|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kopniaczki już pierwsze czujemy, wyprawkę powoli kompletujemy. Marzec - kwiecie
dziewczyny dostałam od lekarki taki swistek " zaswiadczenie lekarskie z rozpoznaniem CI PI tyg 24 TP 14.03.2010
tylko nie pamietam po kiego grzyba ona ma mi dała czy ja to mam do zusu wyslac? czy co?
![]() |
#4622 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kopniaczki już pierwsze czujemy, wyprawkę powoli kompletujemy. Marzec - kwiecie
Cytat:
dać pracodawcy, a dokładniej zanieść do działu kadr, chociaż pewnie i tak wiedzą że jesteś w ciąży ![]() ooo a wogóle masz termin dzień po mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4623 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
#4624 |
Wtajemniczenie
|
podobno jest takie coś jak opieka nad żoną gdy ona ma cc to wtedy się dostaje jeszcze coś dodatkowego, też musimy się w tym wszystkim dokładnie zorientować
|
![]() ![]() |
![]() |
#4625 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o o tym nie słyszałam ale też fajnie ojciec w ogóle powinien więcej dostawać wolnego ale dobry ten tydzień w 2012 ma być już 2 tygodnie ponoć
![]() |
#4627 |
Zakorzenienie
|
występuje coś takiego jak zasiłek opiekunczy nad członkiem rodziny. Jest to 14 dni w ciągu roku. Lekarz wystawia zwolnienie lekarskie z tytułu opieku-wpisuje się kod a mąż dodatkowo wypełnia w pracy druk Z-15.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4628 |
Zadomowienie
|
Tak jest, ale ja słyszałam, że to jest nie tylko po cc, ale również naturalnym.
#4629 |
Raczkowanie
|
Co do włosów, to ja nie farbuje w ogóle, wiec nie mam dylematu, czy to robić teraz, ale włosy mam ładne, nie sypia się, bardziej się falują, dziś koleżanka w robocie sprawdzała, ze takie geste.
Ogólnie nie suszy mnie, nie wiem co to zgaga, innych problemów trawiennych tez nie mam, nie mogę tylko sięgać po jakieś wysoko ułożone przedmioty ani za długo się schylać. A z rzeczy dla dziecka na razie mam wciąż tylko kocyk, dlatego się do waszych rozmów zakupowych nie wtrącam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4630 | ||||
Zakorzenienie
|
Już jestem
![]() rozwala mnie ta szkoła rodzenia, dzisiaj odbył się tylko wykład, a ćwiczenia były odwołane, a za tydzień chyba w ogóle nie będzie, dopiero za 2tyg., tak to jest jak coś jest za darmo ![]() Dobrze, że wcześniej zaczęłam chodzić ![]() Ale ogólnie było fajnie, położna rzeczowa, mówiła dzisiaj głównie o roli położnej ![]() o tym, że będą nas odwiedzać położne prze porodem od 26 tc, i po porodzie, i o tysiącu innych rzeczach, mogłam notować, tyle tego było ![]() bo zapomnę, już nie pamiętam jak nazywa się to coś czym psika się pępek dziecka ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
widocznie do dziecka nic nie jest potrzebne, nie wiem jak to jest w Raszei, ale koleżanki rodziły na Polnej i tam wszystkiego dla dziecka było pod dostatkiem Cytat:
a ty masz wszystko w normie ![]() ja miałam 95 na czczo ![]() Cytat:
lekarze bardzo niechętnie dają takie zwolnienia L4 ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- to mi wpadło w oko przeglądając koszule, może znalazłyście też coś fajnego http://allegro.pl/zmyslowa-koszula-n...330529393.html http://allegro.pl/dyskretna-koszula-...325011560.html http://allegro.pl/muzzy-kopertowa-ko...331366049.html http://allegro.pl/koszula-ciazowa-i-...332606756.html
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2010-11-26 o 19:46 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4631 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może dzisiaj zobaczę czy działa na biuście męża, bo na swoim na razie nie można ![]() Cytat:
![]() ![]() Wiecie co nie wyobrażam sobie latać bez majtek po porodówce, raczej kupię te gacie siatkowe ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4632 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dowiedz się czy u ciebie w szpitalu nie można majtek nosić ![]() bo moja siostra po cc w normalnych majtkach chodziła w szpitalu ![]()
![]() |
#4633 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A to Avent nie ma kształtu jak sutek mamy?Montii Ty chyba pisałaś że TT właśnie to ma i kupiłaś z tej firmy, bo mi się wydaje że też ma ten smoczek z butelki Edytowane przez blackrose4u Czas edycji: 2010-11-26 o 19:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4634 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4635 |
Raczkowanie
|
A wy wszystkie chodzicie/wybieracie się do szkoły rodzenia?
Bo ja nie zamierzam chodzić. Po pierwsze to nie mam za bardzo czasu, bo po całym dniu w pracy jestem zbyt padnięta na jakieś szkoły, a w weekendy sobie wypoczywam. a po drugie jakoś nie mój klimat, rodzic i tak będę przez cc, a co do sposobów pielęgnacji czy karmienia dziecka to planuję zasięgnąć opinii mamy/ewentualnie posiłkować się internetem. Myślę, ze czułabym się jakoś wyalienowana wśród gromady przyszłych mam, nawet tutaj nie jest mi łatwo się odnaleźć, to co dopiero tam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4636 |
Zakorzenienie
|
black rose zauwazyłam,że smoczek z TT jest mniejszy niż oferuje Avent
Avent troszkę większy ale to moje osobiste spostrzeżenia tż się kąpie a ja leżę byliśmy na kolacji i wzięłam grilowanego pstrąga ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- u mnie w szkole rodzenia 1,5 h kosztuje 25 zł.. ![]() kupuje się na poszczególne tematy i ja pójdę na zwiastuny porodu itp oraz karmienie, laktacja a inne oleje ![]()
#4637 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
te dwie pierwsze też wklejałam ta druga mi się podoba dyskretna - taką sobie kupię ale też po nowym roku a z tej pierwszej się śmiałam że wcale zmysłowa nie jest ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
my chcemy iść u mnie to kosztuje 300zł (zdzierstwo) i umawiamy się albo w grupach (małych) albo indywidualnie. położna bardzo fajna mamy dzwonić w 28 tygodniu czyli z początkiem nowego roku zaczniemy chodzić jakoś ![]() ![]() ![]() a wiecie jeszcze tak wrócę do tego imienia mojego synka- dawid. sprawdzaliśmy z ciekawości imiona semickie na wikipedii i wiecie co? prawie wszystkie popularne są tam ![]() czyli zupełnie bez sensu bo jakbyśmy dali np mateusz albo Jakub to by nie było problemu a z dawidem jest ![]()
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2010-11-26 o 20:15 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4638 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ide do łóżka przed tv, dobranoc ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4639 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie, że można wykupić tylko pojedyncze zajęcia.. bardzo dobry pomysł ![]() Cytat:
kurde u nas jeszcze drożej... ![]() ![]()
![]() |
#4640 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja chodzę do tej szkoły, żeby się oswoić z myślą o porodzie, bo ponoć uczęszczanie tam uspokaja, dowiedziec się czegos o naszym szpitalu i poznac szefową położnych, bo to ona prowadzi zajęcia ![]() choć nadal czasami myślę o cc ![]()
![]() |
#4641 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4642 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz co dokładnie ja wiem że u nas oprowadzają po porodówce, więcej się można o szpitalu dowiedzieć i innych rzeczy które mnie uspokoją. i tżta.
![]() |
#4643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4644 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() bardzo ładnie, ja pójdę przed świętami ![]() Cytat:
Urlop ojcowski w 2011 roku trwa 1 tydzień i ojciec może go wziąć od dnia narodzin do ukończenia roczku przez dziecko i niezależnie czy matka jest na macierzyńskim. Płatny jest tak jak macierzyński 100% podstawy zasiłku. Nie ma czegoś takiego jak bezplatny opiekuńczy. Zasilek opiekuńczy może dostać ojciec dziecka na żonę jeśli lekarz mu wystawi L4 na taka opiekę, może wziąć 14 dni w ciągu roku takiego zasilku. na dziecko nie może wziąć zwolnienia dopoki matka jest na macierzyńskim chyba że matka przebywa w szpitalu, a dziecko zostaje z ojcem. Cytat:
Wogóle to superowy wózek, ja zaczynam sie nad nim zastanawiać, bo mozna do niego wpiąć fotelik maxicosi ![]() Cytat:
![]() A tak w ogóle, to muszę chyba Was opiernikować, bo dzisiaj w pracy nie nadążałam Was czytać tyle piszecie i trzeba zacząć myśleć o IV CZĘŚĆ WĄTKU I TYTULE, tylko ja to raczej nic nie wymyslę, bo ja matematyczny mózg ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4645 |
Zakorzenienie
|
kurde dziewczyny mam jakieś mega wzdęcia.......mogę coś wziąć?? chyba kiedyś coś pisałyście na ten temat????
|
![]() ![]() |
![]() |
#4646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no w takim tempie to do niedzieli się trzeba będzie przenosić na nowy wątek ![]() ![]() kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - ot taka chwilowa wena a na wzdęcia to espumisan
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2010-11-26 o 20:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4647 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=ego_ego;23470839]
Urlop tacierzyński, to taki sam jak macierzyński dla kobiety, mężczyzna może go wziąć tylko wtedy gdy kobieta nie wykorzysta calego swojego macierzynskiego, to wtedy reszta przechodzi na ojca i on może pójść na tacierzyński. Urlop ojcowski w 2011 roku trwa 1 tydzień i ojciec może go wziąć od dnia narodzin do ukończenia roczku przez dziecko i niezależnie czy matka jest na macierzyńskim. Płatny jest tak jak macierzyński 100% podstawy zasiłku. Nie ma czegoś takiego jak bezplatny opiekuńczy. Zasilek opiekuńczy może dostać ojciec dziecka na żonę jeśli lekarz mu wystawi L4 na taka opiekę, może wziąć 14 dni w ciągu roku takiego zasilku. na dziecko nie może wziąć zwolnienia dopoki matka jest na macierzyńskim chyba że matka przebywa w szpitalu, a dziecko zostaje z ojcem. ego_ego ja to już mówie zamiennie ![]() ![]() ![]() a najlepiej zdziwiłam się bo w jednej z gazet dziecięcych (nie pamietam która to była) napisali, że w przyszlym roku tatusiowie mają 2 tygodnie ojcowskiego.....i to specjalista się wypowiadał-chwilowo już pomyślałam, że chyba coś mi się pokićkało bo ja nic o tym nie wiem, ale to im się popierdaczyło....i tak ludzi wprowadzają w błąd ile się namęczyłam, żeby koleżance to wytłumaczyc, bo przecież wyczytała że 2 tygodnie ojcu się należą ehhh.... ![]() ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
![]() ![]() a nazwa fajowa ![]() lecę do łóżeczka.....papapa Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2010-11-26 o 21:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4648 |
Zakorzenienie
|
W sumie kiedyś szkół rodzenia nie było i jakoś kobiety rodziły dzieci, a potem radziły sobie z nimi po porodzie. chyba jakiś instynkt musimy mieć w wyposażeniu od natury. Zresztą ja mam takie swoje klimaty związane np z porodem- czyli te cc na życzenie, czy potem z powrotem do pracy po macierzyńskim i tak bym się niekomfortowo czuła, bo wiem, że tendencje są inne i co niektórym brak tolerancji. Nie mowie akurat o waszym temacie,a le tak ogólnie jak sobie poczytałam w necie, to aż strach się przyznać, ze się chce cc np.
Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2010-11-26 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#4649 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Cytat:
![]() wyobraź sobie ile razy czytam cos w gazecie prawnej, że cos tam sie robi tak, później dzwonię np do zusu się zapytać i jest wogole inaczej niż tam napisali, to jest dopiero partaczenie i to w gazecie prawnej!! szok dobranoc, ja też juz ide spac ![]() papapapa |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4650 |
Zadomowienie
|
witajcie kochane ja dzis bylam u gina glukoza 75g w normie wyniki krwi tez mam tylko pic duzo barszczu czerwonego aby zapobiec spadkowi morfologii sluchajcie gin mi powiedzial ze mala wazy 800g !! wydaje mi sie ze to duzo choc powiedzial ze w normie waga
Witam nowe wizazanki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:18.