|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 | |
Przyczajenie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4622 | |
Raczkowanie
|
więc miałam wizyte do gina zamówioną na 10 sierpnia ale ja z natury jestem niecierpliwa więc przełożyłąm sobie na 3 sierpnia do tej samej pani ginekolog, więc to we wtorek wypada, pojutrze, ciesze się że tak szybko bo jest szansa że da mi tabl anty i ja dziś powinnam dostać okresu ale jeszcze go nie widu więc możliwe że mi się spóźni do wtorku wtedy bede mogła od razu zacząć brać tabl anty bo je podobno się bierze że pierwszą tabl 1 dnia okresu, więc jak by tak mój okresik do wtorku się spóźnił to nie musiała bym do września czekać żeby zacząć brać tabl
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Cytat:
![]() a powiedzcie mi czy wy dziewczyny które macie też tarczyce czy możecie brać tabl anty?
![]() |
#4623 |
Raczkowanie
|
fakt tez o czyms takim slyszalam,moze warto odpytac w aptece. wiem ze kolezanka brala cos na paznokcie i to samo było tez na wlosy
ale do lekarza z omdleniem to sie raczej nie chodzi, a mi juz orzeciez przeszło to. biedny lekarz, jak mu teraz namarudze to gosc dostanie rozstroju zoladka ![]() ![]() Edytowane przez MATUR Czas edycji: 2010-08-01 o 18:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#4624 |
Raczkowanie
|
a ty brałaś diane 35?i jakie skutki ubioczne u siebie zaopserwowałąś?
#4625 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A ja teraz robię ostatni cykl przerwy i od przyszłego cyklu znowu na lekach i zastrzykach. Oczywiście nie wierzę, że pomogą ale na wszelki wpadek wolę wykorzystać możliwości wszystkie.
![]() |
#4626 |
Raczkowanie
|
Mezaga tak tak pamietam
![]() ![]() Mezaga ja pewnie juz pytałam ale nie pamietam. te zastrzyki to są w brzuszek? boli? |
![]() ![]() |
![]() |
#4627 |
Zakorzenienie
|
Matur a co Cię obchodzi co ludzie sobie pomyślą? Nie przejmuj się tym. Czy ty jak spotkasz kogoś kto inaczej się zachowuję niż Ty to zaraz zakładasz, że jakiś nienormalny jest? Więcej wiary w ludzi. Nie każdy zaraz będzie Cię obgadywał i wytykał palcami. Pamiętaj o tym.
Mi lekarz powiedziała, że przez tarczycę mogę mieć takie "momenty". A zastrzyki - nie nie są w brzuch tylko w pupę ![]() I nie bolą nic a nic, bo igiełka jest cieniusieńka.
![]() |
#4628 |
Raczkowanie
|
aha... rany Mezaga jak by mi wogole lekarz chcial zrobic taki zastrzyk i jeszcze zobaczyłabym igłę to bym wylądowała w szpitalu na zawał
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4629 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Matur, moze poszlas do kosciola bez sniadania? Moim zdaniem mdlenie przy pobieraniu krwi to w duzej mierze kwestia psychiki, nie tylko niskiego cisnienia itp. Dawniej mdlalam za kazdym razem, raz zwymiotowalam i musieli isc ze mna rodzice, zeby pomoc jakby co, ale odkad sama zaczelam interesowac sie zdrowiem zakodowalam sobie, ze mam nie mdlec, bo mi nikt nie udzieli pomocy na ulicy i naprawde, nawet mroczkow przed oczami nie mam. Moze honorowym dawca krwi nie zostane, ale 1 probowke krwi spokojnie moga ode mnie pobierac. Trzeba wziac sie w garsc i dorosnac, ot co ![]() Edytowane przez NowaIza Czas edycji: 2010-08-01 o 21:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4630 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4631 |
Raczkowanie
|
a moj stosunek to w przyblizeniu 3,30:-(rany przeciez z takim to ja prawie facetem moge byc:-( jak czytałam to ten moj stosunej jest bardzo duzy w porownaniu z innymi:-(
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4632 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4633 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4634 |
Raczkowanie
|
dziewczyny wlasnie sobie cos uswiadomiłam. zanim zrobilam badania hormonalne to przeciez we wrzesniu mialam torbiel i wtedy wiem ze brałam tez luteine! fakt ze niedlugo to trwało ale brałam, moze to to miało wpływ na te wyniki?????????????
|
![]() ![]() |
![]() |
#4635 |
Raczkowanie
|
wiec właśnie wróciłam od pani ginekolog i dostałam diane 35, jak zresztą można się było spodziewac, ale dała mi je na 3 miesiące po czym mam zrobić próby wątrobowe, cukier, czy glukoze i do niej przyjść i zmieni mi na słabsze tabl anty, teraz mi je daje ze względu na mój straszny trądzik...ciekawe czy to pomoże, oby, bo już nie daje rady z tym łojotokiem twarzencjii...
![]()
![]() |
#4636 |
Przyczajenie
|
Słyszałam wiele negatywnych opinii na temat diane35, ale ku mojemu zdziwieniu czułam się po nich wyjątkowo dobrze, trądzik może miałam niewielki ale zniknął całkowicie. Cerę miałam najładniejszą po dianie35, teraz biore yasminelle i jest nawet dobrze, czeka mnie zmiana na novynettea. Więc nie ma się co przejmować opiniami innych bo każdy inaczej reaguje, miejmy nadzieje że będziesz się dobrze czuła i będą miały korzystny wpływ.
Mam jeszcze pytanie czy któraś z was się może orientuje, skserowałam sobie od mojej ginekolog kartę pacjenta bo zamierzam zmienić lekarza (niewystarczająca ilość informacji..) i szukam różnych informacji na temat tego co tu jest napisane, rozszyfrowałam łacińskie nazwy ale w jednym miejscu jest "wziernik epv" i dalej "DGN epv" co to może oznaczać? kojarzę że w tym czasie miałam nadżerkę może to jakiś skrót? Bardzo proszę o jakieś informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4637 |
Raczkowanie
|
no w końcu dziś po 5 dniach spóźnienia dostałam okresu, pierwsze co to wziełam koło 11 Ketonal bo jajniki tak mnie napierniczały że masakra...a o 17 ustawione mam przypomnienie i to jest moja godzina na Diane 35...ciekawe czy mój organizm będzie tolerował te hormony, oby tak, ale czas pokaże...
elutka162 nie wiem co te skróty znaczą, ja podobne mam zaczątki nadżerki dopiero...ech..jak nie urok to sraczka...
#4638 |
Zakorzenienie
|
Diane 35 zawieraja srodek o dzialaniu antyandrogennym, ich głownym dzialaniem jest obnizenie androgenow i zmniejszenie ich nadmiarow, a antykoncepcja jest skutkiem ubocznym. Wiec pieknie "walcza" z niedoskonalosciami skory...
Dziewczyny musze sie pochwalic ja od 2 m-cy mam super cere i wlosy przestaly mi wypadac ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4639 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PCOS się nie przekształa w endometriozę, to są dwie zupełnie różne choroby. Endo nie jest chorobą o podłożu hormonalnym! moje wyniki hormonów oprócz prolaktyny były w miarę ok, stąd też moje wątpliwości apropo PCOS. A co do pęcherzyków - to jesty dla mnie zagadka. Gin do którego poszłam po laparo i spytałam co robimy w końcu z tymi pęcherzykami powiedział, że ich tam nie ma ... na to ja zdziwienie, jak to nie ma, przecież na USG zawsze są? a on, że jeśli było laparo i podczas laparo nie stwierdzono PCOS to znaczy, że go nie ma. Bo byłoby widać i byłaby wzmianka na wypisie. Ale nie powiedział mi czym w takim razie są te pęcherzyki na USG. Skomentował jedynie, że USG nie jest zbyt dokładnym badaniem i jeśli mamy wynik USG i wynik laparo, gdzie grzebano mi w środku, to wynik USG można po prostu olać. Co do Twoich cykli to ja mam mniej więcej podobne - między 28 a 35 dni. Miałam kiedyś tylko taki okres, kiedy moje cykle były totalnie rozregulowane i dochodziły do 60 dni, podejrzewam, że winą mogę obarczyć tabletki anty, które jakiś konował mi przepisał na bolesne @. Po półrocznym braniu i przerwaniu, ze względu na kiepskie samopoczucie mój organizm zafundowął mi karuzelę hormonalną. Po analizie tego wszystkiego mogę chyba faktycznie odpuścić sobie myślenie o PCOS, tym bardziej, że nawet nie mam probleów z wagą, włosami, a cholesterol miałam lepiej niż książkowy (miałam, bo po danazolu pewnie mi tam wszystko siądzie).
![]() |
#4640 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Heh znowu widzialam w sklepie pania ekspedientke z czarnym zarostem na brodzie i wasami (oczywiscie golone, bo widac odrosty), a na przedramionach miala owlosienie niewiele wieksze ode mnie i sie zastanawiam, dlaczego nie mam takiego zarostu na twarzy- w ogole glupia jestem, bo powinnam sie z tego cieszyc, ale sie boje, ze ten meszek zacznie ciemniec i klapa. Jesli endo przepisze mi slawetne Diane 35 to z uwagi na skutki uboczne raczej nie bede ryzykowac :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4641 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli to jest mniejsze zło to chyba warto ...
![]() |
#4642 |
Raczkowanie
|
nie wiesz, czy sa jakies inne tabletki przeciw androgenizmowi niz Diane? czytalam, ze np. Yasminelle hamuje porost wlosow, ale niestety te na glowie wypadaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4644 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4645 |
Raczkowanie
|
dziekuje za odpowiedzi. Przejrze wszystkie "za" i "przeciw" i jak lekarz przepisze najgorsze pod wzgledem skutkow ubocznych to sie z nim 'potarguje"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4646 |
Raczkowanie
|
a po jakim czasie brania tabletek anty mogą wystąpić skutki uboczne?
#4647 |
Zakorzenienie
|
Ewi nie ma reguły.
U jednej dziewczyny wystąpią po miesiącu a u innej nie wystąpią w ogóle. Ja jak brałam tabletki nie miałam żadnych skutków ubocznych.
#4648 |
Zakorzenienie
|
Typowo antyandrogenowe sa tylko Diane, natomiast z posrod antykow najkorzystniejsze sa te w ktorych gestagen ma jak najnizsza aktywnosc androgenowa. W sumie wszystkie te ktore zawieraja zwiazek norgestymat (obecny np cilest) i dezogestrel (skladnik marvelon , yasmin,mercilon)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4649 |
Rozeznanie
|
Witam,
właśnie dzisiaj mój ginekolog po badaniu usg brzusznym powiedział, że prawdopodobnie mam zespól policystycznych jajników ze względu na liczne pęcherzyki na jajnikach. Szczerze powiem, że nie wiedziałam o co chodzi, przyszłam do domku, zagooglowałam i czytam. No i dzięki Wam dziewczynki podejrzewam, że trafiłam na tzw. konowała, który wysnuwa śmiałe wnioski bez szczegółowych badań hormonalnych. Do tego prywatny ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4650 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli rzeczywiście chcecie się starać o dziecko to ja bym go posłuchała. Przez pół roku starajcie się, do tego obserwuj swoje cykle. Zauważysz wtedy czy masz owulacje, czy faza lutealna jest odpowiedniej długości.
Badania w twoim przypadku niewiele zmienią według mnie bo wiedza czy masz PCO nic nie wniesie. I tak najpierw zaleca się starania bez żadnych leków, bo nie jest powiedziane, że się bez nich nie uda. A dopiero po pewnym czasie prób stosuje się "wspomagacze". To i tak dobrze, że lekarz dał Ci pół roku. Ja dopiero po roku starań zaczęłam stymulację. A od którego dnia cyklu masz brać luteinę i w jakiej dawce i oczywiście jak długie są przeważnie Twoje cykle?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.