Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-13, 12:10   #4651
agusia342494
Przyczajenie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

A jak go wyciągnę to mam obciąć wszystkie korzenie ?? I jak już posypie go tym cynamonem to mam odrazu wsadzić do nowego podłoża ?? Zrobię później zdjęcie po wyciągnięciu go z doniczki tylko najpierw muszę kupić podłoże i cynamon... Aha i jeszcze jedno pytanie czemu niektóre liście są takie ciemniejsze i skręcone ??

Edytowane przez agusia342494
Czas edycji: 2010-03-13 o 12:22
agusia342494 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 13:09   #4652
CYJANKA
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość
Ja z wełnowcami też walczyłam, nie pomagało przemywanie roztworem spirytusu, ludwika i wody, więc zakupiłam środek chem- Actelic i po 2 opryskach wełnowców nie było, polecam go

Super , dzięki , zapiszę sobie w moim kapowniku i zapamiętam na przyszłość . Może się przydać,szkoda tylko ,że tak późno się dowiedziałam.
CYJANKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 13:51   #4653
Ata77
Zakorzenienie

Dziś w Brico-Marche zakupiłam ślicznego storczyka po 19,99zł.
Były też dwu pędowe.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 13:58   #4654
Vika90
Raczkowanie

Cześć dziewczyny! Dawno mnie tu nie było.... Tak rozmyslałam ostatnio i dosłzam do wniosku, że wszystie moje problemy o których gdzieś tam wczesniej wspominałam mogą być spowodowane gromadzeniem się wody w zagłębieniach liści przy stożku wzrostu roślin. Czy wiecie może jak wyleczyć storczyka ze zgnilizny bakteryjnej? Proszę o pomoc.
Vika90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 14:48   #4655
Mysza621
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dorotkak7 Pokaż wiadomość
Jak to w hydrożelu??
Nie zgnije?
No własnie, też jestem w szoku, ale taki był przy kupieniu, widać, że sporo czasu w tym siedzi, bo dużo mchu ma w doniczce i rośnie jak szalony, wszystkie storki, które kupiłam po przyniesieniu do domu zrzucały kwiaty i pączki, a ten rozkwita!! więc chyba mu służy... ale jak zobaczę, że coś gnije, to zaraz będę reagować, narazie tak siedzi, że doniczka w której jest posadzony jest zanurzona w ten hydrożel i pączki rozkwitają jak szalone (zdjęcie str. 153 post 4583) .... kupiony w kwiaciarni po... 60 zł miniaturka (TŻ mi powiedział) więc za tyle kasy to chyba wiedzą co robią, ale kto tam wie...
Dla udowodnienia wstawiam nowe foty
Mysza621 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 14:52   #4656
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusia342494 Pokaż wiadomość
A jak go wyciągnę to mam obciąć wszystkie korzenie ?? I jak już posypie go tym cynamonem to mam odrazu wsadzić do nowego podłoża ?? Zrobię później zdjęcie po wyciągnięciu go z doniczki tylko najpierw muszę kupić podłoże i cynamon... Aha i jeszcze jedno pytanie czemu niektóre liście są takie ciemniejsze i skręcone ??
Powietrzne korzenie- te srebrzyste na wierzchu to ładnie wyglądają i je zostaw. Widać że rosną dalej bo mają zielone czubeczki i są w bardzo dobrym stanie. Utnij korzenie brązowe i miękkie wyparzonym we wrzątku narzędziem - najlepiej małym sekatorem. Lub odkaź go spirytusem. Usuń delikatnie kawałki kory przyczepione do korzeniu. Ja nawet usuwam jakieś tkanki czarne, zgniłe. Opłucz pozostałości korzeni pod wodą bieżącą a na koniec opłucz jakąś wodą mineralną, albo przegotowaną albo destylowaną. Poczekaj aż korzenie obeschną z wierzchu i zasyp cynamonem. Połóż delikatnie storczyka na gazecie. Wywal z doniczki stare podłoże, opłucz doniczkę. Zrób w niej dodatkowe dziurki po bokach takie na 0,5 cm- ja robię końcówką noża, lub śrubokrętem rozgrzanym nad palnikiem piecyka Wtedy śrubokręt wchodzi jak w masło. Na końcu wyparz doniczkę wrzątkiem. Daj na dno parę kamyczków keramzytu lub jakiegoś perlitu, ale nie jest to konieczne. Ważniejsze jest dobre podłoże-najlepiej duże kawałki kory i nic więcej. No i normalnie daj trochę podłoża do doniczki, wstaw storczyka i po bokach mu daj tej kory po sam czubek doniczki.
Po obcięciu i zasypaniu być może być tak, że nie zostanie ani jeden korzeń "podziemny" choć postaraj się by kilka zostawić. Wtedy chyba daje się storczyka do samego kermazytu. Podaję linka do strony gdzie opisują co robić w takiej sytuacji. http://storczyki.wikia.com/wiki/Reanimacja_storczyka
Co do liści to taka ich uroda.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-03-13 o 14:55
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 15:12   #4657
dorotkak7
Raczkowanie

Oto keiki mojej koleżanki o której poprzednio mówiłam
Coś niesamowitego jak dla mnie
Ina dodatek ona nic specjalnego z nim nie robi, tylko go podlewa, a miejscówki też nie ma za ciekawej, bo daleko od okna
Ja chyba nigdy nie doczekam się takiego cudu, u mnie chyba panuje atmosfera, anty storczykowa....

P.S. Zmieniłam miejsce temu co kwitnie, z dala od grzejnika, może to coś mu pomorze, bo coś się zatrzymał w rozwijaniu pozostałych pączków...
dorotkak7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 15:30   #4658
Mysza621
Raczkowanie

Ja się chyba nigdy takich keików nie doczekam, u mnie też panuje chyba atmosfera antystorczykowa... oprócz tego w hydrożelu, reszta storków jest na "nie"... mam problem ze stroną fotosika, jestem zalogowana, a mogę dodać tylko jedno zdjęcie, jak chcę dodać następne to jest napisane, że nie jestem zalogowana... a bym chciała też czasem tak wrzucić zdjęcia ze storkami...
Stary 2010-03-13, 15:36   #4659
Niunia20
Rozeznanie

dziewczyny .... w Inter Marche są storki po 13,99 musiałam kupić... u mnie były białe z żółtym środkiem, całe białe, białe z różowym środkiem, ciapatki białe, białe w różowe paski, fioletowe całe(3szt), i żółte w ciapki(4szt). kupiłam białego w fioletowe ciapki. wszystkie 1 pędowe ... niestety większość przelana
Stary 2010-03-13, 16:02   #4660
norka27
Zakorzenienie

Vika90 u mnie kiedys zaczely sie robic plamy gnilne na trzonie - wiem ze to nie to samo co od zalania ale moge sie podzielic jak pomoglam kwiatkowi. Odkazilam noz do tapet - taki z ostrzami do wymiany, mozna tez zyletka - idelikatnie wycielam to czarne. Tak zewnetrznie bo nie chcialam go orac. Spirytusem salicylowym przejechalam rane a dalej wkroplilam w dziure roztwor Topsinu, po tygodniu znowu go Topsinowalam. Rana zaschla. Na drugim falka z mniejsza plama gnilna ktora nie byla mokra zwyczajnie oczyscilam spirytusem i tez wkraplalam roztwor Topsina do chorej tkanki. Oba zyja. Jesli te zgnilizny sa miedzy lisciami to opryskaj roztworem Topsinu tak by sie dostalo w chore miejsca. Ten srodek jest na czarna i mokra zgnilizne.
Co do tych dziwnych zmian na lisciach - takie jakby zapadajace sie ale jeszcze nie mokre. 4 wyzucilam a jeden zostal eksperymentalnie. Te chore liscie przemylam salicylowym i wiecie co - te zapadajace sie plamy zniknely nie wiem czy spirytus pomaga na wszystko ale zatrzymalo proces gnicia na lisciach wiec dzisiaj zabralam sie za inne z tym problemem i sie modle by pomoglo.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 17:57   #4661
Ariena
Zakorzenienie

A to mój nabytek z tej giełdy kwiatowej. Nie umiem określić jego koloru-niby łososiowy, ale zależy jakie światło to wpada trochę w róż. Ma takiego małego listka obok głównego pędu, czyżby keiki? Choć wygląda że ten listek wyrasta z głównego, no ale tak dziwne, same oceńcie.
Stary 2010-03-13, 18:00   #4662
Ariena
Zakorzenienie

Jeszcze jedno zdjęcie nasady tego listka z bliska. Storas ma też dużo korzeni powietrznych i grubaśne podziemne.
Stary 2010-03-13, 18:04   #4663
agusia342494
Przyczajenie

Piękny
Stary 2010-03-13, 19:05   #4664
Mysza621
Raczkowanie

Arienko boski! Potężny, warto było wydać sianko. Chyba rzeczywiście keiki, bo ten liść nie wyrasta ze stożka... A może wyrasta? Sama nie wiem w sumie...

Edytowane przez Mysza621
Czas edycji: 2010-03-13 o 19:07
Stary 2010-03-13, 19:30   #4665
Ariena
Zakorzenienie

No ja właśnie też nie wiem. Za dużo ma korzeni i nie widzę, nie chcę nic uszkodzić i nie odsłaniam tego. Zobaczę co będzie dalej, może pojawi się następny malusi listek.
A wiecie że nie przepuszczę następnej okazji odwiedzenia giełdy. Nie ma bata! Choćbym sama musiała jechać Tylko że naprawdę następnym razem będę musiała jechać wcześniej np. na 7mą rano już tam być. Naprawdę warto było! Szkoda mi jeszcze że tego kremowego z różowym środkiem i częściowo płatkami nie kupiłam, no ale będzie jeszcze okazja.
Stary 2010-03-13, 21:49   #4666
nieinna
Raczkowanie

Ariena, śliczny ten storasek tez ostatnio kupilam w podobnym kolorze i nie moge sie na niego napatrzeć
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 22:48   #4667
Sylwia cypr
Raczkowanie

Ariena bajeczny ten Twoj storas a co do tego listeczka to chyba bedzie trzeba poczekac na rozwoj sytuacji bo narazie to jest ona conajmniej dwuznaczna ja bede trzymac kciuki zeby byly kolejne listeczki

Mysza621 ta Twoja miniaturka szokkkkkk az zazdrosc bierze

dorotkak7 sliczne te keiki kolezanki i az 4 ja mam 3 i z 2 puszczone juz dlugie pedziki z zalazkami kwiatuszkow a na dodatek mamuska puscila kolejny pedzik (zdjecie zamiescilam kilka postow wczesniej) pogratuluj kolezance
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-14, 08:14   #4668
agusia342494
Przyczajenie

Dzisiaj zaczynam reanimować mojego storczyka tylko nie wiem czy ten keramzyt który wsypie do doniczki ma być odrazu mokry ?? aha i czy znacie może jeszcze jakieś preparaty może jakieś takie do szybszego wzrostu korzeni który można zastosować u storczyka ??
Stary 2010-03-14, 08:24   #4669
Diana33
Zakorzenienie

Arienko- sliczny ten Twój łososiowy storczyk!! no i te jego trzy pędy
a ten listek to na 100% nie jest keiki niestety
Stary 2010-03-14, 09:47   #4670
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj zaczynam reanimować mojego storczyka tylko nie wiem czy ten keramzyt który wsypie do doniczki ma być odrazu mokry ?? aha i czy znacie może jeszcze jakieś preparaty może jakieś takie do szybszego wzrostu korzeni który można zastosować u storczyka ??
Może być mokry, nie ma różnicy, byle by podłoże było suche. Tylko daj parę kamyczków tylko tak żeby jedna warstwa z tego była.
Ja się właśnie też zastanawiam nad takim preparatem, bo ostatnio przesadzałam 2 storki i każdemu zostało po 3 korzenie Ja zamówiłam na allegro mikoryzę do storczyków. No ale nie wiem czy to dobry pomył-jedni piszą na stronach że super, a inni że to pomaga tylko roślinom które mają tylko słaby system korzeniowy np. cieńkie te korzonki. Teraz już sama nie wiem czy to zastosować czy jeszcze poczekać. Mikoryza niby podowuje wzrost korzeni, przyrost nowych i poprawia ogólnie kondycję i wzrost roślin.
Z całą pewnością nie nadaje się jeżeli został np jeden korzeń albo wcale. Bo do takich przypadków to tylko reanimacja w keramzycie. No a co zrobić gdy storak ma 3,4 korzonki, czy mikoryza się nadaje? Nie wiem, może ktoś się wypowie?
P.S. Też mi się wydaje że to jednak nie jest keiki no ale zobaczymy.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-03-14 o 09:48
Stary 2010-03-14, 09:54   #4671
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj

Arienko piękny ten Twój nowy - cudny kolorek Napisz proszę jakie są różnice w ceanach między giełdą a sklepem - bo ja pod Warszawą mam dużą giełdę w Broniszach i kurcze nie wiem czy warto tam zawitać (chociaż znajomi mówili, że np. doniczki są dużo tańsze).

dorotkak7 - niesamowite te kleiki - ja mam na jednym storku dwa (na dwóch różnych pędach) - ale chyba je będę odrywać jak będą miały już korzonki

Kurcze niesamowity jest ten storek Mysza621 w hydrożelu - dziwne te storaski, nie lubią za mokro a tu taka niespodzianka

Moje trzy ostatnie jakoś się chyba przyjęły. Zaden nie stracił dużego kwiatka - jedynie jak zwykle kilka pączków nie rozwiniętych się wykruszyło - ale nic poza tym sie złego nie dzieje, ufff.
Ach i dziś na pewno powiększy mi się hodowla o jednego nowego . Wczoraj Teściówka miała imieniny i dostała storka (limonkowego- będę miała teraz dwa limonkowe) - a że Teściówka nie lubi kwiatów kwitnących to ja na tym co roku korzystam .

Zastanawiałam się nad przeniesieniem wszystkich storasków na jedno okno - do jadalni. Okno jest południowe, ale troszkę przysłonięte przez dach - więc byłoby dużo światła ale nie w pełnym słońcu - no i miałabym je wszystkie razem - i mogłabym patzreć i patrzeć
Stary 2010-03-14, 10:02   #4672
Kasiarzynek
Zadomowienie

dorciaj - wydaje mi się że na Broniszach w ogóle nie jest taniej jeśli chodzi o zwykłego kupującego, ale to moje subiektywne odczucie.

Ja moje kfiotki trzymam na południowych oknach (tylko takie mam i jedno wschodnie - u brata w pokoju) osłonięte żaluzjami dobrze się trzymają cały rok.
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-14, 10:06   #4673
agusia342494
Przyczajenie

No więc tak byłam zmuszona odciąć wszytskie korzenie zdjęcie poniżej to zasypany cynamonem mam nadzieje że sobie poradzi ale tak jak pisałaś i tak jak jest na tej stronie http://storczyki.wikia.com/wiki/Reanimacja_storczyka wsadzę go chyba tylko do keramzytu chciałam wczoraj kupić ten preparat Asahi SL ale niestety nie dostałam pójdę w poniedziałek do miasta do większego ogrodniczego może tam będzie ... Aha w doniczce zrobiłam jeszcze trochę dziurek ale nie wiem czy nie za dużo chociaż wydaje mi się że to nie powinno przeszkadzać ... Nie wiem tylko czy już go mogę wsadzić do keramzytu czy mam jeszcze poczekać ?? Nie wiem czy mi się to uda
Stary 2010-03-14, 10:15   #4674
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorciaj Pokaż wiadomość
Arienko piękny ten Twój nowy - cudny kolorek Napisz proszę jakie są różnice w ceanach między giełdą a sklepem - bo ja pod Warszawą mam dużą giełdę w Broniszach i kurcze nie wiem czy warto tam zawitać (chociaż znajomi mówili, że np. doniczki są dużo tańsze).
Storki 3 pędowe były tak po 35-40 zł, 2 pędowe od 25-30, 1 pędowe w granicach 15- do 2o paru także ceny podobne co do sklepowych. Tylko że rośliny miały o wiele lepszą kondycję! Potem pojechaliśmy do Obi i były właśnie takie 2 pędowe albo 1 pędowe małe, z jednym listkiem połamane i chorowite po 20 zł no normalnie zdzierstwo
Moim zdaniem się opłaca iść na giełdę i mieć storczyka w dobrej kondycji za tą samą cenę. Przeważnie były 2,3 pędowe a mało jedno pędowych. Po prostu takie wypasione
Doniczki faktycznie tańsze bo mama kupiła doniczkę (oraz storka białego) taką przeźroczystą ze stożkiem po 10 zł, a ja w LM widziałam te same po 18 zł.
Nie wiem jak tam inne kwiaty i rośliny bo jakoś nie zwracałam na inne uwagi gdy półki uginały się od storasów

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Cytat:
No więc tak byłam zmuszona odciąć wszytskie korzenie zdjęcie poniżej to zasypany cynamonem mam nadzieje że sobie poradzi ale tak jak pisałaś i tak jak jest na tej stronie http://storczyki.wikia.com/wiki/Reanimacja_storczyka wsadzę go chyba tylko do keramzytu chciałam wczoraj kupić ten preparat Asahi SL ale niestety nie dostałam pójdę w poniedziałek do miasta do większego ogrodniczego może tam będzie ... Aha w doniczce zrobiłam jeszcze trochę dziurek ale nie wiem czy nie za dużo chociaż wydaje mi się że to nie powinno przeszkadzać ... Nie wiem tylko czy już go mogę wsadzić do keramzytu czy mam jeszcze poczekać ?? Nie wiem czy mi się to uda
No właśnie ja dziś jadę do LM i też poszukam tego preparatu.
Tu masz jeszcze innego linka ze zdjeciami jak go wsadzić do keramzytu http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989
Dziurki są w porządku Ale nie rób już więcej bo będziesz musiała częściej wody dolewać. Wodę dawaj przegotowaną i odstaną.
Stary 2010-03-14, 10:19   #4675
agusia342494
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
No właśnie ja dziś jadę do LM i też poszukam tego preparatu.Tu masz jeszcze innego linka ze zdjeciami jak go wsadzić do keramzytu http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989Dziurki są w porządku Ale nie rób już więcej bo będziesz musiała częściej wody dolewać. Wodę dawaj przegotowaną i odstaną.
No właśnie tą stronę też widziałam nie wiem jeszcze tylko jak go podlewać i kiedy włożyć do tego keramzytu teraz czy mam poczekać... Wiem, że teraz mam nalać wody do podstawki a co dalej ?? Jak później będzie wyglądało podlewanie cały czas mam wlewać wodę tylko do podstawki ??
Stary 2010-03-14, 11:01   #4676
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Hey dziewczynki.. dziś przy podlewaniu moich maleństw odkryłam coś strasznego.... nie wiem co to jest, cyz to jaja szkodników czy pleśń... wydaje mi się że to szkodniki ale zupełnie nie wiem jak się tym zająć..czy przesadzić oczyszczając korzenie
zupełnie nie wiem.. ostatnio w ramach szaleństwa dnia kobiet w obi widziałam w sprzedaży podłoże do storczyków, ale nie kupowałam bo uznałam,że jescze nie czas na powiększanie donic storczykom...
pomóżcie mi co to jest

Edytowane przez kubusewa
Czas edycji: 2010-03-14 o 11:16
kubusewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-14, 11:19   #4677
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie tą stronę też widziałam nie wiem jeszcze tylko jak go podlewać i kiedy włożyć do tego keramzytu teraz czy mam poczekać... Wiem, że teraz mam nalać wody do podstawki a co dalej ?? Jak później będzie wyglądało podlewanie cały czas mam wlewać wodę tylko do podstawki ??
Poczytaj dokładnie tego linka co ci podałam http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989, tam wszystko pisze ponad 10 stron i pewnie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Ja nie robiłam nigdy takiej reanimacji w keramzycie. Wydaje mi się że nie masz na co czekać tylko włóż go do tego keramzytu. Wodę leje się tylko do podstawki jak już kermazyt będzie całkiem suchy-z tego co czytałam na tamtej stronie.
Stary 2010-03-14, 11:23   #4678
agusia342494
Przyczajenie

Dziękuje Ci bardzo za pomoc będę pisać jak się coś zmieni w sumie ciekawe ile trzeba czekać na jakiekolwiek efekty ... A jak później sprawdzić czy już coś wypuścił ?? Będę go musiała chyba wyciągnąć ...
Stary 2010-03-14, 11:26   #4679
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
Hey dziewczynki.. dziś przy podlewaniu moich maleństw odkryłam coś strasznego.... nie wiem co to jest, cyz to jaja szkodników czy pleśń... wydaje mi się że to szkodniki ale zupełnie nie wiem jak się tym zająć..czy przesadzić oczyszczając korzenie
zupełnie nie wiem.. ostatnio w ramach szaleństwa dnia kobiet w obi widziałam w sprzedaży podłoże do storczyków, ale nie kupowałam bo uznałam,że jescze nie czas na powiększanie donic storczykom...
pomóżcie mi co to jest
Ja bym przesadziła. Wygląda na jakieś jaja. Miałam ostatnio w podłożu malutkie robaczki i też przesadziłam.

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
Dziękuje Ci bardzo za pomoc będę pisać jak się coś zmieni w sumie ciekawe ile trzeba czekać na jakiekolwiek efekty ... A jak później sprawdzić czy już coś wypuścił ?? Będę go musiała chyba wyciągnąć ...
Też nie wiem ile się czeka na rezultaty. Ja bym tak najwcześniej w lipcu sprawdziła co się tam dzieje w podłożu, czy wypuścił korzonki.
Stary 2010-03-14, 11:29   #4680
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Ja bym przesadziła. Wygląda na jakieś jaja. Miałam ostatnio w podłożu malutkie robaczki i też przesadziłam.

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Też nie wiem ile się czeka na rezultaty. Ja bym tak najwcześniej w lipcu sprawdziła co się tam dzieje w podłożu, czy wypuścił korzonki.
No to najpierw musze zakupić to podłoże.... Bo jak inaczej... przecież nie do ziemi

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości