Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2012 - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-08, 12:34   #4621
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
ja to utyja jak świnia z 1 dzieckiem 30kilo na porodowce wazylam 130
Pocieszę Cię
Moja mama mną w ciąży (około 160 cm wzrostu i waga wyjściowa 40-45 kg - była bardzo szczupła), przytyła do 90 kg. A ja urodziłam się malutka, około 2,5 kg i 48 cm długości. Kilka tygodni po porodzie mama była znowu sobą, bez jednego rozstępu na ciele (to była druga ciąża).

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 12:37   #4622
gucia6
Zakorzenienie

Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2

czesc dziewczyny

ja znow po dluzszej nieobecnosci i z zaleglosciami, ze hoho

ale przede wszystkim gratuluje poznania plci
widze tez ze poki co w marcu przewaga rozowego, a kwiecien obstawiany przez chlopcow

tylko co znaczy ten pomaranczowy?

Stary 2011-11-08, 12:39   #4623
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość

tylko co znaczy ten pomaranczowy?
Niespodziankę oznacza
Balbinka pisała, że miała ostatnie usg w ciąży i maluszek nie pokazał co ma między nóżkami.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-08, 12:39   #4624
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
cziquaMoja bratowa miała straszną ochotę na piwo w ciąży do tego musiała leżeć bo ciąża była zagrożona ale jak sobie wzięła łyka to nic jej ani dziecku nie było. Ale z tym to sprawa indywidualna ja też jak wzięłam łyka szampana w poprzedniej ciąży to nic dziecku sie nie stało. Zrobisz jak uważasz, bo każdy ma inne zdanie na ten temat. Mnie do tego wcale teraz nie ciągnie
mnie tez w sumie nie
ale raz mialam ochote, znajomi przyszli byly orzeszki i chipsy jakos mi sie piwka zachcialo to sobie wypilam Becks FREE 300ml - nie smakuje zuplenie jak piwo ale prawie I ochota mi przeszla. to bylo ze 2 mies temu
ale winka po kolacji mi brakuje troche - tzn. moze nie samego winka jako alko ale tego rytualu. Jakis film z TZtem ogladam wyciganieta na kanapie z lampka winka w dloni. Wiec sobie kupilam taki soczek co to niby wino przypomina i nawet nawet fajny

engela slyszalam ze Bialy Jelen jest super! Wielu alergikow polecalo mi

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość

Witam Mamuśki

mam termin na maj jestem w 12t.c. piszę do Was, bo Wy już kawał czasu w ciąży. Napiszcie mi proszę z jaką wagą startowałyście ile kg na plus i który tydzień. Pytam, bo ja 12 i już 3kg na plus start 88
Ja tez w 12tyg mialam 3 na plusie.
Teraz mam 7 na plusie (polowa 23tyg) . Ale to wina slodyczy niestety chociaz sie staram i od 1,5 tygodnia tylko +0.3kg

W tabelkach sie mieszcze w normie mniej wiecej wiec chyba nie jest tragicznie.

Nic sie nie martw nie wszystkie tutaj takie super fit i nie tyjace

Zariah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 12:40   #4625
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

ech ale malutko przytyłyście z tego co piszecie oby tak dalej

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 12:43   #4626
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
U nas łóżeczko będzie w pokoju dziecka. Jeśli bedzie taka potrzeba to będę spała w tym samym pokoju chwilowo. Nie chciałabym dziecka przyzwyczajac, ze śpi z nami
Nasze dziecko bedzie spalo z nami, tzn w tym samym pokoju, a przynajmniej tak zakladamy i tak raczej na pewno bedzie. Drugi pokoj w mieszkaniu sluzy nam za skladzik na pranie, deske do prasowanai, szafy, i ogolnie jest tam bajzel na kolkach a gdzies to wszystko upchnac trzeba. A kuchnia laczy sie z salonem i dziecko tam spac takze nie moze. Zreszta, w nocy jak wstaje siusiu to czesto jestem polprzytomna, ostanio wdeplam w miske z praniem (namoczylam na noc staniki), ktora tz wyjal z wanny jak bral prysznic i zapomnial wstawic z powrotem. Co prawda, miska stala z boku, i nie na mojej drodze do wc, ale ja bylam widocznie baaardzo spiaca

Jak dzidzia podrosnie, to zmieniamy mieszkanie i pomyslimy nad pokojem osobnym, ale teraz raz ze wygoda, a dwa-okolicznosci. No i znam dziewczyne co spala z dizeckeim w pokoju osobnym, a maz w osobnym. Chodzila spac z kurami, bo zmeczona byla i jak maz wracl z pracy to one-dziecko i kolezanka, po godzinie wspolnei spedzonej szly spac a on zostawla sam i szedl do kolegi czesto. O dziwo, maja teraz 2 dziecko, kolezanak spi teraz z drugim najmlodszym dzieckiem, a jej maz z tym pierwszym. I ich malzenstwo ma sie dobrze No, ale osobiscie ja bym tak na pewno nie chciala!

Ale bliskosc w pierwszych miesiacach zycia jest dla dziecka bardzo wazna, i teraz tak sie propaguje waznosc kontaktu z noworodkeim i bliskosc-skora do skory...
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 12:43   #4627
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
ja nie wiem jak bedzie u nas.
sypialnie bede miala jedna, wspolna z dzieckiem - z koniecznosci wiec wyjscia nie ma plan jest taki ze bedzie spala z naimi w pokoiku. Czy bede ja brac do lozka...pewnie tak. Z karmieniem latwiej a fotel nam sie nie zmiesci zebym sobie mogla w nim zasiasc.
Ale zobaczy sie w praniu. Moja mama powtarza,a ja sie z nia zgadzam, ze sa wyrazenia i slowa ktore nalezaloby na stale wykreslic ze swojego slownika naleza do nich: "zawsze/na pewno bede", "na pewno/ nigdy nie bede." Zycie i tak zweryfikuje nasze poglady.
Oczywiście,że tak będzie , fajnie sobie coś postanowić, ale jak się orze nosem po podłodze , bo się wstaje 8 raz do dziecka w nocy to czasem pewne ustalenia się łamie dla godzinki snu z podłączonym ssakiem
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-08, 12:45   #4628
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Niespodziankę oznacza
Balbinka pisała, że miała ostatnie usg w ciąży i maluszek nie pokazał co ma między nóżkami.
aha... bo juz myslalam, ze blizniaki sie nagle ukazaly

co do tycia, to ja ostatnio staram sie ograniczyc cukier... niestety nie zawsze sie udaje
ale poki co tez mieszcze sie w normach, starams ie tez wiecej ruszac... wczoraj zagrabilam z lisci pol trawnika... dzis druga polowa bedzie ... o ile oczywiscie cora mi tych lisci znow nie rozrzuci
Stary 2011-11-08, 12:45   #4629
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez engela Pokaż wiadomość
Doświadczone mamusie napiszcie mi proszę jak to jest w szpitalu po pordzie... my kąpiemy i zmieniamy pampersy czy robią to pielęgniarki?
Dziecko jest ubierane w swojej ciuszki i pieluchy czy szpitalne?[COLOR="Silver"]
To chyba wszystko zależy od szpitala. Ja miałam swoje pieluchy tetrowe, pampersy, ubranka, oliwke ( trzeba!) ręczniczek dla siebie i dzidzi i becik.

Jak chodzisz po sali ze skurczami dobrze jest wyłożyć te najważniejsze rzeczy na swoje łóżko czy do półeczki obok, tak żeby już jak się dzidzia urodzi mogły wziąć najważniejsze dokumenty i rzeczy z tego miejsca gdzie powiesz niż grzebać w torbie bo się nie naszykowało.

Jak urodziłam wiadomo zabrali dziecko na oczyszczanie itp, później na salę dla noworodków gdzie badano skalę Apgar a później zanoszą dzieciątko już do Ciebie. Przynieśli mi już czyściutkiego( i naoliwionego moją oliwką) noworodka w beciku szpitalym i tak jak już zawieziono mnie to była otulona w pieluszkę tetrową i w ten bet. Później już na sali położniczej przyszły pielęgniarki ubrały maluszka, włożyły w mój becik itd.

Wieczorem szykujesz sama czyste ubranka, pieluchę, pampers oliwkę i ręcznik przychodzi położna pomaga Ci w rozbieraniu, kąpała sama i kładła umyte maleństwo na ręcznik, który przygotowałam i już sobie sama wykonywałam reszte czynności. Położne myły dopóki nie wyszłam ze szpitala a i uczyły jak dbać o pępuszek jak smarować itp
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 12:54   #4630
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
aha... bo juz myslalam, ze blizniaki sie nagle ukazaly

co do tycia, to ja ostatnio staram sie ograniczyc cukier... niestety nie zawsze sie udaje
ale poki co tez mieszcze sie w normach, starams ie tez wiecej ruszac... wczoraj zagrabilam z lisci pol trawnika... dzis druga polowa bedzie ... o ile oczywiscie cora mi tych lisci znow nie rozrzuci
bedzie dbala o mamusi figure
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 12:54   #4631
agnes99
Zakorzenienie

część dziewczyny
niestety maluch nadal nie ujawnił co ma miedzu nogami - pewnie bedzie niespodzianka jeszcze długo, długo....
ale najważniejsze, że z serduszkiem wszystko dobrze, a co do płci to musimy sie przygotować na każą opcje i cierpliwie czekać

mravka tudno jak bedzie dzieczyna, to myslę, że jej w tym wieku bedzie obojętny kolor ciuszków (nadal mi sie to co kupiłysmy podoba)
Stary 2011-11-08, 12:57   #4632
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
bedzie dbala o mamusi figure

Cytat:
Napisane przez agnes99 Pokaż wiadomość
część dziewczyny
niestety maluch nadal nie ujawnił co ma miedzu nogami - pewnie bedzie niespodzianka jeszcze długo, długo....
ale najważniejsze, że z serduszkiem wszystko dobrze, a co do płci to musimy sie przygotować na każą opcje i cierpliwie czekać
no duzo tych opcji nie ma... tylko 2
Stary 2011-11-08, 12:58   #4633
agnes99
Zakorzenienie

gucia ale z podjęciem ostatecznej decyzji jaki problem
Stary 2011-11-08, 13:01   #4634
engela
Raczkowanie

Roksape czyli powinnam mieć 3 pary ciuszków dla dziecka plus ewentualnie na wyjście jeszcze?

Pandzia_2010 nie ma co marudzić... trzeba się niestety pilnować...
ja ograniczam słodkie i ćwiczę np.z piłką i filmikami na yt, polecam plecy przy tym odpoczywają!
engela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 13:03   #4635
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
gucia ale z podjęciem ostatecznej decyzji jaki problem
ale jest przeciez tyle fajnych rzeczy dla maluchow w kolorach "unisex", ze nie ma sie przeciez czym martwic...
no chyba, ze koniecznie chcecie miec wszystko w odcieniach rozu jakby byla dziewczynka, albo blekitu, gdyby byl chlopiec

Stary 2011-11-08, 13:06   #4636
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
Tylko na dole mnei kopie
nie wiem dlaczego. 18go mam polozna to sie zapytam. zawsze bardo nisko. raz czesciej raz rzadziej. zadnego w tym rytmu nie ma wiec nie wiem za bardzo jak tu obserwowac mala i jak radza podreczniki "przystosowac sie do jego rytmu" Jak sie rytm zmieni to mam sie niepokoic podobno. Ale jak nie ma rytmu wcale??? I sa dni kiedy dziec szaleje a sa dni kiedy ledwo, ledwo i wtedy polegam na dopplerze
Zariah pierwsze ruchy to właśnie nisko, jak to moja gin powiedziała jeśli wyżej to ruchy jelit a te pierwsze pod pępkiem. Mnie też kopie bardzo nisko czasem mam wrażenie jak by kopało mnie prawie PO TYM miejscu. Mam nadzieję,że to nie jest spowodowane czymś zagrażającym dzidzi i mi tylko tak się ułożyło. Jestem w 21tc i dalej kopie do wysokości pępka.
Stary 2011-11-08, 13:06   #4637
ewelajna25
Zadomowienie

Cytat:
Roksape czyli powinnam mieć 3 pary ciuszków dla dziecka plus ewentualnie na wyjście jeszcze?

Pandzia_2010 nie ma co marudzić... trzeba się niestety pilnować...
ja ograniczam słodkie i ćwiczę np.z piłką i filmikami na yt, polecam plecy przy tym odpoczywają!
Engela, a możesz zarzucić jakieś linki???Ja także staram się ćwiczyć przy filmikach z yt, a dziś byłam na aqua aerobicu. Większość pan grubo po 50, 2 kobiety w ciąży w tym ja, i jeden starszy mężczyzna. W sumie była nas spora grupka, a zajęcia prowadziła też starsza babeczka, wysportowana normalnie jak madonna! W tym wieku miała takie super ciało, że aż zazdroszczę...

Zajęcia trwały 1h i podobały mi się, nawet się zmęczyłam. Myślę, że będę chodzić tak raz w tygodniu, bo na razie na więcej nie mam czasu, a w między czasie ćwiczonka w domu. No i waga też mi idzie w górę, wręcz z dnia na dzień. Jakoś specjalnie się wczoraj nie objadałam, a rano na wadze blisko 58 kg!!! No, ale ponoć w 2 trymestrze tyje się najwięcej
Stary 2011-11-08, 13:06   #4638
karolca
Zakorzenienie

ja szukam białych ciuszków uwielbiam biel u maluszków. Do tego dodatki w odpowiednim kolorze i będzie cudownie ale wszystko co dostałam jest różowe. Niech będzie

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-08, 13:09   #4639
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

a ja niestety nie mogę pozwolić sobie na spacery, ćwieczenia itp. bo lekarz zabronił ogólnie mam jak najwięcej leżeć i leżeć...więc mogę przytyć więcej niż powinnam

co do łóżeczka turystycznego to kupuje na 100% ale takie w rozsądnej cenie do tego oczywiście łóżeczko drewniane, kosza mojżesza nie kupuje bo starcza na krótko i nie ma sensu

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-08, 13:10   #4640
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Doświadczone mamusie napiszcie mi proszę jak to jest w szpitalu po pordzie... my kąpiemy i zmieniamy pampersy czy robią to pielęgniarki?
Dziecko jest ubierane w swojej ciuszki i pieluchy czy szpitalne?

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Pandzia_2010 Ja mam 164 cm startowa waga ok.74 tera 20 tyg i jest ok.75/76 kg zależy chyba czy woda mi się w organiźmie zatrzyma...
Wymiotowałam przez cały I trymestr, ograniczyłam słodycze, piję dużo wody.
Engela każdy szpital ma swoje reguły, więc jak masz możliwość to może podjedź na oddział gdzie chcesz rodzić i się dowiedz u źródła . Może zadzwoń , jeśli to daleko.
W moim szpitalu dzieciaczki ubierano w ciuszki szpitalne, do dyspozycji były pieluszki jednorazowe i tetrowe ( do wycieranie pupy niby były) i te rzeczy były bez ograniczeń, można było mieć swoje chusteczki do pupki ( tego nie zapewniali), dzieci były kąpane hurtowo przed porannym badaniem, była kąpiel pokazowa dla chętnych, jak Któraś miała chęć mogła sama wykąpać malucha, w każdym pokoju były warunki do tego, przewijanie robiło się samemu ( oczywiście jak się leżało po cc lub ciężkim sn i się poprosiło to położna przewinęła , uczyły jak to robić jeśli ktoś miał kłopoty).Środki do pielęgnacji ( oliwki,środki do mycia itp.) były szpitalne. Niemal w każdym szpitalu jest apteka , więc w razie co można potrzebne produkty dokupić ( np . ja kupowałam podkłady poporodowe , bo nie przypuszczałam ,że tak się zasiedzę )
Teraz jadę rodzić do innego szpitala , więc będę też musiała się wywiedzieć co i jak.

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2011-11-08 o 13:15
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 13:11   #4641
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

co do ciuszków chciałabym zacząć już coś kompletować, ale póki co nie znam płci choć powiem, że bardzo podobają mi się ciuszki w kolorach jasnych jak beż, kremowe, jasny brąz itp.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-08, 13:11   #4642
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Minimum bo może się zdażyć,że dziecku się uleje na ubranko i wiadomo jak żółtaczkę będzie miało to pobędziesz z maleństwem dłużej. Ale to przecież może donieść TŻ jak by czegoś zbrakło.
Dobrze jest mieć ze sobą podkłady do przewijania albo pieluchę podkładać, bo pamiętam,że jak dziecko zrobiło smółkę ( a było tego sporo) to byłam na tyle nieporadna,że ubrudziłam ten becik na którym dziecko leżało.Na szczęście miałam ze sobą drugi ze spadku a ten TŻ zabrał do prania. Po pierwszych dwóch zmienionych pieluchach sama radziłam sobie już naprawdę dobrze więc nie ma czym się też zamartwiać
Stary 2011-11-08, 13:11   #4643
engela
Raczkowanie

ewelajna25 przypomnij mi proszę jutro to dam Ci linka bo mam cała playlistę, a jestem w pracy i nie chcę tu się logować na yt.
ogólnie to zestaw taki po polsku jak wpiszesz kilka filmików.
engela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 13:13   #4644
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

a tych rożków dla malucha to ile potrzeba wystarczy jeden czy więcej chodzi mi ogólnie

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-08, 13:13   #4645
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Dziecko jest ubierane w swojej ciuszki i pieluchy czy szpitalne?
U mnie bylo tak, ze po porodzie zabrano malego, pomierzono, zbadano. wykapano, ubrano w szpitalne ubranka i dopiero wieczorem mialam Filipa (bo byl w inkubatorku na podgrzanie). Ale na noc go jeszcze oddalam, bo bylam slaba. A od rana byl ze mna ciagle, tylko do badan go zabierano i wtedy tez kapano z rana, ubierany byl w szpitalne ubranka, bo tam gdzie rodzilam tak jest, ze nie trzeba swoich ciuszkow dla dzidzi na pobyt w szpitalu przynosic. Dopiero na wyjscie ze szpitala ubiera sie w swoje
Takze od nastepnego dnia rano Filip byl ze mna calymi dniami, wtedy go przebieralam, tzn zmienialam mu pieluszke, jak zrobil kupke czy siku, karmilam go itd...Pieluszki mialam swoje.

Cytat:
część dziewczyny
Najwazniejsze ze serduszko zdrowe
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2011-11-08 o 13:14
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 13:13   #4646
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
część dziewczyny

mravka tudno jak bedzie dzieczyna, to myslę, że jej w tym wieku bedzie obojętny kolor ciuszków (nadal mi sie to co kupiłysmy podoba)
Ja jak mój syn nie chciał do końca pokazać,że jest chłopakiem a trzeba było kupić wyprawkę to właśnie ubranka w neutralnych odcieniach a pierwszą pościel ani niebieską ani różówą tylko zieloną kupiłam.
Stary 2011-11-08, 13:15   #4647
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
a tych rożków dla malucha to ile potrzeba wystarczy jeden czy więcej chodzi mi ogólnie
wystarczy jeden moim zdaniem.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-08, 13:16   #4648
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
wystarczy jeden moim zdaniem.
też mi się tak wydaję tylko zastanawiam się jaki na tym też się nie znam czy może być zwykły jeden z tańszych czy musi być jakiś lepszy...

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-08, 13:19   #4649
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
też mi się tak wydaję tylko zastanawiam się jaki na tym też się nie znam czy może być zwykły jeden z tańszych czy musi być jakiś lepszy...
Mi się wydaję, że tu nie trzeba nic specjalnego kupować ważne,żeby rzepy trzymały i dziecku ciepło było. Są teraz takie,żeby rączek nie krępowały ale przecież jak będzie w swoim łóżeczku to możesz rzepy odkleić i będzie miało swobodę.
Stary 2011-11-08, 13:20   #4650
ewelajna25
Zadomowienie

Cytat:
ewelajna25 przypomnij mi proszę jutro to dam Ci linka bo mam cała playlistę, a jestem w pracy i nie chcę tu się logować na yt.
ogólnie to zestaw taki po polsku jak wpiszesz kilka filmików.
Super! Przypomnę się na pewno
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości