Technik farmacji -warto? - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-16, 13:59   #4681
Alyssum
Wtajemniczenie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez belladonnaXww Pokaż wiadomość
Drogie koleżanki!!! egzamin zdalam w tym roku i wiedze i doświadczenia posiadam całkiem świeże!
1) jeśli chodzi o łacinę to w 100% wystarczy to co jest w książce Jachowicz+ krówczyński to samo dotyczy prawa farmaceutycznego,
2)jeśli chodzi o egzamin(praktyczny)to odmiana po łacinie jest jedynie przy skrótach, jesztę nazw piszecie w mianowniku a głownie po polsku
3) moje opinie dot. egzaminu 2011r to nie był łatwy a teraz bedzie jescze trudnieszy a to z tego powodu, że nie może dochodzić do "nadprodukcji" techników farmaceutycznych, taka była opinia w oke krakow,
4)przeglądajcie recepty w ksiązkach, ale nie te opisywane przez autorów, ale takie trudniejsze i bez komentarza.

w razie potzreby chętnie służę radą/// szczęśliwa tech. farm
ja odnoszę wrażenie, że nigdy nie zdam tego egzaminu. Możecie się śmiać ale zapominam kompletnie o pierdołach albo z dawkami coś popierdziele (( płakać mi się chce

Alyssum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 18:12   #4682
carmen_20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez memento12 Pokaż wiadomość
Hej,jesli mam w skladzie metamizol ,codeine po 2,0 i kwas acetyloisalicylowy 3,0 to moznapory zatrzec aspiryną mimo ze jest higroskopijna?
to są proszki ? ja myślę, że pory trzeba zatrzeć metamizolem, później dać kodeinę a na końcu aspirynę, ale jej już nie ucierać tylko wymieszać kliszką
carmen_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 18:56   #4683
memento12
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmen_20 Pokaż wiadomość
to są proszki ? ja myślę, że pory trzeba zatrzeć metamizolem, później dać kodeinę a na końcu aspirynę, ale jej już nie ucierać tylko wymieszać kliszką
Tak to proszki ,dziekuje
Stary 2011-12-16, 19:33   #4684
miminka10
Raczkowanie

kwas acetylosalicylowy mieszamy na końcu kliszką
No dokładnie jak napisała Carmen Z tym, ze częścią metamizolu zacierasz pory dajesz kodeinę,resztę metamizolu i na końcu kwas kliszką mieszasz

Edytowane przez miminka10
Czas edycji: 2011-12-16 o 19:35
miminka10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 20:11   #4685
memento12
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miminka10 Pokaż wiadomość
kwas acetylosalicylowy mieszamy na końcu kliszką
No dokładnie jak napisała Carmen Z tym, ze częścią metamizolu zacierasz pory dajesz kodeinę,resztę metamizolu i na końcu kwas kliszką mieszasz
Thx
Stary 2011-12-17, 13:43   #4686
soulshine
Przyczajenie

Mam duuuuży problem. Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi tak na zdrowy rozum:/ o co chodzi z wykrywaniem kationów i anionów? Czeka mnie zaliczenie praktyczne, a ja ni w ząb nie wiem o co w tym chodzi...
;(
soulshine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 14:44   #4687
carmen_20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez soulshine Pokaż wiadomość
Mam duuuuży problem. Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi tak na zdrowy rozum:/ o co chodzi z wykrywaniem kationów i anionów? Czeka mnie zaliczenie praktyczne, a ja ni w ząb nie wiem o co w tym chodzi...
;(
nie ćwiczyliście tego na zajęciach ? najpierw sprawdzasz przynależność do danej grupy poprzez dodanie odczynnika grupowego. Jak już wiesz co to za grupa to sprawdzasz po kolei wszystkie kationy/aniony z tej grupy. My podczas wykrywania zawsze korzystaliśmy z własnych notatek, więc to nie był żaden problem. może u was też będzie można ?
Stary 2011-12-17, 15:18   #4688
soulshine
Przyczajenie

Było na zajęciach, ale nietłumaczone. Czarno to widzę:/ dziękuję za odpowiedź
soulshine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 20:01   #4689
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez soulshine Pokaż wiadomość
Było na zajęciach, ale nietłumaczone. Czarno to widzę:/ dziękuję za odpowiedź
niemożliwe, to skąd Ty masz wiedzieć co masz wykryć..

dziewczyny powiedzcie mi jak ma wyglądać ten cały dziennik co się prowadzi na stażu, piszecie pojedyncze dni czy podsumowujecie miesiącami, wpisujecie recepty czy tylko ogólne hasła? Może któraś mogłaby wrzucić skan jeden strony ze swojego dziennika?,
będę wdzięczna za każde info

Edytowane przez wampa
Czas edycji: 2011-12-18 o 11:31
wampa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 16:05   #4690
Lucyferyna
BAN stały

hej czy ktoś ma dobre notatki z maści z dokładną charakterystyką podłoży itp chodzi mi o zagadnienia teoretyczne z działu maści, może wykłady z waszych zajęć. Byłabym wdzięczna za przesłanie ich na maila lucynam9@gmail.com
Lucyferyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 17:11   #4691
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lucyferyna Pokaż wiadomość
hej czy ktoś ma dobre notatki z maści z dokładną charakterystyką podłoży itp chodzi mi o zagadnienia teoretyczne z działu maści, może wykłady z waszych zajęć. Byłabym wdzięczna za przesłanie ich na maila lucynam9@gmail.com
wszystko jest opisane dokładnie w recepturze jachowicz, w krówczyńskim chyba mniej, ale wystarczy tylko znać podział tych podłoży i liczbę wodną i więcej Ci nie jest potrzebne
Stary 2011-12-19, 21:22   #4692
martynusia222
Zakorzenienie

Dokładnie, w Jachowicz jest napisana szczegółowa charakterystyka podłoży...
Stary 2011-12-20, 10:12   #4693
00_Katarzyna_00
Raczkowanie

Hej Macie jakieś notatki o Niezgodnościach?? To jest najgorsze co może być dla mnie... Myślicie, że mogło by to być na egzaminie?? Nic z tego nie czaje... ;/
00_Katarzyna_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 11:37   #4694
Lucyferyna
BAN stały

a może ktoś ma opisane niezgodności w maściach z przykładem ich rozwiązania???????
Stary 2011-12-20, 17:27   #4695
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 00_Katarzyna_00 Pokaż wiadomość
Hej Macie jakieś notatki o Niezgodnościach?? To jest najgorsze co może być dla mnie... Myślicie, że mogło by to być na egzaminie?? Nic z tego nie czaje... ;/
Cytat:
a może ktoś ma opisane niezgodności w maściach z przykładem ich rozwiązania???????

czy wy nie możecie się wysilić na to żeby przeglądnąć podstawową literaturę typu ćwiczenia Krówczyńskiego czy recepturę Jachowicz tylko musicie sępić o wszystko? tak się niczego nie nauczycie..
Stary 2011-12-23, 16:28   #4696
Lucyferyna
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wampa Pokaż wiadomość
czy wy nie możecie się wysilić na to żeby przeglądnąć podstawową literaturę typu ćwiczenia Krówczyńskiego czy recepturę Jachowicz tylko musicie sępić o wszystko? tak się niczego nie nauczycie..
no popatrz popatrz.... panna wampa ma chyba zły humor otóż ja w przeciwieństwie do cb nie traktuje tych autorów jak guru. Jeżeli uważasz, że w Jachowicz (którą posiadam) jest wystarczająco opisany dział maści zwłaszcza o niezgodnościach i sposobach ich rozwiązywania to gratuluję posiadanej wiedzy. A pozatym nie wiem jak inni ja to forum raczej traktuję jak miejsce gdzie można wymienić się posiadaną wiedzą (w tym notatki). Jak wiadomo w każdej szkole jest inna kadra, w przerózny sposób prowadzą zajęcia, więc czemu nie można się wymieniać notatkami. Nie wiem jak inni ale ja wolę to niż marudzić że nie zdam egazminu lub bezustannie narzekać że w Polsce nie ma stażu dla techników w aptekch (co jest oczywiste). Więc apeluje wymieniajcie się tu wiedzą, którą nabyliśce w swoich szkołach, pomagajcie sobie w rozwiązywaniu różnych zadań - to będzie bardziej przydatne.
Stary 2011-12-23, 17:40   #4697
wampa
Raczkowanie

Cytat:
no popatrz popatrz.... panna wampa ma chyba zły humor otóż ja w przeciwieństwie do cb nie traktuje tych autorów jak guru. Jeżeli uważasz, że w Jachowicz (którą posiadam) jest wystarczająco opisany dział maści zwłaszcza o niezgodnościach i sposobach ich rozwiązywania to gratuluję posiadanej wiedzy. A pozatym nie wiem jak inni ja to forum raczej traktuję jak miejsce gdzie można wymienić się posiadaną wiedzą (w tym notatki). Jak wiadomo w każdej szkole jest inna kadra, w przerózny sposób prowadzą zajęcia, więc czemu nie można się wymieniać notatkami. Nie wiem jak inni ale ja wolę to niż marudzić że nie zdam egazminu lub bezustannie narzekać że w Polsce nie ma stażu dla techników w aptekch (co jest oczywiste). Więc apeluje wymieniajcie się tu wiedzą, którą nabyliśce w swoich szkołach, pomagajcie sobie w rozwiązywaniu różnych zadań - to będzie bardziej przydatne.
ale kto powiedział, że ja ich traktuje jak guru? po prostu czasem można coś samemu znaleźć, niezgodności są opisane w krówczyńskim i i o tym wiele razy było wspominane na forum, po za tym jakoś nie widzę tu tłumu chcących się dzielić swoimi notatkami, chyba że się mylę;> co do narzekania że nie ma stażu to życzę powodzenia w poszukiwaniu go, ciekawe czy wtedy sama nie podłamiesz się tym, że nikt Cie nie chce, i że zdany wysoko egzamin jest mało znaczący jeśli się nie ma znajomości..
Stary 2011-12-23, 20:42   #4698
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
ale kto powiedział, że ja ich traktuje jak guru? po prostu czasem można coś samemu znaleźć, niezgodności są opisane w krówczyńskim i i o tym wiele razy było wspominane na forum, po za tym jakoś nie widzę tu tłumu chcących się dzielić swoimi notatkami, chyba że się mylę;> co do narzekania że nie ma stażu to życzę powodzenia w poszukiwaniu go, ciekawe czy wtedy sama nie podłamiesz się tym, że nikt Cie nie chce, i że zdany wysoko egzamin jest mało znaczący jeśli się nie ma znajomości..
100%
Stary 2012-01-02, 14:19   #4699
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Mam pytanie co do wykonania kropli ocznych: czy zawsze się oblicza temp krzepnięcia? No i jak to się liczy bo mam projekt z aseptyki od miminki10 ale tak na sucho to nic nie rozumiem z tego liczenia. Tak że jak ktoś się orientuje w tym to byłabym wdzięczna za pomoc.

Edytowane przez 4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Czas edycji: 2012-01-02 o 14:23
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-03, 21:25   #4700
evvcia03
Przyczajenie

Witam wszystkich. Co myślicie o nowej ustawie, że technik farmaceutyczny będący na stażu nie może sprzedawać w ogóle leków? Tylko w zakres obowiązków wchodzi receptura i coś w rodzaju pomocy aptecznej tj. metkowanie itp
evvcia03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 09:12   #4701
martynusia222
Zakorzenienie

Słuchajcie jest tu ktoś, kto jeszcze nie znalazł stażu ????
Jestem ZA ŁA MA NA !
Stary 2012-01-04, 09:57   #4702
olkaq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
Jestem ZA ŁA MA NA !
Ja
olkaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 10:03   #4703
kropelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
Jestem ZA ŁA MA NA !
i ja
kropelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 13:23   #4704
Jolcia5744
Przyczajenie

z jakiego miasta jesteście?
Jolcia5744 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 17:02   #4705
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez evvcia03 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich. Co myślicie o nowej ustawie, że technik farmaceutyczny będący na stażu nie może sprzedawać w ogóle leków? Tylko w zakres obowiązków wchodzi receptura i coś w rodzaju pomocy aptecznej tj. metkowanie itp
możesz podać linka lub numer dziennika ustaw bo szukałam i nie mogę znaleźć
Stary 2012-01-04, 22:34   #4706
czarna0612
Przyczajenie

Witam was wszystkich.
Od dziś dołączam do was

Mam nadzieje, że pomożecie mi w kilku niejasnych kwestiach dot. właśnie farmacji.

W czerwcu zdawałam egzamin, jednak się nie udało, dlatego teraz przed moim styczniowym egzaminem pomyślałam, że może Wy mi pomożecie dowiedzieć się kilku rzeczy m.in. Jak mogę obliczyć otoczkę cukrową z drażetki?

Pozdrawiam
czarna0612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 22:36   #4707
carmen_20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czarna0612 Pokaż wiadomość
Witam was wszystkich.
Od dziś dołączam do was

Mam nadzieje, że pomożecie mi w kilku niejasnych kwestiach dot. właśnie farmacji.

W czerwcu zdawałam egzamin, jednak się nie udało, dlatego teraz przed moim styczniowym egzaminem pomyślałam, że może Wy mi pomożecie dowiedzieć się kilku rzeczy m.in. Jak mogę obliczyć otoczkę cukrową z drażetki?

Pozdrawiam
jesteś pewna że możesz zdawać w styczniu ? bo mnie się zdaje, że dopiero w czerwcu ?
Stary 2012-01-04, 22:44   #4708
czarna0612
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez carmen_20 Pokaż wiadomość
jesteś pewna że możesz zdawać w styczniu ? bo mnie się zdaje, że dopiero w czerwcu ?
Wiem,wiem trzeba czekać rok aby móc zdawać ponownie ale ja sie uparlam bo niesamowicie mi zalezy na tym wszystkim iii..po niezdanym egzaminie stwierdziłam, ze napisze do Krakowa. Wysłałam list do tego całego Dyrektora OKE z wielką prośbą o możliwość pisania w styczniu i dopuścił mnie do egzaminu właśnie w styczniu
czarna0612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 22:49   #4709
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czarna0612 Pokaż wiadomość
Witam was wszystkich.
Od dziś dołączam do was

Pozdrawiam
ekem otoczki się nie liczy (ale oczywiście mogę się mylić), a w przypadku wykonywania leku z użyciem drażetek po prostu się ją usuwa, ale wątpię żebyś kiedykolwiek się z tym spotkała w praktyce więc uważam to za rozważania czysto teoretyczne

Edytowane przez wampa
Czas edycji: 2012-01-04 o 22:53
wampa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 22:52   #4710
evvcia03
Przyczajenie

Cytat:
możesz podać linka lub numer dziennika ustaw bo szukałam i nie mogę znaleźć
Mówiła nam kobitka od tplu, że właśnie coś takiego wprowadzili ale niestety nie szukałam tego dokładnie.
evvcia03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości