Panny Młode 2015 cz. 17 :) - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-19, 19:37   #4591
existence
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2015 cz. 17 :)

Jak to czytam w ogóle nie wiem o co chodzi serio u mnie wielkanocne swieta no to ide z koszyczkiem a w pon zawsze mam dzien bez wychodzenia z domu i to tyle i dostaje jakas kase od dziadków na zajączka :P i w szkole się cieszyłam bo wolne a to wszystko o czym piszecie nie wiem o co kaman u mnie tak bardziej świątecznie to tylko BN

Wysłano z Windows Phone 8S by HTC.
Stary 2014-04-19, 19:41   #4592
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez existence Pokaż wiadomość
Jak to czytam w ogóle nie wiem o co chodzi serio u mnie wielkanocne swieta no to ide z koszyczkiem a w pon zawsze mam dzien bez wychodzenia z domu i to tyle i dostaje jakas kase od dziadków na zajączka :P i w szkole się cieszyłam bo wolne a to wszystko o czym piszecie nie wiem o co kaman u mnie tak bardziej świątecznie to tylko BN

Ale w zasadzie piszemy tylko o potrawach, nie jecie nic takiego typowo wielkanocnego? W sensie wiem, że jajko można jeść codziennie przez cały rok, ale chodzi o to, że w Wielkanoc raczej pojawia się ono u większości na stołach
Stary 2014-04-19, 19:45   #4593
existence
Zakorzenienie

Ja jajek na twardo nie lubię a nie patrze w sumie co je reszta rodziny bo u mnie to nie jest takie tugeder śniadanie jak każde inne ja jem w pokoju przy lapku a mama w kuchni. A obiad no to nie jest raczej jakiś szczególny i nie bylam nigdy na rezurekcji i nie wiem o co z tym ogniem chodzi wiem ze w kościele jest grób

Stary 2014-04-19, 19:47   #4594
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Miałam ją na swojej 18-stce Jedyna wódka (no nie licząc Finlandii) o której mogę coś powiedzieć Pamiętam, że dobrze wchodziła, wygodnie się nalewa no i butelka taka elegancka

Barszcz czerwony to tylko z BN mi się kojarzy Ja jutro będę mieć żurek I uwielbiam w nim białą kiełbasę i jajka, za to chrzanu nie znoszę

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

no właśnie, więc śniadania wielkanocne będą co roku na zmianę
Ooo wlasnie z tych powodow tz ja wybral :p

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 19:56   #4595
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Ja jajek na twardo nie lubię a nie patrze w sumie co je reszta rodziny bo u mnie to nie jest takie tugeder śniadanie jak każde inne ja jem w pokoju przy lapku a mama w kuchni. A obiad no to nie jest raczej jakiś szczególny i nie bylam nigdy na rezurekcji i nie wiem o co z tym ogniem chodzi wiem ze w kościele jest grób
Ale lubisz szynkę Więc szynkę ze święconki możesz jeść

W ten sposób. No to u mnie śniadanie wielkanocne to coś jak wigilia, wszyscy razem, przy odświętnym stole. Ja na rezurekcję też nie chodzę - a tak w skrócie, to pierwsza msza po poście, na której wierni cieszą się ze zmartwychwstania - za to moja mama właśnie na nią poszła

Ogień związany jest również ze zmartwychwstaniem, zapalany jest na pamiątkę tego wydarzenia.
Ale nie znam tego z doświadczenia, a z lekcji religii w podstawówce

Obiad u mnie różnie, czasami to zwykły obiad i tez każdy je "u siebie", a czasami to właśnie też żurek albo barszcz biały

Swoją drogą możesz jutro zerknąć co tam Twoi pałaszują, bo może być jak tymi Twoimi ósemkami - nie ma, a jednak są

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-04-19 o 19:59
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 20:21   #4596
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Jakie sa jeszcze sklepy typu makro, selgros?

Stary 2014-04-19, 20:34   #4597
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Ale lubisz szynkę Więc szynkę ze święconki możesz jeść

W ten sposób. No to u mnie śniadanie wielkanocne to coś jak wigilia, wszyscy razem, przy odświętnym stole. Ja na rezurekcję też nie chodzę - a tak w skrócie, to pierwsza msza po poście, na której wierni cieszą się ze zmartwychwstania - za to moja mama właśnie na nią poszła

Ogień związany jest również ze zmartwychwstaniem, zapalany jest na pamiątkę tego wydarzenia.
Ale nie znam tego z doświadczenia, a z lekcji religii w podstawówce

Obiad u mnie różnie, czasami to zwykły obiad i tez każdy je "u siebie", a czasami to właśnie też żurek albo barszcz biały

Swoją drogą możesz jutro zerknąć co tam Twoi pałaszują, bo może być jak tymi Twoimi ósemkami - nie ma, a jednak są
aaaa no to jak ja byłam młodsza chodziłam do kościoła z mamą w Wielkanoc na zwykłą mszę na 13 jak w każdą niedzielę, nigdy na taką poranną
ale takiego śniadania wspólnego nie było nigdy, nigdy no to ze święconki jem te szynki, chleb, sól i te inne babki z koszyczka no i mama też to je ale chodzi mi o to, że ja zawsze jem szynkę więc mnie to jedno czy jem ją w sylwestra czy w Wielkanoc dla mnie to żadne tradycyjne śniadanko, po prostu w mojej rodzinie to jest takie święto mało świąteczne no jest ten koszyk i ciasto ale babcia często piecze ciasta więc no...taki dłuższy weekend to jest dla mnie bo wigilia to jednak tak inaczej aż zapamiętam jutro co za obiad będzie

---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ----------

Cytat:
Napisane przez MajsterkaANB Pokaż wiadomość
Jakie sa jeszcze sklepy typu makro, selgros?

w auchanie też bywają fajne ceny wódki
Stary 2014-04-19, 20:44   #4598
Majelka
Wtajemniczenie

Hej dziewczynki
Widzę bardzo tu świątecznie to i ja cos dorzucę

okaro moi rodzice mieszkają w lubelskim i u nas od pokoleń również czerwony barszcz na śniadanie wielkanocne i to dokałdnie taki jak opisywałaś znacznie różni się on tego czystego na BN raczej okresliłabym to mianem zupy burakowej

Śniadanie u n nas jest bardzo uroczyste jak Wigilia. O 8.30 chodzimy do kościoła i o 10 wszyscy zbieramy się na śniadaniu - 11 osób. Rozpoczyna się tym że mój tata na wielkim talerzu rozdaje wszystkim pokrojoną święconkę składając jednocześnie życzenia no i zasiadamy wszyscy do barszczu

A w lany poniedziałek jest u nas tradycja że jak my jako dzieci oblewamy rodziców i dziadków to dostajemy od nich za to kasę ale moja siostra ma już 2 dzieci także nas juz też w 2 strony to obowiązuje więc nie tylko już dostajemy ale także obdarowujemy

A z TŻ to już właściwie jak malżeństwo spędzamy wszystkie święta. W ogóle zawsze gdy wracamy z wawy to śpimy razem w moim pokoju w rodzinnym domu który przerobiliśmy na sypialnię z wielkim łóżkiem kilka godzin jesteśmy u mnie potem na kilka chodzimy do rodziców TŻ i wieczorem znowu do mnie na noc wracamy. Także u nas po slubie nic sie w tej kwestii nie zmieni

Jeśli jutro nie dam rady się pojawić to już dzisiaj:

Życzę Wam drogie PMki wesołych, rodzinnych i ciepłych Świąt no i przede wszystkim mokrego dyngusa
Majelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 20:44   #4599
jomic
Zakorzenienie

Edytowane przez jomic
Czas edycji: 2014-04-19 o 20:46
jomic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 20:45   #4600
joasia-a
Zakorzenienie

Ej wlasnie.. a propos Auchana.. bylam pewna ze skoro moldawskie kwiaty sa w Auchanie to w Realu tez beda a tu ! wczoraj szukalam.. juz nawet siostrze mowilam ze suzkam wina w takie kiwaty a ona "taka butelka w wytlaczane kwiaty? widzialam w Stokrotce" eh.. ! a ja chcialam na wieczor kupic dla mnie i TZta na jutro eh! :P
Stary 2014-04-19, 20:47   #4601
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Siemanko tez Wam życzę wszystkiego najlepszego

I nie konczcie do jutrzejszego wieczora wątku :p

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 20:50   #4602
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joasia-a Pokaż wiadomość
Ej wlasnie.. a propos Auchana.. bylam pewna ze skoro moldawskie kwiaty sa w Auchanie to w Realu tez beda a tu ! wczoraj szukalam.. juz nawet siostrze mowilam ze suzkam wina w takie kiwaty a ona "taka butelka w wytlaczane kwiaty? widzialam w Stokrotce" eh.. ! a ja chcialam na wieczor kupic dla mnie i TZta na jutro eh! :P
o kurde kiszka
Stary 2014-04-19, 20:56   #4603
viva91
na przekór do celu

Cytat:
aaaa no to jak ja byłam młodsza chodziłam do kościoła z mamą w Wielkanoc na zwykłą mszę na 13 jak w każdą niedzielę, nigdy na taką poranną
ale takiego śniadania wspólnego nie było nigdy, nigdy no to ze święconki jem te szynki, chleb, sól i te inne babki z koszyczka no i mama też to je ale chodzi mi o to, że ja zawsze jem szynkę więc mnie to jedno czy jem ją w sylwestra czy w Wielkanoc dla mnie to żadne tradycyjne śniadanko, po prostu w mojej rodzinie to jest takie święto mało świąteczne no jest ten koszyk i ciasto ale babcia często piecze ciasta więc no...taki dłuższy weekend to jest dla mnie bo wigilia to jednak tak inaczej aż zapamiętam jutro co za obiad będzie
jeśli chodzi o obiad to możesz mieć schaboszczaka z ziemniakami i wcale mnie to nie zdziwi, obiad w wielkanoc jest już mniej tradycyjny, rozchodzi się o śniadanie

co do tradycyjności potraw, to te wielkanocne nie są jakieś wyjątkowe. podobnie trochę jak niektóre wigilijne. na BN mam na przykład śledzie. i też mi to jedno, kiedy jem te śledzie (a w ciągu roku też je jem), różnica tylko w tym, że w niektórych rodzinach śledzie to obowiązkowa potrawa wigilijna, a nie jest obowiązkowym daniem w czwartek 53 tygodnia roku na przykład także w zasadzie nie chodzi o to co jemy, a w jakich okolicznościach

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
Napisane przez jomic Pokaż wiadomość
za edycję postów do zera grożą punkty karne!

to się nam tradycyjnie na wątku zrobiło

swoją drogą, a propo wątku "Awantura o szynkę", nie jadłam dziś śniadania (nie to, że tak poszczę, po prostu czasu nie miałam), obiad mi nie smakował więc tylko trochę zjadłam i chciałam niedawno coś innego przekąsić, a w lodówce nic tylko szynki i kiełbachy i tak aż mi się ich odechciało od tego nadmiaru, można powiedzieć, że narzekam na lodówkę pełną szynki
Stary 2014-04-19, 20:59   #4604
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Bylam na weselu gdzie byla Palace, butelka mi się podoba, ale TŻ chyba nie bierze pod uwagę. Nie wiem czemu własciwie. Dla mnie to byle zimna byla.
Może jednak przekonamy się do podziękowania rodzicom w trakcie wesela.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 21:10   #4605
45326ef568a8cdb5ffa32c642ee06bebadb9e802_60456925b2241
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez okaro Pokaż wiadomość
a u Was gotuje się żurek czy czerwony barszcz z chrzanem, jajkiem i kiełbasą ( jak u mnie)?:P
U mnie po święconce też jest taki barszcz. Bez chrzanku, ale kiełbaska w kostkę, jajka, i jest zabielany. I jestem z małopolski! Skąd ta tradycja? Pojęcia nie mam, bo nikt z malopolskiego nie jada czegoś takiego jak pytam. Ale babcie pochodzi z Dęblina, może stamtąd to przyniosła?
45326ef568a8cdb5ffa32c642ee06bebadb9e802_60456925b2241 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-19, 21:22   #4606
Majelka
Wtajemniczenie

[1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;46102583]U mnie po święconce też jest taki barszcz. Bez chrzanku, ale kiełbaska w kostkę, jajka, i jest zabielany. I jestem z małopolski! Skąd ta tradycja? Pojęcia nie mam, bo nikt z malopolskiego nie jada czegoś takiego jak pytam. Ale babcie pochodzi z Dęblina, może stamtąd to przyniosła?[/QUOTE]

no Dęblin to lubelszczyzna więc widocznie tylko tutaj u nas taka tradycja
Majelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 21:34   #4607
czerwonapanienka
Zadomowienie

Padam TŻ zwariował i siedzieliśmy 7godzin na motocrossie...
Stary 2014-04-19, 21:35   #4608
beth007
Zadomowienie

A ja jeszcze nigdy u Tż nigdy nie spałam ani on u mnie;-) tj. W obecności rodziców bo jak ich nie ma to wiadomo;-) mieszkamy dość blisko siebie więc nie staraliśmy się o to nigdy;-)

Co do potraw to u nas je się barszcz biały z chrzanem i biała kiełbasą, która tata robi sam. No ale ja i tak mimo tradycji nie pozwalam aby w moim talerzu znalazł się chrzan czy kiełbasa. Nigdy

beth007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 21:44   #4609
czerwonapanienka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez beth007 Pokaż wiadomość
A ja jeszcze nigdy u Tż nigdy nie spałam ani on u mnie;-) tj. W obecności rodziców bo jak ich nie ma to wiadomo;-) mieszkamy dość blisko siebie więc nie staraliśmy się o to nigdy;-)

Co do potraw to u nas je się barszcz biały z chrzanem i biała kiełbasą, która tata robi sam. No ale ja i tak mimo tradycji nie pozwalam aby w moim talerzu znalazł się chrzan czy kiełbasa. Nigdy

My często u siebie śpimy ale pamiętam czasy gdy mówiłam rodzicom, że jadę do przyjaciółki i tydzień siedziałam u TŻ gdy jego rodzice wyjechali w góry, a nie byliśmy jeszcze na etapie spania u siebie żeby rodzice na legalu mnie puścili

U mnie króluje żurek i swojska biała kiełbasa
Stary 2014-04-19, 22:44   #4610
MajsterkaANB
Zakorzenienie

My jutro na 9 na sniadanie i na 10 30 do kosciola. A potem na 17 na urodziny :p

Stary 2014-04-19, 22:48   #4611
okaro
Zadomowienie

własnie ze mszy wrocilam. ale mnie wywiało po drodze:P Pierwszy raz w zyciu przyjelam komunię z winem, smakowało jak szampan
okaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 23:05   #4612
existence
Zakorzenienie

Cytat:
własnie ze mszy wrocilam. ale mnie wywiało po drodze:P Pierwszy raz w zyciu przyjelam komunię z winem, smakowało jak szampan
ja 2 razy na oazie piłam wino do komunii i potem miałam wrażenie, że nim wszyscy śmierdzimy takie mocneee było
Stary 2014-04-19, 23:07   #4613
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:

swoją drogą, a propo wątku "Awantura o szynkę", nie jadłam dziś śniadania (nie to, że tak poszczę, po prostu czasu nie miałam), obiad mi nie smakował więc tylko trochę zjadłam i chciałam niedawno coś innego przekąsić, a w lodówce nic tylko szynki i kiełbachy i tak aż mi się ich odechciało od tego nadmiaru, można powiedzieć, że narzekam na lodówkę pełną szynki
awantura o szynke to temat tej dyskusji o jedzeniu czy cos mnie ominelo??? kurcze nie mam czasu cofac sie o kilka stron :O
co do potraw to i mnie jest barszcz bialy...ablo zurek.. bo nie odrozniam.
za to u K. jest normalny dzien tylko ze na 6wszyscy leca do kosciola mam zamiar to zmienic (tak samo jak fakt dawania sobie prezentow na BN - czego u Nich nie ma;()

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Bylam na weselu gdzie byla Palace, butelka mi się podoba, ale TŻ chyba nie bierze pod uwagę. Nie wiem czemu własciwie. Dla mnie to byle zimna byla.
Może jednak przekonamy się do podziękowania rodzicom w trakcie wesela.
hmm nie pamietam czy juz o tym mowilas? dlaczego mialoby ich nie byc?

Cytat:
oh nie lubie tego (z winem) a glupio sie doroslej w kosciele krzywic:P

REKLAMA
Stary 2014-04-20, 00:11   #4614
okaro
Zadomowienie

jedna dziewczyn amloda zrobila dziwna minę i zatkała sobie usta ręką, tak jakby chciała powiedzieć OMG xD. a mi tam posmakowało.
okaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 00:50   #4615
aga99792
Zakorzenienie

Majsterka wydaje mi się ze dobry wybór Ja.nie miałam zastrzeżeń podczas picia jej
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 01:10   #4616
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
awantura o szynke to temat tej dyskusji o jedzeniu czy cos mnie ominelo??? kurcze nie mam czasu cofac sie o kilka stron :O
"Awantura o szynkę" to tytuł innego wątku utworzonego na innym podforum
Stary 2014-04-20, 05:10   #4617
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Dzień dobry. Radosnych Świąt
Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
hmm nie pamietam czy juz o tym mowilas? dlaczego mialoby ich nie byc?

oh nie lubie tego (z winem) a glupio sie doroslej w kosciele krzywic:P
Pisalam tylko w pierwszym poście ze nie planujemy oczepin, blogoslawienstwa i podziekowan. Albo zrobimy to przed albo po weselu. Mój kobiecy rozumek kojarzy to tylko z kwiatami/ slodyczami, Tańcem w kółeczku i oklepaną piosenką. Brrr. Poczytalam wątki o podziękowaniach i może cos się zmieni.

Wino mszalne smakowali mi jablkami.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2014-04-20, 07:58   #4618
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Czesc wam

Stary 2014-04-20, 08:19   #4619
czerwonapanienka
Zadomowienie

Wesołych Świąt Kochane
Stary 2014-04-20, 08:21   #4620
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Witam sie świątecznie z podróży

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości