|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 |
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
edyta ten ból kręgosłupa jest chyba zaraźliwy...plecy mi chce rozp...
![]()
#4682 |
Rozeznanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
[quote=aaliyah;12574167] Prosze modlcie sie za mnie zebym byla zdrowa.
W ostatnich tygodniach to chyba tylko Olimpia utrzymuje mnie na chodzie, w jakiejkolwiek kondycji... [quote] Kochana pomodle się za Ciebie i Twoją mamę. Wiem że pewnie nie jest Ci łatwo ale cobacz ile nas tu trzyma za Ciebie kciuki. Wszystko będzie w porządku. Oj dziewczyny o bólu pleców nic nie mówcie. Mój klocek chyba już ponad 7kg waży i ja już wysiadam. Młoda jest już na butelce na całego czyli mojego cycka już nie daje, i jak do tej pory zjadała 120ml to teraz dopomaga się 150. Wiem ze 120 to moze malo jak na jej wiek ale tyle chciala wiecej nie dalo ruszyc. Zreszta wyla juz z glodu po 2h. Teraz przetrzymuje ja do 3-3,5 max. Na obiad wcina caly sloiczek i po jakiejs godzinie pol sloiczka owockow. Wogole to w szoku jestem. Juz odkad skonczyla 5 miesiac daje jej miesko. I wcale sie nie kapnelam ze trzeba ostroznie i obserwacje prowadzic. Mloda wcina az sie uszy trzesa nawet sie nie skrzywi. Ostatnio napadlo mnie i kupuje na allegro kiecki dla malej. Ale trafiam na fajne okazje bo jak kiecka z UK za 1zł albo za 5zł to chyba niezle nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4683 |
Zakorzenienie
|
Aaliyah, jeju,ile nieszczęść
![]() Dziewczyny, jak w sobotę zjadłam kilka truskawek i Emilce nic nie było-to chyba nie ma uczulenia? Cxy tez może się objawić, jak zjem większą ilość?? Wczoraj i dzis tez zjadłam kilka i nic się nie dzieje. Aaliyah, trochę pogrzebałam w necie, przeczytaj...Czy Twoi lekarze wzięli to pod uwagę?? http://weiss.de/szczego322owo-fibrom...a-limfatyczna/ Edytowane przez xandra78 Czas edycji: 2009-06-02 o 22:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#4684 |
Zakorzenienie
|
sluchajcie ja sie zalamie. mloda tak wyje bez smoka ze wetknelam go jej szybciej niz powinnam. ale po 15min wycia nie mialam serca, a jak dalam to zasnela w 2 sekundy... nie wiem jak to zrobic ze nie budzila sie i go nie szukala... no nie wiem
ide cos poczytac. przegrzalam sie chyba na sloncu, u mnie takie temp teraz ze az pot sie po tylku leje alyiah w czwrtek daj znac |
![]() ![]() |
![]() |
#4685 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
xandra ja nie zakończyłam przygody truskawkowej na kilku.. bo po zjedzeniu kilku pozostaly kilogram zmiksowalam z litrem maślanki i polowe wypilam (druga polowe na szczescie tz) wczoraj tez taki ruch wykonałam
![]() ![]() mam misiowy jogurcik z nestle po 6 mcu.. jest na pelnym mleku dac go malej jak myslicie? dzis konczy 7 miesiecy ale nie dawalam jej krowiego mleka ![]() ![]() katakumba zazdroszcze lata... u nas 14 stopni w porywach do 20 i co chwile pada.. ponad 25 to chyba ostanio w kwietniu bylo... ![]() ![]() ![]() pociesze was dziewczynki ze bol plecow w gdy dziecko wazy 7kg jest zadnym przy tym jak wazy 10 kg ![]() ![]() nie wiem skad ta moja taka duza.. kaszy zje maks 150 ml raz dziennie(i to musze kupic taka miseczke podwójna ze sie goracej wody wlewa bo jej jedzenie zajmuje tyle ze zawsze ma zimną)... sloiczek zupki tez spoko starcza(i to woli bez miesna)... ![]() ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-06-03 o 07:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#4686 |
Zadomowienie
|
Wittam,
My juz po ostatnim szczepieniu. Młoda znowu mało przytyła i mam pobrać mocz do analizy, bo czasami jakieś zapalenie pecherza objawia sie właśnie niskim przyrostem masy. No nic bedziemy łapać. Szczepionki dzisijaszej Tusia nie odnotowała. Nawet nie miałkneła ![]() ![]() Dzisiaj kończymy 6 - m-cy ![]() Truskawek jeszcze nie jadłam, tzn świeżych, bo mrożone już nie raz. Musze sie wybrać po te rozkoszne owocki ![]() scorpionec- mleka krowiego to na pewno przed ukończeniem roku nie można, a nawet niektóre źródła podają 2-3 lata. |
![]() ![]() |
![]() |
#4687 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4688 |
Zadomowienie
|
Znalazłam coś takiego:
Kiedy można zacząć podawać dzieciom jogurt? Czy jest on bezpieczny u dzieci z alergią na mleko? W wielu krajach europejskich jogurty są wprowadzane do diety dzieci stopniowo między 6. a 9. miesiącem życia. W Polsce zaleca się podawanie jogurtu (lub kefiru) od 10. -11. miesiąca życia, początkowo w niewielkich porcjach, 1-2 razy w tygodniu. Najlepiej jest podawać jogurty zawierające tylko naturalne składniki, bez konserwantów. Jogurtów (ani kefirów) nie należy podawać dzieciom, które obowiązuje dieta bezmleczna (tzn. uczulonych na białko mleka krowiego). . Kiedy można do diety dziecka wprowadzić mleko krowie UHT (z kartonu), a kiedy wprowadzać produkty zawierające gluten? Mleko krowie. Nie zaleca się stosowania niemodyfikowanego mleka krowiego ani mieszanek przygotowywanych z pełnego mleka w proszku w 1. roku życia. Podawanie mleka niemodyfikowanego prowadzi bowiem do nadmiernego obciążenia organizmu białkiem i produktami jego przemiany oraz solami mineralnymi, a w konsekwencji do przeciążenia osmotycznego nerek oraz niewłaściwej, zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym, podaży węglowodanów i tłuszczów. Stosowanie niemodyfikowanego mleka krowiego może także sprzyjać alergizacji. Nie zaleca się również podawania mleka ze zmniejszoną zawartością tłuszczu oraz mleka innych zwierząt kopytnych (np. koziego). Gluten. W Polsce zaleca się podawać dzieciom produkty zawierające gluten dopiero od 10. miesiąca życia. Pozwala to uchronić dziecko przed wystąpieniem objawów tzw. kwitnącej celiakii, nie chroni natomiast przed ujawnieniem się celiakii w późniejszym wieku (często o nietypowym lub skąpoobjawowym przebiegu). Zalecenia w innych krajach różnią się, zwykle jednak nie zaleca się wprowadzania glutenu wcześniej niż około 6. miesiąca życia. Wyniki niektórych badań sugerują, że korzystne jest wprowadzanie glutenu jeszcze w czasie karmienia piersią. |
![]() ![]() |
![]() |
#4689 |
Zadomowienie
|
Aaliyah kochana trzymam kciuki za Ciebie i Twoją mamę, wszystko musi być dobrze, nawet przez
chwilkę nie mysl inaczej !!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4690 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() powiem wam szczerze ze ja wogole nie patrze co tam pisza kiedy i co dawac, bo kiedys tego niebylo a jakos wszystkie wyroslysmy, zdolne i zdrowe dziewuchy jestesmy, logicze ze trzeba byc ostroznym i pomalutku wszystko wprowadzac ale bez przesady, kiedys niebylo takiego mleka specjalnego dla niemowlat to dziciaki przeciez od krowy mleko pily, ostatnio kolezanka powiedziala mi zeby sloiczkowych obiadkow nie dawac i nie dlatego ze sa niezrowe sztuczne czy cos w tym rodzaju dlatego ze sa wogole nieprzyprawione, ona swojej corce je dawala a potem jak przyszedl czas zeby mala zaczela jesc to co reszta rodziny to nic nie chcaiala bo niesmakowalo posolone, i to dopiero byly cyrki bo dziecko wolalo sloiczek niz zupke od mamy, moja tez na poczatku swoiskim plula ale juz ja przyzwyczailam i dobrze ze za wczasu. oczywiscie pieprzu jej tam nie nasypie ale szczypte soli daje do garnka i zupka na miesku jest na 2 dni, pyszna az sie uszka trzesa, warzywka to chyba wszystkie smakuja oczywiscie najlepsze sa brokuly tylko szpinak jest bee, ale niebede jej zmuszac bo sama go niecierpie ![]() mam nadzieje ze nikogo to niezgorszy to co napisalam, bo wiekszosc raczej calkiem inaczej do tego podchodzi,
![]() |
#4691 |
Zakorzenienie
|
magdalena nie tolerancja laktozy to jedno a druga sprawa to ze male brzuszki nie maja jakiegoś enzymu co trawi białko krowie..i po prostu se nie radzą z przetworzeniem.. (u twojej malej to moze byc uczulenie ktore z reszta czasem pojawia sie po jakims czasie nie odrazu)
ludzie pija mleko krowie ktore i np dajom je kotom (od lat) a kazdy lekarz wterynari powie ze to najgorsze co mozna kotu podac... bo one tego jak dzieci nie strawiaja (moj ma odrazu megas sr..) mimo iz chetnie pija ![]() kiedys dzieci malutkie dostawaly krowie i latały rumiane po wiosce i wszyscy mysleli ze jest ok..a teraz wiadomo ze czerwone suche plamy na policzkach to alergia.. ja uwazam ze nie powinno sie dziecku solic, slodzic itp najwyzej przyprwaiac ziołami.. to samo moim zdaniem dotyczy doroslych.. sol i cukier nie sa naszym organizmom potrzebne.. ja bardzo malo sole (glownie dla tz ktorego calkiem od soli nie moge odzwyczaic) i moja mama uwaza ze moja kuchnia nie smaczna ![]() ![]() (dla mnie u niej za slono choc jak mieszkalam w domu bylo oki) w ogole nawet za naszego dzieciństwa bylo mniej nawozow..warzywa i owoce polskie i sezonowe(te w sklepach) nikt nie widzial pomidora zima chyba ze w koncentracie.. a teraz przywoza z chin ,hiszpani,holandi..nie dosc ze szklarniowe (kupa chemi w hodowli i na szybki porost i na szkodniki i choroby) to jeszcze na droge psikaja zeby sie nie spsuly w transporcie... i stad te alergie u naszych dzieci ktorych za naszych czasow nie bylo mowy... ![]() no i my uzywamy wiecej silnej chemii w domu(np sprzatanie) kiedys nie bylo takich silnych srodków..a to tez ma jakis wplyw na otoczenie dziecka... dlatego tez do mnie nie przemawia argument ze jak my bylysmy male to.... a jogurtu dam jej na sprobowanie łyzeczke... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4692 |
Rozeznanie
|
no to sie wygadalysmy
![]() te skubane plamy, mam jeszcze teorie ze moze zle wyplukalam pranie (sliniaki i pieluchy) z vanisha, a tym wlasnie jej buzie wycieram, wiec narazie plukano i czekam na efekty ![]()
#4693 |
Zakorzenienie
|
ja mam podjescie jak magdalenia, ale to nie nowina
i ja mam jogurty dla dzieci po 4 miesiacu i daje jej tak ze 4 na tydzien. nic malej nie jest, uwielbia je jak gotuje to daje ziele angileskie i lisc laurowy a w ogole to lady m napisala kiedys jak jej mama popatrzyla na nia w zwiazku z tym kompotem bez cukru ![]() rozumiem ze inne czasy, ale na boga jak nie myej podloz domestosem z dzieckiem w pokoju. nawet paznokci nie maluje jak mala jest obok mnie, nie mowiac o farbie do wlosow a magdalena ma racje. moja siostra byla chowana bez przypraw i tego co jedza dorosli i teraz polowy rzeczy nie lubi, druga ledwo toleruje u nas noc ze smokiem, moze powinnam na dzien go jej ograniczyc, bo na noc nie da rady na razie ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- a czy ja wam pisalam ze moja zjadla wczoraj pierwsze w swoim zyciu curry? ale jej smakowalo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4694 |
Zadomowienie
|
w większości zgadzam się ze scorpionec. Jak byłyśmy małe to nie było tyle chemii, a przecież nie było to tak dawno
![]() Magdalena - odstaw na troche te danonki, bo alegie potrafią pokazac się po kilku dniach. Moja mała latorosl śpi. Zasneła po 10 i ciągle spi. Spacerku dzisaij znowu nie bedzie bo strasznie wieje i zanosi się na deszcz. Jak ja chcę słoneczka ![]() Na plamy z marchweki (chociaż uważam że jabłko jest gorsze) stosuję: -pranie w Vanishu (tak dla mojego lepszego samopoczucia bo efektów i tak nie ma) - specjalne koszulki do karmienia, takie których mi nie szkoda. - mam "specjane" pieluchy tetrowe do karmienia (aż 10 szt) - i staram sie nie brudzić ładnych -oczywiście śliniaczki -całe poplamione bo jeszcze nie kupiłam foliowego. Któraś pisała o foteliku Chicco Polly - ja mam taki tylko kupiony za 320 zł -jest koleś na allegro co kupuje te foteliki prosto z fabryki i nakleja własna naklejkę. Jest dokładnie taki sam jak w sklepie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4695 |
Zakorzenienie
|
ja sie zastanawialm nas takim wdziankiem, z rekawkami i przodem i tylem do karmienia.
ale moje dziecie opanowalo sztuke jedzenia z lyzeczki na tyle ze nie brudzi juz sobie sliniaczkow co innego jak w wozku dostaje chrupke... albo pije sama. o tu juz powinnam korytko zamontowac |
![]() ![]() |
![]() |
#4696 |
Zadomowienie
|
moja też bardzo ładnie je z łyżeczki dopóki tatuś nie pojawi sie na horyzoncie. Wtedy jej wszystko z ust ucieka, bo cieżko jest jeść i cieszyc się jednocześnie. A jak on sam karmi to już katastrofa, wszystko dookoła jest do prania. poprostu facet nie porafi się nie uśmiechać do córci.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko podejrzane te kupowanie z fabryki..no bo jaki interes mialoby chicco sprzedawac z wlasdnej fabryki swoje krzeselka by ktos sprzedawal je taniej??? ![]() ![]() plamy z marchewki itp ; my uzywamy śliniaka silkonowego TT i do wycierania buzi reczników papierowych... a ew plamy swietnie schodza po praniu w 40 st w jelpie 2w1 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4698 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja się trochę obawiałam o tą ceratkę, bo jakos była przekonanaże musi być materiał, ale młoda sie nie przykeja i łatwo sie myje, wiec jest ok. Najbardziej podobami sie odchylanie siedzenia (Marta jeszcze sama nie siedzi) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4699 |
Zadomowienie
|
ja już doszłam do siebie po wiadomościach od siostry
![]() alliyah jak przeczytałam co napisałaś to aż mi się płakać chciało... ale ja myślę że wszytko się dobrze skończy! bardzo mocno trzymam za Ciebie i Twoją mamę kciuki ![]() jeśli chodzi o jogurty to koleżance pediatra powiedziała że danonki waniliowe można dawać w 7 miesiącu ![]() ja gluten podaje od 5 miesiąca i nic małemu nie jest teraz już nawet wcina piętki z chleba które uwielbia ![]() no już ładnie je i nie brudzi tak ubrań i śliniaków ![]() już mam dosyć tej pogody wstrętnej ciągle pada deszcz i nie ma jak wyjść na spacer ![]()
#4700 |
Zakorzenienie
|
Hej wam
![]() W dyskusji, którą toczycie, w wiekszości podzielam zdanie Scorpionec ![]() ![]() ![]() Ja dziś pojadę po bandzie z truskawami-od soboty młodej nie wysypało,więc chyba jest ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4701 |
Zakorzenienie
|
ide na plaze bo tak cieplo sie zrobilo, ze szkoda
i poluje na goalrke ![]() macie jakies swoje ulubione? chodzi mi o elektryczne |
![]() ![]() |
![]() |
#4702 |
Rozeznanie
|
katakumba nie używam takich cudów, więc nie pomogę
![]() u nas nawet ładnie ale co z tego jak sama jestem i nie mam jak wyjść ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4703 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Juz sama nie wiem co z tym robic ![]() ![]() Salomea- patent z pieluszkami mam taki sam ![]() No a jakie krzeselko do karmienia to tak naprawde nie ma znaczenia. Wszytskie maja prawie takie same funkcje, a roznia sie tylko gadzetami ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
![]() Bylam dzisaiaj z Wojtkiem na pobraniu krwii. Nawet nie poczul uklucia i tylko siedzial i patrzyl jak pani zbiera mu kropelki krwii do probowki ![]() ![]() Zapomnialam dodac, ze popieram Scorpio i Xandre co sie tyczy zywienia. Aczkolwiek sama juz dawno temu dawalam Danio (nie danonki) i czekolade malemu do sprobowania ![]() ![]() skorki od chleba czy biszkopciki tez juz daje Wojtusiowi od czasu do czasu. Uwielbia je ![]() zapomnialam dodac- dowiadywalam sie w sklepie przy fabryce Xlandera o ceny i byly dokladnie takie same jak w sklepie w KRK. Tak wiec to chyba nie ze wszystkim tak dziala, ze w fabryce taniej ![]() Musze sie jeszcze udoic i lece kosic trawnik poki Mlodzian spi ![]() Edytowane przez skylie Czas edycji: 2009-06-03 o 13:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4704 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Upatrzyłam sobie takie oto krzesełko, chyba ma wszystko??? http://allegro.pl/item642634520_krze...her_price.html Edytowane przez xandra78 Czas edycji: 2009-06-03 o 13:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4705 |
Zadomowienie
|
Xandra - mi zależało na materiale, bo bałam sie folii. Jak pójdziesz do sklepu to od razu zobaczysz że czasami na krzesełkach jest zamiaszt ceratki taka zwykła folia co się do rąk klei.
W tym Twoim foteliku chyba nie ma regulacji samego oparcia, pisze chyba bo dokładnie na zdjeciu nie widzę. Mi zależało, właśnie,żeby tylko oparcie sie odchylało, bo Marta jeszcze nie siedzi. Stablinosć- z tego co zauważyłam to sa 2 rodzaje stelażu, obydwa stabilne, tylko różne są siedziska. |
![]() ![]() |
![]() |
#4706 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dodalam nowe zdjecia Wojtka. Jak macie ochote to zapraszam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4707 |
Rozeznanie
|
Skylie Twoj synek jest cudny!! Jakie ma włoski piękne! W ogóle megaprzystojniak z niego
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4708 |
Zadomowienie
|
Nie wszystkie krzesełka mają regulację pochyłu oparcia. W niektórych przechyla się całe siedzisko. To tak jak w spacerówkach, jedne rozkładają sie prawie na płasko inne mają siedzenie kubełkowe.
Regulacja podnóżka - tak jak jest w Chicco jest chyba zbędna, |
![]() ![]() |
![]() |
#4709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() krzeselka tak jak wozki trzeba obejrzec w sklepie.. ![]() ![]() nie wiem jak jest w innych krzeselkach ale w chicco podnózek mozna podnieśc do poziomu co jest teraz bardzo wygodne dla malej ( nogi jej nie wisza) dla mnie jakosc wykonania i wyglad krzeselka maja znaczenie wiec nie ukrywam ze to tez bralam pod uwage ![]() aha zauwazylam ze jak ceratka jest taka jakby chropowata to mniej sie klei niz takie sliskie ![]() a i jeszcze kolezanka mi podpowiedzila ze fajnie jak po zdjeciu tacki stolik jest plaski (tylko na tacce sa te wglebienia na kubeczki itp a nie na stoliku) bo jak dziecko jest wieksze to moze sobie na nim np rozlozyc do rysowania itd (u nas przypadkiem tak jest) Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-06-03 o 14:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4710 |
Zadomowienie
|
xandra ja tak jak scorpioniec karmie małego siedząc sobie na kanapie i wtedy mam najniżej opuszczone krzesełko a jak siedzi z nami przy stole to bierzemy mu wyżej więc bardzo się przydaje ta regulacja. Tak samo pochylanie oparcia jak mały je to na siedząco a jak mu daje butle żeby sobie pił to mnu robie na dół oparcie i sam sobie pije
Lady M kurcze dopiero sobie teraz pomyślałam jak to musi być ciężko wybrać się na spacer z bliźniakami jak ja mam mojego klocuszka ubrać znieść na dół wsadzić do wózka to zmeczona jestem....
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:45.