Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-12, 21:15   #4621
20160901857
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;52743619]Mi się jednak wydaje, że to paczka próbuje się wypromować na celebrytach a nie odwrotnie. Ale oczywiście celebryci zyskują pozytywny wizerunek jako ci o dobrych sercach, co pomagają bezinteresownie.

Ja zgadzam się z Wami w wielu aspektach, że sama organizacja kuleje. Byłam wolontariuszką dwa razy, wiem jak to wygląda, ile jest błędów i że wiele rzeczy się sypie i jest źle zorganizowanych w związku z tą akcją. Dlatego już w tym nie uczestniczę. Sposób prowadzenia fejsbuka to obrona przed krytyką po najmniejszej linii oporu i jest kiepski. I zdecydowanie nie podobają mi się niektóre opisy i życzenia. Jednak wciąż moim zdaniem pomoc jest dobra. Nie wiem czy idea z impulsem do zmiany jest tu realizowana, naprawdę nie wiem czy u tych rodzin sytuacja się zmieni na lepsze. Nie ma co promować zebractwa, ale czy to znaczy że w ogóle nie należy pomagać? Jakbyś miała worek starych ciuchów z których dzieci wyrosły albo których już nie używasz, to wywalilabys je na śmietnik? Żeby tylko nie dawać ich biednym, bo to by było promowaniem zebractwa i wspieranie bezradności? [/QUOTE]

W przypadku SzP dobra pomoc jest efektem ubocznym pomocy totalnie złej, niezorganizowanej i nieprzemyślanej - może z 1/4 rodzin rzeczywiście dobrze na tej pomocy korzysta. A skoro jest tak źle, to znaczy, że cała akcja jest zła.

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
przed chwilą w tvn24 - biedna rodzina, rodzice bezrobotni, ledwo starcza na jedzenie, mówią, że 3 tyg. temu urodziło się 9. dziecko, komentarz matki "widocznie tak miało być"
Pomagajmy, nie oceniajmy
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-12, 21:20   #4622
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość

Jak to kto? Arabia Saudyjska już się zadeklarowała, że da hajs na budowę meczetów w Niemczech.
Szkoda, że zamiast przyjąć uchodźców do siebie dają kasę na meczety w obcych państwach. Ale ja się nie dziwię. W końcu Arabowie nie zyczą sobie ekstremistów we własnych krajach. Wolą zatrudnić Filipińczyków

Nie twierdzę, że WSZYSCY uchodźcy to ekstremiści. Ale nie ulega wątpliwości, że część "zgubiła" dokumenty tożsamości a nad eksodusem nikt nie panuje. Nie da się odróżnić ekstremistów od nie-ekstremistów.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-13, 05:29   #4623
dacn
Zakorzenienie

Bardzo dużo może uświadomić robienie rzeczy samodzielnie. tutaj rok temu byla dyskusja i uzywanych ubraniach, o uzywanych w dobrym stanie nie o wysluzonych szmatach. Podane były nawet przykłady zdjęciowe.

Za uzywane ubranie w szlaceckiej paczce mozna dostać ostrym hejtem, nie ważne że samemu wymienia się ciuchami z rodzina.i znajomymi i kupuje w sh. Nie ważne że ubrań chcemy się pozbyć bo sie w nie nie dopinamy lub kupiliśmy i lezaly w szafie przez rok. Dla szlachty musi byc nowe i ometkowane. Bo inaczej będą łezki u zidiocialych wolontariuszek.

Co innego jak zawieziemy ubrania do domu samotnej matki. Trudne przeżycie najpierw zawiozlam rzeczy idealne, nienoszone buty i zabawki co były nietrafionym prezentem. Na miejscu dowiedzialam się że chetnie wezma WSZYSTKO nawet ubramia znoszone czy z drobnymi dziurkami czy plamami czy zabawki po ktorych widać że sie nimi bawiono. Jak przywiozlam drugi worek rzeczy to nadal się za niego cieszono, dlaczego? Bo był on potrzebny i nie ważne że spodnie byly piecioletnie i niemodne a zabawki nudne, one po prostu były.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-13, 07:49   #4624
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Bardzo dużo może uświadomić robienie rzeczy samodzielnie. tutaj rok temu byla dyskusja i uzywanych ubraniach, o uzywanych w dobrym stanie nie o wysluzonych szmatach. Podane były nawet przykłady zdjęciowe.

Za uzywane ubranie w szlaceckiej paczce mozna dostać ostrym hejtem, nie ważne że samemu wymienia się ciuchami z rodzina.i znajomymi i kupuje w sh. Nie ważne że ubrań chcemy się pozbyć bo sie w nie nie dopinamy lub kupiliśmy i lezaly w szafie przez rok. Dla szlachty musi byc nowe i ometkowane. Bo inaczej będą łezki u zidiocialych wolontariuszek.

Co innego jak zawieziemy ubrania do domu samotnej matki. Trudne przeżycie najpierw zawiozlam rzeczy idealne, nienoszone buty i zabawki co były nietrafionym prezentem. Na miejscu dowiedzialam się że chetnie wezma WSZYSTKO nawet ubramia znoszone czy z drobnymi dziurkami czy plamami czy zabawki po ktorych widać że sie nimi bawiono. Jak przywiozlam drugi worek rzeczy to nadal się za niego cieszono, dlaczego? Bo był on potrzebny i nie ważne że spodnie byly piecioletnie i niemodne a zabawki nudne, one po prostu były.
Ujęłaś sedno sprawy, z puentą w ostatnim zdaniu.

U nas dziewczyny zrobiły akcję dla domu samotnej matki: worki ciuchów, butów, ciuszków dla dzieci, zabawek, owoców, odzywek dla dzieci itp. Ciuchy, ciuszki i zabawki częściowo były używane, ale czyste i w dobrym/bardzo dobrym stanie. Worki zawiozłyśmy i osobiście potwierdzam, że się kobity i dzieciaki cieszyły jak gwizdki. W takich domach brakuje praktycznie wszystkiego, bo nieraz matki uciekają z dziećmi od mężusiów tak, jak stoją i w tym, w co są ubrane i nie mają nic więcej. Są zadowolone z każdej pomocy i z każdej oferty pracy. I takim ludziom warto pomóc, bo staną na nogi i dzięki temu faktycznie potrafią odbić się od dna.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2015-09-13, 09:09   #4625
20160901857
Konto usunięte

Tym bardziej, że np ubranka dla niemowląt nie zużywają sie tak bardzo, bo dzieci błyskawicznie z nich wyrastają, więc naprawdę nie rozumiem dlaczego w Paczce są niemile widziane.
Stary 2015-09-13, 09:11   #4626
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Tym bardziej, że np ubranka dla niemowląt nie zużywają sie tak bardzo, bo dzieci błyskawicznie z nich wyrastają, więc naprawdę nie rozumiem dlaczego w Paczce są niemile widziane.
Bo to brzydko wygląda w TV i nie jest efektowne.

No pasaran!
Stary 2015-09-13, 09:20   #4627
201607211025
Konto usunięte

Ta paczka, to jest żenada i wstyd, a wolontariusze i ,,ktoś wyżej" ślepi. Rozumiem pomoc osobom starszym, schorowanym, albo rodzinie, dotkniętej jakąś tragedią, ale nie ,,samotnej" matce, która pierwsze dziecko urodziła w wieku 15 lat, a teraz ma już 6 rumianych buzinek. Moim zdaniem, to tylko zachęca wszelaką patolę do wesołego rozmnażania, bo ludzie i tak dadzą. a im więcej dzieciaków, tym więcej dadzą.

Niedaleko mojej ciotki mieszka taka patola, nawet nie będę Wam wszystkiego opowiadać, bo nie chcę, żebyście się wkurzyły, tak bardzo jak ja, ale kwintesencją jest, że chcieli matce zacnego rodu podwiązać jajniki, ale się nie zgodziła, bo ,,lubi w ciąży chodzić", chcieli dać za darmo tabletki, to też nie chciała brać. Dzieci z 11. Jej siostra przychodziła na kawę do ciotki i nie raz i nie dwa opowiadała takie smaczki, że głowa mała. Kiedyś aż ciężko mi było uwierzyć, że ludzie tyle dostają za darmochę.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-13, 09:23   #4628
20160901857
Konto usunięte

Aż się boję co będzie jak zrealizują magiczne 500 zł na dziecko...
Stary 2015-09-13, 09:25   #4629
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
To ma być 500zł co miesiąc?
Stary 2015-09-13, 09:28   #4630
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Tak. Dla biednych od pierwszego dziecka, dla bogatych od drugiego. Na KAŻDE dziecko w rodzinie
Stary 2015-09-13, 09:45   #4631
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Cytat:
Tak. Dla biednych od pierwszego dziecka, dla bogatych od drugiego. Na KAŻDE dziecko w rodzinie
Ten pomysł jest tak bardzo zły, dla całego kraju i ekonomii, że aż nie mam przymiotników, żeby go opisać. Przecież to oczywiste, że znajdzie się dużo osób, które będą wolały dorobić kolejne dziecko i dostawać np. 1500 zł za trójkę, niż chodzić do pracy za 1200 zł netto. A płacić na to będą pracujący, bo z tych najłatwiej ściągnąć kasę w formie podatku.

Moja bardzo dobra kumpela jest wolontariuszką SzP. Dowiedziałam się o tym jakoś w czerwcu. Normalna dziewczyna, 28 lat, inteligentna, wykształcona, z przeciętnie zasobnego domu, w dorosłym życiu na wszystko zapracowali z mężem sami. Zaczynasz z nią wątek o SzP i co? Jakby ją ktoś podmienił, racjonalne argumenty nie trafiają, na wszystko ma wymówkę podobną do wolontariuszy tutaj - że to pewnie jeden przypadek, ktoś przeoczył ten opis itp itd. Czuję, że jak kiedyś wrócimy do tematu paczkowego to może być koniec 13 letniej znajomości.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-13, 09:51   #4632
LuckyJane
Rozeznanie

Cytat:
Trochę jak Kindergeld w Niemczech, tylko, że ich stać. Też mnie przeraża to rozdawnictwo , lepiej byłoby stworzyć warunki do posiadania dzieci w sensie poprawy sytuacji na rynku pracy, zmniejszenia podatków. Po za tym stworzenie programów wyjścia z patologii, a nie nauka wygodnego życia na socjalu.

Edytowane przez LuckyJane
Czas edycji: 2015-09-13 o 09:52
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-13, 10:03   #4633
ajah
wańka wstańka

Dot.:

Cytat:
Moim zdaniem ten pomysł niesie ze sobą dużę/ zbyt duże ryzyko naciągactwa i wykorzystywania. Można to by było lepiej rozwiązać, inną bardziej sensowną pomoc rodzinom polskim zapewnić (bo to, że potrzebna jest, to oczywiste).
Stary 2015-09-13, 10:26   #4634
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Dot.:

Mnie to najbardziej wkurza że te 500 zł naprawdę możnaby wydać na dzieci, tylko lepiej.
Pierwsze pomysły z brzegu
- w szkołach lepsze obiady, darmowe obiady, śniadania, mnóstwo zajęć dodatkowych
- szkoła organizuje dodatkowe zajęcia rehabilitacyjne (bardzo duży wydatek w rodzinach jak dziecko potrzebuje), logopeda, psycholog, terapie, co tam potrzeba
- jakieś bony na artykuły szkolne i dziecięce, szczególnie we wrześniu
- mocne dofinansowania wyjazdów wakacyjnych dla dzieci, szczególnie turnusów rehabilitacyjnych
- jeszcze większe zniżki na leki dziecięce w aptekach

To tak z głupa i na szybko, w takich miejscach zazwyczaj rodzic zostawia najwięcej kasy.
Dawanie kasy do ręki skończy się bardzo źle.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-13, 10:59   #4635
ajah
wańka wstańka

Dot.:

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Mnie to najbardziej wkurza że te 500 zł naprawdę możnaby wydać na dzieci, tylko lepiej.
Pierwsze pomysły z brzegu
- w szkołach lepsze obiady, darmowe obiady, śniadania, mnóstwo zajęć dodatkowych
- szkoła organizuje dodatkowe zajęcia rehabilitacyjne (bardzo duży wydatek w rodzinach jak dziecko potrzebuje), logopeda, psycholog, terapie, co tam potrzeba
- jakieś bony na artykuły szkolne i dziecięce, szczególnie we wrześniu
- mocne dofinansowania wyjazdów wakacyjnych dla dzieci, szczególnie turnusów rehabilitacyjnych
- jeszcze większe zniżki na leki dziecięce w aptekach

Głównym problem z pomocą typu bony, darmowe posiłki itd. są kryteria: czy dla wszystkich, czy dla wybranych, jeśli dla wybranych to jakie jest kryterium. Natomiast uważam, że gdyby to porządnie przemyśleć to byłaby to mądra i sensowna pomoc.

To tak z głupa i na szybko, w takich miejscach zazwyczaj rodzic zostawia najwięcej kasy.
Dawanie kasy do ręki skończy się bardzo źle.
Moim zdaniem leki na receptę dla dzieci powinny być całkowicie refundowane.

Kwestie rehabilitacji- to powinny być fundusze dla osób niepełnosprawnych.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-13, 11:10   #4636
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ujęłaś sedno sprawy, z puentą w ostatnim zdaniu.

U nas dziewczyny zrobiły akcję dla domu samotnej matki: worki ciuchów, butów, ciuszków dla dzieci, zabawek, owoców, odzywek dla dzieci itp. Ciuchy, ciuszki i zabawki częściowo były używane, ale czyste i w dobrym/bardzo dobrym stanie. Worki zawiozłyśmy i osobiście potwierdzam, że się kobity i dzieciaki cieszyły jak gwizdki. W takich domach brakuje praktycznie wszystkiego, bo nieraz matki uciekają z dziećmi od mężusiów tak, jak stoją i w tym, w co są ubrane i nie mają nic więcej. Są zadowolone z każdej pomocy i z każdej oferty pracy. I takim ludziom warto pomóc, bo staną na nogi i dzięki temu faktycznie potrafią odbić się od dna.
No i właśnie... jak ja byłam wolontariuszka, to miałam właśnie takie rodziny. Większość moich rodzin to były samotne matki i wierz mi, były też takie, co uciekły od męża alkoholika tak jak stały. Albo po prostu mąż olal rodzinę. I te rodziny naprawdę cieszyły się ze wszystkiego, także z używanych rzeczy, które również były w paczce podobnie jak używane zabawki. Byli tam ludzie ambitni i ludzie ktorym bylo wstyd, że znaleźli się w takiej sytuacji ! Miałam też ludzi starszych i schorowanych. I też uważam, tak jak Ty, że tym wszystkim ludziom warto pomóc... i paczka im pomogła.

Spotykalam też rodziny które wręcz świeciły tym tzw zebractwem, oczekiwaniem pomocy. I ja ich nie zakwalifikowałam, ale ktoś inny pewnie by zakwalifikował no i jednak efekty sa takie, że potem widać nawet po samych życzeniach, że rodziny w bazie są roszczeniowe.

Nie zamierzam ślepo bronić systemu i organizacji paczki. Nie zamierzam walić sciemy, że widocznie jakiś roszczeniowy opis wpadł przez pomyłkę. Ale dalej będę przeczyć temu, że ten typ pomocy jest taki strasznie zły.

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Wiesz, tu już jedna kiedyś próbowała oddac używane ciuchy po dzieciach w akcji SZP. Taka, z Konstancina, co sukienki sobie kupuje w La Manii. I co usłyszała? Nie. Widać więc, jak SZP zależy na pomaganiu.
Używane rzeczy w dobrym stanie (nie uwlaszczajacym godności drugiego człowieka) są akceptowane w paczce. Czy ta pani "z Konstancina" chciała zrobić paczkę z tymi używanymi ciuchami dla jakiejs rodziny, czy chciała je oddać dla organizacji SzP do rozdysponowania? Bo tutaj wchodzą też w grę formy prawne. SzP ma taką formę prawną, że nie może nic przyjąć, żeby potem np rozdysponowac. Oni tylko jakby pośredniczą między dwiema stronami, gdzie jedna przekazuje prezent dla drugiej. To jest Stowarzyszenie Wiosna a nie fundacja, chyba właśnie o to tu chodzi.

Edytowane przez fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Czas edycji: 2015-09-13 o 11:15
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-13, 12:13   #4637
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Hm, jeśli to wejdzie w życie, to wiele rodzin z rumianymi buziami będzie miało za wysokie dochody, żeby dostać się do SzP. Ciekawa jestem, jak to wtedy rozwiążą - ciekawe, czy podwyższą ten próg, żeby te rodziny w paczce jednak były.

Niemniej jednak bardziej będzie bolało mnie to, że wg nowych planów naszych posłów wraz z TŻ-tem jako burżujstwo zapłacimy 40% podatek na owe rumiane buzie.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-13, 12:18   #4638
201607211025
Konto usunięte

Jeszcze śmieszy mnie powiedzenie, że ,, te dzieci będą robić na moją emeryturę". Prędzej ja będę żyły wypruwać na te podatki i zasiłki dla patolstwa
Stary 2015-09-13, 12:30   #4639
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beautyq Pokaż wiadomość
Jeszcze śmieszy mnie powiedzenie, że ,, te dzieci będą robić na moją emeryturę". Prędzej ja będę żyły wypruwać na te podatki i zasiłki dla patolstwa
Rzadko kiedy zdarza się, żeby dziecko wyrwało się ze schematów znanych z domu rodziców - alkoholizm, przemoc, unikanie pracy. To jest przerażające, bo poza zasiłkiem wcale nie ma sensownych pomysłów, jak zsocjalizować te dzieci...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-13, 12:36   #4640
20160901857
Konto usunięte

Nie mówiąc już o tym, że aby pracować trzeba mieć albo sensowne wykształcenie, czyli dobrze się uczyć, skończyć studia, kursy językowe albo być może i mniej wykształconym, ale pracowitym, bo nawet do łopaty i przyklejania paznokci tłumoków, którym się nie chce robić już nie biorą.
Stary 2015-09-13, 13:59   #4641
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Chciałabym tylko przypomnieć że SzP założył ksiądz i kieruje nią ksiądz. Wiec nic dziwnego, że akcja wspiera wielodzietne rodziny i nigdy nie będzie za tym, by promować antykoncepcję. To na pewno się nie zmieni. No, ale wiadomo, każdy kto ocenia działania SzP może mieć różny stosunek do religii katolickiej.

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

A pomysły typu 500 zł na dziecko to wg mnie póki co są puste obietnice pisu, typu mieszkania dla młodych albo przywrócenie poprzedniego wieku emerytalnego. Państwo na to nie stać i nie wierzę, że to przejdzie. Zwłaszcza jeśli to ma być dawane co miesiąc. Jak pierwszy raz odbiło mi się to o uszy, to myślałam że chodzi o jednorazową wypłatę i sobie pomyślałam: co, drugie becikowe?

Edytowane przez fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Czas edycji: 2015-09-13 o 14:01
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-13, 14:02   #4642
cornflower_girl
Zakorzenienie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;52750844]Chciałabym tylko przypomnieć że SzP założył ksiądz i kieruje nią ksiądz. Wiec nic dziwnego, że akcja wspiera wielodzietne rodziny i nigdy nie będzie za tym, by promować antykoncepcję. To na pewno się nie zmieni. No, ale wiadomo, każdy kto ocenia działania SzP mieć różny stosunek do religii katolickiej.[/QUOTE]
A od kiedy katolicyzm zabrania używania rozumu w decydowaniu się na określoną ilość potomstwa? Od kiedy naturalne metody planowania rodziny są zabronione?
Szczerze mówiąc nie widzę związku między katolicyzmem a wspieraniem rozmnażania bez pomyślunku (kiepskie warunki finansowe, lokalowe, problemy zdrowotne).

Stary 2015-09-13, 14:21   #4643
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
A od kiedy katolicyzm zabrania używania rozumu w decydowaniu się na określoną ilość potomstwa? Od kiedy naturalne metody planowania rodziny są zabronione?
Szczerze mówiąc nie widzę związku między katolicyzmem a wspieraniem rozmnażania bez pomyślunku (kiepskie warunki finansowe, lokalowe, problemy zdrowotne).
Już ja widzę, jak oni używają naturalnych metod... A bo nie zaobserwowała, bo zapomniała, a to pijana była, a to termometru nie miała.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-13, 14:24   #4644
20160901857
Konto usunięte

Kościół nie zabrania antykoncepcji w ogóle. Zabrania stosowania określonych metod, propagując inne, które mogą być całkiem skuteczne jeżeli używa się ich z głową.
Stary 2015-09-13, 14:24   #4645
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Już ja widzę, jak oni używają naturalnych metod... A bo nie zaobserwowała, bo zapomniała, a to pijana była, a to termometru nie miała.
To akurat proza życia - a tacy ludzie nawet z pigułkami/ gumkami też mogą mieć problem (bo drogie, bo się nie chce ruszyć pupska, żeby pójść i kupić).
Pisałam o "biednych", porządnych, katolickich rodzinach, które mają potomstwo co rok, bo nie mogą stosować antykoncepcji. Ściema.

Stary 2015-09-13, 14:26   #4646
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
To samo byłoby z metodami sztucznymi - tabletki to nie cukierki, trzeba bardzo uważać jak się je bierze, gumki też trzeba umieć obsługiwać. Dla tych ludzi to tylko spirala albo sterylizacja, przykro mi.
Stary 2015-09-13, 14:29   #4647
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
To samo byłoby z metodami sztucznymi - tabletki to nie cukierki, trzeba bardzo uważać jak się je bierze, gumki też trzeba umieć obsługiwać. Dla tych ludzi to tylko spirala albo sterylizacja, przykro mi.
To samo myslę, ale ,, dzie ich bedo kastrowac jak psy!1!!"
Stary 2015-09-13, 14:31   #4648
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

No to nie jest odkrycie Ameryki, jak ktoś się pilnuje i nie chce mieć dzieci to ich nie ma. Oczywiście, tacy ludzie też zaliczają wpadki ale najczęściej potem już dobrze wiedzą dlaczego i wpadka jest raczej rzędu jednej dodatkowej niespodzianki, a nie co rok to prorok.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-13, 14:44   #4649
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Wśród moich znajomych wymiana jakiś ubrań niemowlęcych jest dość powszechna. I nie wynika z tego, że kogoś nie stać na nowe, tylko ze stwierdzenia, że po cholerę ktoś ma wyrzucać coś ubranego kilka razy, jak to jeszcze spokojnie posłuży kolejnemu dziecku... Też nie rozumiem tego nacisku, że to musi być z metką i najlepiej pewnie jeszcze markowe

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;52750844]A pomysły typu 500 zł na dziecko to wg mnie póki co są puste obietnice pisu, typu mieszkania dla młodych albo przywrócenie poprzedniego wieku emerytalnego. Państwo na to nie stać i nie wierzę, że to przejdzie. Zwłaszcza jeśli to ma być dawane co miesiąc. Jak pierwszy raz odbiło mi się to o uszy, to myślałam że chodzi o jednorazową wypłatę i sobie pomyślałam: co, drugie becikowe?[/QUOTE]
Z obietnicy obniżenia wieku emerytalnego prezydent szybko zrezygnował, to i z tych obietnic zrezygnują wszyscy zaraz po wyborach. Teraz są wyścigi kto więcej socjalu obieca...

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Nawet papież ostatnio napominał gdzieś chyba w Ameryce Łacińskiej, żeby ludzie kontrolowali rozmnażanie, bo narażanie dzieci na głód nie jest humanitarne... Ale polscy księża chcą chyba być świętsi od papieża.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-13, 14:50   #4650
20160901857
Konto usunięte

Księża to księża, ale co by na to powiedział Wielebny Ojciec Święty Terlikowski z Małżonką?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości