![]() |
#4651 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Jak dla mnie to faktycznie za krótka przerwa. Z wyrywaniem górnych ósemek zazwyczaj nie ma żadnych problemów, więc radziłabym najpierw ją usunąć. Potem przymierz się do tej dolnej, bo po jej usunięciu możesz mieć nawet szczękościsk i po prostu nie dasz rady otworzyć buzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4652 |
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj była na wymianie łuków i założono mi dodatkowo druciki, które mają na celu przesunięcie zębów w lewo.
Założono również gumkę , która jest uwiązana na haczyk i dosłownie wbija mi się w dziąsło co powoduje okropny ból, podobny jak przy separatorach. Zdjęcie: Clipboard01.jpg Edytowane przez Anonimka1988 Czas edycji: 2018-06-05 o 19:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#4653 |
Zakorzenienie
|
O właśnie, czym się różnią takie druciki od wyciągów?
![]() Ja po wyrwaniu czwórek mam własnie takie druciki a bałam się, że będę chodziła z buzią pełną wyciągów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4654 |
Raczkowanie
|
ja też je mam od samego początku i doprowadzają mnie do szału
![]()
#4655 |
Wtajemniczenie
|
I też masz je powiązane gumeczką, tak jak ja? Ja mam z tym chodzić dwa miesiące, chcą ustawić linię pośrodkową
|
![]() ![]() |
![]() |
#4656 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4657 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() u mnie i tak ich nie widać, bo mam je na ostatnich zębach, ale mam wrażenie, że te druciki są strasznie ostre i do tego strasznie włazi między nie jedzenie ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4658 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A na dolnej szczęce mam takie przezroczyste nitki (są praktycznie niewidoczne) przewiązane pomiędzy dolnymi zamkami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4659 |
Wtajemniczenie
|
W poniedziałek ściągam aparat
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4660 |
Wtajemniczenie
|
Przyznam, że jestem dosyć przerażona i za bardzo nie wiem co zrobić. Otóż: mam tyłozgryz, zgryz głęboki oraz niedorozwój żuchwy. Zdecydowałam się na leczenie z operacją. Niestety mam wrażenie , że od ostatniej kontroli leczą mi zgryz nie pod kątem operacji, a kamuflażu (pomimo wiedzy o operacji).
Pod operację szczęki miałyby być w odstępie od siebie i tak miałam długi czas. Teraz mam wrażenie, że szczęki się zeszły i jest tak jak gdyby chcieli mi ustawić zgryz do kamuflażu, bez leczenia operacyjnego. Dodatkowo zaczęły mnie bardzo boleć mięśnie żuchwy i szyi, są ciągle zmęczone to bardzo boli i uniemożliwia funkcjonowanie. U ortodonty nigdy nie ma lekarza, wszystko zawsze robią mi asystentki , ostatnio miałam kontrolę lekarską i pojawiła się jakaś nowa pani, która w ogóle nie znała mojego przypadku. Dlaczego nikt z asystentek/lekarzy nie informuje mnie o tym, jak dużo zostało mi jeszcze do operacji? Błagam, pomóżcie bo jestem przerażona i nie wiem co robić. |
![]() ![]() |
![]() |
#4661 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4662 |
Przyczajenie
|
Witajcie
zaczęłam czytać wasze posty bo stoję właśnie przed decyzją o aparacie ,ale jak czytam o tych wszystkich niedogodnościach to dostaję gęsiej skórki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4663 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4664 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dlaczego na ostatniej wizycie sama nie wspomniałaś im o operacji? Siedziałaś na fotelu, coś Ci porobiły, podziękowałaś i wyszłaś? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4665 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#4667 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba jednak zmienię orto, o ile mnie przyjmie ktoś nowy, bo ja od roku na oczy nie widziałam swojego lekarza prowadzącego, zawsze tylko asystentki lub jacyś "nowi" ortodonci się tam pojawiają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4668 |
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj byłam u ortodonty prowadzącego, jakoś udało mi się do niego dostać. Powiedziałam o swoich wątpliwościach, a on na to, żebym się nie przejmowała, ponieważ lekarz chirurg nie widział moich wycisków i RTG, jedynie zgryz, zatem na tej podstawie mógł źle ocenić moją gotowość do operacji.
Jednak ortodontka poprawiła mi dzisiaj co niego w zgryzie, zamiast dodatkowych drucików na dole założyła mi łańcuszek ortodontyczny i teraz mam normalnie kontrolę za dwa tygodnie, potem w sierpniu, następnie wyciski RTG i wizyta u chirurga . Nadal mam wątpliwości co do przygotowania przedoperacyjnego, ale już chyba nic mi nie pozostaje jak czekać. Tak w ogóle wiecie do czego służą te łańcuszki ortodontyczne, ktoś miał? Chodzi mi o coś takiego: po-1.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
#4669 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4670 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4671 |
Zakorzenienie
|
chyba też miałam na całym łuku przez jakiś czas, nie pamiętam już dokładnie. A później tylko pojedyncze do usuwania szpar.
#4672 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam raz na wszystkich a czasami na niektórych zębach. W sumie dokładnie to nie wiem do czego one są
![]()
#4673 |
Przyczajenie
|
Cześć aparatki
![]() Po raz drugi w życiu muszę się zmierzyć z aparatem ortodontycznym, więc poszukuję bardzo dobrego specjalisty (najlepiej z rozsądnymi cenami), który podejmie tego wyzwania (sprawa skomplikowana bo część żuchwy mam zastąpioną przez implant/protezę). Byłybyście wstanie polecić mi kogoś w okolicy Katowic, Rybnika, Wodzisławia Śląskiego? Łatwiej będzie chodzić i szukać szczęścia u kogoś z polecenia niż na chybił trafił |
![]() ![]() |
![]() |
#4674 |
Zadomowienie
|
Hej, pytanie do dziewczyn, które maja lub beda miec te niewidoczne nakladni jako aparat retencyjny. Wiecie moze ile u Was kosztuje wymiana nakladek? Np jesli uszkodzicie lub zgubicie?
![]() |
#4675 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#4676 |
Zakorzenienie
|
Mama od dwóch miesięcy retencje nakładkową i też tyle płaciłam z tym,że ja dopłacałam ekstra 50zł żeby mieć w tym samym dniu i orto mówiła,że tyle doliczają za usługę ekspres bo o 16 zdjęłam aparat i miałam pobrane wyciski a o 18:30 już do odbioru retencję
czyli gdyby nie usługa ekspres to byłoby 400zł *Kraków
#4677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj idę na wizytę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4678 |
Raczkowanie
|
Jak jest z leczeniem zębów w aparacie? Dla dentysty to nie przeszkoda? Jak często usuwacie osad z zębów i czy może to zrobić moja ortodontka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4679 |
Zakorzenienie
|
Przed założeniem aparatu wszystkie zęby muszą być wyleczone i przed samym założeniem dokładnie oczyszczone z osadu,itd
Jeśli chodzi o leczenie to nie powiem Ci bo mi się nic w trakcie noszenia aparatu nic nie popsuło ale jeśli chodzi o czyszczenie to u mniej wygląda to gorzej bo mam ogromną tendencję do odkładania się kamienia i tworzenie przebarwień mimo ogromnej higieny jamy ustnej.Ja miałam czyszczenie co 3/4 miesiące i nie było z tym absolutnie żadnego problemu,robiła to moja dentystka. Ortodontka się tym nie zajmuje.
#4680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.