|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Czuję się teraz podobnie jak Ty przed leczeniem i po tym co przeczytałam, bardzo bym chciała, żeby kuracja i u mnie przyniosła takie efekty ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4592 |
Rozeznanie
|
Z tego co pamiętam po wykryciu choroby czyli po zrobieniu pierwszych badań miałam 5,7 TSH
![]() ![]() ![]() Moja mama chyba chorowała nie wiem z 15 lat, miała bardzo obfite bolące miesiączki, bóle głowy, zwykła górka dla niej była nie do przejścia, nie mogła zrzucić wagi, a wciąż była na solidnych dietach (nawet takich układanych przez dietetyka), miała strasznie suchą skórę. Wszystkie objawy zniknęły po unormowaniu hormonów. Jedyne co zostało to wiecznie suche i swędzące łokcie, ale działa na to peelingami i kremami z mocznikiem. I raz jest poprawa, raz nawrót, ale są w dużo lepszym stanie. Moja mama przy niedoczynności mogła głowy w ogóle nie myć, skórę miała wiecznie suchą, teraz zdziwiona bo co dziennie lub co dwa dni musi ją umyć bo się przetłuszcza. Była też niewyobrażalnie senna, zawsze goniła ze ścierką po domu a w czasie choroby jeszcze niezdiagnozowanej nie miała na nic ochoty. Dziwne jest to, że lekarze bagatelizowali jej uskarżanie się na niemożliwość zrzucenia wagi, wysoki cholesterol (mimo naprawdę zdrowego odżywiania, lekarka zaleciła jej przyjmowanie leków na cholesterol, moja mama odmówiła), bolące i obfite miesiączki. Cholesterol od razu jej spadł po pierwszym miesiącu stosowania eutyroxu, miesiączki ma mniej bolące i mniej obfite generalnie wszystko jest teraz inaczej. |
![]() ![]() |
![]() |
#4593 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4594 |
Zakorzenienie
|
Fi u mnie wiele rzeczy z Twoimi się pokrywa (zmiany smaku i węchu nie zauważyłam). Na plus też koniec problemów z suchą skórą na nogach (rybia luska) oraz widzę poprawę z przetluszczaniem się włosów. Leczenie się 4 lata (skutecznie dopiero od niecałych 2 i dopiero wtedy zauważyłam różnice).
|
![]() ![]() |
![]() |
#4595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie w sumie właściwie największy efekt leczenia (a leczę się prawie 4 lata) to redukcja zmęczenia i właśnie więcej sił na cokolwiek ![]() A niestety ze snem to u mnie kiepsko. Spanie to moje hobby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4596 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam pytanie. W środę 20 mam operację - wycięcie guza i płata tarczycy, ale jestem przeziębiona - jadę na gripexie, thera flu i sudafedzie. Czy to nie spowoduje, że odwołają mi operację???
#4597 |
Raczkowanie
|
A czy zauważyłyście u siebie problemy z libido przy podwyższonym tsh?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4598 |
Zakorzenienie
|
Aguska: Nie
Dziuba: nigdy nie biora chorych na stol, nie ma opcji ze cie dopuszcza. |
![]() ![]() |
![]() |
#4599 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Musisz byc zdrowa ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
Wolne hormony zawsze były w normie ale w dolnej granicy np 5-20% tsh zwykle w okolicy 2-2,5. Ledwo żyłam przy takich wynikach, pokazywałam je rożnym lekarzom wszyscy twierdzili, ze sa świetne i to nie tarczyca. Zdiagnozowałem sie sama gdy natrafiłam na forum tarczycowe, znalałam lekarkę która miała opinie, ze patrzy głownie ma objawy i zaczęłam leczenie. Co i jak sie zmieniło opisałam wyżej ![]()
![]() |
#4600 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To muszę wyzdrowieć. Jeszcze mam czas.
![]() |
#4601 |
Rozeznanie
|
Aguska: ja nie zauważyłam, przy leczeniu powinno być ok. Jeśli ktoś ma wysokie TSH w dalszym ciągu to może spadek libido powoduje zmęczenie, senność i znużenie?
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4602 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4603 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4605 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4606 |
Zakorzenienie
|
Tak jak u mnie, samej wody mineralnej min 2 litry a jak dzień treningowy to i 3. Do tego kawa, herbaty zielone
|
![]() ![]() |
![]() |
#4607 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4608 |
Raczkowanie
|
Ja teraz też staram się dużo pić, ale wcześniej nie piłam a i tak biegałam, aż się dziwiłam, skąd organizm to czerpie. Najgorzej jest przed okresem, wtedy nawet w nocy wstaje do łazienki :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4609 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj bylam u endo. Zaczynam regulowac hormony z euthyroxem. Z tego wszystkiego zapomnialam zapytac jak te tabletki reaguja z suplementami. A mianowicie ze spirulina. Wiecie cos moze?
Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#4610 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() dzisiaj odebrałam wyniki TSH - norma 0,270 - 4,200 wynik 5,190 FT3 norma 2,00-4,40 wynik 2,53 FT4 norma 0,93-1,70 wynik 1,21 anty-TPO norma 0-34 wynik 10 Już dzięki Wam wiem, że TSH wykazuje niedoczynność i najlepiej żeby wynosiło 1,5-2, ale jak oceniacie pozostałe wyniki? szczególnie to anty-TPO czy nie powinno wynosić 0? Idę do enokrynologa jutro będzie to moja pierwsza wizyta i wolałabym zdobyć samodzielnie jakąś wiedzę zdobyć, żeby w razie czego mnie nie zbył :P a przy okazji mam ogromną nadzieję, że otrzymam leki, które pomogą mi bo nie ukrywam czuję się fatalnie... wypadające włosy, senność, brak koncentracji. |
![]() ![]() |
![]() |
#4611 | |
czasem troszkę winny
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4612 |
Zakorzenienie
|
Na wszelki wypadek nie bierz jej ze śniadaniem, tylko później. Moja endo powiedziała ostatnio, że możliwe, że wchłanianie euthyroxu zaburza u mnie cynk, który łykałam do śniadania (nie wiem ile w tym prawdy).
![]() |
#4613 |
Rozeznanie
|
Mi kazano brać eutyrox pół godziny przed śniadaniem. Biorę kilka suplementów i w sumie też inne leki i nikt mi nigdy nie mówil że coś się z czymś kłóci. Ale to pewnie zależy co się przyjmuje.
Aha jeszcze chciałam dodać, że eutyrox to nie jest typowy lek, bo leki zazwyczaj mają to do siebie, że hamują działanie lub wzmacniają jakiś inhibitorów, a eutyrox to po prostu podawany hormon: syntetyczna tyroksyna, którą uzupełniamy w organizmie braki tej naturalnej tyroksyny wytwarzanej przez naszą tarczycę. W związku z tym WYDAJE MI SIĘ, że będzie bardzo mało leków, których nie można z eutyroxem łączyć.
Edytowane przez Klutka Czas edycji: 2016-01-11 o 20:18 Powód: coś mi się przypomniało |
![]() ![]() |
![]() |
#4614 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam dziś zrobić badania krwi, pojutrze odbieram wyniki- mam nadzieję, że coś pokażą, bo tylko niepotrzebnie się denerwuję :P
![]() |
#4615 |
Zadomowienie
|
A mialyscie jakies skutki uboczne albo jakiekolwiek objawy przy zaczeciu stosowania lekow?
Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#4616 |
Rozeznanie
|
Ja nie miałam żadnych skutków ubocznych, z reguły eutyrox jak jest dobra dawka jest dobrze tolerowany
|
![]() ![]() |
![]() |
#4617 |
Zadomowienie
|
Gdyby nie forum to bym sie zalamala. U kazdego lekarza glupieje i zapominam co mialam sie zapytac a potem nie wiem co i jak. Dziekuje
![]() Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#4618 | |
czasem troszkę winny
|
Cytat:
![]() W sumie pal licho to, że jest syntetyczny. Euthyrox nie lubi się z innymi tabsami dlatego, że one przeszkadzają mu na etapie wchłaniania. Natomiast naturalnemu hormonowi nie przeszkadza jedzenie itd, ponieważ on wchłaniać się nie musi w jelicie - od razu naturalnie trafia do krwi, więc jest już "wchłonięty".
Studentka farmacji ![]() Edytowane przez niewinny roz Czas edycji: 2016-01-11 o 21:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4619 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tyroksyna bardzo słabo się wchłania z przewodu pokarmowego dlatego zaleca się ją na czczo min pol godz przed jedzeniem, leki i suplementy przyjmowane w jej sąsiedztwie dodatkowo utrudniają jej przyswajanie wiec zaleca się ok 4 godz odstęp.
![]() |
#4620 |
Zakorzenienie
|
To ja nieswiadoma zawsze po sniadanku D3 lykam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.