|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Cytat:
poczytaj tu i tu, i pytaj w razie czego |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4682 |
Wtajemniczenie
|
Cat, Ilona podała Ci świetne linki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4683 |
Raczkowanie
|
A spotkałyście się może już z czymś takim jak olej makowy? Bo widziałam dzisiaj w sklepie i tak szukam coś na jego temat i szukam... I poza tym, ze do sałatek i farb się nadaje, to niewiele mogę znalezc.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4684 |
Raczkowanie
|
Ilona, Niezamienna dziekuje Wam bardzo
![]() ![]() Niezamienna dziekuje za wazną podpowiedż, własnie o emulgatorach myslalam intensywnie ![]() ![]() ![]() mam pytanie taki gesty krem to raczej o/w? ja w sumie nie wiem czy to czy o/w czy w/o zalezy od tego co chcemy osiagnac (i wtedy dajemy odpowiedni emulgator) czy o tym decyduja skladniki jakie bierzemy? i chcialam jeszcze podpytac: czy w takim razie do tych skladnikow ktore napisalam wystarczy tylko biobaza? czytajac o olejach wyczytalam ze do nich potrzeba tez olejowego ekstraktu z rozmarynu- trzeba czy mozna? i czy kw. HA moge juz dodać do kremu, czy dopiero zmieszac go z resztą przed aplikacją? przepraszam, nieco infantylne pytanie, ale juz sie pogubilam, bo wiem ze przy olejach i kremach na twarz chyba sie go dodaje przez aplikacją ![]() ![]() musze poukladac tę swoja wiedzę ![]()
#4685 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ekstrakty roślinne z Mazideł? Z tego co rozumiem one są w proszku i rozpuszczają się w hydrolatach. Ja na noc używam zazwyczaj mieszanki olejów z HA lub NMF (mieszam w dłoni). Czy taki ekstrakt w proszku te mogłabym do tego dodać czy lepiej rozpuścić w hydrolacie, użyć jak tonik i dopiero na to olej z nawilżaczem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4686 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4687 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() strasznie to wszystko skomplikowane ![]() ![]() Cytat:
![]() ale to tylko tyle z tego co znalazlam ![]()
powoli sie rozglądam za małymi zmianami w życiu codziennym... P.S. Nie bądź trollem! ![]() Edytowane przez cat_on_de_road Czas edycji: 2009-02-23 o 22:17 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4688 |
Wtajemniczenie
|
Przepraszam, nie doczytałam poprzednio o tym AZS, Cat... Biobaza służy do tworzenie emulsji O/W, więc nie tych najcięższych... Może faktycznie będzie za lekka dla AZS, ale z drugiej strony to świetny emulgator dla początkujących. Dla bardzo suchych skór dziewczyny polecały chyba Polawax, ale ja go nie znam osobiście
![]() HA możesz wrzucić do fazy wodnej kremu - tak jak w większości przepisów. To, czy mamy o/w, czy w/o, zależy przede wszystkim od użytych emulgatorów - jak łączą obie fazy emulsji. Aha, pytałaś jeszcze o ekstrakt z rozmarynu - nie trzeba koniecznie go dodawać, ale warto, bo przeciwdziała utlenianiu się mazidła, czyli wydłuża jego trwałość. Można w takim samym charakterze użyć też witaminy e (do dostania również w aptece w postaci kapsułek Tokovitu). Violet, o jakie ekstrakty pytasz? Niektóre ekstrakty roślinne rozpuszczają się w wodzie (np. soja), inne w alkoholu. Ekstrakty owocowe raczej się rozpraszają niż rozpuszczają. Nie wiem, czy te ostatnie są dobre na tonik - ja robię z nich maseczki. Olej makowy też widziałam w sklepie, ale o jego zastosowaniu kosmetycznym nic mi nie wiadomo. Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2009-02-24 o 08:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#4689 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
postawiłaś zbyt ogólne pytanie |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4690 |
Zadomowienie
|
Zainspirowana
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4691 |
Zakorzenienie
|
hm, pomyślałam o kleiku ryżowym ale sprawdziłam w czeluściach spiżarni i niestety na strukturę płatków, a mielić by Ci się pewnie nie chciało...
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4692 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Używasz może dry flo? Wiem, że jesteś sucharkiem ![]() ![]()
Moja przygoda z szyciem ![]() ![]() http://www.burdastyle.com/profiles/c...tudio/projects Szukam próbki/odlewki Lancome O albo O Oui Edytowane przez confused_girl Czas edycji: 2009-02-24 o 17:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ostatnio zrobiłam sobie domowy puder = wymieszałam wszystkie, które miałam w domu i wreszcie udało mi się uzyskać jako taki kolor, na razie muszę go zużyć a potem się zobaczy... ale raczej niezbyt szybko |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4694 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4695 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie zauważyłam, że pół poprzedniego postu mi wcięło ![]() ![]() A swoją mieszankę zrobiłaś tylko z 'gotowców'? Ja uwielbiam kompakt IsaDory, ale jak stosuje dłużej to mnie wypryszcza ;( Zastanawiałam się nad kompaktem hauschki, bo ma nawet niezłe recenzje ![]()
![]() |
#4696 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie odnośnie serum-olejku regulującego LEMON: czy przy takim stężeniu kwasu salicylowego jak w tym serum - 2% - i stosowaniu w okresie zimowo-wiosennym niezbędna jest wysoka lub bardzo wysoka ochrona przeciwsłoneczna? czy wystarczy stabilne spf 15? pytam, bo zamówiła je sobie moja siostra, która raczej nie używa filtrów, a zwłaszcza zimą. pytam też tutaj bo na wątku o BU nie dostałam odpowiedzi
![]()
#4697 |
Rozeznanie
|
Noo w koncu jestem uzytkowniczka kocanki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4698 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4699 |
Rozeznanie
|
A który hydrolat uważacie za najbardziej nawilżający?
Myślałam o rosa damascena. |
![]() ![]() |
![]() |
#4700 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mmaggiee mój Mąż jak się w nocy do mnie przytulił i się zaciągnął (a wieczorkiem smarnęłam się kocanką) to krzyknał w amoku - coś się przypala !!!! żelazka nie wyłączyłaś!!! ![]() Ale pomimo zapachu działanie rewelacyjne -ja wczoraj wieczorem posmarowałam sie po kilkudniowej przerwie (bo juz mam niezły zapasik hydrolatów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4701 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4702 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ewi, dobre z tym przypalaniem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4703 |
Raczkowanie
|
ja w tym wątku nowa więc na początku chcę się przywitać
![]() co do olejów to ja od dłuższego czasu używam oleju z jojoba firmy profarm. mam cerę bardzo tłustą, ale po wielu latach walki z pryszczami była bardzo wysuszona i ten olej bardzo mi pomógł dobrze ją nawilżyć. na początku nakładałam go samego na twarz i cera chłonęła jak gąbka. jednak po dłuższym czasie chyba zaczął mnie zapychać i teraz używam 2-3 razy w tyg sam na noc na twarz lub dodaję do kremu. spisuje się idealnie na mojej tłustej cerze. często tez smaruję nim całe ciało i bije na głowę większość balsamów, dobrze się wchłania, nie zostawia tłustej warstwy. aha i jeszcze jedno zastosowanie dla tego oleju to na włosy. nakładam go dużo wieczorem na całą długość i rano myję. następnego dnia świecą się i są dobrze odżywione ale nie przyklapnięte, czasami już nawet nie nakładam odżywki. jednum słowem BOSKi olejek ![]() z hydrolatami juz nie mam takiego doświadczenia, wczoraj dostałam moje 2 zamówienie z BU z hydrolatem geraniowym, użyłan narazie 2 razy więc nie mogę się jeszcze wypowiedzieć, ale wcześniej zużyłam oczarowy i jakoś mnie nie zachwycił, chociaż muszę przyznać ze uspokoił naczynka na policzkach |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4704 |
Wtajemniczenie
|
Witaj, Tweet, w olejomaniaczym świecie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4705 |
Zakorzenienie
|
Doszła moja przesyłka
![]() Szybkie pytanko - czy kwas hialuronowy i oleje trzeba do lodówki? Nie przy wszystkich znalazłam taką informację i mam mętlik w głowie ![]() Może wystarczy zaciemnione, chłodne miejsce? Edit: Doczytałam i wszystko frunie do lodówki ![]()
![]() Bella Beauty Edytowane przez Annaluka Czas edycji: 2009-02-26 o 19:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#4706 |
Konto usunięte
|
Tamanu nakładacie na całą twarz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4707 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Titane Czas edycji: 2009-02-26 o 21:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4708 |
Wtajemniczenie
|
Sunprince, ja na całą, łącznie z podoczem
![]() Titane, a nie zostawiasz przypadkiem hydrolatów do wyschnięcia? Jeśli tak robisz, nie dziw się - muszą ściągać. Hydrolaty trzeba osuszyć chusteczką, a najlepiej w jeszcze wilgotną skórę wmasować krem albo olej. |
![]() ![]() |
![]() |
#4709 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4710 |
Rozeznanie
|
Stosuję tak jak tonik, po prostu przecieram twarz nasączonym wacikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.