|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. IV
Dziewczyny można się dopisać?
Zaczęłam biegać ( marszobiegi) w maju od zerowej kondycji, celem nie było schudnięcie ale potrzeba endorfin, co się oczywiście udało. Przeszarżowałam jednak i załatwiłam sobie ścięgno Achillesa. Teraz wracam do biegania bo same ćwiczenia, joga i rower mi nie wystarczają ![]() Na razie biegłam trzy razy po przerwie, wczoraj ciężko było przez upał ale udało mi się prawie 4 km przebiec ![]() Widzę że jest już jedna podwójna mama więc motywacja będzie ![]()
#4652 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny a mnie dopadła jakaś mega deprecha. Nie mogę się ruszyć z domu już tydzień. ;( Dobija mnie sytuacja rodzinna i w dodatku kłótnie z TŻ-tem. Tak bardzo bym się chciała już ruszyć na bieganie ale codziennie mnie coś dobija. Wiem, że to moja wina. Dajcie jakiegoś kopa w ten mój leniwy tyłek.... Może chociaż Was się posłucham
![]()
![]() |
#4653 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4654 |
Zakorzenienie
|
Jak wyżej!
Bieganie czy inne sporty na świeżym powietrzu bardzo pomagają ![]() ![]() ![]() Wczoraj wieczorem poszłam biegać. O 21 jeszcze mocno odczuwałam upał, ale im później, tym robiło się lepiej. Dzięki namowom koleżanki przebiegłam i przeszłam jakieś 11 km ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4655 |
Zakorzenienie
|
Zuykot nie szukaj wymówek w innych, ale celu w sobie!
Zasada jest prosta po przebiegnięciu 3km każdy problem przestaje istnieć. Męczysz się fizycznie,to psychika odpoczywa. Kolega Neurolog przytacza zawsze wyniki badań że nawet mocną depresję można leczyć bieganiem bez leków. Co więcej można zrobić żeby ciebie namówić
![]() |
#4656 | |
Zakorzenienie
|
nie
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4657 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() heh swoją drogą, tego nie lubię w siłowniach, że zawsze zdarzy się jakaś osoba , która przychodzi tam, żeby się pokazać i polansować. bardzo tego ni elubię. choć staram się oczywiscie nie zwracac uwagi ![]() Cytat:
![]() ![]() ja jestem zdemotywowana, bo weszlam na wage po 4 dniach glodowki (rozsadnej) i aktywnosci fizycznej waze +1 kg ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4658 |
Przyczajenie
|
Dolegliwości podczas biegania
Witam!
Od jakiegoś czasu biegam. Nie jest to mój pierwszy sport ponieważ od lat dużo jeżdżę na rowerze. Ale do rzeczy... Po jednym z treningów biegowych w okolicach kolana pojawił się u mnie ból (na zdjęciu miejsce bólu jest zakreślone na czerwono - znajduje się w okolicy stawu - lewa noga). Ból jest odczuwalny w formie kłucia. Po 3 dniach znacznie ustał - zastosowanie maści na stany zapalne stawów. Teraz wszystko wydaje się szybko wracać do normy (jutro po 4 dniach przerwy od biegania planuję lekki kilkudziesięciominutowy trucht dla rozruchu), ale boję się, aby ból nie powrócił. Miałyście podobne problemy? Z czego one wynikały? Przetrenowania, nieodpowiedniego obuwia? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4659 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam to samo, gdy idę biegać to mam tyle myśli w głowie. Jestem sama ze sobą, myśli się kumulują i mam czas na te swoje przemyślenia ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4660 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Dolegliwości podczas biegania
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4661 |
Zakorzenienie
|
u mnie dzisiaj 2,58 km ciągłego biegu. Czuję moc przybywającą
![]()
#4662 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bieganie problemów nie rozwiąże ale w jakiś sposób pomoże zdystansować się do nich. Po wyciskającym poty biegu nie mam siły nawet na myślenie ![]() Możesz sobie jeszcze wziąć muzykę na bieganie.
![]() |
#4663 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4664 |
Przyczajenie
|
@Figaja po przeczytaniu twoich uwag sądzę, że problemem mógł być brak rozgrzewki oraz twarda/nierówna nawierzchnia - ewentualnie obuwie choć moje aktualne wydaje się amortyzować przyzwoicie.
Podczas robienia przysiadów na jednej nodze kolano nie "ugina" się do środka, stopy raczej stawiam lekko do zewnątrz. Kontuzje nigdy mnie nie dręczyły (sport uprawiam regularnie od 15 lat - praktycznie codziennie). Nadwagi nie mam - 169 cm, 51-53 kg (z tego ponad 50% tkanki mięśniowej a około 5% tłuszczowej). Wydaje mi się, że mikro uraz wynikł także z przetrenowania. Biegałem przez 7 dni pod rząd pokonując łącznie ponad 120 km. Od lat trenuję kolarstwo - potrafię np. przez 7-8 dni z rzędu pokonać dziennie po ponad 100 km w górach. Tylko do tego wysiłku moje nogi są przyzwyczajone. A bieganie to jednak inna bajka. Nogi muszę się zaadoptować. O ile kondycyjnie wszystko jest w jak najlepszym porządku to do pełnej akceptacji fizycznej musi chyba minąć jeszcze trochę czasu. Na chwilę obecną kłucie praktycznie zanikło, ale nadal stosuję maść przeciwzapalną. Wieczorem wykonam lekki trucht na bieżni lekkoatletycznej ze stabilizatorem i zobaczę jak noga się sprawuje po 4 dniach przerwy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4665 |
Zakorzenienie
|
Miejsce jest typowe dla objawów tzw "zapalenia gęsiej stopki".
Dość typowa kontuzja biegaczy. I dość upierdliwa. Przekop forum : bieganie.pl, znajdź ćwiczenia na wzmocnienie mięśni odpowiedzialnych za powstawanie tej kontuzji. Jazda na rowerze to zupełnie inna bajka niż bieganie, Twoje mięśnie nie są przystosowane do obciążeń biegowych. Może biegasz po prostu za dużo jak na swój staż biegowy, zwiedzony(?a) wydolnością wypracowaną na rowerze. To bardzo niebezpieczne, bo to prawda: ciało musi się przystosować do obciążeń związanych z bieganiem, a te są olbrzymie!
#4666 |
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Wizaż miał awarię, zdublowane posty usunęłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4667 |
Przyczajenie
|
faktycznie...bieganie pomaga się zdystansować do problemów...wyłączyć nieraz myślenie by skupić się na biegu
![]()
#4668 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4669 |
Zakorzenienie
|
Nie ma co się chwalić wynikiem
![]() ![]() ![]() ![]() O to-to. Najlepiej nie planować, nie rozmyślać "w czym ja dzisiaj pójdę" albo "gdzie pobiegnę" bo zaczynają się wymówki (typu: "ale nie mam skarpetek do tej bluzki" albo "ale tam nie pobiegnę, bo rozkopali chodnik i nie ma przejścia"). |
![]() ![]() |
![]() |
#4670 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja biegam/cwicze w opasce http://buffusa.com/shop-buff/women/headbands/cf0a0a0a0a nawet na silowni, lubie jak mi wlosy czyma Cytat:
Cytat:
za slabo biegacie ![]() ![]() Cacajuata jak ultra? NIe mam pojecia jak ty dajesz rade przygotowac sie w tych temperaturach. U nas od paru miesiecy temp w graicach 32-39 stopni, przez moja astme nie moge biegac na polu. Takze narazie biegam na silowni, w lutym zapisalam sie na pol maraton, bedzie chlodniej bede mogla przygotowac sie na polu. Zajmie mi pare sezonow zeby zaklimatyzowac sie do teych upalow. Edytowane przez OYE Czas edycji: 2015-07-24 o 12:30 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4671 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4672 | |
Rozeznanie
|
hej
![]() ostatnio dym w pracy i nigdzie nie mogłam upchnąć chociażby godzinki na bieganie.. ![]() ale dobrze, że już weekend, teraz proszę tylko o ładną pogodę i w końcu można lecieć w tango ![]() Cytat:
Dziewczyny podpisuję się obiema rękami pod tym co pisałyście o bieganiu, pomaga i to jak ![]() ![]() najbardziej lubię ten moment, kiedy całkowicie wyłącza się myślenie i biegnie mi się wtedy tak 'lekko', żadnych głupich/natrętnych myśli, coś wspaniałego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4673 |
Zakorzenienie
|
Może zabrzmi to dziwnie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4674 |
Konto usunięte
|
Ja już chyba z miesiąc nie biegałam, nie potrafię w takiej temperaturze.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4675 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A próbowałaś jeść zwykłe galaretki ? Jedną dziennie taką michę wciągnąć ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4676 |
królikoholiczka
|
Dot.: bieganie po artroskopii kolana
Wczoraj 11,5 km ale jednak za gorąco... dziś jak nie będzie padać to też pójdę
![]() |
#4677 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() a jak z Waszym bieganiem? ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4678 |
Przyczajenie
|
Czytając wasze wskazówki doszedłem do wniosku, że nie będę się spieszył z powrotem do biegania "na siłę" czyli zanim ból całkowicie nie ustanie. Póki co jeżdżę na rowerze. Po dwóch treningach mogę stwierdzić, że podczas jazdy uraz nie dokucza tak jak podczas biegana. W między czasie stosuję żel przeciwbólowy/przeciwzapalny Dip Rilif oraz Ketonal (tabletka). Znajdę też ćwiczenia, które pomogą w szybszej rehabilitacji - nie ukrywam, że strasznie ciągnie mnie do biegania... Ból z dnia na dzień powoli znika, ale mam wrażenie jakby od 2-3 dni regeneracja stanęła w miejscu.
Edytowane przez oly015 Czas edycji: 2015-07-25 o 21:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#4679 |
Raczkowanie
|
Z moim bieganiem kiepsko, znowu mam wielki problem żeby się zmobilizować i wyjść. I mimo że w niedzielę przebiegłam 10km bez większego problemu, tak wczoraj już po pierwszym kilometrze miałam dość... Jakoś się zmusiłam i marszo-biegiem zrobiłam 4,70... może dlatego, że rano? A ja rano mam leniuszka na wszystko.
W następną środę startuję w City Trial On Tour na 5km, chciałabym się zamknąć w 33 minutkach, ale marnie to widzę. Jutro rano lecimy z koleżanką, która biega maratony, zapoznać się z trasą. Mam nadzieję, że nie będzie padać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4680 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Otka powodzenia jutro!Oby trasa okazała się przyjemna ![]() Mi z rana chyba lepiej się biega, czasami też mam lenia i nie jest to wcale tak wcześnie, jakbym sobie tego życzyła, ale jak biegnę wieczorem,pod koniec dnia, bywa że tego motoru napędowego w nogach już brak ![]() dzisiaj biegłam przed południem 10km, wzdłuż wody, z przyjemnym wiatrem, no bajka ![]() a jak Wasz weekend? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:58.