Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-14, 15:38   #4591
studi
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość
dziewczyny, na jakiej zasadzie mozna przedluzyc staz?
musisz napisac podanie-tak jak dziewczyny pisały wyżej
Stary 2009-09-14, 16:15   #4592
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysiunia85g Pokaż wiadomość
A to już chyba zależy od urzędu, do którego się wybierasz na staż
Zwykle było tak, że w UP dostawałam listę pracodawców i tam były napisane wymagania dot. wykształcenia, a zresztą tu masz link i możesz sprawdzić do jakiego urzędu jakie wymagania:
http://www.pup.katowice.pl/index.php?go=oferty_stazu
widziałam tę tabelkę i dlatego pytałam, bo chciałam się dowiedzieć jak to wygląda w rzeczywistości (zwłaszcza jak jest napisane wykształcenie średnie lub wyższe ale nie jest napisane jakie studia konkretnie )
Cytat:
A jaki kierunek skończyłaś jeśli mogę spytać?

Pamiętam w zeszłym roku starałam się o staż w wydziale kultury i sportu urzędu miasta, niestety przegrałam z 2 dziewczynami, one miały wyższe wykształcenie, jedna skończyła kulturoznawstwo, a druga historię.
Do innych wydziałów przyjmują po takich kierunkach jak: administracja, ekonomia, zarządzanie, prawo, finanse i bankowość itp.
To samo w urzędzie skarbowym, jeśli już chcą osobę po studiach.
skończyłam filologię klasyczną i między innymi mam uprawnienia do pracy w archiwach wydawnictwach i instytucjach związanych z kulturą

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 17:43   #4593
Ejniacz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
w UP w Katowicach tak Cię szybko skierowano?
a można wiedzieć jakie masz wykształcenie? (chodzi mi o to czy UP patrzy na wykształcenie zanim skierują np do jakiegoś urzędu )
W Świętochłowicach . I jestem po ogólniaku.

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 18:59   #4594
maajjaa88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Illyana Pokaż wiadomość
Zależy czy posiadasz książeczkę zdrowia czy też nie.

Jeżeli już gdzieś wcześniej pracowałaś i masz ją to Pup Ci ją tylko podbija.
Jeżeli nie to występujesz do Pup z wnioskiem - mają gotowe formularze- o sporządzenie dla Ciebie takiej książeczki - musisz dać zdjęcie do niej.
Na czas kiedy wyrabiają te książeczke - w zależności od urzędu i natłoku takich spraw może to potrwać np miesiąc prosisz o wydanie Ci zaświadczenia, że jesteś zarejestrowana w urzędzie, a przez to objęta ubezpieczeniem zdrowotnym przez pup.

Warto też sprawdzić przepisy w lokalnej komunikacji miejskiej, bo w niektórych miastach jest tak, że osoby bezrobotne bez prawa do zasiłku mogą jeździć na podstawie zaświadczenia z pup na ulgowych biletach.

mi ksiazeczke ubezpieczeniowa wystawili od reki
maajjaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 19:22   #4595
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ejniacz Pokaż wiadomość
W Świętochłowicach . I jestem po ogólniaku.
dzięki za odpowiedź

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 09:19   #4596
zonker
Przyczajenie

witam,

Jestem na praktykach i mój pracodawca będzie składał wniosek o stworzenie stażu w pup (staż zamiast praktyk). Jak to jest z datą rozpoczęcia stażu? Czy liczy się dzień rozpoczęcia praktyk, stażu, jakaś data na umowie pracodawcy z pup, a może start liczy się dopiero od momentu przyznania stażu przez pup?
zonker jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 09:29   #4597
mysiunia85g
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zonker Pokaż wiadomość
witam,

Jestem na praktykach i mój pracodawca będzie składał wniosek o stworzenie stażu w pup (staż zamiast praktyk). Jak to jest z datą rozpoczęcia stażu? Czy liczy się dzień rozpoczęcia praktyk, stażu, jakaś data na umowie pracodawcy z pup, a może start liczy się dopiero od momentu przyznania stażu przez pup?
Staż liczy się dopiero od dnia, który PUP wyznaczy, praktyki nie są w to wliczane!oczywiście musisz być zarejestrowany/a w PUP bo inaczej staż nie zostanie przyznany.
mysiunia85g jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-15, 09:43   #4598
zonker
Przyczajenie

Dzięki
Słyszałem, że na decyzję z PUP się dość długo czeka i o to mi głównie chodzi. Czy ta data rozpoczęcia, którą wyznacza PUP jest zawsze późniejsza od daty rozpatrzenia.?
Tzn. czy jeśli wszystko załatwię - zarejestruję się w PUP, mój pracodawca złoży wniosek do PUP (powiedzmy jutro). Natomiast PUP rozpatrzy sprawę pozytywnie po miesiącu. To czy rozpoczęcie stażu będzie za miesiąc, czy też może być to szybciej (nawet jutro)?
Stary 2009-09-15, 09:50   #4599
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez zonker Pokaż wiadomość
Dzięki
Słyszałem, że na decyzję z PUP się dość długo czeka i o to mi głównie chodzi. Czy ta data rozpoczęcia, którą wyznacza PUP jest zawsze późniejsza od daty rozpatrzenia.?
Tzn. czy jeśli wszystko załatwię - zarejestruję się w PUP, mój pracodawca złoży wniosek do PUP (powiedzmy jutro). Natomiast PUP rozpatrzy sprawę pozytywnie po miesiącu. To czy rozpoczęcie stażu będzie za miesiąc, czy też może być to szybciej (nawet jutro)?
A jak myślisz? Najpierw wyślą na staż, czy podejmą decyzję o jego przyznaniu?

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 10:10   #4600
zonker
Przyczajenie

szkoda
wychodzi na to, że jakiś miesiąc będzie trzeba robić za darmo
Stary 2009-09-15, 10:36   #4601
hathayoga
perfumove love

No niestety, takie procedury. Czasem trwa to krócej niż 30 dni, może pracodawca mógłby złożyć jakiś wniosek o szybsze rozpatrzenie wniosku stażowego? Dobre uzasadnienie i bezpośrednio do dyrektora działu instrumentów rynku pracy (czy jak to się tam nazywa)... Może się uda

Kosmetyki

Wish

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-15, 10:53   #4602
zonker
Przyczajenie

dzięki wam wszystkim za wyjaśnienia
Stary 2009-09-15, 11:37   #4603
Illyana
Raczkowanie

Ja miałam już wcześniej, dlatego wolałam asekuracyjnie napisać, wiadomo jak to bywa
Illyana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 12:15   #4604
dodi85
Przyczajenie

witajcie! mam prośbę czy którać z was ma może jakieś przykładowe podanie o staż, bo kompletnie nie wiem jak to napisać. z góry dziękuje i pozdrawiam
dodi85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 18:55   #4605
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Hey
Jutro ide na rozmowe w sprawie odbycia stazu jako handlowiec-sprzedawca. Dzisiaj bylam w urzedzie pracy i taka oferte mi zaproponowali. Niestety akurat przyszlam w takim momencie, ze juz nie mieli zbyt wielu ofert. Z tych co mi wymienili interesowal mnie pracownik biurowy, ale nie mam do tego kwalifikacji, bo trzeba studiowac lub miec skonczona administracje Jedyna oferta na dzien dzisiejszy dla mnie wlasnie byl ten handlowiec-sprzedawca. Aaa zapomnialam zaznaczyc, ze studiuje w trybie zaocznym turystyke i rekreacje. 3majcie jutro za mnie kciuki, zeby rozmowa przebiegla pomyslnie dla mnie i zeby mnie przyjeli >>>9:30 <<<
Mam takie pytanie: Jezeli udaloby mi sie podjac ten staz czy w kazdej chwili moge ubiegac sie o inny? Bo tak jak wspomniałam wyżej nie jest to zbyt zadowolające stanowisko dla mnie. Mam już pewne choć niewielkie doświadczenie, jezeli chodzi o sprzedawcę. Pracowalam w markecie przy obsludze klienta (kasy). Wiadomo, ze na poczatek nie bylby to zbyt staz, bo duzo sie naucze. W koncu to nie jest zwykly sprzedawca, ale tez trzeba zamawiac towar i takie rzeczy.

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 19:26   #4606
madziam90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez redrose89 Pokaż wiadomość
Hey
Jutro ide na rozmowe w sprawie odbycia stazu jako handlowiec-sprzedawca. Dzisiaj bylam w urzedzie pracy i taka oferte mi zaproponowali. Niestety akurat przyszlam w takim momencie, ze juz nie mieli zbyt wielu ofert. Z tych co mi wymienili interesowal mnie pracownik biurowy, ale nie mam do tego kwalifikacji, bo trzeba studiowac lub miec skonczona administracje Jedyna oferta na dzien dzisiejszy dla mnie wlasnie byl ten handlowiec-sprzedawca. Aaa zapomnialam zaznaczyc, ze studiuje w trybie zaocznym turystyke i rekreacje. 3majcie jutro za mnie kciuki, zeby rozmowa przebiegla pomyslnie dla mnie i zeby mnie przyjeli >>>9:30 <<<
Mam takie pytanie: Jezeli udaloby mi sie podjac ten staz czy w kazdej chwili moge ubiegac sie o inny? Bo tak jak wspomniałam wyżej nie jest to zbyt zadowolające stanowisko dla mnie. Mam już pewne choć niewielkie doświadczenie, jezeli chodzi o sprzedawcę. Pracowalam w markecie przy obsludze klienta (kasy). Wiadomo, ze na poczatek nie bylby to zbyt staz, bo duzo sie naucze. W koncu to nie jest zwykly sprzedawca, ale tez trzeba zamawiac towar i takie rzeczy.
!
zawsze możesz odmówić jeśli Cię przyjmą na staż. tyle że jest jakaś ograniczona ilość razy a potem wykreślają Cię z bezrobocia podajże.

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

Cytat:
Napisane przez dodi85 Pokaż wiadomość
witajcie! mam prośbę czy którać z was ma może jakieś przykładowe podanie o staż, bo kompletnie nie wiem jak to napisać. z góry dziękuje i pozdrawiam
jak to podanie o staż? o skierowanie na staż nie pisze się żadnego podania.

latolato. lato czeka. <3.

Edytowane przez madziam90
Czas edycji: 2009-09-15 o 19:27
madziam90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 21:02   #4607
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Napisane przez madziam90 Pokaż wiadomość
!
zawsze możesz odmówić jeśli Cię przyjmą na staż. tyle że jest jakaś ograniczona ilość razy a potem wykreślają Cię z bezrobocia podajże.
\
Czyli jak zrezygnuje ze stażu w trakcie jego odbywania (nie na samym początku jeśli jeszcze nie zacznę pracować) to będę mogła się znowu ubiegać o inny staż? A w trakcie odbywania stażu też mogę się rozglądać za innymi ofertami stażu? Chodzi mi o to czy w urzędzie będe miała taką możliwość?

Stary 2009-09-15, 21:09   #4608
madziam90
Rozeznanie

Cytat:
Czyli jak zrezygnuje ze stażu w trakcie jego odbywania (nie na samym początku jeśli jeszcze nie zacznę pracować) to będę mogła się znowu ubiegać o inny staż? A w trakcie odbywania stażu też mogę się rozglądać za innymi ofertami stażu? Chodzi mi o to czy w urzędzie będe miała taką możliwość?
oj czy trakcie jego trwania tak można bez żadnych jego konsekwencji to już nie wiem niestety. wiem że tak można po wydaniu skierowania a jeszcze przed rozpoczęciem. może inni pomogą.

latolato. lato czeka. <3.
madziam90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 21:17   #4609
mysiunia85g
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli zrezygnujesz ze stażu w czasie jego odbywania z własnej winy, to zostajesz wyrejestrowana na 120 dni z urzędu i zwracasz koszty badań lekarskich, dopiero po tych 120 dnia znowu możesz się rejestrować i ubiegać o staż!
Jeśli chodzi o drugie pytanie, owszem możesz się rozglądać za innymi stażami, jednak puki nie skończysz tego na którym jesteś, to raczej Cię nie przeniosą na nowy!

I jeszcze jedno, jeśli chodzi o odmowę przyjęcia stażu, to moja koleżanka jak była w PUP-ie to żadna oferta stażu jej nie zainteresowała z listy, dlatego odmówiła przyjęcia stażu, konsekwencją było wyrejestrowanie z PUP-u, tak więc jeśli się za pierwszym razem odmówi, to trzeba się liczyć z wyrejestrowaniem, przynajmniej u mnie w Katowicach tak jest.
mysiunia85g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 21:39   #4610
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Jeśli zrezygnujesz ze stażu w czasie jego odbywania z własnej winy, to zostajesz wyrejestrowana na 120 dni z urzędu i zwracasz koszty badań lekarskich, dopiero po tych 120 dnia znowu możesz się rejestrować i ubiegać o staż!
Jeśli chodzi o drugie pytanie, owszem możesz się rozglądać za innymi stażami, jednak puki nie skończysz tego na którym jesteś, to raczej Cię nie przeniosą na nowy!

I jeszcze jedno, jeśli chodzi o odmowę przyjęcia stażu, to moja koleżanka jak była w PUP-ie to żadna oferta stażu jej nie zainteresowała z listy, dlatego odmówiła przyjęcia stażu, konsekwencją było wyrejestrowanie z PUP-u, tak więc jeśli się za pierwszym razem odmówi, to trzeba się liczyć z wyrejestrowaniem, przynajmniej u mnie w Katowicach tak jest.
Chodzi mi o sytuację typu: Jestem na stażu, pracuję itp, ale chcę z niego zrezygnować i odbyć staż na innym stanowisku. Czy w trakcie odbywania stazu PUP może udzielać informacji o innych stażach? Warunkiem podjęcia kolejnego stażu jest przerwanie aktualnego i jest się wyrejestrowanym na 120 dni, dobrze zrozumialam?

Stary 2009-09-16, 06:59   #4611
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Chodzi mi o sytuację typu: Jestem na stażu, pracuję itp, ale chcę z niego zrezygnować i odbyć staż na innym stanowisku. Czy w trakcie odbywania stazu PUP może udzielać informacji o innych stażach? Warunkiem podjęcia kolejnego stażu jest przerwanie aktualnego i jest się wyrejestrowanym na 120 dni, dobrze zrozumialam?
Niby tak, ale pewności nie masz, czy przydzielą ci kolejny staż. Czy w ogóle będzie ci jeszcze przysługiwał wtedy.
Na pewno jest możliwość ubiegania się o nowy staż, gdy udowodnisz, że firma w której staż aktualnie odbywasz, nie wywiązuje się z programu stażu, czy rażąco narusza twoje prawa. Ale tu już decyzję o przerwaniu umowy stażowej podejmuje UP.

Generalnie nie ma czegoś takiego, że odmawiasz przyjęcia propozycji stażu jednego, czy drugiego bez żadnej konsekwencji wyrejestrowania z UP. Już w przypadku pierwszej nieuzasadnionej odmowy mogą wyrejestrować z urzędu na 120 dni. Więc na oferty odpowiadajcie, nie jest przecież powiedziane, że pracodawca akurat was będzie chciał przyjąć

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-09-16, 09:07   #4612
aaa000
Rozeznanie

Ide pierwszy raz do urzedu i nie wiem kompletnie co mam mowic. Ze chcialabym sie zarejestrowac? bardzo prosze o pomoc
aaa000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 09:22   #4613
201704240951
Konto usunięte

A jesteś w ogóle zarejestrowana ? Jeśli nie, to musisz wypełnić kartę rejestracyjną i odpowiednie dokumenty złożyc.

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4501

Edytowane przez 201704240951
Czas edycji: 2009-09-16 o 09:23
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 09:26   #4614
aaa000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cappico Pokaż wiadomość
Tak, idziesz i mówisz, że chcesz się zarejestrować jako bezrobotna... weź koniecznie dowód osobisty, NIP - jeśli posiadasz wypełniasz odpowiedni formularz na miejscu.
I spokojnie - nie zjedzą Cię tam, mimo, że baaardzo to różnie w tych urzędach bywa a wiadomo, że kto pyta - nie błądzi, tak więc głowa do góry !
swiadectwo tez musze od razu brac?
najpierw powiedziec ze chce sie zarejestrowac a potem czy jest kasa na staz?

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
A jesteś w ogóle zarejestrowana ? Jeśli nie, to musisz wypełnić kartę rejestracyjną i odpowiednie dokumenty złożyc.

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4501
nie jestem zarejestrowana
aaa000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 11:59   #4615
asia27100
Zakorzenienie

ja jestem chora jak mam cos zalatwiac. ale nauczylam sie ze trzeba pytac! nie kazdy od razu wiedzial co gdzie i jak.

gdy pierwszy raz poszlam do urzedu pracy zapytalam w informacji co mam zrobic jesli chce sie zarejestrowac. dostalam papier do wypelnienia i karteczke z wypisanymi wszystkimi dokumentami ktore musze doniesc. gdy wszystko juz pozalatwialam i zostalam oficjalnie wpisana, powiedzialam ze interesuje mnie staz. skierowano mnie do odpowiedniego pokoju. jak ja dalam rade to kazdy da
asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 16:30   #4616
moy
Przyczajenie

ja dostałam dzisiaj skierowanie na badania i rozumiem, że dopiero po uzyskaniu wyników dostanę od lekarza jakieś zaświadczenie, które będę mogła zanieść do urzędu i wówczas dopiero będę mogła rozpocząć staż tak, który to termin oni wyznaczą tak ?
moy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 16:40   #4617
anna1990
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moy Pokaż wiadomość
ja dostałam dzisiaj skierowanie na badania i rozumiem, że dopiero po uzyskaniu wyników dostanę od lekarza jakieś zaświadczenie, które będę mogła zanieść do urzędu i wówczas dopiero będę mogła rozpocząć staż tak, który to termin oni wyznaczą tak ?
tak
anna1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 16:53   #4618
moy
Przyczajenie

dzięki ; ]
bo tak się zastanawiam czy jak juto pójdę do lekarza po skierowanie na badania (bo dzisiaj dostałam z urzędu do lekarza) to czy wyrobię się tak żeby w poniedziałek już zacząć.
i w sumie jestem ciekawa jakie to badania będą dla zawodu referenta.

Edytowane przez moy
Czas edycji: 2009-09-16 o 16:54
Stary 2009-09-16, 17:51   #4619
Ewka:D:D
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moy Pokaż wiadomość
dzięki ; ]
bo tak się zastanawiam czy jak juto pójdę do lekarza po skierowanie na badania (bo dzisiaj dostałam z urzędu do lekarza) to czy wyrobię się tak żeby w poniedziałek już zacząć.
i w sumie jestem ciekawa jakie to badania będą dla zawodu referenta.
ja mialam tez jako referent to było tak: krew , okulista, przeswietlenie klatki piersiowej, lekarz ogolny i chyba wszystko

Ewka:D:D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 17:57   #4620
moy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ewka:D:D Pokaż wiadomość
ja mialam tez jako referent to było tak: krew , okulista, przeswietlenie klatki piersiowej, lekarz ogolny i chyba wszystko
a ile zajęło ci załatwienie spraw z tymi badaniami ?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości