|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozmaitości, czyli wszystko o czym chciałybyśmy porozmawiać ;) - wątek plotkowy
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;82103446]Jesteśmy w trakcie ćwiczeń w przychodni-K. ma astygmatyzm (większy jednego oka), i nie czytała kilku dolnych rzędów na tablicy, w połowie ćwiczeń- poprawa o 1 rząd.
Nie jestem z nią w gabinecie, ale ma ćwiczenia np. rysowanie z zasłoniętym okiem -czerwona nakładka z otworem na środku lub nasza całkowita nakładka na szkło, jakieś ćwiczenia z aparatami, naświetlanie w ciemni- K. nie tłumaczy mi zbyt dokładnie, co robi ![]() Mogę pojutrze sprawdzić dokładnie. W domu miała zasłaniać lepsze oko, żeby słabsze pracowało, na 3h dziennie- ale to dramat, 2h wytrzymuje i to nie codziennie. Natomiast rzeczywiście chodzi prawie cały czas w okularach, też w szkole (rok temu, w przedszkolu zupełnie nie chciała nosić), w jej klasie jeszcze 3-4 dzieci nosi (z 12 osób). Księga Diny- cudowny film, kiedyś na jakimś kanale filmowym trafiłam i nie mogłam się oderwać, obejrzałam do końca. "Prostą historię" widziałam w kinie, kiedy była premierą. Moje ulubione to jednak "Blue Velvet", "Miasteczko Tween Peaks" (serial, nie film) i "Zaginiona autostrada". Mój mąż oczywiście najbardziej ceni "Dzikość serca" ![]() W ogóle David Lynch był w trójce kultowych reżyserów w czasach studiów ![]() Dość znany Jean Pierre Jeunet (Delicatessen, Amelia, Bazyl...) to jednak wg mnie już druga liga ![]() Tak, stało się, kupiłam (a właściwie mąż mi kupił w prezencie nieco na siłę ![]() Nie, ten format mnie nie przekonuje, mam dyskomfort czytania z czegoś nieco większego od notesu, za mało tekstu na stronie. Wrzuciłam 2 powieści Wrońskiego, ale się męczę ![]() Dla równowagi kupiłam papierową "Samotnię" Dickensa- 2 tomy, w sumie 1300 stron.[/QUOTE]A mniejsza czcionka? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4592 |
Konto usunięte
|
Dot.: Rozmaitości, czyli wszystko o czym chciałybyśmy porozmawiać ;) - wątek plotkowy
Ja akurat (nawet jako zadeklarowana fanka Tomka B.) nie lubię Bondów
![]() Natomiast absolutnie genialnym i najlepszym dotąd filmem, w jakim M.M. grał było "Polowanie". Świetny, świetny film, doskonała rola, dobry scenariusz, niejednoznaczne zakończenie, no perełka. Poza tym dobra była też "Praga" i "Otwarte serca" (ten ostatni film jest nieco oryginalny, bo kręcony zgodnie z zasadami duńskiej dogmy, czyli bardzo realistyczny, nie dodane żadne efekty specjalne, nawet muzyka itd., i a propos, zapomniałam wcześniej napisać, że lubię także von Triera). Widziałam też jeszcze m.in. "Jabłka Adama" - dość specyficzny, skandynawski humor, nie zawsze do mnie przemawiał i "Charlie musi umrzeć" - bardzo dziwny film, ale przypadł mi do gustu. Na liście must see mam jeszcze "Chanel i Strawiński" oraz oczywiście "Kochanek królowej". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4593 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;82106211]Ja akurat (nawet jako zadeklarowana fanka Tomka B.) nie lubię Bondów
![]() Natomiast absolutnie genialnym i najlepszym dotąd filmem, w jakim M.M. grał było "Polowanie". Świetny, świetny film, doskonała rola, dobry scenariusz, niejednoznaczne zakończenie, no perełka. Poza tym dobra była też "Praga" i "Otwarte serca" (ten ostatni film jest nieco oryginalny, bo kręcony zgodnie z zasadami duńskiej dogmy, czyli bardzo realistyczny, nie dodane żadne efekty specjalne, nawet muzyka itd., i a propos, zapomniałam wcześniej napisać, że lubię także von Triera). Widziałam też jeszcze m.in. "Jabłka Adama" - dość specyficzny, skandynawski humor, nie zawsze do mnie przemawiał i "Charlie musi umrzeć" - bardzo dziwny film, ale przypadł mi do gustu. Na liście must see mam jeszcze "Chanel i Strawiński" oraz oczywiście "Kochanek królowej".[/QUOTE]Jabłka Adama były spoko, chociaż nie jakieś wybitne znowu, lubię kino skandynawskie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4594 |
Konto usunięte
|
O rany, wy o światowym kinie, a ja nie przepadam
![]() ![]() ![]() Sławna "Amelia" - koleżanka mnie wyciągnęła do kina, i spodobało mi się tylko dlatego, że nie słyszałam co to i nie miałam żadnych oczekiwań. Gdybym potem przeczytała recenzje (pamiętam, że były dwojakie - nienawiść lub zachwyt), to byłoby pewnie gorzej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4595 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;82106576]O rany, wy o światowym kinie, a ja nie przepadam
![]() ![]() ![]() Sławna "Amelia" - koleżanka mnie wyciągnęła do kina, i spodobało mi się tylko dlatego, że nie słyszałam co to i nie miałam żadnych oczekiwań. Gdybym potem przeczytała recenzje (pamiętam, że były dwojakie - nienawiść lub zachwyt), to byłoby pewnie gorzej.[/QUOTE]A ja nie lubię Amelii. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4596 |
Konto usunięte
|
A ja z kolei w większości kina polskiego
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4597 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mam inkbook prime. Jaką macie szybkość czytania? ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;82106576]O rany, wy o światowym kinie, a ja nie przepadam ![]() ![]() ![]() Sławna "Amelia" - koleżanka mnie wyciągnęła do kina, i spodobało mi się tylko dlatego, że nie słyszałam co to i nie miałam żadnych oczekiwań. Gdybym potem przeczytała recenzje (pamiętam, że były dwojakie - nienawiść lub zachwyt), to byłoby pewnie gorzej.[/QUOTE] Światowe kino ![]() Jak się natknę na coś przypadkiem, a dziecko śpi, to obejrzę do końca. Ostatnio na tvp kultura sobota g.8 rano- "Duma i uprzedzenie" serial BBC (Jennifer Ehle i Colin Firth jako pan Darcy) ![]() Częściej z córką oglądamy "Dorota was urządzi " ![]() ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2018-03-12 o 20:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4598 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;82112051]Teraz mam ustawioną na 16, mniejsza mnie drażni, tak samo, jak podświetlenie, bo mam wrażenie czytania z monitora (odkąd w pracy mam włączony przez prawie 6 h non stop, to mam dość
![]() Mam inkbook prime. Jaką macie szybkość czytania? ![]() Światowe kino ![]() Jak się natknę na coś przypadkiem, a dziecko śpi, to obejrzę do końca. Ostatnio na tvp kultura sobota g.8 rano- "Duma i uprzedzenie" serial BBC (Jennifer Ehle i Colin Firth jako pan Darcy) ![]() Częściej z córką oglądamy "Dorota was urządzi " ![]() ![]() U mnie 14 jest największą i jest tak ogromna, że mieści się jedno czy dwa słowa na stronie. A podświetlenie jest genialne w kindlu, wieczorami siedzimy przy jednej lampce, świeczce i czytamy na podświetleniu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4599 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4600 |
Konto usunięte
|
Też mam Kindla, ale chyba nie mam podświetlenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4601 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;82115626]Też mam Kindla, ale chyba nie mam podświetlenia.[/QUOTE]Ja na takim bez podświetlenia bym nie dała rady, siostra też szybko zmieniała classica na paperwhite.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4602 |
Konto usunięte
|
Ja mam taką małą lampkę z Biedry, którą mogę przyczepić do książki/Kindla
![]() Wczoraj oglądaliśmy Anihilację z Portman. Jeśli ktoś jest fanem takich klimatów, to polecam, wg mnie fajny, chociaż mnie takie kino jest obce i nie umiem zbytnio porównać. TŻ puścił, a ja i tak nie miałam nic lepszego do roboty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4603 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Berry podswietlenia w kindlu nie jest takie samo jak w laptopie. Ja po pracy na laptopie mam bardzo zmeczone oczy, przy czytniku nie odczuwam wcale zmęczenia, a czytam często 2-3 godziny a nawet dluzej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4604 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;82103446]Jesteśmy w trakcie ćwiczeń w przychodni-K. ma astygmatyzm (większy jednego oka), i nie czytała kilku dolnych rzędów na tablicy, w połowie ćwiczeń- poprawa o 1 rząd.
Nie jestem z nią w gabinecie, ale ma ćwiczenia np. rysowanie z zasłoniętym okiem -czerwona nakładka z otworem na środku lub nasza całkowita nakładka na szkło, jakieś ćwiczenia z aparatami, naświetlanie w ciemni- K. nie tłumaczy mi zbyt dokładnie, co robi ![]() Mogę pojutrze sprawdzić dokładnie. W domu miała zasłaniać lepsze oko, żeby słabsze pracowało, na 3h dziennie- ale to dramat, 2h wytrzymuje i to nie codziennie. Natomiast rzeczywiście chodzi prawie cały czas w okularach, też w szkole (rok temu, w przedszkolu zupełnie nie chciała nosić), w jej klasie jeszcze 3-4 dzieci nosi (z 12 osób). Księga Diny- cudowny film, kiedyś na jakimś kanale filmowym trafiłam i nie mogłam się oderwać, obejrzałam do końca. "Prostą historię" widziałam w kinie, kiedy była premierą. Moje ulubione to jednak "Blue Velvet", "Miasteczko Tween Peaks" (serial, nie film) i "Zaginiona autostrada". Mój mąż oczywiście najbardziej ceni "Dzikość serca" ![]() W ogóle David Lynch był w trójce kultowych reżyserów w czasach studiów ![]() Dość znany Jean Pierre Jeunet (Delicatessen, Amelia, Bazyl...) to jednak wg mnie już druga liga ![]() Tak, stało się, kupiłam (a właściwie mąż mi kupił w prezencie nieco na siłę ![]() Nie, ten format mnie nie przekonuje, mam dyskomfort czytania z czegoś nieco większego od notesu, za mało tekstu na stronie. Wrzuciłam 2 powieści Wrońskiego, ale się męczę ![]() Dla równowagi kupiłam papierową "Samotnię" Dickensa- 2 tomy, w sumie 1300 stron.[/QUOTE] A próbowałaś na tablecie? Ja z legimi korzystam na Surface i uwolbiam ten format Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4605 |
Konto usunięte
|
Jaka u Was pogoda?
Bo u nas jakiś dramat totalny, pochowałam już wszystkie swoje ciuchy zimowe, a tu śnieg spadł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4606 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;82219991]Jaka u Was pogoda?
Bo u nas jakiś dramat totalny, pochowałam już wszystkie swoje ciuchy zimowe, a tu śnieg spadł ![]() U nas ubrania zimowe akt czas w użyciu, bo tylko zeszła niedziela była bardzo ciepła, a tak to normalnie tzn. zimno. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4607 |
Zakorzenienie
|
U nas też spadł śnieg, mało dzisiaj koziołka nie wywinęłam na lodzie
![]() ![]()
![]() |
#4608 |
BAN stały
|
Sypie😆
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4609 |
Konto usunięte
|
Śnieg i -3, wieje bardzo, jest paskudnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4610 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;82219991]Jaka u Was pogoda?
Bo u nas jakiś dramat totalny, pochowałam już wszystkie swoje ciuchy zimowe, a tu śnieg spadł ![]() Wczoraj rano zaczęło padać, byliśmy na sankach popołudniu. Dziś śnieg nadal leży i po obiedzie znowu idziemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4611 |
Zakorzenienie
|
Byliśmy raz na sankach po obiedzie i raz teraz na wybiegnie bo ich energia rozsadzała ( a mi uszy
![]() ![]()
![]() |
#4612 |
Konto usunięte
|
A Artek jednak nie poszedł, u nas jest przeokropny wiatr :/ Chyba tak jak u Szaji.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4613 |
Wtajemniczenie
|
My już w wiosennych kurtkach i butach cały tydzień chodziliśmy, temp. do 10 st., a od piątku z powrotem zimówki, śnieg sypie już drugi dzień, jest pięknie, biało, ale ja już chciałam wiosnę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4614 |
Konto usunięte
|
U nas słonecznie ale mocno wietrznie. Ten mocny wiatr powoduje że jest bardzo zimno. Śniegu nie ma i mam nadzieję że nie będzie.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4615 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Młodszemu raptownie stopa skoczyła o 2 rozmiary. Jestem w szoku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4616 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Spoko, Artek ma w tym sezonie 30/31. Jeszcze parę rozmiarów i się będziemy butami wymieniać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4617 |
BAN stały
|
No to ma stopę 😀 Lena 33 a wydaje się duża. Ale ona może dobić do 41 po mamusi🙄
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4618 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4619 |
Zakorzenienie
|
U nas w miarę w normie, starszak 27, (syn koleżanki w tym samym wieku 29), a młodszy 23.
Igi ma milion przejściowych kurtek, ale on szybko marznie, bo jest bardzo drobny, więc kończy się zawsze przeskokiem w naprawdę wiosenne leciutkie kurtki. A młodszy ma słabe krążenie po mnie, tj. zimne ręce wiecznie i jakoś też go szybko nie rozbieram, chociaż np. śpi kompletnie niczym nieprzykryty. Sama też zauważyłam, że zmiana kurtki na wiosenną przy temperaturze 10 stopni kończy się u mnie przeziębieniem. Dla mnie wiosna jest od ok. 15 stopni. ![]() Ale też u nas jest duża wilgoć w powietrzu, praktycznie zawsze wieje, więc do tych 15 stopni, odczuwalna temperatura jest z reguły nawet do 5 stopni niższa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2018-03-18 o 07:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4620 |
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;82245491]Artek po tatusiu, właścicielu kajaka 46/47. Na szczęście coraz więcej sklepów uwzględnia takie rozmiary w normalnej cenie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ma potencjał 😀😀 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.