to bym sie zalamala. U kazdego lekarza glupieje i zapominam co mialam sie zapytac a potem nie wiem co i jak. Dziekuje

Stary 2016-01-11, 21:17   #4618
niewinny roz
czasem troszkę winny

Cytat:
Napisane przez Klutka Pokaż wiadomość
Mi kazano brać eutyrox pół godziny przed śniadaniem. Biorę kilka suplementów i w sumie też inne leki i nikt mi nigdy nie mówil że coś się z czymś kłóci. Ale to pewnie zależy co się przyjmuje.

Aha jeszcze chciałam dodać, że eutyrox to nie jest typowy lek, bo leki zazwyczaj mają to do siebie, że hamują działanie lub wzmacniają jakiś inhibitorów, a eutyrox to po prostu podawany hormon: syntetyczna tyroksyna, którą uzupełniamy w organizmie braki tej naturalnej tyroksyny wytwarzanej przez naszą tarczycę. W związku z tym WYDAJE MI SIĘ, że będzie bardzo mało leków, których nie można z eutyroxem łączyć.
Myślenie masz dobre jednak jest to hormon syntetyczny i nie jest w 100% identyczny z tym naturalnym. I właśnie Euthyrox nie lubi się z innymi lekami, suplementami diety i niektórymi składnikami pożywienia. Dlatego aby zapewnić sobie najlepszą wchłanialność warto przyjąć go na czczo, popijając wodą (broń Boże jakieś herbatki) i zachować te min. 30min przed śniadaniem. Wszelkie suplementy najlepiej wtedy brać po śniadaniu, a już naj naj - w okolicy obiadu.
W sumie pal licho to, że jest syntetyczny. Euthyrox nie lubi się z innymi tabsami dlatego, że one przeszkadzają mu na etapie wchłaniania. Natomiast naturalnemu hormonowi nie przeszkadza jedzenie itd, ponieważ on wchłaniać się nie musi w jelicie - od razu naturalnie trafia do krwi, więc jest już "wchłonięty".

Edytowane przez niewinny roz
Czas edycji: 2016-01-11 o 21:19
niewinny roz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-11, 21:18   #4619
fi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klutka Pokaż wiadomość

Tyroksyna bardzo słabo się wchłania z przewodu pokarmowego dlatego zaleca się ją na czczo min pol godz przed jedzeniem, leki i suplementy przyjmowane w jej sąsiedztwie dodatkowo utrudniają jej przyswajanie wiec zaleca się ok 4 godz odstęp.
Stary 2016-01-11, 21:50   #4620
LadyChatterbox
Zakorzenienie

To ja nieswiadoma zawsze po sniadanku D3 lykam
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości