Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-04, 20:53   #4591
mariolab
Przyczajenie

Dot.: Pominięcie Cilest

Cytat:
Napisane przez mariolab Pokaż wiadomość
biorę końcówkę opakowania cilest dokładnie 20-21 tabletkę i zazwyczaj tabletkę biorę wieczorem ok 22-23 wczoraj zapomniałam i wzięłam dzisiaj o 10:30 czy wszystko jest oki i bez konsekwencji????????????? a ze swoim facetem kochałam się w piątek:P:P

hmmm kobietki powiedzccie mi proszę bo już naprawdę zgłupiałam to w koncu jest wszystko oki i nie ma ryzyka?????????? jestem po 7-dniowej przerwie i biorę 3 tabletkę z kolejnego opakowania a weekend wyjeżdzamy no i wiecie chciałabym sobie ten tego :P:P:P
mariolab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 21:02   #4592
Vanique
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mariolab Pokaż wiadomość
hmmm kobietki powiedzccie mi proszę bo już naprawdę zgłupiałam to w koncu jest wszystko oki i nie ma ryzyka?????????? jestem po 7-dniowej przerwie i biorę 3 tabletkę z kolejnego opakowania a weekend wyjeżdzamy no i wiecie chciałabym sobie ten tego :P:P:P

A ulotkę Pani przeczytała ? Co zrobić w czasie pominięcia tabletki w 3 tyg i ile może trwać spóźnienie, to w ulotce jest
Vanique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 21:10   #4593
mariolab
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Vanique Pokaż wiadomość
A ulotkę Pani przeczytała ? Co zrobić w czasie pominięcia tabletki w 3 tyg i ile może trwać spóźnienie, to w ulotce jest
czytała czytała nieraz i nie dwa pisze że niby wsztko git ale wiecie jak to jest panikara troszkę ze mnie i zawsze 5 razy wole się upewnić i dlatego pytam
mariolab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 21:47   #4594
Vanique
Zadomowienie

Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z

Mogłaś już po prostu tych tabletek nie brać, w sumie to przekroczyłaś 12 godzin ale tylko o pół godziny wydaje mi sie że będzie wszytko ok.
Stary 2012-07-06, 19:23   #4595
Candy_lips
Zakorzenienie

Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z

Dziewczyny, byłam u lekarza no i miałyście rację. Lekarz powiedział, że ciąży nie będzie jak wezmę te 20 tabletek antykoncepcyjnych zamiast ustawowo 21, że i tak cykl będzie zabezpieczony. Potem, prawdopodobnie po przerwie będę brać już inne tabsy, zmienione, skoro na tych kiepsko się czuję. A co braku krwawienia z odstawienia, to o dziwo, przy braniu Atywi to normalne, bo ma takie działanie, że może nawet zaniknąć (widocznie dlatego nie miałam).
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-07, 05:14   #4596
arletka12
Przyczajenie

A co zrobić jeśli jednego dnia przyjęłam 2 tabletki za dużo ? ( razem 3 ) bo nie byłam pewna czy się wchłonęły , no ale teraz jednak jestem pewna że się wchłonęły dodam że nie mam zamiaru kończyć opakowania dwa dni wcześniej tylko normalnie przedłużyć z następnego blistra . Czy taka dawka hormonów a później jej zmniejszenie podziałało na antykoncepcję ?
arletka12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 20:22   #4597
luffka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arletka12 Pokaż wiadomość
A co zrobić jeśli jednego dnia przyjęłam 2 tabletki za dużo ? ( razem 3 ) bo nie byłam pewna czy się wchłonęły , no ale teraz jednak jestem pewna że się wchłonęły dodam że nie mam zamiaru kończyć opakowania dwa dni wcześniej tylko normalnie przedłużyć z następnego blistra . Czy taka dawka hormonów a później jej zmniejszenie podziałało na antykoncepcję ?
a po co brałaś aż tyle tabletek? Nie mogłaś poczekać i zobaczyć czy ta pierwsza się wchłonie?
Możesz skończyć opakowanie 2 dni wcześniej, możesz dobrać z kolejnego opakowania. Jednorazowo taka ilość tabl. nie powinna mieć wpływu na antykoncepcję.... Bylebyś tego nie powtarzała zbyt często...
Stary 2012-07-11, 09:20   #4598
dominisia0312
Raczkowanie

hej dziewczyny. w 21 dniu przyjmowania tabletek miałam ostrą biegunkę. do łazienki pobiegłam po jakichś 3,5 h od przyjęcia tabletki. <wcześniej biegałam przez cały dzień myślałlam ze wieczorem juz bedzie ok > problem polega na tym ze zawsze okres dostawalam w sobotę a teraz dostalam w piatek., czyli mozna by przyjac ze tabletka sie nie wchlonela. z tego co teraz wyczytalam to powinnam policzyc ta ostatnia tabletke jako pierwszy dzien 7 dniowej przerwy. niestety tego nie zrobilam i przerwe liczylam jak zawsze. wczoraj wzielam pierwsza tabletke. czyli to by sie liczylo jako przerwa 8 dniowa? co powinnam teraz zrobic? nie jestem w pelni zabezpieczona? dodam ze w czasie przerwy uprawialam seks z moim narzeczonym.
dominisia0312 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 09:33   #4599
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominisia0312 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny. w 21 dniu przyjmowania tabletek miałam ostrą biegunkę. do łazienki pobiegłam po jakichś 3,5 h od przyjęcia tabletki. <wcześniej biegałam przez cały dzień myślałlam ze wieczorem juz bedzie ok > problem polega na tym ze zawsze okres dostawalam w sobotę a teraz dostalam w piatek., czyli mozna by przyjac ze tabletka sie nie wchlonela. z tego co teraz wyczytalam to powinnam policzyc ta ostatnia tabletke jako pierwszy dzien 7 dniowej przerwy. niestety tego nie zrobilam i przerwe liczylam jak zawsze. wczoraj wzielam pierwsza tabletke. czyli to by sie liczylo jako przerwa 8 dniowa? co powinnam teraz zrobic? nie jestem w pelni zabezpieczona? dodam ze w czasie przerwy uprawialam seks z moim narzeczonym.
Zanim zwymiotowałaś, tabletka zdążyła się wchłonąć trochę to wszystko pomieszane, szanse na ciąże są znikome, ja na Twoim miejscu dla swojego własnego spokoju bym się zabezpieczała dodatkowo przez te 7 dni
Stary 2012-07-11, 09:39   #4600
dominisia0312
Raczkowanie

no ale czy to nie dziwne ze akurat dostalam okres w piatek? a nie w sobotę? na pewno się dodatkowo zabezpieczę.. i dziękuję bardzo za odpowiedź.
dominisia0312 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 09:41   #4601
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominisia0312 Pokaż wiadomość
no ale czy to nie dziwne ze akurat dostalam okres w piatek? a nie w sobotę? na pewno się dodatkowo zabezpieczę.. i dziękuję bardzo za odpowiedź.
nie każde krwawienie musi wyglądać tak samo nawet jeśli by się nie wchłonęła, to nie masz się o co martwić, ale następnym razem pilnować

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-12, 09:17   #4602
buntowniczkaa
Raczkowanie

Cześć dziewczyny.Mam problem.. zazywam microgynon 21 i zwymiotowałam 1 tabletke w 3 tygodniu brania tabletek.. to byla chyba 18 tabletka. dzien wczesniej kochałam sie z moim chlopakiem,ale w tym dniu kiedy sie kochalismy przyjelam tabletke normalnie.dopiero na drugi dzien wzielam tabletke o 20 i zwymiotowalam o 23. na ulotce pisalo,ze powinnam nie brac pozostalych tabletek i zrobic 7 dniową przerwe. zrobilam tak.I mimo to,mam schize,ze moge byc w ciazy.bo okresu jeszcze nie dostałam.Myslicie,ze jest duze prawdopodobienstwo,ze moge byc w ciąży?

Nie wyjdę dziś z tobą baby na techno
Nie pójdę z tobą pod ręke po molo
Nigdy w życiu nie pokocham chłopaka,
Który słucha disco polo!
buntowniczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 11:13   #4603
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buntowniczkaa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.Mam problem.. zazywam microgynon 21 i zwymiotowałam 1 tabletke w 3 tygodniu brania tabletek.. to byla chyba 18 tabletka. dzien wczesniej kochałam sie z moim chlopakiem,ale w tym dniu kiedy sie kochalismy przyjelam tabletke normalnie.dopiero na drugi dzien wzielam tabletke o 20 i zwymiotowalam o 23. na ulotce pisalo,ze powinnam nie brac pozostalych tabletek i zrobic 7 dniową przerwe. zrobilam tak.I mimo to,mam schize,ze moge byc w ciazy.bo okresu jeszcze nie dostałam.Myslicie,ze jest duze prawdopodobienstwo,ze moge byc w ciąży?
Nie, nie będziesz w ciązy, bo postąpiłaś dobrze.
Stary 2012-07-13, 08:24   #4604
lizzie123
Raczkowanie

hej dziewczyny!
biorę tabletki od ponad roku o godzinie 22 - w tym momencie pierwszy tydzien kolejnego opakowania ; około godziny pierwszej piętnascie dostałam silnych bóli brzucha i dwa razy byłam w toalecie ( wyglądało to jak biegunka) w międzyczasie zażyłam 30 kropli żolądkowych i nospe, a rano ranigast ... powiedzcie prosze, czy dzialanie tabletek zostało osłabione?
lizzie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-13, 09:46   #4605
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lizzie123 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!
biorę tabletki od ponad roku o godzinie 22 - w tym momencie pierwszy tydzien kolejnego opakowania ; około godziny pierwszej piętnascie dostałam silnych bóli brzucha i dwa razy byłam w toalecie ( wyglądało to jak biegunka) w międzyczasie zażyłam 30 kropli żolądkowych i nospe, a rano ranigast ... powiedzcie prosze, czy dzialanie tabletek zostało osłabione?
ja polecam wpisać hasło "biegunka" w wikipedię. a najlepiej to wpisać definicję do pierwszego posta tego wątku...
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-13, 09:49   #4606
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
hej dziewczyny!
Nie, tabletka zdążyła się wchłonąć, a jednorazowo luźny stolec to żaden powód do obaw.
Gorzej z tym, że dość dużo tych kropel przyjęłaś, a one zawierają osłabiający dziurawiec głównie.
Stary 2012-07-13, 10:05   #4607
lizzie123
Raczkowanie

Dzięki Frutti za odpowiedź!!!, czyli proponujesz zabezpieczać się dodatkowo przez kolejnych 7 dni i nie powinno być żadnych niechcianych sytuacji?
lizzie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-13, 10:07   #4608
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki Frutti za odpowiedź!!!, czyli proponujesz zabezpieczać się dodatkowo przez kolejnych 7 dni i nie powinno być żadnych niechcianych sytuacji?
Tak będzie najrozsądniej
Stary 2012-07-14, 18:20   #4609
sloneczko8787
Przyczajenie

Dot.: Wymioty a tabletki antykoncepcyjne - wątek zbiorczy.

Witam, tabletki biore o godzinie 21. Wczoraj wzielam pierwsza z nowego opakowania wzielam ja wczesniej kolo 18:30 poniewaz potem juz mialam plany i balam sie ze zapomne. Potem wynikla impreza i od 3 w nocy caly czas wymiotowalam Z tego co wiem to tabletka wchlania sie 3-4 godziny wiec chyba nie powinnam panikowac?

Pozdrawiam
sloneczko8787 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-14, 19:23   #4610
Candy_lips
Zakorzenienie

Ginekolog zapisał mi nowe tabletki i miałam już je wziąć, nawet gdyby było niewielkie plamienie. Teraz mam bóle brzucha i niewielką ilość krwi, więc wypadałoby wziąć nowe tabsy. Wczoraj skończyłam ostatnią tabletkę starych. To rozumuję, że mogę wziąć teraz już tabletkę nowych, tamte brałam o 18, ale 12 godzin nie przekroczę, więc spoko i żaden szok dla organizmu, prawda? Tzn wzięłabym może np o 22, gdyż zaraz będę brać lek Glucophage XR i nie chciałabym za bardzo obciążyć organizmu, bo jednak dwa takie leki naraz to chyba nie bardzo.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2012-07-14 o 19:26
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 09:40   #4611
sloneczko8787
Przyczajenie

Witam, tabletki biore o godzinie 21. Wczoraj wzielam pierwsza z nowego opakowania wzielam ja wczesniej kolo 18:30 poniewaz potem juz mialam plany i balam sie ze zapomne. Potem wynikla impreza i od 3 w nocy caly czas wymiotowalam Z tego co wiem to tabletka wchlania sie 3-4 godziny wiec chyba nie powinnam panikowac?

Pozdrawiam
sloneczko8787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 09:46   #4612
Vanique
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sloneczko8787 Pokaż wiadomość

Pozdrawiam

Jesteś bezpieczna tabletka dawno się wchłonęła
Stary 2012-07-20, 20:05   #4613
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sloneczko8787 Pokaż wiadomość

Pozdrawiam
nie powinnaś
Stary 2012-07-22, 21:10   #4614
Paty89
Przyczajenie

Piszę tutaj, bo może Wy mnie uspokoicie... Przedwczoraj około 17 uprawiłam seks w moim chłopakiem. Wieczorem normalnie o 22.30 wzięłam tabletkę. Jednak o 3 w nocy obudziłam się ze strasznymi mdłościami. Próbowałam powstrzymać się od wymiotów, ale o mniej więcej 3.30 poddałam się i zwymiotowałam. Od zażycia tabletki minęły więc gdzieś równo 5h. Czy jest jakaś szansa, że tabletka mogła się nie wchłonąć? Bardzo się boję, że może jednak to 5h to mogło być za mało...
Paty89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 21:13   #4615
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paty89 Pokaż wiadomość
Piszę tutaj, bo może Wy mnie uspokoicie... Przedwczoraj około 17 uprawiłam seks w moim chłopakiem. Wieczorem normalnie o 22.30 wzięłam tabletkę. Jednak o 3 w nocy obudziłam się ze strasznymi mdłościami. Próbowałam powstrzymać się od wymiotów, ale o mniej więcej 3.30 poddałam się i zwymiotowałam. Od zażycia tabletki minęły więc gdzieś równo 5h. Czy jest jakaś szansa, że tabletka mogła się nie wchłonąć? Bardzo się boję, że może jednak to 5h to mogło być za mało...
na pewno się wchłonęła
Stary 2012-07-23, 10:26   #4616
kar_lajn
Raczkowanie

Witam
Prosze o rade.
Wczoraj wzielam 2 tabletke z blistra.po 3 godzinach mialam bol gardla i psiknelam sobie w gardlo spreyem na bol.Spowodowalo to u mnie jakby leciutkie wymioty..lecz nie byly to takie zwykle. Nie bylo w nich pokarmu tylko sama slina i ten brazowy plyn ze sprayu, wystapilo to od razu po psiknieciu w gardlo. Nie wzielam dodatkowej tabletki nie wiem czy uznac to za wymioty? po prostu poczulam jakbymn miala zwymiotowac i wyleciala spora ilosc sliny.Mam sie martwic? dziekuje za odp
kar_lajn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-28, 12:10   #4617
k1ng4
Przyczajenie

Wzięłam tabletkę o 9 rano, 9.15 był luźny stolec, za 15 minut znów i 15 min znów, a za kolejne 30 min to już w sumie sama woda, więc prawdopodobnie jest to biegunka. Czy mam przyjąć kolejną tabletkę?

Jest to 3 tabletka z nowego opakowania czyli 1 tydzień.
I nie całe 2 dni temu był stosunek.
k1ng4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 19:00   #4618
kabat2000
Przyczajenie

witam,sytuacja wyglada nastepujaco w 2 tygodniu brania tabletek (biore je od 3 lat) ok 22 (tak jak zwykle) wziełam tabletke ok 1 w nocy mialam biegunke,wiec wzielam kolejna tabletke z opakowania w razie gdyby tamta wczesniejsza sie nie wchlonela calkowicie..

pytanie brzmi: czy teraz dobrac z nastepnego opakowania ta brakujaca tabletke? czy skonczyc brac o dzien szybciej zrobic 7 dniowa przerwe i dzien szybciej niz zwykle wziac 1 tabletke?

oraz czy nie trzeba od momentu wziecia tych jakby 2 tabletek na raz dodatkowo sie zabezpieczac?

z góry dziekuje za odpowiedz
kabat2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-06, 11:45   #4619
krtek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kabat2000 Pokaż wiadomość
witam,sytuacja wyglada nastepujaco w 2 tygodniu brania tabletek (biore je od 3 lat) ok 22 (tak jak zwykle) wziełam tabletke ok 1 w nocy mialam biegunke,wiec wzielam kolejna tabletke z opakowania w razie gdyby tamta wczesniejsza sie nie wchlonela calkowicie..

pytanie brzmi: czy teraz dobrac z nastepnego opakowania ta brakujaca tabletke? czy skonczyc brac o dzien szybciej zrobic 7 dniowa przerwe i dzien szybciej niz zwykle wziac 1 tabletke?

oraz czy nie trzeba od momentu wziecia tych jakby 2 tabletek na raz dodatkowo sie zabezpieczac?

możesz dobrać, jeśli zależy Ci, żeby skończyć blister tego samego dnia, na skuteczność antykoncepcji wpływu to nie ma, bo można skończyć blister już po 15 tabletkach.

jeśli po wzięciu dodatkowej tabletki biegunka już nie wystąpiła, to nie ma potrzeby dodatkowo się zabezpieczać.

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszę o przeczytanych książkach
krtek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-06, 11:46   #4620
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kabat2000 Pokaż wiadomość

Bierzesz tabletki 3 lata i nie wiesz co zrobić? Łooooł...
Skonczysz branie dzien wczesniej, zrobisz przerwe i bedzie okej. Nie musisz sie dodatkowo zabezpieczac. Poza tym jesli to był jednorazowy luzny stolec to niepotrzebnie bralas druga tabletke

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości