![]() |
#4621 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gra o tron
odcinek super, choć miejscami ciemno. Specjalnie o 3 w nocy wstałam z mężem, a dobić się mogliśmy na hbogo o 3.30, także byliśmy odrobinę sfrustrowani
![]() Nie piszę na biało ale UWAGA zaraz mogą być SPOILERY ![]() To, kto zabił Nocnego Króla mnie satysfakcjonowało, nie dość, że nie oczywisty Jon, tylko moja ulubiona postać Arya ![]() ![]() ![]() Myślałam, że więcej głównych bohaterów umrze, trochę mnie to nawet rozczarowało ![]() Sansa z Tyrionem świetni ![]() Danka mnie irytowała jak zwykle, jakoś mi nie po drodze z nią. Nie rozumiem motywu Dothraki, dlaczego pognali sami tak do przodu, jak mięso armatnie. Mała Mormont super, kolejna odważna kobieca postać, no i część tu chciała jej śmierci, więc jej śmierć ucieszyła niektórych ![]() Arya i Gendry super, ale Arya i Ogar to jest dream team ![]() ![]() to czas na Cersei.....Nocny Król to przy niej pryszcz ![]() widziałam fragmenty następnego odcinka, Arya chyba znów jakieś love story będzie mieć, może to ona w ciążę zajdzie ![]() aaaa.....to co mnie razi, to mało Ducha.....
![]() |
#4622 |
Interleukina Druga
|
Znowu wstałam wcześniej, tym razem o 5:30 żeby obejrzeć przed pracą i żeby nikt mi nic nie zaspoilerował w robocie
![]() Spodziewałam się czegoś innego - więcej bohaterskich, wyciskających łzy z oczu scen śmierci, epicką bitwę o przetrwanie, a dostaliśmy... Tak naprawdę to bitwę właśnie: chaotyczną, nie do przewidzenia, gdzie planowanie planowaniem, a rzeczywistość rzeczywistością. Bohaterskie sceny owszem były, ale zostały przytłumione przez ten wszechogarniający chaos. Nastawiałam się na liczne pożegnania postaci, a tak naprawdę zginął tylko jeden z moich typowanych do śmierci (+ NK oczywiście) Z jednej strony bardzo mnie to cieszy, a z drugiej nie do takich standardów przyzwyczaiła nas GOT ![]() Ten moment w krypcie między Sansą, a Tyrionem ![]() Według mnie Jon za bardzo odleciał ( ![]() Sam odcinek bardzo mi się podobał (obejrzałam dwa razy) i był wciągający. Na tyle wciągający, że za pierwszym razem nie zauważyłam, że Arya zniknęła gdzieś tak w połowie i nie skojarzyłam, że to ona zada decydujący cios. Bardzo się z tego cieszę, już od pierwszego odcinka była moją ulubioną postacią, należało się jej za to co przeszła. Chociaż muszę przyznać, że w pewnym momencie twórcy przesadzili z napięciem i ostatnie 10-15 minut największej rozpaczy i apogeum bitwy, gdy wszystko wskazywało na sromotną porażkę przesiedziałam z myślami "matko, co za patos, przecież wszyscy nie mogą zginąć, bo byłby koniec serialu, wiadomo, ze zaraz ktoś wpadnie i jakoś epicko ubije NK" ![]() Edytowane przez Cytokina Czas edycji: 2019-04-29 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4623 |
Wizażowy Kot Igor
|
Tak szczerze to Bitwa Bekartów była bardziej epicka i jakoś tak bardziej logiczna.
Bitwa o Winterfell za bardzo poszła w stronę efektów specjalnych (moim zdaniem). Spoiler: I skąd nagle Arya znalazła się w Bożym Gaju, skoro przedtem była we wnętrzu i na dziedzińcu a Boży Gaj jednak nieco od zamku oddalony?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2019-04-30 o 05:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4624 |
Zakorzenienie
|
Też obejrzałam.
Ogólnie, poza samym początkiem i koncem- tak se. Haos i beznadzieja były najlepszymi składnikami tego widowiska. Oddawały specyficzny charakter tej bitwy, bo jednak bitwa z zombie ![]() Najlepsze sceny moim zdaniem, to scena oczekiwania przed bitwĄ. Ustawione w szykach, nieruchome i ciche wojska wpatrzone w ciemność. Groza i gotowość. Włosy mi dęba stawały. Walka smoków w powietrzu. Szarża Dothrakow. Tylko nie wiem po co ona była i co niby miała na celu? Musieli zginąć żeby Danka nie miała wojska na kolejne odcinki? Bo innego wytłumaczenia nie widzę. ![]() I smierć Melisande. Bardzo piękna scena odejścia i rozwiania się w pył. To w ogóle był odcinek Melisande, sceny z nią zdominowały wszytko inne, bitwę, dramaty. Natomiast kompletnie nie zrozumiałam: 1. co miało na celu szwendanie się Arii po jakichś komnatach, gdzie ganiała się z umarłymi? Po co ona tam poszła i niby co to miało mieć na celu? 2. Skąd to powitanie Robaka I Melisande? Oni się już spotkali? Znali? Skąd akurat to powitanie? Najwieksza porażka- Nocny Król. Takiego kołka drewna dawno nie widziałam. Zmarnowany potencjał. Kukła która łazi i tyle. ![]() Moja nadzieja: ze Lady Mormont jednak żyje, poturbowana ale może jednak. Dziewczynka która zabiła olbrzyma. ![]() Bitwami wszechczasów nadal pozostają bitwy z LOTR. Bitwa o Helmowy Jar i bitwa o Minas Thirit. I stara ale jara, szarza polskiej ciężkiej kawalerii w dół, w Krzyzakach. Nie obejrzałabym tego raczej drugi raz. Okropnie mi sie odcinek dłużył, no ale pewnie nie jestem obiektywna, bo nie lubię bitew. Ale 3 powyższe oglądałam wielokrotnie i pewnie jeszcze obejrzę.
![]() |
#4625 |
Konto usunięte
|
Też mi przemknęło przez myśl, że cała afera z Nocnym Królem była tylko po to, żeby Danka straciła wojsko XD
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4626 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Arya zniknęła tak lekko po połowie odcinka, więc spokojnie miałaby czas, żeby do Bożego Gaju dotrzeć. Bardziej mnie zastanawia jak przedarła się przez hordy zombiaków, Białych Wędrowców i jak zakradła się niemal do samego Nocnego Króla niezauważona (niemal, bo jeden WW zauważył ją dosłownie na sekundkę przed skokiem). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2019-04-30 o 08:50 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4627 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4628 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Zdecydowanie nie zyje.
![]() |
![]() |
#4629 |
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;86762745]
Przecież Nocny Król zreanimował ją jako wighta, jak podniósł całą resztę poległych. Lyanna nie żyje.[/QUOTE] Ojejku, to mi umknęło, chyba byłam już rozproszona pod koniec tą ciagła kotłowaniną na ekranie. A jak już się zaczęły sceny dostojne z muzyka pompatyczną i w zwolninym tempie, to mąż w ogóle był skłonny iść spać. ![]() Ciężko trawię takie wniebowzniosłości pompatyczne, ale dałam radę. Dla sceny z Melisandre było warto. ![]() No ciekawe gdzie Brian odszedł na czas bitwy. Czy gdzieś w jakims celu, czy tylko oglądał bitwę żeby zapamiętać ją? W końcu jest ludzką pamięcią. ![]()
![]() |
#4630 |
Konto usunięte
|
A on nie poleciał po prostu sprowokować Nocnego Króla?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4631 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4632 |
Zakorzenienie
|
[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;86762942]A on nie poleciał po prostu sprowokować Nocnego Króla?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No chyba nie, Nocny Król i tak po niego szedł + Brian jest przez niego naznaczony więc on i tak zawsze wiedział gdzie Brian jest. ![]()
![]() |
#4633 |
jestę wieszczę
|
Mam przeczucie, że w któryms z następnych odcinków to Jon lub Jaime pobawia się w krolobojcow, nie Arya. Ona już chyba odegrała swoją rolę życia.
Najbardziej przeze mnie nielubiane postacie przeżyły. Tj. Sam i Jon. Sama ogólnie nie lubię, a Jon tylko książkowy jest dla mnie ok. Nie kupuję postaci wykreowanej przez D&D oraz Kita. Jon w tym odcinku tyle że nie przeszkadzał. O Samie już tego powiedzieć nie mogę ![]() I Edd ;(.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4634 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4635 |
jestę wieszczę
|
Piąteczka. Liczę na któregoś z braci Lannisterów na tronie. Może z Sansa. Lubię też Daenerys, ale mam przeczucie, że jednak nie dożyje końca. Uwielbiam Arye, ale ona na władcę się nie nadaje chyba.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4636 |
Wtajemniczenie
|
Jezeli tworcy beda trzymac sie tego co zostalo pokazane w poprzednich sezonach to Danny nie zasiadzie na tronie. Chyba ze maja wywalone na wlosny scenariusz
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4637 |
Zakorzenienie
|
Dankamoże i przeżyje ale na tron się nie nadaje.
Aryę uwielbiam ale ona na tron też raczej nie. Generalnie mało kto na władce się nadaje ![]() co Wy tak z Samem? Mnie tak bardzo nie denerwuję ![]() ![]()
![]() |
#4638 |
Konto usunięte
|
Odkąd ich pożeniono to uważam Sansę i Tyriona za doskonałych kandydatów do zasiadania na Żelaznym Tronie. Inteligentni, przebiegli gracze, porządni ludzie, a do tego mogący elegancko i bezboleśnie zjednoczyć wszystkie królestwa. Power couple jak się patrzy. Sansa z Tyrionem na tronie, Davos może jako namiestnik, Jaime i Brienne odjeżdżają w stronę zachodzącego słońca, żeby płodzić piękne blond dzieciaki i chillować do późnej starości w murach Casterly Rock. Niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba
![]() Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2019-04-30 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4639 |
Rozeznanie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;86764856]Odkąd ich pożeniono to uważam Sansę i Tyriona za doskonałych kandydatów do zasiadania na Żelaznym Tronie. Inteligentni, przebiegli gracze, porządni ludzie, a do tego mogący elegancko i bezboleśnie zjednoczyć wszystkie królestwa. Power couple jak się patrzy. Sansa z Tyrionem na tronie, Davos może jako namiestnik, Jaime i Brienne odjeżdżają w stronę zachodzącego słońca, żeby płodzić piękne blond dzieciaki i chillować do późnej starości w murach Casterly Rock. Niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba
![]() Wszystko fajnie, ale Brienne ma rodzić śliczne rude dzieciaczki ![]() Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4640 |
Zakorzenienie
|
Ja właściwie nie mam pojęcia, jak się skończy GoT, a ponadto nie wiem, jak chciałabym, żeby się skończyło.
Czasem myślę, że na tronie zasiądzie Sansa z Tyrionem, czasem widzę samego Tyriona, ponadto Sama z Goździkiem, Aryę samą lub z Gendrym, myślę czasem też, że to Jamie obejmie władzę, pojęcia nie wiem, jak by to się mu udało. Nie wykluczam też Cersei, ba, nie wykluczam też zmartwychwstania Nocnego Króla, wyrżnięcia przez niego "dobrych ludzi", a następnie unicestwienie go przez dziki ogień, którym Cersei obroni stolicę i stanie się "dobrą" królową, która uratowała świat. Albo nastanie republika. Podsumowując, nie mam pojęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4641 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Muszę natomiast przyznać, że bardzo podoba mi się fakt, że my fav guuuurl Brienne jest w tym momencie najbardziej pożądaną partią w Westeros i dwóch tak świetnych chłopów staje na uszach, żeby wygrać ją dla siebie ![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Myślę sobie, że jeżeli obydwoje przeżyją, to bezpiecznie jest założyć, że zamiast zasiąść na tronie (ani jedno, ani drugie się do rządzenia totalnie nie nadaje) przejmą Baratheonową schedę, tzn. Koniec Burzy. I tym samym spełni się życzenie króla Roberta z pierwszego odcinka ![]() ![]() Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2019-04-30 o 18:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4642 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam pewien niedosyt po ostatnim odcinku. Może oczekiwania były zbyt duże. Wiem, że jeszcze będzie sporo okazji do umierania, ale aż za dużo kluczowych postaci oszczędzono. Niby krwawo, niby straty, ale prawie same no name. Jedynie kogo mi serio szkoda, to Lyanny Mormont - ale umarła w pięknym stylu. No i trochę Theona Greyjoy, ale i tak nie przedłużyłby rodu, więc to było logiczne rozwiązanie, aby przynajmniej zginął bohatersko.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2019-04-30 o 19:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4643 |
Konto usunięte
|
Mi ten 8 sezon nie leży, jakoś za szybko to wszystko idzie. Trzy odcinki i po największym antagoniście całej serii, na dodatek zakończyli ten wątek w totalnie niesatysfakcjonujący sposób. I zastanawia mnie jedna rzecz: skoro Nocny Król mógł ożywiać umarłych (w sumie nie tylko ludzi, ale też zwierzęta), to dlaczego nie ożywił wszystkich po drodze do Winterfell i nie zaczekał, aż wyrżną całą armię Danki i Jona, tylko sam się tam pchał? W sumie dlaczego w ogóle się tam pchał, mając tak wielką armię, że spokojnie mogłaby poradzić sobie z przeciwnikiem, a on po prostu wyszedłby na końcu z ukrycia i zabił Brana. Zwłaszcza wiedząc, że jak go utłuką (a poszło to w sumie dość łatwo), to cały jego plan strzeli w łeb? I jeszcze jedno: skoro wszyscy Biali Wędrowcy rozpadli się na kawałeczki wraz ze śmiercią Nocnego Króla, to podobny los powinien czekać Jona po śmierci Melissandre, przecież on w gruncie rzeczy też jest zombie ożywionym przez jej magię. No, może nie tak do końca: zachował własną świadomość, ale że jest ożywionym trupem to pozostaje faktem.
Edytowane przez 3d080c1d79cb6a75330075a8e7ac619f4d31eb84_5ff7a0822ced9 Czas edycji: 2019-04-30 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4644 |
sentimental animal
|
[1=3d080c1d79cb6a75330075a 8e7ac619f4d31eb84_5ff7a08 22ced9;86765408]Mi ten 8 sezon nie leży, jakoś za szybko to wszystko idzie. Trzy odcinki i po największym antagoniście całej serii, na dodatek zakończyli ten wątek w totalnie niesatysfakcjonujący sposób. I zastanawia mnie jedna rzecz: skoro Nocny Król mógł ożywiać umarłych (w sumie nie tylko ludzi, ale też zwierzęta), to dlaczego nie ożywił wszystkich po drodze do Winterfell i nie zaczekał, aż wyrżną całą armię Danki i Jona, tylko sam się tam pchał? W sumie dlaczego w ogóle się tam pchał, mając tak wielką armię, że spokojnie mogłaby poradzić sobie z przeciwnikiem, a on po prostu wyszedłby na końcu z ukrycia i zabił Brana. Zwłaszcza wiedząc, że jak go utłuką (a poszło to w sumie dość łatwo), to cały jego plan strzeli w łeb? I jeszcze jedno: skoro wszyscy Biali Wędrowcy rozpadli się na kawałeczki wraz ze śmiercią Nocnego Króla, to podobny los powinien czekać Jona po śmierci Melissandre, przecież on w gruncie rzeczy też jest zombie ożywionym przez jej magię. No, może nie tak do końca: zachował własną świadomość, ale że jest ożywionym trupem to pozostaje faktem.[/QUOTE]
Melisandre nie miała "swojej" magii, to była moc od jej boga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4645 |
Wizażowy Kot Igor
|
Nom, Melisandre miała pikną śmierć. Naprawdę- chyba ani smierć Baelisha (jakoś tak naprędce), ani innych głównych bohaterów (poza Lady Oleną i spaleniem córki Stannisa) nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak ta spokojna, cicha i niema scena śmierci Kobiety w Czerwieni.
Wiecie, ja myślę, że kluczem do zakończenia GOT jest piesń Podricka o Jenny, która tańczy z duchami. Kimkolwiek będzie nowa krolowa (bo zakładam, ze to jednak będzie kobieta) to już nie bardzo będzie kim rządzić. Żelazny Tron chyba nie da jej szczęścia. btw Zobaczcie, co pięknego znalazłam https://www.youtube.com/watch?v=RAsCt4GF6WU
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2019-04-30 o 21:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4647 |
Zakorzenienie
|
,,No one can kill the Night King”....że też to mi od razu nie dało do myślenia
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4648 | |||
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#4649 |
Konto usunięte
|
Częściowo do tej interpretacji pasuje wizja Sansy na tronie. Nawet zakładając, że nie straci już nikogo z bardzo bliskich jej osób, to do tej pory utraciła matkę, ojca, tak naprawdę wszystkich braci (bo Bran już nie jest sobą, a Jon z kolei w ogóle nie jest jej bratem), nawet swojego wilkora, a teraz jeszcze Theona, z którym czuła więź przez to, co oboje przeszli. Do tego przez lata musiała znosić przemoc, gwałt i poniewierkę. Z kolei Siedem Królestw już samo w sobie jest pełne duchów, bo po Wojnie Pięciu Królów, a na Północy zimie i walce z NK raczej zbyt wiele ludzi się nie ostało. Wystarczy spojrzeć chociażby na same arystokratyczne rody, których sporo (w tym tak wielkie rody jak Baratheon, czy Tyrell) przestało w ogóle istnieć, ostały się tak naprawdę jakieś niedobitki po 1-2 osoby.
Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2019-05-01 o 11:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4650 |
Pani Mizantrop
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;86767011]Częściowo do tej interpretacji pasuje wizja Sansy na tronie. Nawet zakładając, że nie straci już nikogo z bardzo bliskich jej osób, to do tej pory utraciła matkę, ojca, tak naprawdę wszystkich braci (bo Bran już nie jest sobą, a Jon z kolei w ogóle nie jest jej bratem), nawet swojego wilkora, a teraz jeszcze Theona, z którym czuła więź przez to, co oboje przeszli. Do tego przez lata musiała znosić przemoc, gwałt i poniewierkę. Z kolei Siedem Królestw już samo w sobie jest pełne duchów, bo po Wojnie Pięciu Królów, a na Północy zimie i walce z NK raczej zbyt wiele ludzi się nie ostało. Wystarczy spojrzeć chociażby na same arystokratyczne rody, których sporo (w tym tak wielkie rody jak Baratheon, czy Tyrell) przestało w ogóle istnieć, ostały się tak naprawdę jakieś niedobitki po 1-2 osoby.[/QUOTE]
Ma to sens ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:20.