|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 | |
wańka wstańka
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
Już lepiej dziecku problemach społecznych rozmawiać, jak rodzice biorą w jakiejś akcji udział, mogą dziecko w to włączyć. Oddawanie niepotrzebnych rzeczy potrzebującym itd. Wrzucanie pieniędzy do puszek też ma sens, o ile stoi za tym rozmowa z dzieckiem.
![]() |
#4592 |
.
|
Judith, sądziłam, że ten mejl poszedł na fb szlachetnej a nie szlacheckiej :P
#4593 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4594 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Jakby trzeba wyliczać, dlaczego Szp to głupie pomaganie, a wręcz szkodliwe lista byłaby długa straszliwie.
![]() |
#4595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
samochód - może i wpisanie go na listę potrzeb było impulsem, żeby polepszyć komfort życia rodziny, ale nikt nie bierze pod uwagę, że utrzymanie go będzie kosztować (ubezpieczenie, naprawy, paliwo) - skąd rodzina żyjąca w ubóstwie znajdzie na to dodatkowe fundusze? robot kuchenny (z tyh planetarnych) - bo pani Krysia lubi gotować rodzince telefon komórkowy - a kto zapłaci rachunki? smartfon - j.w. Osoby o zdrowych zmysłach uważają, że to nie jest mądre. Ale jeśli takie i inne życzenia wędrują na obszerną listę potrzeb rodziny, bo wprowadził je wolontariusz, który identyfikuje się z akcją, ideami i hasłem mądrej pomocy, to nie dziwmy się, że to kontrowersyjne.
![]() |
#4596 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Zauważ, że nikt tutaj nie krytykuje idei pomocy bliźnim. Krytykujemy jedynie mętne cele akcji SZP poparte jeszcze mętniejszą ideologią oraz cwaniactwo i nieróbstwo, które na tej ideologii żeruje.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4597 |
Wredny kotecek
|
Czemu nie widać reszty ocen na stronie SzP :P https://www.facebook.com/marcin.legu...4¬if_t=like
|
![]() ![]() |
![]() |
#4598 |
.
|
zablokowali możliwość oceniania, bo za dużo krytyki się pojawiło ;-)
#4599 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4600 |
.
|
one są chyba ukryte w odmętach fb. w sensie - co zostało napisane to jest, ale ustawiona opcja niewidoczne
![]()
#4601 |
Konto usunięte
|
używana lodówka dla starszej pani kosztowała 150 zł, plus jej transport 50 zł, także ciężko to uznać za efekciarski gest wizażanek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4602 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;52653619]używana lodówka dla starszej pani kosztowała 150 zł, plus jej transport 50 zł, także ciężko to uznać za efekciarski gest wizażanek
![]() Bo to nie było efekciarstwo. To była faktyczna, mądra pomoc dla starszej osoby, która nie ma możliwości zarobić. Widzę też w opisie pewnej wizażanki, że poszukiwany jest też wózek inwalidzki (nie wiem, czy dla tej samej osoby, zresztą nie ma to znaczenia bo osoba niepełnosprawna także ma ograniczone możliwości zarobkowania, więc pomoc jak najbardziej mądra). Wasza pomoc trafiła do osoby, która naprawdę pomocy potrzebowała. Jeszcze raz, mavis: chapeau bas dla Was ![]() ![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#4603 |
Konto usunięte
|
TVP już zaczęła propagandę i oczywiście wszyscy sławni mili i lubiani już się zgłosili. Ale się zdenerwowalam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4604 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Swoją drogą, szybko zaczęli w tym roku. No ale nic, czekamy na kwiatki opisowe, więc pociesz się, że chociaż się pośmiejesz (przez zgrzyt zębów, jako i ja).
|
![]() ![]() |
![]() |
#4605 |
Konto usunięte
|
I o co tu się denerwować? Mnie też wkurza jak np wszyscy znani i lubiani reklamują proszki do prania, płyny do mycia, uważam że to wciskanie kitu, że za 1 grosz umyje 34 i pół talerza, ale nie uważam, że jest to propaganda stacji telewizyjnych i nie mam też zamiaru się tym denerwować :sly:
|
![]() ![]() |
![]() |
#4606 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli &a mp; quot ;Szl ache t na Paczka&am p;am p;qu ot; cz. II
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;52725001]I o co tu się denerwować? Mnie też wkurza jak np wszyscy znani i lubiani reklamują proszki do prania, płyny do mycia, uważam że to wciskanie kitu, że za 1 grosz umyje 34 i pół talerza, ale nie uważam, że jest to propaganda stacji telewizyjnych i nie mam też zamiaru się tym denerwować :sly:[/QUOTE]
1/10 bo nie chce mi się tłumaczyć i walić wyswiechtany tu slogan o czytaniu ze zrozumieniem. Nie wydaje mi się tylko, że proszek do prania gra na emocjach w obrzydliwy sposób i wspiera niezaradnosc i marazm, ale mogę się mylić. A co masz zamiar, a czego nie, w związku z reklamą proszku czy płynu, to wiesz, nobody cares w tym wątku. Nudnas już w tej osamotnionej walce. Agata Młynarska powiedziała, że duzi roboty teraz macie w fundacji, to zajmij się tym i pokaż, że warto jak twierdzisz, lepsze od pisaniny. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-09-10 o 23:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#4607 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli & quot ;Szl ac
Cytat:
Czyli zgadza się: pożal się Boże, celebryta i pożal się Boże, akcja. Wszystko w normie. Monicka, Ty nie porównuj reklamy do akcji charytatywnej bo to zupełnie inny ciężar gatunkowy. Choć, oczywiście, istnieje grupa ludzi, która bezkrytycznie zaufa i reklamom i naciąganym celom akcji SZP. Tymczasem ani za 1 grosz nie pozmywasz kilometra naczyń, ani nie zmienisz prezentem niczyjego podejścia do życia ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#4608 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Promowanie głupoty mnie ogromnie wkurza, a jeszcze ekscytowanie się tym w sposób infantylny- potęguje poczucie zażenowania.
![]() |
#4609 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli &a mp; quot ;Szl ac
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4610 |
Konto usunięte
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;52728969]Nie prowadzę żadnej walki, wyrażam swoje zdanie. Nie wspieram fundacji i w niej nie działam, więc nie mam w związku z tym żadnej roboty. I nie jesteś od tego, by mi mówić co mam robić. Możesz nie lubić akcji ale nie wiem skąd tyle złości w niektórych np w Tobie, że aż się denerwujesz oglądając wiadomości o akcji w tv i że tyle złości wylewa się tu na akcję i wolontariuszy.[/QUOTE]
bo akcja jest zla. bo wolontariusze nie wiedzą w ogole co robią. bo... a zresztą. to juz wszystko bylo powiedziane. |
![]() ![]() |
![]() |
#4611 |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli &a mp; quot ;Szl a
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;52728969]Nie prowadzę żadnej walki, wyrażam swoje zdanie. Nie wspieram fundacji i w niej nie działam, więc nie mam w związku z tym żadnej roboty. I nie jesteś od tego, by mi mówić co mam robić. Możesz nie lubić akcji ale nie wiem skąd tyle złości w niektórych np w Tobie, że aż się denerwujesz oglądając wiadomości o akcji w tv i że tyle złości wylewa się tu na akcję i wolontariuszy.[/QUOTE]
Zauważ, że większość ludzi w tym wątku jest dość rozsądnie myśląca a więc widzi totalny bezsens tej akcji. Ta akcja jest ZŁA. Demoralizuje ludzi, wspiera bezradność, przyklaskuje beztroskiemu dziecioróbstwu i nieróbstwu. Absolutnie nie jest żadnym impulsem do pozytywnych zmian. Nie promuje godności ludzkiej, przeciwnie, promuje żebractwo a to zjawisko stoi w jawnej sprzeczności z godnością ludzką. Ja się nie dziwię Harleyce, że szlag ją trafił na (pożal się Boże) celebrytów, którzy tę szkodliwą akcję wykorzystują do celu zyskania, podtrzymania, odnowienia własnej popularności, zgodnie z zasadą: "Nieważne, czy mówią dobrze czy źle. Ważne, by w ogóle o nas mówili". To jest po prostu podłe, takie wspinanie się na popularność po plecach biednych, zdemoralizowanych i słabo wykształconych ludzi. Podłe z ich strony jest robienie ludziom wody z mózgu i promowanie tej szkodliwej akcji. Popatrz na skutki: darczyńca przez chwilę poczuje się jak mesjasz, obdarowany przez chwilę poczuje radość, o celebrycie znów będą mówić. A sytuacja rodziny jak była beznadziejna, tak jest. Zatrute owoce. Podłe jest też wykorzystywanie młodego wieku i naiwności wolontariuszy SZP. Akcja działa na zasadzie sekty: można mówić tylko w samych superlatywach, albo wcale. Wszelakie krytyczne posty (nawet najoględniej wyrażone) są ze strony SZP usuwane a autorzy blokowani. Tak własnie działa sekta: epatuje szczęściem i miłością i to obowiązkowo.
![]() ![]() |
![]() |
#4612 |
Konto usunięte
|
Ciekawe czy w tym roku będą opisy np.: "Ahmed (35) i jego żona przyjechali do Polski z Syrii z 7 dzieci. Niestety, mają trudności w znalezieniu pracy, ponieważ nie znają języka polskiego, a dodatkowo na granicy przypadkiem "zgubili" dokumenty. Proszę o pieniądze na bilety do Niemiec".
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4613 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() Ja jestem ciekawa, kto im da kasę na wybudowanie meczetów i szkól Koranu, z całym szacunkiem do tej religii.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4614 |
Konto usunięte
|
Spoko w Internecie też są te reklamy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4615 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak to kto? Arabia Saudyjska już się zadeklarowała, że da hajs na budowę meczetów w Niemczech. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4616 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja zgadzam się z Wami w wielu aspektach, że sama organizacja kuleje. Byłam wolontariuszką dwa razy, wiem jak to wygląda, ile jest błędów i że wiele rzeczy się sypie i jest źle zorganizowanych w związku z tą akcją. Dlatego już w tym nie uczestniczę. Sposób prowadzenia fejsbuka to obrona przed krytyką po najmniejszej linii oporu i jest kiepski. I zdecydowanie nie podobają mi się niektóre opisy i życzenia. Jednak wciąż moim zdaniem pomoc jest dobra. Nie wiem czy idea z impulsem do zmiany jest tu realizowana, naprawdę nie wiem czy u tych rodzin sytuacja się zmieni na lepsze. Nie ma co promować zebractwa, ale czy to znaczy że w ogóle nie należy pomagać? Jakbyś miała worek starych ciuchów z których dzieci wyrosły albo których już nie używasz, to wywalilabys je na śmietnik? Żeby tylko nie dawać ich biednym, bo to by było promowaniem zebractwa i wspieranie bezradności? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4617 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2 lata temu na mojej dzielni był opis rodziny uchodźców z któregoś z arabskich krajów, nie prosili o bilety do Niemiec. Sytuacja rodziny jednak budziła współczucie, chyba dość szybko znaleźli darczyńców. Cytat:
Uświadomicie ![]()
![]() |
#4618 |
Zakorzenienie
|
przed chwilą w tvn24 - biedna rodzina, rodzice bezrobotni, ledwo starcza na jedzenie, mówią, że 3 tyg. temu urodziło się 9. dziecko, komentarz matki "widocznie tak miało być"
![]()
#4619 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4620 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;52743619]Nie ma co promować zebractwa, ale czy to znaczy że w ogóle nie należy pomagać? Jakbyś miała worek starych ciuchów z których dzieci wyrosły albo których już nie używasz, to wywalilabys je na śmietnik? Żeby tylko nie dawać ich biednym, bo to by było promowaniem zebractwa i wspieranie bezradności?[/QUOTE]
Wiesz, tu już jedna kiedyś próbowała oddac używane ciuchy po dzieciach w akcji SZP. Taka, z Konstancina, co sukienki sobie kupuje w La Manii. I co usłyszała? Nie. Widać więc, jak SZP zależy na pomaganiu. Jak bym miała worek ciuchów po dziecku (nie mam dziecka), zawiozłabym je do domu samotnej matki, czy do schroniska dla kobiet z dziećmi. Ale z pewnością nie dorabiałabym do tego faktu ideologii mądrej pomocy. Po prostu dzieci miałyby się w co ubrać, natomiast nic nie zmieniłoby się w sytuacji tych kobiet i tych dzieci. A i ja nie miałabym syndromu Mesjasza z tego powodu i nie rzygałabym tęczą. ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- No i jaka może tu być mądra pomoc ze strony SZP? Jaki impuls do zmian? Chyba tylko dziesiąte dziecko uklepane beztrosko i radośnie. Jedyne, co mądrego można tu zrobić to wysterylizować przymusowo oboje i odebrać prawa rodzicielskie na podstawie okrucieństwa wobec własnych dzieci. Bo rodzenie dzieci do biedy takiej, że" ledwo starcza na jedzenie" jest okrucieństwem wobec własnych dzieci.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.