Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2. - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-11-03, 08:27   #4621
kasztanka3
Pani Mizantrop

Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.

[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;87298979]
Kiedy mężczyźni wynajdą sztuczną macicę, będą mogli przełożyć sobie zarodek do swojego brzucha lub inkubatora, to proszę bardzo. Niech decydują na równych prawach. Ale dopóki to tylko mnie będą dotyczyć ciąża, poród, rozrywanie i nacinanie krocza, nietrzymanie moczu, hemoroidy i inne cudowności, które niesie za sobą zatrzymanie zarodka, współtwórca tego zarodka może co najwyzej wyrazić swoje zdanie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Nie sposob sie nie zgodzic.
Stary 2019-11-03, 08:54   #4622
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
A czym jest serce? Mieśniem, bardzo wydajnym, ale jednak mięśniem.

Dla mnie to żaden wyznacznik życia.

Mamy tak trochę kulturowo zakorzenione, że to serce jest najważniejsze (jest bardzo ważne), ale suma summarum człowiek jest w stanie żyć bez wszystkich organów, poza mózgiem.

Powiedzenie, że serce już bije to tak jak powiedzenie, że są już płuca. No są i są bardzo ważne. Ale można człowiekowi wyciąć oba, wsadzić odpowiednie rurki i będzie chodził, żył.

Można człowiekowi zaszczepić serce świni i będzie żył.

Tak naprawdę nasze jestestwo zawiera się w mózgu, a nie w sercu. To bardzo ładny poetycki koncept, ale w sumie nic poza tym.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ale jednak pierwsze się pojawia jako oznaka zycia , nie bije, zarodek sie nie rozwija, obumiera.

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 09:21   #4623
puchaty71
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Caudofemoralis Pokaż wiadomość
Dużo lepiej byłoby skupić się na tym, co słowo "zabijać" tak naprawdę znaczy, i dlaczego uważamy zabijanie (ale tylko czasami!) za złe.

Cytat:

Tak naprawdę nasze jestestwo zawiera się w mózgu, a nie w sercu. To bardzo ładny poetycki koncept, ale w sumie nic poza tym.

Tylko czym jest to "nasze jestestwo"? Tym, co jest postrzegane? Chyba raczej nie, bo przecież postrzegać można różne rzeczy. Wiedzeniem o tym, że się jest? Chyba raczej też nie, przecież jesteśmy również wtedy, gdy o tym nie wiemy - podczas snu chociażby. Istnienie jako takie? No ale akurat ten atrybut jest współdzielony ze wszystkim, całkowicie ze wszystkim, zatem nie jest unikalny ani osobowy. Istnienia nie da się zabić, albo nie da się kogoś go pozbawić. Co najwyżej może zniknąć wiedzenie o swoim istnieniu, co akurat dotyczy ludzi, których system nerwowy wraz z wiekiem osiągnął poziom, w którym da się to zauważyć. Tulipan, plemnik, zarodek ludzki, kamień nie wie o tym, że istnieje. W zarodku ludzkim jest jednak potencjał do tego wiedzenia.
Zabicie/pozbawienie funkcji życiowych/likwidacja/pozbycie się/jakkolwiek to nazwać takiego zarodka nie różni się więc niczym od zabicia człowieka podczas gdy on śpi. Tyle, że ten śpiący zaistniał już dla wielu ludzi więc bezkarność takiego unicestwienia byłaby odbierana jako zagrożenie przez wszystkich tych, których ogarnia od czasu do czasu senność.

Edytowane przez puchaty71
Czas edycji: 2019-11-03 o 09:26
puchaty71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 09:35   #4624
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
Nigdy bym tak nie powiedziała. To absolutnie niepoprawne naukowo stwierdzenie. Aż mnie skręca jak je czytam.

Gdybym pisała pracę naukową napisałabym coś w stylu: "zerwano 10 osobników z rodzaju tulipanów (Tulipa Sylvestris L.)" (Z tyłka wzięte, z botaniki dobra nie byłam, nie wiem czy tulipany to cała rodzaj, rodzina czy co...)

Na pewno nie "zabito 10 osobników z Tulip sp."

Już szybciej "zabito wszystkie Salmonella sp." Ale to też mi tak dziwnie brzmi szczerze mówiąc.

Choć ani botanikiem ani mikrobiologiem nie jestem, mogę się mylić.

Ale nie jestem też poetą, żeby "zrywać tego roślinnego osobnika".
Nie zrozumiałaś. Mówiąc "zerwałam tulipana" mówisz o tym, co zrobiłaś. Mówiąc "zabiłam tulipana" mówisz o konsekwencjach twojego działania na stan tulipana. Tak samo przez "dokonałam aborcji" mówisz o tym, co zrobiłaś, a przez "zabiłam zarodek"—o wpływie twojego działania na zarodek. Więc w dyskusji, w której rozmawiamy o konsekwencjach twoich działań, unikanie sformułowania typu drugiego jest kompletnie nie na miejscu.

Cytat:
Jeśli jest mróz i wyrzucę pająka przez okno i on zamarznie, to czy go zabiłam? Pośrednio tak, ale czy powiemy o tym w takim kontekście?
Tak, zabiłaś. Może nieumyślnie, ale zabiłaś (wystarczy pod pająka podstawić niemowlę, i wszystko stanie się jasne). Według mnie układ nerwowy, jego kompletność czy sprawność, mają dopiero drugorzędne znaczenie w tej dyskusji. Czy obiekt posiada funkcje życiowe? Tak. Czy twoje działanie doprowadziło do przerwania tych funkcji życiowych? Tak. Więc zabiłaś ten obiekt. Zgadzając się z tym stwierdzeniem, utrzymujesz dyskusję na właściwym torze—zamiast dyskutować o kwestiach semantycznych, możesz automatycznie przejść do tego, dlaczego i kiedy uważamy zabijanie za niemoralne (tu pojawia się okazja, żeby porozmawiać o układzie nerwowym).

Cytat:
Napisane przez puchaty71 Pokaż wiadomość
Istnienia nie da się zabić, albo nie da się kogoś go pozbawić.
Spal komuś dom, i powiedz, że on wcale nie przestał istnieć. Nie martw się, jak dostaniesz w mordę, bo przecież bijesz sam siebie, więc to nie ma znaczenia.
Caudofemoralis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 09:55   #4625
puchaty71
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Caudofemoralis Pokaż wiadomość

Spal komuś dom, i powiedz, że on wcale nie przestał istnieć. Nie martw się, jak dostaniesz w mordę, bo przecież bijesz sam siebie, więc to nie ma znaczenia.

Nie zrozumiałaś. Nie mówiłem o wiedzeniu o istnieniu ale o istnieniu jako takim.
Edit:
Aby to uchwycić można sprawdzić, czy "istnienie" w ogóle może być atrybutem czegoś.

Edytowane przez puchaty71
Czas edycji: 2019-11-03 o 10:01
puchaty71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 10:01   #4626
Dwight_Schrute
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Frezja__ Pokaż wiadomość
Chcesz, żeby był jakiś przepis?

Można prościej, współżyć z kobietą która ma takie same poglądy jak facet. Nie ma wtedy problemu z aborcją/oddaniem/wychowaniem.
Można prościej. Współżyć z facetem, który nie ma problemu z aborcją.
Dwight_Schrute jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 10:02   #4627
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patiasym Pokaż wiadomość
No ok. Ale nie mów o zabawie pępowiną, bo to jest przeginanie w drugą stronę. Pantofelek też sobie skacze.
Rozumiem że to powoduje twój dyskomfort. Mój też. Ale tak jest. Płody skacza bawią się i ssaja kciuki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-11-03, 10:24   #4628
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Rozumiem że to powoduje twój dyskomfort. Mój też. Ale tak jest. Płody skacza bawią się i ssaja kciuki.

Śpiewając przy tym wesoło piosenkę dla mamusi.
Albo, kiedy już wiedzą, że mamusia ich nie chcę, krzycząc: mamusiu, nie zabijaj mnie, bo ja cię kocham!".
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 10:40   #4629
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dwight_Schrute Pokaż wiadomość
Można prościej. Współżyć z facetem, który nie ma problemu z aborcją.

Oczywiście. I takiego partnera znalazłam.

Ale odniosłam się do Twojej chęci kontrolowania kobiet.

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 10:55   #4630
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
Napisane przez puchaty71 Pokaż wiadomość
Nie zrozumiałaś. Nie mówiłem o wiedzeniu o istnieniu ale o istnieniu jako takim.
Edit:
Aby to uchwycić można sprawdzić, czy "istnienie" w ogóle może być atrybutem czegoś.
Ja też mówiłam o istnieniu jako takim. Gdy spalisz dom o identyfikatorze "dom pana Marka", to dom o identyfikatorze "dom pana Marka" przestaje istnieć. Takie są fakty. Tak samo zarodek o konkretnym DNA przestaje istnieć w wyniku aborcji. Jeśli chcesz rozmawiać o tym, że to nie ma znaczenia, bo wszyscy jesteśmy jednym istnieniem (więc możemy sobie zabić kogo chcemy, i nic to nie zmieni), to nie jest wątek dla ciebie.

Cytat:
A leukocyty ścigają i pożerają zarazki:
https://www.youtube.com/watch?v=JnlULOjUhSQ
Caudofemoralis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 10:56   #4631
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dwight_Schrute Pokaż wiadomość
Bardzo się mylisz. Chciałbym decydować o losie swojego dziecka i żeby każdy ojciec mógł decydować. Nie chcę żeby była to tylko decyzja matki, bo nie uważam żeby zarodek był jej ciałem. W mojej opinii jest nowym organizmem, o którym decydować powinni obydwoje rodzice.
A mnie jesdni ciekawi.

Skoro kobieta ma sobie znaleźć partnera, który nie ucieknie i to jej odpowiedzialność, to czemu facet nie ma sobie znaleźć partnerki, która jest przeciwna aborcji?

No i jak to widzisz? W sytuacji kiedy mamy dwa głosy i ludzie się że sobą nie zgadzają?

I jak to praktycznie zrobić? Przecież kobieta nawet nie musi facetowi mówić, że jest w ciąży.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 11:15   #4632
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Faceci chcą też decydować? Spoko, tylko jaką kobieta ma mieć pewność, że oni się ze swojej decyzji nie wycofają?

Nawet jeśli uzgodniliby, że ona zgadza się urodzić, a potem całkowita opieka i prawa przechodzą na ojca dziecka, to jak to od niego wyegzekwować? Mało jest ojców, którzy niby chcą dziecka, a potem uciekają w siną dal? Nawet jakby spisali umowę, to przecież nikt mu na siłę dziecka nie wciśnie i nie zmusi do opieki, jak jednak się po fakcie rozmyśli. Zawsze też może zwiać jeszcze w trakcie ciąży. Więc sorry, nawet jakbym była skłonna się poświęcić i przetrwać ciążę i poród, to niestety nie mam pewności, że ta druga osoba rzeczywiście się dzieckiem zaopiekuje i co wtedy?

Znam taki przypadek. Młoda para wpadła, dziewczyna się praw zrzekła i dzieckiem miał się zająć ojciec. Tak się zajął, że po jakimś czasie oddał je do domu dziecka.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 11:51   #4633
Dwight_Schrute
BAN stały

Żałuję, że w ogóle wziąłem udział w tej dyskusji. Niektóre wpisy mogą przyprawić o mdłości.

Macie rację, że powinienem wybierać kobiety, które nie uważają aborcji za coś normalnego. Zauważyłem, że pogląd na aborcję jakby była wyciśnięciem pryszcza, jest również oznaką pewnego światopoglądu, który nie idzie w parze z moim.

Rzeczywiście to wasze ciała i jeśli nie chcecie dawać życia, ale je odbierać, to wasza sprawa.

Nie potępiam wszystkich kobiet dokonujących tego czynu. Obecny stan prawny uważam za kompromis, którego należy się trzymać.
Dwight_Schrute jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 13:02   #4634
invisible_01
Zakorzeniona

Bawi mnie niezmiernie pogląd, że skoro w Polsce aborcja jest dozwolona tylko w 3 przypadkach, to ta na życzenie nie istnieje. To tak jakby uznawać, że nikt poniżej 18 roku życia nie pije alkoholu, bo wg prawa nie może go legalnie kupić. Aborcja ma się świetnie nawet przy obecnym stanie prawnym - można pojechać do Czech czy Austrii, można zamówić tabletki poronne, można wreszcie kupić odpowiednią kompilację leków w aptece, a wreszcie można dokonać aborcji w gabinecie ginekologicznym po godzinach przyjmowania. Więc wybór istnieje, ale w większości mogą sobie na niego pozwolić tylko ci, których na to stać. Ci, których nie stać, a dziecka nie chcą, radzą sobie innymi sposobami. To jest według kogokolwiek dobry system?

Edytowane przez invisible_01
Czas edycji: 2019-11-03 o 13:14
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 13:12   #4635
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariamalaria Pokaż wiadomość
Śpiewając przy tym wesoło piosenkę dla mamusi.
Albo, kiedy już wiedzą, że mamusia ich nie chcę, krzycząc: mamusiu, nie zabijaj mnie, bo ja cię kocham!".
No skoro dla Ciebie opisywanie faktów jest tym samym co ckliwe manipulacje to okej.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-11-03, 13:28   #4636
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
No skoro dla Ciebie opisywanie faktów jest tym samym co ckliwe manipulacje to okej.

Jak płód może coś myśleć, jeśli nie ma mózgu?

Jakie fakty?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2019-11-03, 13:30   #4637
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Jakie fakty?
Ridja pisała o skaczącym i ssącym kciuk płodzie.
Stary 2019-11-03, 13:30   #4638
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:

Ale co ma mimowolne ssanie kciuka przez płód do tej dyskusji? Ten płód może nawet kręcić piruety, ale bez mózgu tak czy siak on nie wykonuje ich świadomie.

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 13:35   #4639
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Ridja pisała o skaczącym i ssącym kciuk płodzie.
A. Rozumiem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-11-03, 13:53   #4640
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ale co ma mimowolne ssanie kciuka przez płód do tej dyskusji? Ten płód może nawet kręcić piruety, ale bez mózgu tak czy siak on nie wykonuje ich świadomie.
To jest odpowiedź na "zlepek komórek". Wiadomo, grająca na emocjach, ale zawierająca fakty.
Generalnie to płód mózg posiada, inną kwestią jest jego stopniowy rozwój.
Stary 2019-11-03, 13:57   #4641
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
To jest odpowiedź na "zlepek komórek". Wiadomo, grająca na emocjach, ale zawierająca fakty.
Generalnie to płód mózg posiada, inną kwestią jest jego stopniowy rozwój.
No przed 12 tygodniem do kiedy dozwolona jest aborcja na życzenie nie ma rozwiniętego mózgu.

Stary 2019-11-03, 14:11   #4642
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
No przed 12 tygodniem do kiedy dozwolona jest aborcja na życzenie nie ma rozwiniętego mózgu.

Na pewno?

(Nie podważam, tylko pytam, bo stronę znalazłem na szybko w Google)

"Między 6. a 7. tygodniem ciąży☠mózg dziecka☠szybko się☠rozwija. W 8. tygodniu kształtują się jego półkule mózgowe, które z czasem będą stanowić największą część☠mózgu. W 10. tygodniu ciąży☠mózg☠jest już złożonym narządem, a jego wzrost następuje wciąż w bardzo intensywnym tempie"

https://www.mjakmama24.pl/ciaza/prze...8wXN-d7NP.html

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 14:28   #4643
polny_mak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Nie sposob sie nie zgodzic.
Dokałdnie.

Plus nawet po wizażowych wątkach widać jak mężczyźni się garną do opieki nad swoimi dziećmi.

Cytat:
Bawi mnie niezmiernie pogląd, że skoro w Polsce aborcja jest dozwolona tylko w 3 przypadkach, to ta na życzenie nie istnieje. To tak jakby uznawać, że nikt poniżej 18 roku życia nie pije alkoholu, bo wg prawa nie może go legalnie kupić. Aborcja ma się świetnie nawet przy obecnym stanie prawnym - można pojechać do Czech czy Austrii, można zamówić tabletki poronne, można wreszcie kupić odpowiednią kompilację leków w aptece, a wreszcie można dokonać aborcji w gabinecie ginekologicznym po godzinach przyjmowania. Więc wybór istnieje, ale w większości mogą sobie na niego pozwolić tylko ci, których na to stać. Ci, których nie stać, a dziecka nie chcą, radzą sobie innymi sposobami. To jest według kogokolwiek dobry system?

Zgadzam się.

Aborcja była i będzie, czy się to komuś podoba czy nie. Zlepek komórek, płód bawiący się pępowiną, nienarodzone dziecko jak ktoś będzie chciał się pozbyć to się pozbędzie.

Łatwo się rozpatruje wszystko w teorii jak przychodzi co do czego to różnie może być -"nigdy nie mów nigdy".
polny_mak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 14:28   #4644
patiasym
Zakorzenienie

No to Andora:
https://wiadomosci.onet.pl/politico/...-ciazy/e3jygjt
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-03, 14:50   #4645
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Dlatego napisałam, że jedną kwestią jest mózg, a inną jego rozwój. Noworodek i pięciolatek też nie mają jeszcze w pełni rozwiniętego mózgu, a zlepkami komórek się ich raczej nie nazywa.
Stary 2019-11-03, 15:41   #4646
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Dlatego napisałam, że jedną kwestią jest mózg, a inną jego rozwój. Noworodek i pięciolatek też nie mają jeszcze w pełni rozwiniętego mózgu, a zlepkami komórek się ich raczej nie nazywa.
Bo są ludźmi.
Stary 2019-11-03, 15:44   #4647
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez polny_mak Pokaż wiadomość
Aborcja była i będzie, czy się to komuś podoba czy nie. Zlepek komórek, płód bawiący się pępowiną, nienarodzone dziecko jak ktoś będzie chciał się pozbyć to się pozbędzie.

Łatwo się rozpatruje wszystko w teorii jak przychodzi co do czego to różnie może być -"nigdy nie mów nigdy".
Myślę, że tym można by idealnie podsumować dyskusję

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-11-03, 15:51   #4648
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:

W naszym kraju dobry-sprawiedliwy system, serio pytasz ?

Od dawien dawna masz kasę i jeszcze znajomości to szybciej i skuteczniej Cię wyleczą

Więźniowie mają lepsze warunki niż pacjent w szpitalu

A Ty się pytasz o dobry system

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-11-04, 02:08   #4649
Limonka2738
Zakorzenienie

https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kr...h6bJM6EtbFI1fI

Stary 2019-11-04, 06:13   #4650
mariamalaria
BAN stały

Ano właśnie. Wszystko w temacie.
Aborcja jest.
Około jedna czwarta Polek ma ją za sobą.
Nikt się nie przyzna.
Potepienie aborcji znacznie wzrosło od czasu zmiany narracji.
To się robi, ale się o tym nie mówi.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości