|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 |
Raczkowanie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
nie martw się , ja tez kiedyś miałam włosy jak nie jedna laska która ma pogrubiane i doczepaine włosy, piękne były, każda fryzjerka się zachwycała, a teraz ech szkoda gadać, też mam gdzie nie gdzie prześiwty już, takie nasz życie, nie wiem czemu my akurat musimy to znosić ale ktoś musi, trzeba być silnym...też chodziałam do dermatologa po jakieś specyfiki na wypadanie włosów i wszystko do dupy było, więc mówie *******e to wszytko i kupiłam sobie pokrzywe i juz od pół roku ją pije jakoś i mniej włosy lecą, ale chyba już nigdy nie bede miała włosów takich jak kiedyś
![]()
#4592 |
Raczkowanie
|
mnie tez wyszlo Dhea ponad norme, ale robilam w 3 dniu cykly i lekarz powiedzial, ze wlasnie w czasie okresu jest podwyzszone.
Monika moze masz anemie? Z braku zelaza wypadaja wloski, ale czesto zelazo jest w normie i zeby stwierdzic anemie to trzeba zbadac ferrytyne (ok 25 zl). Jedna znajoma polecila mi jakas odzywke z apteki Wax. Mnie tez wypadaja, a mam krotka fryzure, odplyw w wannie sie zatyka i robia mi sie jakby zakola. Jestem bardzo niepocieszona, bo bylam na 4ch zabiegach depilacji laserowej bikini i po tym w polowie czerwca juz nie mialam 90% wloskow, idealnie nadawaly sie na laser ze wzgledu na grubosc i czarny kolor, tak ladnie powypadaly, a teraz zaczynaja rosnac od nowa, i to nie sa juz pojedyncze wloski, tylko wszedzie. Na razie sa cienkie, ale jak znam zycie niedlugo zgrubieja i bedzie to samo, co przedtem-czyli dzungla ![]() ![]() Moze Moniko tez masz przerost nadnerczy, ktory lekarz podejrzewa u mnie. Chyba my 2 najbardziej narzekamy na to nadmierne czarne owlosienie. Edytowane przez NowaIza Czas edycji: 2010-07-29 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#4593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Castagnus obniża prolaktynę ale trzeba go brać przez trzy miesiące, żeby zauważyć jakieś efekty. ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Ja na brak włosów na głowie nie narzekam a wręcz przeciwnie - muszę degażować co jakiś czas, żeby nie wyglądać jak król lew. A do reszty owłosienia na podbródku, po bokach twarzy i między cycami już się przyzwyczaiłam i golę co dwa dni.
![]() |
#4594 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no tylko ze mi własnie niewypoadają garściami codziennie przy czesaniu na szczotce zostaje pare wlosów że na palcach jednej ręki moge je zliczyć chodzi o to ze wypadają ale nieodrastają już stosowałam tą henne wax bo to mi też znajoma fryzjerka poleciła ze to ludzie po hemioterapi używają też nie pomogło tyle co ja juz nastosowałam tych preparatów to majątek straciłam rewalit ampułki tabletki maści i inne cuda, jeszcze kiedy maiłam ciemne włosy to raz wziełam na próbe kupiłam takie coś o nazwie Toppik to są takie włokna ktore sie przyklejają do twoich włosów że wygląda jak prawdziwy włos kurcze dziewczyny poprostu komfort psychoiczny nie doopisania poprostu rewelacja ale że to dośc drogie i szybko się konczy zaprzestałam kupna teraz robie tylko pasemka blad bo tylko to tuszuje prześwit na głowie przy blądzie tak tego niewidać boję się ze za pare lat będe zupełnie łysa ;(
![]() |
#4595 |
Raczkowanie
|
kurcze Monika i Nowa Iza wspolczuje Wam bardzo. ja wiem ze jest ze mna cos nie tak z owlosieniem ale nie mam tego na głowie, wiec nie powiem bo u mnie w miare da sie jeszcze ukryc. tak wlasciwie to wiecie moze jaka jest granica miedzy normalnym owlosieniem a juz hirsutyzmem?
---------- Dopisano o 00:34 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:05 ---------- DZIEWCZYNKI JA MUSZE O COS SPYTAC.naczytalam sie znowu czegos i stad nasuwa mi sie pytanie czy jesli teraz poszłabym do lekarza na usg i on tam nie zobaczyłby znow tych pecherzykow to czy to by znaczyło ze nie mam PCO? WOGOLE PO LEKACH TE PECHERZYKI MOGŁY ZNIKNAC? tak jakos mnie naszło... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4596 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4597 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=mezaga;21017971]Ale castagnus nie jest na wywołanie krwawienia. Od tego jest luteina albo duphaston.
Castagnus obniża prolaktynę ale trzeba go brać przez trzy miesiące, żeby zauważyć jakieś efekty.QUOTE] A widzisz.Brak wiedzy.Pani farmaceutka polciła kiedyś castagnus na wywołanie @ mojej koleżance no i dalej poszło.Luteina duphason są pewnie na recepte?a jest coś bez recepty żeby ją wywołać bo chce już zacząc brać Yasmine.... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4598 |
Zakorzenienie
|
Magolina bez recepty raczej nic nie ma
![]() A luteina i duphaston - na receptę bo to hormony. Matur ja się kilka razy spotkałam z tym, że jajeczka dziewczynom "poznikały" po tabletkach ale to nie zmieniało ich problemu. Po przestaniu brania tabletek tworzyły się na nowo.
#4599 |
Raczkowanie
|
MONIKA TROSZKE MUSIAŁAM
![]() Mezaga no wlasnie o to mi chodziło tylko te 14 ostatnich wyrazow w Twoim poscie jest niepotrzebnych ![]() miłego dnia wszystkim ![]() tak swoja droga ciekawe czemu edzia z nami nie chce klikac... EDZIU MATUR TESKNI ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4600 |
Zakorzenienie
|
Hmmm wiesz nie zawsze jest tak jakbyśmy tego chcieli
![]()
#4601 |
Raczkowanie
|
Moje PCO jest baaaardzo delikatne. Brałam Yasmin przez 5 miesięcy i pęcherzyków już prawie nie ma. Teraz mam chwilową przerwę i po wakacjach znowu zaczynam brać tabletki. Ciekawe ile pęcherzyków się pojawi do tego czasu.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4602 |
Raczkowanie
|
hmmm.... a ja biore leki od listopada i od tamtej pory nie mialam usg wiec nawet nie wiem:-( zaczyna mnie to wkurzac:-( chyba sama nastepnym razem poprosze o usg! tez chce wiedziec, tylko ze to dopiero w listopadzie pewnie:-(
|
![]() ![]() |
![]() |
#4603 |
Raczkowanie
|
[/COLOR]Ja na brak włosów na głowie nie narzekam a wręcz przeciwnie - muszę degażować co jakiś czas, żeby nie wyglądać jak król lew.
A do reszty owłosienia na podbródku, po bokach twarzy i między cycami już się przyzwyczaiłam i golę co dwa dni.[/QUOTE] a ile ja bym dała za taki busz na głowie, ech... mam pytanko..bierze któraś z was Diane 35 na trądzik i nadmierne owłosienie?
#4604 |
Zakorzenienie
|
Heh ja wiem, że to niby tylko jeden z objawów, ale u mnie to był ten, który mnie zaniepokoił i dzięki któremu tak na prawdę wiem co mi jest ... może trochę przesadzam, ale wolę jednak uczulić kobitki na ten problem, bo endometrioza jest ciągle mało znana, mało ginów o niej wie wystarczająco dużo, no i przede wszystkim ciężko ją zdiagnozować. Jeśli bolą plecy podczas @ a do tego brzuch, i ten ból brzucha jest rwący a nie tępy, to jest raczej spore prawdopodobieństwo, że to może być endo ...
#4605 |
Zakorzenienie
|
Marudexus a Ty miałaś laparoskopię? Bo podobno nie ma innej możliwości stwierdzenia czy jest endometrioza czy nie.
![]() |
#4606 |
Raczkowanie
|
dobra zglupialam. nie mam pojecia chyba juz jak znalezc mieszkanie w warszawie:-( z tym to nigdy nic nie wiadomo, nawe nie wiem czego sie spodziewac:-( nie pojde na studia!!!hehehe
|
![]() ![]() |
![]() |
#4607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak btw, miałam sporo objawów PCOS, ale na tyle niewiele, że miałam wątpliwości, czy to jest to. Okazuje się, że jednak nie, bo ponoć gdybym miała to by podczas laparo zauważyli typowy PCOSowy wygląd jajników (nie wiem niby na czym on polega - chyba, że niby pogrubiona otoczka czy coś). A na wypisie nic na ten temat nie było. Lekarz powiedział, że obraz PCO na usg wcale nie musi być tym, co się wydaje, ale nie powiedział mi czym w takim razie ![]() W każdym razie wątpiłam w PCOS przede wszystkim ze względu na <1 stosunek LH/FSH ...
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2010-07-30 o 21:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4608 |
Raczkowanie
|
jestem jakims chyba siersciuchem! słuchajcie stałam sobie dzis przed lustrem, miałam bluzke taka na ramiaczka patrze a ja na ramionach mam włoski, tez!!! fakt ze nie sa czarne i takie jak np na nogach ale sa! rany przeciez jak ktos mi sie przyjrzał to na pewno zobaczył, a ja głupia dopiero dzis sie spostrzegłam ze tam tez sa. dziewczyny ja chce pomarudzic!ratujcie, i z czym do ludzi ja mam wyjsc...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4609 |
Wtajemniczenie
|
Dostałam dzisiaj w końcu @
![]() Na pewno mam znów za dużo testosteronu, wyskakują mi charakterystyczne pryszcze, porosły mi czarne włochy na rękach i udach, no i masakrycznie wypadają mi włosy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4610 |
Raczkowanie
|
ponawiam pytanie..brał ktoś diane 35?
#4611 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja Was głównie czytam, mam podobne problemy, co Wy (i właśnie z powodu nadmiernej wagi, zaparć, owłosienia i wypadania owłosienia we wtorek zrobię wyniki a potem szuram do endokrynologa bo tak dalej być nie może), a teraz pora, żebym się wtrąciła trochę ![]() Matur, a szukałaś na gronie Uniwersytetu Warszawskiego? Tam się ogłaszają czasem mieszkania. I na gumtree.pl, chyba w nieruchomościach. Rzeczywiście warto już coś znaleźć. A jeśli, odpukać, nie znajdziesz, to możesz po paru dniach października zamieszkać w akademiku UW - ja w jednym z nich mieszkam (a mieszkają w nim nie tylko studenci UW...), więc wiem, co mówię. Pozdrawiam Was - dzięki Wam mam dużo dystansu do swoich problemów zdrowotnych ![]() K. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4612 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Ja brałam kiedyś Diane 35 ,póżniej OC 35 , niestety tez mam PCOS leczę się już ok 5 lat. Jest to dość problematyczna dolegliwość, teraz bez brania tabletek okresu się mogę nie doczekać , pęcherzyki nie namnażają się , maleją ale bardzo powoli;/ przy tym mam hirsutyzm . Ostatnio przy okazji badania tomografii komputerowej , dowiedziałam się , że mam guzka na wątrobie , najprawdopodobniej powstał od brania tabletek antykoncepcyjnych , którymi mnie leczono. Jestem zdołowana bo muszę odstawiać tabletki, a jajniki bez nich nie funkcjonują , czeka mnie jeszcze wizyta u mojego ginekologa , który jest zwykłym koniowałem, bo gdy go prosiłam o skierowanie na próby wątrobowe , odparł , że od tego jest lekarz rodzinny;/ Dziewczyny apeluje o to żebyście robiły co pół roku próby wątrobowe i miały się na baczności ![]() Apropo Diane 35 : Nie byłam zadowolona z tych tabletek mój organizm , źle zareagował na ten lek , przytyłam ok 12 kg w ciągu roku , wczesniej byłam szczupła i nie miałam skłonności do tycia , przy okazji zwiększył mój apetyt co się przyczyniło do wzrostu wagi, jeżeli chodzi o trądzik , totalnie znikł , cera gładka , a włoski na udach niestety nadal są chociaż troszeczkę wyblakły już nie są takie czarne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4613 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#4614 | |
Zakorzenienie
|
Mam 19 lat. Wybieram sie w tym miesiącu do ginekologa. (pierwszy raz)Mam dość bolesnych miesiączek, zwijania sie z bólu. Trądzik mam od 12 roku życia. Nadmierne owłosienie też wtedy pojawiło się. Włosy mam wszędzie, uda, plecy, brzuch, piersi, pośladki
![]() ![]() Mam jednak pytanie, na co zwrócić uwagę u ginekologa? Boje sie,zę pójdę i stwierdzi,że badanie nie potrzebne, wypisze tabletki antykoncepcyjne i tyle.. Chyba powinna mi zrobić jakieś badania hormonów najpierw, żeby sprawdzić co sie w ogóle dzieje? Byłam kiedyś u endokrynologa, to pwoiedział,zę to wiek dojrzewania i wszystko wróci do normy. Tja. ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- A na wypadanie włosów polecam Seboradin Lotion z czarną rzepą. Albo kuracje wzmacniającą Rzepa, Joanny. Może trochę pomoże z wypadaniem.
![]() ![]() |
![]() |
#4615 |
Raczkowanie
|
rany dziewczyny co ja dzis przezyłam!taka lipa! sluchajcie byłam w kosciele, na kazaniu zaczelo mi sie robic niedobrze, zaczełam sie krecic wiercic opierac, wkoncu az musialam usiasc, zalał mnie pot tak ze recznikiem bym mogla sie wycierac, zaczeło mi sie krecic w głowie, zbierac na wymioty, straciłam siły i w uszach zrobiło mi sie jakies cisnienie, takie dziwne uczucie, bo az mi sie zatkały. i co? i musialam wyjsc do zakrystii, wszyscy na mnie patrzyli jak na jakas idiotke, ale kiedy ja naprawde juz nie moghlam. ja nie wiem co mi jest, bo przeciez to nie pierwszy raz, ale pierwszy az tak silny i lipny bo w kosciele. myslicie ze ja powinnam cos z tym robic? moze to od tych lekow, albo od jelit albo nie wiem jeszcze czego:-( porazka młoda dziewczyna a nawet w kosciele ustac nie moge, ja ni ejestem stara babcia,pomocy!!!:-(
|
![]() ![]() |
![]() |
#4616 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4617 | |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o włosy , przy braniu tabletek< Diane 35> nie zauważyłam , żeby więcej ich wypadało, nadal są bujnę , gęste i nieposłuszne . Tyle , że troszkę wolno rosną. Ale to też zależy od organizmu jak zareaguje na takie leki.
---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4618 |
Raczkowanie
|
agnesz1989 - mi bardziej chodziło o to czy biorą diane 35 czyli antyandrogeny to czy włosy odrastają jak kiedyś wypadaly bo miało się podwyższony poziom androgenów, męskich hormonów, czy już te włosy nigdy nie odrosną?bo na czubku głowy małe mam prześwity, np przedziałka pośrodku nie moge mieć bo widać że mam mniej tam włosów...
#4619 |
Raczkowanie
|
szczerrze to cos powiem na temat diane 35oczywiscie to jest oparte tylko na tym co czytałam i słyszałam.ponoc to najgorsze z tych lekow:-( a skutki wychodza dopiero po jakims czasie od odstawienia, zreszta pewnie reszta lekow taka sama:-(
co do tego lekarza to ja nie wiem czy mnie nie wysmieje jak znowu pojde mu marudzic, ale to w kosciele dzis to był koszmar, całe ubranie co w nim byłam było normalnie mokre, tak ze mnie pot plynal. ksiadz w zakrystii powiedzial ze jak cos to zaprasza czesciej:-0 strachu sie najadłam ale nie wiem czy warto z tego robic afere? moze to po prostu przez pogode:-( |
![]() ![]() |
![]() |
#4620 | |
Zakorzenienie
|
MATUR,ale lekarz jest od tego,żeby pomagać w takich sytuacjach. Taki zawód
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:07.