Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz.IV - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-31, 14:30   #4681
Chantalle
Raczkowanie

Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz

Młode waza: Matylda 1835 g, Malwina 1790g. Powoli ida do gory po spadku.

SLEEP WITH ME, SLEEP WITH MY PIT BULL !!!
Moje dziewczynki:
http://www.suwaczki.com/tickers/ug37k6nlp0b0isba.png
Chantalle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 14:41   #4682
ligotka
Rozeznanie

Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz

A ja skonczylam, nie wiem kto to wszystko zje! Ale mam cala lodowke jedzonka. Niestety chyba sie przeforsowalam i juz pod koniec czulam ze brzuszek co chwilka staje sie twardy I tak leciutko bolalo mnie jak na @ :/ Teraz juz sie z kanapy nie ruszam...
ligotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 14:45   #4683
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Chantalle cudowne wiadomości

Jestem w szoku, Żabka otwarta dzisiaj do 23, a jutro od 10-21!!!!!!!!!!! Poratowała mnie marchewka z zupki, bo dokupiłam tylko groszek i kukurydzę
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 14:46   #4684
ligotka
Rozeznanie

Chantalle pieknie Szkarby rosna!
lilijka to zaszaleli z ta zabka!

Oj a mezus dzwonil ze przez te zmiany stawki vat, wyjdzie duzo pozniej z pracy bo musi drukarki pozmieniac ;(

Edytowane przez ligotka
Czas edycji: 2010-12-31 o 14:49
Stary 2010-12-31, 15:04   #4685
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
Napisane przez ligotka Pokaż wiadomość
Chantalle pieknie Szkarby rosna!
lilijka to zaszaleli z ta zabka!

Oj a mezus dzwonil ze przez te zmiany stawki vat, wyjdzie duzo pozniej z pracy bo musi drukarki pozmieniac ;(
normalnie w szoku byłam jak to zobaczyłam

dasz radę, akurat wypoczniesz na jego przyjazd, tak więc teraz kładź się i odpoczywaj, by móc potem zabalować. To taka pozytywna strona tego wszystkiego

A ja ugotowałam barszczyk (normalnie pyszniutki mi wyszedł) i teraz będę kończyła sałatkę na jutrzejszy obiad u teściowej, a może nawet i dzisiaj trochę zjemy.
Stary 2010-12-31, 15:05   #4686
make_up_istka
BAN stały

J tam myślę, ze każdy ma swoje indywidualne podejście do SN i CC i nie powinno się na ten temat dyskutować, bo jedyne co można uzyskać to kłótnie. Pozwólmy każdemu mieć swoje własne zdanie i nie komentujmy co jest bzdurą co nie. I tyle.

Ja miałąm zamiar dalej szykować jedzonko ale padam z nóg źle się czuję...
make_up_istka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 15:09   #4687
dewi
Rozeznanie

Wpadłam na szybko złożyć życzenia I nadrabiam powoli

Niech Nowy Rok przyniesie Wam radość, miłość, pomyślność i spełnienie wszystkich marzeń. A gdy się one już spełnia nich dorzuci garść nowych marzeń, bo tylko one nadają życiu sens. W Nowym Roku wielu szczęśliwych tylko chwil.
Dziewczyny Szczęśliwego Nowego Roku !!!!!

Edytowane przez dewi
Czas edycji: 2010-12-31 o 15:13
dewi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 15:09   #4688
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
Napisane przez make_up_istka Pokaż wiadomość
Ja miałąm zamiar dalej szykować jedzonko ale padam z nóg źle się czuję...
Musisz jeszcze trochę wytrzymać, przynajmniej te 8 godzin do nowego roku..................... ...... Odpocznij sobie teraz
Stary 2010-12-31, 15:11   #4689
ligotka
Rozeznanie

lilijko a ja juz taka glodna jestem! A z jedzonkiem na niego musze czekac, bo wszystko na cieplo, dobrze ze salatki podjadlam
Stary 2010-12-31, 15:11   #4690
mysiopez
Zadomowienie

dziewczyny doradzcie. chciałam zrobić pączki.. a teraz wpadło mi, że lepiej może chruściki. i nie mogę się zdecydować. AH być w ciąży... chruściki.. hm.. nie trzeba czekać, ąż ciasto wyrośnie... Oj, ja niezdecydowana...

ps. spałam ponad 2h po południu

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 15:13   #4691
ligotka
Rozeznanie

mmmmm chruscik to ja bym zjadla! Paczki sa troszke ciezsze, wiec wole to pierwsze

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-31, 15:14   #4692
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
lilijko a ja juz taka glodna jestem! A z jedzonkiem na niego musze czekac, bo wszystko na cieplo, dobrze ze salatki podjadlam
ja to chyba wpałaszuję sobie loda, którego kupiłam po drodze i udko z kurczaka gotowane z rosołku
Ty też sobie podjedz coś, bo potem będzie tragedia.
Muszę jeszcze do teściowej zadzwonić, żeby ugotowała mi kompotu z agrestu, bo nie będę miała co u nich pić tego wieczoru , a nie mam za bardzo ochoty na cole
Za to kupiłam prażynki i paluszki

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
dziewczyny doradzcie. chciałam zrobić pączki.. a teraz wpadło mi, że lepiej może chruściki. i nie mogę się zdecydować. AH być w ciąży... chruściki.. hm.. nie trzeba czekać, ąż ciasto wyrośnie... Oj, ja niezdecydowana...

ps. spałam ponad 2h po południu
chruścik.....tylko się podziel
Stary 2010-12-31, 15:18   #4693
ligotka
Rozeznanie

mmmm lody.... ja jakos slodkiego w domu nie mam, ostatnio minela mi ochota, bardziej na chrupkie - wiec te prazynki i paluszki bym zjadla

Jak juz sie to moje dziecie uspokoilo to dostala czkawki....

Edytowane przez ligotka
Czas edycji: 2010-12-31 o 15:21
Stary 2010-12-31, 15:36   #4694
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
mmmm lody.... ja jakos slodkiego w domu nie mam, ostatnio minela mi ochota, bardziej na chrupkie - wiec te prazynki i paluszki bym zjadla

Jak juz sie to moje dziecie uspokoilo to dostala czkawki....
wszystko zrobione, zaraz do wanny wskakuję na szorowanko
Stary 2010-12-31, 16:04   #4695
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

spac mi sie juz chce o nie!
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 16:05   #4696
Katarina89
Raczkowanie

Mi właśnie TŻ szykuje wodę i wskakuję zaraz do wanny się pomoczyć chwilkę.
My z TŻtem spędzamy Sylwestra we troje (ja, TŻ i malutka w brzuszku ), już mamy szampana :P Piccolo co prawda, ale szampan jest
Teściu nam kupił, bo mi pić nie wolno ze względu na małą, a TŻ ma być trzeźwy tak w razie "W", bo ma mnie pilnować
W terminie jestem (dziś 38tc i 3 dni), także wszystko może się stać, tym bardziej, że brzuszek mi dzisiaj twardnieje dość często, ale bez żadnych bóli
Teściowie pojechali na Sylwka do siostry TŻta, tym bardziej, że jej córeczka kończy dzisiaj 3 latka
Dobra, lecę do wanny
Stary 2010-12-31, 16:05   #4697
s_a_j
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość
wszystko zrobione, zaraz do wanny wskakuję na szorowanko
u mnie też pizza w piekarniku, balony rozwieszone, muzyka atakuje, nic, tylko teraz zająć się sobą i robieniem na bostwo :P

buziaki dziewczyny i do zobaczenia w Nowym Roku
Stary 2010-12-31, 16:19   #4698
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Śliczny brzusio!

Ja bym zmodyfikowała Twój drugi pomysł:

W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy!
jestem za

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość
A choróbskiem się nie przejmuj!!! Każda z nas zaliczyła sylwestra z choróbskiem w łóżku, a na kaszel kup sobie syrop Drosetux - jest 100% naturalny i ja go stosowałam, więc można brać.
on jest do niczego :/

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
chruściki ;p

a mąż poszedł już spać jak przyjechał po pracy

Udanej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 16:20   #4699
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Szczesliwego Nowego Roku ja ide powoli sie szykowac bo za niedlugo maja juz wpadac znajomi a ja w pizamie jeszcze

Jakas jestem zestresowana bo co chwile latam do wc sie wyproznic :| nie mialam tak jeszcze nigdy a nie jadlam nic dziwnego, ech!
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-31, 16:42   #4700
ligotka
Rozeznanie

To ja sie zegnam, mezus wraca, poswiecam sie juz tylko jemu Do zobaczenia w Nowym Roku i "szampanskiej zabawy" (a raczej soczkowej ) I zebysmy wszystkie jutro wstaly w dwupakach
Stary 2010-12-31, 16:43   #4701
Jessy_
Raczkowanie

Dziewczyny szczęśliwego Nowego Roku, szampańskiej zabawy z Piccolo, spełnienia wszystkich marzeń zadowolenia z TŻ i przede wszystkim zdrowych i pięknych maluszków urodzonych w terminie!!!
Pozdrawiam i do zobaczenia w 2011r!

Ps. Ja dziś idę na domówkę do znajomych ale przezornie biorę ze sobą wszystkie badania... tak na "wszelki zaś"....
Jessy_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 16:49   #4702
vilya
Zadomowienie

Ja życze wszystkich, żeby rok 2011 był lepszy od wszystkich dotychczasowych. Żeby dzieciaczki urodziły się i chowały zdrowo i żeby porody były mega lekkie. Życze również aby Wasi mężczyźni byli najwspanialszymi tatusiami i mężami (partnerami) na swiecie.

No wy narzekacie na sylwestra w dwójeczkę a ja bym chociaż tak chciała, spędze je w domku w obecności rodziców bo mój mąż będzie w pracy . Widzisz Wera nie masz tak źle.
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 17:09   #4703
weraa11
Zadomowienie

Wiem, ze zaloba nie wyklucza spotkan ze znajomymi...ale ja po porstu nie mam na to ochoty w takiej sytuacji... Poza tym lekarz mi kazal spedzic Sylwestra w lozku...i znowu mam twardy brzuch i bole miesiaczkowe ;/ wiec moze nawet i dobrze ze nic nie planowalam...

A przed chwila znowu sie rozplakalam jak dziecko
Bo TŻ sie pyta jak sie umawiamy...i oczywiscie powiedzial ze jest zamulony i w ogole ze jest tak dziwnie, ale moze mu sie jeszcze odmieni...-WOW ;/
No to poszlam plakac do mamy no i powiedziala mi ze mam sie ogarnac...wykapac, ladnie ubrac (taa...ciekawe w co...), zrobic makijaz sobie i jej i sie pozytywnie nastawic na wieczor...bo stwierdzila, ze jak ja bede taka placzka i bez humoru, to TŻ na pewno nie bedzie wtedy skakal z radosci i bedziemy razem miec beznadziejny wieczor...

Wiec ide pod prysznic...ogole nogi i to co jeszcze dam rade, jakos sie pomaluje i chociaz bede udawac ze jest fajnie...

Ale TŻ naprawde jest nie w humorze bo nawet powiedzial, ze chyba nie bedzie jechac po chipsy i jakis alkohol (dla siebie)

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość

No wy narzekacie na sylwestra w dwójeczkę a ja bym chociaż tak chciała, spędze je w domku w obecności rodziców bo mój mąż będzie w pracy . Widzisz Wera nie masz tak źle.
Czasem wolalabym spedzic ten dzien z rodzicami niz z maruda-TŻem

weraa11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 17:27   #4704
marleen32
Rozeznanie

Oye ja nigdzie nie napisalam, ze zachowanie lub charakter dziecka jest uzalezniony od tego w jaki sposob przyszlo na swiat, ale bede upierac sie, ze pierwsze 3 lata zycia dziecka, sa bardzo wazne dla jego rozwoju, a to co napisalas o wrzeszczacych dzieciach, to wlasnie skrajne przypadki, u nas przez 7 lat nie widzialam, zeby dziecko plakalo za mama, dluzej jak kilka minut, przedszkolanki zawsze potrafily je uspokoic, a ten placz nie byl wrzaskiem, tylko placzem wlasnie, ale ja mowie o dzieciach 3-letnich , mlodsze nawet jak placza, to trudno rozpoznac dlaczego, bo u nas sa to dzieci 6 miesieczne zazwyczaj.
I te placze dzieci, sa przewaznie 2-3 dni, ale nasze przedszkole jest wyjatkowe, Panie super umieja zabawic dzieci, nie na darmo maja pierwsze miejsce w naszym regionie, o innych sie nie wypowiadam.
A, dzieci sa rozne, to fakt.
Co do cesarek, ja caly czas mam na mysli cesarki na wlasne zadanie, bo u nas to normalne jest, ze matka sobie zyczy miec cesarke zaraz pod koniec 8 miesiaca, bo w 9 niby najwiecej sie tyje, i chca tego uniknac, a to paranoja jak dla mnie, co innego cesarka ze wzgledow medycznych, tego nikt nie przeskoczy, duzo mam zreszta robi sobie niepotrzebne wyrzuty sumienia.
Moja mama miala kilka porodow SN, ale z jej macica nic sie nie dzialo, a figure ma taka, ze ja bym chciala tak wygladac w jej wieku, w ogole zawsze piekna i zadbana kobieta z niej byla, nigdy nie wygladala na swoje lata, a napracowala sie, ze szok.
No, ale koniec dyskusji, jak ktoras powiedziala, co kobieta to opinia, kazda ma prawo do swojego zdania, kazda ma inne obserwacje i doswiadczenia i na podstawie tego opinie wydaje
Cytrynko mi sie Twoje imie bardzo podoba, Cecylia brzmi bardzo dostojnie
Wera troche nie rozumiem Twoich dylematow, Twoj TZ za slabo sie stara, nie mieszkacie przeciez razem, wiec jakby sie bardziej staral, to pewno z niecierpliwoscia bys czekala na Sylwestra sam na sam.
My dzis spedzamy z naszymi dziecmi i ciesze sie bardzo, bo w ubieglym roku bylismy na wielkiej imprezie, i nie wspominam najlepiej :/.
Ja, w ogole na TZ narzekac nie powinnam, jak juz to on na mnie :P.
Jedyne co sobie zycze na nastepny rok, to zeby on nas zdrowotnie "nie straszyl", wiem ze calkiem sie nie da, bo operacje go czekaja, najmniej jedna, a jak wszystko pojdzie po mysli (ta pierwsza), to 3 w sumie, plus potem rehabilitacja, wiec ja znow bede sama kilka tygodni, tym razem z trojeczka dzieciaczkow, ale najwazniejsze, to by wyzdrowial calkowicie, bo to naprawde dobry i wartosciowy czlowiek, choc swoje "himery" ma, ale kto ich nie ma
Poza tym wiem, ze mnie kocha, ja jego, a to bardzo wazne jest .
Teraz wlasnie przyjechal, bo byl podrzucic kogos na imprezke, a ja w tym czasie sie ogolilam, wyprysznicowalam, wlozylam odswietne ubrania (znalazlam spodnie , ktore mi weszly ), jeszcze czekam az wloski przeschna, zrobie jakis makijaz, i bedzie milusio

Kochane szczesliwego Nowego Roku, wszystkiego co najlepsze, lekkich porodow, wspanialych dzieciaczkow i zadnych problemow z TZ

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Marika piekna pucusia z Saruni
marleen32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 17:52   #4705
cytrynka3002
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny, że tak Wam się spodobał wymyślony na prędce tytuł! Ale bądźmy sprawiedliwe - to zasługa moja i Stokrotki.

My już wróciliśmy od rodziców, teraz pomału zaczynamy przygotowania sylwestrowe. A Piccolo tylko brzoskwiniowe dostałam...buuu.

Mysiopez
- chruściki, ale to dlatego, że ja pączków nie lubię...

Werka - widzę, że dziewczyny już Ciebie naprostowały -głowa do góry, myśl pozytywnie, fajna z Ciebie kobieta i na pewno będzie świetna mamusia. A Twoja mama ma rację - trochę egoizmu zdrowego się Tobie przyda - dziś nie myśl o innych, tylko o sobie, zafunduj sobie wieczór dla siebie!

Justine - no znam ten ból, miałam taką nockę niecałe 2 tygodnie temu - ach, te chłopy! Ale niech się wyszaleją, potem nie będzie już tak różowo, hehe.

No to jeszcze raz spełnienia marzeń dziewczyny dla Was! Zdrowych i uśmiechniętych bobasków i pogody ducha życzy ciotka Cytrynka.

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png

Edytowane przez cytrynka3002
Czas edycji: 2010-12-31 o 17:54
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 17:56   #4706
2ed2b7bd55856fc562a8a0fc0dc3e3bb1aeadf57_657ce8b8b5c69
Konto usunięte

Hej,hej

to i Ja wpadam na chwileczkę złożyć Wam Dziewuszki Życzonka Noworoczne
aby ten nasz Nowy 2011 był jeszcze lepszy od poprzednich .Aby nasze porody przebiegły szybko,sprawnie i bezboleśnie.A maluszki urodziły się zdrowe,pulchne i różowe .Piccolowej zabawy
2ed2b7bd55856fc562a8a0fc0dc3e3bb1aeadf57_657ce8b8b5c69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 17:59   #4707
olbka
Zadomowienie

Wera - Tobie i tak źle i tak niedobrze. Tydzień temu narzekałaś, że wszystkie mają jakieś "problemy", skracające się szyjki i Bóg wie co jeszcze, a Ty nie. No to teraz też masz taki problem, musisz leżeć w łóżku, i też Ci źle. Laska, dosyć narzekania, ogarnij się, zrób postanowienia noworoczne i do przodu!!! Bo przeszłości nie zmienisz, ale przyszłość jak najbardziej. Widzę, że od czasu do czasu trzeba Cię naprostować

Dziewczyny, wszystkiego najlepszego, zdrowych Maleństw i mądrych TŻtów!!!

http://www.suwaczki.com/tickers/km5supjyv0nppsj9.png

Kasia
olbka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 18:09   #4708
Katarina89
Raczkowanie

Nom... A ja się zastanawiam, czy nie wyląduję dzisiaj na porodówce...
Przed chwilką mnie totalnie przeczyściło, a ostatnio nie mogłam się wypróżnić, na dodatek jak mnie czyściło, to "chyba sikałam", ale nie jestem pewna, bo nie czułam za bardzo jakby mi się pęcherz opróżniał :/
Żadnych bóli nie mam, więc na razie to tylko mój TŻ spanikował.
Jak się zaczną bóle, to pewnie i ja zacznę bardziej panikować, jak na razie obserwuję czy coś dalej ze mnie nie wycieka...
Jakby co to dzwonimy po wujka i jedziemy na porodówkę. Tak w razie w numer do JeSuis mam, więc dam znać

A jak na razie życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
bo dzisiaj już nie bedę chyba zaglądać
Stary 2010-12-31, 18:34   #4709
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Katarina89 Pokaż wiadomość
Nom... A ja się zastanawiam, czy nie wyląduję dzisiaj na porodówce...
Przed chwilką mnie totalnie przeczyściło, a ostatnio nie mogłam się wypróżnić, na dodatek jak mnie czyściło, to "chyba sikałam", ale nie jestem pewna, bo nie czułam za bardzo jakby mi się pęcherz opróżniał :/
Żadnych bóli nie mam, więc na razie to tylko mój TŻ spanikował.
Jak się zaczną bóle, to pewnie i ja zacznę bardziej panikować, jak na razie obserwuję czy coś dalej ze mnie nie wycieka...
Jakby co to dzwonimy po wujka i jedziemy na porodówkę. Tak w razie w numer do JeSuis mam, więc dam znać

A jak na razie życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
bo dzisiaj już nie bedę chyba zaglądać

A masz skurcze?

Szczęśliwego Nowego Roku!!!!!!!!!!! Zdrowych dzieci, krótkich porodów, mało bólu, i wszystkiego co najlepsze dla Was, dzieciaczków i facetów waszych!!!!

I pociechy z dzieci dla rozpakowanych mam!!!!![/COLOR]

a ja zrobiłam oponki serowe w końcu

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 18:36   #4710
kaskup
Rozeznanie

dziewczynki:

WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE W NOWYM ROKU, SZYBKICH BEZPROBLEMOWYCH I BEZBOLESNYCH PORODÓW, ZDROWYCH, CUDNYCH, WESOLUTKICH MALUSZKÓW I WOGÓLE WSZYSTKIEGO NAJ NAJ..

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Cytat:
Napisane przez katarina89 Pokaż wiadomość
nom... A ja się zastanawiam, czy nie wyląduję dzisiaj na porodówce...
żadnych bóli nie mam, więc na razie to tylko mój tż spanikował.
Jakby co to dzwonimy po wujka i jedziemy na porodówkę. Tak w razie w numer do jesuis mam, więc dam znać
a to siku to czasem nie wody były???
kaskup jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości