|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
kliwio, Twój storczyk jest podobny do mojego
![]() ![]() ![]()
#4682 |
Raczkowanie
|
Piękne te wasze storczyki nie bawem postaram się pokazac zdjęcia mojej skromnej kolekcji
|
![]() ![]() |
![]() |
#4683 |
Zakorzenienie
|
z moich nowych 3 nabytków to z jednego pączek odpadł, i jak narazie (tfu tfu!) nie zapowiada się na więcej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4684 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ja również dostalam storczyka od mojej cioci, storczyk nie jest nowy i niestety już przekwitł. Mam zamiar stosowac się do waszych wskazówek. Zauważyłam jednak ze jedenkorzeń jest uszkodzony (złamany) i nie wiem co teraz zrobić?
Oraz czy warto go teraz podlewac odżywką, skoro mamy okres zimowy? |
![]() ![]() |
![]() |
#4685 |
Zakorzenienie
|
mój storczysław wczoraj dojechał do domu
![]() od razu go podlałam .. na razie widzę ze jeden pączek na pewno zgubi, bo ma żółty (widac na fotkach) i dziewczyny pytanie do was.... wrzucam zdjecie z liścmi.. i tam jest cos co wyglada mi na nowy pęd... (obym sie nie myliła ![]() reszta mojej kolekcji: biały ma 3 kwiaty z przedłuzonego pedu.. te starsze odpadły...zielony ma usychającą łodygę, ale jeszcze jej nie ucinam.. moze odbije któres oczko... a kuracjusze: jeden ma sie dobrze puszcza liscie i mozliwe ze łodyge tez... a drugi mizernieje ![]()
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2008-12-01 o 10:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#4686 |
Zakorzenienie
|
Isis nowy pęd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4687 |
Raczkowanie
|
[ATTACH][ATTACH][ATTACH]Cattleya warscewiczii.jpg[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]
To niktóre z moich piękności tak kwitły w tej chwili są już przekwitnięte.To czesć mojej kolekcji. |
![]() ![]() |
![]() |
#4688 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4689 |
Zakorzenienie
|
Kliwio, Isis, Justysp piękne
![]() Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-12-01 o 10:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4690 |
|
dziewczyny, czy podlewacie obecnie odżywką storczyka? Czy może poczekać z tym do wiosny?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4691 |
Zakorzenienie
|
Madziu storczyki nie odczuwają naszej zimy. To czy stosujemy nawóz zależy od fazy wzrostu storczyka. jeżeli właśnie zaczął kwitnienie lub jakikolwiek wzrost to należy stosować nawóz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4692 |
|
ja dostałam od cioci. Storczyk nie jest nowy i nie wiem, czy dawno przekwitł. czy powinna go nawozić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4693 |
Zakorzenienie
|
czyli jednak
![]() ![]() ![]() justysp26 sliczne ![]()
#4694 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4695 |
Raczkowanie
|
Gratuluję pędu! chociażna fotografiach widzęjak wygląda młody pęd, bo na swoich storczykach sięnigdy nie doczekam. Wnikliwie oglądam je codziennie, ale nic nie widać, chyba storczyki mnie nie lubią
|
![]() ![]() |
![]() |
#4696 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój storczyk zupełnie odmówił współpracy ze mną - na końcu pędu, na którym były kwiaty i pąki była taka mała zielona kuleczka - miałam nadzieję, że kuleczka rozwinie się w pąk, ale niestety - ona także z dnia na dzień robi się żółta ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4697 |
Raczkowanie
|
A to mój piątkowy zakup w Tesco, mam nadzieję,ze nie zrzuci pączków. Teraz polujęna ciapatego, jużmam w głowie zakupy w sobotę- wybieram siędo Poznania, czekam na sygnały od Was gdzie rzucąfajne storczyki ( w jakim markecie?)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e8af559bc.html |
![]() ![]() |
![]() |
#4698 |
Raczkowanie
|
wczoraj wrocilam do domu- gdyz w weekend bylam u rodzicow- i zauwazylam u mojego storczyka oklapniety jeden kwiatek- wyglada tak jakby przekwitl pozostale trzy wygladaja dobrze- moze to jeszcze efekt aklimatyzacji do nowego miejsca- pozostale paczki natomiast wygladaja znakomicie-chyba sa wieksze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4699 |
Rozeznanie
|
Isis, a ja jednak inna jestem
![]() ![]()
![]() |
#4700 |
Zakorzenienie
|
Cypress nie martw sie ja przy moim pierwszym storczyku mialam tak samo ,balam sie ze nie dam rady sie nim opiekowac,podchodzilam strasznie emocjonalnie do tego co sie z nim dzialo.
9 mies czekalam zeby powtornie zakwitl ![]() Nie poddalam sie w tej chwili ma pięc roznokolorowych. Dwa z nich kwitna, jeden wypuscil mase pakow i przygotowuje sie do ich rozwiniecia, a kolejne dwa wypuszczaja nowe pedy ![]() Kupuj nastepnego i zobaczysz jak cudownie potrafia zaskoczyc i ile sprawiaja radosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4701 |
Zakorzenienie
|
o proszę... no urosnie to zobaczymy ![]() a ja swojego kupiłam w Auchan... mozecie też tam looknąć... i wiem ze w castoramie sa... po 22 zł z groszem.. ale pięęekne... przynajmniej te w legnickiej casto tak wygladały: miały grube pedy strasznie.. i kolorki tez fajne
#4702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() bombko, pamiętam o przepisie z tortellini, ale jeszcze nie byłam u mamy ![]()
![]() |
#4703 |
Zakorzenienie
|
Storczyki wbrew pozorom nie sa az tak wymagajacymi roslinkami ,sama sie o tym przekonasz
![]() Co do przepisu to ciesze sie ze pamietasz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4704 |
Raczkowanie
|
cypressangel, frida110, niga dziękuję
![]() Niestety bordowy storczyk straci kilka pączkow, bo się marszczą, ale reszta ładnie się trzyma. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4705 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() Teraz mieszkam w anglii i powrocilam do swojej pasji. Mam w tym momencie 14 roslinek, z czego 11 kwitnie lub ma paczki. Wszystkie zakwitly u mnie ![]() ![]() Moja kolekcja stale sie powieksza- planuje tez kupic szklarenke i zajac sie bardziej wybrednymi odmianami. Uwazam ze storczyki sa bardzo latwe w uprawie - ja tylko je podlewam, delikatnie nawoze i ... podziwiam ![]() Najlepiej mi rosna w lazience ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4706 |
Zadomowienie
|
Hej, pozwolicie że i ja się dołączę...
Jestem posiadaczką jednego storczyka, jest ze mną od kwietnia. Do września pięknie sobie kwitł. Gdy zrzucił kwiatki zastanawiałam się czy zostawić czy obciąć łodyżkę. Dowiedziałam się, że mogę długo czekać na kolejne kwiatki, więc ostatecznie "aby coś jednak tam było" zostawiłam łodygę. Teraz mam uschnięty badyl, w ogóle mi to nie przeszkadza, a nawet podoba ![]() Dodam, że kwiatka podlewam dosyć rzadko tzn. raz na 2, 3 tygodnie (doniczkę na 15-30 minut zostawiam zanurzoną w naczyniu z wodą mineralną) - po listkach poznaje kiedy chce mu się pić. lorelei, powodzenia w reaktywacji kolekcji ![]() Dziewczyny, macie piekne kwiaty! pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4707 |
Zakorzenienie
|
mi się wydaje że jednak za rzadko go podlewasz, ja moje storczyki w Kielcach jak zostawiłam na 2tyg to już miały listki miękkie i to bardzo, teraz też się o nie boję bo je znów zostawiłam. Ale wracając do Ciebie jeszcze z raczej podopiecznego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4708 |
Zadomowienie
|
Larysa88, dzięki za szybką odpowiedz
![]() nawet nie przypuszczałam, że wyschnięta łodyga może mieć wpływ na wzrost nowych pędów. Więc nie pozostaje mi nic innego tylko wziac sekatorek i ścinać łodygę, no tylko w którym miejscu? czy pozbyć się całego sucharka, czy ściąć tuż nad pierwszym "oczkiem" czy trzecim? |
![]() ![]() |
![]() |
#4709 |
Zadomowienie
|
no i mnie dopadlo ;( bylo miesiac spokoju nic strasznego u mnie sie nie dzialo a tu teraz 2 przekwitaja i moja miniaturka chyba umiera
![]() ![]() ![]()
#4710 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:09.