|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
(( płakać mi się chce
|
|
#4682 |
|
Zadomowienie
|
to są proszki ? ja myślę, że pory trzeba zatrzeć metamizolem, później dać kodeinę a na końcu aspirynę, ale jej już nie ucierać tylko wymieszać kliszką
|
|
|
|
#4683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4684 |
|
Raczkowanie
|
kwas acetylosalicylowy mieszamy na końcu kliszką
No dokładnie jak napisała Carmen Z tym, ze częścią metamizolu zacierasz pory dajesz kodeinę,resztę metamizolu i na końcu kwas kliszką mieszasz
Edytowane przez miminka10 Czas edycji: 2011-12-16 o 19:35 |
|
|
|
#4685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4686 |
|
Przyczajenie
|
Mam duuuuży problem. Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi tak na zdrowy rozum:/ o co chodzi z wykrywaniem kationów i anionów? Czeka mnie zaliczenie praktyczne, a ja ni w ząb nie wiem o co w tym chodzi...
;( |
|
|
|
#4687 |
|
Zadomowienie
|
nie ćwiczyliście tego na zajęciach ? najpierw sprawdzasz przynależność do danej grupy poprzez dodanie odczynnika grupowego. Jak już wiesz co to za grupa to sprawdzasz po kolei wszystkie kationy/aniony z tej grupy. My podczas wykrywania zawsze korzystaliśmy z własnych notatek, więc to nie był żaden problem. może u was też będzie można ?
|
|
|
|
#4688 |
|
Przyczajenie
|
Było na zajęciach, ale nietłumaczone. Czarno to widzę:/
|
|
|
|
#4689 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziewczyny powiedzcie mi jak ma wyglądać ten cały dziennik co się prowadzi na stażu, piszecie pojedyncze dni czy podsumowujecie miesiącami, wpisujecie recepty czy tylko ogólne hasła? Może któraś mogłaby wrzucić skan jeden strony ze swojego dziennika?, będę wdzięczna za każde info
...wiosna już dorosła naboje ma w kieszeniach.. ;] Edytowane przez wampa Czas edycji: 2011-12-18 o 11:31 |
|
|
|
|
#4690 |
|
BAN stały
|
hej czy ktoś ma dobre notatki z maści z dokładną charakterystyką podłoży itp chodzi mi o zagadnienia teoretyczne z działu maści, może wykłady z waszych zajęć. Byłabym wdzięczna za przesłanie ich na maila lucynam9@gmail.com
|
|
|
|
#4691 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4692 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, w Jachowicz jest napisana szczegółowa charakterystyka podłoży...
|
|
#4693 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Macie jakieś notatki o Niezgodnościach?? To jest najgorsze co może być dla mnie... Myślicie, że mogło by to być na egzaminie?? Nic z tego nie czaje... ;/
|
|
|
|
#4694 |
|
BAN stały
|
a może ktoś ma opisane niezgodności w maściach z przykładem ich rozwiązania???????
|
|
|
|
#4695 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
czy wy nie możecie się wysilić na to żeby przeglądnąć podstawową literaturę typu ćwiczenia Krówczyńskiego czy recepturę Jachowicz tylko musicie sępić o wszystko? tak się niczego nie nauczycie..
|
|
#4696 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
otóż ja w przeciwieństwie do cb nie traktuje tych autorów jak guru. Jeżeli uważasz, że w Jachowicz (którą posiadam) jest wystarczająco opisany dział maści zwłaszcza o niezgodnościach i sposobach ich rozwiązywania to gratuluję posiadanej wiedzy. A pozatym nie wiem jak inni ja to forum raczej traktuję jak miejsce gdzie można wymienić się posiadaną wiedzą (w tym notatki). Jak wiadomo w każdej szkole jest inna kadra, w przerózny sposób prowadzą zajęcia, więc czemu nie można się wymieniać notatkami. Nie wiem jak inni ale ja wolę to niż marudzić że nie zdam egazminu lub bezustannie narzekać że w Polsce nie ma stażu dla techników w aptekch (co jest oczywiste). Więc apeluje wymieniajcie się tu wiedzą, którą nabyliśce w swoich szkołach, pomagajcie sobie w rozwiązywaniu różnych zadań - to będzie bardziej przydatne.
|
|
|
|
|
#4697 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4699 |
|
Konto usunięte
|
Mam pytanie co do wykonania kropli ocznych: czy zawsze się oblicza temp krzepnięcia? No i jak to się liczy bo mam projekt z aseptyki od miminki10 ale tak na sucho to nic nie rozumiem z tego liczenia. Tak że jak ktoś się orientuje w tym to byłabym wdzięczna za pomoc.
Edytowane przez 4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 Czas edycji: 2012-01-02 o 14:23 |
|
|
|
#4700 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich. Co myślicie o nowej ustawie, że technik farmaceutyczny będący na stażu nie może sprzedawać w ogóle leków? Tylko w zakres obowiązków wchodzi receptura i coś w rodzaju pomocy aptecznej tj. metkowanie itp
|
|
|
|
#4701 |
|
Zakorzenienie
|
Słuchajcie jest tu ktoś, kto jeszcze nie znalazł stażu ????
![]() Jestem ZA ŁA MA NA !
|
|
#4702 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4703 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4704 |
|
Przyczajenie
|
z jakiego miasta jesteście?
|
|
|
|
#4705 |
|
Raczkowanie
|
możesz podać linka lub numer dziennika ustaw bo szukałam i nie mogę znaleźć
|
#4706 |
|
Przyczajenie
|
Witam was wszystkich.
Od dziś dołączam do was ![]() Mam nadzieje, że pomożecie mi w kilku niejasnych kwestiach dot. właśnie farmacji. W czerwcu zdawałam egzamin, jednak się nie udało, dlatego teraz przed moim styczniowym egzaminem pomyślałam, że może Wy mi pomożecie dowiedzieć się kilku rzeczy m.in. Jak mogę obliczyć otoczkę cukrową z drażetki? Pozdrawiam
|
|
|
|
#4707 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4708 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4709 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
...wiosna już dorosła naboje ma w kieszeniach.. ;] Edytowane przez wampa Czas edycji: 2012-01-04 o 22:53 |
|
|
|
|
#4710 |
|
Przyczajenie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:02.

(( płakać mi się chce

Macie jakieś notatki o Niezgodnościach?? To jest najgorsze co może być dla mnie... Myślicie, że mogło by to być na egzaminie?? Nic z tego nie czaje... ;/
otóż ja w przeciwieństwie do cb nie traktuje tych autorów jak guru. Jeżeli uważasz, że w Jachowicz (którą posiadam) jest wystarczająco opisany dział maści zwłaszcza o niezgodnościach i sposobach ich rozwiązywania to gratuluję posiadanej wiedzy. A pozatym nie wiem jak inni ja to forum raczej traktuję jak miejsce gdzie można wymienić się posiadaną wiedzą (w tym notatki). Jak wiadomo w każdej szkole jest inna kadra, w przerózny sposób prowadzą zajęcia, więc czemu nie można się wymieniać notatkami. Nie wiem jak inni ale ja wolę to niż marudzić że nie zdam egazminu lub bezustannie narzekać że w Polsce nie ma stażu dla techników w aptekch (co jest oczywiste). Więc apeluje wymieniajcie się tu wiedzą, którą nabyliśce w swoich szkołach, pomagajcie sobie w rozwiązywaniu różnych zadań - to będzie bardziej przydatne.