Dlaczego kochamy kotki? - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-12, 16:32   #4591
sabbatha
Zakorzenienie

Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)

pewnie zalega mu siersc w zoladku, wyprowadz go na trawe albo kup mu karme na odkłaczanie

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-12, 17:06   #4592
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez arletaszari Pokaż wiadomość
Jeśli ma objawy przeziębinia czyli np. kicha - jak Twój to możesz mu podawać rutinoscorbin i tran przez tydzień.
Jesli kot jest markotny, nie myje się, nagle sierść zrobiła się matowa to KONIECZNIE musisz skontaktować się z weterynarzem.
Cóz, muszę też dodać, że odpowiedzialny opiekun zwierzęcia koniecznie musi go szczepić i odrobaczać. Na odrobaczanie dobry jest frontline i jeśli kot wychodzi na dwór to odrobacza się go co trzy miesiące - w Polsce koszt tabletki to ok. 15 zł. Szczepienie raz w roku - ok. 50 zł (np. felovax) no i dodatkowo przeciwko wściekliźnie- tez tylko raz w roku po ukończeniu przez kota 1 roku zycia.
Jakiej karmy używasz? Jesli z wyższej półki to wtedy ok, ale jeśli czegoś typu kiticat czy whiskas to dokup odkłaczacz - np. bezopet. Albo posadź trawkę w doniczce- o wiele zdrowiej. Zakłaczony kotek też nie najlepiej się czuje.
Dziekuje- moj kot juz chyba zdrowy, bylo to normalne przeziebienie. Do weterynarza bym pobiegla, ale jak pisalam jest jeden w miescie i byl nieobecny naszczescie juz wszytsko ok. Jak tez pisalam nie mieszkam w Pl, a szczepienie jedno na byle co 100-150 euro i nie mam tyle kasy zeby wydac ot tak;/ wyppuszczalam go malo kiedy, bawil sie z kotami sasiadki, bylo mu tak dobrze, ale terraz gdy zachorowal siedzi juz w domu,,, odrobaczam bo systematycznie, karme niestety kupuje w supermarkecie i tylko takie sklepowe hmm;/ z krztuszeniem sie raczej nie ma problemu. bo on sie za czesto nie myje. Jak go przygarnelam nie wiedzial woglole ze trzeba sie myc, obsrywal sie codziennie ehhh, ale teraz juz jest lepiej, czasami sie polize...Ja go wyczesuje. Karme gdy bede u weterynarza poszukam - moze sie cos znajdzie w sumie to moj kot to lubi te najtansze;/ kupowalam whiskas i kiteat to jakd ot tak, a kupilam raz Coshide????? cos takiego- w lidlu:P to jadl jak szalony, ttakze czesto mu mieszam whiskas z jakas wlasnie coshida.KOt jest super, ale wlasnie ma problemy z higiena, no i robi ZA kuwete, ktora jest wysoka ze ohoho ;/ to w sumie nie jest kuweta tylko pojemnik taki wielki na odziez, zabawki i tp, bo w kuwecie sie nie miescil;/ wiec kupilam to cos wielkiego, no ale i tak nie udaje mu sie celnac do niej ;/ a tak poza tym to moj kot jest kochany
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-12, 17:26   #4593
arletaszari
Przyczajenie

GG do arletaszari

Mam kota dużej rasy i zainwestowałam w kuwetę maxi bella - jest ogromniasta i kryta tak więc obywa się bez niespodzianek. Ale jak kot ma problem z trafieniem to trza o dość sporej powierzchni i głęboką- w sumie takie jak wanienki dla niemowląt .
Żwirek też jest ważny: zalezy od upodobań kota: generalnie powinien być jak najdrobniejszy i kuweta powinna być codziennie sprzątana bo niektóre kotki do brudnej nie chcą się załatwiać.
Jesli chodzi o mycie się kota: mam na myśli wylizywanie sierści (grzbiet, łapy itp.)
Jeśli zaś pupę ma brudną to możliwe, że szkodzi mu jakieś jedzonko. Warto zmienić na coś suchego z zoologicznego. Tam można też dostać karmy posiadające w składzie substancje odkłaczające.
Koty ogólnie uwielbiają karmy marketowe bo to taki mcd...... dla zwierząt: mało zdrowy a pyszny i uzależniający. A przy tym cena atrakcyjna.
Cieszę się, że już mu lepiej
arletaszari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-12, 20:31   #4594
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez arletaszari Pokaż wiadomość
Mam kota dużej rasy i zainwestowałam w kuwetę maxi bella - jest ogromniasta i kryta tak więc obywa się bez niespodzianek. Ale jak kot ma problem z trafieniem to trza o dość sporej powierzchni i głęboką- w sumie takie jak wanienki dla niemowląt .
Żwirek też jest ważny: zalezy od upodobań kota: generalnie powinien być jak najdrobniejszy i kuweta powinna być codziennie sprzątana bo niektóre kotki do brudnej nie chcą się załatwiać.
Jesli chodzi o mycie się kota: mam na myśli wylizywanie sierści (grzbiet, łapy itp.)
Jeśli zaś pupę ma brudną to możliwe, że szkodzi mu jakieś jedzonko. Warto zmienić na coś suchego z zoologicznego. Tam można też dostać karmy posiadające w składzie substancje odkłaczające.
Koty ogólnie uwielbiają karmy marketowe bo to taki mcd...... dla zwierząt: mało zdrowy a pyszny i uzależniający. A przy tym cena atrakcyjna.
Cieszę się, że już mu lepiej
wiesZ u weterynarza nie znalazlam duzej kuwety, wiec kupilam wysoki pojemnik, to jest naprawde duze, kot ma swoj pokoj i zajuje duzo miejsca to cos,jest to szeokie, ale on zawsze staje jakos na brzegu i narobi za ;/ no ale pod kuweta lezy worek wiec no problem pojemnik wysoki, kot ma sprzatane w kuwecie, zwirek bardzo drobny Nie ma biegunki, tylko od malego takie troche nie twarde, hmm nie wiem jak to napisac weterynara mowila, ze normalne, bo ma szybka przemiane materii i bardzo szaleje pprzed przeprowadzka mialam wanne, kot uwielbial sie myc, gdy sie wylegiwalam w wannie mialczal zeby go wsadzic, jak go wsadzalam stall sobie tak az woda nie zrobila sie zimna takze ten moj kot to troche dziwny jest :PP ma dlugo siersc i mu koloo tylka ja czasami skracam
a tak na marginesie hmm normalne jest, ze kot nie boi sie psow?? moj je gania. No i jego ulubionym zajeciem jest aportowanie., No i od malego mialczy tak co 10 sekund, ale czytalam ze to jest normalne, Chodzi po domu i beczy a jak mu sie cos odpowie to takie dzwieki wydaje ze ohoho straszny gadula i mega pieszczoch
Stary 2008-10-12, 20:36   #4595
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Uważajcie na Whiskasy! Mój Rudy mało co się nie przekręcił, jadł to świństwo, po czym przez 2 miesiące był ciężko chory, odwodniony, na kroplówkach, 2 miesiące podawania 2 razy dziennie leków - "dzięki" tej karmie dostał zapalenia jelit! Potem pół roku prawie karmiłam go tylko gotowanymi piersiami kurczaka, teraz dobrałam 2 karmy, które je normalnie.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-12, 21:18   #4596
arletaszari
Przyczajenie

GG do arletaszari
Wink Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
wiesZ u weterynarza nie znalazlam duzej kuwety, wiec kupilam wysoki pojemnik, to jest naprawde duze, kot ma swoj pokoj i zajuje duzo miejsca to cos,jest to szeokie, ale on zawsze staje jakos na brzegu i narobi za ;/ no ale pod kuweta lezy worek wiec no problem pojemnik wysoki, kot ma sprzatane w kuwecie, zwirek bardzo drobny Nie ma biegunki, tylko od malego takie troche nie twarde, hmm nie wiem jak to napisac weterynara mowila, ze normalne, bo ma szybka przemiane materii i bardzo szaleje pprzed przeprowadzka mialam wanne, kot uwielbial sie myc, gdy sie wylegiwalam w wannie mialczal zeby go wsadzic, jak go wsadzalam stall sobie tak az woda nie zrobila sie zimna takze ten moj kot to troche dziwny jest :PP ma dlugo siersc i mu koloo tylka ja czasami skracam
a tak na marginesie hmm normalne jest, ze kot nie boi sie psow?? moj je gania. No i jego ulubionym zajeciem jest aportowanie., No i od malego mialczy tak co 10 sekund, ale czytalam ze to jest normalne, Chodzi po domu i beczy a jak mu sie cos odpowie to takie dzwieki wydaje ze ohoho straszny gadula i mega pieszczoch

Takie wielkie kuwety mozna spokojnie kupic w sklepie zoologicznym. Te kryte są trochę drogie ale za to bardzo praktyczne - no i starczają na lata jednak .

Co do strachu przed psami: z moich obserwacji wynika, że psy bardziej się boją kotów. Te kotki potrafią im zrobic ogromną krzywdę pazurkami. Kiedyś zaniosłam swojego kota w transporterze do koleżanki posiadającej psa. Byłam w szoku bo kot zaczął warczeć. Pierwszy raz wtedy słyszałam warczenie bo prychanie i syczenie to normalka była D.

"Chodzi po domu i beczy a jak mu sie cos odpowie to takie dzwieki wydaje ze ohoho straszny gadula i mega pieszczoch[/quote]" - bardzo towarzyski ten Twój kotek . Miałam najrózniejsze zwierzęta ale uważam, że koty są najwspanialsze: po ich miauczeniu i innych dźwiękach jakie wydają można rozpoznać czego od nas chcą super!
arletaszari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-13, 08:36   #4597
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

a moja kicia jakos odzyla nagle od mojego ostatniego postu...juz nie jest taka apatyczna i znow biega i szaleje

moze ona miala jakas jesienna depresje jak bylo tak zimno i pochmurno....troche slonce wyszlo i od razu lepiej
Stary 2008-10-13, 12:17   #4598
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

co do sklepow zoologicznych to u mnie naprawd takich nie ma, ale kiedys jak spotkam taka kuwete to ja napewno kupie ostatnio mi pojemnik pekl, bo odkurzacz upuscilam i kupie nastepny, tylko ze pokrywe przerobie tak zeby byl troszku kryty mysle, ze pomoze a co do jesiennej depresji mysle, ze koty tak jak ludzie maja czasami ciche dni. Moj jak narazie barrdzo cierpi, bo chce wychodzic na polko w sumie od zawsze to mial byc tylko poduszkowy kot, ale on tak lubi wychodzic na pole ahha- wstyd mi troche z nim chodzic, ale czasami biore go np do parku na smyczy i idzie jak pies a jak go spuszczam ze smyczy to co jakis czas sie zatrzymuje, ale gdy go zawolam to nadrabia i biegnie za mna- to tez mnie bardzo dziwi bo TAK NIE ZACHOWUJA SIE KOTY. pozdrowienia dla kociar
ps, na zdjeciu rudy, ktorego sie zstawilo na godzinke na polu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg rudy eh.jpg (36,2 KB, 31 załadowań)
Stary 2008-10-13, 19:22   #4599
andzya
Zakorzenienie

sluchajcie dziewczynki, mam dylemat, a raczej problem ...

Moja kicia wlasnie pojechala na sterylizacje. Z moim TŻ'tem, bo ja jestem na to za wrazliwa. Martwie sie o nia, mam nadzieje,ze wszystko bedzie okej ...

A teraz mam pytanie, otoz mam jeszcze jednego kotka w domku, Mruczka (pisalam Wam o nim) . Czy musze ich od siebie odizolowac? Jak dlugo Misia bedzie dochodzic do siebie po zabiegu ? I co powinnam dla niej zrobic,zeby czula sie lepiej i w ogole?

Mam opcje wywiezienia Mruczka do moich rodzicow, oni maja kota, jego brata ( 5 miesiecy, tak jak Mrucz) , ale boje sie,ze po jego powrocie nie bedzie miedzy nimi tak samo. Albo,ze ktek moich rodzicow nie zaakceptuje mojego albo,ze sie tak przyzwyczai do niego,ze bedzie bardzo smutny jak go sie z powrotem zabierze...
Nie wiem co mam zrobic, doradzcie mi prosze.
Stary 2008-10-13, 19:47   #4600
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
sluchajcie dziewczynki, mam dylemat, a raczej problem ...

Moja kicia wlasnie pojechala na sterylizacje. Z moim TŻ'tem, bo ja jestem na to za wrazliwa. Martwie sie o nia, mam nadzieje,ze wszystko bedzie okej ...

A teraz mam pytanie, otoz mam jeszcze jednego kotka w domku, Mruczka (pisalam Wam o nim) . Czy musze ich od siebie odizolowac? Jak dlugo Misia bedzie dochodzic do siebie po zabiegu ? I co powinnam dla niej zrobic,zeby czula sie lepiej i w ogole?

Mam opcje wywiezienia Mruczka do moich rodzicow, oni maja kota, jego brata ( 5 miesiecy, tak jak Mrucz) , ale boje sie,ze po jego powrocie nie bedzie miedzy nimi tak samo. Albo,ze ktek moich rodzicow nie zaakceptuje mojego albo,ze sie tak przyzwyczai do niego,ze bedzie bardzo smutny jak go sie z powrotem zabierze...
Nie wiem co mam zrobic, doradzcie mi prosze.
Sterylka to powazna, choc w miare rutynowa operacja. Kicia bedzie na poczatku nieprzytomna, no i obolala
Potrzebuje wtedy duzo spokoju i odrobine czulosci- oczywiscie jesli sama tego zapragnie- bo czasami kotki, w takich kryzysowych sytuacjach wola lezec zupelnie same.
Na pewno bedziesz sie martwila jej stanem, ale najwazniejsze to nie panikowac- bo to tylko dodatkowo niepokoi rekonwalescentow.
Bedzie probowala wstawac, pomimo tego, ze bedzie sie zataczala i przewracala. Trzeba wowczas uwazac na nia- by nie rozerwala sobie szwow i nie potlukla sie wskakujac np. na wysokie krzesla i inne meble.
Moze siusiac "pod siebie", poniewaz nie bedzie tego czula, z powodu znieczulenia. Jednak z godziny na godzine, powinno byc lepiej.
Mysle, ze kotki poradza sobie razem Mlodego kociarza, jesli jej bedzie dokuczal- trzymaj z dala. A jesli wykaze zainteresowanie, jednak nie bedzie zaczepial kotki, moga byc w jednym pomieszczeniu. Oczywiscie, pod czujnym okiem opiekuna.
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-13, 20:04   #4601
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość
Sterylka to powazna, choc w miare rutynowa operacja. Kicia bedzie na poczatku nieprzytomna, no i obolala
Potrzebuje wtedy duzo spokoju i odrobine czulosci- oczywiscie jesli sama tego zapragnie- bo czasami kotki, w takich kryzysowych sytuacjach wola lezec zupelnie same.
Na pewno bedziesz sie martwila jej stanem, ale najwazniejsze to nie panikowac- bo to tylko dodatkowo niepokoi rekonwalescentow.
Bedzie probowala wstawac, pomimo tego, ze bedzie sie zataczala i przewracala. Trzeba wowczas uwazac na nia- by nie rozerwala sobie szwow i nie potlukla sie wskakujac np. na wysokie krzesla i inne meble.
Moze siusiac "pod siebie", poniewaz nie bedzie tego czula, z powodu znieczulenia. Jednak z godziny na godzine, powinno byc lepiej.
Mysle, ze kotki poradza sobie razem Mlodego kociarza, jesli jej bedzie dokuczal- trzymaj z dala. A jesli wykaze zainteresowanie, jednak nie bedzie zaczepial kotki, moga byc w jednym pomieszczeniu. Oczywiscie, pod czujnym okiem opiekuna.

a jak dlugo bedzie kicia dochodzic do siebie ? Jutro niestety mam zajecia, TZ pracuje, wiec w domu bede tylko do 10 moze w tym czasie poiwnnam jednak kotki odseparowac od siebie?

Dziekuje w ogole za odpowiedz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-13, 20:27   #4602
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
a jak dlugo bedzie kicia dochodzic do siebie ? Jutro niestety mam zajecia, TZ pracuje, wiec w domu bede tylko do 10 moze w tym czasie poiwnnam jednak kotki odseparowac od siebie?

Dziekuje w ogole za odpowiedz
O tak, w takiej sytuacj, lepiej je odseparowac.
Mam nadzieje, ze jutro kotka bedzie juz przytomna, ale szczerze piszac, to nie wyobrazam sobie, zostawic jej bez opieki na caly dzien

Czy ona wlasnie teraz jest operowana? To by znaczylo, ze bedziesz z nia tylko ok. 12h?
Stary 2008-10-13, 20:48   #4603
sabbatha
Zakorzenienie

ej, kot przezyje. czasami nie ma innej opcji. wazne zeby miala kącik, miala zabezpieczone meble i podloge aby ich nie osikala. naprawde zycie sie nie kreci wokol kota (ani wokol dzieci, tz czy pracy) - zawsze mozna jakos to rozwiazac. pochodzi, powymiotuje, posika, umyje sie i da rade ;]

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-13, 21:02   #4604
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

dziewczyny - mam taki dylemat wlasnie odnosnie sterylizanji - moze wy mi pomozecie.... zastanawiam sie zeby eysteryklizowac moja kicie - ale tak to przekladam ciagle..... bo sie boje o nia i mi jej szkoda tak meczyc..... kicia na dwor nie wychodzi wiec prawdoppodobienstwo,ze bedzie miala kotki jest minimalne - jedyne co mnie sklania to ruja - widze,ze sie przy niej strasznie meczy (my zreszta tez) ale nie wiem czy w przypadku kotki, ktora nie wychodzi sterylizacja jest konieczna, wskazana???
Stary 2008-10-13, 21:12   #4605
andzya
Zakorzenienie

kicia juz wrocila do domu... lezy w transporterku, taka obolala, nie moze sie ruszyc ... plakac mi sie chce,ze ja na to narazilam (
Jutro jak wyjde na zajecia do kici przyjdzie moj brat, bo ma wolne na uczelni,a potem zmieni go moja mama...
Maly pojechal do rodzicow, inaczej sie nie dalo ...
Tak mi strasznie zal mojej Misi
Stary 2008-10-13, 22:08   #4606
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
kicia juz wrocila do domu... lezy w transporterku, taka obolala, nie moze sie ruszyc ... plakac mi sie chce,ze ja na to narazilam (
Jutro jak wyjde na zajecia do kici przyjdzie moj brat, bo ma wolne na uczelni,a potem zmieni go moja mama...
Nie łam się - też bardzo cierpiałam jak moja kotka została wysterylizowana - to straszny widok, kotka jest wtedy taka jak bez życia, ale nie martw się następnego dnia będzie lepiej Dobrze że ktoś będzie przy niej, bo może próbować wstawać i może zrobić sobie krzywdę. Pilnuj jej i będzie dobrze zobaczysz

arrakis : w twoim wypadku nie jest to konieczne, ale dowiedziono, że sterylizacja przedłuża kotom życie i chroni przed różnymi chorobami np. rakiem.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-14, 07:50   #4607
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Cytat:
Napisane przez doloresd Pokaż wiadomość

arrakis : w twoim wypadku nie jest to konieczne, ale dowiedziono, że sterylizacja przedłuża kotom życie i chroni przed różnymi chorobami np. rakiem.
no wlasnie tez o tym czytalam - i takie mam mieszane uczucia z ta sterylizacja - bo troche mi szkoda jej tak meczyc jesli nie jest to konieczne...no ale jesli dzieki temu mialaby nie zachorowac kiedys to moze rwarto...i tak wlasnie nie wiem...
Stary 2008-10-14, 10:29   #4608
mariolasl
Zakorzenienie

Smile Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)

Cytat:
Jestem pewna, że pod czujnym i czułym okiem opiekunów kotka dojdzie do siebie .
Napisz później jak się miewa. Trzymam za Was mocno kciuki!

A co do sterylizacji - jestem jak najbardziej za. Zrobiłabym wszystko, aby przedłużyć kotom życie i uchronić je od chorób.

Chociaż w moim przypadku to już nie jest konieczne, bo moje koty już przed przygarnięciem były wysterylizowane.
Stary 2008-10-14, 11:29   #4609
Eurydyke
Raczkowanie

Mam pytanie. W tym tygodniu idziemy na szczepienie : wirusowe zapalenie nosa i tchawicy, kaliciwiroza, panleukopemia plus jeszcze jakiś bonus, którego weterynarz nie dopisała (ale na pewno nie białaczka). Jest to pakiet standardowy tak w skrócie. I teraz mam pytanie ile to w przybliżeniu kosztuje? Nigdy nie noszę przy sobie gotówki, ale u tego weta nie można płacić kartą, nie wiem ile kasy wybrać? Może dla niektórych to pytanie jest głupie, ale nie chcę grzebać w starych wątkach, bo wiadomo, że ceny się co chcwilę zmieniają.
Eurydyke jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-14, 11:30   #4610
Orianna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez slonko1990 Pokaż wiadomość
Dziewczyny kurcze mojemu kotu ostatnio zdarza się tak prychać, kaszleć(?).... Niby chciałby zwymiotować, ale nic mu z buzi nie leci.... Zdarzyło mu się tak ostatnio 2 razy.... Stresujace to jest bo nie wiem co to ma znaczyć

Slonko, nie ignoruj tego, Twoj kot moze miec angine albo cos z plucami. Koty wlasnie tak kaszla jakby mialy cos zrocic albo wyksztusic.
Zawiez kota do weta.
Orianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-14, 12:43   #4611
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Jestem pewna, że pod czujnym i czułym okiem opiekunów kotka dojdzie do siebie .
Napisz później jak się miewa. Trzymam za Was mocno kciuki!

Moja Misia jest dalej bardzo slabiutka , caly czas spi ... Ale juz reaguje na swoje imie i jest taka jak wczoraj.Zabieg byl o godzinie 21 wczoraj, kiedy moge dac jej cos do picia lub do jedzenia?
Stary 2008-10-14, 13:20   #4612
mariolasl
Zakorzenienie

Witam, czy ktoś zna karmę firmy James Wellbeloved i mógłby się wypowiedzieć, czy to dobra karma?

Karmię moje koty Royal Canin, ale zrobiłam rundę po sklepach i widzę, że jest bardzo szybko wykupowana. Mam zapasy, ale chciałabym coś znaleźć awaryjnego w razie W.
Stary 2008-10-14, 17:34   #4613
andzya
Zakorzenienie

Dziewczyny sluchajcie, martwie sie.
Jak dlugo kotka po sterylizacji bedzie dochodzic do siebie ? Mijaja juz prawie 24 godziny a ona nie chodzi, nic nie chce pic, caly czas spi i ma strasznie szerokie zrenice ....
Boje sie o nia . Czy to jest normalne ?
Jutro mam kontrole u lekarza, ale chcialabym wiedziec juz dzisiaj czy proces rekonwalescencji tak moze przebiegac....
Stary 2008-10-15, 12:53   #4614
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661
Cool Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)

Cytat:
Dziewczyny sluchajcie, martwie sie.
Jak dlugo kotka po sterylizacji bedzie dochodzic do siebie ? Mijaja juz prawie 24 godziny a ona nie chodzi, nic nie chce pic, caly czas spi i ma strasznie szerokie zrenice ....
Boje sie o nia . Czy to jest normalne ?
Jutro mam kontrole u lekarza, ale chcialabym wiedziec juz dzisiaj czy proces rekonwalescencji tak moze przebiegac....
Moj kot mial obcinane jajka, ale nie wiem czy to to samo co z kocica, chyba nie- bo u kociczki to bardziej skomplikowane Weterynarka nie kazala mu dawac jesc ani pic przez caly dzien od 9 rano, kiedy go przywiezlismy bo powiedziala ze nie bedzie i tak mial apatytu, Kot po ok 2 godz rozbudzil sie, chodzil ale sie wywracal, byl bardzoooo glodny, ale mu duzo nie dawala, tylko troszke dochodzil do siebie ok 2 dni mam nadzieje, ze bedzie wszystko ok
Stary 2008-10-19, 11:40   #4615
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce, moze juz taki watek byl - ale prosze o porade.
1) chce kupic jakas lepsze karme kotu- za jakimi powinnam sie rozgladac??? kot ma 1.5 roku- podajcie pare firm, nazw- bo u mnie nie ma duzego wyboru i bbede musiala szukac dlugo
2) jakie sa bajbardziej potrzebne- obowiazkowe szczepienia dla kota- zeby mogl wychodzic na pole i nie chorowac tak jak ostatnio prosze O ODPOWIEDZ
Stary 2008-10-19, 12:21   #4616
loss_lauri
Zakorzenienie

a więc odpowiadam
1.) moje koty mają od 2 do 6 lat, są po sterylizacji i kastracji,są wychodzące i bardzo aktywne, więc ich waga utrzymuje sie na normalnym poziomie jedzą karmę royal canin exigent i sensible, czasami sterilised (wyj. jest Jaskółek, który jest na diecie niskobiałkowo-niskofosforowej z powodu choroby nerek i je renala, też RC). poza tym raz dziennie mięso (kurczak/wątróbka/ryba).
z całą odpowiedzialnością mogę polecić karmy royal canin - świetny skład, smakują im, jest duży wybór pozwalający na optymalne dobranie rodzaju karmy do trybu życia/kondycji, nawet rasy kota.
2.) obowiązkowymi szczepieniami dla wychodzących kotów są: szczepienie przeciwko wśkciekliżnie (co roku), szczepienie skombinowaną szczepionką (np Fel-O-Vax) przeciwko katarowi kociemu, panleukopenii i kalicywirozie - najczęstszym chorobom wirusowym, na które narażone są koty. pierwszy raz szczepi się chyba 6 tyg kocięta, po 3-4 tygodniach powtarza (podobnie jest z dorosłymi kotami które są szczepione pierwszy raz). potem można powtarzać co roku. jezeli kot miał już kontakt z którymś z tych wirusów lub jest jego nosicielem, nie znaczy, że szczepionka nic nie pomoże - nawroty choroby będzie bowiem lżej znosił. poza tym można sczepić jeszcze jeszcze przeciwko białaczce kotów, ale ja jestem do tej szczepionki sceptycznie nastawiona (teraz wprowadzono nową 'bezpieczniejszą', - stara zawierała kancerogenny adiuwant powodujący powstawanie mięsaków).
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-19, 16:08   #4617
andzya
Zakorzenienie

mam pytanko
Misia jest juz tydzien po sterylizacji. Kiedy moge jej sciagnac to wdzianko ochronne ?? Kicia czuje sie juz duzo lepiej, chodzi lasi sie i mruczy
Stary 2008-10-19, 16:13   #4618
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
mam pytanko
Misia jest juz tydzien po sterylizacji. Kiedy moge jej sciagnac to wdzianko ochronne ?? Kicia czuje sie juz duzo lepiej, chodzi lasi sie i mruczy
To weterynarz ściąga to ubranko po jakimś czasie - dopiero w czasie wizyty na ściągnięcie szwów. (nie pamiętam czy to było tydzień czy 2 tygodnie... twój wet nic ci nie mówił?)
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-19, 16:13   #4619
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
mam pytanko
Mysle, ze po zdjeciu szwow.
Stary 2008-10-19, 16:26   #4620
loss_lauri
Zakorzenienie

jeżeli kicia ma zwykłe szwy - musi chodzić w ubranku ok tydzień, w dniu zdjęcia ich u weta mozesz ją zabrać już 'gołą'.
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości