![]() |
#4651 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy sierpniowe 2019
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4652 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No w każdym razie mam ustawę wydrukowaną, poczytam w wolnej chwili ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4653 |
Rozeznanie
|
Tak szczerze mówiąc to ja się okropnie cieszę że nie rodze w Polsce. Wiem że to okropne co mówię, ale po tym co czytam to bym się bała strasznie. Samowolka wśród pielęgniarek, jedzenie, warunki szpitalne wywołują u mnie dreszcze.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4654 |
Rozeznanie
|
Dobrze, ze Ty to napisalas, bo ja nie chcialam sie wychylac, a mysle tak samo. I powiem Ci, ze niestety mam dowod z doswiadczenia, ze mamy racje. Tu rozmawialam z wieloma kobietami o porodzie. Wiekszosc moich przyjaciolek jest z UK, bo tam dlugo mieszkalam i jestem z krajem zwiazana. Ale gadalam tez z kilkoma Holenderkami, no i z Polkami. I powiem CI, ze przykro sluchac, bo Polki miala dosc niskie wymagania tj. zeby personel byl mily, zeby czuly, ze zalezy im na zdrowiu ich i dziecka i... to w sumie tyle! To mowi wszystko, jakie sa standarty w PL. Za to kobiety, ze tak powiem, z Europy zachodniej, maja swiadomosc, ze wybory co do innych detali to ich podstawowe prawa. Smutne to bardzo, ale znajac historie z polskich porodowek mnie to nie dziwi. Chocia zakurat w mojej rodzinie w moim pokoleniu wszyscy rodza spoko.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4655 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale poza wygodami , dostępem do zoo to denerwuje mnie że pielęgniarki robią z Twoim dzieckiem co chcą i mają starą wiedze na temat kp. Opieka kobiet w ciąży to chyba lepsza w Polsce za to. Tylko szkoda że trzeba sobie za to zapłacić bo inaczej kicha. Na jednym z forum wstrząsneło mnie że dziewczyna z UK przyjechała do Pl i miała usg, wyszło że szyjka bardzo krótka a położna w UK jej na to że sorry ale oni nic z tym nie zrobią. Okropna sytuacja! Od kąd wiem że dziewczynka to chce ją już mieć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4656 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jest wiele do zarzucenia, ale też dużo dobrego się dzieje. Przychodzą młodzi ludzie, remontują placówki... Ba! Studia medyczne są darmowe (choć tu powinni wymagać lojalek, żeby zapobiegać uciekaniu lekarzy) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Czekamyyyyy! Edytowane przez Shiz Czas edycji: 2019-03-25 o 18:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4657 |
Rozeznanie
|
Chyba najgorsza służba zdrowia to w Ameryce haha
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4658 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4659 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4660 | |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a jak jest po CC? Czy mogę sie dopominać o dziecko ? Bo niby pionizacja po 9 h dopiero...
Bo z córką miałam cc pod narkozą więc inna sytuacja .. byłam na sali pooperacyjnej a dziecko zobaczyłam dopiero po 12 godzinach .. 😟 ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4661 |
Rozeznanie
|
Wszedzie w Europie zachodniej przy CC po epiduralu, przy zdrowym dziecku, mozesz poprosic zeby ci podali dziecko od razu i z nim zostac. Mozesz tez poprosic o delayed cord clamping (nie wiem jak to po polsku), niemycie dziecka itd. Ogolnie jest to Twoje podstawowe prawo czlowieka. Ale to, czy w Polsce go przestrzegaja to inna sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4662 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z ciekawości posprawdzałam rankingi zgonów noworodków i porodów przedwczesnych i wcale nie odstajemy ![]()
![]() |
#4663 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do smiertelnosci, Polska nie wypada zle jesli chodzi o smiertelnosc matek przy porodzie. Ale juz jesli chodzi o smiertelnosc dzieci, to jestesmy daleko za takimi krajami jak Czechy czy Slowenia. Zaraz przed Kuba haha. Natomiast powiedzmy sobie szczerze, jest rok 2019, Polska od dobrych 70 lat jest krajem stabilnym. Od dobrych 15 mamy staly przyrost dospodarczy. Jak dla mnie 'matki i dzieci nie umieraja' to jest raczej oczywista podstawa, a nie jakis tam wielki cud i powod do dumy. Jesli natomiast idzie o poszanowanie Praw Czlowieka kobiet w ciazy i porodzie, a jest to oddzielna, specjalna wytyczna Praw Czlowieka, to lezymy i kwiczymy. Wystarczy popatrzec CO jest podstawowym prawem czlowieka kobiety w porodzie, i od razu sobie odpowiedzcie, czy to w Polsce jest dostepne powszechnie: - wybor miejsca rodzenia (dom, szpital etc) - wybor pozycji rodzenia - wybor i zgoda na wszelkie medyczne intervencje, w tym kroplowke, monitory, naciecia krocza itd - decyzje co sie dzieje z dzieckiem po porodzie. I wiele innych. Mozna poczytac TU . Takze ten ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4664 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Aa i można rodzić w prywatnych placówkach na NFZ - więc tam już są ekstra sale i wyżywienie i czego dusza zapragnie. Program KOC - kompleksowa opieka nad ciężarną. Jedyny problem, to to, że tam mają niewiele miejsc i ciąża musi być prawidłowa i niepowikłana, bo najczęściej nie mają oddziału noworodkowego o 3 stopniu referencyjności (zazwyczaj mają 2).
Czekamyyyyy! Edytowane przez Shiz Czas edycji: 2019-03-25 o 21:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4665 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko nie wiem czy to na nfz czy prywatnie ![]() Sent from my E5823 using Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
#4667 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W Polsce wiele się zmienia i wszystko idzie w kierunku zachowania tych wytycznych, które tutaj wypisałaś, bo kobiety coraz częściej upominają się o swoje i właśnie przestają się godzić na bylejakość. Masz rację, że jest wiele do poprawy, ale to się właśnie dzieje ![]()
![]() |
#4668 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie porownoje mojej sytuacji w Polsce do MX, bo w opiece prywatnej tez jest u nas z tymi rzeczami problem, a co dopiero panstwowo. Jak pisalam, musialam zmieniac szpitale. Porownoje do powiedzmy tego, jak powinno byc, zwlaszcza, ze nie jest tu mowa o np. jakims mega sprzecie, na ktory NFZ nie stac, tylko raczej podejscia personelu. Odnosilam sie do pytan typu 'jak to jest po cesarce'. Takie pytanie, na przyklad, w ogole nie powinno miec miejsca. Po cesarce tez moze byc tak, jak kobieta sobie tego zazyczy, To powinno byc prawo dane jej jak psu zupa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4669 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4670 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4671 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
https://gloswielkopolski.pl/polna-po...iu/ar/13579270 Ja jestem z tych co chcą się czuć zaopiekowane w trakcie porodu. Różne znam opinie na temat warszawskich szpitali. Ale to też zależy jakie kto ma oczekiwania. Ja tylko chcę zostać przyjęta i potem współpracować z położną.
![]() |
#4672 |
Rozeznanie
|
No wlasnie, a ja z tych co chce zeby mnie w spokoju zostawili. I tez mam ten problem, ze 'to zalezy od szpitala', a do tego od ginekologa i pediatry. A nie powinno, powinno zalezec od kobiety rodzacej. Wchodzisz, na podstawie wytycznych mowisz, czego potrzebujesz i to dostajesz. Ja mialam oczekiwania, ze skoro place w prywatnym szpitalu, to tak moge wybrac. Okazalo sie, ze tez przeba chodzic i szukac, ktory laskawie sie zgodzi zebym wlasne dziecko przy sobie miala. Absurd. XXI wiek i trzeba chodzic i sprawdzac gdzie laskawie beda przestrzegac twoich podstawowych praw. Mnie to wkurza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4673 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4674 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To personel powinien ocenic czy kangurowanie w niektorych okolicznoscciach powinno miec miejsce czy nie, albo ile powinno trwac, chyba, ze nie ma zadnych komplikacji i porod byl SN. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4675 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, mam kolejne wyprawkowe pytanie
Czy używałyście/ będziecie używać monitora oddechu? Generalnie jestem trochę spanikowana przy pierwszym dziecku, a w sobotę znajomi, rodzice 3-miesięcznego zdrowego i donoszonego chłopca, mówili, że nawet u nich 3 razy włączał się alarm. Dodatkowo, u mnie, bobas będzie miał 2 miejsca spania: łóżeczko w swoim pokoiku i kołyskę u nas w sypialni, więc materacowe monitory odpadają, i pozostaje pieluszkowy np. https://www.smyk.com/catalog/product...dla-niemowlat/ Słyszałyście coś na temat takich? Ma bardzo dobre opinie generalnie...
#4676 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Shiz ja nie używałam i jesli moje dziecko urodzi się o czasie i nic nie będzie się działo to nie będę tego kupować. To że u znajomych się włączył to nic nie znaczy bo trzeba ustalić dlaczego się włączył, coś się działo z maluszkiem, czy było ok? Bo te monitory się dość często włączają bez powodu. Jeśli masz być spokojniejsza to pewnie ze kup, dla mnie przy donoszonym dziecku zbędny wydatek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do alarmu... Zdarza sie, ze reaguja bez powodu badz nie reaguja gdy ten powod jest. To nie jest sprzet medyczny i bywa zawodny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4678 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no właśnie akurat ten, jest sprzętem medycznym. fakt, piszą, że kilka razy musi się włączyć alarm, zanim rodzice nauczą się go zakładać.
![]() |
#4679 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swego czasu na fb wyskakiwala mi reklama sponsorowana tego monitora. Pod nia, prawdziwe osoby z imienia i nazwiska, wypowiadaly sie na ten temat. Sporo z nich, to byli rodzice wczesniakow, ktore lezaly na intensywnej terapii. Tam tez testowali ten monitor przed zabraniem dziecka do domu. Byly przypadki, gdy aparatura piszczala a monitor nie reagowal albo odwrotnie, wszystko bylo w porzadku a monitor piszczal. Atesty atestami, nigdy sprzed do uzytku domowego, nie bedzie w 100% niezawodny bo i "normy" sa mniej wysrubowane niz dla sprzetu za kilka tys, uzywanego w szpitalach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4680 |
Raczkowanie
|
Ja kupuję monitor oddechu. Mojej siostrze dziecko urodziło sie zdrowe i o czasie i kilka razy je ratowali. Każdy niemowlak jest narazony na to, wole sobie kupic to i choc troche pomoc sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.