|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 |
|
Konto usunięte
|
Noe wiem wlasnie co robic I temu sie pytam :/ bo musialabym zaczac brac z 1dniem okresu a tu @ nie ma, w pt lece dp polski I juz wgl nie dostane przez to wszystko tego sie obawiam:/
|
|
|
|
#4652 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: dzidziuś 2012/2013 czyli bardzo odlegle planowanie...:)
Kacha idź do gina i niech on cię zbada i doradzi.
|
|
|
|
#4653 |
|
Zadomowienie
|
To pewnie przez to że tabletki odstawiłaś. Ja bym poczekała jeszcze parę dni i wtedy poszła do lekarza. A ile brałaś te tabletki bez przerwy? Nigdy wcześniej podczas przerwy tak nie miałaś, że @ Ci się spóźniała podczas pierwszej przerwy?
Ja bym na pewno nie zaczynała opakowania i go kończyła po tygodniu. To chyba najgorsza rzecz, którą można zrobić. Lekarze zawsze mówią, że zaczęte opakowanie trzeba skończyć. |
|
|
|
#4654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4655 |
|
Konto usunięte
|
bralam jakos 6 mies tabsy poptem musialam odstawic bo lekarza nie mialam musialam se zarejestrowac a nie wiedzialam gdzie sie przeprowadze skomlikowane to.
a gina tu nie ma ze wszytskim do lekarza sie idzie normalnego on tabsy daje tez, nawet jak w ciazy jestes to polozna a nie gin sie toba opiekuje;/ |
|
|
|
#4656 |
|
Zakorzenienie
|
To będzie najlepsze rozwiązanie, szkoda niepotrzebnie mieszać w organizmie.
|
#4657 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie, niedawno znalazłam ten wątek i trochę podczytałam
przyjmiecie mnie???W ubiegłym roku wzięliśmy z tż ślub, mamy pracę z umową na czas nieokreślony (ja, tak jak część z Was- nauczycielka ) jedyne, co nas wstrzymuje z decyzją o dziecku to mieszkanie. Mieszkamy na razie z teściami więc jest nam ciasno i wiadomo to my jesteśmy u nich a nie u siebie Ale niedługo się to mam nadzieję zmieni. Mamy dom do wykończenia. Wzięliśmy kredyt i urządzamy się. Myślę, że ze staraniami poczekamy tak do końcówki roku. Choć już instynkt się odzywa i chciałabym mieć małego szkrabika.
|
#4658 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4659 |
|
Konto usunięte
|
no nie bo na razie mam 4 wizyty z powodu zeba u dentysty i nloedwo to sie udalo wcisnac bo w domu bed emalutko tylko tydzien jestem a wyjezdzamy na komunie do kuzyna w gory co jest 7h w samochodzie od nas
zobacz co mi dzis lekarz powie tu bo ide za godzinke ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- 22 marca brala ost pigulke, okres dostala 26marca, w kwietniu nie bralam juz tabletek i okrsu tez nie mialam a teraz maj;/ |
|
|
|
#4660 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4661 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziwna sprawa, ja tez odstawilam tabletki po 2 latach brania ale miesiaczke dostalam normalnie tzn tak jakbym brala tabletki. Wiadomo, ze kazdy organizm jest inny wiec musisz koniecznie porozmawiac z lekarzem, moze faktycznie jestes w ciazy tylko, ze test ciazowy wczesniej jeszcze jej nie wykryl
|
|
|
|
|
#4662 |
|
Zakorzenienie
|
Tym bardziej, że te testy często okłamują
![]() Kurcze ja teraz mam @ jak w zegarku, co do godziny, aż się boję odstawiać. |
|
|
|
#4663 |
|
Konto usunięte
|
ale test robilam w poniedzielak zeszly czyli bylo juz po dniu spodziewanej miesiaczki dawno.
no i negatywny byl. |
|
|
|
#4664 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4665 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;26813328]W końcu będzie trzeba
Kiedy chcecie zacząć się starać?[/QUOTE]Nie wiem sama... może w tym roku, może nie ciężko mi się zdecydować.
|
|
|
|
#4666 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4667 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;26813916]Mnie też było ciężko podjąć decyzję, w końcu to poważna sprawa
Ale ostatecznie zdecydowałam się i... działamy [/QUOTE]Fajnie Ja to jakoś nie mogę się zdecydować. Nie wiem... z jednej strony bym chciała (to i tak postęp) a z drugiej.... boję sie o pracę
|
|
|
|
#4668 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4669 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;26816017]Też się trochę obawiałam, jaka będzie sytuacja z pracą, ale okazało się, że ok. Natomiast bardziej przeraża mnie sama perspektywa ciąży i porodu
[/QUOTE]ale ty masz na czas nieokreslony prawda?? |
|
|
|
#4670 |
|
Zadomowienie
|
A tak na prawdę to jakie to ma znaczenie czy jest na czas określony czy nieokreślony? Na ile masz tą umowę i jakie są perspektywy czasowe przy następnej? Moja koleżanka dostała umowę na czas określony pomimo że to była jej trzecia, ale to były wtedy te czasy antykryzysowe, miała ją do sierpnia 2011. Zdążyła zajść w ciąże, pójść na zwolnienie, urodzić, odchować i wrócić i czeka do końca sierpnia na następną. W ciąży nikt nie ma Cię prawa zwolnić. A jeżeli jesteś dobrym pracownikiem to po powrocie jest dla Ciebie praca. A jeżeli pracodawca będzie chciał się Ciebie pozbyć to nawet na umowie na czas nieokreslony to zrobi. Ja też się boję co będzie z pracą, jak pójdę na zwolnienie ( ja nie będę mogła długo pracować, bo z brzuchem przy mojej pracy to się wykończę chyba) a później na macierzyński, pomimo iż mam umowę na czas nieokreslony. Zawsze może znaleźć się ktoś lepszy, bo nie ma ludzi niezastąpionych i mój pracodawca zawsze może znaleźć jakieś wytłumaczenie po moim powrocie i dać mi wypowiedzenie np redukcja etatów, redukcja stanowiska itp. Nie mówię, że tak będzie ale może się tak zdażyć. Po za tym druga sprawa jest taka, że praca to jest praca, raz jest lepsza a raz jest gorsza, raz jest, a raz jej nie ma. A rodzina to rodzina. Zawsze to jakiś fundament na przyszłe życie i to mocny fundament. Nie można wszystkiego poświęcać pracy, bo później może się okazać, że mamy super stanowisko, mamy kasy jak lodu, jeździmy na super wakacje, ale tylko we dwoje bo dziecka to już nie będziemy miały, bo jest za późno. Każdy musi sobie to sam indywidualnie przemyśleć. Ja też kiedyś myślałam, boże co będzie z praca, jak mnie zwolnią, co będzie z kredytem, który mamy. Alę będzie, co ma być i zawsze jakoś to będzie.
Edytowane przez marao Czas edycji: 2011-05-09 o 23:00 |
|
|
|
#4671 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#4672 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co to za dieta? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#4673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak wogóle to witam, jakoś długo się nie odzywałam bo i wątek pusty był, ale widzę, że nowe planujące doszły My nadal jak nic się nie zmieni zaczynamy starania w styczniu , zobaczymy jaką umowę od września dostanę, jak znowu na rok (moja 5 umowa w tej szkole tak na marginesie...), to chyba odłożymy ale liczę, że jednak na stałe Przy pierwszym dziecku udało nam się za pierwszym razem, teraz też mam nadzieję, że tak będzie
|
|
#4674 |
|
Zakorzenienie
|
Marao jest różnica jeśli chodzi o umowy. Jeśli n-el ma na czas nieokreślony, to można go zwolnić albo dyscyplinarnie (co jest ciężkie) albo w związku z redukcją etatów, ale wtedy przez rok nikogo na to stanowisko nie można przyjąć. Miałam takiego n-ela kiedyś, beznadziejny, masa skarg ale co?? Nie dało się go zwolnić i dyr rozkładał ręce... A jak masz na czas okreslony to raz dwa, coś sie nie podoba i już ci podziekują.
baobek u nas na czas nieokreslony dają dopiero po 8 latach (po mianowaniu).
Edytowane przez Madzialenka12344321 Czas edycji: 2011-05-10 o 07:43 |
|
|
|
#4675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4677 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 06:53 ---------- Poprzedni post napisano o 06:50 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4678 |
|
Zakorzenienie
|
Bika kiedyś znalazłam to tak ładnie opisane, teraz mam tylko to, ale jeszcze poszukam. "Karta nauczyciela wyraźnie wskazuje w art. 10 w jakich sytuacjach z nauczycielem kontraktowym zawiera się umowy o pracę na czas określony. Są to:
zaistnienie potrzeby wynikającej z organizacji nauczania, zastępstwo nieobecnego nauczyciela. Przyjmuje się zatem, że Karta Nauczyciela w sposób wyczerpujący reguluje przypadki zawierania umów o pracę na czas określony, wobec czego w przypadku zatrudnienia nauczycieli nie stosuje sie przepisu Kodeksu pracy (art. 251) mówiącego, że trzecią kolejną umowę na czas określony zawartą z tym samym pracownikiem należy traktować jako umowę na czas nieokreślony. Zatem nauczyciel kontraktowy będzie mógł domagać sie uznania łączącej go z pracodawcą umowy za zawartą na czas nieokreślony tylko w przypadku, gdy umowa na czas określony została z nim zawarta wbrew wymienionym wyżej dwóm warunkom. Jeżeli zatem warunki te są nadal spełnione, można, a nawet powinno się zawierać się umowę na czas określony, niezależnie od tego, która to umowa z rzędu." czyli tak jak napisałam, może ale nie musi
|
|
|
|
#4679 |
|
Zadomowienie
|
Dieta przy której dostosowywujesz sobie kalorie do tego ile chcesz schudnąć. Niektórzy ludzie stosują 1000 kcal to jest troche bardziej rygorystyczna. Ja zrobiłam 1200 kcal, bo po pierwsze nie miałam do zrzucenia dużej ilości kg, a po drugie mam aktywny tryb pracy i dużo spalam. Jesz tylko 1200 kcal dziennie. Chudnie się około 1 kg w dwa tygodnie. A po osięgnięciu wymarzonej wagi stopniowo z tygodnia na tydzień zwiększa się kalorię aż dojdzie się do takiej ilości kalorii jakie się powinno spożywać przy okreslonym trybie życia. No i po zrzuceniu nie ma efektu jo-jo, bo te kg zrzuca się w dosyć wolnym tempie. Moja mama 15 lat temu schudła w ten sposób 30 kg i przez 10 lat udało jej się utrzymać wagę. Później przytyła ale to już był skutek uboczny sterydów i teraz znowu próbuje to zrzucić.
Montii czy ja ominęłam jakiś post? Czy Ty nam się nie pochwaliłaś, ze Twój synek jest już po drugiej stronie brzuszka? Gratuluje kochana! Edytowane przez marao Czas edycji: 2011-05-10 o 11:01 |
|
|
|
#4680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Montii, jeśli jest jak pisze Marao, to wielkie gratulacje!
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.

?
przyjmiecie mnie???
) jedyne, co nas wstrzymuje z decyzją o dziecku to mieszkanie. Mieszkamy na razie z teściami więc jest nam ciasno i wiadomo to my jesteśmy u nich a nie u siebie
Ale niedługo się to mam nadzieję zmieni. Mamy dom do wykończenia. Wzięliśmy kredyt i urządzamy się. Myślę, że ze staraniami poczekamy tak do końcówki roku. Choć już instynkt się odzywa i chciałabym mieć małego szkrabika.

Przy pierwszym dziecku udało nam się za pierwszym razem, teraz też mam nadzieję, że tak będzie