|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
Wojtuś od bardzo dawna mówi tata. Mama potrafi ale nie chce i co mu zrobię na komendę powiedz mama odpowiada tata ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4622 | ||
Zadomowienie
|
Hi
![]() Cytat:
![]() Gdzie się zatrzymujecie? tzn. nie chodzi mi o nazwę hotelu, tylko w jakiej dzielnicy ![]() Cytat:
![]() Mnie na przykład ostatnio (jakies 2-3 tygodnie temu) zadziwiły dwie sytuacje, obie związane z żegnaniem się. Pierwsza: Zosia ze mną na łóżku w sypialni, Zosia przegląda książeczki, ja coś grzebię na ipadzie. Mąż się zbiera do pracy (z sypialni go nie widać) i z przedpokoju krzyczy "no to lecę!". "Papa!" odkrzykuje w stronę drzwi Zosia. Druga: gadam z przyjaciółką przez telefon, Zosia przy mnie jak koala, umawiamy się na spacer po południu. W pewnym momencie mówię "słuchaj, no to już się nie rozgadujmy, widzimy się za 2 godziny, będę teraz kończyć". "Papa" - rzecze w stronę słuchawki Zosia ![]() Takich sytuacji było więcej, ale te mi akurat zapadły w pamięć, bo tu żadne z dorosłych nie użyło słowa bezpośrednio związanego z pożegnaniem, a mała mimo to zrozumiała. I pewna jestem, że Iga też rozumie, tylko może nie zawsze to wykorzystuje, nie zawsze potrafi coś a propos powiedzieć ![]() A co do podkreślonego - hehe, u nas z tym też problem, też często patrzy na mnie jak na wariatkę, jakbym nic nie powiedziała. Przykład: ja na kanapie, Zosia zmierza w kierunku przedpokoju. Ok. Kiedy jednak skręca do łazienki, wołam "nie wchodź tam! tam nie wolno!" (nie pozwalam jej wchodzić do łazienki ze względu na stojącą tam kocią kuwetę). Nic, idzie dalej. Kontynuuję: "Zosia! nie wolno! jak tam jest?" "Be" - zgodnie z prawdą odpowiada Zosia "I wolno tam wchodzić?" "Nie." I wchodzi ![]() ![]() Jeśli zatem Iga CZASEM robi to, o co prosisz, to i tak się ciesz ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas ostatnio była taka dosyć zapamiętała sytuacja. Idę z Igą na plac zabaw ona obok mnie. Nagle idzie jakaś dziewczyna z pieskiem, ale minęła nas i idzie dalej. Mała urzeczona pieskiem oczywiście zminiła tor i biegnie za psem. Krzyczę : Iga chodź do mnie , idziemy na plac. A ona nie przestając biec, odwórciła tylko głowę, zrobiła mi "papa" i sobie dalej biegnie. Więc musiałam wyruszyć w pościg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4624 | |
Zakorzenienie
|
Nadalka nasz też niewiele mówi. Zdarza się że powie tata widząc męża albo do mnie mama - ale to też często jest ciągiem mówione tatata czy mamamama.
Ostatnio "ba" jak coś spadło i tyle ![]() Chyba nie ma się co martwić na razie (?). A co powiecie na to że dziecko się nie śmieje? Wydaje różne dźwięki, zdarza się "baba" "mama" ale nigdy śmiech. ![]() (nie o Emila chodzi) ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4625 |
Zakorzenienie
|
Nadalko za bardzo się zamartwiasz, z tego co piszesz to Iga jednak dużo rozumie, tylko z niej indywidualistka i woli po swojemu
![]() moja z robieniem "papa" jest przekomiczna, jak się ją poprosi, to nie ma opcji, ale wystarczy, ze ktoś wyjdzie, ja z nią wyjdę, albo osoba, której miała zrobić papa zniknie z pola widzenia, to ta jak nakręcona macha ręką i woła papa. Coś opóźniony zapłon ma to moje dziecko ![]() A i zakazy też doskonale rozumie, ale nic sobie z tego nie robi. I Nadalko, jak już nie raz pisałam, Lu z gadaniem też jest MOCNO do tyłu w porównaniu do innych dzieciaczków tu. Ja się nie martwię, raz, że ona bardzo późno zaczęła gaworzyć, więc i mówić będzie później, dwa, że ona najpierw musi sobie daną rzecz mocno rozpracować, a dopiero później rusza z kopyta ![]() Aha, i widziałam się w weekend ze znajomymi co mają 18-miesięcznego synka, on nie mówi nawet tyle co Lu, właściwie ze zrozumiałych słów nie mówi NIC, więc naprawdę, wrzuć na luz i daj małej czas ![]()
#4626 |
Zakorzenienie
|
Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
A propos rozumienia Jas od 3 dno na haslo "sprzataj" leci po szmatke i wyciera nia meble i podlogi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4627 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Od paru dni tylko podczytywalam i nie miałam weny na pisanie. U nas bez zmian, młody wlasnie drzemie a ja mam czas na kawę ![]() Mój synek wydaje mi sie, ze rozumie co do niego mówię ale to niestety nie znaczy, ze robi to co bym chciała ![]() ![]()
#4628 | |
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() Mandi-udanego urlopu ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() u Nas nadal przyzwyczajanie do żłobka, dziś był wielki płacz przyusypianiu i szlochanie nawet przez 20 min we śnie....ciężko mojemu matczynemu sercu.... ale poza tym ma dziś dobry dzień-non stop dostaję buziaki i mega mocne uściski (nowa umiejętność) Dep, Nadalko-jeśli zaś chodzi o umiejętności motoryczne, czy też werbalne mojej córki, to.... jak wiadomo chodzi, a nawet biega, ale wciąż jej się wiele upadków zdarza, potrafi wleźć i zleźć z łóżka itp..... werbalnie zaś mówi:mama, tata, Niania (Damian-wujek), Dziadzia, Baba, Ciocia (trochę po swojemu) Dzidzia, Mniam-mniam, Da oraz namiętnie NIE....oraz naśladuje około 10 zwierzątek, dźwięk auta i karetki ![]() Moim zdaniem jest idealnie do swojego wieku rozwinięta....choć jak porównuję z dzieciaczkami ze żłobka, to jest dalej niż będące tam 15 miesięczniaki....ale takich niemal dwulatków to jednak jej jeszcze daaaaaaleko ![]()
![]() ![]() Edytowane przez karolka110 Czas edycji: 2013-09-24 o 15:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4629 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, podaje któraś z Was tran Moller's Baby? Zastanawiam się czym się różni skład tego zwykłego od tego dla dzieci. Wg ulotki w 2,5 ml jest połowa tej dawki, którą w sumie przyjmują dorośli w normalnym tranie w ilości 5 ml
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4630 | |
Zakorzenienie
|
Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Dawalycie juz dzieciom kakao typu nesqiuk? ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Jas dzis caly dzien na plynach... Jesli to nie zeby to co? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4631 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4632 |
Zakorzenienie
|
Raz piłam, Młoda się domagała, to dałam jej spróbować i wszystko wypluła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4633 |
Rozeznanie
|
Zachciało mi się kapusty z łazankami na jutrzejszy obiad i teraz siedzę i smarzę...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4634 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4635 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4636 |
Zakorzenienie
|
Moim jeszcze nie dawałam kakao. Sama rzadko piję, ale jak już, to gotuję takie prawdziwe ciemne. Dzieciom też wolałabym dać takie niż nesquik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4637 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4638 |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Mysle ze nie ma takiej potrzeby. Kazde dziecko rozwija się w swoim tempie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4639 |
Zakorzenienie
|
myślę że trzeba było wpisać w internet do kiedy dziecko powinno zacząć chodzić to zawsze wyskoczy ci że do 18 miesiąca mają czas. U nas też nie wszystkie dzieci jeszcze chodzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4640 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
piszę z pracy ![]() ![]() Phdwao Nadia nie chce pić kakao , dawałam jej dwa razy i pluje , na kiedy masz termin ??? ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Cytat:
Nie martw się tak jak Nadalka Ci pisała dziecko ma prawo nie chodzić do 1,5 roku , więc mała ma jeszcze 4 miesiące ...a to duzo czasu ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4641 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Lu kakao jeszcze nie piła, ale to nic dziwnego, skoro ja jej mleka dawać nie chce ![]() a gdybym już miała dawać, to tak jak Hania, robiłabym naturalne
#4642 |
Zakorzenienie
|
Hej!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4643 |
Zakorzenienie
|
Ja jej dawałam rozpuszczalne ale tylko raz i tylko z jednej łyżeczki.
Kasika, widzisz zaś u nas odwrotna sytuacja, że nie chciała jeść wieczorem mleka aie trochę. Więc ostatni posiłek miała o 18 - jogurt i poszła spać bez jedzenia. Wstała po 6. |
![]() ![]() |
![]() |
#4644 |
Zakorzenienie
|
Małż sobie czasem dosypuje kakao do mleka do płatków (mamy puchatek) i właśnie przeczytałam skład. No i się za głowę złapałam, kakao na drugim miejscu w składzie, a poza tym cukier (oczywiście na pierwszym miejscu w składzie), glukoza - na 3 miejscu w składzie (czyli właściwie to kakao to prawie sam cukier!), sól (!), aromaty i emulgator
![]() ![]()
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2013-09-25 o 07:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#4645 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4646 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Ja jak za zje dawać młodemu kakao to takie jak Hania pokazywała, smak mojego dzieciństwa ![]() Jakiś czas temu kupiłam młodemu z ciekawości szampon do włosów jj, teraz widze, ze nawet w tv go reklamuja, z pompka pomaranczowy, no i chyba młody jest uczony na te kosmetyki. Jak był malutki to miałam płyn do kąpieli i chyba go wysuszal a teraz ma wyczuwalne ręka krostki na plecach i przy szyi wczoraj miał czerwone plamki. Wiecej ju nie użyje tego szamponu.
#4647 | |
Zadomowienie
|
Hej
![]() My dziś byliśmy na badaniach, P. zapłakał przy pobieraniu krwi, ale potem szybko się uspokoił, dał radę, był dzielny ![]() Poza tym bez większych zmian, mały jest bardzo pocieszny, ale też broi okropnie! Włazi na schody i to robi to cichutko jak myszka, więc trzeba mieć go na oku, włazi i wspina się gdzie nie trzeba (w sumie to nie nowość ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Co do pytania o kakao to ja nie dawałam, wielu rzeczy jeszcze nie dawałam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4648 | |
Zadomowienie
|
Hello
![]() Wygląda na to, że spotkam się dziś z Mandragorką! ![]() Mam nadzieję, że Zosia nie narobi poruty... ![]() Właśnie - wspominałam wam, że Zosia już kompletnie zdziczała? Co widzi jakieś dziecko, to się drze ![]() ![]() Cytat:
![]() moja jest o miesiąc starsza, a robi to samo - śmiga przy meblach, sama chodzić nawet nie próbuje. O neurologu też czasem myślę, ale nie ze względu na chodzenie (tu ma jeszcze czas), tylko na to, że nawet stać bez podpórki sama nie chce (utrzyma się może ze 2 sekundy i natychmiast klęka). A Majka stoi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4649 |
Zakorzenienie
|
Smak kakaa kojarzy mi się z koloniami
![]() Ale to chyba było to prawdziwe bo gdy daaaawno temu miałam w domu te typu nesquik to nijak się to miało do tamtego.
#4650 |
Zakorzenienie
|
Martynka też stoi sama tylko kilka sekund. Nie chodzi trzymana za jedną rączkę. Nie mówi wiele. Nie martwi mnie to wcale. Dajcie spokój i czas dzieciom.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.