|
|
#4621 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Świnki Morskie
Moja swinka ma biale futerko i od sikania ma zolta pupe co z tym zrobic?
I mam pytanie Wasze swinki tez na Was kupkaja i sikaja? da sie tego ja oduczyc?
|
|
|
|
#4622 |
|
Zakorzenienie
|
na dobra sprawe to taki urok bialych pup hihi u mnie tylko jedna sika pod siebie
a jest dlugowłosa.Mozesz umyc jej ta pupe, lub sa preparaty dla hodowcow takie odbarwiające żółte pupy, ale drogie są one...
|
#4623 |
|
Zadomowienie
|
Już dziewczyna mi napisala że jest duze prawdopodobieństwo,że zostanie u mnie
|
|
|
|
#4624 |
|
Zakorzenienie
|
super
widzisz za szybko sie poddalas
|
#4625 |
|
Rozeznanie
|
Aha. Ja jestem ze ślaska i tez mam do oddania świnke morską w dobre ręce.
Dałam juz ogłoszenie, ale nie ma chetnych. Nie moge go zatrzymać bo oprocz samczyka mam jeszcze 3 samiczki. A młodych niechce miec.
|
#4626 |
|
Zakorzenienie
|
niestety tak sie dzieje, za duzo jest zwierzat
![]() musisz podzielic je ze wzgledu na plec
|
#4627 |
|
Rozeznanie
|
Czytam tak sobie i czytam i smiac mi sie jak ktos argumentuje :" bo duzo ludzi tez ..."
No tak duzo ludzi np. wyrzuca psy na ulice lub topi kocieta ale czy to powod , ze my mamy postepowac identycznie , bo ktos tez tak robi ? Nie zawsze wiec nalezy brac przyklad z tych co zle robia. W dosyc starych ksiazkach jeszcze jest wzmianka , ze swinke mozna hodowac pojedynczo . W tych nowszych juz czy tez na stronach www zagranicznych hodowcow juz pisze wyraznie , ze swinki najlepiej czuja sie ze swinkowym kompanem. Czlowiek jest namiastka towarzysza , nie rozumie swinkowej mowy , nie przytuli sie w trakcie snu czy tez nie spedzi w tej samej klatce calego dnia i nocy. Ma swoje sprawy , w ktorych swinka ma wydzielony czas . Reszta to jej nudy i oczekiwanie. Kto twierdzi inaczej , to albo sam siebie przekonuje do swego albo po prostu nie widzi tego co powinien. Motylek dobrze pisze tutaj o swinkach i ma wielkie pojecie , nie na darmo siedzi od lat na swinkowych forach , gdzie spotykaja sie ludzie , ktorych swinki sa calym swiatem i wiedza jakie warunki sa dla nich najlepsze. Lata doswiadczen na zasadzie prob i bledow. Ps. Odnosnie zagrozen jakie czyhaja na swinki bedace luzem ... Ptaki drapiezne. Wlasnie mi tata niedawno opowiadal , ze jakies ptaszysko kradnie kroliki w mgnieniu oka a nawet ...zaatakowal Yorka , chetny go porwac. Nie udalo sie , skonczylo sie na strachu. Jesli jeszcze sie ta swoja swinke widzi to pol biedy ale zostawic ja na chwile i spuscic z oczu to glupota . A ja wiem o czym mowie , bo moja przezyla cudem . Jednej kolezanki z innego forum( gobo) juz nie miala tyle szczescia , tyle tylko , ze nasze byly w klatkach a swinki latajace luzem sa podane na tacy . Swinka jest bez szans a jesli nadal zyje , to dzieki temu , ze ma diableskie szczescie. |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4628 |
|
BAN stały
|
Mam swinke , niestety tez nie moge miec drugiej ;( ale czesto spotyka sie ze swinka kolezanki - rowniez samiczka
i sobie razem chodza ... no moja musi miec chwilowo akwarium bo ta klatka byla nieciekawa , i farba na niej byla , a swinki trzeba z dala od farby trzymac No moja sbie czasami po domciu biega ;P A myje jak jesli tego potrzebuje czyli jest brudna , bron boze co tydzien ... A i mam takie pytanko - co zrobic zeby swinka nie smierdziala ? Tzn jest umyta ale ona i tak nie pachnie ... nie to ze smierci no ale ... widzialam ostatnio DLA SWINEK taka obroze na lato jak sie idzie na spacer ( tzn nie smycz sama obroze na brzuszek , jak dla kotka ) ktora odstrasza owady tj. kleszcze itd. A przy tym pachnie , no bo ma tam jakis zapach ziola w sobie ktory wlasnie odstrasz co myslicie ?
|
|
|
|
#4629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do spotykanie sie z inna swienka - rozumiem ze chcesz dobrze dla swojego prosiaczka ale nie rob tak wiecej. Swinka nie rozumie tego ze te spotkania sa na chwile i co juz zobaczy inna swinke i sie ucieszy sa rozdzielone i znow jest smutna. Ty wiesz ze sie spotkaja, ona tego nie wie i nie rozumie wiec chca dobrze dla niej tak naparwde robisz jej krzywde. W takim wypadku lepiej jak swinki sie nie beda spotykały. Dziekuje Xeniu za takie słowa
|
|
#4630 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, może i macie rację z tym wypuszczaniem.
tzn. macie, ale ja naprawdę nie robię tego tak często. mój świnek ma już 5 lat, więc nie wiem czy teraz by się przyzwyczaił do nowej świnki... i z nim taki problem jest że w ogóle nie chce wychodzić z klatki... kiedyś chciał być poza nią cały czas, teraz już w ogóle... jak go wypuszczę to szybko wraca. może to dlatego że wcześniej miałam wykładzinę a teraz panele i się ślizga? ale mam dywan na środku pokoju... a tam też nie chce siedzieć... Xenia, mi się zdaje czy masz dobermana ?
|
#4631 |
|
Zakorzenienie
|
po kolei
![]() szkoda ze Motylku nie powiedziałąs mi o adopocji siwnek jak chciałam dokupic drugą ,czyli wtedy jak kupowałam Kukiego (wtedy jeszcze nie wiedziałam ze mozna adoptowac świnki )Doma nie robisz tego tak często? powinnas nie puszczac swinki luzem po dworze wogóle
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4632 |
|
Rozeznanie
|
Doma , mam dobermana .
Jesli puszczasz ta swinke i ja widzisz i masz w zasiegu reki to chyba tak zle nie jest . Sa swinki , ktore zastygaja w bezruchu i sie pasa a sa takie co wyploszy przed siebie byle szelest . Sama wiesz jaka swinke masz. Jesli ktos nie moze miec drugiej swinki ? Trudno . Jesli ktos nie chce i nie daje sie przekonac - tez trudno , musimy to zaakceptowac . Jedynie nie mozna ustepowac ludziom , ktorzy mogliby a nie chca drugiej i mimo to przekonuja wszystkich publicznie na sile , ze wcale nie trzeba, bo swinka to i tamto a jest szczesliwa. To wkurza i jest egoistyczne podejscie. Z reguly wszystkie swinki sie ze soba zgadzaja .Zdarzaja sie wyjatki ,swinki tez maja swoje charakterki i bywaja czasem wredne wzgledem siebie. O ile to sa przepychanki to jest Ok. Bardzo rzadko zdarza sie , ze jest bojka do krwi. Niestety wiekszosc ludzi blednie ocenia sytuacje jaka widzi w klatce i niepotrzebnie swinie odcziela. Laczyc mozna swinki : - tej samej plci : - dorosla i malucha, -malucha i malucha , -dorosla i dorosla ( rzadko aczkolwiek mozliwe, trzeba przed zakupem drugiej sprawdzic czy jest wrogie nastawienie) -roznej plci ( 1 kastrat + 1 samiczka) (1 kastrat + wiele samic) Ze stworzenia plodnej pary nalezy zrezygnowac , bo to nie jest przyjemne patrzec na ciagle ciezarna samice, nagonke w klatce , pisk , halas i miec problemy ze znalezieniem domow swinkom , ktore rodza sie caly czas bez ustanku , kosztem zycia samicy. |
|
|
|
#4633 |
|
Zakorzenienie
|
Doma Twoja swinka rzeczywiscie jest dlugo, ale wiem ze nawet takie swinki sa w stanie zaakceptowac inne.
Moze musialabys zrobic tak ze bierzesz swojego prosiaka do zoologa i probujesz laczyc ze swinka tej samej plci jednak mlodziutka zeby sie podporzadkowala. Ogolnie nie jestem za tym zeby brac zwierzeta ze sklepu ale u Ciebie nie wiadomo jak prosiak sie zachowa a tak wiedzialabys czy sie polubia i wracaja razem czy tez nie. Ja mam 2 samce i to niekastrowane roznie miedzy nimi bywa sa dni ze sie kłoca i strzękaja zebami na siebie pol dnia (ale bez rozlweu krwi) a sa i takie ze leza obok siebie - jednak tragedia jest dla nich gdy sa osobno, wiec pomimo tego ze czasami ostro sie pokłoca (raz sobie poranili wargi ale ich mimo wszystko nie rozdzielilam) ciesze sie ze maja siebie bo widze ze jest to im potrzebne. Zreszta mozesz sobie poogladac ich filmiki. Mirelka nie pamietam juz kiedy chcialas druga swinke, nie chce mi sie stron wertowac, ale mozliwe ze nie wiedzialam wtedy jeszcze o istenieniu Caviarni bo powstala ona stosunkowo niedawno, ale jesli wiedzialam pisalam na bank. Patrycja tez nie do konca mnie zrozumiala o co chodzi z ta adopcja, mozliwe ze Ty tez, dopiero jak podalam linki adopcyjne do Caviarnii sie wszystko rozjasnilo
|
#4634 |
|
Zakorzenienie
|
Motylku możliwe ze jeszcze wtedy nie wiedziałas bo to było pół roku temu
![]() a co do trzymania swinek oddzielnie to mam porównanie bo w jednej klatce i jest Gwiazdeczka i Lilka, które spią sobie razem, pobiegają, pogonia się, a w drugiej samotny Kuki który czasem przebiegnie się w tą i spowrotema cała reszta dnia to spanie i jedzenie
|
|
|
|
#4635 |
|
BAN stały
|
Dziekuje motylku
)
|
|
|
|
#4636 |
|
Zakorzenienie
|
jak chcesz to poszukam Ci ten fragment o czyms wybielajacym na tyłki białe - nie pamietam juz co to bylo bo u mnie prosiaki nie maja takich pup
|
#4637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma dodatek ma brudna brode od jedzenia
|
|
|
|
|
#4638 |
|
Zakorzenienie
|
polecam ten watek do poczytania
http://www.mtmk-icf.home.pl/swinki/f....php?f=20&t=11 moje tez maja brudna brode ale same sie myja ![]() dzis poznalałam siostre Lavi o ile sie nie myle hihi
|
#4639 |
|
Zakorzenienie
|
Chetnie poczytam, dziekuje. Jeszcze jedno mam pytanie, poniewaz moja swinka na czubku głowki nie ma wlosow- jest rozetka - czy to normalne?
|
|
|
|
#4640 |
|
Zakorzenienie
|
chyba wiem o czym mówisz, taka mala łysa plamka na czubku. jest to normalne i czesto spotykane w zoologach a nawet jest taka rasa która sie tym charakteryzuje
![]() Najlepiej jakbys wstawila fotka dla 100% pewnosci ![]() o ile taka mala plamka na czubku to norma to uwazaj zeby w innym miejscu sie nie pojawila bo moze byc to objaw chorobowy
|
#4641 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczególnie po jedzeniu arbuzasiostre Lavi?
|
|
|
|
|
#4642 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4643 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4644 |
|
Zakorzenienie
|
Oo a gdzie jeśli mogę zapytać?
|
|
#4645 |
|
Zakorzenienie
|
zalogowala sie osoba na innym forum, patrze a tu takie same imiona swinek jak ma Lavi
wiec mysle ze to ona, ale okazuje sie ze to jej siostra hihi ktora potwierdzila ze Lavi dziala na wizazujaki ten net mały hehe
|
#4646 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4647 |
|
Zakorzenienie
|
Jeej a na jakim forum?
Bo pytałam siostry ale ona o niczym nie wiem
|
|
#4648 |
|
Zakorzenienie
|
poslalam na PW linka
|
#4649 |
|
Zakorzenienie
|
To pewnie siostra kasi_no87 bo ja mam Grocha i Nepe
|
|
#4650 |
|
Zakorzenienie
|
HAHAHAHA sorki, musicie mi wybaczyc, ten wiek hihihi starzeje sie juz
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:50.

da sie tego ja oduczyc?

a jest dlugowłosa.