Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013 - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części?
Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 2 3,77%
Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 10 18,87%
Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 4 7,55%
Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 2 3,77%
W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 5 9,43%
Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 5 9,43%
Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 14 26,42%
Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 2 3,77%
Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 21 39,62%
Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 5 9,43%
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 2 3,77%
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 2 3,77%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-19, 18:26   #4621
Ashyshqa
Zakorzenienie

Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jeżeli to by nie byłą kwestia kasy, na co byście się decydowały wracając do pracy? - opiekunka, żłobek prywatny, żłobek państwowy??

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

a moj Wojtek jest jak Chuck Norris lapie cyca z półobrotu hehe

Wygląda to tak, lezy na boczku i sobie ciumka, po czym odwraca się na plecki, z plecków na drugi boczek odbija się nożkami spowrotem przez plecki na pierwszy boczek i w locie lapie cyca i znowu je... po chwili znowu to samo..

A i nowa umiejętność.. nie wiem jak to nazwać to taki konik z podporem glowy, lub też cwiczenie na rozciąganie pleców taki coś :

https://www.google.com/search?q=rozl...90%3B800%3B406

może podpatrzyl jak mama cwiczyla i tez chce się dobrze porozciągac ...
Wojtek wymiata z lapaniem cyca w locie
no i rosnie atleta z niego, super.

Mysia gratuluje przejscia kolejnsgo etapu Na czym ma.polegac ostatni?

Ja rowniez mam pytanie zwiazane z praca. Dowiedzialam sie, ze jednak nie mam co liczyc na transfer i jesli chce kontynuowac kariere w mojej firmie ale tu w Szkocji to musze tu odp.na ogloszenie,przejsc pozytywnie rekrutacje i wtedy zlozyc wypowiedzenie w Pl. Szkoda, ale.przynajmniej wiem na czym stoje.
I teraz moje pytanie. czy z rodzicielkiego.na wychowawczy trzeba przejsc od razu czy mozna najpierw wybrac urlop? Bo mam taki plan, zeby wybrac caly urlop=dostawac pensje do powiedzmy lipca i przec w pl na wychowawczy w tym samym czasie szukac tutaj pracy i jak cos dostane to zlozyc tam wypowiedzenie. Trzyma sie to kupy? Kombinuje ta, zeby wykorzystac urlop za caly 2014. Ale nie wiem czy tak sie da. Kto mnie oswieci?
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 18:26   #4622
maarchewka
Zakorzenienie

Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Ze względu na dochody pewnie się nie dostaniemy. Ale nawet gdyby to bym się zastanawiała, bo to jednak mały bączek i wolałabym mniej dzieciaków w grupie itd.
Ja mam 90cm, poszukam foty to ci poślę.
a przy Panstwowym sklada sie jakie się ma dochody?? czy u Was po prostu??

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 18:29   #4623
humpback
Zakorzenienie

ktoś ma jeszcze jakieś sugestie tytułów? jak nie, to jutro wrzucę sondę
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 18:29   #4624
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość

Ja rowniez mam pytanie zwiazane z praca. Dowiedzialam sie, ze jednak nie mam co liczyc na transfer i jesli chce kontynuowac kariere w mojej firmie ale tu w Szkocji to musze tu odp.na ogloszenie,przejsc pozytywnie rekrutacje i wtedy zlozyc wypowiedzenie w Pl. Szkoda, ale.przynajmniej wiem na czym stoje.
I teraz moje pytanie. czy z rodzicielkiego.na wychowawczy trzeba przejsc od razu czy mozna najpierw wybrac urlop? Bo mam taki plan, zeby wybrac caly urlop=dostawac pensje do powiedzmy lipca i przec w pl na wychowawczy w tym samym czasie szukac tutaj pracy i jak cos dostane to zlozyc tam wypowiedzenie. Trzyma sie to kupy? Kombinuje ta, zeby wykorzystac urlop za caly 2014. Ale nie wiem czy tak sie da. Kto mnie oswieci?
z tego co się orientuje to urlop wychowawczy przysluguje Ci do jakiegoś roku życia dziecka, chyba 4 roku i nie musisz tego od razu wykorzystywać, możesz po jakimś czasie, ale może pogrzebie i znajdę jakaś ustawę ktora to dokladnie mowi..

Wiec jeżeli tak jest to spokojnie możesz soie wykorzystać najpierw urlop a potem wychowawczy..

Wojtek
Stary 2013-12-19, 18:35   #4625
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
Hej znowu spróbuje się wbić
U nas bez zmian młody po mału pełza do tyłu czasme odrobinę do przodu, sam nie siedzi, za to nawija non stop baba itp. cóż widać inwestuje w mowę
poza tym cycujemy się już tylko 2-3 razy na dobę, reszta słoiczki i butla w nocy
udało mi się przejść drugi etap rekrutacji, został jeden
za przejście kolejnego etapu
tylko my żegnamy sie z kp?

Cytat:
Dziewczyny, jeżeli to by nie byłą kwestia kasy, na co byście się decydowały wracając do pracy? - opiekunka, żłobek prywatny, żłobek państwowy??
ogólnie decydowałabym się na żłobek. wolałabym państwowy, bo mi się wydaje że są lepiej kontrolowane, no chyba że ktoś by mi polecił rewelacyjny żłobek prywatny (a póki co słyszę same pozytywne opinie o żłobkach państwowych). i jeszcze wzięłabym pod uwagę lokalizację - najbliżej mam bardzo fajny żłobek państwowy i do niego chciałabym wysłać Ignaśka. no ale nie ma miejsc póki co

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
ors chyba tez ma w składzie cos nawadniającego

bylam dzisiaj skontrolować wage i donieść wyniki badan. wszystko ok, crp, tsh, morfologia, mocz. zelazo minimalnie spadlo, ale tez normie.
i chwalimy się waga 7500! czyli menu pod scisla kontrola przyniosło efekty. w miesiąc mamy 500 na plusie! czyli nocne budzenie przyniosło efekty...z 3 centyla (który jakos dziwnie pani doktor wyliczyla) Nelka skoczyla na 25
calkiem niezle...
za wagę
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 18:41   #4626
maarchewka
Zakorzenienie

Ash a tak w ogóle to możesz pracować będąc na urlopie wychowawczym.. o ile nie przeszkadza Ci to zajmować się dzieckiem... hmmm

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

z tego co piszą to zmieniła się trochę ustawa i teraz
-możesz wziaść w 5 częściach, ze możesz wykorzytać do skonczenia 5 roku życia przez dziecka, ze moze trwać 37 miesiecy, ze możesz pracować podczas wychowawczego u tego samego pracodawcy ale też u innego..ale nigdzie nie pisze czy mozęsz wrocic z macierzynskiego, wsiasc urlop a potem wychowawczy... ale jeszcze szukam...

a i na wychowawczym Ci się dalej kumuluje urlop wypoczynkowy..

http://www.infor.pl/prawo/praca/urlo...wczy-2013.html

Wojtek
Stary 2013-12-19, 18:42   #4627
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
Przemek śpi już 2,5 h posprzątałam, poczytałam, obiad zgotowałam, szafki kuchenne dokończyłam sprzątać .... szok
idę jeszcze w takim razie szafki z butami posprzątać. i mogę uznać że poza podłogami dom generalnie wysprzątany
jesteś dla mnie guru porządkowym skad czerpiesz checi/motywacje do działania itd.? ja to jestem len do potęgi ntej. na szczęście od jutra tz ma wolne, wiec sprzatac/gotowac/piec/stroic chalupke będziemy wspólnie
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-19, 18:47   #4628
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
a ja wiem kiedy - kiedy ci Hela pozwoli nie no, tez mi sie 90 za krotki wydaje, ale z kolei nie potrafie sobie wyobrazic tego dluzszego, jak on bedzie w wozku "lezal"...
a jak nie pozwoli to się będzie w małym gniotła

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Cytat:

bylam dzisiaj skontrolować wage i donieść wyniki badan. wszystko ok, crp, tsh, morfologia, mocz. zelazo minimalnie spadlo, ale tez normie.
i chwalimy się waga 7500! czyli menu pod scisla kontrola przyniosło efekty. w miesiąc mamy 500 na plusie! czyli nocne budzenie przyniosło efekty...z 3 centyla (który jakos dziwnie pani doktor wyliczyla) Nelka skoczyla na 25
calkiem niezle...
wielkie brawa dla Nelci! Świetnie, że waga poszła w górę czyli problem tkwił w zbyt szybkim rozszerzaniu? tak można w skrócie stwierdzić?
Stary 2013-12-19, 18:48   #4629
maarchewka
Zakorzenienie

Kurde... nie mogę tych różnych forów.. W ustawie czytam jedno, a "eksperci" mowią co innego... i ja juz nie wiem czy ja juz ze zrozumieniem czytać nie umiem, czy CI eksperci to jacyś malo ogarnięci, czy odpowiedzi przedawnione, czy to wszystko zależy kto jak co zinterpretuje....

Wojtek
Stary 2013-12-19, 18:49   #4630
deb
Zakorzenienie

Cytat:

a jaką masz umowę? na czas nieokreślony? jeśli tak to bez problemu możesz wykorzystać cały przysługujący Ci urlop, ale nie możesz z góry wykorzystać urlopu za 2014 skoro całego 2014 nie będziesz pracować w tej firmie. Na wychowawczym urlop nie przysługuje. Czyli jeśli np. do końca lipca będziesz na urlopie a potem wychowawczy to urlop za 2014 przysługuje Ci do końca lipca.
Nie wiem czy jasno piszę
Stary 2013-12-19, 18:51   #4631
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Ja napisałam, że dużo to robi wcześniej, bo Daro jest w 28 tygodniu a wg.skoków rozwojowych to niby dzieci mają wyciągać rączki jak chcą być podniesione czy przytulone już po 19 tygodniu.
klamia kazde dziecko zrobi to w swoim czasie.

DZIEKUJEMY ZA GLOSY W BEBI-KONKURSIE. dostaniemy nagrodę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-19, 18:53   #4632
maarchewka
Zakorzenienie

Ash, tylko z tego co widzę to jak wrocisz i pojdziesz na urlop wypoczynkowy to tracisz w tym czasie uprawnienia, co oznacza ze mogą CIe w tym czasie zwolnic, dopiero jak jesteś na wychowawczym to masz ochrone...

Wojtek
Stary 2013-12-19, 18:53   #4633
deb
Zakorzenienie

teraz doczytałam ustawę którą Marchewka podrzuciła ...no nie pracuje się to sięnie orientuje w nowych przepisach
rozumiem, że to już weszło w życie?
Stary 2013-12-19, 19:01   #4634
maarchewka
Zakorzenienie

hmmm chyba jednak źle zrozumialam z tym urlopem wypoczynkowym, chyba jednak się nie nalicza jak jesteśmy na wychowawczym... tylko wcześniej bylo tak, że jak się poszlo na wychowawczy to zmnieszalo to urlop wypoczynkowy a teraz już to ma nie obowiązywac... straszny syf w tym naszym prawie jest...

Wojtek
Stary 2013-12-19, 19:02   #4635
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
nie, tam przy tych skokach to jakies dziwne informacje sa. np. tam chyba tez pisze o raczkowaniu po pol roku, nie? malo ktore dziecko tak szybko raczkuje. norma jest 8 miesiecy, i to taka usredniana. a po pol roczku to dzieci sie obracaja. tez srednio, bo jeden zrobi to majac 5 mies, inny sie “spozni“ nawet 2 miesiace od sredniej.
mam wrazenie, ze ta liste umiejetnosci po skokach robila jakas mamusia takiego spryciarza jak twoj Daro. albo ktos, kto ma uklady z rehabilitantami niemowlecymi matka czyta i mysli kurde pol roku ma, i dopiero ledwo sie obraca, na reha go! a to nieprawda i naciaganie ludzi!

moze niech pisza dziewczyny, ktore dzieci wyciagaja juz raczki? i od jakiego wieku? bo zaloze sie, ze nie od 19tego tygodnia
a inne umiejetnosci sa sporo zaniżone wole karte rozwoju zamieszczona w książeczce Neli - tam wszystko robimy szybciej niż "oczekiwane osiagniecia"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-19, 19:09   #4636
xal
Zakorzenienie

Cytat:
o
calkiem niezle...
Według kogo była na 3cim? To niemozliwe, żeby kiedykolwiek zrównała się wagą z Paulinką, aż tak jej waga nie poleciała
Cytat:
a przy Panstwowym sklada sie jakie się ma dochody?? czy u Was po prostu??
W państwowym kolejki i decydują dochody ...

Cytat:
Z tego co kojarzę to zanim pracodawca udzieli urlopu wychowawczego musi udzielić zaległego.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 19:10   #4637
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:

calkiem niezle...

No i przegoniłyście nas o 50g

Cytat:
klamia kazde dziecko zrobi to w swoim czasie.

DZIEKUJEMY ZA GLOSY W BEBI-KONKURSIE. dostaniemy nagrodę
Gratulacje. Pochwal się co dostałaś bo ja żadnego regulaminu nie czytałam.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 19:13   #4638
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Ash a tak w ogóle to możesz pracować będąc na urlopie wychowawczym.. o ile nie przeszkadza Ci to zajmować się dzieckiem... hmmm

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

z tego co piszą to zmieniła się trochę ustawa i teraz
-możesz wziaść w 5 częściach, ze możesz wykorzytać do skonczenia 5 roku życia przez dziecka, ze moze trwać 37 miesiecy, ze możesz pracować podczas wychowawczego u tego samego pracodawcy ale też u innego..ale nigdzie nie pisze czy mozęsz wrocic z macierzynskiego, wsiasc urlop a potem wychowawczy... ale jeszcze szukam...

a i na wychowawczym Ci się dalej kumuluje urlop wypoczynkowy..

http://www.infor.pl/prawo/praca/urlo...wczy-2013.html

dzieki Marchewka!

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
a jaką masz umowę? na czas nieokreślony? jeśli tak to bez problemu możesz wykorzystać cały przysługujący Ci urlop, ale nie możesz z góry wykorzystać urlopu za 2014 skoro całego 2014 nie będziesz pracować w tej firmie. Na wychowawczym urlop nie przysługuje. Czyli jeśli np. do końca lipca będziesz na urlopie a potem wychowawczy to urlop za 2014 przysługuje Ci do końca lipca.
Nie wiem czy jasno piszę
Mam na czas nieokreslony. Marchewka wyzej napisala, ze na wychowawczym tez przysluguje wypoczynkowy
Skoro nie wiem kiedy bede sklafac wypowiedzenie (moze nawet.nie w 2014) to nie moge wykorzystac urlopu za caly ten rok? Dlaczego? jesli n moment wybierania urlopu nie wiem kiedy koncze zatrudnienie? Wlasnie ta kwestia wydaje.mi.sie najmniej jasna.

Diabli za wage Nelki!
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 19:15   #4639
maarchewka
Zakorzenienie

Znalazłam cos takiego:
http://www.polskieustawy.com/norms.p...adate=20060105

§ 3. Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim; dotyczy to także pracownika-ojca wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu macierzyńskiego.

tylko czy urlop rodzicielski się tak samo traktuje jak macierzynski?? chyba jest dziura prawna...

Wojtek
Stary 2013-12-19, 19:24   #4640
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
Hej znowu spróbuje się wbić
U nas bez zmian młody po mału pełza do tyłu czasme odrobinę do przodu, sam nie siedzi, za to nawija non stop baba itp. cóż widać inwestuje w mowę
poza tym cycujemy się już tylko 2-3 razy na dobę, reszta słoiczki i butla w nocy
udało mi się przejść drugi etap rekrutacji, został jeden
trzymam kciuki żeby nowe stanowisko już na Ciebie czekalo
a Piotrus wcale nie bez zmian, rosnie jak na drozdzach, tylko mamuska nie zauwaza

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
niania, ale polecona/sprawdzona itd. ewentualnie zlobek, ale tez musiałby to być zlobek, a nie k☠☠☠☠☠☠☠
a niania - szkoda byłoby mi mloda rano zrywac z lozka i gdzies ciagnac w domu ma jednak swoje zabawki, swoje godziny posilkow itd. wydaje mi się jeszcze za malutka na przebywanie poza domem i chyba bałabym się chorob, które wśród dzieci mnoza się jak szalone. my na szczęście mamy babcie, wiec do czasu przedszkola problem z glowy.

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
Byłam dzisiaj w pracy...i tak rozprawiacie o fotelikach i o tym, że dzieci zwalniają z przyrostem wagi, a dzieciak mojej koleżanki warzy 18 kg a ma 2 lata
Szymek w październiku skonczyl 6 lat i wazy 18kg 113cm wzrostu mala pchelka przebiegla pchelka hehe.

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Cytat:
w jednym miejscu jest tylko napisane, że zeby otrzymywać kolejne swiadczenia to po zakonczeniu otrzymywania jednego swidczenia trzea przepracowac przynajmniej 30 dni.. i w swiadczenia wchodzą i chorobowe jakies zwykle i macierzynski itp... a z kolei w innym miejscu jest coś napisane ze nie obowiazuje w przypadku macierzynskiego to przepracowanie 30 dni.. ale to wszystko co znalazłam to się tyczylo co się dzieje jak sięjest na wychowawczym i się zajdzie w ciąze,..
znajoma na wychowawczym zaszla w kolejna ciaze i faktycznie musiala wrocic na miesiąc do pracy

Cytat:
ktoregos dnia wejde do salonu i będzie pajace skakał...
Stary 2013-12-19, 19:25   #4641
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
a Piotrus wcale nie bez zmian, rosnie jak na drozdzach, tylko mamuska nie zauwaza

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

niania, ale polecona/sprawdzona itd. ewentualnie zlobek, ale tez musiałby to być zlobek, a nie k☠☠☠☠☠☠☠
a niania - szkoda byłoby mi mloda rano zrywac z lozka i gdzies ciagnac w domu ma jednak swoje zabawki, swoje godziny posilkow itd. wydaje mi się jeszcze za malutka na przebywanie poza domem i chyba bałabym się chorob, które wśród dzieci mnoza się jak szalone. my na szczęście mamy babcie, wiec do czasu przedszkola problem z glowy.

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Szymek w październiku skonczyl 6 lat i wazy 18kg 113cm wzrostu mala pchelka przebiegla pchelka hehe.

Kurde a jakbyście nie mialy poleconej opiekunki, a żłobek mozecie polegać tylko na opiniach z netu/forów??

opiekunka z ogłoszenia?, złobek panstwowy, żłobek prywatny??

kurde boje się co będzie w czerwcu... jedyna opcja ktora mi się podoba to dzienny opiekun... boje się opiekunki- ze niebędzie się zajmować malym i mnie okradnie, boje sie żłóbków- ze będzie chorować...

Wojtek
Stary 2013-12-19, 19:26   #4642
xal
Zakorzenienie

Cytat:
§ 3. Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim; dotyczy to także pracownika-ojca wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu macierzyńskiego.

tylko czy urlop rodzicielski się tak samo traktuje jak macierzynski?? chyba jest dziura prawna...
Tak.
Jak idziesz na wychowawczy to wybierasz cały urlop przed, bo na wychowawczym za każde 30 dni przysługuje mniej urlopu (za 1 miesiąc).

Edytowane przez xal
Czas edycji: 2013-12-19 o 19:28
xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 19:32   #4643
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny, jakie rozmiary tych spiworkow kupilyscie?
90 cm dlugosci czy 105-108 cm???
bo 90 wydaje mi sie tak tylko na teraz, ale z kolei nie wiem czy taki 105 nie bedzie brzydko wisial... jak ma ktoras jakis, to moglaby fote zrobic z takim spiworkiem w spacerowie?
Clo, ja kupiłam ten dlugi 110cm http://allegro.pl/show_item.php?item=3718484409 i według mnie jest za dlugi nawet myslalam, czy od Mysi nie odkupić 90cm, ale ona ma z polarkiem, a my chcieliśmy welne. fotke mogę zrobić jutro, bo spacerówka na korytarzu (nie zamocowana na stalazu). wydaje mi się, ze 90 spokojnie wystarczyloby.

REKLAMA
Stary 2013-12-19, 19:33   #4644
deb
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki Marchewka!

Mam na czas nieokreslony. Marchewka wyzej napisala, ze na wychowawczym tez przysluguje wypoczynkowy
Skoro nie wiem kiedy bede sklafac wypowiedzenie (moze nawet.nie w 2014) to nie moge wykorzystac urlopu za caly ten rok? Dlaczego? jesli n moment wybierania urlopu nie wiem kiedy koncze zatrudnienie? Wlasnie ta kwestia wydaje.mi.sie najmniej jasna.

Diabli za wage Nelki!
mi chodziło o urlop przysługujący na wychowawczym - nie jestem na bieżąco z przepisami i nie wiedziałam że na wychowawczym też nalicza się urlop.
Co do wybierania urlopu za cały rok z góry to leży w gestii pracodawcy. Nie musi Ci udzielić urlopu za cały rok z góry, może udzielić do danego dnia.
Nie spotkałam się żeby pracodawca z chęcią udzielał w połowie roku urlopu za cały rok, nawet w listopadzie potrafią robić problem, że chce się wybrać do końca roku...
Może coś się zmieniło i teraz pracodawca ma taki obowiązek czy jak?
Stary 2013-12-19, 19:34   #4645
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

calkiem niezle...

Super, i wielkie gratulacje wagi Ja też bym na bank budziła w nocy, choć powoli te nasze dzieciaczki to jednak będą coraz mniej przybierały Ja zakładam, że jak Daro po 6tym mies.będzie miał 400 gram na miesiąc to będzie duuuużo.

Dziewczyny, dziś się mega cieszę, że jeszcze nie odstawiłam piersi...ufff...Zauważyła m dziś u Daro z jednej strony środkowego paluszka pod paznokietkiem napuchnięcie, a z drugiej taki jakby ropny bąbelek. Wysłałam więc go szybko z TŻ'tem do pediatry.Ten stwierdził, że to zanokcica i mamy na 5 dni antybiotyk ( proszę trzymać kciuki by zadziałał, bo jak nie to podobno chirurg , ale że szybko zareagowałam to Pediatra jest dobrej myśli). No i oczywiście w związku z tym, że antybiotyk to mam podawać probiotyki ( co i tak robię) i dawać przed jedzeniem i mega się cieszę, że jeszcze mam kilka karmień piersią bo jakoś mam poczucie, że dodatkowa porcja probiotyków z mleka matki zadziała też ładnie osłonowo.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 19:35   #4646
maarchewka
Zakorzenienie

mężu nie podziela mojego entyzjazmu co do 2-giego dzieciaczka... i stwierdzil ze sobie nie dam rady z dwojgiem dzieci... no tak jak on stawia tak sprawę ze to ja się będę musiała dwójką non stop zajmować a on do tego ręki nie przyloży to faktycznie nie dam rady....

w ogole dol mnie jakis lapie.. znowu... ide sobie skalpelek walnąć przynajmniej poslady będę miala jak stal...

Wojtek
Stary 2013-12-19, 19:38   #4647
deb
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

znajoma na wychowawczym zaszla w kolejna ciaze i faktycznie musiala wrocic na miesiąc do pracy

Zazdroszczę babci - opiekunki!

Ale dzieci się różnie rozwijają 2 latek waży tyle co 6latek...szok!

Na wychowawczym jest inaczej a do rodzicielskiego na pewno są stosowane inne przepisy. Ale nie wiem jakie

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

Cytat:
Kurde a jakbyście nie mialy poleconej opiekunki, a żłobek mozecie polegać tylko na opiniach z netu/forów??

opiekunka z ogłoszenia?, złobek panstwowy, żłobek prywatny??

kurde boje się co będzie w czerwcu... jedyna opcja ktora mi się podoba to dzienny opiekun... boje się opiekunki- ze niebędzie się zajmować malym i mnie okradnie, boje sie żłóbków- ze będzie chorować...
ja bym szukała złobka prywatnego, poleconego, pojechałabym tam pogadała, pooglądała. Można jeszcze czatować na rodziców pod żłobkiem i się wypytać jak jest
ale wolałabym opiekunkę, tylko skąd kogoś sprawdzonego wziąć? Ja nie mam skąd

REKLAMA
Stary 2013-12-19, 19:40   #4648
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
mi chodziło o urlop przysługujący na wychowawczym - nie jestem na bieżąco z przepisami i nie wiedziałam że na wychowawczym też nalicza się urlop.
Co do wybierania urlopu za cały rok z góry to leży w gestii pracodawcy. Nie musi Ci udzielić urlopu za cały rok z góry, może udzielić do danego dnia.
Nie spotkałam się żeby pracodawca z chęcią udzielał w połowie roku urlopu za cały rok, nawet w listopadzie potrafią robić problem, że chce się wybrać do końca roku...
Może coś się zmieniło i teraz pracodawca ma taki obowiązek czy jak?
SPROSTOWUJE bo zamieszanie się robi...
W TRAKCIE WYCHOWAWCZGO NIE NALICZA SIĘ URLOP WYPOCZYNKOWY! źle zrozumialam te nowe przepisy...

Wcześnie bylo tak, że jak się wzieło wychowawczy to urlop wypoczynkowy się skracał, a i również po 3 latach przepadał.. Teraz się nie skraca i nie przepada...

Urlop wypoczynkowy się nie przedawni
Urlop wypoczynkowy nie przedawni się ze względu na długi, np. ponad trzyletni, czas wykorzystywania urlopu wychowawczego. Po takim urlopie pracownik będzie mógł wykorzystać cały urlop wypoczynkowy, do którego nabył prawo przed urlopem wychowawczym.
- Nowelizacja odchodzi od proporcjonalnego obniżania wymiaru urlopu wypoczynkowego. Korzystanie z urlopu wychowawczego w tym samym roku kalendarzowym, w którym nabyło się prawo do urlopu wypoczynkowego, a następnie powróciło do pracy, nie wpłynie negatywnie na wymiar urlopu wypoczynkowego - wyjaśniają w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej.

Wojtek
Stary 2013-12-19, 19:41   #4649
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość

Super, i wielkie gratulacje wagi Ja też bym na bank budziła w nocy, choć powoli te nasze dzieciaczki to jednak będą coraz mniej przybierały Ja zakładam, że jak Daro po 6tym mies.będzie miał 400 gram na miesiąc to będzie duuuużo.

Dziewczyny, dziś się mega cieszę, że jeszcze nie odstawiłam piersi...ufff...Zauważyła m dziś u Daro z jednej strony środkowego paluszka pod paznokietkiem napuchnięcie, a z drugiej taki jakby ropny bąbelek. Wysłałam więc go szybko z TŻ'tem do pediatry.Ten stwierdził, że to zanokcica i mamy na 5 dni antybiotyk ( proszę trzymać kciuki by zadziałał, bo jak nie to podobno chirurg , ale że szybko zareagowałam to Pediatra jest dobrej myśli). No i oczywiście w związku z tym, że antybiotyk to mam podawać probiotyki ( co i tak robię) i dawać przed jedzeniem i mega się cieszę, że jeszcze mam kilka karmień piersią bo jakoś mam poczucie, że dodatkowa porcja probiotyków z mleka matki zadziała też ładnie osłonowo.
Ojoj, trzymam kciuki żeby leki podziałały. I brawa za szybką reakcję!
Stary 2013-12-19, 19:41   #4650
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
wielkie brawa dla Nelci! Świetnie, że waga poszła w górę czyli problem tkwił w zbyt szybkim rozszerzaniu? tak można w skrócie stwierdzić?

problem tkwi w wyjatkowosci mojego dziecka ma skoki jak zaba hehe. w jednym miesiącu nic, a w kolejnym pol kg. doprowadza matke do obsesji tym razem pediatra kazala przyjść za 2 miesiące damy jej czas na wydziwianie...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości