|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Chociaż myślę, że metoda jest warta zapamiętania na warunki plażowe. Ja po południu idę na spacer rowerowy z synkiem, ale po powrocie spróbuję zrobić jakąś reanimację (nawilżę włosy wodą ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4652 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4653 |
Przyczajenie
|
Dzien dobry, kochane panie!
![]() Jestem... facetem i mam krecone wlosy... nawet je lubie, wiec wpadlem na szalony pomysl, aby je troche zapuscic... niewiele, ale jednak. Na tyle, aby zaczac je odpowiednio pielegnowac, by nie bylo siana na glowie. W zwiazku z tym mam do Was cala liste pytan. Nie ukrywam, ze przesiedzialem przed interenetem godziny czytajac o wlosach, niemniej jednak, caly czas mam wrazenie, ze niewiele rozumiem i wszystko mi sie miesza. Wiec przybylem tutaj! 1. Wydaje mi sie, ze mam wysoka porowatosc wlosow - myslalem o olejowaniu. Czu oliwa z oliwek bylaby dobrym pomyslem? Powinienem cos do niej dodac? 2. Rozumiem, ze od SLS mam trzymac sie z daleka, tak? Jak w takim razie powieniem utrzymawac wilgotnosc wlosow? Sa one dosyc suche 3. Na razie moja pielegnacja wyglada nastepujaco: Isana Hair szampon i odzywka do wlosow kreconych. Wkrotce, byc moze, olejowanie. Co jeszcze? 4. Stylizacja... ugh, generalnie staram sie jej unikac, ale przodu mam cholernie wkurzajacy lok, ktory niedlugo bedzie mi wchodzil w oko... chcialbym go jakos wykrecic i przewrocic na bok, ale nie mam pojecia jak to zrobic... jest dosyc uparty? Czy jest jakas szansa, aby sobie z tym poradzic? Pianka do wlosow? Zel lniany? Cos innego? 5. Wyglada na to, ze bede musial myc wlosy codziennie... rano, gdy sie budze, coz... mam istna szope na glowie. Gdybym mial dluzsze wlosy, to bym je sobie zwiazal... ale coz, nie mam i miec nie ich nie bede. Wiec, albo myje wlosy codziennie rano delikatnym szamponem... albo kupuje jakas opaske i obwiazuje deliktanie glowe. Boje sie jednak tego zrobic... nie chce przecierac wlosow ani ich... coz, niszczyc w ten sposob. Powinny jakos one oddychac, nieprawdaz? Co o tym myslicie? Byc moze sa jakies delikatne opaski, ktore pozowoliby wlosom oddychac? ![]() Okej, polowy pytan zapewne zapomnialem, jak sobie przypomne, to dam znac. Z gory dziekuje za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4654 |
Zakorzenienie
|
czy któraś z was używała może odżywki l'oreal cement ceramid? zastanawiam się czy ona nie puszy włosów? mojej znajomej puszyła proste włosy ale dobrze włosy się po niej rozczesują
i czy mogłybyście mi polecić szampon z sls, nie puszący włosów i ułatwiający rozczesywanie? jedynym takim szamponem był organicum który kupowałam na helfach ale jest dość drogi 40zł plus wysyłka, a przetestowałam już tyle że mam dość i po każdym mam trudności z czesaniem przy skalpie i włosy mam nastroszone
#4655 | |||||
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() ![]() Alba zawsze ma takie piękne włosy, bez względu na porę roku. Ale zobacz Jej włosy z przed dwóch lat chyba ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Śliczne te "zdechlaki" po nocy ![]() ![]() Cytat:
![]() Zrobiłam sobie koronę z filmiku, który pokazałaś (właśnie kiedy miałam mega przetłuszcz). Rzeczywiście dość prosta, fajnie i szybko się robi. Nie wyszła tak efektownie, ale nie było tragicznie ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4656 |
Zakorzenienie
|
Floria - źle napisałam - myślałam żeby kokos dać tylko na same końcówki - taką malutką kropelkę zamiast jedwabiu - moje włosy puszą się u góry dół jest w porównaniu do nich gładki. hmm a jaki inny olej mogłabym zastosować na całe włosy? czy wcale nie olejować?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4657 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pierwszej stronie masz linki do wielu ciekawych informacji. Na początek poczytaj o kosmetykach. Tak w skrócie to SLS używasz raz na jakiś czas żeby oczyścić włosy. U każdej osoby jest inaczej, można myć nim co tydzień, dwa, niektórzy myją raz w miesiącu. Samemu trzeba ocenić kiedy jest im to potrzebne. W między czasie myj włosy delikatnym szamponem, na początek proponuję Nivea Baby, ja mam taki szampon i płyn do kąpieli 2w1 i super się u mnie sprawdza, zmywa nawet oleje. Żeby ogarnąć szopę polecam odżywkę Garniek Avocado i Karite ze spłukiwaniem, jest bezkonkurencyjna ![]() Olejowania spróbuj jak najbardziej, przynosi super efekty. Oliwa z oliwek, olej lniany, kokosowy, z pestek winogron.... olei jest pełno, musisz protestować i sprawdzić który Ci pasuje. Z tego co wiem lniany pasuje chyba większości osób? Olej możesz nakładać na różne sposoby. Na suche włosy, na zwilżone, razem z odżywką. U mnie najlepsze efekty widzę kiedy nakładam od razu zmieszany olej z odżywką. Tak jest łatwiej, szybciej i włosy są lepiej nawilżone, dociążone (czyli bez szopy) . Możesz też mieszać różne oleje, ale do tego dojdziesz z czasem. Czas trzymania olei na głowie też jest różny, niektórzy trzymają pół godziny przed myciem, inni godzinę czy nawet całą noc. Pamiętaj też o czesaniu, to ważne żeby nie było szopy, czeszesz włosy tylko w momencie kiedy masz na nich odżywkę do spłukiwania. Potem rozdzielasz pasma tylko palcami. U mnie jeżeli nie olejuję akurat włosów, super sprawdza się dodanie trochę oleju do odżywki do spłukiwania. To taka szybsza wersja. Trzymasz kilka minut i spłukujesz, potem odżywka bez spłukiwania i jeśli chcesz to stylizacja żelem lnianym czy mocniejszym sklepowym. Na początek to tyle, metod dbania o włosy kręcone jest sporo, każdy modyfikuje je dla swoich potrzeb, czytaj forum i przeglądaj linki z pierwszej strony, to kopalnia wiedzy . Powodzenia i wytrwałości, za jakiś czas będzie widać fajne efekty a i nowa pielęgnacja wejdzie Ci w krew ![]()
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... ![]() Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! " ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4658 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Podobało mi się, nie odbierzcie moich komentarzy jako zbędnego narzekania ![]() ![]() ![]() Przejrzałam te filmiki, zaskoczyła mnie jej szybka przemiana. Miała takie drobne loczki a tu nagle takie sprężyny ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4659 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W zasadzie każdy olej nadaje się do włosów, to po prostu kwestia indywidualna, czy będzie odpowiadać, czy też nie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Co do opasek - jakie Ty masz na myśli? Takie jakby gumy, co czasem sportowcy noszą, żeby im włosy do twarzy nie leciały? To niezły pomysł i nie sądzę, żeby niszczyły włosy. Pozdrawiam i pytaj, jak dalej nie będziesz wiedział czegoś. I zachęcam do czytania, bo to forum to taka całkiem spora skarbnica wiedzy. ![]() Cytat:
Z innych olejów pomyślałabym o czymś lekkim - chyba olej z malin się nadaje. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4660 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4661 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
olej lniany+ miód(4h) mycie: Timotei Organic Delight Health & Shine Shampoo odżywianie: Garnier AiK (30min) płukanie: zimna woda zabezpieczenie: Creations Garden Natural Products, Leave In Conditioner with Argan Oil from Morocco, Moisturizing, potem kropla oleju alterra brzoza z pomarańczą później krem do loków Boots. Wyschłam naturalnie, po nocy odgniotłam co nieco i nie spuszyły się po wyjściu na deszcz, wiatr itd ![]() zdjęcia: dwa pierwsze wczoraj jeszcze wilgotne, trzecie z teraz po nocy, deszczu i wietrze ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4662 | |
Raczkowanie
|
Tak, bo jeśli myję, nakładam odżywkę, spłuczę głową w dół, tak samo nałożę żel, to w momencie, gdy próbuję odrzucić włosy do tyłu, to one nie chcą się ułożyć i mam z tyłu splątane gniazdo. U mnie nie ma możliwości, by wszystko robić głową w dół (i potem jeszcze tak suszyć), bo one "nie opadają łagodnie" na ramiona, tylko wciąż z tyłu stoją... Oczywiście próba ułożenia ich już po nałożeniu żelu zawsze się źle kończy. Dlatego po b/s przerzucam włosy do tyłu i rozczesuję i dopiero wtedy nakładam żel, w pozycji pionowej. Daleko temu do doskonałości, ale nie wiem, jak inaczej to robić, by te włosy z tyłu tak dziwnie nie wyglądały.
---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4663 |
Zakorzenienie
|
martaakow - chciałam wyeliminować sylikony przynajmniej na jakiś czas i zobaczyć jak to wpłynie na moje włosy a wszystkie jedwabie jakie mam w domu (CHI, marion i sleek mają wysoko w składzie silikony i to te najtrudniej zmywalne). olej malinowy - pierwsze słyszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4664 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A pozostałe silikony są zmywalne delikatnymi szamponami bez SLSu. Oczywiście nie twierdzę, że nie można z silikonów zrezygnować, ale ja po wsze czasy będę się upierać, że nie ma nic lepszego do zabezpieczenia zniszczonych końcówek niż właśnie one. Sama próbowałam zabezpieczać olejem, różnymi, ale kończyło się to u mnie zawsze tłustymi strąkami na końcach, nawet jeśli użyłam na wszystkie włosy 1-2 kropli dokładnie roztartych uprzednio w dłoniach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4665 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zachwycam się nooo ![]() Basia zrobiłam dziś sobie tę koronę i uznałam za akceptowalną, natomiast i tak muszę się nauczyć tradycyjnej, bo wtedy można oszukać objętość :P Wrzucę może fotki później.
![]() |
#4666 |
Zakorzenienie
|
pocieszajace jest to co piszesz chyba zostawie sobie jedwab CHI i serum z garniera na koncowki. przez lata stosowalam rozne jedwabie bo myslac ze mam proste ale suche szorstkie wlosy i po czasie zawsze powodowalo to wiekszy puch
|
![]() ![]() |
![]() |
#4667 |
Zakorzenienie
|
nie ma czym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4668 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4669 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
cuuuuudo! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4670 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... ![]() Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! " ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4671 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Jakiś czas temu pisałyście o dyfuzorach, ja mam nową suszarkę z zimnym nawiewem, ale właśnie bez dyfuzora, ma tylko jakąś końcówkę zwężająca. Wiecie może czy można gdzieś dokupić sam dyfuzor? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4672 |
Zadomowienie
|
Hahah, zdjęcia Magdy zawsze wywołują u mnie stan przedzawalowy
![]() Mam wrażenie, że nasz kolega pomylił pojęcie SLS z silikony. To silikonów unikamy w szamponach, a co do reszty, to jest wiele opcji. Najlepiej gdybyśmy mogły zobaczyć zdjęcie włosów, to więcej można doradzić. Sereniti - a umyłaś w końcu włosy szamponem? Pamiętam, że początkowo moje włosy zareagowały tak, że zaczęły się kręcić, ale puszyły się jak wcześniej, a w zależności od produktów, robiły mi przyklap albo szybsze przetłuszczenie, albo niedomycie ![]() Bądź cierpliwa, w razie czego spinaj i walcz dalej ![]() oooo, Magda daje Garniera A i K na 30 minut, widzicie? Edytowane przez Floria Czas edycji: 2014-01-05 o 18:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#4673 |
Zakorzenienie
|
Ale Magda ma inne włosy, bardziej kręcone.
Mam wrażenie, że im bardziej kręcone, tym więcej można na nie nałożyć, choć pewnie nie jest to regułą. Zresztą przy takiej objętości i takim skręcie przyklap chyba niestraszny, ja przy swoich marnych falach miałabym natychmiast. |
![]() ![]() |
![]() |
#4674 | |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4675 | ||||||
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też nie robię wszystkich zabiegów w pozycji "głową w dół" (wyłącznie spłukiwanie odżywki i czesanie). Kiedy zdejmuję ręcznik, lekko potrząsam włosami i pomagam sobie ręką, kiedy efekt nie jest zgodny z zamierzonym ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Jedyny przetłuszcz miałam w piątek, ale to wina nieumiejętnie i w zbyt dużej ilości nałożonego oleju, a nie Garniera. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4676 |
Zakorzenienie
|
Floria tak umyłam wczoraj różowym szamponem Artiste (myślałam w sklepie że to odżywka - niestety jak sie jest ślepym to tak bywa) użyłam go do OMO i muszę przyznać że jest o wiele lepiej niż mycie samą odżywką. mam jeszcze facelle to spróbuję tym. w sumie póki co siedzę w domu więc mogę kombinować
Magda - buu jestem zazdrosna, moje włosy tylko po trwałej by tak wyglądały |
![]() ![]() |
![]() |
#4677 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Idea jest taka, żeby je odżywić, uealastycznić olejem, ale nie przeciążyć po myciu. Ja się sama kiedyś zastanawiałam, czy to działa, ale dziewczyny mnie przekonały, i sama sprawdziłam, że maski działają przed myciem. Mogę nakładać cuda-dziwy, bo wiem, że potem zmyję i jeszcze mam szansę na działanie po myciu ( w sensie jak ciężką odżywkę nałożyć po szamponie). U ciebie walczymy o odżywienie i wygładzenie bez puszenia i przyklapu ![]() Co myślicie o takim planie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4678 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez vidia9 Czas edycji: 2014-01-05 o 20:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4679 |
Zakorzenienie
|
Magda, piękne włosy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4680 |
Zakorzenienie
|
przecież masz ładne włosiska
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.