|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Catro- a więc cieszę sie bardzo ze operacji nie będzie
Cytat:
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2013-07-15 o 14:12 |
|
|
|
|
#4682 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Zależy od przypadku od 2 tys jesli tlko krocze , jesli wiecej do zrobienia to 5 tys , dowiem się we wrześniu co i jak
|
#4683 |
|
Zakorzenienie
|
Libra brawa dla Mika
![]() U nas też będzie problem z porannym wstawaniem bo rano lubi sobie pospać. Póki co żmijka jest zakwalifikowana do nieśpiących dzieci ale nie wiem czy nie zechce spać tym bardziej że będzie w przedszkolu od ok 7 do min 16.30. Dyrektorka nam mówiła że nawet te dzieci które nie śpią popołudniami w domach chętnie śpią w przedszkolu. Zobaczymy w praniu. Mrowak tak jeszcze wracając do pieczenia to nie należy się zbytnio spinać że coś może się nie udać. Więcej luzu i wszystko się uda ---------- Dopisano o 06:26 ---------- Poprzedni post napisano o 06:25 ---------- Kogluś wiem że to spora kasa (dla mnie bardzo duża) ale szczerze mówiąc myślałam że to droższa impreza
|
#4684 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może być 40 dzieci...niestety Jak wszystko da sieobejść w tym kraju tak i wymóg dot. ilości dzieci również![]() Cytat:
mój sam myje zęby, rączki, buzię, ale resztę ja muszę
|
|
#4685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koglus- ja tez myślałam ze to większe pieniądze. Libra - jestem pełna podziwu dla samodzielności Mika. Oliwka tylko rączki samodzielnie umyje.
|
|
#4686 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Koglus, współczuję konieczności operacji, ale dobrze, że się tym zajelas .
Catro, trzymam kciuki za olunie i brak torbieli ![]() Libra, no szacun dla miko ![]() O miodku klonowym poczytalam i faktycznie dla dzieci polecają i faktycznie łagodny, lekko karmelu w smaku O przypadkach wierzenia pro-chorobowego słyszałam,ale jako plotkę. Izz, ją zamawiali na all takie wprasowywanki i naklejki z imieniem dziecka i wybranym obrazkie-calkiem niedrogo a super przydatna i estetyczna rzecz. Tasiemki do wszywania też były, ale mnie się nie chciało bawić. Mogę ci potem poszukać jakie ją zamawialam. A zelki wit.to mojej wszystkie smakuja-teraz ma vibowit literki. Zrezygnowała z ceruvitowych, bo doczytałam, że ma sztuczne barwniki. Nataszka, jest aplikacja wizaz forum-dla mnie dużo wygodniejsza niż przez przeglądarkę. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4687 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 20
Cytat:
ta aplikacja
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4688 |
|
Zakorzenienie
|
racja, racja-z tym, że jak Ci chleb nie wychodzi 5 razy z rzędu tydzień w tydzień to już chyba nie jest przypadek. Właśnie spojrzałam na zakwas w lodówce i stwierdziłam, że mi się nie chce. Chyba pójdę na łatwiznę i spróbuję takiego z drożdży po prostu.
|
#4689 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak ja do pieczenie chleba daję 3 łyżki zakwasu i pół paczuszki drożdzy w proszku, albo 1/10 kostki drożdzy wcześniej rozrobionej w ciepłym mleku. Zawsze pulchny.
Co do rogalików To mój przepis na oko zawsze wychodzi. pół kg mąki, pół kostki drożdzy(wcześniej je rozrabiam w mleku ciepłym około 50 ml.), 100g masła lub jak nie mam to pół kubka oleju, cukru daję pół kubka, chyba że wolisz słodsze, 1 szkl ciepłego mleka, i wszystko mieszam dużą łyżką, dosypuję troszkę mąki tak żeby z tego kula powstała.zostawiam w misce pod przykryciem ze ściereczki na jakieś 20 min, wałkuję, wycinam, daję marmolady, albo jakieś owoce z cukrem. Pieką się około 15-20 min, w 180 stopniach. robię polewę z cukru pudru i często znikają na ciepło ![]() Monka ja po lekarzu od nogi. Nieciekawie ![]() Wyszły mi dwie rzeczy. Jedno miałam jakieś pęknięcie w pięcie ze stanem zapalnym niezaleczone, ale to stara sprawa wyszło na RTG, a ścięgno achillesa -naderwanie z wyciekiem galaretowatej substancji ze środka, jakbym przyszła jak zaczęły się problemy to by mi nogę na 2 tyg w gips wsadzili i po krzyku. Teraz dostaję w tego guzka na ścięgnie zastrzyki sterydowe ![]() Teraz się zastanawiam czy przypadkiem po zakończeniu leczenia nie możnaby tego zaliczyc jako wypadku i żebym zgłosiła do ubezpieczenia Ni ech mi któraś mądra doradzi![]() Ja dzisiaj na obiad mam rosół, zamiast na mięsie to są malusie pulpeciki, a zamiast makaronu kluski lane, mniam jakie pycha. Dzieciakom gotuję kompot z porzeczek i jabłek, dodałąm do niego kilka listków melisy ![]() Od czytania o tym kroczu to aż mnie boli. Współczuję, u mnie na szczęście wszystko wporządku. AniaP Spóźnione Najlepsze Życzenia z okazji Urodzin ![]() ![]() Tak samo właśnie pomyślałam o tej pizamce z Lidla, że później młody będzie miał problem, albo będzie czyjeś do prania mi znosił
|
|
#4690 |
|
Zakorzenienie
|
madzia, dzięki za przepis na rogaliki,ale poproszę jeszcze o wytłumaczenie żółtodziobowi jak wycinać ciasto na rogaliki?trójkąty? kwadraty? jakie pi razy oko duże? (aż wstyd normalnie...) jakieś jajko dodajesz?
p.s. już wiem, ze trójkąty
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2013-07-15 o 16:19 |
|
|
|
#4691 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak dobrze że zapytałas o jajka
,zapomniałam. Na pół kg mąki 2jajka. Z tego samego przepisu robię drozdzowke ,tylko wtedy wszystko razy 2,(cukru nawet 1,5szklanki)i wtedy musi być masło jedno w środek a pół masła do kruszonki . Wycinam trojkaty do nadzienia półz marmolady . Jak świeże owoce to kwadraty bo mocniej dociskam żeby nie wyplynely .
Edytowane przez pl_madzia Czas edycji: 2013-07-15 o 16:42 |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4692 |
|
Zakorzenienie
|
mrowak ja robię z tego przepisu http://www.youtube.com/watch?v=wlPqTzOsMRQ, ta kobita ma jeszcze parę fajnych przepisów , błyskawiczne bułeczki tez polecam
Dziewczyny sorki że nie piszę ale jakoś nie czasu (praca) i za bardzo nie mam o czym pisać Maciej jest ostatnio strasznie niegrzeczny , normalnie diabeł się zrobił , jesteśmy na etapie temperowania jego zachowania i nie chce jeść
|
#4693 |
|
Zakorzenienie
|
madzia, nie dobrze to brzmi z tą nogą, a te zastrzyki :drzwi:
A u nas w przedszkolu nie ma problemu-na ogół dzieci mają podpisane najważniejsze rzeczy, a kubki i pasty to już koniecznie. I nie mylą, bo na mycie zębów po kolei po kilka osób wchodzą i panie im dają i pomagają. I w ogóle to jestem w szoku jak one będąc na podwórku pamiętają, kto jeszcze ma co w szatni (np.cieńszą bluzę albo dodatkowy bezrękawnik), kto miał jaką zabawkę w ten dzień i gdzie mógł ją zostawić... Były jakiś czas temu czapeczki z daszkiem w biedrze i kilka dziewczynek miało te z dorą-moja miała podpisaną od środka tą naprasowanką z imieniem i nie było problemu. Wiedziała,że jej rzeczy są z biedroneczką (taki obrazek wybrała) i luzik. przykładowa aukcja http://allegro.pl/kolorowe-imienniki...371121386.html przepis zapisałam i muszę zrobić
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2013-07-15 o 18:34 |
|
|
|
#4694 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękujemy za słowa uznania
![]() Mam nadzieję że zanim tata wróci to mały sobie wszystko utrwali ,bo jak nie to szlag trafi nauki ,tata daje się wykorzystywać i pomaga i moje gadanie jak grochem o ścianę żeby nie pomagał ![]() Madzia to nieciekawie z tą nogą,może ja też sobie powinnam prześwietlenie zrobić ,co prawda teraz mnie na razie nie boli ,ale miałam dość długą przerwę w bieganiu. Słuchaj zgłosić nie zaszkodzi ,w mordę ci nie dadzą ,najwyżej nie uznają i tyle. Babka od ubezpieczeń mi mówiła (od domu) żeby zgłaszać wszystko ,bo często ludzie nie zgłąszają bo myślą że to się nie liczy. Także lepiej zgłoś może akurat |
|
|
|
#4695 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w pasmanteriach sa takie taśmy , piszesz na tym i przyprasowujesz i tam jest specjalny długopis . Dałam za to chyba 7 zeta . Cytat:
![]() ale włosów to sobie Olka sama mokrych nie rozczesze . Rano też mam spokój bo mają przygotowane ubrania i sami się ubierają na wyścigi najczęściej . U nas w przedszkolu dzieci zębów nie myją . Cytat:
|
|
#4696 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ile zamawiałaś ? Cytat:
Spróbuj zrobic dlatego że masz na to ochotę a nie dlatego żeby Ci się udało Madzia bardzo niefajnie z tą nogą. Ścięgna achillesa są trudne do leczenia (tak słyszałam od znajomych byłych sportowców) Nie da się uniknąć w przedszkolu tych samych ciuszków i innych rzeczy. Jak podpisywałam umowę i Zosia bawiła się na przedszkolnym podwórku to mojej uwadze nie uszedł oczywiście widok kilkorga dzieci w tych samych butach a wcale nie były to buty tanie ![]() Ja lidlowe piżamki nabyłam, podobają mi się
|
|
#4697 |
|
Zakorzenienie
|
Witam po dłuższej nieobecności
Wyjazd do mamuśki zaliczam do udanych pomimo paskudnej pogody niemal non stop lało.W przerwach między jednym deszczem a drugim latałam czyścić trampolinę i mała szalała z koleżanką z sąsiedztwa. Bardzo się polubiły i już od rana było "kiedy przyjdzie Oliwka?". No psiapsióły normalnie. Płakały obie jak się żegnały ![]() Poznałyśmy również Nataszkę i jej przesłodką Amelkę. No cudna dziewczynka Werka wróciła z jakimś wirusem chyba. od soboty wieczora robi luźne kupki (ok 3-4 dziennie). Poza tym nic jej nie dolega, wiec tylko dietę stosujemy choć mleko na noc być musiało Cieszę się bardzo bo udało mi się spotkać z najbliższymi kuzynkami. ostatni raz w tym skladzie widzielismy się na mom weselu bliskie kuzynki bo z dwóch rodzeństw (moja mama i ich mama to siostry, mój tata i i ch tata to bracia ). Spotkanie było u jednej z nich, kuzynka druga specjalnie dla mnie z Krakowa przyjechała z tż, ich siostra (lat 18) z facetem, ja z tż i mój brat z dziewczyną. Popiliśmy, powspominaliśmy, brzuch mnie bolał ze śmiechu a głowa od alkoholu ![]() catro- cieszę się bo chyba jednak to dobre wieści koglus- współczuję operacji. No i dla mnie to kupa kasy ![]() madzia- no to jednak niezbyt dobre wyniki. Wracaj szybko do formy evi- dzięki za linka, skorzystam
|
#4698 |
|
Zakorzenienie
|
Asia cieszy Twój udany wyjazd
Zazdroszczę bardzo że możesz się spotkać z forumowymi babeczkami.Mrowak chciałam już dawno spytać o spanie Gabrysi bo u mnie w dalszym ciągu nie jest ustabilizowane. Tydzień potrafi ładnie spać a drugi tydzień - szkoda gadać
|
#4699 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
nataszka chyba wszystkie amelki sa rozgadane :d moja aktualnie przechodzi katar z mega chrypą ale dalej nawija nawet do samej siebie ![]() Dzieki kochane za kciuki przydaly sie za 1 razem tez zaszłam w 1 cyklu teraz tez sie od razu udało ... chyba z tz jestesmy produktorami ![]() otóz dziewczyny nie wpadłam :d tylko zaszłam :P:d okruszynek sie dopiero co wykluł bo staralismy sie o niego 29/30 czerwca wiec jest b smarkaty robiłam dzis test i wyszły dwie piekne kreseczki i bete która wyszła 215 co oznacza 2/3 tydz wiec wszystko sie zgadza ...ja juz dzien po spodziewanej wiedziałam ze jestem mam jakis instynkt z amelia jak byłam w ciazy tez wiedziałam przed testem pop masz racje fajnie miec dzieci które daja sie chodz godz porwać sasiadom
Amelcia http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2013-07-15 o 23:12 |
||
|
|
|
#4700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Werusia jest też przesłodka! cieszę się że udało się Was poznać Mówię to jeszcze raz
|
|
|
|
|
#4701 |
|
Zakorzenienie
|
Edzia - gratulacje.
|
#4702 |
|
Zakorzenienie
|
EDZIA GRATULACJE liczycie na konkretna płeć po cichu , bo wiadomo ze coby nie było , najważniejsze żeby było zdrowe .
MADZIA wow to fest zalatwilas , a to wszystko z biegania ? Ile masz zastrzyków ? ( wcześniej pisałam ale mi sie wszystko skasowalo )Moj kolega miał załatwione sciegno Achillesa , operacja a potem o kulach chodził , dość długo . Na szczęście juz chodzi normalnie . I wogole jak do tego doszło ? Do tych 2 kontuzji ? Same z siebie czy coś złe nogę ustawilas ? I co kupujesz dla małego ten większy rowerek ? Z tymi większymi kołami ? ASIULEK no sam pozytyw z ciebie płynie . Fajne sa takie spotkania i pogaduchy jak to było za dawnych lat , zdrowka dla małej . NATASZKA no no ale masz gadule , a na taka cicha wyglada LIBRA brawa dla małego i kopa dla tz/ ta jak to spartaczy , u mnie tz tez owiniety wokół palca .
Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-07-16 o 00:20 |
|
|
|
#4703 |
|
Zakorzenienie
|
Edzia- GRATULACJE! Szczesciaze z was faktycznie. Ciekawe jak byloby u mnie. Tez nam sie udalo za pierwszym razem. Ale probowac nie bede
|
|
#4704 |
|
Zakorzenienie
|
Edzia gratulacje zajścia
|
#4705 | ||
|
Zakorzenienie
|
gdzie? do kuratorium, którego szefem jest bratowa burmistrza?
w takich pipidówach jak moja rządzi burmistrz i blisko otaczający go ludzie - tu nie ma mowy o jakichkolwiek donosach, a żeby to dalej przesłać to i tak nic nie zrobią, bo najpierw kontrola musiałaby być z gimny i z naszego kuratorium z resztą, kto by się pod tym podpisał?rodzic, któy by to zrobił od razu miejsce w przedszkolu dla dziecka by stracił, a i swoje gdziekolwiek w moim mieście nie pracuje też mógłby stracić...wiec wszyscy siedzą cicho![]() apropo mojej pipidówy, dziewczyny, miasto spore - uzdrowiskowe, znane chyba na całym świecie ze względu na sanatoria itd. tutaj wszystko jest robione wyłącznie pod kuracjuszy....teraz od 2,5 roku trwa remont miasta - aktualnie rynek, kanalizacje, gaz i inne pierdety - wsio wymieniają. Niestety skutek jest taki, że po kolei jeden za drugim, upadają sklepy, a rynek jest nimi nasycony, sklepy sa u nas tylko w rynku,pada wszystko jak leci póki co dzielnie trzymają się tylko sieciówki i kilka spożywczaków....Cytat:
No i fajnie, ze wyjazd się udał, zdrówka dla małej, oby na kupach się tylko skońćzyło ![]() Cytat:
gratuluję i życzę spokojnej ciąży![]() Evi - teraz już wiem skąd takie metki naklejone na ubrankach u dzieci Madzia - oby noga szybko doszła do formy Kupiłam wczoraj małemu 6 bluzek z długim do przedszkola w C&A, mam spory zapas wcześniej kupionych na 110, jak mu wczoraj przymierzyłam, to bluzki do połowy uda niemalże, a rękawy sporo za długie, nie mam co liczyć, ze mi całkiem w ten rozmiar wejdzie we wrześniu. jednak jest spora różnica między 104 a 110 . Z zakupów przedszkolnych został mi plecaczek i worek oraz kapcie. Coś jeszcze warto zakupić??????
|
|
#4706 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Edzia , kratki ogromne!!!!
U nas jeszcze paste, szczote, buty zmienne. Ją polecam takie trochę otwarte, sandalowate trampki ,jak befado czy lemigo robią, bo jednak nózka cały dzień w buciku. Chusteczki w pudełku do sali u nas się daje, worki do szatni były, podpisane nawet,ale i tak lenka ma swój. Dla tych u których jest lezakowanie-warto podpisac i jaska i podszewki. No i pizamki Nataszka, no normalnie wchodzisz do google play i w wyszukiwarkę wpisujesz "wizaz forum", ściągasz i masz ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4707 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 20
Cytat:
do tego one są dość szerokie w kostce jak patrzyłam (te na rzepy) i mu noga tam po prostu wyleci. Z reszty, co wymieniłaś to u nas nic, bo ze składki kupują
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4709 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jak Eryk szedł do przedszkola to kupiłam taką taśmę w pasmanterii do przyprasowania i gruby mazak wodoodporny. Taśma to u nas zbędna robota była bo wystarczyło wszystko tym mazakiem podpisać. Takie bluzeczki co kilka sztuk mam dla Erwina ciągle po tylu latach podpisane po bracie, kapcie też. Kapcie najlepiej sprawdzają się na rzep, bez przetykania przez te otworki, bo to sprawia tak na szybko dzieciom problem. Cytat:
Tylko teraz musze coś na zastępstwo znaleźć. Jakaś siłownia, albo dużo rowerem będę jeździła. Asiulek Dobrze że wyjazd się udał. Monotematycznie ale na rozwolnienie daj pół łyżeczki tego syropu z węgla i mija. Mój kot się tak wyuczył że chodzi na spacery na smyczy że dzisiaj rano stał pod drzwiami i miałczał. Wysłałam starszergo wyrzucić śmieci i z kotem na spacer Na działce wczoraj też się wyszalała. Ma smycz zapiętą ale puszczamy luzem, w razie jakby na drzewo wlazła.Erwin odzyskał troszkę dawnego apetytu, więc spokojniejsza jestem. Libra mój tz wczoraj mnie prawie za ten Autan Tropical na rękach nosił, bo normalnie mimo plagi latających komarów nic nie gryzło. To co dopiero ta pianka co mówisz że lepsza ![]() A ja wredna po zastrzyku jakoś taka reakcja, albo stresowy dzień padłam przy wieczornym piwie po 2 łykach, i żadnej nagrody nie miał ![]() ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- Edzia no to wielkie gratulacje ![]()
|
|
|
#4710 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia- dalam juz 3 razy i nadal sroli.
Co przedszkole to inaczej. U nas wlasnie lepiej te z ta sprzaczka. Dyrektorka powiedziala ze wszedzie w salach wykladziny i szybko te rzepy robia sie brudne i sie odpinaja ![]() Mala na szczescie nie ma problemu zeby te kapcie zapiac.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:01.

Więc pani podpisała , żeby się nie zamotały .
Jak wszystko da sieobejść w tym kraju tak i wymóg dot. ilości dzieci również

zawsze wychodzi. pół kg mąki, pół kostki drożdzy(wcześniej je rozrabiam w mleku ciepłym około 50 ml.), 100g masła lub jak nie mam to pół kubka oleju, cukru daję pół kubka, chyba że wolisz słodsze, 1 szkl ciepłego mleka, i wszystko mieszam dużą łyżką, dosypuję troszkę mąki tak żeby z tego kula powstała.zostawiam w misce pod przykryciem ze ściereczki na jakieś 20 min, wałkuję, wycinam, daję marmolady, albo jakieś owoce z cukrem. Pieką się około 15-20 min, w 180 stopniach. robię polewę z cukru pudru i często znikają na ciepło 
Ni ech mi któraś mądra doradzi

niemal non stop lało.
nikt mi wcześniej o tym nie powiedział każdy zapewniał ze wszystko wróci do normy no ale to przez to ze duże dziecko urodziłam . Z jednej strony to cieszę się ze będzie wszystko jak przed ciąża ale nie lubię takich zabiegów